Alltid noe kjekt sammen med Familien

 

Da er vi kommet godt uti en ny uke med sol og flott vær,ikke minst godt og varmt.

Men samtidig kan vi her i huset  legge bak oss en lang helg med også  noen fine dager,tross at det var kjølig og en del regn.Men det stopper ikke denne gjengen  i å ta noen  turer ut iallefall. Og det bel det altså i helgen. Angående regn  er det bare godt med det,naturen trenger det virkelig og vi trenger å være ute å få frisk og god luft i oss. Man ser og at barna trives på tur,det er godt å se og oppdage nye steder,nye tur områder. De får bedre apetitt,de blir mer opplagt og de blomstrer på en annen måte.

Men det er alltid noe å gjøre sammen og som familie når det er fridager. Brettspill er veldig kjekt,lage mat sammen og gjerne se en koselig familiefilm. Men som sagt og tur ut, både til vanns,i skog og til fjells.Og dette fikk vi gjort denne lang helgen. Allerede til helgen igjen,når det er pinse blir det også en ekstra fridag. Vi har også tenkt på tur  noe de dagene også  ,så får vi bare se hva det blir. Det som er så fint nå er at det er en så fin  årstid som nå ,der alt blomstrer og blir grønnere for hver dag,samtidig en fin temperatur i luften. Da er det ekstra fint å ta turer ut. Litt mat og drikke med i sekken er alt som skal til.Man slipper luer,votter,dresser og mye tøy under.

Det eneste minuset derimot er vel at det blir ofte mange bilder fra de ulike turer. ha-ha Men vi har sett i ettertid at gjengen her liker veldig godt å se tilbake på turer vi har hatt,opplevelser,reiser og hva vi har gjort på,Ikke minst hvordan de såg ut som mindre,nettopp på bilder.. Det er utrolig hvor de her barna forandrer seg,det skjer endringer for hvert år,de blir så fort store og vokser i rakett fart. Når i tillegg  de  ser dette selv,da blir det ekstra artig å følge med på utviklingen. Når vi er sammen, gjør ulike ting som familie,har det kjekt sammen så  er iallefall godt å ha mange gode minner og bilder å se tilbake på.

En av jentene her har maset noen ganger om at årets mai bad bør altså realiseres før mai måned er over. Og det er ikke så mange dager igjen før måneden er over,så da er det best å få gjort noe med det. Og denne helgen fikk altså hun og noen av de andre tøffe barna muligheten. Kan ikke si at det frister å hoppe uti vannet no,men noen her i huset innførte det som en ‘tradisjon ‘ hvert år å ha et mai bad som skulle altså bli ‘årets første bad’.

Derfor måtte vi avsted første fridag til et vann.Gutta ville og innvie strandlekene for i år,og hentet ned baljen med strandbiler/bøtter,spade m.m som har stått på lageret siden i fjor.

Så da ble det foreslått å dra dit vi mange ganger har reist før, både  på turer og bading. For å slippe å lage middag før vi dro,tok vi med noe å ha på grillen.

 

 

 

innvielse av strandlekene var veldig populært-

her kan man være i mange timer.

 

 

 

 

 

resultat av to stk barn som tar mor sitt kamera og knipser av hverandre…..

kan vel si at det ble et x-antall bilder i alle mulige fasonger fra de her to.

 

 

 

 

men så var det mai badet da- tre tøffinger hoppet uti og dukket under…

kan ikke si at det der  fristet sånn super mye,var ikke mange gradene i det vannet den dagen,men mai badet ble godkjent iallefall.

Godt å varme seg under teppet etterpå-

 

 

 

Det ble altså middag ute denne dagen…

 

 

 

 

 

mors prosjekt ,blomster,hund  og piknik kurven. 🙂

 

 

 

det blomstrer,spirer og gror,og mange fine blomstrer titter frem.

 

 

 

 

En dag ble det pizza til middag,alltid med god hjelp-

kjekt å gjøre ting sammen-etterpå ble det familiefilm. ‘Prinsen av egypt.’

 

 

 

 

en annen dag ble det laget smoothie , eplekake med is og sykkeltur

 

 

 

 

Men det er altså mer tur i vente. Selv om det regnet en del dager stoppet det ikke for enda en  tur med gjengen.

Og her er alltid tur gleden stor. De er ivrig på å gå,oppdage,utforske og bamsen er klart med. 🙂

 

 

 

Vi tok en annen tur løype/tur sti denne gangen som vi ikke hadde vært før..

Den gikk først ned til et tjern,men først forbi en gammel bygning ,der måtte det jo sjekkes om det var liv.

Ved tjernet  var gleden stor for der fikk vi hilse på en  grønn frosk som hoppet i gresset.Det var virkelig stor stas,og alle ville holde den,selv om den hoppet ut hele tiden. Og for minstemor var dette absolutt stort.Hun sa flere ganger.

‘Mamma,mamma,se en fjosk’ !!!

 

 

 

 

 

Og så gikk vi videre oppover i et ulendt,men flott terreng. Og her i huset er det alltid noen som vil bære lille søster på ryggen når hun blir sliten.

 

 

 

 

Etterhvert sluttet det å regne.Omsider kom vi til en topp,men samtidig et veiskille. Man kunne gå videre ned til et annet tjern,men der foregikk det noe arbeid,så det var en sperre der. Men man kunne og velge en annen sti rundt tjernet.

Men et pust i bakken ble det først på en liten benk som stor der. Det var fin utsikt og

 

 

 

 

 

før vi dro ble det baket en ladning med ostehorn som ble med i sekken. Ellers litt kjeks og drikke.

 

 

 

 

Valget ble å stoppe der litt ,

ned eller rundt tjernet kunne vi gå en annen gang.

Så da ble det lek og utforsking  i skogen i stedet,og denne gjengen har aldri noe problem å finne på ting. Her fanger storebror de yngre og binder de til en trestamme,så skal noe andre befri de. Å lage seg sofa av kvister og greiner var og en ide. Ja her kunne de vært lenge.Man må dra de med seg igjen,for de er så opptatt av alt mulig. De har det veldig kjekt sammen.

 

 

 

 

 

I skogen er det alltid mye å utforske,selv en liten snegle  på en pinne er interessant å studere.

 

 

 

 

Men klokken går og vi velger å gå tilbake samme veien.Heldige  lille søster som får sitte på storebrors rygg tilbake. Alle var enig at her måtte vi ta turen tilbake. Underveis såg vi flere turstier som og gikk både lenger oppe og på andre siden. Så det er nok å utforske her i området.

 

 

 

 

 

Det er alltid kjekt å gå på tur,alltid så mye å oppdage i naturen,godt  å komme seg ut. Er og  godt å kjenne på at man er frisk og har en kropp som fungere. Vi er heldig som har muligheten –

Alltid kjekt å gjøre ting sammen som familie.

Det er alltid noe å takke for og være glad for hver dag.

 

 

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook: ‘Huset med de 11 Barna’

Familien min er viktig

 

At vi skulle være så heldig å bli mamma og pappa for 22 år siden til ei jente og deretter bli enda mer velsignet med 10 skatter,både gutter og jenter til, er absolutt en stor,stor rikdom å få oppleve.Det er lagt i fra noe selvfølge,og vi har ofte og mange ganger tenkt hvor heldig og priviligert vi er som har fått så mange  flotte barn. Det var jo klart  tidlig et ønske vi hadde om å få mange barn,det har og vært en drøm fra jeg var i tenårene at jeg ønsket det. Og  gleden var stor når den blivende ektemann ønsket det samme. Bare det er heller ingen selvfølge. Og etter eldste jenta ble født for 22 år siden,har det altså  kommet den ene etter den andre etterhvert. Vi har  ikke opplevet at barna har vært  sjalu på hverandre, når et nytt familie medlem kom inn i familien.Barna har vært både glad og stolt når de fikk vite at enda en bror eller søster var på vei. Etterhvert ble det omtrent helt  ‘normalt’ at det kom en ny beibi inn i familien annenhvert år. Selv når minste jenta skulle komme var det stor glede blant søskena.

Klart det har gledet oss som mamma og pappa når vi enda en gang  skulle  oppleve å få en ny skatt som skulle få plass i vårt hjerte,enda en vi skulle få bli mamma og pappa til.Det har vært utrolig stort hver eneste gang. Men det skal jo være helt naturlig det,for det er jo tross alt vårt barn. Men etterhvert som barna har vokset til,de er klart vandt hele tiden å ha mange søsken og omgås mange familiemedlemmer,det er hverdagslivet her til alle barna. Og de tenker ikke noe på det at de er mange,for slik er det og slik har vi det. MEN så må man jo tenke noen ganger. Synes egentlig barna her at det er greit å være så mange,er det noe stas i grunn å ha mange søsken,å være del av en stor familie ? Det er jo så mange andre på skolen på de ulike klassetrinn eller andre barn og familier rundt om  som har bare et par søsken. De er bare 4 i familien,noen er 5 og noen flere,men mer sjelden.Også kommer våres barn og er 11 barn og vi er 13 total. Det er jo klart  store forskjeller. Hva om de synes det er dumt å være slik vi er? Klart vi som mamma og pappa synes dette er stort,en stor rikdom,men føler barna selv at de er en del av rikdommen?. Kanskje de ville hatt det slik som andre,bare hatt en bror eller en søster,eller bare vært enebarn ?

Det er egentlig ikke like lett å få svar på slike spørsmål. Barna her er jo vant å ha det slik,ikke sikkert de vet hva de skal svare,eller vet hva de hadde ønsket heller om vi brukte tid til dette tema og stilte de spørsmålene. Ikke sikkert de hadde  turde å si hva de mener heller,de vil kanskje være trofast og lojal mot foreldre,søsken og familie. Samtidig, de vet jo ikke noe annet liv enn å være mange.

Ja dette kan en mamma og en pappa lure på,slike spørsmål kan man stille seg noen ganger sånn innimellom. Egentlig har det ikke vært noe stort tema dette. Vi har heller ikke laget noe tema av det,eller tenkt så mye over å lage noe sak av det.Men noen ganger oppover årene har det vært nevnt,men vi har ikke fått noe konkrete  tilbakemeldinger hva barna her altså egentlig  mener om  dette og denne saken.

Men så her en dag når det var hjemmeskole fikk 11 åringen her i huset en veldig fin og koselig oppgave.(synes vi da )

Han hadde en oppgave i Samfunnsfag.Tema var ‘Familie’ – han skulle fortelle hva som var viktig med familie,han skulle introdusere sin familie,hva de gjorde/hobby,alder m.m. Men og Introdusere seg selv, sine interesser og hobby,men ellers om det var andre ting han ville ta med .Han skulle lage en Powerpoint presentasjon av familien sin.Han kunne velge bilder eller tegninger,men vi har mange fine bilder å ta av,så det var ingen problem. Han skulle og bruke god tid og gjøre en god innsats. Jeg må iallefall si at han har gjort en veldig god innsats.

Så han satte i gang,han har iallefall litt å ta av ,så det ville ikke bli noe problem for hans del iallefall å finne nok å skrive om. Det ble 9 sider av det til slutt,og jeg synes han fikk med mye bra  i presentasjonen.

Men må vel si at det var en ting som jeg ‘falt’ mest for av alt han skrev,og det slo iallefall i hjel alle ord om tvil for at ikke ‘han’ var glad for å være en del av denne familien – For han skrev nemlig-

” Familie er viktig,og jeg er heldig som er i denne familien “

Det  nest beste han skrev var :

“Jeg er glad og stolt av familien min”

og slike ord, ja det er godt  for en mamma og en pappa å både få høre og få vite.Det varmer godt  langt ned i hjerteroten.

 

 

Her kommer presentasjonen av ‘Min familie’- lager av William Leander 11 år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

William  var absolutt en  sjarmør når han var liten:

Bilde 1 – 6 mnd

Bilde 2 – 1 år

Bilde 3 – 1 år

Bilde 4 – 2 år

 

 

 

 

Bilde 1 – 6 år og skolegutt

bilde 2  – 7 år

bilde 3  – 9 år

 

 

 

 

Jeg tror og vi tror,ikke minst fått inntrykk iallefall, at barna her i familien er glad for at de akkurat er en del av denne familien.At de er  så heldig som er i den og ikke minst har så mange søsken. Jeg selv hadde iallefall vært kjempe glad hadde jeg hatt så mange søsken.Men det er ikke sikkert det går opp for de før de blir litt større,slik som 11 åringen er nå. Der han selv bare sier ‘at han er heldig som er i denne familien’ – Det er klart noe som rører hjerte til foreldrene å høre slikt. Men vi må klart sende ‘ballen’ videre og tilbake  både til 11 åringen,men alle de 10 andre også. Vi som mamma og pappa er også utrolig heldig som har fått akkurat de her flotte og fine barna  inn i Familien. Det er sann rikdom.

 

 

Følg oss gjerne på Facebook: ‘Huset med de 11 Barna’

En fin nasjonaldag tross alt.

 

 

 

Hipp-hipp Hurra for 17. mai.Gratulere atter igjen med dagen,vårt kjære vakre fedreland. Og jammen santen har vi mye å takke for-at vi bor i et så utrolig flott land. Det er overhode ingen selvfølge.Vi er virkelig privilegert.

 

Tross en litt annerledes feiring av nasjonal dagen for mange ,kan vi iallefall si at vi kan legge bak oss en fin dag. Selv om Nasjonal dagen startet ganske rolig enn hva den pleier vanligvis,så ble det mer liv utover dagen. Vi pleier de fleste 17.mai morgener og ha det ganske travelt. Når mange unger skal kle på seg litt mer ekstra enn ellers i året.Ikke minst alt som  skal gjøres kvelden før med stryking av festbunadskjorter,lage kaker,annen mat osv. Men det går stort sett like bra hvert år og vi kommer oss av sted ,men kan vel si at det er  sånn på henge håret at vi rekker barnetoget,og mange år har vi kommet for seint og.  Ha – ha

Men det er nok slik mange andre barnefamilier har det på 17. mai om morgenen garantert.Og så sier man hver gang at ‘neste’ år…’da skal vi begynne tidligere å forberede alt’,men havner i samme fella hvert år… ha- ha  Men  heldigvis,så går det  tross alt  fint. Men en litt roligere morgen tror jeg mange familier var glad for dette året,tross dumt å ikke få med seg barnetog og festglade/stemte barn og mye annet.

Vi hadde i utgangspunktet ikke noen store planer for 17.mai. Men det er jo klart kjekt å treffe alle i familien om det er mulig.  Eldste jenta  jobbet dagvakt på nasjonal dagen,men vi  kunne klart møtes på ettermiddagen. Hun hadde og laget kake som hun hadde tatt med på jobb. Derfor ble det en tur innover mot hovedstaden utover dagen.Vi hadde jo baket kaker, mat tok vi og med oss, Så fikk vi bare se hva vi gjorde. Vi er ganske spontane av oss,så vi tar ting på sparket vi. Men en fin tur ble det og mange fine bilder av gjengen her  kan vi og sette i ‘arkivet’.

 

 

 

 

 

kake må vi klart ha på 17. mai. Og siden vi egentlig skulle være med i 17. mai komiteen i år med 8.klassingen hadde det blitt flere kaker baket på dugnad.Men det ble ikke noe av,men her ble det klart kake.

 

 

Årets 17. mai kake. Marsipan med jordbær og krem inni

 

 

 

 

men som vanlig er jo det flere kaker her i huset. Og ønske var og peanøttkake/snickers kake

 

 

 

 

 

Og til slutt ble det en Brownies med sjokoladekrem og bær på

 

 

 

 

 

og klart fargene på kakene måtte ‘matche  litt’ i Norges farger…rødt hvitt og blått

 

 

 

 

 

Før vi dro innover mot hovedstaden måtte jo klart gutta ‘pynte’ litt på bilen. Litt flagg og bjørk er fint det…

 

 

 

 

 

Og ingen 17.mai uten is og glade barn

 

 

 

 

 

 

Men store søster hadde altså vært på jobb på dagen. De var så heldig  på Ullevål sykehus av selveste kongefamilien  passerte  og kjørte kortesjen innom. De stoppet foran barneklinikken.Men kjørte videre forbi kreftsenteret der hun jobber. De stod ute og ropte hurra…Det var stas,Garden både sang og marsjerte også til glede for både ansatte og pasienter. Etterpå ble det kake på vaktrommet. Så de fikk en fin nasjonaldag de selv om de måtte på jobb.

 

 

 

 

Men så kom altså vi innover omsider. Da ble det først litt ‘middag’, og vi vestlendinger pleier å ha både pølse m/brød og rømmegrøt på 17. mai

 

 

Noen barn som koser seg

 

 

 

 

Linus  vil og være med på bilde…

 

 

 

 

Og for Linus er jo dette sin første nasjonal dag,ikke skjønte han så mye av det…Men litt pynt måtte  jo han klart  ha på seg,så det ble  en 17.mai sløyfe.

 

 

 

 

Men etter litt mat måtte det klart bli en tur ut,og turen gikk utover mot  Bygdøy. En flott  populær øy utafor Oslo. Der hadde de store gutta vært med klassene sine tidligere.Det er flere interessante og populære  museer der  ute fra en svunnen tid.Kongsgården er der og. Det er  en plass storesøster har vært flere ganger med hunden. Flott park,badestrander og skjærgård ut i Oslo fjorden.

 

 

 

 

 

Flotte svaberg flere steder

 

 

 

 

Og mange fine turområder og stor  park- her kan man vandre rundt i timesvis

 

 

 

 

 

Det var lite folk denne dagen,så vi kunne bare boltre oss i både skogen og ved sjøen…

 

 

 

 

og så til stranden,så utrolig fint sted…

Skue ut  mot havet og ut i det blå

Her er badeplassen og veldig populært om sommeren

 

 

 

 

Minstemor

Hun klarte t.o.m et ‘kongelig ‘ vink

 

 

 

Her  ute ble det mange fine bilder tatt av mange fine folk. 🙂

 

 

 

 

Og der var t.o.m  Syrinen i full blomst allerede…

ååå det luktet så godt-

og fine gutter

 

 

 

 

Fine festglade barn

 

 

 

Og Tradisjonen tro,så måtte jo årets 17. mai bilde tas av gjengen her.

Hipp hurra for 17. mai. Gratulere til vårt flotte fedreland !!!!

 

 

 

 

Og så ble det litt lek for de små,klatring på svaberg, finne skjell i strandkanten,m.m

 

 

 

 

Ja her var det fint å være,så her ville de ta turen en annen gang også,ikke minst  når det blir sommer. Uansett ville det vært kjekt for oss andre å se på de ulike museer når de åpner opp igjen.

 

 

 

 

 

På veien tilbake til parkeringsplassen  såg  vi og noen lamaer  i en stor hage  inn mot parken, som vi klart måtte hilset  litt på

 

 

 

 

 

Men no var alle ‘kake sultne’- så då var det å dra  tilbake til støresøster sin  leilighet for kakespising.

 

 

 

 

 

 

Og de som ikke trodde at  barnetog kan gjennomføres,så  måtte vi selvfølgelig bevise at,joda ,det ble  et lite 17.mai tog med gjengen her i parken…

Den film snutten legges ut på Fcb siden. 🙂 🙂

 

 

 

 

 

 Da ble det en fin,minnerik,opplevelserik  og innholdsrik nasjonaldag på 17. mai for alle her, tross at det ble lite aktivitet på skole og annet dette året. Men det får no bare tas igjen .Det går helt fint for oss iallefall. Vi er uansett  veldig heldig at vi  kan feire vårt fedreland atter en gang. Hipp Hipp  Hurra !!!

 

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook : ‘Huset med de 11 Barna’

En smak av 17. mai

 

 

 

Man skjønte etterhvert  når landet ble stengt ned her i mars, at årets 17.mai feiring ville bli usikker dette året. Og etterhvert har det  blitt bestemt at 17.mai feiring de fleste plasser med barnetog m.m vil bli avlyst. Og klart det er jo dumt for mange ,spesielt barn som synes at 17. mai er en festdag. Men slik er det bare,ikke så mye å gjøre med det. Men liv og røre vil det nok bli litt rundt om i bygder og byer likevel,selv om det ikke er store arrangement. Og så kan jo folk være hjemme og gå i tog i hagen. 🙂

Her i huset har vi ikke så veldig store planer for 17.mai,men en tur vil vi ta uansett.Og kan gjøre noe kjekt på nasjonal dagen

For det er alltid noe barna gleder seg til på 17.mai,og  det er feiring på skolen. Men både barnetog,aktiviteter og premier m.m.  I år skulle vi også som foreldre til ei i 8. klasse hjelpe til i 17. mai komiteen med ,leker, mat osv. Men det blir ikke noe av det nå iallefall.

Men noen av skolebarna fikk altså oppleve en ‘liten smak ‘ av 17. mai nå før helgen likevel ,og det synes de var stas.

 

Samtidig her var mammaen og minstemor en liten tur ned i skogen for å finne noe vi kunne pynte med til 17.mai, for det er alltid koselig med noe grønt fra naturen på bordet. Og det store treet ned i skogen har heggen begynte å blomstre så fint,lukte godt gjør den og. Så da plukket vi med oss noen slike inn.

 

 

Heggen er så fin når den blomstrer.

God lukt gir den og. 🙂

 

 

 

Ei jente som liker godt å plukke blomster,og her er det mer enn  nok å ta av.

 

 

 

 

Hun synes de luktet godt. og ser så fin ut

 

 

 

‘blomster piken’

 

 

 

 

ei lita luring

 

 

 

 

 

Og hegg sammen med noen blomster som stod fra før ble en fin bukett.

 

 

 

 

 

 

Og på bordet ble den og fin,så skal vi sette opp noe flagg her og der,så blir det  nok litt 17. mai stemning

 

 

 

 

 

Men så til skolebarna som fikk en liten ‘smak’ av 17.mai.

 

Men så hadde altså kommunen der skolen til skolebarna ligger i, sendt ut et skriv til innbyggerne at ,17. mai komiteen hadde  bestemt seg for å lage feiring med et digitalt arrangement og 17.mai-sending på nettet. Til denne sendingen ønsket de å lage et videoinnslag med alle barna i 1. – 4. klasse i kommunen. For 17. mai er barnas dag og vi tror det vil være
ekstra hyggelig med et innslag med flotte barn nå som  de ikke kan gå i barnetog.
Derfor skulle en fotograf komme på skolen for å filme barna. Og ta noen bilder som og ville komme i avisa etterpå. Så det hadde de gjort en dag denne uka og synes var veldig kjekt.

 

 

 

Men så hadde skolen bestemt at de skulle lage en liten markering på forskudd,to dager før 17.mai for 1.- 4. klasse. De skulle lage seg en ‘turdag’ – men lot turen gå gjennom sentrum og opp til sykehjemmet,synge for de eldre og gå videre tilbake. På skolen skulle de få både muffins,is og brus. antrekk var festklær og flagg skulle de ta med seg.

Så da fikk de likevel  en ‘liten smak,en liten følelse av 17.mai  og gå i tog. Veldig kjekt at de fikk være med på det ,og her synes våre 3 yngste skolebarn at det var veldig gøyt.Ikke minst stas med is,brus og muffins.

 

 

Vi hentet de på skolen etterpå og de hadde selvfølgelig stilt i Festdrakt. Og da måtte vi klart ta noen bilder i hvitveisskogen.

 

 

 

 

 

En 1. klassing som synes det var kjekt med en liten forsmak på 17.mai på skolen

 

 

 

 

 

Og når vi først var i hvitveis skogen  måtte vi klart ta med oss noen hvitveis tilbake,de kan vi og  pynte med til 17.mai  Og det er ikke så lenge hvitveisen står heller,så de må vi nyte så lenge som mulig

 

og denne blomsterpiken plukker gladelig blomster med seg

 

 

 

og poserer gladelig  med både hvitveis,festbunad og fin skog i bakgrunnen

 

Men når storesøster skulle plukke blomster,så ville lillesøster også plukke noen

 

 

Så da er både kaker ,og de andre festklærne klar her , Så blir det blir det 17. mai i år også,selv om den blir litt annerledes. Og kaker må vi selvfølgelig ha. Det er jo fest.  Ellers blir det  en tur til Oslo,for Storesøster er på jobb på dagtid  17.mai,men etterpå skal vi møtes alle,så får vi ha en liten feiring da 😉 Så fin nasjonal dag til alle,selv om dagen blir litt annerledes i år for en del,ikke minst med tanke på alle de som har snø på 17.mai.

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook : ‘Huset med de 11 Barna’

En siste innspurt

 

 

 

Da er alle skolebarna her i huset  kommet tilbake  igjen på skolebenken.Og det har vært litt delt syn her på skolebarna de siste uker. Når de yngste begynte igjen før de andre,synes de at det var urettferdig. Og skjønte ikke helt hvorfor de måtte begynne først og ikke de store. De andre store som ble igjen på hjemmeskole et par uker til synes det var sånn både -og. Noen var bare glad,andre samme,og noen litt dumt. Men de store synes samtidig at det ville bli litt stress å begynne igjen,siden de har sett og hørt de yngste fortelle om alle de ulike endringene  på skolen,ikke minst dette med hyppig vasking,unngå nærkontakt,holde avstand,soner i skolegården og mye mer..

Men nå er altså alle tilbake og det er ikke forskjell på de yngste og eldste skolebarna.,heller er det ikke urettferdig nå. Men de er iallefall enig alle da,at det har  gått veldig fint å ha hjemmeskole,mange positive ting med det,samtidig synes de det er helt greit å begynne igjen (utenom alle de ulike forhåndsregler da,selv om de skjønner at slik må det være en stund fremover enda..) men har heller ikke så lyst å få kjeft om de ikke vasker seg nok eller lenge nok. Samtidig mener  noen da  at de kunne likegodt hatt hjemmeskole ut skoleåret ,siden det er ikke så mange uker igjen. De var liksom så godt i gang med hjemmeskole og  noen uker til hadde nok  gått helt fint,men så er det noen da som synes det er helt ok  å begynne igjen.Så det har altså vært litt  delte meninger om dette her blant skolebarna. Vi får no bare tro at de siste uker før skoleslutt vil gå fort.Og det er noe det helt sikkert gjør også.

Men her ble det bare to dager for de store å gå på skole før det ble helg igjen.Tiden fremover vil og nok bli litt variert,men mulig et par hjemmeskoledager innimellom.

 

Iallefall har det vært en siste innspurt her i huset da med de siste hjemmeskole barna i uka som var. De er jo flink  og jobber godt, selv om litt hjelp er alltid godt å få innimellom. Ellers har det  fortsatt vært  flere fine oppgaver  som b.la  matlaging, og 13 åringen hadde i oppgave å  ‘lage’ noe for å glede familien. Og det må være  kake det… ha-ha  Da blir iallefall alle barna her glad når slikt settes frem. Mammen og pappen er ikke så kakemennesker. Men mammen er jo klart godt fornøyd når noen av barna liker godt å både lage  mat og kake.

 

 

 

 

 

 

oppgaven til 13 åringen var å ‘lage’ noe for å glede familien,og da mente hun altså at  det måtte  bli kake.  ha – ha  Hun vet godt hva de liker her ja.Og både fin og god ble den og.

 

 

 

11 åringen hadde for siste gang ‘mat og  helse’ ,og det var grønnsaksuppe  som stod på menyen. Og god hjelp fikk han og av lillesøster til å kutte grønsaker. Den ble veldig god. Han er veldig flink og interessert i å lage mat,ikke minst smake på alt mulig mat.

 

 

 

En annen rett vi og hadde til middag en dag,som ikke er så vanlig her på østlandet,men mye mer på vestlandet,er raspeballer,eller noen kaller det raspekaker,potetball,komle,ball ,klubb,kompe osv kommer litt på hvor i landet man bor. Men typisk vestlands mat. Og pappen måtte la noen afrikanske flykninger som bor under  her få smake litt…’a litle taste of west Norway’… ha-ha

 

 

 

 

 

Men et  annet fag stod og på timeplanen,det  var gym, og med både lillebror og lillesøster som ‘hjelpere’ gikk styrketreningen som smurt. Ikke minst lillesøster skulle og trene litt.

 

 

 

 

Ellers har sykling blitt en veldig populær aktivitet her og det har og vært godkjent som gymøvelse for de største. Noe de ble glad for. Sykling er veldig kjekt, både for liten og stor.

 

 

 

Sykkelglede- ikke minst alltid noe å sykle sammen med

 

 

 

En annen aktivitet som også ble brukt som gymøvelse var tur  og lek med hunden Linus. Vi var så heldig å passe han noen dager,og det er og alltid like stas for liten og stor.

 

 

 

Kos med Linus.

Lillesøster  liker veldig godt Linus,de er som knoll og tott når de kommer sammen.

 

 

Da går vi mot 17. mai helg og den blir klart annerledes enn andre år,men noe må vi finne på for det,og det klarer alltid vi her 🙂

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook : ‘Huset med de 11 barna’

Et lite hverdags glimt

 

 

Noen ganger mitt i hverdagslivet der ting noen ganger er kjedelig og noen ganger er kjekt,så kan det dukke opp noen glimt,som kalles rett og slett ‘hverdags glim’t. Og slike synes vi er verdt å sette pris på og gi iallefall litt oppmerksomhet til . Og et slikt ekstra o hverdags glimt fikk vi gleden av å oppleve her en dag.

For noen trenger ikke ikke en slik opplevelse bety så mye akkurat,men her synes iallefall gjengen at det var stas.

Det hele begynte med at de kom en hentelapp i posten…og det viser jo  at det er en pakke på vei. En pakke som er alt for stor til at den får plass i postkassa. Dermed må den altså hentes på post i butikk. Men så var det ei storesøster her i huset da som visste hvilken pakke dette var,for det var noe hun hadde forårsaket at den kom. I forrige uke hadde hun altså vært med på konkurranse hos et tivoli på nettsiden deres. Dette tivoliet synes det var veldig kjedelig at de måtte ha stengt no pga viruset,ikke minst dumt og kjedelig for mange barn/unge og familier som synes tivoli er kjekt å gå på. Hvert år pleier tivoli å begynne å åpne /reise rundt april,påske tider og mai og utover mot høsten. Tivoliet ville iallefall gi et lite ‘plaster på såret ‘ og arrangerte en liten konkurranse på nettsiden deres der man kunne vinne en premie. En som var litt sånn ‘typisk’ tivoli premie.Og storesøster hadde iallefall hengt seg på denne konkurransen og fikk da en melding om at hun var trukket ut som vinner.Tror det var et pr andre  som og  ble trukket ut. Så da kom altså  denne hentelappen og der stod det at en pakke måtte hentes Storesøster visste sånn noelunde hva det var,men de andre her hadde bare fått noe hint om hva det var. Så de var klart spent på hva som var inni denne pakken og  premien var.

 

 

 

 

spennende å finne melding i postkassa om en  pakke med premie i

 

 

 

 

 

Så da var det bare å gjøre en ting,å legge i vei til posten for å hente pakken.

 Og det var noen av  barna som ankommer posten,som var spent på hva som var bak på lageret.

‘Der bak en plass ligger pakken…’

 

 

 

 

 

og der kom pakken,hm…lurer på hva som er inni denne.

Ja de skjønte godt at det ikke var plass i postkassa til denne store firkanten.

 

 

 

 

men så måtte de skynde seg tilbake til de andre,for å åpne og se hva som var inni. Hva er det i pakken mon tro???

 

 

 

 

 

Ahhhhh….. sjokolade,hele 2 kg sjokolade,akkurat slik man kan vinne på tivoli,ååå så stas da. Nei slik har de aldri vunnet her før  iallefall.Men det passe jo fint det no når det snart er 17.mai og allting.

 

 

 

 

 

 

Jeeee-

noen glade sjokolade elskere

 

 

 

 

Og enda flere glade sjokolade elskere som ble glad for premien… hurra…

 

 

 

 

og så måtte jo esken åpnes.må jo se hva som er inni…ojjj 10 plater sjokolade…

 

 

 

 

og siden det er onsdag og midt ukers,så er det jo  lov å smake bare bittelitt.

 

 

 

 

 

 Men så passet jo det fint da å vinne så mange sjokolade plater,for i dag har nemlig morfaren bursdag,så to plater skal sendes til han. I slutten av mai har og farfar bursdag,så da må vi sende noen plater til han også. Så deler vi med flere sjokolade elskere. !!!

Men siden morfar har bursdag måtte vi ringe til han for å synge bursdagssangen…

‘Happy Birthday to You….” …la .la .la Og det ble han glad for..

 

 

 

 

og alle stemte i med sangen,så ble det litt prat med morfar av alle tilslutt

 

 

 

 

Men vi må vel si, at takket være storesøster  som hang seg på konkurransen,for ellers hadde det ikke blitt  så mye premie eller  sjokolade på verken den ene eller de andre .Og hun ble jo klart glad også når hun  fikk melding om at hun var trukket ut.

 

 

 

 

 

Vi synes klart dette var et aldri så lite hverdagsglimt da,skal jo ikke alltid så mye til for å glede gjengen her .Og egentlig er jo ikke dette så mye sjokolade da når man tenker på hvor mange sjokoladeglade barn det er her i huset. (og det er alle det… ) Men vi skal no spare på de ,nyte bitene og pusse godt tennene etterpå… ha-ha

 

 

 

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook: ‘Huset med de 11 Barna’

‘alt vil bli bra’,eller vil ‘alt bli det’?

 

 

Det er noen tanker som  har sust forbi noen ganger,men har ikke helt brukt tiden så mye å tenke på de. Inntil en dag jeg så noen skrev litt akkurat om de tanker som hadde streifet forbi.. Da tenkte jeg mer på  det og og ble veldig enig i det denne damen hadde skrevet. Hun fokuserte på dette som mange barn har tegnet og skrevet i de siste uker når denne korona pandemien har herjet mange land og byer i verden om at  ‘alt skal bli bra’. Barn har tegnet regnbuen og skrevet ‘alt vil bli bra’. Mange har tegnet på vegger,asfalt ,plakater m.m  noen har hengt i vinduer,noen ute, Et håp om at ‘alt vil bli bra’. Og i utgangspunktet er det absolutt et fint tiltak å gjøre,farger og gode ord  kan glede  oppi mye kjedelig og trist for mange rundt om kring i verden både voksne og barn. Men denne damen, hun skrev altså  enkelt og greit , ‘vil alt virkelig bli bra?’ Gir vi et håp eller falske forhåpninger til våre barn når vi støtter dette at ‘alt vil bli bra’.

Og ikke har vi verken tenkt eller fokusert så mye på dette her i huset iallefall. Det har vært så mye annet vi har gjort og vært opptatt av og med. Men skolebarna her har likevel fått med seg dette som mange  barn har tegnet og skrevet rundt om.  Noen av de fikk og helt i begynnelsen mulighet til å være med på å tegne og skrive om dette temaet visst de ønsket det.

Men jeg har vel funnet ut etter litt grubling og tenking at, ja,faktisk så kan denne damen som skrev litt om dette, ha  rett. Gir vi våres barn falske forhåpninger når vi sier at ‘ alt vil bli bra’?. Og vil det virkelig bli bra?.Og hva er det som vil bli bra egentlig? Klart hensikten med hele dette ‘alt blir bra’ ideen var at når denne korona pandemien en gang  er over vil alt bli normalt igjen, at ting vil bli bra igjen. Alt blir som før.

Barn er barn og oppfatter ting rett frem, kanskje noen tror at livet  fremover blir bra. Alle skriver og tegner jo det. Ja det var i forbindelse med denne pandemien det,og det har kanskje noen barn skjønt. Men noen barn kan jo og tro at det gjelder hele livet liksom,eller  at det skjer med en gang. At livet byr bare på alt som er bra. Og blir det egentlig det.? og bare dette med pandemien,blir alt virkelig bra etterpå?Nei,det blir ikke det. Mange barn kan ha misstet en bestemor eller en bestefar,både her til lands og i andre land. De kan være triste i lang tid,sorg kan vare en stund det.Så alt vil jo ikke bli bra.   Så er det sannheten barna får høre. Vi voksne og store barn/ ungdommer vet jo at livet er ikke alltid like enkelt,om det er med eller uten denne pandemien. Livet byr på utfordringer,vanskelige valg og man vil møte ulike situasjoner som ikke er enkle alltid. Det gjelder like mye barn som voksne. Livet er faktisk tøft noen ganger. Barn kan ha det både vanskelig og vondt i hverdagen, på skolen,i familier,blant venner,uten venner,de bli skuffet og såret. Ellers ulik stress og press som jeg skrev om en gang kan ramme de. Lurer vi de og oss selv når vi forteller barna at ‘alt vil bli bra?’ Er det en uvirkelig eller virkelig verden at alt er bra.?

 

 

 

 

Ja men det gjelder jo denne pandemien da, sies altså det. Og det var jo derfor som sagt denne ideen kom, for å gi og spre litt håp og glede oppi alt som var trist,død,smitte, frykt,bekymring,at byer og land ble nedstengt,skoler likeså, og barna måtte være hjemme.Klart mange synes det var trist å være uten et sosialt liv,venner,familie,fritidsaktiviteter eller  bare kjenne på friheten å dra der/ hvor  man vil.  Og disse ordene,fargene og ikke minst regnbuens symbol på håp kan gi litt glede og trøst.

Men så har altså skolene åpnet opp igjen,iallefall her i landet. Og det var altså småskolen som først fikk begynne. Vi har en småskole elev her i huset som tenkte når han hørte de fra 1.- 4.klasse skulle begynne igjen.,at ‘ja dette vil bli bra, det vil bli bra å begynne på skolen igjen’. Ting vil nok omtrent bli som før’. Og selv om det ble både informert og sagt på forhånd at alt vil faktisk  ikke bli som før. Det er mange strenge regler og regimer man må gå etter  for å hindre og unngå noe smitte eller smittespredning.Og spesielt dette med hyppig vasking og holde avstand  Og hva vet vel barn så mye om dette- de har ikke opplevet en slik situasjon før og tenker at joda, bare vi får begynt på skolen igjen,så blir alt så bra.Og vasking skal vi alltids klare,holde avstand og.  Det er jo det som alle har sagt, og selv om det er en del regler å følge,så vil det gå seg til-dette  vil barna klare.

Og til nå har vi iallefall hørt at det går bra.Skole barna har klart det  godt i 2 uker nå. Men nå etter et par uker på skolen for de yngste ,så spør vi skolebarna om det virkelig går bra på skolen,om de har det bra på skolen tross ulike regler de må forholde seg til

. Nja sier de,..det er mye venting,det blir  kjedelig,det er mye vasking ,det er det som er så  kjedelig.og det er mange regler både  på friminuttene,ute og inne lek ,elever må holde avstand osv. OG ja det er nok slik det må være nå i begynnelsen,Og klart de skjønner og forstår at det er slik nå pga situasjonen-det gjelder å ‘holde ut’ å gjøre det beste utav det.Men de er blitt lei.

Og tross oppmuntring til at, ‘bare hold ut-så vil ting bli bedre etterhvert’, Iallefall dette med vasking og mange regler på skolen pga hindre smitte. Det er ikke alltid barn  har det samme perspektiv som vi voksne har. Ikke vet de helt konsekvenser av alt heller.

Men så var det denne vaskinga då, de er skikkelig lei hele vaskingen på skolen,de synes det er alt for mye av det,og alt for overdrevet. Og det viser seg og på hendene deres. De er skrukkete,tørre og såre. Hendene svir og huden sprekker, noen har fått flere åpne sår,det svir og veldig. De gråter for det gjør så vondt. og vi prøver å smøre med krem. Jeg tror ikke det er helt bra at barn vasker seg alt for mye heller,at det blir en overdrivelse. Barn ‘vasker’ jo vekk både den normalfloraen og immunforsvaret blir svekket.

Dette sier forskerne-

“Hvis man vasker seg for mye risikerer du også å fjerne de gode bakteriene på huden som har i oppgave å beskytte oss og som vi rett og slett ikke klarer oss uten. Flere forskere mener dette er noe av det mest negative ved hyppig vask fordi disse naturlige bakteriene hjelper kroppen med å bekjempe infeksjoner.

Å smøre seg med fuktighetskrem, hjelper bare  til en viss grad. Men det kan aldri erstatte hudens eget fett, sier ekspertene,å vaske seg for mye kan og gjøre deg syk. Vaskeeksem er noe som man kan få av overdrevet vasking.

 

Tror og at barn som skal vaske seg så mye hver dag i flere uker tåler det rett og slett ikke. Huden reagerer og alt blir vondt for barna,hverdagen er ikke noe stas.

Ja har absolutt full forståelse for at man skal ta forhåndsregler,det er veldig viktig å vaske hender for å unngå smitte,men jeg mener at  man kan samtidig  bruke sunn fornuft. Det har og vist seg etter nedstengning og mer forsking på denne pandemien at barn er mye mindre utsatt. Derfor burde egentlig folkehelseinstituttet tenkt litt mer på dette før de gav alle regler som skolene skulle følge. At ja, barn skal vaske seg ,det er klart  veldig viktig i denne tiden,men samtidig  med skjønn og  fornuft, så man slipper å utsette alle barnehender i småskolen for overdreven vask.

Og det er  egentlig  ganske ironisk at barna skal vaske seg ‘så mye’ hver dag for å hindre å bli syke, samtidig så kan de vaske seg ‘for mye’ til at de faktisk  blir syk.

Så tankene om at ‘alt vil bli bra’ vil nok fortsatt grubles mer på, vi ønsker iallefall ikke at barna skal få falske forhåpninger. Men vi tar heller ting som det kommer. Og fortelle barn at  ‘livet er ikke alltid dans på roser’, men  mye kan vi og selv gjøre for å få det bra. Det hjelper heller ikke å gi opp,men være positiv,se lyst på fremtiden,ja motstand og tøffe tak vil en møte,ting kan bli vanskelig og man blir lei seg,men det finnens alltid en vei ut og videre. Ikke minst så står vi sammen,det finnes alltid noen å snakke med om ting. Jeg tro iallefall at barn blir da mer rustet til fremtiden med å få vite virkeligheten,få vite sannheten at alt vil faktisk ikke bli bra,enn at de bare skal tro at ‘alt skal bli bra’.

 

 en klok mann sa en gang

 

“Mangt skal vi møte – og mangt skal vi mestre.
Men Dagen i dag – den kan bli vår beste dag.”

 

 

 

 

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook : ‘ Huset med de 11 Barna’

På oppdrag over Fjellet.

 

Da har vi allerede kommet godt uti en ny uke og her  legger vi bak oss en lang helg,og det har vært en lang helg med full fart fra morgen til kveld.  Iallefall for noen. Resten av gjengen hadde det nok mer ‘kos’ denne helga,tenker jeg,nesten sånn at det ble nesten kjedelig til tider visst nok. Så da har de hatt det rolig iallefall kan man si. Men for oss andre ble det altså, som Sagt mer ‘jobb’.

Vi pakket litt alle her i huset  før denne langhelgen og 1.mai helgen,for vi skulle nemlig på en tur. Vel  for noen ble det kun tur,for noen andre ble det litt annet enn bare en tur.

Som vanlig må jeg bare begynne på begynnelsen for å få med alt.

Nå er det slik at morfaren til alle barn her i huset bor i leilighet i Bergen og i et borettslag med mange andre leiligheter. Nå er det begynt å bli ganske gammelt  og borettslaget hadde bestemt at byggene med alle leilighetene skal renoveres. Det skal nok både isoleres,skiftes vegger og da også vinduer.Dette vil nok bli en stor og omfattende jobb og ikke minst dyrt. Så leien vil  øke ganske mye for de som bor der-

Iallefall skal altså b.l.a vinduer skiftes,og morfar gruet seg litt til ‘jobben’ med å rydde på rommene m.m i leiligheten. I tillegg når   han ikke har vært helt i form siste tiden,så ble jo klart dette litt ekstra tiltak å begynne på. Og spesielt på rommene der  vinduene skal skiftes, står b.l.a  en del ting,noe igjen fra da mormor levde, og litt ting  fra da de to eldste jentene bodde der et par år mens de gikk på vidergående skole i Bergen . Det er ting og tang som hoper seg opp hos alle . De som jobber med å skifte vinduer i hele leiligheten, må  gå og stå utenfor / innenfor leilighetene,og da må de ha fri sone og plass.  Så  jeg sa at dette kan han klart få hjelp til å ordne. Vi kan ta turen opp til han når det her ‘verste’ korona avstengingen avtar litt. Nå er jo hytte forbudet oppheves,så folk reiser litt mer nå. Spesielt  denne langhelgen har mange nordmenn vært på tur.

Så da fant vi ut,ikke så lang tid i forveien, at vi kunne ta turen å hjelpe med å rydde m.m,og da passet det  denne langhelgen 1.mai. De som  skal begynne  å skifte  renoveringen begynner innen kort tid.

Så da ble det bestemt at vi skulle ta en tur til Bergen for å ‘jobbe’- så det var ikke noe ‘tur’ eller noe besøk vi skulle på denne gang,men altså på et jobb oppdrag.

Og når vi skal på et slikt oppdrag vil vi helst ha minst mulig av gjengen med. vi er ikke der for å besøke Morfar eller være på en familie tur. Vi er der for en hensikt. Så 4 av  barna ble bestemt skulle være med. en 15 åring,ei storesøster,8 åringen og minstemor. Og dra bare 6 personer er ganske så unormalt for oss.  Klart alle hadde lyst å være med,men det var altså ikke noe familietur. De andre 5 skulle få være i Oslo sammen med de to eldste jentene. Klart det var jo også stas,men en tur til Bergen synes de og er kjekt. Men det får vi bare ta igjen en annen gang.

Så noen ting  ble pakka ned. Planen var å kjøre rett etter skolen var slutt for å få mest mulig tid. Vi var jo veldig heldig for den dagen  vi dro,hadde 6. klassingen   mat&helse.i hjemmeskoleoppgave. Han skulle lage  noe fra rester han fant i kjøleskapet.Tema de hadde var både datovarer og restemat m.m Ellers at det kastes svært mye mat,store mengder hver dag, og det kan vi alle gjøre noe med. Her i huset er vi ikke del av den statistikken,vi bruker mye restemat,datovare og kaster ingen mat.   11 åringen  bestemte seg for å lage pizza boller/snurrer. Han  fant litt her og der som han skulle ha på pizza bollene. I kjøleskapet fant han  en halv løk som lå der fra tidligere. Noen pølser fra en dag før det var potetstapp og pølse til middag.,en litt vissen vårløk, en halv paprika, noen osteskalker,en pk sopp som nesten sa ‘takk for seg’.Og noe tomatsaus rester. Så da var det bare å lage deigen og lage fyll av restemat. Så da fikk vi med oss pizza boller som niste på veien. Det var klart  fin niste mat som vi kunne ta med.

 

 

 

Heldige oss som fikk gode nysteikte pizzaboller med oss…

 

Da vi startet å kjøre var det bra vær,men når vi nærmet oss noen høyder og fjelloverganger ble det skodde,snø/sludd/regn i luften og surt og kaldt. Men selv det kan faktisk ha sin sjarm. Når vi kom helt på fjellet var alt  hvitt og dekt av snø. En del sterk vind og ganske tett snøkav. Noen fjelloverganger hadde kolonne kjøring og ingen fikk komme med sommerdekk i alle fall. Vi valgte en annen vei som ikke er så veldig høye fjell ,selv om det blåste kraftig,var snø og glatt på veien. Ikke minst til tider kunne man knapt se veien som snøen fyker rundt. Men det gikk bra,vi kjører forsiktig og kom oss over.

 

 

 

 

 

 

På vei nedover måtte vi ut  å se på den flotte utsikten ned. ja her har vi kjørt mange ganger…Og like fint hver gang,selv om det er smalt og svingete veier

 

 

 

 

 

 

Men det gikk bra og vi kom oss omsider frem til Bergen og morfar. Dagen etter var det bare å brette opp ermene.Alle gardiner i alle rom ble tatt ned og vaskes. Vinduer i alle rom ble vasket,det tørkes støv både her og der, rydde både papp og plast,støvsuges osv. …Rett og slett en real vårrengjøring. Og det er rikelig med hjelp å få av de 4 som var med. Alle bidro også pappen.

 

 

to konsentrerte jenter som hjelper med vindusvask og støvtørking,viktig å holde tunga beint i munnen… ha -ha

 

 

 

 

15 åringen er en flink og arbeidsom ungdom. Han stod på og jobbet. Han fikk i oppgave å kaste søppel og bryner seg litt på søppelsjakta. Bare så det er sagt ,så gjorde  han en feil dagen vi skulle dra tilbake. To poser med skittentøy som skulle i bilen kastet han i sjakten. Han trodde det var søppel… ha ha Jaja det går alltids å få tak  på sokker og klær igjen. Då er man ivrig kan man si…

 

Han tok ellers er skikkelig opprydding med kosting m.m på Altanen,så nå ble den ren og fin også

 

 

med nyvaska gardiner i alle rom og vårvask ble det en frisk og god lukt…fint vær var det og. De yngste var mye ute med storesøster og.

 

 

 

 

 

 

og mens mammen stod på med vask og rydding ble det og både tegning for minstejenta og litt skolearbeid for 8 åringen. Og heldige hun som fikk god hjelp av morfaren.

 

 

og flink storesøster som kammer håret på lillesøster…

 

 

Dagen etter hadde vi et nytt prosjekt på gang. Saken er det at for to år siden skaffet vi en flott sofa til morfar. Den han hadde fra før var skikkelig gammel og trengtes å skiftes ut. Den ‘nye’ sofaen var flott på alle måter,men morfar synes den var alt for lav å sitte i,for han er ganske høy og har lange bein. I tillegg var den alt for myk å sitte. han ønsket mer enn fastere sofa. Dette har har nevnt noen ganger,og vi tenkte at denne gangen skulle vi fikse dette. Vi fant en ny ‘fastere’og høyere sofa,og den gamle fikk vi lagt ut for salg. Og dermed ble det ‘sofa bytting’- En ‘ny’ sofa skulle hentes og den ‘gamle’ skulle selges. Og Pappen og 15 åringen jobba godt på med dette…og tilslutt fikk vi inn den ‘nye’ og morfar ble godt fornøyd. Som han sa ,så var den andre ‘alt for moderne’ for han…

ha- ha

 

 

 

Og den ‘gamle’ sofaen skulle altså selges.Vanligvis henter folk det som de kjøper.Men denne gangen ble det et unntak. Vi hadde planer hele tiden å ta en tur ut på graven til mormor og plante noen sommerblomster. Nå var det mange måneder siden det hadde vært noen der å plantet,morfar har ikke vært i form og har ikke orket det. Så da kunne vi ta den turen å gjøre det. Men så viser det seg at de som ønsket å kjøpe sofaen bodde i området ,så då sa vi at vi kunne ta med sofaen samtidig. Vi har stor bil og skulle utover samme vei. Det ble de klart veldig glad for.

Men først altså en tur innom graven til Mormor for å plante noen blomster.

 

 

 

8 åringen er veldig engasjert i å både plante,vanne og stelle med mormors grav. Hun sier hun savner mormor ,selv om hun bare var baby når mormor døde og husker ikke noe av henne. Men hun sier likevel at hun savner henne og ønsket at hun levde og at hun kunne gi mormor en god, god klem.

 

 

 

så nå ble det fint igjen på graven,og 8 åringen ble godt fornøyd….

 

 

 

 

 

 

 

Vi kikket litt rundt på andre graver,før vi måtte videre. En gang seinere skal vi se mer både på mine besteforeldre og onklene mine (mormor sine brødre) sine gravsteiner.

 

Absolutt veldig fint her på kirkegården.

 

 

 

 

 

Og så skulle vi levere sofaen. Familien som hadde kjøpt den hadde nylig fått nr. 7 . Det synes jo klart vi var stas. Kjekt at det finnes flere i dag som velger å få mange barn. De hadde og hørt om oss,for vi hadde vært i avisen et par ganger lokalt der. Pappen her  kjente og igjen pappaen der ,for han hadde vært en trofast stam passasjer på bussen han kjørte i mange år. Så de trengte altså litt mer sitteplass siden de nå var blitt 9 i familien.

 

Når vi skulle kjøre tilbake til byen for å jobbe videre etter å ha levert sofaen,sier pappen at vi kunne kjøre en  litt annen vei tilbake.For da kunne vi og samtidig stoppe og si hei til Farmor og Farfar på veien. Selv om de ikke visste at vi kom den veien,så regnet vi med at de var hjemme. Og det var de,og ble glad for at vi stoppet noen minutter og hilste på. Vi får heller ta igjen et besøk når vi skal nedover alle på en tur. Nå ble det for å ‘jobbe’ og hjelpe morfar – joda det skjønte de godt.

 

 

Men de her jentene de såg noe fint utenfor huset til farmoren og farfaren. De måtte løpe bort til gjerdet. En super koselig,koset og leken sau…eller egentlig var det et halvvoksent lam… ha- ha

den var veldig artig iallefall,hoppet og danset.

og så måtte Minstemor  prøvesitte hjorten farfar hadde i hagen sin før vi dro inn til byen igjen.

 

 

 

 

Tilbake ble det enda mer arbeid.Da kjøleskapet ble vasket fant vi kremfløte som hadde gått ut på dato, ellers ble det funnet frem litt annet som hadde dårlig dato og resultatet ble en ostekake. Synes vi fortjente en kake…ha-ha neida morfar er veldig glad i kake og det har jo vært både farsdag,påske og snart er det bursdagen hans,så han fortjener virkelig kake. Ikke har han vært helt bra heller den siste tiden…

 

 

 

 

 

 

men dagene går fort når man vasker,rydde og jobber på. Ikke ble vi helt ferdig heller med alt av sortering,det er en del skuffer og skap som må gåes igjennom,slikt tar tid.  Ikke alt av vasking ble gjort som jeg hadde tenkte heller. Men,men  mye fikk vi gjort iallefall,og regner med morfar ble glad for det da.

 

Så da sier vi hadet til Bergen for denne gang…

 

 

 

 

 

Og planen var å ta en annen vei til bake,som inkluderer ferge. Det var  fint vær og meldt og sol på fjellovergangene.  Mye vakker natur på vestlandet. Veldig godt nå  og at det er lenger lysere kvelder,så man kan se mer av  den flotte naturen. Høye fjell og fjorder.

 

 

 

 

 

vi kom  ca 5 minutter før fergen skulle dra,og her synes de av gjengen vi hadde med oss,at det var stas å ta ferge. Det er en stund siden sist. Pga korona viruset,så kunne man ikke gå inni fergen,men vi var ute vi og såg på fjellene,de danset og hoppet. Det blir fort mange og lange  timer i bilen,så absolutt godt å bevege på seg.

 

 

 

 

 

 

Men med småunger i bilen,blir det uansett noen småstopp,og da må vi ut å  strekke på beine og ta bilde av fossen. Låtefoss heter denne og ligger utenfor Odda.

 

 

 

 

 

 

Og etter noen timer er vi på fjellet. joda værmeldingen var rett. fjellet er så  flott, mye snø,vi så kun pipe og litt tak på mage hytter,det er blikkstille og  landskapet er totalt urørt ,,,sååå  utrolig fint…

 

 

 

 

 

 

 

Og da måtte det bli et lite stopp igjen,og noen bilder måtte foreviges

 

 

 

 

 

 

 

sååå vakkert ….

 

 

 

 

 

ja her kunne man stått å skuet utover i det uendelige….

 

 

 

 

 

 

men klokken går og vi må videre.

Alltid  godt å ha med seg  bamse og dukkevenner  når man drar på lang biltur

 

 

 

Ja nå ble det veldig mange bilder her,men et par til på slutten får det bli,for de som måtte reise til Oslo til storesøstrene har jo og gjort litt der. De har vært mye ute,vært på lekeplasser m.m Så de hadde og hatt noen fine dager der,Så de kan jo ikke glemmes …

 

 

 

 

Så da har alle fått ‘lufte’ seg litt i helgen som var,og storesøstrene var sikkert glad for å sende tilbake noen søsken,de ble iallefall glad for å se oss andre igjen. ha-ha  🙂  Men ikke minst godt å få gjort litt hos morfar også.

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook : ‘ Huset med de 11 Barna’