Helgen er det beste med uken.

 

Først av alt,så må vi bare si hjertelig velkommen til alle  nye følgere som har funnet veien hit til oss. Og det var jo etter at Tv2 skrev ett innlegg om oss i helgen. Og det synes vi er veldig koselig og kjekt.(selv om kritikk er alltid vanlig å få,og det bryr vi oss ikke så mye om,for det er vi vant med…vi er uansett stolt over vår familie…)

Men det er så flott at folk vil følge oss og se hvordan vår hverdag er som storfamilie . Det setter vi virkelig stor pris på. Og bare for å nevne vår hverdag med mange barn,er den nok ikke så ulikt  andre familier. Bare at her er det flere hoder,armer og bein. Og oppvasken og klesvasken er nok større. Vi bruker og sikkert  litt mer tid til det meste når det er mange barn i hus. Men ellers er vi ganske sikkert slik som folk flest. Vi er en familie iallefall som ikke stresser,travelt kan vi ha det absolutt til tider,men stress blir bare kaos. Vi prøver å bruke tiden godt,ta vare på øyeblikk og gleder i hverdagen sammen med barna. De er våres beste venner,og de gir oss mye glede. Men sikkert noen gråe hår og innimellom…ha ha )

Iallefall,de som har fulgt oss en stund har blitt lovet et innlegg der vi har noe spennende og nytt på gang her i huset. Og det kommer,og etter beregningen skulle det komme i forrige innlegg,men da lurte denne saken med tv2 seg inn. Og denne gangen skulle det iallefall komme,men så er det noen ‘småjusteringer’som må gjøres,og da kommer dette innlegget i stede for. Men neste gang,ja DA blir det. så da er det bare gruglede seg,for det er akkuratt det vi gjør…ha ha

Iallefall vi legger bak oss en siste helg i denne måneden,og snart står november måned for tur. Denne høsten har virkelig gått fort,men det sa vi no om sommeren og…ha ha

Helgene er dager som en sammen kan gjøre kjekke ting,slik har det alltid vært her hos oss. Derfor synes vi spesielt helger er de beste med hele uken. Og vi finner alltid på noe.  Klart noen helger er bare helt ‘ok’ å ikke gjøre noe.Både barn som går på skole hele uken,voksne som jobber m.m trenger jo innimellom,iallefall en dag i uka å bare ‘ta det litt mer rolig,hvile seg,og gjerne  gjøre kjekke ting sammen. Men dette med å være inne en hel dag,en hel helg er aldri noe som har fungert her hos oss. Egentlig har vi vel knapt prøvd det ut,for jeg har alltid vært en person som synes det er viktig å komme seg ut hver dag. Få frisk luft,bevege kroppen, oppdage og være aktiv. Da holder en seg frisk og sunn. Og grunnen for å ikke være inne alt for lenge ,spesielt  med så mange barn i hus,og slik vi bor akkurat nå, er for at da blir det noen ganger fort litt ‘høylytt’. Og for vår del er vi klart vant med unger som hopper,danser,skriker,leker,tuller og tøyser,krangler,snakker i munnen på hverandre osv.Så vi bryr oss ikke mye om det. Det er liksom ‘livet’ vårt det. Men så har vi mesteparten av tiden oppover årene med ungene som små, hatt eget hus og eiendom og da gjør det ingenting om det er litt bråk. De har iallefall hatt mer å gå på både inne og ute.  Og uansett for den saks skyld,så er det stort sett liv og bråk i alle hjem med barn,det er slik det skal være,det er helt normalt.  Men slik vi bor nå,i leilighet med folk over,under,ved siden av,bortenfor osv så må en klart ta hensyn. Og her i huset har barna de siste året virkelig lært å ta hensyn nettopp pga dette. Men noen ganger glemmer de seg,glemmer helt å ta hensyn,unger er unger…hvorfor skal de tenke på det…hvorfor kan ikke de bare hoppe på gulvet,danse,og leke gjemsel…?

Men for all del her er det stille og rolig og altså,de leker fint med biler,togbane,lego,eller dukker,ser en film,og siste tiden har både maling og pærler vært i slaget,brettspill og kort spill er og populært blant de litt større barna. Jeg har bevisst fra barna var små ikke la de bli vant med å bli aktivisert. Barn er fantasifulle og kreative og bare de får ‘ta seg ut’ så finner de på mye. Og her er det flink å lek,finne på noe m.m Men klart noen ganger må barn ha et lite puff,eller litt dra hjelp for å komme i gang.Det som vi og ser her ,er at de blir veldig avhengig av hverandre. De leker fint sammen og ‘finner’ sine favoritter å leke med.  Men jammen er de heldig som har enten en storebror eller storesøster som hjelper og trapper inn og blir med i leken,hjelper å bygge,skru på,og lappe sykkelen m.m Det er det som er så flott med samhold mellom store og små barn.

 

 

 

 

 

Her i huset elsker både vi og ungene å se ‘mormor og de 8 ungene i byen’ filmen. Den er like morsom hver gang. Kanskje fordi vi ‘kjenner’ oss igjen’i den. ha ha  Uansett de ‘bor’ som er  i Oslo i en leilighet,så bor det  en ganske sur dame under. Og det er dagligdags for de å få en kost dunkende fra hun under. Så derfor er de og en del ute om dagene.

Heldigvis så er de som bor under her nå  fra Afrika, og de er vandt med store familier som de er ofte er fra de landene. Men en gang kom det en melding om at  “nå måtte barna være stille og ikke hoppe så mye,for det dunket i gulvet. Faren hadde så vondt i hode og trengte litt ro og stillhet.” Og alle vet jo at når man har vondt i hode hjelper stillhet og mørke…ikke mange dunk ovenfra. Men ellers går det stor sett fint da,de har vel innsett at de må tåle litt støy oppe fra oss. ha ha

Jeg har aldri vært ‘fan’ av verken å leie leilighet,eller som småbarnsfamilie bo i slike leiligheter med andre  folk og  rundt en på denne måten, nettopp pga dette. Det er ganske slitsomt å gå hele tiden å hysje under lek,lek som ikke betyr noe negativt i utgangspunktet,hele tiden kommentere,  ” nå må  dere være stille…ikke dunk i gulvet,ikke hopp,ikke dans,ikke ditt og ikke datt. ”    Bare det å gå over gulvet dunker noen ganger. Synes det er virkelig unødvendig at barn skal ‘følges etter’ på den måten.de trenger da ikke å gå på tå heller. Ikke bare blir de forfulgt og ‘ fastlåst’,men de voksne blir og sett på som en ‘sur katt som jakter på musene’ til stadig. Og alt dette får en total sett negativ ringvirkning. Og slik synes ikke noen av oss her er noe kjekt.

Så derfor gleder vi oss,og ser frem til dagen da vi kan komme oss videre og å få flyttet til noe eget.

 

Så da er vi  ute en del,vi ‘går’ ut ,alle sammen og finner på noe. Jeg er egentlig og imot voksne som sier det er viktig å være ute,og så sender de barna ut og går aldri ut selv. De voksne skal være gode forbilder,og kan innimellom iallefall være med barna ut,ta en tur sammen,leke sammen,sparke ball,sykle,gå på ski,ake osv… m,.m Det er jo like viktig for voksne og å få frisk luft i lungene.Og det er alltid noe å finne på for både store og små. Vi går jo mye på turer i skog og mark ,og det er veldig kjekt,men vi finner på andre ting innimellom og. Men for all del,her går barna ut åleine hele tiden og,men de har hverandre og leker fint sammen. Noen må jo gjøre husarbeid og lage middag og innimellom. Men vi tar turer sammen så ofte vi kan og har mulighet.

 

 

 

 

No i helgen gikk nok årets siste loppe marked av staben,og vi er en familie som elsker loppemarked. Det er bare så mye fint en kan finne der,og vi som er så glad i gamle ting,gjenbruk og gamle skatter,så er altså loppemarked en super plass å gå.

Og her i huset har vi funnet mye fint mange ganger på loppemarked. Synes og at det er viktig å lære barna  at både gjenbruk og historie fra vår barndom,eller gamle dager er helt topp.Er det og noe en samler på,eller leiter etter,så kan loppemarked være en slik plass å finne det.Så jeg har alltid dratt de med helt fra de var små.

Så da måtte vi jo selvfølgelig ta en tur dit. Og selv de store ungdommene synes det er spennende på loppemarked. de finner alt mulig artig. filmer,bøker, sykkelutstyr,bilutstyr, hun eldste som bor i Oslo trengte noe kjøkkenutstyr, m.m

vi sier hurra for gjenbruk !!

 

 

Her i huset liker en del av gjengen brettspill,og på loppemarked var vi så heldig å få dette brettspillet fra den tid jeg var liten (jeg husker vi hadde dette spillet…) til bare 10 kr. ja da måtte det være med. Og her i huset synes de det var artig at vi fant akkurat  dette retro spillet. Absolutt Gode barndomsminner,og koselige å viderføre de,ikke minst så lærer de yngste  mer om landet vårt.

 

 

 

 

 

Etterpå ble det selvfølgelig en liten tur på lekeplassen. Det skal være kjekt for alle,både store og små. Og på lekeplassen er det alltid kjekt å være.

 

 

 

 

 

 

 

aaaaa…..

 

 

 

 

naturens eget fargekart

 

 

 

 

 

 

 

 

hei.hei…her er vi…

 

kjekt med storebrødre som hjelper å gir fart til de yngste

 

 

høstbladene som er nå er et eget kunstverk i naturen…

 

 

viktig med en pust i ‘benken’ , før en fortsetter leken…

 

 

vi liker høsten,det er en fin tid…

 

 

 

Men klokken er stilt og kvelden er mørkere mye tidligere nå,og det er kaldere i luften,så da er best å dra . Men en fin helg var det,og jammen har det vært fine solrike høstdager de siste dagene og. Vi har alltid noe å være takknemlig for.

 

 

Følg oss gjerne på Facebook : ‘Huset med de 11 Barna’

 

 

 

Vi fikk en veldig hyggelig telefon

 

Planen var altså å legge ut et helt annet innlegg denne gangen,men så snek det seg noe annet innimellom,som vi ikke visste om eller hadde regnet med,så da må vi jo bare  ta det med først.

For vi fikk her en dag en veldig hyggelig telefon. Og som regel  når det ringer noen hit,er det jo fra enten eldstejenta i Oslo,eller noen av de andre ungene som skal spørre eller fortelle noe,(om de ikke er her),eller så er det selgere som skal selge noe, (som de aldri klarer å gjøre til oss likevel..ha ha ) eller det kan være andre ting noen ringer for.Men uansett så pleier altså de fleste telefoner å være hyggelige. Men akkurat denne telefonen var litt sånn ‘ekstra’ hyggelig  denne dagen. Og vi skal jo iallefall prøve da ,så godt vi kan å være hyggelig og vennlig tilbake.For det er jo slik vi skal være.

Først av alt,vedkommende som ringte hadde leitet en stund for å ‘finne’ oss. Hvorfor akkurat oss var det jo klart en grunn til,men ikke hvilken som helst grunn.

Først snakket vedkommende til Pappen her,for det var hans navn de hadde til slutt klart å finne,men siden han ikke klarte helt å svare på alle spørsmålene som vedkommende stilte,måtte jeg ta over den samtalen. Og det var jo klart så mye bedre for det var liksom jeg som hadde mest oversikt på dette ha-ha

 

 

 

 

Altså det var nemlig en veldig koselig dame/journalist  fra Tv2 som ringte. Og hun hadde leitet og leitet etter en storfamilie med mange barn som hun ønsket å spørre noen spørsmål til,og det var egentlig samme hvilken familie det var,bare de hadde mange barn. Jeg måtte jo først av alt si at jeg visste om mange andre familier her i Norge som hadde mange flere barn enn hva vi hadde,så vi hadde ikke så mange i forhold til en del andre.  Joda det hadde hun nok skjønt og,men hun klarte ikke å finne de,selv om hun hadde brukt en del tid på det. Uansett hun hadde til slutt kommet ‘over oss’,og var da iallefall veldig fornøyd med det. Og vi,jo vi synes det var veldig kjekt  da at det var akkurat ‘oss’ hun ville snakke med.

Saken var iallefall den at nå hadde de nylig fått nyhet om at den store familien i England som har så mange barn ventet enda et barn neste år. Og da synes de i Tv2 at de burde og finne noen her i Norge som gikk litt andre veier og fikk flere barn,eller hadde mange barn enn det som de fleste kjernefamilier i Norge får og har. Og selv om det ikke er noen her i Norge pr. i dag som har så mange barn som de i England har,så ville de iallefall prøve  å leite etter ‘noen’. Og hadde altså da endt opp med å ‘finne’ oss.

Og som sagt,det hjalp lite selv om jeg sa det er mange andre familier her i Norge som har flere barn enn det vi har. Hun mente jo absolutt at vi kom i den kategorien som hadde flere barn enn kjernefamilien.

Uansett hun ville spørre bare noen spørsmål,litt mer standard spørsmål  kanskje til en familie med mange barn.

“Hvordan det er å ha så mange barn,hvordan er hverdagen med så mange barn,noe tips til andre som synes det er stressende med 2-3 barn… er det utfordringer med å ha så mange.” ??? Alt om budsjett,mat,kle,søsken,ferier,bil,ikke minst om det var,og evnt hva som var utfordrende med så mange osv osv… og jeg prøvde jo så godt jeg kunne jeg da å svare på det meste,og hun var veldig,veldig fornøyd etter den samtale. Hun trengte et bilde av oss,og så ville hun legge det ut på nettsiden deres noen dager etter. Altså på Tv2.no

Og så viser det seg da at i dag er det blitt lagt ut,og selv om vi synes det er ‘litt flaut dette da’—-ha ha , for vi vet ikke helt hvordan det egentlig  ble,heller ikke hva som ble til slutt publisert ,så vi kan vel si at vi var  like spent på dette . Og vi selv fikk for først se det i dag og.  Vi visste jo heller ikke hva hun ville ‘legge’ vekt på,overskrifter er jo alltid like spennende.Noen journalister kan jo ‘snu,vrenge og vri’ på ting . Men det opplevet ikke slik med hun her.  Vi fortalte no ‘litt’ om alt vi,både bosituasjon vår og at pappen har vært syk,at jeg skrev litt innpå bloggen her innimellom om familien vår, alt fra hva vi gjør på,turer vi er på,litt om mat,litt om vår hverdag,opplevelser  m.m Min mening er heller ikke å ‘klage’ på noe,men vi sa hvordan ting var,og det var akkurat det hun ville høre,for det var det hun lurte på. Jeg tenker da spesielt angående dette med bosituasjonen. At vi ønsket å ‘komme’ oss videre,få flyttet videre å få noe stabilt. Og det skjønte hun veldig godt. Hvem ønsker ikke det liksom. Vi er uansett veldig positiv og tror at bare dette med bosituasjonen vi er i nå vil endre seg på sikt. Vi må jo klart bare tro at det vil løse seg.

Iallefall vår agenda er ikke å stikke oss frem på noen måter,eller ‘vise’ oss. Og klart noen vil jo  alltid ha meninger og synspunkter om både det ene og det andre.Ting som blir sagt og skrevet. Og sånn er det,det må vi bare respektere,men samtidig må og folk bare respektere våres valg.Og klart noen kan tenke ‘det’ og det’ ,men uten å være i vår,eller i en lignende situasjon som vi både har vært og er i ,burde ikke folk mene så mye egentlig i forhold til det iallefall.

Men vi kan uansett si at vi er veldig stolt av av familien vår,veldig stolt av barna våres og vi kunne aldri vært foruten noen av de.Vi angrer heller ikke på de valg vi har tatt,og vi ser positivt fremover.

Synes og at det er kjekt at tv2 er veldig positiv til slike familier som velger å gå litt andre veier,som velger å våge og satse litt annerledes enn hva samfunnet legger opp til. Som rett og slett føler hjertet sitt. Og ikke minst viser at .”ja det går, og det fungerer faktisk  helt fint å ha mange barn i 2019,tross mye press av samfunnet på ulike områder. Og det er det mange andre storfamilier i dette landet som kan skrive under på det samme. Det er og viktig at det å ha barn,å få barn,om det er få eller mange,det å oppdra barn osv,så er det ikke alltid ‘dans på roser’,det er ikke bare lykke og velstand med det. Men alle gleder som følger med, dekker over alt det andre tilsammen som kanskje ikke alltid er rosenrødt.   Det er og de som  ikke velger å få mange barn,noen vil ha 1-2,noen 3 ,noen 5-8 og noen vil ikke ha barn i hele tatt. Vi er alle ulike og det må bare respekteres. Uansett vi heier iallefall på de som velger å få mange barn,synes det er flott at andre og velger det samme som oss.Men for å ikke utelukke noen,heier vi uansett på alle som velger å få barn i det hele tatt,om det er 1 eller 2…. Det er absolutt verdens viktigste jobb !!!! Og de som ‘står’ i det kan være veldig stolt,både pappaen og mammaen.

Journalisten var iallefall veldig fornøyd,hun var superpositiv og synes dette var virkelig stas. Hun synes det var så flott at noen valgte å få mange barn,selv om jeg presiserte mange ganger at det er overhode ingen selvfølge å få barn i det hele tatt,at vi er utrolig takknemlig  for de vi hadde fått. Ja det skjønte hun virkelig,for hun hadde nemlig ingen selv.  Hun takket oss så mye for at vi ville stille opp, hun sa at alle i redaksjonen var imponert over hvordan vi møtte hverdagen, og ønsket oss masse,masse  lykke til videre. Hun håpet og det ordnet seg med stabilt bosted ganske snart. Og kanskje dette innlegget som å  ble publisert på tv2.no kan være en vei videre og. Hvem vet,det hadde iallefall vært utrolig fantastisk.

Men så ser jeg og  da at hun fokuserte  litt på dette med mat,middager og matbudsjett i vår familie med så mange. Og det er jo flott reklame. At andre kan og være med å spare både miljøet og lommeboken ved å endre noe av handlevanene sine  b.l.a

 

Så da er det bare for de som vil,har ønske eller  interesse å lese innlegget, å gå på tv2.no

 

 

 

Forsiden av innlegget som ligger nå på nettsiden til Tv 2

 

 

 

 Litt av innlegget

 

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook : ‘Huset med de 11 Barna’

Vi prøver oss litt vi

 

Det er ikke sånn veldig lenge siden pappen her i huset var med på b.l a  noe reklameinnspilling for VM fotball for kvinner. Det å være med på slike innspillinger synes han er veldig kjekt. Han følger med til tider om de trenger flere folk til andre innspillinger m.m Og hele tiden dukker det opp søknader der de trenger folk til alt mulig. Men Ikke  bare til reklame,men og statister til serier,tv innslag og mange ulike program som skal gå på tv m.m  Det er heller ikke bare voksne de søker. Innimellom trenger de både eldre, barn og ungdommer. Både jenter,gutter,kvinner og menn.  Og han søker innimellom på ting som kan passe,eller passe inn ellers i hverdagen med alt annet som skjer her. Men det er heller ikke bare lett å få napp,for det er veldig mange som og søker. Uansett det meste foregår i Oslo og der er det mye folk som melder seg til slike oppdrag.

Men så er det noen ganger da at det kommer tilbakemeldinger på at de trenger nettopp ‘Deg’.Og da er det bare å hive seg på.

Og her for ikke så lenge siden trengte et filmselskap  flere statister,ikke bare menn og kvinner,men og ungdommer som skulle være med på en innspilling til et tv program.

Så her i huset meldte vi på de som kunne og i den aldresgruppen som det søktes etter. m.m  Og vi fikk svar at vi kunne møte,då og då.

Så da dro vi foreldre  med to av ungdommene,og det var absolutt en artig opplevelse. Det eneste kravet de hadde var at en måtte tåle litt vann i ansiktet. Da vi kom frem,ble det snakk om noe helt annet enn vann,men det skal vi komme mer tilbake til.

 

 

Men ikke så veldig lenge etterpå ble det enda en mulighet for å være statist. Denne gangen for en reklame. Og den reklamen går pr. i dag på både tv2, tv Norge ,Facebook og alle butikker som har norsk tipping (lite tv på veggen ved tippekupongene…) Og da er det altså en reklame for norsk tipping. Ikke det at vi er noe tilhenger av norsk tipping, og iallefall ikke rekalme,men artig å være med likevel og ikke minst det gir noen ekstra kroner å være med på  statistjobber .  Vi er og en sånn familie  som liker å holde på med litt slike ting. skuespill,drama,foto,film m.m Og har og gjort en del av det og oppover årene. Både enkeltvis og som familie. Gutta i familien har og gått filmkurs, kan en del om det og redigering,og er ellers godt  tekninsk anlagt . Så det kan vel sees på som en felles ‘hobby’ dette… ha ha

 

Og bare her nylig fikk vi enda et oppdrag. Da var det innspilling for en serie som skal gå på Nrk neste høst.

Men noen av barna har og fått prøvet seg litt,( 7 og 9 åringen) da de var på innspilling for noe Barnetv. Og de to eldste er blitt kontakter for og noe innspilling i Oslo.

 

Og i nærmeste dager og uker  blir det mulig enda mer,for det søkes stadig etter både familier,barn,ungdommer ,voksne,unge som gamle så noe flere napp vil det absolutt bli. Men vi hopper ikke på hva som helst. Vi er ikke med på noe som strider mot våres meninger og synspunkter m.m Det har vi ikke noe ønske om å støtte oppunder. Og det er absolutt innimellom mye rart som skal spilles inn.

Men til nå har det vært bare kjekke og artige ting.

 

 

 absolutt artig og spennende med film innspilling

 

 

 

 

Og så over til hvert enkelt av de her innspillingene,for klart vi har tatt noen bilder fra de ulike opplevelsene og. Det positive er at en får mer erfaring med film,ved å være statist,så holder en seg mest mulig ‘bak’ og ikke er så synlig. Og det er jo noe som passer helt supert…ha ha Men likevel er de som er ‘bak’ og viktige i en innspilling..

 

Altså den ene innspillingen der vi hadde med to av ungdommene her foregikk i Oslo en hverdag.

Vi dro dit og registrerte oss. Og det som er typisk med alle slike innspillinger er at en må ha en god dose tid og tålmodighet. For det er alltid mye venting. Men vi er både god på tålmodighet og venting så dette passer oss veldig bra. Ha ha

altså dette vi skulle være med på  skulle spilles inn som klipp i et nytt program som kommer på Tv Norge i november. Her er litt om programmet

 

 

“Denne høsten inviterer Anne Rimmen noen av Norges mest kjente og folkekjære til en kveld i studio, med intervjuer og tilbakeblikk på deres fantastiske liv og karrierer. De som inviteres har til felles at de har oppnådd noe helt ekstraordinært, enten det er i idretten, i arbeidslivet eller på andre måter. I salen sitter venner og familie, og hvert program vil være fylt med overraskelser. Kvelden er min er et bredt underholdningsprogram for hele familien – med en twist som det er litt for tidlig å avsløre nå …”

programmet heter “kvelden er min på tv”og kommer i november sesong 1-Tv Norge

 

 

 

 

 

Alltid når en er med på ulike innspillinger er det  mye venting for  tar alt tid. Så da er det bare å smøre seg med tålmodighet… og hva gjør vi mens vi venter…? enten kan man kikke ut og ned på Oslo’s travle gater…

 

 

 

….eller ta noen bilder med kamera… ha ha  kikke litt rundt om kring

 

 

 

 

her vi venter er nok mest sannsynlig  noe studio som tv 2 bruker til innspilling av noen av programmene deres,for vi såg noen tegn på det.(senkveld b.l.a ) Men ellers var det innredet med litt rustikk og retro stil, og en gammel sykkel stod der b.l.a Er vel slik ungdommer liker…

 

 

 

 

ikke det at jeg pleier eller synes toalett er noe å ta bilder av,men faktisk der og hadde de innredet med minste detaljer  i en rustikk og retro stil…

 

 

 

 

 

og t.o.m bildet på veggen var i en artig retro stil… og det ‘måtte ‘ jeg bare ta med… ha ha  ganske så komisk…

 

 

 

 

Det var mange før oss og etter oss,men endelig ble vi oppropt. Det var vår tur. Og så bar det i vei,vi skulle ned på gata. Pappen var førstemann ut. Han skulle spørreulike spørsmål

 

 

 

 

og etterpå ble det en type ‘suprise’…..og det var en bløtekake i ansiktet…. ha ha Men ikke hvilke som helst. For alle kakene var fylt med alt annet enn krem…

 

 

 

 

Så var det joachim sin tur…Han fikk og  spørsmål han måtte stille Samme med han,bløtekake i ansiktet. Men de her kakene var altså ikke fylt med bare krem nei,men med joikakake,lapskaus,ketchup,sennep,sursild,råe egg og mye annet uegnet i en kake….nam,nam

 

 

 

 

Og så var det Emilie sin tur,hun fikk og flere spørsmål,etterpå stod hun klar for å få kaken i ansiktet…

 

 

 

 

ha ha … splesj….den kaka var fylt med sennep og mange rå egg… og etter henne var det min tur, artigopplevelse med å få kake med diverse usmakelige ting i ansiktet…ha ha vi måtte bare le alle av det etterpå. Godt med en storesøster boende i Oslo,så en kunne få gå der å  vasket seg skikkelig etterpå.

jaja det blir spennende å se åssen dette blir når det sendes, så da er det bare å følge med. vi vet ikke helt selv hvordan dette blir…eller hva tanken bak er….

Men hva er det ikke vi og ungdommen gjør for litt ekstrapenger…ha ha

uansett veldig artig å være med

 

 

 

 

 

På innspilling til den reklame filmen som går pr no som er altså en innspilling for norsk tipping,så foregikk den i en stor idrettshall. Og dette var et større prosjekt. Men en hel arbeidsdag,og over 30  som jobbet med dette film/innspillings  prosjektet…

Veldig artig å se hvordan de jobber,og at oppi 7 timers innspilling gir max halvt til 1 minutt reklamesnutt til slutt.

 

 

og den foregikk  altså i en stor idrettshall og vi skulle være publikum som satt på tribunen og heiet på en ‘liksom ‘ håndballkamp.

 

 

 

også her var det mye  mye venting og innspillinger om og om igjen.  Han som sitter fremme var hovedpersonen i reklame filmen,og han skulle spise både vafler og pølse . Og det ble nok servert minst 20 av hver før de var fornøyd. Ellers skulle vi ‘heie og reise oss og juble,for vi hadde vunnet…’

 

 

 

 

Og vi hadde fått beskjed om å kle oss litt sommerlig…så då var det på med t-skjorte og solbriller,selv om regnet auste ned ute og det var surt og kaldt. Og så er det bare å vente og vente og vente…

 

Dette er reklamefilmen som nå kjøres flere steder. Og kanskje noen har sett den allerede. Ser en nøye etter,så er pappen bak på den reklamefilmen,men ikke på akkurat dette bildet. Jeg sitter helt til venstre,men kommer ikke med på verken bildet eller reklamen,de hadde kuttet der…ha – ha   Passer meg helt utmerket det..

Men uansett veldig artig å være med og gjøre noe annet i hverdagen og attpå til tjene noen kroner på det.(selv om en ikke kom med på reklamesnuttet.

 

 

 

 

 

 

Den vi nylig var på nå var altså for en seie som skal gå neste høst på Nrk. Og innspillingen skjedde på en bensinstasjon. Vi skulle kun være kunder som kom inn på bensinstasjonen. Egentlig skulle vi komme syklende,men de kortet ned,så vi kom gående.  hovedpersonene var to damer,kassadamen på bensinstasjonen og en dame fra bygda,der de snakket. Men bare denne scenen på 3-4 minutter tok over 4 timer med innspilling. Men så måtte de ta på nytt minst 15 ganger før regissøren var fornøyd.Oog bare her var det oppi 15 filmfolk. Igjen ganske interessant å se . Ikke rart det er dyrt å produsere film og tv programmer når det er så mye folk i bildet,og ting tar tid.

 

 

Halve dagen måtte omtrent bensinstasjonen stenges av fra vanlige kunder…

 

 

 

 

Her ble det og mye venting og vi stod ute for det meste,for så å komme inn som kunder. Så det ble noen timer ute,men det går bra om en kler seg godt.Absolutt en artig setting og.

 

 

 

Etterpå mot slutten ble det igjen og igjen,og igjen spilt inn scenen på nytt. Da stod vi inne.

Men igjen absolutt kjekt å se og være med på.

 

 

 

 

 

 

Så da må vi bare si igjen. Vi prøver oss bare litt vi , på ulike ting. Men igjen,veldig kjekt med litt variasjon i hverdagen.

Og når det først nevnes film og innspillinger her i dette innlegget,så er det og samtidig noe annet spennende vi holder på med  nå pr nå, men det kommer altså i neste innlegg.

 

 

 

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook : ‘Huset med de 11 Barna’

Han er jo så søt…!!!

 

 

No har vi altså vært så heldig å hatt besøk to ganger av den lille søte hundevalpen til storesøster Caroline, som heter Linus. En gang har den og overnattet her. Og her i huset var jo klart  det virkelig stor stas når den kommer. Alle skal klappe,kose,leke,holde osv. Men Linus selv…nei han vil bare leke og tulle med hunden  som vi har, Jemima . Og hunden Jemima hun vil bare ha ro og fred hun,ligge på sofaen,eller i en stol og ‘bare’ være tilstede i storfamilien med alle sine kjente og kjære rundt seg. Det er slik hun liker det og er vant med. Sove,leke og spise når hun vil. Altså hun leker og er ute å løper hun og altså,men etter slik hun vil.

Og så kommer altså dette valpe dyret som er til tider rett og slett hyper og skal leke og være plagsom,og valpens lek inneholder altså hoppe,bite,glefse,bjeffe,ule,rullerundt,løpe etter osv Og den utvalgte er altså Jemima…. Ha-Ha  og vi må bare le vi.

Og ungene her…ja de vil jo leke ,kose,klappe og løpe etter Linus de,men det vil jo ikke den. Så da kan vi kalle begge de her besøkene for ganske kaotiske…men på en morsom og veldig artig måte da

Og unger er unger de,og de løper  etter Linus  uansett om den vil eller  ikke .  Men det er jo en bra ting da,alle,både to og firbeinte får god trim,mye frisk luft og trimmet lattermusklene. For den valpen er bare morsom,den gjør så mye sprell og attpå til er så søt,så da må vi bare le.

Men iallefall første besøket var alle spent og de gledet seg. Sist gang de såg Linus var da vi hentet han i Halden. Og her er jo alle veldig glad i dyr så  det var stor stas da han kom.

Men for at alle skal få klappe,holde  og kose,må de bare sette seg på bakken og la valpen gå på rundgang. Det er en vilter valp,så det ble ikke mange sekunder på hver før den ville bare løpe rundt og sjekke alt,ikke minst løpe etter hunden vår.

Men poenget er og at Linus skal  tidlig og som liten bli vant til både mange unger,katter og hund og ikke minst oss som familie. Så den må bare tidlig krøkes.Men til nå ser det ut som den trives veldig godt med storfamilie,katter og hund…

 

 

 

 

For å få en liten klappe og kose stund med Linus, er det bare å sette eg ned og vente på tur,en om gangen,ellers blir valpen helt forvirret om alle står over den samtidig.

 

 

 

 

 

 

 

Og etter en del utetid  måtte vi inn for å ‘roe’ ned litt . Valper er jo som små barn og trenger og ro og hvile. Men det skal ikke mer enn 10 minutter tid før den skal utforske og leke igjen. Men den er altså veldig gira på hunden Jemima. Og han vil hele tiden oppi den og leke med den….

 

 

 

…..” å kom’an da  Jemima…ikke vær så kjedelig da…kom’an kompis…lek litt da….hallo…halllo…er du døv eller…?… ha ha

 

 

 

 

men neida,den hunden er nok ikke døv,men overhode ikke interessert,og minstemor synes jo de der to er skikkelig morsomme….

 

” hallo…voff,voff…kom’an da…lek litt da…bare litt,bitte litt…ørrende lite…….please…”

 

 

 

Men neidu…Jemima hun setter seg bare enda nærmere storesøster hun,liksom at det hjelper…for den andre henger seg  bare på den og setter seg og nærmere sin matmor…og der sitter de da og glor…og vi må bare le av de…

 

 

 

 

Men etter litt pause,litt mat,drikke ,så må vi ut en tur til.For Linus elsker å være ute. Og i Oslo har han ikke hatt de  samme muligheter til å løpe rundt som han kan her ute. Og det har vært delvis pga den hundesykdommen som har pågått en tid. Da har hun unngått de fleste steder der det ferdes en del hunder.

Så i full fart går det,og til slutt lar Jemima seg rive med…Men husk…hun bestemmer…!!!!

 

 

 

 

 

og her går det virkelig unna,nå fikk de fart på seg…rundt og rundt,oppover,bortover….pes…pes.

 

 

 

 

 

 

og her henger ungene med…bortover,nedover,oppover….ja de får virkelig kjørt seg. Men de har det så veldig kjekt sammen…

 

 

 

 

Men seinere når det blir mørkt må desverre både Linus og storesøster reise tilbake til Oslo med toget.

 

 

 

Ikke så veldig lenge etter, så var vi så heldig å få besøk igjen nå her en dag av de begge to,og da sovet de t.o.m over. Og da ble det enda mer klapp og kos .

Og minstemor,ja hun har virkelig lagt seg elsk på denne søte valpen.

 

 

 

aaaaaaaaa aaaaa

 

 

 

 

og de har virkelig  funnet tonen,for den kan ta det rolig denne hunden og. Klart det kan bli slitsomt innimellom og bare løpe og leke…Så litt ro ,klapp å kos, hvile og søvn blir det og tid til.De er jo søte da…

 

 

 

 

og så er det tilbake til Oslo,og storesøster har gjort noe med denne valpen. Hun har opprettet en egen instagram konto for Linus,med mange søte bilde av han,og mange flere vil det komme etterhvert.Så vi kan vel si  da at her kjøres en liten ‘reklame’ for denne valpen…ha ha

 

 

 

 

 

En nydusjet Linus..

og ikke så veldig glad for det akkurat,for den liker overhode ikke å dusje seg…ha ha

Men han er jo søt da !

 

 

 

 

Ja da er lille Linus dratt,og hva sitter vi igjen med…. joda våres egne dyr….

 

“ja ja Bamse pus…skal vi spørre om Jemima vil komme å sitte på fanget litt da….sammen med oss ? ” spør minstemor

 

 

 

 

 

 

 

Å joda hunden kom den….utrolig nok…

 

 

 

 

“ja ja da får vi bare sitte her da å vente på neste gang Linus kommer på besøk igjen . Alt var så mye mer gøyt og ‘livat’ som trønderne sier, når han var her…

“Dere to…ja dere to er bare kjedelige dere…skikkelig dårlig humor har dere og….,

nei det er Linus som er både søt ,kul og morsom

å dere…dere  er skikkelig gammeldagse dere næmlig….”

 

 

 

 

og da har minstemor talt Ha-ha

og vi gleder oss igjen til neste gang Linus kommer…Imens kan vi se på bilder av den da….

 

og instagram kontoen til ‘linus’ heter altså    @linus_thecocker. Å følg gjerne den de som  har instagram og er hundeinteressert. Så kommer det altså nok mange koselige bilder der etterhvert.    Og ikke minst en får et lite innblikk i livet til Linus.

 

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook ; ‘Huset med de 11 Barna’

Noen ‘Høst inspirerte’ middagstips

 

 

 

Høsttiden som vi er inni nå,er jo en fin tid med mye godt som kan spises fra naturen,fra åkrer og hager,ikke minst alt som høstes inn er fargerikt,er friskt og ferskt. Det var jo før i tiden at høsttiden var den viktigste og beste tiden for bønder. Det  var da mat ble tilberedt og lagret i kjeller og stabbur, og som skulle vare hele vinteren og våren.Bær,frukt,grønsaker, kjøtt m.m

Og skogen er jo b.l.a full i sopp nå som er veldig godt å ha i mat. Det fine med denne årstiden er jo at en del frukt og grønt en kan kjøpe i butikken har og bra pris,om en følger med og leiter litt da.

Høsten er jo samtidig både kald og mørk, og da passer det godt å lage gode varme gryter og supper til middag. Ellers andre fargerike matretter av mye grønsaker som er ferske nå om høsten.

Iallefall her i huset er vi ganske enkel i matveien egentlig,pleier ikke være så veldig  avansert. Det er ikke mange timer og mye prøving på alt mulig som brukes på kjøkkenet,men klart i ny og ne er det alltid spennende å prøve noe nytt,da kan noe ta litt mer tid. Uansett å planlegge og lage menyer/liste m.m hjelper veldig mye på. En ser jo og at gjengen her i huset liker best det ‘vante’,og tradisjonelle,og de bryr seg ikke alltid heller. Bare de liker det,så spiser de det,og her i huset er de ikke vanskelige,de spiser det de får og det som blir laget og servert. Men jeg er jo veldig for skikkelig norsk tradisjonell  mat og da når det skal nevnes,det må aldri glemmes. Men samtidig kan det og fint snike seg nye matretter innimellom. Det er jo veldig mye spennende fra både Asia,India,Thailand m.m som man må  jo sjekke ut i ny og ne,så helt blåst vekk skal man ikke være heller …ha ha .

Ellers her i huset må vi jo og lage mye middag når det er 11-12 personer som spiser hver dag. Men jeg liker veldig godt å lage mat,og  som jeg har sagt tidligere ,veldig  opptatt av ,og har fokuset på at maten skal være både sunn,god og ikke minst rimelig.

Og som også  tidligere nevnt ,så lager jeg ikke mat etter en ‘laget meny’ på forhånd,men en meny laget etter hva jeg finner/har funnet på butikker, enten på datovare eller ukestilbud.(eller i fryseren da) Så da kan middager variere og være ulike fra uke til uke . Mye av maten er og datovare, men maten er fortsatt like fin,god og sunn av den grunn .Å sjekke ‘Ukes tilbud’ på de ulike matbutikker er og en veldig fin måte å spare en del penger på. Ellers går vi og å handler det meste av frukt og grønt b.l.a  på innvandrer butikk og sparer mye på det.

 

Så her kommer igjen noen  middagstips som vi har til tider her i huset. Det er ikke så veldig spennende retter,men fokuset har vært for det meste litt ‘høst mat’ da.

Det som og kan være en ide noen gang,er å kanskje lage noe ‘tradisjonelle’ middagsretter og heller lage de med en litt annen vri,enten å tilsette noe,eller gjøre det på en litt annen måte. Det skal ikke alltid så mye til for å lage mat litt mer interessant eller få en litt ny vri på den. Er bare å prøve seg frem og teste nye ting. Iallefall som og nevnt før ,så ligger våres middager her i huset på rundt 70 kr . Noen ganger litt mer,og noen ganger mindre. Litt sånn alt etter hva det er,og det er jo pga matvarer kjøpt på datovare eller ukestilbud. Bare denne uken er det butikker med kronesmarked,og noen ting kan fåes til en rimeligere peng som kan brukes eller lagres til  b.l.a middagsretter.

 

 

 

 

 

Dette er egentlig en helt vanlig middagsrett,og ikke så spennende,men kanskje baret tips om hva en skal ha til middag en dag.

Jeg fikk iallefall  tak på  ostesnitsel en dag på datovare,og da ble de steikt i steikeovnen med sitronskiver på. (ost er også godt) Tilbehør var ris,bernaisesaus og salat. Krydderstekte grønsaker er og veldig godt å ha til , og kan være en annen vri.

 

 

 

 

 

En annen dag fikk jeg tak på flere pakker med svinestrimler på datovare. Samme uken hadde en butikk kronesmarked og b.l.a hvitløksbaguetter til 10 kr pk. Her i huset er jo barna glad i pasta,ikke så sunt alltid,men velger man rett tilbehør med grønsaker,så jevner det seg ut. (grov pasta er sunnere) Så med steikte svinestrimler laget jeg en egenprodusert ‘wok panne’. Med både gulrøtter,mye sopp,(her elsker de sopp) vårløk,squash,rød og gul paprika,løk og tyttebær . Ved siden ble det hvitløksbaguetter til. Veldig godt og enkelt å lage om det er en travel dag.

 

 

 

 

 

 

 

Så fikk jeg på kiwi en gang mange pakker med laksefilet og torskefilet til 50 %. Torskefileten laget jeg fiskegrateng av,men laksefileten ble steikt i steikeovnen med div. grønsaker.Norske  epler er veldig  gode og fine på denne tiden,og her bruker vi det en del i matlaging og. Veldig fint å snike det innimellom . Så i  lakseformen (jeg laget flere former altså..husk det er oppi 11-12 som skal spise her…ha ha )  ble det laks i biter, masse epler i biter,vårløk og sitronskiver. Jeg fikk og tak på  to pakker med fløte på halv pris,så det ble blandet med litt melk og tømt i formene (salt og pepper)

 

 

 

 

 

 

 

Etterpå når den hadde fått stått i steikeovnen i ca 20 min , ble lakseformen  servert med  kokte poteter  og flatbrød til. Veldig godt og noe barna her og liker. Det var og friskt  godt med epler i.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For ikke så lenge siden var 16 åringen her som begynte nå på vidergående skole i høst, på en’bli kjent tur’ med klassen sin. (29-30 elever)  De skulle være en helg på hyttetur. Og det skulle være både læring,men og sosialt underveis. De skulle b.l.a lage mat på primus/bål i ulike grupper,i naturen. De ulike elvene skulle planlegge dette,fordele oppgaver og ta med seg ingredienser som trengtes. Jeg fikk beskjed om at herfra skulle det pakkes grønsaker med,de hadde planlagt at det skulle lages grønsak suppe . Da han kom hjem igjen måtte jeg høre hva de hadde mer i den suppen.

Joda det var så enkelt ,men super godt. Poteter i biter, purre/vårløk i skiver,gulrot oppkuttet, 1 buljong  terning og mye god grillet kylling i biter. Tilbehør var flatbrød,brød eller loff.

Og  joda dette måtte jeg klart  prøve her og . Jeg hadde tidligere fått tak på to grillet kylling på 50 % som lå i frysen,så de kunne fint brukes til dette. Poteter hadde jeg til  ca 5-6 kr kg .Så da ble det en grønnsaks suppe med en ny vri.Det var  Faktisk utrolig godt. Anbefales virkelig. Og noe barna her og synes var helt topp.

 

 

 

 

Grønsak suppe med gode grønsaker i og  grillet kylling (+enten flatbrød eller noe  annet godt brød til…)

 

 

 

 

Så var det de andre pakkene med svinefile som jeg fikk til halv pris.En ganske lik den  andre ‘egne wok panne’ middagen lenger oppe,men men litt småendringer. Den  består av gulrøtter,sopp,resten av squash’en,løk,purreløk,hvitløk og litt stekt bacon .Ellers kan man og  egentlig ta det man har liggende i kjøleskapet og blande sammen. Og dette ble blandet med nudler. Nudler er og noe gjengen her er veldig glad i,heller ikke alltid så sunt,men der kan man og se på helheten. Som  tilbehør ble det ristet brødskiver med egenlaget hvitløksmør til. Da blander man bare oppkuttet hvitløk med smøret. Veldig godt og enkelt.

 

 

 

Så måtte vi og prøve noe annet en dag. Det er jo en del søtpoteter å finne i butikkene nå,så en butikk hadde ukestilbud en uke på søtpotetr og jeg kjøpte med noen. Og her tidligere kom  jeg over en oppskrift  om søtpotet grateng. Og den ble veldig god og godt likt. Jeg hadde tidligere fått grillet kylling på datovare og den passet fint til gratengen. Ved siden av ble det steikt bacon sammen med mais og løk, saus og grønsaker.

Gratengen passer fint til kylling,men og klart til  mye annet. Og de som feirer thanks giving pleier jo å ha kalkun til.

Gratengen lages av søtpotet i skiver,som kokes lett først i en panne med vann,deretter legges de i en form. Over helles det fløte,en eggeplomme,hvitløk og salt/pepper. På toppen støes det litt ost og brødbiter som er kuttet opp.Stekes i ovn .

 

 

Altså en veldig god middag.

 

 

Og så var det denne soppen da. Den er fin å bruke i mye. Og en dag ble det kjøttboller i kremet viltsaus med rosenkål,løk og sopp. Da vi hentet valpen til eldstejenta ,som var i Halden,så var det bare 1/2 time bort til grensen. Da var vi,når vi var der  samtidig rett over og kjøpte litt matvarer  med oss. B.l.a bacon,kjøttboller,litt kjøttdeig,ost ,melk m.m  Det er mye billigere i Sverige på de tingene enn her. Så vi brukte da b.l.a kjøttbollene denne dagen. Bacon har vi brukt i de andre middagsrettene

 

 

Kjøttboller  i viltsaus,sammen med sopp,løk og rosenkål. Poteter og surkål til. Dette var veldig godt . Merk en liten hånd nederst til venstre som er veldig glad i sopp ha ha

 

 

 

En annen dag ble det enkelt og greit en ‘pasta bolognese’ middag med salat (selvfølgelig med eple i) og hjemmelaget foccasia brød. I bolognesen var det kyllingfile stekt i strimler fra en gang jeg fikk det på datovarer,gulrøtter,løk,og hjemmelaget tomatsaus av hakka tomater. Veldig godt.

 

 

 

 

 

 

 

Så er det og noe annet som er veldig populært her i huset, og som er veldig godt. Det er grønsakssuppe. Og her en dag ble det laget til middag med en liten høst vri. Oppi var det ulike grønsaker som gulrot,kålrot,poteter,purre,løk,men og en del steikt sopp sammen med pølse oppi. Og det var veldig godt sammen med flatbrød.

 

 

 

 

 

Så var det den fisken ,torskefileten som jeg fikk en del pakker av på datovare som ble brukt til fiskegrateng. Det er og noe som er populært her i huset.Men denne gangen ble den og laget med en litt annen vri. Inni gratengen ble det både gulrøtter,purre,brokkoli,litt bacon og torsk . Og på toppen gammelt brød,skalker skjært i biter. Kokte poteter, litt sitron og flatbrød til.

 

 

Og så må jo jeg ta med pizzaene som vi laget den gangen vi var på en liten tur i skogen og fant litt kantarell sopp som ble brukt oppå pizzaen. Og sammen med litt sjampinjong,hvitløk og bacon  ble det en supergod pizza. I bunnen på pizzaen var det et beger med crème fraiche som jeg hadde kjøpt på datovare,og selvfølelig ost på toppen og en god salat til. Her ble det altså ikke laget bare en pizza,men minst 4… Enkelt og godt til helgen,eller en hverdag.

 

 

 

 

 

 

 

Og så over til en  høstsuppe igjen ,men med noe annet innhold. Kylling file, (og kjøpt på datovare)  blandet  sammen med  ferske oppkuttet grønsaker som, gulrot,poteter,purre,rød paprika,løk, persillerot , kyllingbuljong og nudler. Alt i en stor gryte . Som tilbehør hadde jeg baket nanbrød med hvitløk/krydder på. Veldig godt og veldig populært her.

 

 

 

 

 

 

 

 

Men høsten byr ikke bare på mange gode grønsaker å ha til middag.Men mye god frukt  finnes og nå. Epler er jo nevnt godt å bruke i flere middagsretter,ikke minst friskt og syrlig  i ulike salater. Men plommer er det og mye av nå. Så her en dag kom jeg  over noen søte og gode rød/gule plommer til 10 kr kg, og i frysen lå noen bjørnebær. Så da ble det en enkel og  veldig god plomme pai med bjørnebær som smakte godt med vaniljeis til.

 

 

Pai bunnen er super lett å lage,kun sukker,smør,mel og havregryn blandes sammen (litt kardemomme kan tilsettes for smakens skyld) dekk paibunnen med halve smuldredeigen,ha på plommer ,sukker og bjørnebær (eller eple,pære m.m ) og smuldre resten av deigen oppå. Stek i ca 25 minutter.  Raskt å lage om en skulle få gjester,eller den kan lages på forhånd og fryses ned. Tas opp og varmes . Lunken pai og is/krem er veldig godt til. Det forsvant her iallefall.

 

 

 

 

 

 

 

Og en gang tidligere var det en av gutta her som ville at jeg skulle lage en  kringle,og da ble det en svær, (den hevet seg veldig) eple kringle med kanel og sukker. Supergod,og fin å fryse ned. Men her fryses knapt noe ned,for alt forsvinner.. ha ha

 

 

 

 

 

 

 

 

Så da ble det noen middagstips denne gangen også da.  Og enda flere  vil det nok komme på sikt. Håper at noe kan være interessant for noen . Det er ikke noe avansert matlaging dette da, heller ikke noe nyheter,men som jeg er opptatt av at det skal være godt,sunt og rimelig. Og dette er mange rimelige middager for mange personer.

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook ; ‘Huset med de 11 Barna ‘

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fine høstferiedager !!

 

Da må vi bare legge bak oss årets gjennomførte høstferie her i huset,med flere opplevelser rikere . Og nå begynnes det på en ny uke og hverdagen er tilbake,mens andre steder i landet begynner høstferien.  Mandags morgen er jo alltid litt tung for de her skolebarna,og spesielt denne årstiden vi gå inn i nå som er kaldere og med mørkere kvelder og morgener. Men slik er det ,vi har uansett prøvd å få noe utav denne høstferien,og joda det har absolutt  vært noen fine dager ,og noen  andre overraskende dager.

De fine dagene gikk altså til tur i skog og mark,mens de overraskende dagene gikk til å finne frem luer ,votter,dress m.m for her kom altså årets første snø  i løpet av høstferien. Og det var jo klart noe gjengen her i huset synes var veldig stas,spesielt de minste. De løp ut og danset rundt og rundt mens snøfnuggene virvlet i luften og traff de både på nesen og på en utstrakt tunge,mens de sang og jublet. Det var nesten som å se det snødde på julaften…ha ha Og faktisk seinere  på kvelden og man kikket ut vinduet, var alt dekket med snø,da fikk man nesten litt julestemning rett og slett. Men heldigvis så pleier en slik ‘førstesnø’ å ikke ligge så lenge,så 3 dager etterpå var det meste smeltet vekk igjen.Men for all del liker veldig godt snøen, og kaldt har det vært, nedi -2 til 4 minus  flere kvelder,MEN jeg synes at vi må ha  litt til høst ,det er så mange fine farger ute enda. Og for all del det blir mer enn tid nok for vinteren og snøen etterhvert.

Men altså når de fine dagene var her,før snøen dalte ned,så fikk vi enda en fin tur i skogen og fjellet. Da valgte vi å gå et annet sted,og oppdage et nytt område.

Men da snøen kom,det var surt og kaldt,og ingen hadde så veldig lyst å gå på fjelltur,så ble det mer innetid. Men her i huset er de no vant med å gå ut uansett vær og vind sånn sett. Og vi har og  klart å lære de at ‘ det finnes aldri dårlig vær,men bare dårlig klær. ‘ ha ha  så da  er det  bare å kle godt nok på seg det. og så etter to snø og slapsete dager,ble det enda en tur til skogs,men den skal vi komme tilbake til,for da hadde vi et annerledes oppdrag.  Men på slutten av høstferien og solen skinte igjen ,ble det igjen enda en tur til fjells. Så vi kan si vi har fått godt med frisk fjell luft denne uken. Men det er så fint i naturen,og så godt å komme seg ut,vi ser og at resten av gjengen her koser seg masse når vi er ute  på tur.

 

 

 

 

Dagen før snøen kom var det så fint og tørt i været,da ble det en tur på Blefjell,der hadde vi ikke vært før ,men kun hørt om. Det var sur vind på toppen,men absolutt et fint sted.

 

 

 

 

 

Vi kom og opp til en fjellstue,der var det visst mulig for folk å leie stedet,både til bare overnatting eller til å ha feiringer av ulike slag,bryllup runde dager,konfirmasjon  m.m ute var det og en badestamp, badstue m.m

 

 

 

 

Ellers kunne man gå videre nedover i skogen,bortover ulike  stier på fjellet m.m

mange muligheter.

 

 

 

 

 

og alltid noe å finne på underveis…

 

 

 

 

Vi fant og massevis av blåbær lenger ned  i skogen,her hadde ikke folk vært å plukket blåbær iallefall. Og det måtte vi klart  plukke og smake på.

 

 

 

 

 

Det var små trebenker flere steder,der en kunne sitte å kikke utover fjelltoppene. Om vinteren er det og et yrende skiliv her oppe med ski løyper alle veier.

 

 

 

 

 

Men før vi drar på tur ,er jo det en tradisjon her da at en har alltid noe godt med i sekken. Og denne gangen ,før vi dro baket vi en stabel med ekte skillings boller,som vi sier i Bergen,eller kanelsnurrer,sukker boller osv

 

 

 

 

 Og joda her er det alltid god hjelp å få.

 

 

 

 

 

 

Og det ble absolutt  noen store og gode boller som  vi hadde med oss i sekken på tur.

 

 

Så tilbake til fjellet. Flere ganger har vi vært så heldig å fått med oss solnedgangen,og da blir himmelen så fargerik

 

 

 

 

 

 

 

 

Og slike boller er faktisk veldig greie å pakke i sekken og  ha med på tur,og smaker veldig godt ute i frisk fjellluft

 

 

Og der oppe kunne man tatt mange bilder,men solen har gått ned ,og stillheten senker seg over fjellet.Og gradene kryper til 0

 

Dagen etter våknet vi altså med Snø, Og det var  altså en av de dagene med overraskelse.  Men det hadde altså begynte på kvelden etter fjellturen.   Og  da hadde altså de yngste allerede hatt  seg en snødans ute før de la seg. ha-ha

Men på morgenen når det ble lyst var det omtrent ikke tid til å spise frokost før de skulle ut i snøen. Og jeg overhører om at det var visst planer om både aking og snømannlaging ute…ha ha

 

 

 

Men det er sørpete med slik snø,så det blir etterhvert både vått og kaldt,og planene om snømann og aking måtte da utsettes

 Men inne er det alltid noe å gjøre med flere søsken av samme interesse.Og her har det gått mye i togbygging i alle varianter.

 

 

 

 

 

Ellers har det blitt noe filmkvelder,spill og annen lek de dagene det var ruskevær.Og et par turer på butikken.

Her er en som har funnet ut,  på en lekebutikk som vi svingte innom,om hva han ønsker seg til jul.

‘ Mamma,ta bilde av det jeg har bygget da…’..

 

 

 

 

 

Men så forsvant nesten snøen,men solen skinte og himmelen var blå. Da ble det atter en tur til en Gapahuk vi tidligere har vært i,men der hadde vi altså et spesielt oppdrag,men det kommer vi tilbake til seinere. Ellers blir det alt for langt dette innlegget.

Men dagen derpå kom solen igjen på en blå himmel og vi kunne atter ta en annen fjelltur. Men på veien dit hadde de store gutta her  i huset fått med seg at forsvaret hadde utsalg  av diverse militær ting,og det ville de så gjerne innom for å se om det var noe interessant.

 

 

 

 

 

Og her var det mye  spennende for liten som stor.

 

 

Det var kikkerter i alle størrelser,kniver,verktøy,telt,soveposer,primuser,lommelykter,fiskestang,jakt og fiske utstyr,og mye annet diverse militær utstyr..

 

 

 

 

klær,jakker,bukser,dresser,luer,votter,gensere,sokker osv osv alt til en billig peng.

 

mamma se!!!!!! du må ta bilde av oss…. To svarte skumle barn kikker opp….

 Ha ha…nei  finnlandshette er vel ikke så dumt å ha…

og det var og noe en av de store gutta kjøpte med seg. ‘Ikke alle har slik’,sier han og gliser …

 

 

 

Ja det var absolutt mye interessant der,og nesten en godteri butikk for de store gutta,ryggsekker,fjellsko,støvler,flasker ,termoser osv..

 

 

 

 

Og her ble det noen julegaver med tilbake. varme sokker til noen av de yngste gutta. Alltid kjekt å ha på en kald vinter dag. Og to av de store jentene kjøpte seg ekte ullgenser.

 

 

 

 

 

 

Og der kunne de altså gått hele dagen,det var så mye kjekt å se for alle. Men vi er jo på vei til fjells,så vi må bevege oss videre. Og her kommer vi på toppen av spiralen og ser utover Drammen by.

 

 

 

En av de gamle kanonene som står der oppe er fin å klatre på

 

 

 

 

 

 

Men innover går vi og planen er å stoppe ved de gamle husene/bygningen som vi flere ganger før har vært,men der er en stund siden nå. Dette tunet er bare så koselig.

 

 

og i dag hadde vi pølser med i sekken som planen var å grille der.Og gutta er  virkelig blitt godt trent  nå etterhvert på å tenne opp et bål.

 

 

og så ble det grilling av pølser,både koselig og sosialt det…

 

 

ikke minst er det godt og varmt  ved bålet,også er jo ilden fascinerende…

 

 

ja pølser smaker også veldig godt ute i naturen

 

 

 

siden siste vi var her,som er nok 1 år siden,så har det kommet opp en trebenk,og den var absolutt vel godt tatt i mot,iallefall av oss.

 

 

 

 

 

og denne jenta gikk å ruslet rundt hun ,

med hunden hakk i hel,

så stoppet de,

tok seg en liten pause,

for så å rusle videre…

joda de er to gode venner de her….

 

 

det er bare så koselig her med de gamle bygningene

 

Og de gamle bygningene passer så  godt inn i de fine høstfargene som er her nå

Men solen er på vei ned til et annet land,som vi alltid ble fortalt som små,også er det jo skoledag i morgen,så da er det beste å sette nesen hjem .

 

Men det skal ikke sies iallefall at det har vært en del liter fjellluft som har fylt lungene denne uka på både den ene og den andre her. Det har vært absolutt mange fine turer og dager denne høstferien.

 

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook : ‘Huset med de 11 Barna’

 

 

 

Alltid noe nytt å oppdage !!

 

Høstferien her i huset begynte iallefall med sol og fint vær, og det er meldt litt regn og noen dager utover uken,så vi må bare nyte de fine dagene med tur oppi skog og mark vi da. Og det er jo så fint i naturen nå med alle de flotte fargene,og ikke minst den  friske luften som høsten gir. Og det er flere tursteder i området her som  vi enda ikke helt har sjekket ut,og nå med fine høstdager er det absolutt en fin måte å oppdage noe nytt.Og det fikk vi og,mye interessant og spennende.

Men siden det er høst,og det er høstferie,så måtte vi lage en litt bedre middag før vi skulle på tur. Og da  ble det ‘får i kål’. Noe alle her i huset liker godt. Selvfølgelig til en rimelig peng som alle andre middager er her i huset. Og når det nevnes rimelige middager,så er det ikke lenge til det kommer noen rimelige middags tips igjen her, i et innlegg.

Men når vi drar på tur,selv om det er bare noen timer,pleier vi jo alltid å ha med noe spiselig i sekken. Det er alltid standard her med denne gjengen at de blir både sultne og tørste når vi er ute i skog og mark. Og siden det er høstferie fikk jeg laget en gjærbakst tidligere på formiddagen,så da ble det og noen gode kanelknuter med oss i sekken på denne turen.

 

 

 

 

 

‘Får i kål’ er alltid god høst  middag det.

 

 

 

 

Så la vi i vei,oppover på en annen sti vi ikke har gått før.

Så vi var alle spent på hvor vi havnet til slutt. Men vi pleier ikke alltid å gå så veldig langt siden de yngste skal henge med og. Er alltid kjekt å prøve nye stier og veier.

 

 

 

 

Og siden vi skulle gå rett  oppover på en sti,så var det ikke annet enn å ta minstemor med i bæremeisen. Og der koste hun seg,og klart apen måtte være med. Han har vært med på mange plasser allerede den.

 

 

 

 

og det er klart at med en slik gjeng som det er i huset her,så tar en tur litt tid. Men hele poenget med turer er og å bruke god tid,ikke bare skynde seg av sted. Naturen skal utforskes og oppdages den, så alltid viktig med god tid. Så her skal altså det meste sjekkes, både over,under,bortover og bakover…

 

 

 

 

og da må detaltså  ventes,for man må for all del ikke gå videre.Neidu,her skal en både se,høre og gi respons,men det er jo spennende da. (ser en etter,så er det ei 7 åring som skal utforske bekken der til høyre )

Så for de eldre kan det til tider bli litt venting på de yngre. Men det går så fint så,er alltid en stubbe å slå seg ned på. Uansett minner vi de eldste på noen ganger  at…

“slik var dere og når dere var små.”..ha ha

Lette å glemme noen ganger at ‘kua var kalv…’ Neida det går veldig bra,de er veldig flinke å ta hensyn.

 

 

 

 

 

oppover og oppover går det…Og denne jenta bakpå ryggen har det veldig fint,litt mer sliten han som bærer da,og noen pauser blir det innimellom.

 

 

 

 

Men så trår en av de store gutta til, de bærer gjerne lillesøstra og apen på ryggen ,man måtte jo huske at  de skal  jo tross alt trene seg til militæret en gang… ha-ha

 

 

 

 

Så omsider kommer vi opp til  et veiskille,der en kunne ta ulike stier videre,mot noen hytter b.l.a Men der var det både 6 og  8 km å gå,og det ville bli litt langt for de små nå,så vi tok en annen vei  og kom innover mot mange hauger med stein,og der har den lagt lenge,for det har grodd mose på for lengst. Der ble  det en liten pust før vi går videre for å finne mer ut om de her steinrøysene.

 

 

 

 

Og langs hele veien oppover er det steinhauger på steinhauger. Og noen hauger er laget med fine stein kanter,helt sikkert laget slik for at ikke steinhaugen skal rase ut på veien. For her har det vært en liten vei oppover i over flere hunder år.

 

 

 

 

Men det som og var spesielt var at det var veldig mange steinhauger med ‘rød’ stein. Da kunne en av storebrødrenes naturfagkunnskaper komme på banen.

“Joda steinene var røde fordi de inneholdt mye jern. Når de så blir liggende lenge i naturene,så ‘ruster’ liksom jernet inni steinen og derfor blir de røde.”

“Kuult,” sier da en av de yngre gutta,og vil kjenne og ta på steinene for å se om rødfargen smitter av. …

Ja, no har de lært noe nytt i dag og!!!

 

 

 

og så var det å rusle videre,for da….

 

der møtte vi på den første ‘gruven’ inngjerdet….

 

 

 

 

 

Og lenger borte var enda en stor gruve inngjerdet,og det store var å kaste stein,telle og høre evnt hvor mange meter det er ned i gruven..

 

 

 

 

Altså vi var kommet til et stort gruve område. Vi vet jo at for over 300 år siden var det gruvedrift her i område for å finne sølv i gruvene. Men vi visste ikke at det var sååå mange gruver her oppe. Oppover langs hele veien var det ulike gruver med ulik dybde. Men på hvert skilt med gotisk skrift stod det hvor dyp gruven var,hvem den var funnet av, og hvor gammel den var. Denne ble oppdaget år 1630 av en Georg og er 210 m dyp. Slike skilt stod bortover hele veien og foran hver gruve. Absolutt interessant.

 

 

 

 

 

En av gruvene….

 

 

 

 

 

Og lenger borte stod et oversiktskilt over alle gruvene,tror det var oppi 15 stk der,og en tegning om  hvordan driften på gruvene fungerte.Og det er her alle de steinen vi såg langs veien  kommer inn i bildet.

Og her har storebror en leksjon for de yngre.

 

 

 

Og enda litt lenger borte kom vi over en benk oppe på en topp. Her kunne vi ta  en liten pause. Og minstemor hun  hoppet utav bæremeisen så nesten lua hennes  falt av…ha ha

 

 

 

 

Og der var jammen santen enda en gruve.

Etterpå, like over den steintoppen rett frem  kikket en Tiur opp. Det var pappen som såg den, og akkuratt da han skulle ta bilde gikk den videre og var vekke. Det er ikke ofte en ser Tiur på høsten.

 

 

 

 

Og så var det nisten i sekken da. Joda det var jo kanelknutene det , baket fra formiddagen. Og de smakte veldig godt på tur. Og mammen måtte jo selvfølgelig ta et bilde av de midt i den høstlige naturen.

 

 

 

 

 

og de var veldig gode ,og fikk virkelig ‘bein å gå på’…godt jeg laget trippel deig.

 

 

 

 

minstemor hun likte både kanelknutene og høstpynten hun…

 

 

 

 

Og etter inntak av kanelboller og et skue oppover i skråningen,fant de eldste gutta ut at oppover ‘der’ skulle de ta turen videre. Altså vi fant ut at over hver gruve,langt oppi skråningen  var det bygget store ‘stein bygninger’.,og over der igjen,lenger oppe, enda en ‘steinbygning’ og slik fortsette det videre oppover. Og det var da vi skjønte tegningen. Og helt oppe skal det da være en demning.(det var nok for lenge siden) Og der oppe fra rant det vann i  en slags ‘sklie’,eller tømmer renne  fra steinbygning til steinbygning nedover og ned i gruvene.

 

 

 

 

og opp til de gjenstående ‘steinbygningene’ skulle denne gjengen. Jaja da var det bare å henge seg på da. Bratt rett oppover gikk det. Pappen og minstemor ble igjen langt der nede de. Og her oppe satt  satt noen  å ventet.

” hei Mamma” !!!

 

Her var den første steinbygningen, sikkert 300 år gammel. fra minst 1700 tallet- Og det var sikkert en del stein fra steinhaugene lenger nede som ble b.l.a brukt til å bygge slike ‘steinbygninger’ over alt, oppover i fjellet.

 

Og der på bakken fant Leah og  noen beinrester fra et dyr…interessant,interessant…lurer på hvilke dyr dette måtte stamme fra. Og mange ulike forslag ble det. Noen av de store gutta mente det kunne være grevling eller noe. Ikke godt å si.

 

 

 

 

Og ellers bak den første steinbygningen  var det en steinbygning til lenger oppe, og gutta gikk enda lenger oppe,der oppe var det enda to steinbygninger til osv

De hadde veldig lyst en gang  seinere å gå helt til topps,uten at de små var med ,bare for å sjekke om det er noe vann,eller demning der. Eller hvordan det i det hele tatt såg ut der oppe. De er ganske interessert i historie, de her gutta. !!

 

Det som var og  litt artig var at det var kommet opp trebenker der nå,så en kunne sitte å nyte utsikten,men og ta en pause,grille,lage bål,spise niste m.m. og undre på hvordan og hvilken aktivitet det var her på 1700 tallet da det var full gruvedrift i sølvgruvene. Jammen hadde de jobb for å finne dette sølvet.  Absolutt spennende. Og ikke minst,steinbygninger er jo fint og da.

 

Utsikten ned.

Helt der nede på den lille veien var pappen og lillemor å ventet. Og de kunne vi rope til, og vi hørte ekko i fjellet etterpå.

 

 

 

Men ned igjen skal vi altså,så det er bare å legge i vei !!!

 

 

 

 

De som hadde  kommet først ned på veien  hadde funnet seg to steiner som de skulle prøve å få gnist i…hm…ikke helt lett det der,men skal absolutt ha for ideen og  forsøket…

 

 

 

og på vei tilbake tok vi med oss en rød flat stein som ‘suvenir’. Vi kan ikke glemme turen vi hadde og oppdagelsen av  mange gruver,og ikke minst alle de røde steinene.

 

 

 

Og  vi hadde ikke  kommet ned til bilen igjen før flere av gjengen her lurer på når vi skal gå opp igjen der vi nettopp var. Det var så kjekt å være der,ikke minst så ville de gå helt til topps for å sjekke demningen,ellers ville de gå til noen av hyttene som lå de andre stiene….nei her kunne de fint dratt opp igjen dagen etter.

Joda vi kommer nok til å sjekke mer ut oppover her en annen gang,må jo klart det.

Men et par turer til har det absolutt blitt og flere andre ting denne uka,og flere dager er det og  igjen av uka .Men det får bare komme etterhvert.Noen oppdagelser rikere er vi iallefall,og det er absolutt fint å ha med seg i minneboken .

 

 

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook : ‘Huset med de 11 barna’