Det perfekte vintervær !!

Atter en ny dag med strålende sol og det perfekte vintervær.Vi har og lovet barna her i huset att etter vi flyttet hit skulle ta en tur en dag å besøke ‘krøderbanen’~ krøderbanen er en ‘Museums jernbanelinje’ fra 1800 tallet som ligger like her ved-den sluttet å gå rundt 1958 men brukes i dag kun som turist attraksjon om sommeren,da kan man i helger ta det gamle damplokomotivet ca 26 km. No om vinteren er det stengt,men det er masse gamle vogner som står på ‘stasjonen’-og selve damplokomotivet er inni en garasje. vi har vært her en gang før,men det var før vi flyttet hit. Og i dag passet det fint siden det var søndag,vinterferie og de største var her en tur.

Synes det er veldig sjarmerende å være her med gamle bygninger og gamle vogner/tog.og i dag var det fint å sitte i solveggen-det var faktisk varmt og fint i solen !

dette her synes barna  er en  helt topp plass å være -for det første elsker jo alle gutta her tog og alt som har med tog å gjøre,og så kan man utforske området her.Er næmlig ett flott tur område like nedom jernbane stasjonen med ett fint vann,og no er det kommet tjukk is på det vannet,så man kan gå der.

Veldig mye å utforske og sjekke ut

 

Hei Hei Mamma…

Og selvfølgelig må man ha litt ‘niste’ med på tur!!!

Aron koser seg med sjokolade han…

HEEEEIIIII…..se på oss da….vi klarte å komme oss oppi en vogn…!!!!!

 

Men så har gjengen beveget seg nedenfor jarnbanestasjonen – mot isen.Ett fantastisk flott vær…

 

 

Det var bare utrolig fint ut på her når solen skinte … følte nesten som om jeg var kommet på svalbar…ha ha

Og her skal det visst knuses is i følge gutta….

Så de jobber på de….ble dårlig med knusing av is ja…isen var alt for tjukk…men de fikk no ‘tatt’ seg ut- ja her koset de seg veldig lenge.mammen gikk i skogen og fant greiner  som det har begynt å vokse litt  pusekatter på……..er jo ik så lenge til påske …

Pappen og Leah….(.’ du och jag pappa’….)

Joda- er jo helt greit å ha ‘ett øye ‘ med  kidsa….ha ha ha

Då er det bare å sette kursen hjemmover,for middag må lages før de to store jentene skal kjøres til Gardemoen ,for de skal ta flyet tilbake til Bergen.Men det har vært en flott tur ~og de gleder seg til sommertid for da skal vi ta turen med ‘krøderbanen ‘ – helt på ordentli’…

 

 

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook; ‘Huset med de 10 barna’

På Tur til til ‘søta Bror’

Så klarte vi endelig å få til en tur til ‘søta bror’- sist gang vi tok en svipp tur over til Svenske grensen var i sommer. og vi har lovet barna lenge att når vi flyttet ned hitover så skulle vi ta en Sverige tur- men no når de to største jentene er her  så måtte vi bare prioritere det. Så vi stod tidlig opp for å komme oss av gårde tidlig-vi regnet å bruke ca 2 timer på turen.

To glade gutter som gleder seg til en sverige tur.


Og to jenter som og synes en tur blir gøyt…..

Vi hadde et lite stopp på veien ~ det var pga en fantastisk grunn.Det er ei kjæmpe snill og gavmild mor som følger oss her på bloggen- jeg vet ikke hvem det er,men hun sendte en meld her en dag om att hun hadde mye flotte klær og div utstyr som hun ikke trengte lenger og ville gi det til noen som ville sette pris på det og bruke det…og tenkte da på oss..oj oj oj sier bare jeg…fantastisk snilt -og hun bodde langs veien til Svenskegrensen-så det passet så fint .så utrolig masse fint vi har fått-og så flott gjort å tenke på oss.jeg sa til henne att her i huset tar vi mot alt med åpne armer og er veldig glad og takknemlig for att hun gav oss dette.Så tusen tusen hjertelig takk igjen for fantastisk flotte klær og utstyr Ann Cathrin.

 

Det var et strålende  flott vær hele veien….

Vi kom omsider frem til ett kjøpesenter der det var ett fint vann med brygge ..og det var is på vannet…

 

Gutta prøvde å stå på isen….JEEEEE……. bare tenk på de som driver med isbad da..brrrrr…

Her prøve de å hoppe på bryggen for å knuse is…

Så er gjengen klar for en tur på gotteri land og  matbutikk

Joda her er no ikke så reint lite gotteri å velge i…

Oj sjekk den da!!! 2 kg twistpose…den hadde morfar likt å få…ha ha han elsker sjokolade ….

Det ble no litt gotteri som vi kjøpte med oss så no har vi en stund fremover.

Og litt bortenfor gotteri butikken låg ett veldig gøyt fly som de minste kunne leke og skli...

 

 

 

 

Nei no var alle så sutne så det ble en tur på Mc Donald …..

 

Nei det er ikke bare bare for de som jobber på Mc Donalds  å holde styr på alle hamburgere og pommes fritsen alle  her skal ha…så de glemte to ting…og da Caroline gikk inn for å gi beskjed, beklaget de så mye å lurte på om Caroline ville ha en is mens hun ventet…nei hun ville ikke det, men hun kunne ta med is til søskene sine som satt i bilen og ventet…joda det var greit det- hvor mange søsken hadde hun… 9 sa hun…9..!!!! Omtrent roper han bak skranken…sitter det 9 barn i bilen ute å venter….ja sier hun…ojda…så roper han til de andre…finn frem 9 (glass) is som denne jenta skal ha med til søskene sine…Ehh 9….sier de…Ja…sier han…så bare lo de…..jaja det var virkelig service det av søta bror…Og til  stor glede for gjengen i bilen…haha

Så måtte vi en liten tur innom en matbutikk for å kjøpe litt ost o kjøttdeig m.m her i huset går det mye ost, og den er så billig i sverige, og samme med kjøttdeig,melk m.m 

 

En liten gutt som begynner å bli litt lei,så no er det på tide å sette  kursen hjemover…..

Det var en fin tur og siden vi ikke bor så langt i fra kan det bli oftere slike turer.det er litt å spare, iallefall på matvarer o.l 

 

 

Følg oss gjerne på facebook ; Huset med de 10 barna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veldig gode ‘ Tur- muffinser ‘

No er det endelig vinterferien her i huset,og helt sikkert godt både for lærere og elever med noen dager fri. Hadde vi fortsatt bodd i Bergen hadde de måttete vente enda flere uker,for der har de slått sammen påske ferien og vinterferien. Og det var egentlig ingen dum ide,men slik har de ikke det her på østlandet. vi har ingen bestemte planer for vinterferien enda ,og det er fordi pappen skal jobbe hver dag,men noe skal vi alltid finne på.Og kanskje skal noen av barna ta toget til Bergen å besøke morfar og den gamle skolen sin.Det er noe de har hatt veldig lyst til. Men  det som var litt kjekt  no da var att de to storesøstrene Rebekka og Caroline kom på en liten visitt her denne helgen.de har ikke vært her siden jul, og barna her i huset har gledet seg i flere dager til de skulle komme. De har ikke vinterferie enda ,men kun en dag fri fra skolen, men nok for att det da ble det lang helg på de. Det koster heller ikke så mye med toget når man er student.

Her er det ett strålende vintervær om dagen,blå himmel og vårlig temperatur,iallefall når solen skinner.så vi kan ikke sitte inne i ett slikt vær.så vi må ut.

Men når vi dra ut på tur,blir man ofte sulten,iallefall om man har små barn med.Så kom over en super oppskrift her en dag som jeg tenkte å teste ut.og det er Mat-Muffinser,geniale å ha med seg,og virkelig ‘styrkemat på Tur’-og ikke minst de var kjæmpegode.jeg laget en dobbel dose siden vi er så mange,

Da er det bare å finne frem ingrediensene:

– Grove MAT MUFFINSER –

1 Rødløk

1 rød paprika

1 liten purreløk

2 ss smør

4 egg

3 dl kesam,jeg brukte rømme-det går og

3 dl mel

3 dl sammalt hvete grov

2 ts bakepulver

100 g skinke (salami ,eller det man liker)

2-3 dl revet ost

 

rødløk,purre,paprika hakkes opp og surres i steikepanne med smør.

En boks skinke hakkes opp i små biter og blandes med det andre i stekepannen

4  egg piskes med kesam/rømme 

Mel og sammalt hvete grov tilsettes + det andre i steikepannen og blandes godt 

Her fikk jeg selvfølgelig hjelp til å røre…!!!!

Røren legges i store muffins former,eller matpapir som jeg har gjort.ost raspes og strøs på toppen!

Steikes i ca 20  min på 200 grader ,mmmm… veldig gode å ha med på tur ,iallefall om man er sulten!!!

Ikke langt herifra er det ett disse/klatre stativ som de minste liker å disse/klatre på.der er og noen store trær full i kongler,og Aron og Leah hadde plukket mange til meg,men no tok vi en korg med og plukket enda flere…de er jo sååå fine å bruke til pynt og dekorasjon.

Det er godt med noen ‘mat- muffinser ‘ når vi er på tur…


‘Kosepus’  elsker å være med oss på tur…

Tidligere i dag var vi å hentet William og Emilie på skolen, for de har kort dag på fredagene.og vi pleier alltid å mate endene  og svanene etterpå.

Caroline var og med en tur og mente svanene var redd henne for de gikk når hun kom….ha ha 

Vi skal passe en hund en stund fremover for noen som er i Australia.Leah tar gjerne en tur  med snille  Fido~han elsker å gå på tur…(men kattene liker ikke han da..ha ha men vår hund er iallefall  glad for en kompis…

Og hestene like nedenfor her måtte vi og hilse på

man får virkelig vårfølelse  av ett slikt fint vær og det må vi bare nyte så lenge det varer…så da er det  det er bare å komme seg ut liten som stor….

 

Følg oss gjerne på facebook: ‘huset med de 10 barna’
 

 

 

 

 

 

Det gjør så ‘vondt’

 I dag hadde min mamma/mormor hatt bursdag,og det var alltid tradisjon å dra inn til mormor med kake,blomster og kort.og tegninger som barna laget til henne.Det er over 3 år siden mamma døde,og noen dager er jeg så glad for att jeg har en tro – en tro på Gud. For jeg tror på att vi skal møte henne igjen en dag i himmelen. Men så kan noen dager være slik att jeg savner henne,savner å snakke med henne og fortelle ting,eller bare det å ‘savne mamman sin’.For det å misste mamman sin er noe spesielt selv om man er voksen.

Dette er Meland Kirke ,her er graven til Mamma/ mormor,en stille,rolig og  fin plass i naturskjønne omgivelser.Her er alltid godt å komme, men det kan være vondt og  faktisk.

For Etter att mamma døde ,synes jeg alt som har med døden å gjøre er veldig ‘vondt’. Jeg kjendte på det igjen når jeg mistet en liten i spontanabort i Romjulen. ‘Døden gjør så ‘vondt’,og når dette skjedde er man veldig lei seg for att man mistet et ‘ønsket’ barn,men så blir man og så veldig lei seg att mamma er dø,for hos mamman kan man få gode ord og trøst i slike situasjoner. men når ikke mamman er der heller ,så blir det plutselig to savn,to tomrom….Men så heter det att tiden leger alle sår og det er sant.Sorg går over,men savnet vil alltid være der.Men det går og i bølger.savnet etter mamma merkes fort ved spesielle annledninger som høytider og bursdager. savnet etter den lille jeg misstet kan være når man ser feks andre gravide kjøper beibiklær,eller noen som nettopp har fått en liten beibi.men så i hverdager når man styrer med hus og hjem og barn så blekner mye av dette.Men så kan det dukke opp rett som det er.


 

Men så her en dag i helgen fikk vi vite att en familie vi kjenner som har flere småbarn var på vinterferie,men fikk oppleve alle foreldrenes mareritt,å nemlig miste ett barn.og det var minstejenta deres som ble bare 7 mnd.

moren skrev så fint…

“Hva morgendagen bringer vet ingen.Men vi kjenner styrke fra vår trofaste Gud og mye omtanke.

  Noen ganger ler vi,andre ganger skyller sorgen tungt over oss…og alle reagerer ulikt

  Ungene vil gjerne leke og ha det morro ,det skal de få lov til ,så er vi der når de trenger en

  god klem og en prat…..for få dager siden mistet vi vår lille skatt,som vi fikk så mye glede av,hun ble bare 7 mnd,før hun gikk

   foran oss.Vi gleder oss til til å se deg igjen lille venn.takknemlig for folk rundt oss ….”

 

Ja hva skal man si…..døden gjør skikkelig  ‘vondt’- og som i slike situasjoner som dette er det alltid så mange spørsmål som dukker opp,det er så meningsløst,det er så utrolig og ufattelig trist og man får virkelig vondt i hjerte.Og de som har barn,og småbarn kjenner godt på denne følelsen,hvor vondt det må være å miste et barn.Men Man kan aldri sette seg inn i en slik situasjon uten att man har opplevet det. Jeg kan sette meg inn i denne situasjonen ved å føle sorgen,savnet og det å miste noen man har kjær-

så når man får vite noe så trist som de som  miste sin lille skatt på bare 7 mnd,så får man virkelig vondt langt nedi hjerteroten på deres vegne,jeg synest så utrolig synd på de, og så kjenner man godt på att sorgen og savnet komme over en selv-for de jeg har misstet, jeg husker selv når mamma døde,da var alt der,klærne hennes ,sko jakke,sjerf…og briller og klokken osv. og alt luktet mamma, men selve mamma var ikke der …hun var ikke der…den opplevelsen er nok samme for de som har mistet den lille jenta,klærne,jakken ,luen lekene,vogn,seng,barnestol…alt,og det lukter henne,men hun er ikke der mer….det å kjøre hjem fra vinterferie med en tom barnestol…hun satt jo der på veien ned…Og så er det alt det praktiske som skal ordnes oppi sorgen,sjokket og savnet og smerten i hjertet….begravelse,blomster,sanger,minneord…men det vondeste jeg synest av alt, og det var nok og for de her som misstet beibien si- att man ik får tatt avskjed,for døden inntraff så brått.


 

Men da -heldigvis oppi alt dette er det godt å ha ett håp og en tro…att vi skal se våres kjære igjen.Og det er det som holder man oppe,det som trøster i sorgen og savnet.og i tunge stunder og det er godt å kjenne att Gud er Med i slike situasjoner og Gjennom slike situasjoner.att han sitter ved siden og gråter med oss,att han sier “jeg samler deres tårer i mine hender ,og der blir deres tårer til Diamanter,noe dyrebart”.

Og så er det godt å ha minnene.det er viktig å ta vare på de.og ikke minst ikke fortrenge det vonde,men snakke om det. Og så må faktisk bare livet gå videre selv om man synest mye er urettferdig,meningløst og vondt.Og det triste kan ofte føre til noe godt,man får uansett en ‘vekker’ til å ta vare på hverandre,sette pris på de man har,og ikke minst vær Takknemlig for de man har for ingenting er en selvfølge – og  som mamman til denne lille jenta sa; “Vi vet ikke hva morgen dagen bringer.”

 

 

 

 

Hvit Romantikk

Det er ingen stor nyhet att jeg er veldig glad i blomster,og det har kommet frem mange ganger tidligere på denne bloggen.Og mange tidliger innlegg innholder en del bilder av nettopp blomster.det kan fint sammenlignes med en  ‘Hobby’ ha ha. Det er jo litt sånn typisk ‘dame ting’ det der med blomster,men faktisk så er det flere og flere menn som etterhvert og intresserer seg for det.og det er jo positivt.Men jeg har nok og arvet litt av mammas blomstergener,for hun og elsket blomster.
Og jeg ‘må’ alltid ha blomster i hus som pynter opp både bord og vinduskarmer.Det er så mye koseligere å sitte å spise frokost og middag sammen,med blomster og lys på bordet…da trives man.Synes og att barna kan lære seg til att man kan  å ha det fint og koselig rundt seg.Og så er det jo sååå mange flotte blomstrer uti butikkene,med mange vakre farger,men må nok likevell si att jeg synes hvite blomster er finest.Det er noe så lyst,fint og rent med hvitt.og ikke minst- hvitt er romantisk- noe ‘klasse’ over det liksom, noe vakkert.Så skjønner godt att de fleste bruder som skal gifte seg velger hvite/lyse blomster.

Så her en dag kom jeg over noen hvite blomster jeg fant litt ‘her’ og noen hvite ‘der’ som ble med hjem… liker og godt å sette de sammen til buketter.

~Får se hva det blir av dette~

~Hvite blomster sammen med gamle skatter er veldig fint.~ og spesielt gammelt hvitt service~

~Og grønt og hvitt er så fint samme~

 

 

~Ååååå de vakre hvite~

 

De vakre hvite blomstrene fikk plass etterhvert på spisebordet…når vi spiser måltider sammen,eller bare en kopp kaffi……vel no drikker ikke jeg kaffi da,men kokosboller er bare såååå godt…. 🙂

Jeg liker og roser veldig godt,og hvite roser er nok favoritten der ja…men sammen med noen småblomster og grønt,blir det fort en vakker romantisk bukett…

Jeg var på en bruktbutikk her en dag og fant en fin gammel  mugge fra  ‘norske porsgrund’ til en billig penge.synes den var så søt og Tenkte att den kan være veldig fin som vase…

Og så måtte lille Leah være litt ‘modell’ da~ synest barn og blomster er veldig søtt og fint sammen….og Leah stiller gladelig opp hun…

Og arti å prøve ut ulike effekter…med og uten farger er faktisk like fint…

 

~Søtt ~

~Den vakreste bukett~ enkelt og fint!!

Så neste gang du er ute på en butikk,eller på plantasjen…ta med deg noen hvite blomster hjem og skap litt hvit romantikk~det gjør man så glad i en hverdag~

 

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook: ‘Huset med de 10 barna’

Noen ganger må man gripe øyeblikkene

Jeg har alltid likt å ta bilder og det er og så utrolig mye fint å ta bilder av. Jeg liker ta bilder av det meste, både hus og hjem og blomster,men må nok si att naturbilder er facinerende og det er veldig mye flott å ta bilde av i naturen..skulle gjerne hatt ett skikkelig flott kamera,men det koster en del så blir aldri prioritert .Men jeg nøyer meg mer enn gjerne med det gamle cannon speilreflekskameraer som  jeg har.selv om jeg ikke helt kjenner til alle innstillinger…Men no må batteri laderen skiftes ut så no er kamera dødt inntil videre.Men har heldigvis ett greit kamera på telefonen så det for duge inntil videre.I går kveld var jeg og noen av barna på butikken og på vei opp igjen til det huset vi bor i ,hadde det  kommet mye tåke, mens solen  samtidig var på vei ned….resultater var litt dyster stemning men samtidig flott himmel…og da må man bare gripe øyeblikk og  ble det en liten tur rundt her for å knipse noen bilder.så ville bare dele noen av bildene.Vi ligger litt høyere oppe enn nede ved sentrum,så vi har snø her,og det er kaldt,men lenger nede har mye smeltet.

[Lags veien]

 

[Her er mange store ,lange og brede åkrer rundt om og det er korn som dyrkes her. Er så fint om kveldene her no for månen skinner så fint]                                                       


 

[Liker veldig godt  gamle bygninger,de har sjel og historie,og dette bygget ikke akkuratt sånn superfint men det var sånn stemning over det likevel.så det måtte bli med.]

 

 

[Dette bildet møtte meg på veien opp fra butikken….synes det var veldig fint….]

 


 

[Jeg synest store hengebjørk er så fint…digger !!!]


 

[Gutta på tur]


 

[Synes de her hengebjørkene på rekke og rad langs veien er veldig fine…det føste bildet er ett tre åleine -mellomrom og fire trær ,dette er fire trær ,mellomrom og så ett åleine…]

 


 

[Veien fra en av åkrene opp mot det lille huset som vi leiger.]

 


 

[Fotspor i Snøen]

 

 

Følg oss gjerne på facebook: ‘Huset med de 10 barna’

 

ett smart og billig tips…

 

Her i huset er både store og små veldig glad i kebab,og ikke minst rullekebab.og da snakker vi om slik de selger på ulike kebab sjapper på ‘byn’ m.m det koster mye for oss som er så mange så det er uaktuelt- de kan komme fort oppi 80++ kr pr pers

Så med så mange i familien kan det bli veldig dyrt å kjøpe en rullekebab til hver. Så  hjemme  lager vi stort sett vanlig taco lefser og fyller med det man liker….men fortsatt er det ikke rullekebab…

Så var vi en dag på obs butikken,og da hadde de tilbud på småpizzaer.

Det var 7 stk for 100 kr.og det med ulike smaker. jeg og noen av de store barna som var med stod og regnet på dette…om det var noe lønnsomt… vi fant ut att  100: 7 =14 kr ca. pr stk.

En av smakene var ‘pizza med ‘kebab’ -då kom jeg på en smart ide som jeg ville teste ut. vi tok med oss 7 kebab pizzaer …jeg pleier som sagt  ikke kjøpe pizza,(men lager selv) men no hadde jeg en plan jeg ville teste ut.

vi er jo 10 personer i huset akkuratt no, så det ville jo ikke være nok til alle,men vi fant ut att vi kan teste ut denne planen en fredag eller lørdags kveld når de minste var lagt seg.

vi begynte å steike alle de 7 pizzaene,det gikk to og to ilag på en plate.og steikte på Varmluft-så det tok ikke lange tid


 


Etter att alle var steikt,hadde vi funnet frem div dressinger.det er bare å ta på den dressingen man liker…


Så hadde vi skjært opp salat med mais, løk m.m  det man liker og tok det på


Så fant jeg frem alminiumsfolie og rullet pizzaen sammen,det bør gjøres ganske raskt etter den er komet ut av ovnen,da er den mykere…


pakket så ‘pizzaen’ inn i folie….mmmmm

fantastisk godt,det ble jo en rullekebab,og en til hver…og bare til 14 kr stk…

kan jo ikke bli billigere…og barna her var veldig fornøyd de….og det smakte som rullekebab og…Annbefales.velbekomme!!!


 

 

Følg oss gjerne på facebook ; ‘huset med de 10 barna ‘

Dere har for Mange Barn !!

Kvinner i Norge føder i snittet 1,7 barn og det er i følge både barneleger ,overleger,professorer og jordmødre alt for lite. 'Norske kvinner føder ikke mange nok barn' sier de. Snittet bør ligge på 2,1 sier de videre og oppfordrer til att samfunnet bør legge til rette att kvinner føder flere barn.Det handler om å ta vare på neste generasjon og bare i Oslo var i snittet to barn nok,de som velger 3 er utenfor statestikken.Vel dette er jo ikke noe nytt,man har hørt i mange år att det fødes for lite barn i dette landet.Og folk flest får 2-3 barn og mener det er nok. Jeg tror nok att en del ønsker seg flere,men pga samfunnets tilrettelegging og folks egne omstendigheter styrer mye. Har hørt de som må både bytte ut bilen,bygge på ,jobbe ekstra, innstramming på ferieturer osv om de skulle få en til. De er redd for å ikke rekke å ta seg av barna,det er dyrt med tanke på alt de skal ha fremover og ikke minst alle bekymringer som følger med å ha barn og mange andre grunner. Men så er det  en gruppe mennesker i dette landet da som skiller seg totalt ut fra de vanlige A4 familiene. og det er de som velger å få flere barn enn 'snittet.'Den gruppen tar ikke verken hensyn til hva samfunnet eller hva egne omstendigheter sier.De følger sitt hjerte og ser gleden , verdien og rikdomen av å ha mange barn. De tenker lite på hva de koster fremover,det tar vi underveis,de prioriterer næmlig helt annerledes,og alt som har med hus og bil tas med knusende ro,de kan dele rom,det er jo koselig…vi kan kjøpe 7 seter,9 seter minibuss….Mange gode biler der…Ferie,næ vi tar en teltur vi…det gir gode minner det.osv osv listen kan være lang. Og no er vi og en av de som er i 'denne ' gruppen. vi har valgt å få mange barn for vi har ønsket det,og sett gleden av det,både for oss og for gleden av å være mange søsken.Vi har sett rikdommen og verdien av det og overhode aldri tatt hensyn til verken omstendigheter eller hvordan samfunnet har lagt det tilrettes.

Las en artikkel en gang som Britiske studier hadde funnet ut, att det var

SUNDT Å HA MANGE SØSKEN:

og att familier med mange barn og mange søsken hadde store fordeler.

– Barn som delte soverom hadde bedre psykisk og fysisk helse og på lang sikt.

-de ble utsatt for mindre infeksjoner av søskene sine,noe som styrket immunsystemet

-barn som kommer fra store familier hadde ferre konflikter med andre barn,de blir og mindre mobbet fordi de blir beskyttet av større søsken

-barn med mange søsken lærer mer empati,de har mer omsorg ,forståelse ,tar ansvar og for andre,de blir flink å løse konflikter og disponere tiden sin.

-barn med flere søsken hadde mindre allergi,eksem og har mindre risiko for å få diabetes og leukemi

-i store familier er leken mindre overvåket av foreldrene el voksne, noe som lærere barna å bli selvstendig,ansvarsbevisst,og de minste barna lærer å ta risikoer og lærer hva de mestrer selv

-barn i store familier lærer fortere å lage mat,og bidrar til andre huslige aktiviteter

konklusjonen var- det er bra for barn å ha mange søsken!!!

(men selvfølgelig kunne både dette gjelde enebarn og de som var 2-3 søsken og,men det var litt for å belyse att det er ikke 'helt bak mål' å få mange barn/søsken )   

Her i huset har de iallefall glede av hverandre-


 Men så tilbake til samfunnet  – Jeg har aldri skjønt og finner vel heller ikke noe svar på det,men faktisk så gikk jeg så langt i fjor å sende en mail til selveste Erna Solberg for å nettopp stille dette spørsmålet-men jeg regnet ikke med å få svar,og det har jeg heller ikke fått-men hun har lest den iallefall og det er det viktigste.

Så spørsmålet er,hvorfor oppfordrer barneleger og jordmødre kvinner å få flere barn ,og når det er noen kvinner(+ sine menn) som faktisk både satser og velger å få flere barn enn hva den vanlige  A4  statestikken viser,så skal heller ikke samfunnet legge tilrettes for slike familier.??????  For samfunnet i dag er desverre ikke lagt tilrettes for de med mange barn.hva om de som velger å få mange barn får en ekstra omsorgs trygd,eller økonomisk støtte,goder  av noe form.vi gjør faktisk en tjeneste for samfunnet og,vi bidrar til att det blir flere skattebetalere i fremtiden og  arbeidskraft,vi gjør faktisk KUN en positiv innsats,den burde belønnes,heies frem,og det er faktisk ikke såå mange storfamilier i dette landet,og kanskje flere hadde og valgt å få flere barn og.  Vi vet att de med mange barn har og selvfølgelig ett større budsjett enn vanlig,både på mat og klær ,men og om man skal noe så koster det en formue,ferier,tur på kino,tur på badeland,tur på lekeland osv som ikke alltid er en utfordring med de som har 2-3 barn. men så er spørsmålet  trenger man å dra på ferie,gå på kino,badeland osv….nei overhode ikke…ingen barn 'må' det,og mange barn kan det heller ikke pga økonomien til foreldrene.. det finnes mange alternativer som er like gode….telttur,dvd…..og har man valgt å få mange barn prioriterer  man og vekk ting. Men så er det noen ting i samfunnet ALLE må ha…det er HUS!!! uansett om du har 2-3 barn eller 7-8 barn så må man ha en plass å bo. og selvfølgelig  de med mange barn tenker ikke slik att vi må ha ett stort hus på 500 kvm(selv om det hadde vært naturlig i forhold til antall personer) nei de med mange barn nøyer seg fint med 'normale' hus ,men man finner ulike kreative løsninger,og søsken sover på samme rom osv. Men det er ikke her problemet ligger,problemet er næmlig att INGEN BANKER I DETTE NORGES LAND VIL GI DEG LÅN TIL NOE HUS.

ÅRSAK : DERE HAR FOR MANGE BARN !!!!!! og dette gjelder ikke bare oss,men stort sett alle andre med mange barn.enten må du ha oppspart millioner på konto eller så må du tjene millionen i året. Vi har jo som tidliger nevnt på 'hus jakt' -eller vi har funnet ett hus,men ingen banker gir oss lån til huskjøp.Vi har faktisk vært i kontakt med alle banker i dette landet over lang lang tid ,for i hele tatt få noe lån til bolig,men avslag over alt. så var det en bank her som ønsket å hjelpe,men de kunne heller ikke,jeg måtte da bare spørre…hvorfor egentlig,hvorfor vil dere ikke hjelpe oss med å få boliglån- da kom årsaken ,dere har for mange barn! hadde dere ikke hatt så mange barn kunne dere fått på dagen….Bankene går næmlig etter bankens satser på hva barn koster,og det er skremmende høye satser.så da gikk vi langt i minus…og så var neste spørsmål -hvor mye lån kan vi få da,sånn att vi vet hva sum på bolig vi skal se etter/Forholde oss til. vel…pr i dag ,med så mange barn og deres inntekt,er det desverre INGENTING….ahhh ingenting…altså vi kan ikke låne en kr i banken noen plass… ja desverre slik er situasjonen… jaja da vet vi det. hm hm  hvorfor er det slik forskjell i samfunnet…hvorfor skal de som faktisk beriker samfunnet med positive ting straffes?? vi trenger jo hus vi som alle andre….Men så kan 'du' si,og 'samfunnet si-"jammen dere har jo valgt selv å få så mange barn,da for dere ta konsekvensen av det og." Ja det er jeg helt enig i,og det gjør vi og.Men så må jeg igjen stille ett nytt spørsmål-

vi har valgt å være 'annerledes'-men likevel er det faktisk 'naturlig'det vi har valgt. Det er normalt å få barn og føre slekten videre.Det er det vi er skapt til.uansett hvor mange barn man velger,det er opp til hver enkelt, men har vi likevel ikke noe rettigheter når vi er 'annerledes'? jeg kan ta fint ett eksempel ,hva med de homofile? slik de lever er ikke naturlig-de er og annerledes-Men likevel har de fått de samme rettighetene som de hetrofile..,de kan gifte

seg,adoptere osv…..og hvorfor? jo de har kjæmpet seg til det ,så kanskje vi 'store familier' i Norge skal og begynne å kjæmpe for noen rettigheter,kanskje vi skal begynne å gå i tog og demostrere,att vi vil ha rettigheter med de som har 2-3 barn,feks lån i banker på samme linje… kunne ikke de lagt det mer til rettes for vi med mange barn,så vi og kan sitte med boliglån….eller vil kanskje bankene att vi  skal sette oss ned en kveld jeg og pappen her i huset å finne ut hvilke av barna vi skal 'sende vekk' og hvilke 3 vi skal beholde' .. kanskje vi da får lån….. er det virkelig så ille….?? vel mest sannsynlig må vi bare 'finne ' oss i det,vi har jo valgt selv å få mange barn !!

Da vi fikk nr 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

virkelig imponerendes!!

De 5 Guttene her i huset er veldig glad i ,og har alltid vært glad i både biler,tog,fly  og alt som har hjul på m.m Men de liker og veldig godt å bygge både lego og togbaner m.m Og det har vært mang en gang att Alt de har bygget og laget har vært impoerendes fint.de er virkelig kreative og fantasifulle. men ikke minst det er så arti å se att de koser seg med leken. Når vi flyttet før jul fra det andre huset,måtte vi låne flyttebilen/lastebilen tre turer for å få med oss alt.planen var kun to turer,men vi klarte ikke få alt med og måtte opp en ekstra gang. og t.o.m da måtte pappen her i huset(som dro åleine den siste turen)sette igjen flere ting…skikkelig dumt,både sykler,skap,komoder,og mange andre ting ,og b.l.a  en stor kasse med lego…asj…legoen  som de er så glad i…og der var og mange togvogner oppi…det var skikkelig dumt,men en annen kasse hadde han klart å få med… men den som måtte stå igjen ,den har vært savnet. Men så her i uken var vi såååå heldig å få en ny stor kasse fullt av lego….noen som ikke skulle ha de lenger….Fantastisk!! det var jo helt supert.og oppi kassen var det masse lego de aldri hadde hatt…masse folk og masse biler b.l.a. Og jeg skal love deg att her har de bygget og leket,bygget og  leket….. 

 

 

 Men så innimellom byggingen og leken  kommer William ned,Han hadde sååå lyst på vafler…. ” Mamma kan du ikke lage vafler i dag “?? hm..hm   joda om jeg finner vaffeljernet så,det ligger en eller annen plass i en banankassene. Han ble så fornøyd og løp opp igjen for å leke og bygge videre.

Da er det bare til å finne frem utstyret…


Så ble røren  laget ,med hjelp av Leah selvfølgelig- den jenta ‘lukter’  milevis att jeg skal bake eller lage noe….skjer alltid…ha ha ( vel det riktige er nok att hun ‘henger’ etter meg store deler av dagen…hun og minsten,de er mammadalter delux…ha ha så da får hun det meste med seg… )

og mens røren svellet begynte jeg ‘banankasse jakten’ hvor var vaffeljernet ??mente jeg hadde sett det en plass…hm ..hm men hvor…??Vi har banan kasser i alle rom,så jeg begynte nede og tilslutt oppe…opp og ned med kassen,opp og ned…. fin  styrketrening…ha ha  kom da opp på det rommet de minste satt og bygget… (og noen satt i tv-kroken) Jeg skulle opp i utgangspunktet å ‘trene ‘ på tunge banankasser opp og ned for å leite etter det der vaffeljernet,men ble heller stående å se..helt imponert….oj oj hva har dere laget…? og der stod gutta å gliste…stolt…og  så brøt de ut..’ mamma , se her er ‘huset’ vi bor i.. her er kjøkkenet…javisst der stod ‘jeg’ og Leah står å lager vaffelrøre…


.. og her mamma,se her ja.der sitter jo Leah, Benjamin,Aron og William på gulvet å bygger lego


Men no nettopp hadde vi en liten pause, Aron og william ,fra byggingen,da satt vi i sammen med Joachim og Miriam og såg på filmen ‘biler’ og Ruben spiller bilspill på Pc’en….


Hm …dette måtte jeg sjekke…joda..stemmer Ruben satt med ett bilspill…ha ha


Og her mamma…inne på Rommet ligger pappa og sover og Emilie,og no har nettopp minstemann lagt seg…altså Emilie var ikke i form,minsten må bare ha ‘luren’ sin,og pappa er bare Trøtt han…. ellers var det ‘ti senger’ på rommet,en til hver…ha ha ,vel stemmer ikke helt da siden vi sover på madrasser…


Måtte jo sjekke att det var rett…joda…

 

 

Leah og synes det er veldig gøyt å leke…’mamma no leker ‘Leah ‘ i huset med dukken sin…ha ha 


” Nei no er jeg trøtt mamma , så jeg og går og legger meg”….


 ja dette var virkelig Imponerendes…så jeg måtte bare ta noen bilder av ‘huset med de 10 barna’ (eller det rette er ‘Huset med de 8 barna’ per no,som de hadde laget…. 

 ååå så var det vaffeljernet jeg jaktet på…det fant jeg aldri,så jeg måtte steike lapper i stede med vaffelrøre…men pyttsann det gjør da ingen ting…..de gikk iallefall ned på høykant…


   Og William var sånn noelunde fornøyd da selv om det ikke helt ble vafler som han ønsket seg …men det tar vi igjen en annen dag….når vaffeljernet dukker opp….

 Følg oss gjerne på facebook’ huset med de 10 barna

Det er stort !

Da går sakte men sikkert årets morsdag mot sin slutt.Jeg husker fra da jeg var liten så var dette alltid en spesiell dag, jeg laget fine kort og tegninger til mamma og skrev fine ord om hvor glad jeg var i henne. Morsdag (og selvfølgelig farsdag) er egentlig en flott dag der man kan sette pris på sin mor eller far. For uten mor og far hadde man aldri vært til. så man må takke de for livet. Og ikke minst alt de gjør for barna sine. Og min mamma ofret alt for oss,og selv etter vi ble voksne og fikk egne familier og barn har hun stillet opp og gjort alt for oss,hun kom med sekker med toalettruller og matvarer m.m “dere er  så mange” sa hun alltid , så hun regnet med det gikk en del av slikt da…og hun husket på alle sine.gav både gaver og av seg selv.så en mamma er faktisk en mamma selv om man blir voksen og starter egne liv…

Jeg husker og vi laget alltid kake til mamma,eller vi hadde iallefall alltid kake og stort sett bløtekake. Og min mamma elsket blomster og faktisk det beste hun kunne få var blomster. jeg bestemte meg og i min ungdom att når jeg fikk egne barn skulle jeg holde på den tradisjonen. Og det ble sånn,men jeg engasjerte alltid barna her til å tegne og lage kort til mormor og farmor,gi blomster og gave m.m Men meg sjøl var ikke så viktig.Sånn er det og når det er farsdag. jeg engasjerer barna flere dager i forveien,vi lager kort og tegninger,kjøper gave og på farsdagen blir det frokost på sengen,kake  m.m Synest det er veldig viktig å holde på slike flotte tradisjoner.og gjøre det til en fin dag for alle som er en mamma eller en pappa.

Men jeg må si jeg har virkelig savnet mamma som døde for over 3 1/2 år siden,og tenker spesielt på det på  slike dager som dette…Det er noe spesielt med en mamma,for ett barn kan ingen kan måle seg med mamman…

Og det er stort å være mamma og,og for meg har det  vært en like fantastisk opplevelse for hver gang en ny liten skatt har blitt født. Og selv om dager kan gå opp og ned i mamma livet, så er det viktig å stoppe opp ett sekund eller to sånn innimellom og tenke på hvor rik man er faktisk,hvor heldig man er og hvor stort det er å få være mamma til sine barn.for det er faktisk ingen selvfølge å bli mamma.Og no er jeg ekstra heldig og da ,å har fått oppleve å bli mamma 10 ganger,og det er virkelig rikdom.og mammahjerte har, tross mange barn ,en plass til alle.selv om hver enkelt av de er noe eget og spesielt.

8 av mine skatter!!


Men jeg har ikke tatt meg selv så nøye på slike dager,og her i huset er det desverre en mann som overhode ikke gjør noe utav slike dager. så blir ikke barna engasjer på forhånd eller selve dagen,så blir det ikke noe. og sånn har det vært i alle år. så egentlig er morsdagen her i huset en helt vanlig søndag.fra morgen til kveld.men for min del går det helt fint,jeg er jo vandt med det,men litt dumt for barna da som jeg vil skal la en slik tradisjon være viktig. Men ikke viktig nok for pappen da. Så denne dagen har selvfølgelig vært slik som alle de andre morsdagene, ingen frokost på sengen,ingen blomster,eller gaver,heller ingen gratulasjoner eller kake.heler ingen gode ord eller oppvartning av noe form… Men jeg vet att iallefall noen av skole barna pleier å lage kort på skolen,men de ligger trygt i sekkene deres. Så skal jeg ha blomst må jeg kjøpe den selv,og skal jeg ha kake må jeg lage den selv. Så selv om mange der ute kan tro att om man har mange barn, så vil både de og pappen sette stor pris på henne.gi gode ord,gave,oppmerksomhet,fortelle att mamma er den beste,hvor glad de har mamma,alt hun gjør for de osv…  Men nei, da tar dere skikkelig feil… ikke i dette huset i allefall….  ( har lurt mange ganger på om det finnes ett kurs for menn som heter ‘ett spark bak’ kurs,så hadde jeg meldt han på…) ha ha

 

Men jeg måtte snike meg med i sekkene og hente 3 kort jeg fant og måtte iallefall ta bilder av de…


men jeg tenkte no att siden det er morsdag så får iallefall jeg lage en kake,og det liker jo alle her iallefall…kanskje de tar ett lite hint da….

 


 

Og marengskake /pavalova er jo alltid en favoritt her….

 Planen var å ha på jordbær og på kaken,men selvfølgelig hadde en eller to stk barn her, sneket seg inn i kjøleskapet og forsynt seg med jordbær,men noen var det igjen da..så jeg fikk tatt de på…

hm..hm en liten kar som …’skal bare smake’……

 

HEI… det er ikke lov å plukke på kaken,dere må vente til de andre kommer….hm hm noen ganger

kan man lure på om de har ‘sov i ro ‘ i ørene sine…

 Men faktisk rett før vi skulle spise kaken,klarte pappen å presse frem …vi kan jo synge ‘happy birthday’  til mamma da..       ….øhhh….. Vel rett før de skulle gjøre seg klar til legging kom plutselig William på att han hadde noe i sekken som han hadde laget,så han kom til meg…ÅÅÅ tusen takk..sa jeg…han hadde klippet ut bilde av vafler for han ville så gjerne att jeg skulle lage vafler en dag…ha ha

Men de andre to kortene ligger enda i sekken…jaja kanskje de ser det når de kommer på skolen…

Iallefall att de har  mer eller mindre glemt mamman sin i dag overlever jeg helt fint.

har jo tenkt mange ganger att ‘Det man sår-får man og høste, så jeg får bare fortsette å engasjere barna  til å gi og lage ting/kort,kjøpe gave både når det er bursdager,både til de andre her og til pappen  og ikke minst til  neste farsdag…så kan det hende en vakker dag att pappen våkner opp av dvalen….

noen av mine skatter !!