over all forventning

Her har det virkelig vært full fart og stormende jubel siste uken,all tid fra morgen til langt på kveld har gått til bruktbutikken..

Det har vært  sånn en utrolig respons på denne bruktbutikken som vi startet forrige onsdag og folk kommer og går hele tiden,de skryter og synes virkelig det er en utrolig koselig og fin butikk. Og det er jo veldig kjekt å høre.så det har absolutt gått over all forventning.

Og iallefall når man vet att alt er bygget opp av ingenting, man har lagt ned mye arbeid og ikke minst veldig mye tid. Og det å få igjen bare positiv respons er jo da stas. Og siden alle kvelder har gått med er fordi att folk har kjøpt så mye allerede,att vi må bare hente ting å fylle på og fylle på. Det er mange folk som gir fine ting,men det meste kommer fra nødhjelpssendinger som hentes rundt om i landet.Det er de som jobber  på nødlageret som henter.De har to Lastebiler som henter hjelpesendinger fra ulike innsamlingsmottak rundt i landet, både fra Trøndelag,Bergen, rundt her på østlandet og no sist kom det ett lass fra  Elverum. Vi får og tlf om å hente privat rundt om både her og der og t.o.m vil de att vi  skal og hente noe på sørlandet.

Det vi må då er å gå igjennom hele lastebilen,kasser,sekker m.m og plukke ut fine ting man kan selge i butikken,alt skal legges på plass i butikken etterpå og prises…og alt dette tar utrolig mye tid…og når dette med bruktbutikken er ett ‘enmanns’ jobb så er jo det bare en selv som kan gjøre det,og da tar det tid… vel enmanns og enmanns… faktisk så er hele familien inkludert her da, men må nok si att det er de største som har stått mest på. De hjelper å se igjennom kasser,finne ting,bære på plass og ikke minst de dagene butikken er åpen har størstejenta Caroline vært så grei brukt sin  tid  frivillig  og  sittet i kassen, slik att jeg kan hente,sitte på plass og prise m.m og nest største jenta Rebekka har passet de minste. Caroline har og flere ganger tatt med noen av de små til Oslo med toget på skolen sin.når hun har hatt kort skole dag , Og Rebekka har og tatt turen dit sammen med de og.Det kan fort bli kjedelig for de små å være hjemme ,og iallefall når det er så liten plass her.selv om  de er mye ute. Men uansett de har alle her vært utrolig flinke og stilt opp,og helt av seg selv for de ser og meningen med hele arbeidet.

 

Leah og Benjamin var så heldig å få være med storesøster til oslo…flere ganger…

å få kjøre tog er helt topp for denne karen…


Folk som besøker bruktbutikken setter og utrolig stor pris på en kopp kaffe og en vaffel en formiddag.og som oftes så er det noe annet kake i tillegg,og det har gått noen liter røre og den siste tiden,ha ha       og hver gang vi har hatt åpent har det kommet en jevn strøm av folk,og ingenting er bedre enn det.

mange sa på tull att de kom av lukten av nysteikte vafler…ha ha     og ei dame var der så lenge att hun var glad hun fikk noe å spise innimellom handlingen …ha ha

som regel er det og noe annet kake i tillegg til vaflene,som her banankake

Vi var og en dag på ett gårdstun og hentet mange gamle møbler ,for de hadde ett gammelt  hus som skulle rives,og da stiller gjengen opp her og blir med oss,og  vi henter gamle møbler , ting og tang  med både bilen og tilhengeren, så arbeidsinnsatsen er det ingenting å si på.

desverre skal dette sjarmerende gamle huset som er over 200 år gammelt rives…

 

Og allerede har det kommet mye penger i ‘nødhjelpskassen ‘ og det er fantastisk.og folk synes att det de støtter,nødhjelpsarbeid i østeuropa er veldig flott.

Men det er flere som synes att dette vi gjør er kanskje ‘dumsnillhet’- og det er siden det er frivillig,vi bruker mye av tiden fra morgen til kveld,og alt arbeid er uten noe betaling. Men da er svaret att dette er noe jeg frivillig sa JA til helt fra begynnelsen,jeg har selv valgt å være hjemme med de minste barna uten lønn,og når jeg fikk spørsmålet og hoppe på ett slikt ‘prosjekt’,så tenkte jeg…ja hvorfor ikke,jeg er jo hjemme likevel uten lønn, og har og en annledningen no,og ikke minst , er ikke bundet til noe annet jobb,og all forberedelsene kan jeg og kan fint ta barna med på.

Pappen kan og hjelpe til litt og være med siden han har vært sykemeldt m.m den siste tiden  og uansett jeg synes dette er bare  utrolig flott ,man blir utrolig priviligert å kunne få være med å ‘hjelpe i nødhjelps arbeidet’ det er en fantastisk meningsfylt jobb,og man kan være med å hjelpe iallefall noen. og hvorfor må man nødvendigvis alltid tenke ‘å tjene’,å ha,å få,…. hvorfor kan man ikke gjøre noe frivillig…man trenger ikke få betalt for alt i dag. Mange som hører att dette jeg gjør er frivillig så spør de alltid,jammen hva skal du leve for da ….vel jeg har jo i utgangspunktet ikke noe lønn når jeg har valgt å være hjemme med de minste,og da blir det liksom det samme…bare att jeg gjør noe annet… og uansett dette er og  ‘vår’ måte å gi på,det er mange ganger man kan gi penger og penge gaver til ulike ting,men om man ikke har så mye penger å gi av ,da kan man gi av andre ting som feks ‘tiden’ sin. vi har og  alle, to hender og to føtter ,og de kan man og bruke å ‘gi’ til andre,glede andre,gjøre en innsats for andre…for ved å gi,så blir man  glad. og ved å gi så får man og igjen…det er som en sprettball.

så att vi er ‘dum snill’…langt i fra… dette er fullt tenkt over på forhånd og dette er fullt bevisst handling,og det er noe jeg gjerne gjør no,det er ikke snakk om att dette er noe jeg nødvendigvis vil gjøre lenger frem,for dette er ikke noe jeg egentlig  ‘drømmer’ om å gjøre men no passer det  og da  går det veldig fint å gjøre det.Tid for alt heter det !! Og en dag kan det dukke opp andre som vil overta….For Egentlig så er butikk jobb ikke noe for meg i det hele tatt, jeg elsker gamle skatter,gamle ting,gjennbruk  og bruktbutikker,men å ‘stå’ i en butikk er absolutt for stillestående for meg…ha ha   Jeg må ‘liksom’ jobbe jeg,gjøre på noe…Og det er derfor det har vært så bra att noen dager har eldste jenta stillet opp,så kan jeg suse hit og dit og vært ‘aktiv’ sånn sett og det er topp …ha ha

 fra det gamle gårdstunet fikk vi og en pose med mange gamle aviser oppi …og alle er fra rundt 1940 tallet…det er slikt som Drammens tidende,Oslo nytt og Buskerud posten og aftenposten….kjæmpekoselig ,og de er helt fine og tørre og enda flott til å lese i til en kaffekopp. Men de skal selges til intresserte…har og fått gamle ukeblader og som  hjemmet,familien.allers,norsk ukeblad  m.m fra rundt 40- tallet,det og i avisform…arti for samlere og de sendes og gjerne om andre ønsker å kjøpe slike.så bare gi ett ord om noen ønsker å kjøpe…

de ligger på bordet i cafedelen om noen vil kjøpe de,eller gjerne lese i de.

 

Men uansett Jeg vil og heller være en som kan si i ettertid att,jeg er så glad for att jeg gjorde det, jeg er så glad for att jeg satset på det og gjorde dette…jeg angrer aldri,selv om det brukes mye tid til det,så er det absolutt ett stort privilegium og ikke minst givende. Jeg vil heller ikke være en som ikke gjorde noe,eller prøvde,eller våget. ..og ikke minst når man ser gode og positive resultater av det man gjør så er det absolutt verdt det. Det er og mange folk som har kommet i butikken som har synes dette er så flott og så stort,og bare det å sette seg ned og ta det med ro i all hverdagens mas og jag er bare sunt,og ikke minst ‘slå’ av en prat,noe mange ikke rekker i dagens samfunn,og iallefall ikke alltid på en butikk…og gjenbruk er fok blitt flinkere med,så bruktbutikk er ‘god’ butikk for tiden.og det er bra,for alt for mye kastes i samfunnet.

vi har vært så heldig denne mnd (og mnd før altså…) med super flott vær,og det hjelper og på med kunder til butikken…alltid kjekkere å gå ut når solen skinner… fantastisk høstvær.

 

og når solen skinner og det er flotte ute temperaturer,er det flere kunder som setter seg ut med en kopp kaffi…

 

Så igjen dette har gått over all forventning, tross att noen i begynnelsen sa att dette vil ikke gå,men brenner man for noe så får man det til. Det har vært veldig positivt og folk har vært veldig positive og ikke minst dette er virkelig meningsfylt å være med på.

 

 

 

 

Følg oss gjerne både på  facebook siden ; ‘ Huset med de 10 barna’

og bruktbutikken sin side   ‘ Brukt & gammelt ‘

 

Endelig er dagen kommet……

Endelig er dagen kommet…Bruktbutikken vi så lenge har holdt på med hadde sin aller første åpningsdag i går onsdag …og gjett om det har vært mye att og fram før vi endelig kan henge lappen på døra “Velkommen til Åpning onsdag 21.sept. kl 10.00”

og siste dager og uker har det virkelig vært full fart og stormende jubel…ha ha  kan iallefall ikke si att man har vært arbeidsledig…har vært en 150% jobb om ikke mer …der både dager og kvelder har gått med….og enda vil ikke det stoppe der,fortsatt vil både dager og kvelder brukes til å hente ting til butikken og sortere,sette på plass…+++ men det grunnleggende er iallefall i boks…..

Det ble noe forsinkelser på åpningen mens man ventet på kortautomaten,men no er den i boks. Verre er det med kassaapparatet…ha ha   den funker bare ikke. Først så manglet det en nøkkel som ingen visste hvor var,og når man fikk dirket det til…nei då funker ingen ting…E R R O R  står det i displayet…jaja sånn rett før åpning og alt…jaja da tar vi det på gamle måten da…. med pengeskrin og kvittering på blekkpapir…men er det en bruktbutikk,som heter ‘brukt & gammelt’så kan like godt penge skystemet være ‘gammelt’ og …ha ha     Det gikk veldig fint….uansett mange betaler med kort.

Det har vær mange flinke barn her i huset  som har hjulpet til,noen  har vasket og ryddet noen priset varer og noen passet de små….og flere har vært med å hente varer,sortere m.m

så alle her i huset har stått  på og de synes det var stor stas att no endelig ble det åpning….Det er artig å se resultater av det man har ‘bygget’ opp. og no vil t.o.m største jenta Caroline bruke fritiden sin,om det er lørdag,eller en dag hun har kort skole dag til å stå i kassen,da kan jeg hente ting og gjøre noe annet.

 kaffi og noe ‘attåt’ blir det jo hver gang det er åpent, Men no til åpningsdagen har det vært litt ekstra baking da…må jo bare regne med att det vil komme mange folk….og ikke minst ved åpning må det være noen ekstra gode kaker..ha ha

 

Jeg var tidlig nede i butikken for å sette på kaffien ,tenne lys ,og sette kaker på plass..selvfølgelig hadde den ene låsen på døren inne kilt seg…ha ha ,men men jeg fant en rusten spiker og klarte å dirke den opp.

Jeg fant og i siste forsendelse til nødlageret som kom  fra Trøndelag en gammel sykkel…yess…en slik gammel sykkel har jeg ventet på å finne og den kom jammen  i rett tid,for den skal få stå utenfor inngangspartier med blomster på…..

det er en gang og sykkelvei like utenfor butikk inngangen,og ett gammelt tørkestativ funket fint som  ‘skilt’

 

 

 

en gammel sjarmerende sykkel passer jo fint utenfor en ‘bruktbutikk’

 

her har nok noen brukt mange timer på sykkelsetet….i sin tid

litt ‘høst’ på bordet utenfor og…

Da ønskes alle ,store og små,gammel som ung,tjukk og tynn,damer og herrer hjertelig velkommen til åpning av ‘Brukt & Gammelt ‘…

Inne på det ene bordet er det sett frem kaffi,engangs kopper og fat

på det andre bordet,står ett gammelt fat med deilig brownies…

på det andre bordet står en stabel med lapper/sveler

og på den gamle ovnen har en veldig god marengskake fått plass

Og allered da klokken slo 10.00 stod de første kundene klar…..

‘ååååå her var fint’

‘åååå her var koselig’

‘ååå så fine ting…’

‘åååå så billig….’

‘ååå dette var kjekt..’…..

ååå så flott att det går til nødhjelp…. osv osv…

og slik holdt det på gjennom hele dagen…folk kommer og går,og veldig mange satte seg ned og tok en kaffikopp og ett kakestykke…og alle kom med bare positive  komentarer…

og alle som kom kjøpte både det ene og det andre….

Må absolutt si att den første åpningsdagen ble absolutt positiv…no må det bare spres rundt om så mange flere folk kommer ….

det ble kjøpt både det ene og det andre ,men dameklær gikk det faktisk mest av….og de koselige babysokkene var det flere som kjøpte med seg…

 

koselig å tenne lys  over alt…det gir så god atmosfære og det sa mange og når de kom inn….her var det  godt å være…

folk satte seg ned og koste seg … og det ble mange fine samtaler …..veldig kjekt…og flere pensjonister som kom synes dette var ett flott tiltak…og noen småbarns mødre kom og…godt med en pust i en travel hverdag…

og plutselig nærmer klokken seg 17.00 og stengetid…  oj…denne dagen har jammen gått fort.no blir det en dag med å hente enda flere ting,en dame har ringt,de har tømt ett gammelt hus på ett gårdstun og no står det mange flotte skatter på låven og venter på oss….Enda flere ting å selge i butikken og enda mer å tjene til de fattige og nødlidende i østeuropa.

så velkommen igjen alle som har mulighet,det blir åpent mand- onsd-fred 10-17.00 og lørd 10-14.00

og de som bor i området må bare bruke ‘jungeltelegrafen’

brktbutkkw har og egen Facebook side.følg gjerne der og…

der ligger og info om adresse,tlf.åpningstider, bilder av varer som kommer inn….og vi sender gjerne og om det er noe som noen ønsker.

her er linken.kopier gjerne og ta en titt.

 

https://www.facebook.com/Brukt-Gammelt-en-bruktbutikk-for-n%C3%B8dhjelp-272581356459414/

 

 

 

 

 

må vel være den snilleste Storesøster ….

Det har blitt planlagt lenge att denne helgen skulle de to store jentene her i huset  til Bergen. Det skal være noe ungdomshelg der vi bodde sist og da får de treffe igjen både gamle venner og klassekamerater. Noen av de største barna skulle og få være med.Men hvem av de og hvor mange av de har ikke vært helt bestemt. Men etter mye om og men,frem og tilbake ,oppover og nedover….så ble det omsider bestemt att det ble de to store gutta.Ruben og Joachim. Og de to store jentene Emilie og Miriam ble litt skuffa da for att de ikke fikk være med denne gang,men de er blitt lovet att de skal få bli med neste gang…

Og selv om de skal være med neste gang,er det ikke det samme som det hadde vært denne gangen næmlig  og det er fordi denne gangen skulle de ta fly…..og det er mange år siden de tok fly sist…minst 7-8 år og da var de så mye mindre….Men det kommer jo  alltid nye muligheter.

 

Gutta klar for en liten flytur


 

Og Gutta her har virkelig gledet seg masse. For det å fly er veldig spesielt,ikke nødvendigvis for en helt vanlig person da…. Men her iallefall for en kar som for lenge siden har bestemt seg for att han vil bli pilot. Ruben er veldig opptatt av fly og har sett x-antall episoder fra flykommisjonen.lest og studert…OG han vet ‘alt’ om fly……ha ha og han har bestemt seg for lenge siden att det er pilot han vil bli.Og han har og tro på att han vil klare det. Og han vil allerede i militæret/luftforsvaret  benytte seg å få lært en del der.Gå luftforsvarets flygerskole.

 

det ble litt venting på Gardemoen,og greit da att man kan ‘prøve’ heller ett lekefly…ha ha

 

Så dette ville bli spennende. Storesøster har spandert turen og flybilettene  på gutta og det har de satt stor pris på.Det må absolutt være den snilleste storesøster vi har…

De tok flytoget til Gardemoen  og bare det å få gå på gardemoen å se ut på ‘flyplassen’ var stort for gutta….her adkommer fly,og her flyr fly,Det er stadig ett liv på flyplassen,det kjøres og jobbes,de leveres  og hentes bagasje,fly sjekkes og noen fly vaskes……

på vei ombord !!


 

så endelig skal de gå ombord…her er det sommerfugler i magen….Gutta er veldig spent på om de får en liten visit i cocpiten…ååå , det hadde vært stort næmlig….å få se inni en cocpit…’live’….Storesøster forteller att det er noen som får det næmlig om piloten sier det er ok da…….og noen får sitte der på ett sete under flygning t.o.m ,men det er om de er flysyke da,eller har flyskrekk……

 

dette er konge !!

stolt…!! gliiis !!

 

gutta setter seg på midten i flyet…der vingene er,og de må ha hver sitt vindu…Og med dette flotte sommerværet vi har hatt de siste dagene,er det perfekte forhold å fly på…og  ‘den’ utsikten…

 vakkert !!

 ‘Mamma!!!! …du skulle sett  DET ansikte på gutta når flyet letta,sier en lattermild Caroline i telefonen når de hadde kommet frem….De hadde DET gliset,og stjerner i øya…Kunne tro de skulle til himmels….øhøh…vel de skulle jo det da…ha ha men bare til over skyene …ha ha 

De hadde trykt nesen ut flyvinduet omtrent hele veien…Noe er det ikke lange biten da fra oslo til Bergen da ,men selv den lille timen var en stor stor opplevelse..

 

 

gliiiis !!!

 

Og når de lander på flesland,og passasjerer begynner å reise på seg for å gå ut av flyet….DÅ nikker store søster Caroline til Gutta…NO må dere gå frem i flyet å spørre om dere får en visitt….ehhh…det var litt flaut synes de….Men til slutt spurte Joachim en flyvertinne….(NO ELLER ALDRI….!!!.) hei du….er det mulighet for å ta ett lite besøk i cocpiten…??? han skulle høre med piloten….OG Piloten var en ekte Bergenser og meget Hyggelig….Selvfølgelig,dere er hjertelig velkommen inn for en titt…

ååååå utrolig,det er jo fantastisk… gutta gliste fra øre til øre…

 

han forklarte og viste de alle knapper som var nødvendig å vite…og Ruben stod bare der å gliste for han visste jo alt dette fra før… og han spurte hvor gamle de var og hva de ville bli…og de fortalte ,og Ruben fortalte att han ville bli pilot…

‘Ja det klarer du helt fint,vi trenger deg på laget,så det er bare å ‘kjøre’ på!

han fortalte att no skulle ruten videre til københavn,Oslo og så Bergen igjen før dagen var slutt.

gjett om gutta var stolt…

 

og været i Bergen er like flott som på østlandet,regner med de koser seg der.

De bor i morfar sin leilighet,selv om han er bortreist,og bare så du vet det morfar,om du leser dette,så skulle de både rydde og vaske til deg..ha ha  Og det har de kommet på helt av seg selv…

så takk til beste storesøster for att du tok gutta med på en tur de lever lenge på…

 

 

 

 

 

 

 

 

Følg oss gjerne på facebook ; huset med de 10 barna’

 

 

virkelig tankevekkende.

No nærmer det seg virkelig åpning av bruktbutikken vi holder på med. Eller rettere sagt jeg da…..Planen var allerede denne uken,men vi venter på kortautomat til kassa apparatet og det skal sendes fra sverige,så det tar noen dager. det er liksom ikke vits bare å åpne med kontant kasse….det er så mange i dag som betaler med kort,så det må vi bare vente på og få i orden. jeg har brukt flere dager på å prise alle varene,ryddet,settet på plass,og no gjenstår å skaffe kaffetrakter , ett vaffeljern har allerede kommet på plass. Slik att det kan bli kaffe og vafler til kundene. Etterhvert vil det og bli litt kaker m.m på dagene butikken er åpen.

 

kassa apparatet er på plass,så no mangler det kortautomat…

 

 

Jeg har og de her  dagene, gått igjennom mye klær og utstyr som har blitt hentet til nødlageret som skal sendes videre til øst Europa snart med Trailer. neste trailer som kommer skal gå til Albania.

Jeg går igjennom for å se om det er noe fint som kan selges i butikken.Og alltid er det fine skatter å finne. I denne leveransen var det mange kasser med mye flott strikket luer,gensere og Tjukkelabber/sokker.

 

 

Her er mange timer og dager og uker lagt ned av eldre som unge…for å gi de fattige i Moldova,Albania ,Romania,Estland m.fl. en varmere vinter. De blir virkelig en tankevekker,når man tenker over hvor heldige, priviligert og godt vi har det her i Norge. De  barna,mammaene ,bestemorene ,brødrene osv som er lik som oss, like verdifulle og unike, de har samme behov og utfordringer i en hverdag som oss…det er bare det  att de bor i ett annet  land….fattige land,ikke her i vakre og rike  Norge som vi bor…men att de er total avhengig av oss her i norden for rett og slett overleve. Alle klærne,skoene,matkassene,liter med suppe,tepper og ikke minst strikkede ullsokkene som sendes nedover redder hundrevis av liv hver eneste vinter. Familier som ikke ser noe annen utvei,har inget håp eller fremtid….ikke rart det er stort alkohol forbruk der nede for de vil drukne sorgene sine, om ikke annet enn for noen timer….og så kommer hjelpesendingene og redningen midt i  hverdagen  og de ser att her er det håp likevel,her er det framtid og livet ser så mye lysere ut.

 

De bor i elendige tilstander i østeuropa,likevel er dette er fint hus…

verre med dette…

 

Jeg kjenner på sokkene,tenk hver maske som er strikket her med strikkepinnene er det  en varmende hånd bak, En som sier jeg vil hjelpe ,men klarer ikke bidra med annet enn strikkepinnene og garnnøstet som de har liggende i kurven ved godstolen. Men de aner ikke hvor mye dette betyr for enten en liten jente eller en gammel bestefar. De mener de er ikke til så stor hjelp…jo ALT hjelper… jeg har plukket ut mange flotte par med ull sokker som jeg tenker selge i bruktbutikken når det nærmer seg vinter og jul.

 

masse flotte ,myke og gode sokker og fine gensere,alt håndstrikket


 

 

 

 

Men så får jeg litt dårlig samvittighet da ..att jeg tar i fra kanskje en bestemor,eller en liten gutt hver sitt par ull sokker. Men så må jeg bare tenke…alle vil få sokker uansett, de får heldigvis mye,med så mange flinke ildsjelser rundt omkring.Men og  ved att jeg selger noen her,kan det være med å  bidra til att de kan få penger og  enda flere matkasser og da vil iallefall en mamma bli glad.mange mødre…og ikke minst fedre…de jobber og sliter,men endene møtes ikke…det er ikke nok…Men når hjelpen kommer ,da kan barna få iallefall ett måltid mat hver dag.

 

mat kasse utdeling.

 

Det er ingen selvfølge att barna får mat hver dag.mange må legge seg med rumlende mage. og noen ganger opptil flere dager. Husker en av nødhjelperne fortalte en gang hun  kom til en fattig familie i Albania, Der stod mange barn og ba så inderlig moren…vær så snill mamma…jeg er så sulten…har du noe mat… De barna hadde ikke fått mat på flere dager. Nødhjelperen gråt da hun gikk deri fra. Gråt for situasjonen,gråt for det er så urettferdig,men gråt og for hun kunne være en hjelpende hånd den dagen,en reddende engel…som kom med mat,midt i det som var vondt og vanskelig.Barna gikk iallefall til sengs mett. men hun kunne aldri gjort det uten hjelpen fra Norge. Fra alle støttespillere.

Og da tenker man …

Det er en ære og ett privilegium å få starte og drive en slik nødhjelpsbutikk der jeg vet att inntekter går til de trengende og nødlidende gutter,jenter,mammaer og papper,bestemor og bestefar….att pengene går til matkasser,så de kan få mat hver dag uten å være bekymret for morgendagen…eller legge seg sultne….att de kan få iallefall  en lysere fremtid…ett håp og ett glimt i øyet…. att de eldre får komme og bo på det flotte aldershjemmet som er bygget for de,eller ett handicap senter. For slikt finnes ikke i øst europa generelt. men de her byggene er blitt bygget opp av midler fra Norge. og de er så takknemlig.

 

etter mange år boende i elendige hus,får de eldre komme på ett flott aldershjem….

 

 

Jeg fortsetter å lete i kasser og sekker…er det noe klær,barne,baby klær som kan være noe fint å selge . Jeg er ganske kresen.jeg vil ha skikkelige ting,det skal jo tross alt selges og tas penger for. Da må det være fint og skikkelig.Synes jeg iallefall. så da tar det tid. Derfor kommer jeg og til å ha det åpent annenhver dag for da kan jeg bruke de andre til å få hentet og få på plass. Jeg har og fått en del tlf på folk som har ulike ting som de vil att vi skal hente. Så vi var her en dag nærmere Oslo og hentet mye fint ,sofaer,klær,seng,spisebord,stoler m.m for de skulle flytte. Så flott att folk vil bidra på den måten.har og enda flere plasser skal vi hente. Det er en glede og en ære å ett privilegium å få være med på denne måte.

Noen gir og pengegaver,det er like flott,for ikke alle har ting og tang å gi.Men de har penger og da er jo det en flott måte å være med å bidra.

så vi har så mye å takke for å sette pris på.ingenting er en selvfølge. og det går virkelig opp for en når man står på nødlageret og ser att her er stablet kasser og sekker over alt som folk har gitt,for å være med i ‘gave-gjengen’ . og i gave-gjengen er alle hjertelig velkommen,her kan alle bli med. og tenk hvor mye glede barn og voksne får av  de her tingene som folk ikke vil ha mer,er lei av ,eller det er ‘ut’ – 

og ikke minst flotte leker,tegnesaker ,dukker og bamser  som vil glede mange barn. der har barn ingen leker,bare en liten slitt gammel lekebil med bare 3 hjul kan være en skatt for en liten 4 åring….For oss er det søppel,for oss kan det være utenkelig,men det er realiteten.

det finnes en ildsjel i Bergen som samler,pakker og sorterer klær og utstyr som skal hentes nedover her. jeg har ofte kikket i de kassene. Fra snille klara på 92 år…pakkene med klær som det står jente 4-6 år, 7-8 år på…9-10 år … oppi er det fine gensere,bukser, ett par sko, en jakke,men innimellom er det og puttet en pakke med fargeblyanter,en sprettball, hårklemmer,noen smådukker med klær,en bok ,noen truser,sokker med prinsesse på. og på toppen en rosa veske….jeg skal love deg…det vil bli  lykkelige jenter på 4-10 år som vil motta denne kassen….Og det flotte er att dette tenker Klara på rundt 90 år når hun pakker…att det må ikke bare være klær,men litt ‘leker innimellom og…Samme er det med med ‘gutte kassene’…. Hun gjør en fantastisk jobb..Desverre snakker hun om å gi seg,hun har holdt på i mange mange år. Så er det noen som overta i Bergen er det bare å gi ett ord. Ellers trenger man en nødhjelps stasjon i Oslo området,så er det noen der som vil ta i mot saker og ting i en garasje eller ett lager m.m er det bare å gi ett ord…for da kan en samle opp og man henter…

 

De lever i fattige kår i Østeuropa

 

Jeg ser virkelig frem til den dagen jeg kan få dra til de her landene,Albania Moldova,…gå oppleve og se ,ikke bare se det  via tv, men ‘live’ – den hjelpen de får,att ting og penger kommer frem og det nytter,det gjør en forskjell, att man får være med å levere både tykke sokker og matkasser,gi de en klem og si ‘hvilken ære’ – hvilket privilegium -å få bidra til att noen som er ‘som meg og deg’  kan få en bedre hverdag,en lysere fremtid….om man ikke  når alle ,er det iallefall noen som får hjelp.Og takknemligheten er stor.

ja dette er virkelig tankevekkende. Alle bør stoppe opp noen ganger og bare tenke hvor godt man har det,hvor heldige vi er som bor i dette landet….vi har virkelig så mye å være takknemlig for.Og igjen Ingen kan hjelpe alle,men alle kan hjelpe noen…..

 

selv om de er fattige og mangler mye,så er barna glade likevel,glade for hjelpen de får,gavene,matkassene og klærne…

 

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook ; ‘Huset med de 10 barna ‘

 

Alt for å unngå en innleggelse !!

I mange mange uker har vi jobbet med å unngå å få Pappen her i huset innlagt på sykehuset igjen. Det har gått 3 mnd siden han ble operert for magesekkreft,der de fjernet hele magesekken.og han  har i 3 mnd kjæmpet mot mat. Att han av alle skulle ha problemer med mat hadde ingen her i huset trodd iallefall…og sikkert ikke han selv heller.. Problemet er att etter han fjernet magesekken er det så mye mat han blir skikkelig kvalm utav. Og det er b.l.a en del  mat som er noe melk i ,som smør,ost,sauser,brødmat,ulike pålegg,grøt,middager osv osv…det som skjer er att når han spiser noe han blir kvalm av,så kommer det ikke i retur,for når man ikke har magesekk spyr man ikke,Men han brekker seg 20 ganger til han er både rød og grønn i ansiktet.og tårene triller. resultatet er att han orker ikke tanken på mat en gang..og han føler seg skikkelig slapp og dårlig….og da har han kanskje bare tatt to-tre skjeer…vel det var det måltidet liksom !!..og slik har det vært veldig ofte. Så derfor er det bedre å finne ut…hva er det  som han ikke blir kvalm og dårlig av.

Det beste når man er slapp ,energiløs og kvalm er å legge seg nedpå…

 

Så mye har blitt prøvd og testes. I en periode klarte han bare å spise knekkebrød…vel knekkebrød er ikke noe mat for mann!!! Det er slikt som damer på slanker’n spiser det…ha ha … ellers kunne det gå med is,smoothie,frukt  og noen ganger havregrøt….men tross alt resultatet ble som tidligere skrevet (i ett tidligere innlegg) att han gikk ned 20 kg på 6 uker – og så mye er ikke å bra å gå ned når man ikke er helt frisk,for kroppen får alt for lite kalorier i seg i løpet av en dag.og da blir resultatet b.l.a lite jern og dermed slapp og energiløs.Han fikk ‘kjeft’ av ernæringsfysologen for att han raste ned i vekt . Han måtte gjøre alt han kunne for å spise og holde vekten. Da hadde han gått ned 20 kg og det var sommer.  Vel det var ikke lett å holde vekten, for enda var det bare mye knekkebrød det gikk på,is og frukt/ smoothie m.m han klarte å spise uten å bli kvalm. men dette er bare for lite,så begynte han på nestle barneglass etter tips av en som trenet en del og ernæringsfysologen. For middagsglassene til nestle inneholder jo  ulike middager med de rette kalorier og næringen  til ett lite barn for en dag. Og når barna her var små fikk de barneglass fra nestle,og Pappen likte sååå godt å mate de,for han håpet alltid att de ikke skulle spise alt opp for da kunne han få resten…ha ha. så det har han alltid likt. OG yess,det klarte han å spise ,uten å bli kvalm…. så no var det bare å gå til innkjøp av barneglass,for han måtte ha oppi 5 glass kanskje 6 i løpet av en dag. for å dekke ett behov for en mann !! og dette kjørte han på med i flere uker.

 pr i dag så er det dette som er daglig matinntak…pluss flere barneglass da… energi barene er greie å spise innimellom…de inneholder en del energi og kalorier…

 

Men likevel,tross knekkebrød,5-6 barneglass,is,smoothie, havregrøt og næringsjuice,banan  m.m for dagen var det enda ikke nok…han holdt ikke på vekten. det var ett kosthold som dekket dagsbehovet,men ikke noe ekstra som man kunne legge på seg av. Etter samtale med ernæringsfysologen, måtte han  få tak på  Protein pulver og puttet det i all maten og drikken. og gikk på det noen dager ,til han skulle på ny kontroll.Men det hjalp ikke så mye på selve vekten. Han var igjen på kontroll på sykehuset til ernæringsfysiologen ,der det ble tatt både blodprøver og vektkontroll m.m han la og frem alt han ikke klarte spise og ble kvalm av  det han kunne spise og ikke ble kvalm av. m.m No hadde han bare gått ned og ned og ernæringsfysologen omtrent ‘kjeftet’ på han….og ble skikkelig streng…du må jobbe og jobbe med å spise,spise og spise…spis annen hver time hele dagen. Selv om du blir kvalm må du presse ned på ‘noe’ i alle fall….han var no på 3 mnd gått ned bortimot 30 kg.og han fikk en diagnose av ernæringsfysiologen ‘ alvorlig underernæring ‘, egentlig skulle hun lagt han inn,men hun ville gi han en eneste sjangse til på 1 uke.da skulle hun ringe han igjen og høre hvordan det går. Du MÅ gå opp,då får ikke gå ned ett gram.iallefall holde deg helt stabil.For kroppen fungere slik att når man ikke får nok mat ,så begynner kroppen på reservelagrene,når så de er tomme,da begynner kg å rase av. Så det han må no er først av alt fylle oppigjen reservelagene,og så gå opp i kg. Og da må han ha flere tusen kalorier i seg om dagen. For ernæringsfysologen sa att de  gjør alt for å unngå en innleggelse. for da må det opereres inn en sonde rett i magen,som han får mat igjennom og det vil de unngå.Alle slike ting kan gi komplikasjoner m.m  Så denne gangen kom han hjem med en pose reine karobohydrater som skal blandes i mat og drikke. en skikkelig hestekur !! han hadde og veldig lavt jerninnhold, tross att han i 3 mnd har gått på 4 jerntabeletter for dagen. Så egentlig skulle han få en jern injeksjon av legen, men skal heller begynne på noen andre jerntabeletter med mye høyere dose. Så han har vært ganske slapp og trøtt og energiløs en stund. Ellers fikk han beskjed av ernæringsfysiologen att han fikk overhode ikke gjøre noe som helst.han skulle bare sitte i ro og slappe av og bli tjukk og feit..,.ha ha  han fikk ikke brenne en eneste kalori. Men dette med att man raser ned i vekt er ofte personer som har blitt operert for kreft.Men det som er viktig er att han får i seg nok kalorier som kroppen trenger og enda mer til så  ikke han går ned mer.

greit med selskap når man må ligge og hvile mye om dagen…om det er barn eller hund…ha ha


 

Så da var det bare å blande store mengder rein karbohydraterpulver i barneglassene.og drikkeglassene. Han skulle og veie seg hver morgen,med en gang han stod opp,før han både åt og drakk for å få det mest mulig nøyaktig. og ikke gjøre noe som helst hele dagen.Han føler likevel att maten vokser i munnen til slutt,ingen mat er noe godt og hele mat greien er ett pes. når man må huske å spise annen hver time blir det fort mange måltid for dagen og man kan fort gå lei..og når det blir barneglass ikke bare morgen middag og kveld,men 6 ganger dagen kan man fort bli matlei,selv om det er ulike smaker på glassene..men må man, så må man inn og ned må det uansett…… for her jobbes det iallefall på for å unngå en innleggelse. Og største jenta her Caroline, er no veldig engasjert,hun skal jo bli sykepleier og  diller og duller med både maten,energi pulveret og utregning på kalorier…varmer,blander serverer og ‘tvinger ‘ faren i all slags mat…ha ha

  ‘off…orker ikke mer no’….sier faren er så fryktelig kvalm….

  åååå… joooda du klarer litt til…kom igjen !!!…’ maser hun…ha ha

Og så slår hun opp ialle sykepleiebøkene sine og leser om både underærnering og ernæring…kalorier og sykdomstilstander  man kan få ved å være underærnert m.m

Hun drar og på apoteket og henter nye forsyninger ,og ikke minst holder faren med selskap når han sitter i godstolen … ha ha det kan fort bli kjedelig å slappe av alt for mye.

 

 

 

Så energi nivået varierer.Noen ganger er det stabilt og normalt,men noen ganger er hele energilageret tomt.så det er mange opp og nedturer i løpet av en dag.og i tillegg kvalmen…den kan og være utholdelig noen ganger. Men her gjelder det ikke å gi opp….eller noen ganger lurer vi litt på om kanskje pappen er så sliten,trøtt og lei og ikke minst av maset,att han vil ‘legges’ inn….bare for å få fred liksom…ha ha  når vi sier det til han,svarer han ikke…men vi bare lurer vi….

 

så siste samtalen han hadde med ernæringsfysiologen no før helgen var  att han får IKKE gå ned ett gram,men holde seg stabil og helst begynne å krype oppover. Men alt tar tid og det vet hun og ,så derfor kan kiloene være stabile en stund før de begynner å kryper oppover, og da er det iallefall  positivt for da går det oppover.og ikke nedover.

så akkuratt no ligger det helt- helt  i grenseland…vi må bare unngå att pilen på vekten ikke går nedover…og sammen må vi bare prøve å klare det.

 

Det er godt å komme seg ut innimellom…det har jo vært så mye fint vær her siste uken….ut å få frisk luft…ut å være med barna litt …og litt kjøring til skolen og litt her og der blir det og.man er jo ikke syk sånn sett,og det er jo bare bra og godt å være i bevegelse,en kjenner når det er nok…bare man ikke gjør noe fysisk arbeid .

fra å gå fra str XL og bussmage etter mange år som bussjåfør,så er det str M no, og ingen mage…ha ha det er vel det som kun har vært det positive oppi alt….Men godt humør og humor er en god nøkkel oppi alt. og ikke minst hver dag har man uansett såååå mye være takknemlig for. Det er så mange andre så har det sååå mye verre…

 

 

 

 

 

Følg oss gjerne på facebook ‘huset med de 10 barna’

 

 

 

 

 

Vi respekterer henne fullt ut.

Den siste tiden har vi vært fulltallig i Familien her, altså alle 10 barna. Største jenta Caroline på 18, har som tidligere nevnt  kommet inn på sykepleier høyskolen i Oslo,og bor no hjemme. Nest største jenta Rebekka på 17 har og flyttet ned her fra Bergen der begge de to jentene det siste året har bodd hos Morfar i Bergen for å fullføre skolen. Caroline har fullført 3 årig vidergående,var russ i vår og no går hun på sykepleie høyskolen i Oslo.Der trives hun godt,og synes det er både spennende,kjekt og interessant å gå der.  Rebekka derimot har gått første året på vidergående og skulle no begynne på 2.året. Hun ønsket ikke å gå videre i Bergen og har søkt på ulike skoler her i området. Den ene skolen  som og hadde internat,men der trives hun ikke. Hun har og søkt på en annen skole, i Oslo men har bare  vurdert å ta ett fri år og kanskje bare jobbe. Hun er ganske skole lei og kjenner att det hadde vært godt å ta en skole pause. De har jo tross alt gått på skole siden de var 6 år…. så det har vært litt sånn ‘att og fram’ dager her. og oppi alt er det ulike meninger fra alle hold,noen mener det,og noen synes det…det kan bli fort ett press å gjøre hva alle andre mener og ikke hva en kjenner selv hva man ønsker. Det er ikke alltid like lett å være ungdom i dag. Det er mye påvirkninger fra alle hold,det er mange som mener og synser alt mulig…og sier en selv hva en ønsker ,kan det fort ‘trykkes’ ned ved å…jammen ditt og jammen datt…husk på dit og husk på datt…og hva med det…og det osv… Da er et viktig att iallefall foreldrene ikke bare kommer med gode råd og gode meninger for sitt barn…men kommer mye heller med en ‘forståelse’ …og rett og slett respektere valgene eller valget  barnet gjør.

 

det er ikke lett å være ungdom i dag…det er så mange veier å velge der ute i den store verden….

Om en og  gjør hva alle andre mener og synser,så blir det aldri helhjertet i det en gjør,og både interessen og motivasjonen kveles. Noen ganger kan det bare være godt å ta en ‘pause’ fra ulike ting…tenke og konsentrere  seg om å ikke tenke på ‘noe’ liksom. her er det ikke snakk om att ungdommen skal gå å sløve.En kan nemlig ‘slappe av’ uten å være sløv eller lat.  For det skjer dessverre ikke i dette huset…og iallefall ikke med denne moren…ha ha  Men det å bare gjøre noe annet,jobbe med noe annet,noe man kan trives med,koser seg med og liker…det får en til å både  slappe av og samle nye krefter og motivasjon til å fortsette videre ved en annen anledning. Hørte en gang om en som avsluttet 10.klasse og var skikkelig skolelei,men det var en type av karakteren lat,sløv…han gav klar beskjed til både foreldre,familie og venner att han skulle ta ett fri år…eller han sa ikke friår,men ett soveår….ha ha vel her i huset hadde ikke den ungdommen fått ha noe soveår…Att unge i dag går og ikke gjør på ‘noe’ er overhode ikke bra. Da må en iallefall gå noen kurs,søke på jobber ,hjelpe noen,være med på dugnader,m.m men å bare gå å slenge er ikke noe bra.

Jeg for min del ønsket ikke å gå på noe vidergående eller gymnas som det hette den gang etter ungdomskolen.Men jeg har alltid vært glad i å jobbe og begynte å tjene egne kroner som 8 åring,da passet jeg nabobarn og var trille pike. Da gikk jeg fra dør til dør og spurte alle med småbarn om å få ta de med på trille tur. Og det var aldri nei å få og noen ganger fikk jeg 5 kr og noen ganger 10 kr. men den gang var det no litt penger,og når de i tillegg var selvtjent så ble man ekstra stolt.

Med når jeg fylte 11 år fikk jeg min faste jobb på en bondegård,og der var det både jordbærplukking om sommeren, stå i silo, ripsbærplukking,luking av ugress m.m  (ble der i 8 år) og potet plukking og epleplukking  om høsten,eller tømmerjobb i skogen om vinteren.Og om våren var det og alltid noe,planting,luking,graving m.m dette gjorde jeg i 8 år og trivdes så godt med det. Jeg var og på andre gårder og plukket bringebær,jordbær epler m.m  Jeg husket jeg som 11 åring sparte til min egen rosa og hvite sykkel med 3 gir…det var stort på 80 tallet. Så seinere etter ungdomskolen fikk jeg tilbud fra en familie barnehage  om å være barnehage assistent….jeg trengte ikke å bes to ganger…siden det har det vært mange jobber innom ulike barnehager. Og etter den tid ble det både  butikkjobb,vaskejobb, stuepike på hotell,kjøkkenhjelp,og innimellom jobbet jeg på sykehjem og aldershjem…hadde i perioder tre ulike jobber og kunne etterhvert kjøpe meg en bil,da ble det lettere å komme seg rundt..men så fant jeg ut att det var hjelpepleier jeg ønsket å jobbe som og begynte så på skole og ble det etterhvert….

og selv om jeg var 20-21 år før jeg gikk på skole igjen tenkte jeg ikke over att det var dumt att jeg ikke gikk før. Jeg følte meg mye mer klar å motivert å gå i en alder av 20-21 enn som en 16 åring. men dette er selvfølgelig helt individuelt fra personer til personer…og heldigvis for det og Ingen er like . Så man må bare respektere hvilke valg ungdommer i dag velger.

 

så Rebekka her i huset ønsker heller å hjelpe meg fremover. Og det er tanke på att jeg skal snart åpne ‘bruktbutikk- prosjektet’ vi lenge har jobbet med.  Hjelpen hennes går ikke ut på å hjelpe spesifikt nede i butikken i første omgang ,selv om hun kan det,vil det og har allerede hjulpet masse der….men det blir å passe de to minste her Leah og Benjamin mens jeg er der nede.

 

De to luringene…..

men de kan være go’e de og…ha ha

Jeg tok jo i utgangspunktet en forlenget permisjon for 2 år siden da minstemann ble født  for å være mer hjemme med de 3-4  minste dengang. No er det bare to små igjen,for resten har begynt på skole ,og jeg ønsker ikke å ha de i barnehage – og når jeg fikk spørsmål om å være med å starte denne bruktbutikken,måtte jeg tenke mange ganger for jeg ville ikke det på bekostning av de minste.og gikk mange runder før jeg kunne svare…. Men etter att vi har funnet en løsning på barnepasset der,så kan man slappe mye bedre av. Butikken blir og bare åpen annen hver dag ,og da får man mer tid hjemme likevel.og det er og kanskje veldig greit att ikke mamma går der hele tiden.

Rebekka er og veldig glad for denne ‘jobben’ – hun er veldig flink med de minste og de liker henne veldig godt og. Og når hun kjenner de så godt , og de kjenner henne så godt så kan man fint la hun passe de,det blir bare helt naturlig og for vår del. De er hjemme og må ikke ut døren tidlig om morgenen,de kan ‘kose’ seg hjemme med storesøster.og ikke minst så slipper man å fortelle og forklare alt mulig.for hun vet alle rutiner.  

 

veldig greit å ha en storesøster med langt hår å få kamme på….eller veldig greit for en storesøster å ha en lillesøster som kammer en…. ha ha

Tror og att det er en fin anledning for Rebekka  til å ta ansvar på en annen måte. Hun er og disponibel for å være med å hjelpe  med saker og ting i bruktbutikken på kveldstid/helger m.m for hun har ikke lekser og oppgaver m.m i forbindelse med skolegang.

Alle barna her, og de minste har fra dag en vært inkludert i arbeidet i bruktbutikken,så de har vært forberedt lenge,så det att ‘mamma’ skal ned i bruktbutikken å jobbet litt ,har blitt ganske normalt her,så det vil ikke bli store overgangen,når jeg blir der fast.

Så vi er veldig glad for hennes valg, og respekterer det fullt ut, og jeg tror hun er glad for att vi er glad for hennes valg og …ha ha.  Hun ser att hun er til hjelp og nytte,selv om hun ikke jobber utad eller går på skole. og fremover når vi flytter vil vi og trenge hjelp både når vi flytter ,men og der vi flytter.!!

Men egentlig bør dette være ganske naturlig og egentlig. Før i tiden var det faktisk helt vanlig att større barn hjalp til og tok del i arbeidet i hjemmet,om en hadde gård eller generelt i familien.Og da hadde de og som oftest store familier. 

 

Leah koser seg  med å leke med dukker….i fineværet som vi har hatt her i mange dager….og pusen ser på….

 

En fantegutt…early in the morning…

De andre barna  her i huset er og veldig  glad for å ha Rebekka her.Rebekka er liksom så jordnær og enkel…og ikke minst oppofrende….hun er med de på sykkeltur,hun hjelper med lekser, hun spiller fotball,bader med de,er masse ute med de…gjør det de vil rett og slett,lager mat,dusjer og  legger de,tuller og tøyser,trøster og koser…..’Rebekka er gøy og snill ‘ er svaret når jeg spør

b.l.a Aron Og William,Ruben og Joachim…….

så tror ikke bare vi får glede av hennes hjelp,alle søskene er og veldig glad for å Ha Rebekka her.så får vi heller se hva som skjer fra neste høst.

 

Selv om denne kule  karen Aron har begynt på skole i 1.klasse synes han det er veldig gøyt å ha Rebekka her,hun tuller og leker med han,men og hjelper han med leksene….

Noen glade Tullebarn…!!!

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook : ‘ Huset med de 10 barna’

 

 

En opplevelse rik dag.

 

Det hadde allerede i flere uker hengt reklame over alt her omkring om ‘Egertorgets matfestival ‘ som skulle skje no i helgen som var. Det skulle være på en veldig  stor og flott bondegård her like ved med ett fantastisk opparbeidet hageområde og skogsområde.Det skulle være  over 30 bod utstillere ,hagevandring,og til og med ett  eget barnas bondegård  med masse ulike flotte dyr man kunne klappe på m.m  og hoved attraksjonen var att man kunne sitte på med traktor/henger på ‘skogs rallykjøring’…ha ha  og det synes t.o.m de store gutta hørtes interessant ut.  Og tidligere har vi pleid i alle år  å alltid gått på matfestivaler som pleier å være i Bergen. Det er bare en opplevelse å gå i byen der å se på alt mulig,båter,gamle kjøretøy som er utstilt,masse ulike matboder,smaksprøver,ulike aktiviteter og masse masse mer.

Så når vi så att noe lignende her, (altså det som pleier å være  i Bergen kan ikke måle seg da…ha ha ) så tenkte vi att dette må vi jo få med oss….dette kan vi ikke gå glipp av…og heller ikke ble det bedre når barna kommenterte ….’ mamma,pappa,kan vi ikke gå der ‘….for hver gang vi passerte reklameskiltene…og vi sier og hver gang att ,’joda vi får se på det’- og uansett har det vært mye ‘jobbing’ med bruktbutikk prosjektet ganske intens siste tiden,så litt avbrekk innimellom er ikke dumt.

og uansett har vi alltid pleid denne helgen i året å være med på ‘Knarvik mila’ som arrangeres der vi bodde før…der vi kan løpe eller gå 5km eller 1 mil , være med på minimila m.m (kan se innlegg fra i fjor ) Men i år ble det ikke noe slikt her nede på østlandet.

Og da måtte vi klart  få dette med oss i stede. og når det i tillegg stod att man kunne gå på hagevandring så hørtes det veldig flott ut for min del iallefall…ha ha

Det har i flere dager vært flotte ‘ettersommer dager’ her med temperaturer oppi 21-22 grader….og steikende sol. Og det var  intet unntak denne helgen. Igjen kommer det mange mange bilder. Det er ikke bare enkelt dette med å redusere ned mengden bilder når vi skal noe,for det er så mye flott å ta bilder av,og det er så mye flotte opplevelse,og så vil man få med oss alle ,og ikke minst det vi gjør…..akk ja …. så beklager om noen synes det legges ut alt for mye bilder noen ganger.ha ha Men det må nok bare leves med….

 atter igjen er gjengen her klar for en flott dag med mange opplevelser,og bare med en flott hage som møter oss ser dette veldig lovende ut.

hele denne flott hagen  er fylt av mange vakre fontener,og rennende vann , og så var det dette med unger å vann da…ha ha

Barna ville selvfølgelig raskest mulig oppleve ‘Barnas bondegård’ – og det var veldig mye folk her og mange barn,så dette er iallefall populært. ..vi gikk først og hilset på alle dyrene som var der.Det var en skjønn  høylandsfe mor med kalv som stod der …


 

de var veldig tillitsfulle og tamme og likte att vi koset med de.

Og en hest måtte vi og hilse på…

Hei Hest !!!!

 

like bortenfor står en ku med to kalver, og plutselig når alle folk går å hilser,klapper  og koser med dyrene så vil bare ikke den kuen ‘være til utstilling ‘ lenger og i løpet av ett byks,så hadde kuen hoppet over gjerde og løp inn i folkemengden,og utover på jordet….ha ha….litt action må til….skjønner godt kua….ha ha…..men eier kom fort og fikk den inn igjen til kalvene sine.

noen morsomme Lamaer stod der og og glodde…

‘ååååå…se Mamma, se på de søte og kosete sauene...’

her gikk noen kule kalkuner og…ha ha  ellers var det både høner ,og ender,og påfugl…… 

og så endelig kom de til de gamle og kule traktorene. Det var 3 ulike traktorer med henger,som folk kunne sitte baki og være med på ‘skogs rally kjøring.’..ha ha 

Heeyyyyyy !!!!

det ble mange mange runder med denne gjengen og det var like morsomt,for det både gynget og humpet

det stod og en gammel ‘gråtass’ traktor utstilt der,som man kunne sitte på…og denne karen måtte selvfølgelig  prøve den….

bbbbrummmm…bruuum…. her er full konsentrasjon …

og så måtte vi jo gå videre å  sjekke ut mer av denne bondegården…noen griser låg og zzznooorket ….

 vi beveget oss mot gårdstunet for her hørte vi ett yrende folke liv…så en kul  plakat henge der…

en kjæmpeflott låve…

her selges det rømmegrøt og vafler…og her kunne folk sitte på benker å spise mat….

 

ett sjarmerende gårdsbruk…

her var og ett kjæmpekoselig stabbur…


her på gårdstunet var det en stor låve,ett stort fint hovedhus,stort stabbur og ett sidehus/kårbolig….og en flott stor hage… ååå tenk om vi kunne bo her da…sa flere av barna underveis… ja tenk det….!!!

det var og  en disse her ,og den måtte jo prøves….

Hele hagen var full av stier .så man kunne gå rundt i hele hagen å se 

det var fontener over alt i hagen

mange vakre blomster blomstret enda…

En veldig fin hage,lurer virkelig på hvordan det ser ut her når det går mot sommer og alt blomstrer og gror…

og så måtte vi innom alle bodene som var der for å se….mye smaksprøver som var veldig populært. Her var alt av hjemmelaget drops/såper til hjemmelaget eplecider. Det selges plommesyltetøy,egendyrket mais,hjemmebaket kanelsnurrer,,frukt og grønsaker og  t.o.m en egen sjokoladefabrikk,med hjemmelaget sjokolade og mye mye mer…
 

og selvfølgelig måtte det hoppes i høyet !!!

yeee…dette er gøy…

og helt til slutt måtte vi jo bare prøve hesteryggen…det er alltid stas…
 

og Leah synes det var både spennende og arti….

no er det like før det stenger og vi begynner å bevege oss nedover mot utgangen og måtte hilse på enda flere dyr på veien…

ååå sååå søte geitekillinger…

 

det har vært en opplevelse rik dag,med mange flotte inntrykk,og alle var godt fornøyd med bondegårds besøket. Og dette gjør vi gjerne igjen en annen gang. ( vel,vel pappen satt i bilen å hvilte hele tiden da,han orket ikke å vandre rundt i hager og blant dyr…)

 

 

Følg oss gjerne på Facebook : ‘ Huset med de 10 barna ‘

 

 

 

De klarte over 2000 trappetrinn opp…..

Det er søndag og snart går turen hjemover.det er en ny uke i vente og skole og ‘arbeid’ venter….Vi er oppe på fjellet, nærmere bestemt Hallingskarvet  og campingvognen er med som ‘hytte’. Vi  har lagt bak oss en fjelltur  som gikk liksom retning  mot Bergen…(se forrige innlegg) Denne søndagen vil turen gå retning Oslo…. altså  vi skal hjemover og  retning Drammen…og da må vi passere b.l.a Hol. Der er nemlig en flott tur som anbefales som heter ‘ turen til Prestholtskarvet’. det er egentlig en tur  som går på ca 4 timer. Den starter ved Prestholtsetra,som ligger en mil oppi fjellet fra Hol.og går vider opp i 2000 trapper,laget av flat naturstein,og deretter går det sti opp mot toppen,der det er en boks med en bok man kan skrive i m.m turen går så forbi en bre,som heter ‘Eimefonni’,og enda videre mot en hytte…er nok en tur oppi 9 km….. Og gutta her hadde gjerne tatt hele den turen…og hadde veldig lyst til det . Men siden det er småunger med og vi skal og kjøre hjem etterpå ,så får vi utsette den turen til en annen gang.Så  vi nøyet oss  heller denne gangen med å gå alle de trappene opp.og bare det er jo en opplevelse i seg selv….

Vi parkerte campingvognen nede ved Hol, kjørte oppover de 10 km til Prestholtsetra. masse flotte hytter oppover,skitrekk og lange vidder så langt øye kan rekke…. ved Prestholt setra kan man parkere bilen og så gå innover og oppover….

Alle var utrolig spente…de hadde hørt om alle de flotte trappene og gledet seg til å gå de opp,men ingen visste hvordan de så ut heller ikke hvor de lå….så alle ‘hang’ i vinduene  de 10 km til Prestholtsetra…

 

masse flotte hytter underveis…

noen i bra stand og noen i ikke fult så bra…ha ha …men hver sin sjarm

åååå dette motivet gav mange gode minner fra min barndom der vi gikk mye og ofte på fjellet ,alle årstider. Vi bodde bare 15 min fra fjellet og mamma og pappa var kjæmpe flinke til å ta oss med på tur i fjellet…vi gikk  på ski om vinteren,blåbær,molte,og tyttebær turer om høsten….flotte vår og sommer turer…er så glad for å ha det som gode og minnerike  barndommsminner ,så jeg har alltid elsket friluftsliv. vil gjerne viderføre det her til gjengen….å oppleve fjell og natur er ett eventyr i seg selv…og det er foreldrene som lære barna det fra de er små…og man har sååå mye igjen for det…og ikke minst det er flott kvalitets tid med barna…og igjen minnerikt.

Da vi etter 1 mils kjøring inni fjellet kom  vi opp til Prestholtsetra,her kunne vi parkere og gå videre… vi måtte hilse på noen fine hester som stod der….

åååå her var det og masssse blåklokker over alt…og de stod i full blomst…

og vi såg noen fine geiter her …

og med en mor med blomster sans…måtte det selvfølgelig bli en fjellbukett…ha ha vel da startet vi oppstigningen på trappene…flott håndverk som hadde gått 4 år å lage

det er langt opp,men en gang må man starte…Denne turen ble ikke Pappen med på,det hadde blitt alt for ‘tungt’ for han siden det går bare oppover og oppover…

 

dette er absolutt meget god fottrim…ha ha 

 

Altså Aron 1.klassingen ligger fremst…han gikk i ett enormt tempo og låg først hele tiden…Måtte jo si til han etterpå att han var jo super rask….gikk som en rakett oppover…neida han bare lo og glise han og sa att ‘nei- det var ikke noe slitsomt…’det her…var bare gøyt… Men alle , og både 2 1/2 åringen og 4 åringen gikk helt åleine både opp og ned…de tok det som en selvfølge de….ha ha 

helt oppe ser man en del av den breen man kan gå forbi om man tar hele turen…

 full fart på denne karen…

 det gikk høyere og høyere opp… og gutten gikk og gikk…. sjekk den fantastiske utsikten…enda er vi ikke oppe…. nede ser man Prestholtsetra … de var bare enda vakrere i virkligheten…og t.o.m solen tittet frem etterhvert.

langs hele trappe stien var det spredt over alt med blåklokker….

flere plasser langs trappe stien var det små elver som kom rennende ned fra fjellet…og det er jo ikke noe som smaker så godt som fjellvann….

og etter en drikke pause var det bare å fortsette videre…langt der oppe ser vi Rebekka…de har kommet opp…..

 

.eh…eh…..nei igjen ble vi lurt,enda var det ett stykke å gå….Men de andre ventet på oss….  ‘ Mamma sjekk utsikten da…..

oj oj oj….no var vi enda lenger oppe…og vi såg enda lenger utover de fantastiske fjellene…her er det skikkelig bratt,men for en utsikt…og det er så arti når og barna ser det fantastiske…det ble veldig mye wow…og se,og gisp…underveis…!!!en fantastisk opplevelse…og så heldig vi var med været…flott sol og alt ble så lyst og fint …

og etter å gått enda ett stykke …ja da kom vi omsider opp……Men bare opp der trappene stoppet…..Enda er det en flott sti som fører videre oppover…..langt innover …manger km til…

wow sjekk no…hvilken utsikt….og se laaaangt der nede ligger setra….den ble som bitte små hus….

det ble en velfortjent pause her på toppen….man kunne se i panoramautsikt…omtrent til verdens ende…ha ha 

 

vel….gutta skulle videre de….ååååå vi har såååå lyst å gå videre…oppover og oppover….     nei vi får ha det til gode en annen gang selv hvor fristende det er….

Vel da var det bare å ta beina fatt å begynne på alle trappene nedover igjen…

og nedover er jo og arti…og ikke minst det går så mye fortere.

Men klart for de små er det greit med en liten pust selv nedover…men de hadde ett veldig bra tempo både opp og ned….omtrent uten noe stopp….

 

vel nede igjen måtte vi bare bortom å hilse på de fine geitene….

det var noen benker der,og vi hadde tenkt å grille noen pølser før vi dro hjemover,men  da begynte det jammen santen å regne…så da ble det heller kjeks og bananer,så tok vi pølsene nedi vognen…. og igjen alle var veldig fornøyd med denne turen,det var bare utrolig fint her oppe på viddene,så her lovet vi barna att vi skulle ta turen en annen gang,og da satse på hele turen….Men bare det att de små klarte alle de over 2000 steintrappene opp var  veldig bra for denne gangen…

 

 

 

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook ; ‘ Huset med de 10 barna ‘