Noen ‘Høst inspirerte’ middagstips

 

 

 

Høsttiden som vi er inni nå,er jo en fin tid med mye godt som kan spises fra naturen,fra åkrer og hager,ikke minst alt som høstes inn er fargerikt,er friskt og ferskt. Det var jo før i tiden at høsttiden var den viktigste og beste tiden for bønder. Det  var da mat ble tilberedt og lagret i kjeller og stabbur, og som skulle vare hele vinteren og våren.Bær,frukt,grønsaker, kjøtt m.m

Og skogen er jo b.l.a full i sopp nå som er veldig godt å ha i mat. Det fine med denne årstiden er jo at en del frukt og grønt en kan kjøpe i butikken har og bra pris,om en følger med og leiter litt da.

Høsten er jo samtidig både kald og mørk, og da passer det godt å lage gode varme gryter og supper til middag. Ellers andre fargerike matretter av mye grønsaker som er ferske nå om høsten.

Iallefall her i huset er vi ganske enkel i matveien egentlig,pleier ikke være så veldig  avansert. Det er ikke mange timer og mye prøving på alt mulig som brukes på kjøkkenet,men klart i ny og ne er det alltid spennende å prøve noe nytt,da kan noe ta litt mer tid. Uansett å planlegge og lage menyer/liste m.m hjelper veldig mye på. En ser jo og at gjengen her i huset liker best det ‘vante’,og tradisjonelle,og de bryr seg ikke alltid heller. Bare de liker det,så spiser de det,og her i huset er de ikke vanskelige,de spiser det de får og det som blir laget og servert. Men jeg er jo veldig for skikkelig norsk tradisjonell  mat og da når det skal nevnes,det må aldri glemmes. Men samtidig kan det og fint snike seg nye matretter innimellom. Det er jo veldig mye spennende fra både Asia,India,Thailand m.m som man må  jo sjekke ut i ny og ne,så helt blåst vekk skal man ikke være heller …ha ha .

Ellers her i huset må vi jo og lage mye middag når det er 11-12 personer som spiser hver dag. Men jeg liker veldig godt å lage mat,og  som jeg har sagt tidligere ,veldig  opptatt av ,og har fokuset på at maten skal være både sunn,god og ikke minst rimelig.

Og som også  tidligere nevnt ,så lager jeg ikke mat etter en ‘laget meny’ på forhånd,men en meny laget etter hva jeg finner/har funnet på butikker, enten på datovare eller ukestilbud.(eller i fryseren da) Så da kan middager variere og være ulike fra uke til uke . Mye av maten er og datovare, men maten er fortsatt like fin,god og sunn av den grunn .Å sjekke ‘Ukes tilbud’ på de ulike matbutikker er og en veldig fin måte å spare en del penger på. Ellers går vi og å handler det meste av frukt og grønt b.l.a  på innvandrer butikk og sparer mye på det.

 

Så her kommer igjen noen  middagstips som vi har til tider her i huset. Det er ikke så veldig spennende retter,men fokuset har vært for det meste litt ‘høst mat’ da.

Det som og kan være en ide noen gang,er å kanskje lage noe ‘tradisjonelle’ middagsretter og heller lage de med en litt annen vri,enten å tilsette noe,eller gjøre det på en litt annen måte. Det skal ikke alltid så mye til for å lage mat litt mer interessant eller få en litt ny vri på den. Er bare å prøve seg frem og teste nye ting. Iallefall som og nevnt før ,så ligger våres middager her i huset på rundt 70 kr . Noen ganger litt mer,og noen ganger mindre. Litt sånn alt etter hva det er,og det er jo pga matvarer kjøpt på datovare eller ukestilbud. Bare denne uken er det butikker med kronesmarked,og noen ting kan fåes til en rimeligere peng som kan brukes eller lagres til  b.l.a middagsretter.

 

 

 

 

 

Dette er egentlig en helt vanlig middagsrett,og ikke så spennende,men kanskje baret tips om hva en skal ha til middag en dag.

Jeg fikk iallefall  tak på  ostesnitsel en dag på datovare,og da ble de steikt i steikeovnen med sitronskiver på. (ost er også godt) Tilbehør var ris,bernaisesaus og salat. Krydderstekte grønsaker er og veldig godt å ha til , og kan være en annen vri.

 

 

 

 

 

En annen dag fikk jeg tak på flere pakker med svinestrimler på datovare. Samme uken hadde en butikk kronesmarked og b.l.a hvitløksbaguetter til 10 kr pk. Her i huset er jo barna glad i pasta,ikke så sunt alltid,men velger man rett tilbehør med grønsaker,så jevner det seg ut. (grov pasta er sunnere) Så med steikte svinestrimler laget jeg en egenprodusert ‘wok panne’. Med både gulrøtter,mye sopp,(her elsker de sopp) vårløk,squash,rød og gul paprika,løk og tyttebær . Ved siden ble det hvitløksbaguetter til. Veldig godt og enkelt å lage om det er en travel dag.

 

 

 

 

 

 

 

Så fikk jeg på kiwi en gang mange pakker med laksefilet og torskefilet til 50 %. Torskefileten laget jeg fiskegrateng av,men laksefileten ble steikt i steikeovnen med div. grønsaker.Norske  epler er veldig  gode og fine på denne tiden,og her bruker vi det en del i matlaging og. Veldig fint å snike det innimellom . Så i  lakseformen (jeg laget flere former altså..husk det er oppi 11-12 som skal spise her…ha ha )  ble det laks i biter, masse epler i biter,vårløk og sitronskiver. Jeg fikk og tak på  to pakker med fløte på halv pris,så det ble blandet med litt melk og tømt i formene (salt og pepper)

 

 

 

 

 

 

 

Etterpå når den hadde fått stått i steikeovnen i ca 20 min , ble lakseformen  servert med  kokte poteter  og flatbrød til. Veldig godt og noe barna her og liker. Det var og friskt  godt med epler i.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For ikke så lenge siden var 16 åringen her som begynte nå på vidergående skole i høst, på en’bli kjent tur’ med klassen sin. (29-30 elever)  De skulle være en helg på hyttetur. Og det skulle være både læring,men og sosialt underveis. De skulle b.l.a lage mat på primus/bål i ulike grupper,i naturen. De ulike elvene skulle planlegge dette,fordele oppgaver og ta med seg ingredienser som trengtes. Jeg fikk beskjed om at herfra skulle det pakkes grønsaker med,de hadde planlagt at det skulle lages grønsak suppe . Da han kom hjem igjen måtte jeg høre hva de hadde mer i den suppen.

Joda det var så enkelt ,men super godt. Poteter i biter, purre/vårløk i skiver,gulrot oppkuttet, 1 buljong  terning og mye god grillet kylling i biter. Tilbehør var flatbrød,brød eller loff.

Og  joda dette måtte jeg klart  prøve her og . Jeg hadde tidligere fått tak på to grillet kylling på 50 % som lå i frysen,så de kunne fint brukes til dette. Poteter hadde jeg til  ca 5-6 kr kg .Så da ble det en grønnsaks suppe med en ny vri.Det var  Faktisk utrolig godt. Anbefales virkelig. Og noe barna her og synes var helt topp.

 

 

 

 

Grønsak suppe med gode grønsaker i og  grillet kylling (+enten flatbrød eller noe  annet godt brød til…)

 

 

 

 

Så var det de andre pakkene med svinefile som jeg fikk til halv pris.En ganske lik den  andre ‘egne wok panne’ middagen lenger oppe,men men litt småendringer. Den  består av gulrøtter,sopp,resten av squash’en,løk,purreløk,hvitløk og litt stekt bacon .Ellers kan man og  egentlig ta det man har liggende i kjøleskapet og blande sammen. Og dette ble blandet med nudler. Nudler er og noe gjengen her er veldig glad i,heller ikke alltid så sunt,men der kan man og se på helheten. Som  tilbehør ble det ristet brødskiver med egenlaget hvitløksmør til. Da blander man bare oppkuttet hvitløk med smøret. Veldig godt og enkelt.

 

 

 

Så måtte vi og prøve noe annet en dag. Det er jo en del søtpoteter å finne i butikkene nå,så en butikk hadde ukestilbud en uke på søtpotetr og jeg kjøpte med noen. Og her tidligere kom  jeg over en oppskrift  om søtpotet grateng. Og den ble veldig god og godt likt. Jeg hadde tidligere fått grillet kylling på datovare og den passet fint til gratengen. Ved siden av ble det steikt bacon sammen med mais og løk, saus og grønsaker.

Gratengen passer fint til kylling,men og klart til  mye annet. Og de som feirer thanks giving pleier jo å ha kalkun til.

Gratengen lages av søtpotet i skiver,som kokes lett først i en panne med vann,deretter legges de i en form. Over helles det fløte,en eggeplomme,hvitløk og salt/pepper. På toppen støes det litt ost og brødbiter som er kuttet opp.Stekes i ovn .

 

 

Altså en veldig god middag.

 

 

Og så var det denne soppen da. Den er fin å bruke i mye. Og en dag ble det kjøttboller i kremet viltsaus med rosenkål,løk og sopp. Da vi hentet valpen til eldstejenta ,som var i Halden,så var det bare 1/2 time bort til grensen. Da var vi,når vi var der  samtidig rett over og kjøpte litt matvarer  med oss. B.l.a bacon,kjøttboller,litt kjøttdeig,ost ,melk m.m  Det er mye billigere i Sverige på de tingene enn her. Så vi brukte da b.l.a kjøttbollene denne dagen. Bacon har vi brukt i de andre middagsrettene

 

 

Kjøttboller  i viltsaus,sammen med sopp,løk og rosenkål. Poteter og surkål til. Dette var veldig godt . Merk en liten hånd nederst til venstre som er veldig glad i sopp ha ha

 

 

 

En annen dag ble det enkelt og greit en ‘pasta bolognese’ middag med salat (selvfølgelig med eple i) og hjemmelaget foccasia brød. I bolognesen var det kyllingfile stekt i strimler fra en gang jeg fikk det på datovarer,gulrøtter,løk,og hjemmelaget tomatsaus av hakka tomater. Veldig godt.

 

 

 

 

 

 

 

Så er det og noe annet som er veldig populært her i huset, og som er veldig godt. Det er grønsakssuppe. Og her en dag ble det laget til middag med en liten høst vri. Oppi var det ulike grønsaker som gulrot,kålrot,poteter,purre,løk,men og en del steikt sopp sammen med pølse oppi. Og det var veldig godt sammen med flatbrød.

 

 

 

 

 

Så var det den fisken ,torskefileten som jeg fikk en del pakker av på datovare som ble brukt til fiskegrateng. Det er og noe som er populært her i huset.Men denne gangen ble den og laget med en litt annen vri. Inni gratengen ble det både gulrøtter,purre,brokkoli,litt bacon og torsk . Og på toppen gammelt brød,skalker skjært i biter. Kokte poteter, litt sitron og flatbrød til.

 

 

Og så må jo jeg ta med pizzaene som vi laget den gangen vi var på en liten tur i skogen og fant litt kantarell sopp som ble brukt oppå pizzaen. Og sammen med litt sjampinjong,hvitløk og bacon  ble det en supergod pizza. I bunnen på pizzaen var det et beger med crème fraiche som jeg hadde kjøpt på datovare,og selvfølelig ost på toppen og en god salat til. Her ble det altså ikke laget bare en pizza,men minst 4… Enkelt og godt til helgen,eller en hverdag.

 

 

 

 

 

 

 

Og så over til en  høstsuppe igjen ,men med noe annet innhold. Kylling file, (og kjøpt på datovare)  blandet  sammen med  ferske oppkuttet grønsaker som, gulrot,poteter,purre,rød paprika,løk, persillerot , kyllingbuljong og nudler. Alt i en stor gryte . Som tilbehør hadde jeg baket nanbrød med hvitløk/krydder på. Veldig godt og veldig populært her.

 

 

 

 

 

 

 

 

Men høsten byr ikke bare på mange gode grønsaker å ha til middag.Men mye god frukt  finnes og nå. Epler er jo nevnt godt å bruke i flere middagsretter,ikke minst friskt og syrlig  i ulike salater. Men plommer er det og mye av nå. Så her en dag kom jeg  over noen søte og gode rød/gule plommer til 10 kr kg, og i frysen lå noen bjørnebær. Så da ble det en enkel og  veldig god plomme pai med bjørnebær som smakte godt med vaniljeis til.

 

 

Pai bunnen er super lett å lage,kun sukker,smør,mel og havregryn blandes sammen (litt kardemomme kan tilsettes for smakens skyld) dekk paibunnen med halve smuldredeigen,ha på plommer ,sukker og bjørnebær (eller eple,pære m.m ) og smuldre resten av deigen oppå. Stek i ca 25 minutter.  Raskt å lage om en skulle få gjester,eller den kan lages på forhånd og fryses ned. Tas opp og varmes . Lunken pai og is/krem er veldig godt til. Det forsvant her iallefall.

 

 

 

 

 

 

 

Og en gang tidligere var det en av gutta her som ville at jeg skulle lage en  kringle,og da ble det en svær, (den hevet seg veldig) eple kringle med kanel og sukker. Supergod,og fin å fryse ned. Men her fryses knapt noe ned,for alt forsvinner.. ha ha

 

 

 

 

 

 

 

 

Så da ble det noen middagstips denne gangen også da.  Og enda flere  vil det nok komme på sikt. Håper at noe kan være interessant for noen . Det er ikke noe avansert matlaging dette da, heller ikke noe nyheter,men som jeg er opptatt av at det skal være godt,sunt og rimelig. Og dette er mange rimelige middager for mange personer.

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook ; ‘Huset med de 11 Barna ‘

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer
      1. Hei på deg Elise. Tusen takk for gode ord. Vel er nok ikke så mye flinkere enn de fleste tenker jeg ,det er vel bare ikke alle som ‘gidder’ å dandere det på fat og ta bilde…ha ha men nå er jeg en slik da som liker å både lage mat og ta bilder,så da kan det bli sånn som dette. Men er jo klart alltid kjekt å dele noen tips og innimellom. ha en fin helg 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg