Fordelen med å ha mange Barn..

 Våres 10 flotte barn

 

Klart det er mange fordeler med å ha mange barn…egentlig når man tenker etter så er det ikke noen ulemper i det hele tatt faktisk å ha mange barn. Selv om det er mange som mener det er mange negative ting ved å ha mange barn,så stemmer det ikke. Jeg vil heller si att det er  noen utfordringer å ha mange Barn,men det kan de med to og tre barn og ha…eller har…

Hver dag som går, og om man er mer obs på hva egentlig  fordelene og utfordringene med å ha mange barn er, så dukker det opp hver dag nye ting som er en fordel.Og etter en stund med observering så er det faktisk bare fordeler. Kun fordeler,ingen ulemper.

Så når en del mennesker  i samfunnet i dag sier stakkars barn,eller stakkars foreldre i en familie med mange barn…så tar de virkelig feil.

mange tror att foreldrene er total utslitt,de tror barna ikke får verken nok oppmerksomhet,kjærlighet eller omsorg som de med få barn får…så tar de og virkelig feil.

mener de og att man blir økonomisk ruinert ved å ha mange barn,tar de og feil.

Att de familier med mange barn,eller de familier som våger å satse på å få mange barn har ett ‘problem’, så tar de  virkelig feil. Vi har faktisk mange flere løsninger enn de med få barn,for vi har flere hoder som kan løse en situasjon…så vi kan raskere finne ut av saker og ting…

Så fordelene for foreldrene med å ha mange barn er att man er rik,(ikke på penger) man er rikt velsignet.

Velsignet??? Velsignelse hva er det egentlig?… det står i Bibelen som vi tror på att ” barn er en velsignelse..”.men hva betyr det da???  Velsignelse er egentlig bare noe som Gud gir,noe som kommer fra Gud (Det er og hans skaperverk)Det er noe stort og utrolig,noe vi ikke kan gjøre selv. Noe Han gir av sin Godhet. Gud gir oss noe som gjør oss lykkelige.Det er noe som er bra for oss.. kun det beste…

Og tenker man etter og spør man andre med barn,så er det ingenting som gjør en mor i mer  lykkerus enn å se sitt nyfødte barn ligge i sine armer for aller første gang..(klart det er unntak, for noen kommer morsfølelsen seinere eller aldri og….,men mener ‘vanligvis’ her)…..man ser,nyter,lukter og gråter gjerne en skvett av en enorm kjærlighet til dette lille barnet og Pappan …han er bare  megastolt han….ikke rart mange mødre sier de er ‘forelsket’ på nytt….  Og ingen mor eller far er mer stolt når det første smilet kommer…eller når barnet sitter,kryper eller går for første gang…og jammen santen følges det videre i livet, en utrolig stolthet av barnets  første skoledag,konfirmasjon og bryllupsdag…. Og er dette noe foreldre tvinger eller presser frem…nei det er nedlagt,det kommer automatisk… jammen hva med små beibier som skriker hele tiden, små barn som er skikkelig trassige og umulige…dårlige på skolen,eller har problemer….nei foreldre ‘glemmer’ rett å slett å ha fokuset på det… De ‘ser barna ‘ gjennom alt det dumme og negative som følger ett barn…for kjærligheten til barnet sitt barn dekker over det negative…. De ser fortsatt på sitt barn som en velsignelse…for uansett så følger det så mye mye mer glede og lykke med ett barn enn det negative som følger barnet… 

og vi som har mange barn,vi som har valgt å få mange barn , for oss er det ikke bare en eller to eller tre velsignelser…vi har 10 velsignelser…. og når folk igjen sier att stakkar foreldre …så er det overhode ikke synd på oss,vi er super heldige,vi er utrolig priviligert,vi er sååå velsignet og rike med 10 goder…10 skatter og 10 gleder. vi har langt i fra ett problem.For oss er de en enorm stor berikelse i livet….bare så utrolig kjipt att andre ikke ser det slik.

men alle som har barn bør ta noen dager å begynne å observere sine barn hvilke skatter de er,ikke se på trassen eller problemet med de,se heller bak alt det negative…Se på de som en velsignelse…se på de som noe godt,en lykke,en glede,berikelse. søk tilbake til den gang barnet låg i dine armer for første gang,hva man følte da,kjærligheten ,lykke rusen,stoltheten…det er viktig att vi begynner å bli stolt av barna igjen…og ikke minst si det til de…fortelle de att de er en glede,en velsignelse og en berikelse til familien…Att akkurat ‘det’ barnet er unikt og verdifull og ikke minst elsket !!! 

( gjør det gjerne til mannen eller konen din og…det er lett å ‘glemme’ den første kjærligheten….hva var det som gjorde att jeg falt for han/ henne… se på han / henne som en berikelse,lykke,glede og en velsignelse i livet…i familien…Mye kan forandres hos både barn og voksne med små enkle grep. )

Etter en stund med observasjoner av barna her i familien,så har det dukket opp mange flotte fordeler med å ha mange barn,eller att barna har mange søsken.

Barna har alltid noen å leke med,være sammen med.spille fotball,hoppe på trampoline,bygge lego,gå på tur, arve klær av…. nei det er aldri kjedelig å være mange søsken.

Barna  kan få hjelp av noen,eller kan lære seg å hjelpe andre om det finnes ett problem. Barna må lære å dele,men og få igjen ved att andre deler med de. Barna har noen å le sammen med og glede seg sammen dele hemmeligheter, barna kan løse ett problem,en utfordring ,eller en situasjon  med noen…Samarbeid i en familie er veldig viktig. Man kan utføre ett oppdrag sammen eller en jobb sammen. barna passer på hverandre,lærer å ta ansvar. Barna heier på hverandre og støtter hverandre.Barna diskuterer og samtaler/snakker  med hverandre. Barna må lære seg å vente på tur,altså lære seg tålmodighet.de må lære seg å spare til noe de ønsker seg..og ikke tro man kan få ting rett oppi hendene,men att man fortjener det…eller jobbe for å få ting.De må ta hensyn til hverandre,respektere hverandre,de må lære å gjøre opp og si unnskyld om de har gjort noe galt mot søskene. barna må lære å si gode og fine ting til hverandre,være snille og ofre seg selv,være god med søskene sine og ikke minst foreldrene…være lydig og ha respekt for foreldre osv osv.

 

 

 

Og selvfølgelig alt dette kan både de med en eller to søsken gjelde for og,de må lære de og å både dele og være tålmodig og ta hensyn…de har og noen å være med…leke med,sove på rom med osv…Og ikke minst de som har  2-3 barn er selvfølgelig like mye velsignet….det er bare likt,men forskjellen er att her kan det ganges ett par ganger…vi må ta hensyn til enda flere,man har enda flere velsignelser,man har enda flere å dele med,ta hensyn til,gå på tur med,spise med…osv…og totalen av alt er att det er en berikelse for både mor og far og søskena å ett privilegium å være mange..Og faktisk flere av barnas bekjentskap,både til de store og de små her  har det  blitt sagt  att de skjønner bare  ikke att de orker å ha så mange søsken…(liksom att det er barnas valg att de har  mange søsken) det hadde de aldri i livet ikke orket…Men da ser som regel barna rart på de som ett spørsmåltegn,(de vet jo ikke annet….enn att de alltid har vært mange…)  Orker??? nei jeg er så kjæmpeheldig att jeg har så mange søsken, da har jeg alltid noen å være med, vi har det aldri kjedelig..og da er andre barn stille ett øyeblikk og fikk helt sikkert noe å tenke på… Og Emilie sa en gang her i bilen….Jeg er såååå glad att vi er mange søsken i familien,da har vi det aldri kjedelig…ååå tenk hvor kjedelig det hadde vært å bare være 2 barn da……!!! vel no kan mange ikke få barn,heller vil de ikke ha flere,eller har mulighet m.m av ulike årsaker selv om de vil… og full respekt og forståelse for det…..og de synest kanskje 2 eller 3 er nok for de…og det  ikke hvem som helst velger å satse på mange barn som 5-6-7-8-9-10 eller flere  heller…ikke no til dags iallefall. men det er da det er sååå godt att man er ulike…. Men det er faktisk flest barn som kommer til barna her å sier…åååå så heldig du/ dere er for att dere er så mange i familien…det ser så kjekt ut å være mange…det er sånn att de omtrent er misunnelige….Og da ser man att barna her blir både litt kry og stolte….ja vi er heldig vi….Og det er det som er sant…ja vi er heldig vi,,,det finnes overhode ikke noe ‘stakkars ‘ barn her,heller ikke stakkars foreldre..nei ! vi er velsignet og Rike. !!!

 

Når man er mange er det alltid en å klemme på…

 

her må man lære å vente på tur…

å være mange når man skal gjøre en ‘jobb’ er ett stort pluss…Samarbeid er viktig og man får jobbene fort utført…

når man er mange er det alltid en eller annen som hjelper…


 

man har alltid noen å leke med/gjøre på noe /oppdage og utforske…

Man har alltid.noen å filosofere  med eller bare sitte sammen og være stille…


 

Man har alltid noen å stupe kråke med…ha ha og ikke minst tulle med…

 

så er det selvfølgelig noe utfordringer,men det opplever alle familier med barn uansett hvor mange de har,så det er helt normalt og naturlig, og selv de uten barn har og utfordringer.

 Man kan begynne med det økonomiske. Sånn egentlig så kan det fint være rimelig å ha mange barn,da tenker jeg både på mat,klær og utstyr barn trenger m.m  er man litt bevisst og har tålmodighet og tenker gode løsninger,lever vi med så mange barn mye rimeligere enn de med 3 barn. I dag har man veldig mange løsninger å finne både rimelig mat,klær og utstyr, Det er veldig mye flott brukt utstyr som andre ikke trenger lenger,eller vokset utav som andre igjen kan dra nytte av. og da er både finn.no .bruktbutikker.loppemarkeder m.m gode løsninger .man bruker fine ting som andre ikke kan bruke lenger,det er miljøvennlig og ikke minst rimelig.

En Utfordring og med mange barn er og att skal man på badeland,lekeland, dyrepark, kino,osv så koster det plutselig veldig veldig  mye…og man må prioritere og planlegge slike ting nøye. Man må  beregne ekstra  tid og ikke minst ha mer tid til det meste når man har mange barn…det er ikke bare å ta på sko og gå ut…

Med mange barn må man og regne med både ekstra bråk,dobbelt med oppvask,klesvask og ikke minst rot…Men med gode rutiner og godt samarbeid er dette ikke noen utfordring i det hele tatt…

Med mange barn må man og ha ekstra tålmodighet,ekstra kjærlighet og omsorg,oversikt, og helst armer…ha ha …men det kommer helt naturlig så det er ingen utfordring….

Man må gi mer og ofre mer av seg selv, men det kommer og av seg selv…

Man må og overse småting,ikke overreagere, være rolig og avslappet,bekymringsløs og uredd…det er ingen problem,det går på valg….og barn merker fort om man er de her tingene og jeg tror det smitter over på barna. Om man ikke er bekymret for barna sine betyr  det overhode ikke att man ikke bryr seg fordet ..klart man gjør det likevel….Men en nøkkel å ha mange barn er å være temmelig  avslappet oppi alt…..

Det er nok mange utfordringer ,men uansett så er og planlegging oppi alt og en viktig nøkkel så går det meste.uansett det er såååå mange gleder å ha barn i forhold til utfordringer.

 

 

Man har alltid noen å gå på tur med når man er mange…

 

Man har alltid noen å leke med når man er mange…

Med mange barn er Det  alltid en hånd eller en arm som kan gi omsorg når noen trenger det.

En familie med mange barn er det flere som står sammen i gode og vonde dager…man kan gråte,trøste og dele gleder og sorger sammen,en famile med mange barn  har flere som stiller opp for hverandre ,  man blir hverandres beste venner.

Vi HAR ABSOLUTT MYE Å VÆRE TAKKNEMLIG FOR.

 

Følg oss gjerne på Facebook: ‘ Huset med de 10 barna’

 

 

To dager på rikshospitalet

Då har to nye dager  blitt lagt bak med undersøkelse på Rikshospitalet i Oslo for Pappen her i huset.For å ta det kort så har han allerede vært inne en del ganger no både på Ullevåll sykehus,rikshospitalet,men og Drammen sykehus for div undersøkelser. Det er funnet en kreftsvuls ( en nevroendokrine svuls) i magesekken på rundt 4 cm,og denne krefttypen som er en magesekkreft er en svært langsomtvoksende type .og som kreft legen sa så var det den snilleste type man kunne få…. Så det er blitt en del undersøkelser på om den skal fjernes,om den har noe form for spredning m.m Og det har blitt bestemt att den skal fjernes ved ett kirurgisk inngrep på Ullevåll sykehus,men det er enda ikke bestemt når.

Så til den siste undersøkelsen Pappen her var på,(det var på Drammen sykehus,) som det er skrivet ett innlegg om tidligere,så var det en CT – undersøkelse av kransårene .og en CT undersøkelse av Hjertet.Det var en undersøkelse som gjøres for å se om det er forsnevring på kransårene,eller de årene som forsyner hjertemuskelen med blod. Han ble i utgangspunktet innlagt første gang pga brystsmerter .Og denne gang skulle det tas en sjekk om det var noe funn av hjerteinfarkt,eller om de utelukket det helt. for en liten stund siden kom det svar på den undersøkelsen og det var ikke ‘ Påvist noe ,eller noe å bemerke  med hjertet,lunger eller bryst vegg,’…Så da er alt i orden der iallefall,og godt er det. 

Men no de to siste dagene,altså i går og i dag så har det vært nye undersøkelser av mageregionen på sentralsykehuset i Oslo.

 

Det var tidlig opp begge dager for Pappen her for å ta både tog og trikk inn til Oslo.Bilen vår er enda ikke eu-godkjent så den står på stadiet hvil inntil videre til det blir gjort..Men uansett så er det mye rimeligere å ta tog til oslo  og trikk opp til rikshospitalet  enn å kjøre…da er det utlegg med både  /diesel+parkering /bom m.


Trikkene stopper rett utenfor rikshospitalet, så da er det bare til å gå rett inn..og passet pappen helt fint synes han…haha…

Så vel fremme ble det litt ‘hit og dit’ før den rette avdelingen ble funnet….ikke bare bare å finne frem på sykehuset. ..Iallefall av en som er temmelig avhengig av GPS …ha ha ha …..jaja han ‘landet’ rett omsider…Begge dagene var hanfastende…så det ble litt hodepine ved å gå 2 døgn uten kaffi…haha…

Det er en helt ny undersøkelse som heter på fagspråket Octreotid scintigrafi.en type bilde diagnostikk..eller diagnostikk av nevroendokrine svultser..og det er det den i magesekken heter. Det er en undersøkelse med spormengder av radoiaktiv materiale for å bestemme omfanget eller utbredelsen av sykdommen. Og denne undersøkelsen fant  sted som nevnt på Rikshospitalet men på ‘avdelingen  for transplantasjonsmedisin’- Det er en avdeling for indremedisinsk forskning b.la av kreft,kirurgi og transplantasjonsmedisin.

 For å forklare enkelt hva undersøkelsen  går ut på .får pasienten ett radioktivt stoff inn i kroppen via en veneflon. der dette stoffet sprer seg til det organet som skal undersøkes…i dette tilfellet mage regionen på pappen. Etter vel ett par timer ,når stoffet har spredet seg så kan en ved hjelp av ett spesial kamera ta bilder av det stedet som skal undersøkes. det er en form for røngten.og ligner litt på en CT scanner.

De apparater som vanligst brukes til undersøkelsen er de såkalte gammakameraer. Disse registrerer gammastråler fra pasienten ved hjelp av en detektor  Etter kraftig forsterkning dannes det bilder, såkalte scintigrammer. Gammakamera er tilkoblet datamaskiner, og bildene kan sees på en skjerm.

Dette gjøres for å hjelpe legen i å diagnosere en sykdom,svulser,infeksjoner og andre lidelser.

det var en veldig dyktig bio ingeniør som utførte undersøkelsen på pappen her  ved å styre de her kameraene og ta de bildene som trengtes.


 


 

Her ble han liggende i ca en halv time hver gang,i denne trommelen,og man må ligge helt i ro…og ligger en kar som han her i ro en halvtime,så skjønner man godt hva han gjør på i den halvtimen…ha ha …zzzzzzzzzzzz….

Han skal tilbake 2.juni for å snakke med legen som da skal ha studert alle bildene og komme med resultater av bildene,og samtidig evnt finne en dag for operasjon m.m så da er det bare å vente.

 

 

Førskole gutten på kontroll.

 

I dag var det Aron sin tur å besøke helsestasjonen. De to minste,Leah og Benjamin har  allerede vært på 2 og 4 års kontroll for en liten stund siden  og no var det Aron sin tur til før-skolekontroll/ 6 års kontroll. Han blir jo skole gutt til høsten og då skal de gå igjennom  en siste sjekk for å se att alt er i orden før skolestarten. Og Aron har gledet seg til Helsestasjon besøket.

Vi var litt tidlig ute så vi rakk en tur bort på tog stasjonen og for å se om det kom noe tog.Aron liker og veldig godt tog ,både å bygge togbane og se på tog

 

En gutt som er klar til ett besøk på helsestasjonen.

 

så inne på venterommet ble Aron tatt vel i mot av Helsesøster ,og fikk hilse på henne. Så måtte hun måle og se hvor mye Aron har vokset siden han var på 4 års kontroll

 

og så måtte vi se hvor tung han var blitt…

 

Så inne på helsesøster sitt kontor skulle Aron gjøre litt forskjellige ting. Han fikk tegne og skrive navnet sitt på ett ark.Han ble spurt om ulike ting,og så skulle hørselen testes,og den testen gikk helt fint.han hørte veldig godt

 

Så ble det en liten tur innom barnelegen for sjekk av både hjerter,lunger,syn og mage…og der var og alt helt i orden….så konklusjonen på hele førskole kontrollen var att alt var i orden,det var en blid,frisk og fin førskole gutt…og ikke minst fant legen ut att han var skikkelig kilen når han sjekket magen…ha ha 

 

 

og etter både helsesøster og lege besøk ble det  litt tid til å leke litt på venterommet før vi skulle gå.

Å Så var det bare å ta beina fatt,for enda er ikke bilen klar,så da måtte vi gå hjem igjen.Men det gjør jo ingen ting.det er bare god trim det, og det er en fin tur.Og ikke minst det er veldig artig å gå med Aron.Han har så mye å fortelle og han har så mange gode ideer ,så han snakket og snakket i minst halan time…ha ha 

”  Mamma ta bilde av meg då….”

vel…Aron ville jo og ta bilde da….ha ha …tror han trenger ett  lite fotokurs kanskje….ha ha 

vel vi får heller prøve oss på en uhøytidelig ‘sjølvis’ i stedet da…..ha ha 

 

 


 

Det har vært ett skikkelig regnvær her de siste dagene,til pappens glede…han følte det minnet litt om Bergen ha ha. Så etter att vi har gått ett stykke så oppdaget vi mange snegler på veien og de kommer jo alltid frem når det regner…og Aron fant en søt snegle  som han ‘døpte’ ‘ Herr Snegle ‘ ha ha 

 

Og etter enda mange stopp og studering av både marker og løvetann ,pinner og snegler …så kom vi omsider til ‘ hestegården.’..og de måtte vi selvfølgelig hilse på i dag og. No hadde noen av hestene fått på seg ‘regnfrakken’ og…ha ha 

 

Og når det gjelder ‘studiene’ av løvetann  underveis så fant Aron flere morsomme løvetann som det var ‘krusseduller’  på.De var rullet nedover på stilken ..og det synes han var skikkelig kult.Og han  fant på en ny lek han ville presentere for de andre hjemme når de kom fra skolen… det var å se hvem som klarte å rulle nedover stilkene ,og det er ikke bare enkelt…det er kun tynne løvetann stilker som det går med. ikke de tjukke,de er alt for sprø…. Så bare man har fantasi kan man fint finne på mye artig fra naturen.  turen hjem gikk helt fint ,og Aron var ikke sliten en eneste gang,men det skyldes nok alle stoppene vi hadde underveis…ha ha 

 

 

 

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook ; ‘Huset med de 10 barna ‘

 

 

 

Naturens Under.

 

 Vi har helt siden før pinse vært uten Bil,vel bil har vi ,men den er ikke Eu godkjendt og da har vi ikke lov å kjøre med den på veiene. Det er et verksted like her nede som både kunne ta eu-kontrollen og fikse den,men pga mye å gjøre og venteliste så fikk ikke han gjort det før fristen på å få den EU- godkjent. Men no er det og en annen som kan skru på biler som hjelper oss. og det er litt å fikse på den så alt tar tid.  Men vi har noen ganger fått låne en bil,slik att barna kan komme seg på skolen iallefall. Om vi går i over en halvtime ned over her kommer vi omsider til en Kiwi butikk,og der har vi gått noen ganger no for å få tak på noe brød og melk.

Så i går ettermiddag tok vi beina fatt  igjen for å ta en liten tur på Kiwi.Men det er bare så fint å gå nedover her og,for her er det veldig mye spennende å se på veien både for liten og stor.Og ikke minst man har bare godt av å gå,det er veldig god trim. ( og ikke minst god unnskyldning for å ‘lufte’ mannen…ha ha )

Den vakreste løvetann – eng som står i full blomst.

så nedover veien fikk minstemann øye på maaaange kuer som gikk å beitet…og da måtte vi selvfølgelig ta en ‘stikkvei’ inn til der kuene gikk…

SEEEE Mamma…der e Kuene…” peker minsten entusiastisk…Og på andre siden der  kuene beiter og av grusveien,der går det mange sauer og lammene deres… “ÅÅÅÅ SEEE Mamma der e’ alle bææne …” her er det mange ulike saue raser…lysebrune,svarte og villsauer m.m og det er  arti å se…og ikke minst lammene som hopper og spretter rundt om…

 

Og lenger ned i veien kommer vi ned der alle hestene går…og de er så fine og tamme.Og tar man en stor håndfull gress så kommer de med en eneste gang…

Emilie var bittelitt skeptisk ved første forsøk for att hesten skulle ta ett tygg av hånda hennes og…ha ha men det ble bare med den første gangen…


 

ojjj…gresset havnet visst på nesen til hesten…ha ha ha ha


 

William vil prøve å se om hesten likte løvetann…og det gjorde den..den  knasket i vei…

 

Det er iallefall minst 8-9 hester som går der,og blandt de er det iallefall 2 av de som har fått føll…og de er å skjønne å se på….

Dette var kjæmpe gøyt,synes Leah.


 

Så en slik tur tar flere timer, pga alt som skal både sees og sjekkes og utforskes på veien . Men det er en så flott tid vi er inni no,med både alt som vokser og gror,flott temperatur i luften,og ikke minst alle husdyr som er ute,og alt nytt liv som er kommet og man ser virkelig att de  nyter våren. Det er en stadig surring i luften av breking,rauting og hvrinsking og ikke minst fuglekvitter og sang…. Og tenk bare av ‘ingenting ‘ forandrer naturen seg hver eneste dag og fungerer helt av seg selv……det er fantastisk ett stort mirakel og man ser igjen og igjen hvor flott Guds skaper verk er.

 

 

Følg oss gjerne på Facebook ‘Huset med de 10 barna ‘

Gøy På Landet

Her vi leiger inntil videre og midlertidig så ligger dette lille huset  virkelig på landet, og det er mange gårdstun,der det er bønder som driver med både dyr og korn. Her vi leiger,er det og egentlig ett stort gådstun,med både stor låve,stort stabbur,flere hus og stort hovedhus m.m Det har tidligere vært mye hester her,og litt andre dyr som gris og kaniner m.m Men per i dag er det lite dyre liv her.men det har vært snakk om å starte opp igjen med både hester og annet. Men likevel så pleier de hvert år å så poteter,og intet unntak dette året…Og de siste dagene har en ‘bonde’ brukt den gamle traktoren sin til å pløye opp en åker som de skal så poteter. og den åkeren ligger rett utenfor huset her.

Og tidlig i dagtidlig hørte Gutta her att traktoren var i gang med å pløye for å sette poteter ned.,og da var de snar til å komme seg ut,for dette ville de være med på. De har jo alltid elsket slikt….og elsker det fortsatt…

 

 

 

 

 

Ruben viser noe av potetene som de skal så i åkeren sammen med bonden…

 

 

Og det var ikke lenge før både minstemann og Aron var på vei ut….traktor er bare helt det store …og der kan de fint sitte i timenvis å se på både traktoren og gutta som hjelper.

Traktoren kjører litt frem og gutta hiver poteter nedi jorda fra poteter som ligger oppi kassa….’Bonden’ fortalte Ruben og Joachim att når han var liten gutt og på alder med de så stod han bak på samme måten som de gutta gjør no,på samme  ‘kassa’ og det er over 40 år siden. Det synes Ruben var litt arti.

 

 

 

nei no kunne verken Aron og minstemann sitte i ro lenger…de ‘måtte’ altså bare  bort å se…Emilie hadde og kommet ut…det er jo omtrent ‘hellig’ å få ta på en traktor…ha ha

 

 

 

Minstemann synes det var intressant med potetene…

 

Etter att alle poteter var kommet i jorden og traktoren var kjørt,så måtte gutta hive vekk mest mulig gras tuster fra åkeren,så de ikke skulle ligge å ‘kvele’ de nye potetene som kommer opp etthvert…

 

Og så omsider kom no resten ut og de fant ut att de og ville så litt poteter….og de hadde fått noen poteter av ‘bonden’ som ble til overs, så de har funnet seg en jord flekk som skal bli deres.Vel jeg måtte bare si att jeg kunne ikke love att de ville få oppleve å ‘høste’ de her potetene de putta i jorden  i tilfelle vi kommer til å flytte før aug/sep.

 

” Mamma,se ” Her er potetene vi skal putte i jorda” ta bilde av de då….” sier William og viser opp en potet.

 

Leah er en skikkelig  ‘graver’  og hun graver hull og  så putter Emilie poteten nedi  jorda…,men jammen santen fant hun noe ‘annet’ nedi jorden underveis og….

 

 

“åååå seeee mamma..”…en søt liten mark…”…og den måtte jo selvfølgelig få komme oppi hånda til Leah….” mamma, jeg skal bare kose litt med den…”

 

Dette her ‘potet prosjektet’ holdt de på med veldig lenge,det var skikkelig spennende og virkelig gøyt å holde på med,og de minste fikk igjen en påminnelse om hvor faktisk potetene kommer i fra ,de som vi spiser til middag   og fikk både se og være med på det….så dette var virkelig stas og intressant,og ikke minst så lærte de alle noe nytt i dag og. Konklusjonen var og att alle barna her i huset er veldig gira no på att vi må snart få tak på ett eget hus ,men ikke bare ett hus ,men gjerne ett småbruk,der vi kan både så poteter og andre grønsaker…frukt og bær m.m Og det er ikke mangel på fine steder rundt om her som ligger på Finn.no til salgs,men problemet fortsatt er att vi får ikke noe lån i en eneste bank,og uten penger å ‘slå’ i bordet blir det heller ikke noe kjøpt…men vi har overhode ikke mistet verken troen eller håpet,selv om det ser umulig ut.!!! så vi får bare smøre oss med gode og store doser tålmodighet,både store og små…

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook. ‘Huset med de 10 barna ‘

Puss Puss så får du en suss…..

Å gå til Tannlegen har aldri vært ett problem her i huset verken blant store eller små. Det er kun en her i huset som ikke liker å gå til tannlegen ,og det er det egentlig en veldig god grunn for.Men alle de andre de har alltid gledet seg til å gå til tannlegen og noen ganger maser de om når de skal gå igjen…… om det er den stolen som heiser opp og ned ,eller premien til slutt som lokker er jeg ikke sikker på,men artig er det visst iallefall ha ha. Og når noen har hatt ett hull eller må komme igjen for  å trekke en tann,så er de kjæmpe kry…ha ha .  Vel kan vel si att det aller første tannlege besøket som er når barnet  er rundt 3 år så har noen av de her i huset vært ‘littegrann’ skeptisk,men det er jo helt naturlig og normalt, og skyldes nok att de vet ikke helt hva som skal skje, det er ett nytt menneske for øye og totalt sett ,alt kan virke litt skummelt…men det har alltid gått fint likevel.

Oppover årene  har barna fått time hos tannlege/tannpleier sånn jevnt utover året…men merkelig nok etter vi flyttet hit, som no er over 5 mnd siden,så virker som om Det offentlige tannlege kontoret like her nede skal virkelig ta en skikkelig grundig sjekk på hele gjengen her..ha ha …Ganske komisk egentlig, men att det dumper ned det ene etter det andre innkallingskortet der  ‘den og den’  innkalles til time.Og jeg skal love deg att om det kommer to innkallelsekort på en dag,så hiver gjengen seg rundt for å se hvem det er til.   “””..hvem er det ???  hvem er det??? og er det deres navn jubles det høyt…jippi det var meg…og det synges av full hals…” JEG SKAL TIL TANNLEGEN…JEG SKAL TIL TANNLEGEN…la la la ..la la la….” ha ha OM det ikke er deres navn er skuffelsen megastor….” AKKJA …når skal jeg da…??? ” ha ha   Men så i løpet av noen dager har det altså dumpet ned til alle mann….vel ikke minste mann da…han er bare 2 år enda og får nok ikke noe innkallelse før neste år. Så alle timene skal være unnagjort i løpet av mai og juni. og egentlig veldig greit da…då er det unnagjort liksom…

Det er og absolutt en fordel å være mange i slike situasjoner … å få alle til tannlegen over en kort periode er jo bare fint ..ha ha 

 

 

 

 

Allerede de to største Gutta Ruben og Joachim har vært der, og da var det Pappen som fulgte. det var før pinse. Men i dag er det de to andre guttas tur, Aron og William og da skal mammen få lov å følge. Og de gledet seg  …spesielt Aron…for han synes det var så lenge siden han var sist.

 

 

Vel inne på venterommet var det selvfølgelig et lekerom som det stort sett er hos tannlegen… ..og der dras barn automatisk…og ingen unntak på de her heller…for littegrann venting ble det, som det oftes er  hos tannleger.

“Åååå se Mamma…Hva jeg har bygget”…det må du ta bilde av….” 

 

Så etter litt venting fikk både Aron og William komme inn og Aron var førstemann i den artige stolen som kan heises opp og ned….Og etter lysing, telling,pirking og sjekking av alle tennene var Aron ferdig.” Du har veldig fine tenner og  null hull ,men fortsett bare å pusse deg like godt så kommer det heller ikke  noe hull.”…smiler tannpleieren til Aron og heiser han ned igjen….” Mamma. ..det var gøyt ” hvisker Aron i øret mitt.

Så var det William sin tur….og han er veldig glad i gotteri altså ..og der har vi allerede for en stund siden sett ett lite hull nede.

 

Joda det var ett hull,men det er i en tann som han skal misste seinere likevel så de skulle ikke gjøre noe med det.Men han måtte og bare fortsette å pusse seg veldig godt videre så det ble null hull til neste gang.

Og så var det klart for premie…og det er jo alltid populært…

 

Og Gutta valgte seg hver sin liten  båt…

Da er det bare å gå hjem da og øve enda mer på ””puss puss,så få du en suss”’ så det ikke blir noe hull…det er næmlig bare noe tull….ha ha 

Og no er det bare 4 jenter igjen da som skal til tannlegen…

 

 

FØLG OSS GJERNE PÅ Facebook “Huset med de 10 barns “

 

 

 

Feiring av 17.mai på en ny plass

Vi var alle litt spent i år hvordan 17.mai ville bli.vi har jo feiret  17.mai i Bergen de siste 20 årene så  vi visste det ville bli litt annerledes enn hva vi har vært vant med. Og klart det er absolutt spesielt å se på 17.mai toget i Bergen….byen som oser av festglade og feststemte Bergensere uansett regn eller sol.Og bare det å gå i Bergen på 17.mai er enn opplevelse i seg selv.Denne gangen og etter vi flyttet østover visste vi det ville bli ett mye mindre sted og mye mindre tog å se på ,men det er alltid artig uansett å se,oppleve,gjøre og ‘prøve’ noe nytt.og vi er jo en gjeng for oss selv så vi klarer oss  alltid vi …haha. Planen var og å gå i samme 17.mai  toget som skolen barna går på.og være med på skolen på aktiviteter som de skulle arrangere.Så her kommet en del bilde dryss fra vår 17.mai feiring her på Østlandet dette året.

 

Gjengen klar for 17.mai…Det er første gang att vi mangler en i gjengen og det er ‘Russe jenta’ vår Caroline som skulle feire 17.mai i Bergen og gå i russetog der i år .Og det skulle vi gjerne vært å sett på dette året,men har sagt hun skulle ta mange bilder.

 

Dagen i går 16.mai startet selvfølgelig med å stryke 8 bunader.og lage flere kaker.En av barna sin klasse skulle og ha  med seg kake på skolen… .

 

Laget en kjæmpego’ Mai kake med kokos – marengsbunn ,gul og hvit krem…mmmmm 

 

En annen kake var ‘Kokosbolle kake’ …mmm den var bare rett og slett en snopekake….

 

Knall god..anbefales…

 

Så var jeg ute på en liten trille tur og man trengte ikke gå så langt oppi skogen før jeg fant fine mark blomster. …

Så hvorfor kjøpe 17.mai bukett i butikken ,når man kan fint finne vakre mark blomster i naturen helt gratis…ha ha

Så laget jeg Brownies for så å tre på små brownies biter på en pinne i lag med jordbær,blåbær og marsmalows……mmmm veldig godt og noe barn elsker. Kan og fint lages på sommeren eller i bursdager…

Siden vi enda bor i ett lite ‘dukkehus ‘ her og vi bare leiger så er det ikke mye man kan plante  i hagen m.m. Men med litt hegg fra skogen og to flagg ble det litt no 17.mai utenfor likevell…ha ha

Og med det flotte været vi har hatt de siste dagene er veldig fint å sitte ute.


Dagen i dag begynte med att vi dro innover for å møte 17.mai toget skolen går i….

Litt av 17.mai toget.

Det er Gøyt med 17.mai….og 17.mai tog , men Leah lurte jo selvfølgelig på hvor ‘toget’ var…ha ha 

 

Så var det tilbake til skolen…vi venter på att aktivitetene skal begynne…

Og så begynte endelig aktivitetene …og det var  de gamle gode tradisjons lekene man har på 17.mai…og når man har gjort alle aktivitetene er det gotteri m.m til premie…

Klar for Sekkeløp!!

 

William hoppet så raskt att han hoppet i fra både Emilie og Leah…ha ha

 

Så var det å trille en Rokkering raskt…En konsentrert gutt…

Dribling med ballEgg/potetløp

Kaste på tomme blikkbokser med erteposer

 

Kaste ball i bøtte……og han traff…!!!

En liten lur må og til selv på 17.mai…

 

Og premien var gotteri, matbokser, fresbee,ball og linjal …

To jenter som koser seg med premien I fine været. ..

Og to gutter som koser seg med sin premie

Så kom det ett musikkorps som spilte mange fine nasjonal sanger…

Og så ble det tid for kaker og frukt…

Mmm…

 

Men det ble litt lek til i skolegården før alt avsluttes….

Vel hjemme ble det pølse med brød og rømmegrøt og ikke minst is….

Og  is liker i allefall denne karen veldig godt…ha ha ha 

Så ble det en liten spasertur og enda flere bilder tatt….

 

Miriam

 

Så var det å begynne på kakene da…

Og bare så det er sagt ..pr. no er alt  ribbet og spist ..ha ha 

Alle barn var iallefall både fornøyd…og trøtte …tross feiring av 17.mai på en ny plass.og ikke minst denne karen synes og det er slitsomt med 17.mai…ha ha..

 

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook; ‘ Huset med de 10 barna ‘

Bildedryss fra hvitveis skogen…

Like ved siden av  den hovedveien som går dit barna går på skole har vi sett att det ligger en super fin skog…Den måtte vi sjekke ut litt nærmere for når skogen er dekket av ett teppe av hvitveis så må det bare tas bilder der. Tenkte og att no i helgen som var, og størstejenta Caroline var her, da kunne vi ta noen Russebilder av henne…for neste gang hun kommer nedover er nok russetiden over…

Men så tenkte jeg og att…jaja med slike fine soldager som  vi har hatt så kunne jeg like godt ta noen andre fine mai bilder av resten av gjengen her … er nok omtrent ett år siden det ble gjort sist…sånn litt av alle…

Og det er alltid kjekt å se tilbake på seinere. og slik ble det og.

Så her kommer ett bilde dryss av gjengen i hvitveis skogen..

“ojjj .det var mange bilder” tenker noen….jaja når man har 10 barn og man skal ta litt av ‘den’ og ‘den’…og ‘de’ sammen ….så blir det fort mange bilder….!!

Uansett denne skogen var sååå mye finere i virkligheten..enn hva det såg ut som fra veien….når vi kom inn der. var det nesten som å komme i en eventyrskog. Her var utrolig fredfullt og stille, her kan man virkelig gå å dagdrømme,snuse inn vår – luften , høre fuglekvitter og nyte Guds vakre natur….

Det var og en kjæmpefin plass med flere benker og her er det  og fine grillmulighet……Så her fant vi en ny plass vi kan gå på tur i,og bare det å være i en skog så er det alltid mye som skal utforskes,iallefall av barn.

 

Den vakreste hvitveis skog…hvitveis så langt øye kan se…uansett hvilken retning man såg…Årets ‘ Russe ~Jente !!! Caroline !!!

 

 ~ smile ~

~ Keep Smiling ~

 

Ja her plukkes det hvitveis…. av Benjamin !!

~ Emilie har plukket den fineste bukett ~

 

 

~ Rebekka ~

 

 

…I den stille stund….

 ~  Miriam ~

~ Her nyyytes  Stillheten ~

 

~ Leah ~


~ Emilie & Leah ~

 ” Se Emilie…!!!  

“Åååå…så fin”

 

~ De fem minste ~~ Gutta Boys ~ Aron, William og lille Benjamin

~ Happy Kids ~ De fem minste

 

~ De fem gutta ~

~ Joachim & Ruben ~

~ Hele gjengen ~

~ Leah ~

 Da Takker vi for besøket i skogen for denne gang og her kommer vi til å komme igjen mange ganger… 

 

 Følg oss gjerne på facebook ” Huset med de 10 barna “

Fine Dager….

 

No har en ny uke begynt og vi har lagt bak oss en lang helg med flere dager fri fra skolen. Da kom de to store jentene nedover og det er alltid stas. De  8 andre barna her i huset er veldig Glad i de to store jentene og denne gangen var det jo ekstra spesielt for no er Caroline russ. Og Iallefall de barna her i huset som er litt opptatt av Russekort så er det litt staselig å gå sammen med storesøster på butikker og på gater m.m å se andre  Barn komme og vil ha Russekort….da er de litt kry og stolt…kremt… “dette er min søster altså….” og det var og flere klasse kamerater  til barna her som fikk hilse på henne…. Og alle dagene har vi gjort på noe,for det første er det bare kjedelig å sitte inne i denne lille’dukke stuen’ så mange…og så har det vært så fint vær i mange dager,og så er det så mange fine plasser rundt om her å ta  turer til…vi har en lang liste på ting vi vil finne på…og steder vi vil dra…. 

Vi  har vært b.l.a i Oslo 

Rebekka,nest største jenta her hadde bursdag 11.april ,men siden de to store jentene går på skole i Bergen og bor der no, så ble det lite feiring på bursdagen hennes her I huset, så det måtte vi heller gjøre no når hun var her……

Så da ble det kakelaging….brownies…som er en tradisjon på bursdager her…og pavalova som er og en favoritt !!!

 

 

 

 

Og en annen ting som er stas når de to store jentene kommer er att de har Mac med seg som de bruker på vidergående….og barna her i huset får låne de når de kommer…om de er veldig forsiktig… og t.o.m minstemann synes det er stas å se på ‘lille Petter edderkopp” på Mc ‘ en…..den liker han veldig godt…

Men det varer ikke lenge for det er Myyye mer interessant og stas å se på  traktorene som går ut på åkrene her …og no holder de på å pløye og så korn….og det kan denne karen se på i timevis. ..ha ha

  Og med det flotte været må vi bare ut å nyte det.En dag var vi på en ny lekeplass….og  å gå på lekeplasser for de her i huset så er iallefall  den dagen reddet.ha ha

 


Og den som var gøyes av alle var absolutt løpestrengen….

 

Ja dette blir morro…


Væææææææ….

 

På klatre veggen. …

Altså en lekeplass er absolutt en ideell plass å gå når man har mange barn…….Det er kjæmpe arti for barna,de får teste,prøve,mestre,utfolde seg  og å lære å  balansere,tørre å våge og det kiler i magen…man får ett snev av ett kikk…ha ha og barna selv er veldig fornøyd med lekeplass turer….og ikke minst det beste av alt det er helt gratis….

 

Like ved lekeplassen renner elven….og med dette flotte været og skogen begynner å grønnes…så får man virkelig sommerfølelse…

Gutta!

 

Men man kan ikke være her hele dagen…Selv om de minste hadde absolutt villet det…så turen går hjemover…

Vi smiler vi selv om vi må gå hjem. …men vi har hatt en fin tur…


 

Til og med kosepus koser seg i fine været vi har no….utenfor huset…

Og før de to store jentene tok flyet opp igjen til Bergen fikk Caroline, Russe jenta her i huset, en liten tur foran kamera  på en kristen tv kanal…for å snakke om kristen russen…. det er som regel mye alkohol og drikking i russetida,men så har de og en gruppe som heter  edrurussen som tar av stand i fra alkohol…det går fint å ha det gøyt å feire ferdig skolegang uten alkohol.så det var mye det hun snakket om.Og att hun har tatt ett valg før russetida å stå i mot drikke presset …for det er det mye av.

 

 

Vi var og en tur i hvitveis skogen og tok masse fine bilder ,men det kommer i ett annet innlegg…

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook ; ‘Huset med de 10 barna’ 

 

 

Ett koselig besøk !!

I  Dag kom en avis dumpende ned i Postkassa,og en av Gutta som hadde hentet den i postkassen kom glisende inn…’ SE – vi er på forsiden…’

Det hele begynte for en liten stund siden,sånn ca tilbake til begynnelsen av februar,så fikk vi en tlf av en journalist . Hun var egentlig bare en ‘freelanser’- altså en journalist som jobber for flere aviser,eller lager reportasjer for flere aviser…Og hun jobbet for noen lokalaviser,men og b.l.a for en kristen avis som mange abonnerer på over hele Norges land, Den heter ‘ Norge i Dag – og  hovedkontoret ligger  i Bergen. De hadde hørt om ‘vår situasjon’ og hadde gitt denne journalisten i oppdrag å ta en tur til oss. Og alt handlet jo om hvorfor vi tok steget og solgte huset utenfor Bergen og flytter til Østlandet med 8 av 10 barn,uten å ha verken hus eller jobb. Det er liksom ikke helt normalt å gjøre noe slikt da… så hele stykket handler om att vi våget å,gjøre noe annet og har en drøm å satse på noe nytt…. og evnt hvorfor vi valgte å gjøre noe slikt.Og i hele tatt ta med alle barna på ‘galskapen’ – hva med de ? De må begynne på ny skole….og komme på en helt ukjent plass,der ingen vet verken hvem vi er,eller kjenner oss…og samme tilbake…ikke kjenner vi noen heller… og ikke minst …å selge huset å flytte uten å ha ett nytt  hus å komme til. Ja absolutt,mange kan kalle det både galskap og toskeskap-men vi har hele tiden følt att dette er rett av oss å gjøre,dette angrer vi overhode ikke på att vi har gjort. og selv om vi bare leier ett ‘dukkehus’ , bor i banakasser og bossekker – og sover på madrasser på gulvet så kjenner vi fortsatt att dette er bare midlertidig og att ting vil legge seg til rettes etterhvert. Vi har jo og vår personlige tro på Gud og tror att han er med oss i valget vi har tatt og dette vi har gjort. Og att etterhvert vil det ordne seg seg med ett hus. Og fortsatt når vi spør Barna om de vil flytte tilbake til Bergen så sier de blankt Nei. De trives veldig godt både å bo her og gå på den skolen de går på. Så innlegget i artikkelen handler mye om vår historie så langt og att vi har en tro og ett håp på att ting vil legge seg til rettes etterhvert.Og det har jo åpnet seg for flere spennende ting som att pappen fikk en virkelig meningsfylt jobb – nødhjelps arbeider. …og dette bruktbutikk prosjektet som vi holder på med…

 

 

Og mens journalisten snakker med mammen og pappen så sitter Leah og koser med ‘kosepus’.

 

 

Og journalisten ville ta ett bilde av de 8 barna som var her …og da måtte de opp på ett av rommene og ligge på en madrass…Men det kom ikke med I avisen….men jeg knipset ett og da…

og så måtte vi ut en tur for hun ville ha ett bilde av alle…

 

Så etter en en god stund så dro journalisten..og da var alle sultne her…så da måtte vi ha litt middag…..


Tusen Takk for koselig besøk og Tusen Takk ‘ Norge i Dag ‘ for att dere ville lage en liten reportasje om oss 🙂

 

 

 

FØLG OSS GJERNE PÅ FACEBOOK : ‘ Huset med de 10 barna ‘