En liten tur og litt hjelp.

 

 

Her er altså årets  høstferien igang,og det er klart noe gjengen her i huset er veldig glad for. Det er klart alltid kjekt med noen fri og pauser innimellom skole og hverdag.

Hva vi skal,eller om vi skal noe i høstferien,det vet vi enda ikke. Men noen turer ut vil det nok bli uansett,im ikke anna enn i nærområdet.Vi er ganske spontane av oss,og pleier ikke alltid å planlegge så veldig mye.Men så er vi jo i ny og ne på  på farten både jer og der. Klart en av grunnene er som tidliger nevnt  for å komme oss litt vekk herfra,men og for bare å komme seg ut i friluft. Her litt tidligere var vi altså på en liten tur ,men denne gangen var det og for en litt annen ting. Vi tok altså turen for å bare ‘ta en tur’, rett og slett,men og samtidig for å være til en hjelp.Og det var absolutt en fin kombinasjon.

Nå er det jo slik at de store gutta her i huset har helt siden i vår hjulpet den eldre mannen fra Hallingdal. De var der og en del både i vår,men og i sommer,men også  nå utover høsten har det blitt noen turer. Det er han mannen veldig glad for. Ikke minst så tjener jo og gutta noen ekstra kroner på å ha denne jobben. Men mest av alt er nok denne karen der oppe veldig,veldig glad for å få hjelp. Han har veldig mye prosjekter på gang,han eier flere boliger som han leier ut,hytte, og det skal vedlikeholdes med både det ene og det andre og b.l.a maling .Ellers har han eget hus og gårdstun som trenger vedlikehold m.m Han har mange baller i luften med andre ord. Men denne gangen hadde han et annet prosjekt på gang som han trengte hjelp til. Han er visst med i en båtklubb,eller har vært med,og har dermed mange båter(robåter,joller m.m ) importert fra et østeuropeisk land og skal selge de her båtene her i Norge. (over 30 båter iallefall,om ikke flere…) Og for ikke så lenge siden  fikk han fraktet de her båtene til Hallingdal og skal  plassere de på et sted for vinteren.En del har han solgt,men resten vil bli solgt til våren igjen.Det er uansett en jobb som tar tid,og noe han ikke klarer aleine. Derfor fikk gutta dra opp dit for å hjelpe han med det. Det måtte iallefall 3 stk til som kunne bære,løfte og plassere båtene.Men så var det noen båter da som var en del større,og da måtte en være minst 4 som bar de på plass.

Så da denne mannen spurte oss om gutta kunne komme opp for å hjelpe noen dager,så ble han altså veldig glad,han sa og samtidig at han hadde veldig mye arbeid nå som skulle gjøres,og trengte folk. Da skyter jo pappen her inn at ,jammen vi kan jo og komme oppover og gi ei hånd om det er behov. Da er vi to store til som kan hjelpe og kanskje noen av de andre barna. Vel han synes det var å ‘bry’ oss,vi som hadde så mange barn m.m Neida ,de er ikke noe hinder,de kunne vi bare ta med de ,så fikk vi oss en tur til Hallingdal samtidig. Om det var greit for han da selvfølgelug.Både tur og en hjelp,absolutt en super kombinasjon det. Og selv om noen av de store søstrene var på jobb i oslo,så  har vi flere av de her søstrene som kan passe de yngste. Så det er ingen problem. Ja da ble han så utrolig glad at han fant nesten ikke ord. Ville vi det,så fantastisk,han følte seg lettet ganske mye allerede.

ja klart vi kan.!! Så da pakket vi med noen ting,for vi skulle få overnatte der. Han har jo et stort gårdstun med soveplass både i låven og på stabburshytten til minst 10 personer,så det passet helt fint for oss det.Han hadde laget til leilighet der for mange år siden og supert for overnattings gjester.

Og gjengen her,ja de synes det var bare stas de med en liten tur.Og vi var bare glad for å kunne hjelpe.

 

 

 

Og mens noen av de yngste skulle få være hjemme hos han mannen ,for han var hjemme alene. så skulle vi andre ned å jobbe.Og det synes de var veldig stas,for han har flere små barnebarn og  hadde da mange leker på et lekerom.

 

 

 

veldig koselig hus,der det var litt høststemning og

 

 

 

Og mens de andre var å lekte og var t.o.m ute å fikk hoppe trampoline m.m Så var vi andre å jobbet. jeg for min del fikk et annet oppdrag enn gutta. Han eier b,la et stor hus med mange leiligheter i som han leier ut sentralt. For litt siden flyttet en mann utfra en lav eilighetene og den stod nå tom. Han skulle leie den ut igjen nå,men ville male litt m.m først,for det var litt slitasje  her og der. Og det var den jobben jeg fikk altså,å male her og der,vegger,lister m.m

 

 

 

 

 

T.o.m inngangs partiet skulle få noen nye strøk maling.Veggen ute skulle og få et strøk eller to etterhvert. Så her ble jeg noen timer å jobbe.

 

 

 

Og gutta de kom vel halvveis i sin jobb den dagen,men skulle gjøre videre dagen etter. Til middag /kvelds ville gjerne denne mannen lage noe godt til barna,de måtte klart få både chips,brus,pølse m/brød m.m Han synes det var så kjekt å få besøk av en slik gjeng.

Såååå heldig de var da,og de koste seg masse de. Seinere på kvelden ble det hjemmelaget pizza til oss større. (selvfølgelig var det jeg som måtte lage de pizzaene..ha ha men det var jo ingen problem… )

 

Pappen måtte altså få et jukse ansikt her,for det er ofte at han rett og slett ‘ødelegger’ bilder med å lage noen voldsomme grimaser…HA HA HA  og det skjedde denne gangen altså…HA HA

 

 

Og utover kvelden ble det litt mer lek for de yngste før de la seg,og brettspill for de større,eller de som ville det.

 

 

 

 

Og soving ble det både på låven og i hytta m.m Og inne på hytta stod en gammel,gammel seng og oppi der lå et stort bjørneskinn. Det synes de var veldig stas å kikke på,klappe m.m Leah synes den var skikkelig myk og god.

 

 

 

 

 

 

 

Om morgenen skinte solen litt innimellom skyene,og det er ikke alle plasser man kan våkne opp til  en slik flott utsikt fra soverommet

 

 

 

 

Og med en god frokost,kunne de leke litt til ,eller være ute på trampolinen med altså denne flotte utsikten,før det ble litt mer jobbing.

 

 

 

 

 

var og ekstra stas  å få dekke på til dukker og bamser med et koselig  dukke servise

 

 

 

 

ute  og rett ved siden av huset gikk det og mange sauer som selvfølgelig minstemor skulle kikke på hele tiden

 

 

 

 

Og etterhvert dro vi nedover der båtene lå,og det ble mer jobbing. Og denne gangen var de yngste heldig å fikk være med,og de fikk først være med å plukke søppel i flere sekker og etterpå fikk de klatre på en gammel traktor bil som stod der.

 

 

 

 

masse båter ligger  fortsatt å venter på å bli flyttet på,så det er en del timers jobb her enda.

 

 

Men gutta er effektive de,så de klarte det til slutt,men de to stor gutta ble igjen til kvelden,for de hadde mer jobb å gjøre,så de kom nedover seinere på kvelden.

 

 

Og vi andre,vi dro til et helt annet sted vi. For her i huset hadde vi en heldig jente som hadde bare noen dager før blitt trukket ut som heldig vinner av mange gratis billetter på et tivoli. Det var en konkurranse hun var med på,og skulle svare på noen spørsmål,og hun vant altså. Og tivoliet lå på samme veien tilbake,så det passet jo så veldig fint å svinge innom der på veien. Og der fikk de og kose  seg noen timer med karuseller,radiobiler,strikkhopp m.m

 

 

 

Ja jammen ble det noen fine og innholdsrike dager for gjengen her. Og ikke minst så fikk vi være til litt hjelp,noe han ble veldig,veldig glad for,og samtidig fikk vi oss alle en tur. Som sagt,absolutt en fin kombinasjon.

Og nå har det og etter noen dagers regn og litt ruske vær,blitt litt opplett og solen har og kikket frem,da blir det og nok en liten tur oppi fjellet her i området.

Følg oss Gjerne på Facebook : ‘ Huset med de 11 Barna’

‘ Verdens beste lillesøster’ på 2 års kontroll.

 

Da er det snart 6 uker siden minstemor her i huset ble 2 år. Det er enda rart at hun har blitt så stor,tiden går så alt for fort når man har småbarn i hus.Men nå er hun ingen baby lenger,men en liten morsom og søt jente.

Vi har jo flyttet til en annen kommune siden denne jenta var på helsestasjonen sist,som var på 18 mnd kontrollen.Og det er allerede over 6 mnd siden. Det ble sagt dengang   at det var den siste gangen hun besøkte den helsestasjonen.Og nå etter hun fylte 2 år, ble det altså kontroll på en denne helsestasjonen. Så da var vi jo klart litt spent på hvordan denne helsestasjonen var,hvordan helsesøster var m.m

Og så ble altså minstemor 2 år og  innkallelsen kom,men da var vi i Spania og timen måtte utsettes.

Men en ny time og en ny dag ble det.

Lille søster hadde ingen aning om hva hun skulle på,men to andre søsken derimot var så veldig heldig,for det passet med timen slik  at  de kunne være med akkurat denne dagen. Og de visste hva som pleier å skje på helsestasjonen.

Det er alltid stas å kunne være med på helsestasjonen. Der er det alltid litt andre leker å leke med,spennende ting å se på, en kan få veie seg,måle seg m.m

Men tror og at det var kjekt for lillesøster å ha med seg flere som hun kjente,for det hjalp på etterhvert når hun skulle både veie og måle seg.

 

 

De tre yngste som er klar for helsestasjonen. Så heldig at de fikk være med lillesøster på 2 års kontroll.

 

 

 

og på helsestasjonen var det absolutt kjekt å være,så mye spennende å se på og leke med. Så her var storesøsken virkelig heldig som fikk være med.

 

 

 

 

Lillesøster har laget ‘kaffe’,og måtte jo klart smake på den før hun serverte oss andre

 

 

 

 

Det var mange kjekke bøker å se i og på helsestasjonen.Og denne jenta er veldig glad i bøker.Spesielt om de inneholder dyr.Og hun skal fortelle og og si hva alle dyrelydene er…

 

 

 

 

Men så etterhvert ble vi altså ropt inn. Vi skulle først inn til barnelegen. For når det er 2 års kontroll,da er det og et lite besøk til barnelege før turen går videre til helsesøster. Men nå heter det faktisk ikke helsesøster lenger. Nå heter det helsesykepleier,for det er mer kjønnsnøytralt.

Men barnelegen var en koselig dame,og denne 2 åringen her er ikke verken redd eller skeptisk av seg,så både lytting,sjekking av øyner,ører,mage,hofter m.m gikk så veldig fint. Og i tillegg når det var to nysgjerrige og spørrende søsken som ‘hang over’ for å spørre om hva ‘det og det’ var,så ble hele ‘settingen’ veldig betryggende for hun lille. … Er sikker på at det er ikke alt for ofte hun barnelegen  fikk slike barn på legekontoret. De spør om alt mulig rart rett og slett.Men,men  sånn er det bare,hvordan kan man ellers få vite…ha ha

Iallefall barnelegen måtte lytte på hjertet både en, to og tre ganger ekstra,lenge og vel,for hun hørte en bilyd. Bilyd over hjerte er helt vanlig å finne på barn,faktisk mellom 50-90 % av barn kan ha det,men de fleste av de vokser det bare av seg,eller det bare forsvinner på sikt.

Det fungerer slik at når legen lytter på hjertet  så høres det  for hvert hjerteslag 2 toner. Og mellom første og andre tone skal det være stille,men hos noen høres altså denne bilyden mellom de to tonene.

Men i dag er legen som hører denne bilyden på et barn pliktet til å sende de videre på en ekstra sjekk hos en barnelege spesialist. Bare for å helt utelukke at det ikke er noe annet.

Og siden det ble hørt en bilyd på denne jenta,så må hun sendes på en ekstra sjekk hos en spesialist. Selv om det er 99% sikkert at det ikke er noe. Men nå er det slik at dette er ikke noe fremmed for oss. Vi har hatt 2-3 andre av barna her som har hatt en slik billyd da de var små,men det har bare forsvunnet kort tid etterpå. Men de har likevel vært på en ekstra sjekk.Og det er klart flott at de følger opp slikt nøye.

Men nå var vi så heldig at det fantes en slik spesialist her i nærheten  vi bor,så vi slapp å dra noe langt. Og hun skulle få time  bare dagen etter for å bli ferdig med det.

 

 

 

Da vi skulle inn til helsesøster etter legebesøket skulle minstemor både veie og måle seg hvor ting og høy hun har blitt. Og det hadde hun plutselig ikke så veldig lyst til å gjøre ,men når både storebror og storesøster gjorde det først,ja da gikk det veldig fint det og.

 

Etterpå var det å hilse på denne damen,og hun måtte jo spørre oss litt hvem vi var,og selvfølgelig måtte det kommenteres både hos barnelege og helsesøster antall barn og søsken.Det var klart ikke ofte de fikk treffe en familie med 11 søsken. Men de var veldig positive,og synes det var noen flotte barn og at de var veldig heldig som hadde så mange søsken å både leke med…(‘og ikke minst  krangle med’ måtte jeg tilføye da..ha ha )   de fikk leke litt hos helsesøster,og Benjamin fikk og tegne på et ark. Og han tegnet en høne med mange egg. Og de fortalte helsrsøster at vi leitet etter hus,så vi kunne få kaniner og høner som la egg.

 

 

 

Så var timen vår omsider over.Og typisk,så snakket vi om mange andre ting og lite om lillesøster…ha ha Men det var liksom ingenting å snakke om, og slik er det ofte når man har mange barn,man vet det meste fra før.Men iallefall alt er bra med henne,det er en frisk og sunn liten jente som vokser og trives på alle måter. Så da var det å si hadet bra,og ikke vet vi enda om vi kommer hit igjen,eller om vi flytter videre herfra denne komunen,men flytte,det skal vi uansett på sikt.

 

 

Benjamin synes at tegningen han laget på helsestasjonen skulle få en plass på veggen,og det måtte jo den  klart få.

 

 

 

 

 

 Såble det og en liten tur for å kikke på noen ender,mens vi ventet på at de større skolebarna skal bli ferdig på skolen. Noen ganger slutter 1.-3. og 4.  klasse før resten,og da er det koselig med en liten tur et sted.

 

 

 

 

 

 

Noen brødskorper fra skolematen til 1.klassingen ble gitt til endene.. Rart det der æ at skorpene ligger igjen,men heldigvis her er det og noe de vokser det av seg. ha ha

 

 

 

da var endene fornøyd og de svømte videre.

 

 

men å kaste litt småstein,det er no stas nok det

 

 

 

 

Men så ble det tid for en ekstra sjekk  på et legekontor like ved her. Der var det en barnelegespesialist som skulle ta en ekstra sjekk på minstemor sitt hjerte.

Litt lek ble det  mens vi ventet

 

 

 

 

Også her var minstemor veldig flink og etter nøye sjekk ,så var det nesten ingen bilyd å høre igjen,og hun konstanterte at alt var helt fint. Hun barnelegen måtte og kommentere at dette var en liten jente som var så heldig å ha så mange søsken.

 

En smilende og blid lillesøster,sunn og frisk på alle måter. Godt med en brødskive på veien tilbake.

 

 

 

Og etter brødskiva og en liten tur innom butikken for noen småting,ble det en sjokoladebit i premie for hun har vært sååå flink både på helsestasjonen og på legekontoret. Og sjokolade liker hun.

 

 

 

 

Ellers kan vi alle her i huset bare si en ting, vi har absolutt verdens beste lillesøster.  Men noen her har kommentert at noen ganger synes de ikke det faktisk,for hun er til tider en liten ramp,hun kan både knipe,skrike og trampe i gulvet,ikke minst ødelegge det gutta har bygget,eller jentene har laget. Men sånn er det med lillesøstre. ha ha

 

vi er uansett alle veldig glad for denne blide og gode jenta vår. og ingenting er bedre enn at hun er frisk og ikke minst meget oppegående frøken. Det er absolutt mye å takke for og være glad for.Langt i fra en selvfølge

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook: ‘ Huset med de 11 barna ‘

En koselig kar med oss på tur.

 

Så heldig vi var da som  fikk noen ekstra fine varme høstdager denne helgen. Og det fine er jo at veldig mange andre plasser i landet så skinte solen også,i tillegg så varmet den veldig godt. Og absolutt ,veldig greit altså med noen slike fine dager om høsten og.Det liker vi godt vi nordmenn.

Så her i huset bruker vi overhode ikke slike dager til å være inne.Det går bare ikke. Nei det er så mange fine steder rundt omkring å besøke,se og oppdage,så det er bare å pakke tursekken å komme seg ut og avsted. Uansett vi tar turer ut uansett vær og vind vi,men klart kjekt når det er så ekstra flotte dager som det var nå.

Men så var det noe annet koselig som førsteklassingen vår hadde gledet seg til en liten stund her da. I klassen hans på skolen er jo det nevnt her før da, at de har en koselig liten fyr ,en kosebamse som heter ‘ LULLO’.Det kan vel sies at det er klassens maskot. Iallefall det er en kjærkommen og populær bamse,og alle liker den,alle vil kose med den,la den få sitte på pulten,de skriver fine lapper til den osv.

Men så hadde læreren på skolen planlagt at denne populære bamsen Lullo skal få være med en elev i 1.klasse hjem på rundgang. Etterpå skal de skrive i gjenfortelling boken hva bamsen har gjort på sammen med eleven m.m Og dette er jo klart stas da.

Altså en slik praksis er det flere skoler som har. Våres barn og vi selv er vant med dette fra den forrige skole de gikk på. Så her har barna mange minner fra den tiden da klassens kosebamse fikk være med hjem.Og for vår del har det vært helt fra eldste jenta begynte i 1.klasse for 15 år siden.

Og denne førsteklassingern vi har nå hadde altså  gledet seg til det ble hans tur. Og endelig nå kom han hjem med Lullo. Det var skikkelig stort altså.

 

‘Mamma se,mamma se,

hvem det er, jeg har me’!!

Ja, det er jo kosebamsen Lullo det’ 🙂

 

Og det passet jo fint å ha Lullo denne helgen for her har han fått oppleve mye kjekt fra dag en.Og han har vært med på det vi har gjort. Ikke minst den fine turen vi hadde en dag ,og tror virkelig at Lullo hadde en fin tursammen med alle her.

Planen var å ta en tur opp til et vann vi flere ganger før har vært. Og det fine der er at der kan vi lage bål,det er strand,skog, mark og ikke minst stillheten. Og denne dagen var det i tillegg helt stille på vannet.Så vi tok med oss mat og drikke,og noe badetøy. En av jentene her hadde nemlig  planer om å hoppe uti vannet for en dukkert. Det var tross alt veldig fint vær og god temperatur i luften.  så da kunne jo man bare  ta en dukkert vel. Men det vil ikke si at vannet er noe varmt for det da,men det er ikke alltid noe man hører på.Men,men  det var noe som ble oppdaget og etterhvert ha ha

 

 

 

 

 

 

 

 Lullo er klar han,og sekken hans er og med

 

 

 

 

 

Altså denne helgen ble det et ekstra fint besøk av den søte bamsen ‘Lullo’. Han var og  populær blant søskena her  🙂

 

 

 

 

Og ‘Lullo’ var altså så heldig at han fikk være med på en fin tur  med gjengen.Og tror han synes det var bare godt å komme seg ut i det fine været.

 

 

 

 

 

Dessverre måtte Lullo  bare sitte å se på att gutta lekte i sanden med biler,bøtter og spader. Han hadde blitt så full i sand på seg om han satt i lag med de,ellers kunne og lekebilene kjøre på han,så nei det gikk ikke.

 

 

 

 

 

og tross et fint og varmt vær,så er det som sagt derimot ikke en selvfølge at det er i varmt i vannet. Men denne vågale og tøffe jenta skulle bade for det hun.Solen skinte og varmet,og da var det nok for henne…ha ha

 

 

 

 

 

så en liten dukkert ble det,vannet var rundt 13 grader.

 

 

 

 

 

En annen gutt holdt på sammen med pappen å tenne bål,noe mat måtte vi jo ha.Og Aron fikk og repetert at ved å blåse litt på glørne så tenner bålet letter.

 

 

 

 

 

og fyr i bålet ble det.

 

 

 

 

og etterhvert  ble det grillet pølser,og alle skulle få.

 

 

 

 

Etter litt mat måtte vi ta oss en liten rusle tur rundt,både to og firbeinte

 

 

 

 

og der traff vi jammen santen på noen sauer som gikk å beitet,men de var litt redd og løpte når vi kom for nær gjerdet

 

 

 

 

 

gikk å leitet i området der for å se om det fantes noe spor igjen av sommerblomstrene,men det var stusselig med det. Dette er vel den eneste som stod fortsatt rakrygget og strakk seg mot solstrålene. Vi må innse at nå er det høsttid.

 

 

 

 

Men ved å kikke litt over bakken var det en stor busk der innimellom alle trærne med ‘krossved bær’. De er veldig fine no om høsten,fin til pynt,men veldig giftige.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om litt er kaffen klar.

 

 

 

ja her sitter han då,kikker utover mot  vannet,ser på bålet,nyter stillheten,hører fluene summer og tenker nok at ,jammen er jeg heldig som er med på dette….

 

 

 

men her ble det ikke bare pølser å spise. Neida noe attåt kaffi’en e jo og viktig

 

 

 

 

Da får vi se hva godt som er oppi piknikurven da.

 

 

 

 

 

Hjemmebakte hveteboller med glasur og kokos.

 

 

 

 

 

mmmmm…… det er godt det på tur.

 

 

 

 

 

så da ble det boller til de som ville ha…

 

 

 

 

litt mer lek ble det før vi skulle gå

 

 

 

 

 

solen takker snart for seg denne dagen,og det har absolutt vært en fin helg  med solfylte dager.

 

 

 

 

 

 

og så må vi jo ikke glemme den vesle karen som har fått være med oss på tur og opplevet mye kjekt denne helgen, sammen med både førsteklassingen og resten av gjengen.Han har nok mange fine minner og opplevelser  med seg videre i sekken sin,og det er jo veldig kjekt. Så Takk for besøket ‘Lullo’,og velkommen igjen

 

 

 

 

 

 

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook: ‘Huset med de 11 Barna’

Hun har fått seg en ‘baby’!!

 

Ja det er akkurat det hun har,fått seg en skikkelig skjønn og super søt liten ‘baby’.Og ‘baby’ er nok det rette ordet må vi altså bare si,for med et sånt lite nurk i hus må den passes på,stelles, gis omsorg,oppmerksomhet og kjærlighet akkurat som en liten baby. Bare det at dette lille nurket,denne lille babyen er aldeles myk.Og da er det ikke så veldig vanskelig å skjønne hva dette er.

Det er altså eldste jenta,vår alles storesøster Caroline som endelig har blitt sykepleier,fått seg jobb,leilighet og funnet roen i Oslo og blitt  klar for å bli ‘mamma’. For det er akkurat det hun har blitt nylig. Og det er til en liten skjønn hunde valp.

Men dette er altså ikke noe som har bare skjedd ‘over natten’.

Sånn typisk meg da,så må vi starte helt fra begynnelsen,for å få med hele sammenhengen.

Vi er altså som de fleste vet en dyrekjær familie. Det har vi alltid vært,og vi har og hatt flere ulike dyr. Alle barna her i huset har og vært vant med og vokset opp med husdyr som en del av familien. Det vi hele tiden har hatt er katter,men det har og vært ulike hunder over ulike perioder. Ellers har vi hatt kaniner,høner og siste årene før vi flyttet gris,ender,hane m.m i tillegg. I perioder har vi og hatt ulike småfugler i bur,hamster,ilder,akvarie fisk m.m t.o.m  Vi har og passet ulike  dyr for folk,både kaniner,katter,høner,hunder og t.o.m en skilpadde pen gang for noen…ha ha Men uansett alt i alt ulike dyr.

Og siden eldste jenta er eldst er det hun som har fått oppleve flest dyr siden hun var liten. Hun er en person som alltid har vært glad i dyr,og viset stor omsorg for de. En stund lurte vi på om hun kom til å bli dyrlege,men man ser i dag at det er no ikke så veldig langt i fra det hun har blitt. . Innom omsorgsyrket ble det iallefall. ha ha

Men hund er vel det dyret hun ble mest glad i . Og allerede i tidlig tenårene hadde hun bestemt seg at en dag skulle hun få sin egen hund. Og de skulle hun t.o.m kjøpe for egne penger.

Da vi flyttet til forrige hus for 8 år siden ,da var hun 12-13 år gammel,da bestemte hun seg for at hun ville få seg en hund. Vi hadde jo den gang både katter,kaniner,høner,ender m.m men ikke en hund akkurat da. Men ikke før hun  passert 14 år og konfirmasjonen var forbi,ble en hund en realitet. Da hadde det vært snakket og forberedt i over 1 1/2 år. Vi,eller hun kjøpte da en hund og penger fra b.l.a konfirmasjonen ble brukt til det. Dessverre var det en 1 år gammel hund som ikke var oppdratt noe på forhånd,den hadde hatt fri oppdragelse. Så den stakk av,den hørte ikke etter,den var helt umulig,og den ble helt forvirret av 11 personer,som vi var den gang. Så vi måtte til slutt bare omplassere hunden. Og alle,ikke minst størstejenta ble skikkelig lei seg. Men en tid gikk,og ut  på nyåret 2015,kom vi over en liten valp som skulle selges av den  samme rasen vi hadde ønsket.

Vi hadde jo valgt å få en liten hund,allerede fra begynnelsen. En liten hund som kunne bli vant med alle de små,en hund de kunne håndtere,leke med og passe på. Jeg for min del liker ikke så godt hunder som røyter mye pels,så valget var den gang en røytefri og allergivennlig  hund. Alt dette passet jo med den første hunden,men den måtte altså omplasseres.

Men da vi såg denne valpen som skulle selges en gang i begynnelsen av 2015,var det ikke vanskelig å velge den. Vi som er så mange og har så mange barn måtte ha en valp som ble vant med oss helt fra den var liten. Og dette ble altså størstejenta sin valp/hund da.

 

 

Valpen Jemima februar 2015,nesten 4 mnd gammel .Det er en blandingshund,men mest  Bichon havanais og blandet med litt Lhasa apso. Regnes som en selskapshund,noe hun virkelig er… ha ha

 

 

 

 

 

 

 

 

Jemima i dag,4 år gammel,fortsatt svært selskapssyk hund.

Og det passer perfekt som en familiehund til en storfamilie. Her er alltid en hånd som vil klappe henne.

 

 

 

 

 

 

Men så begynte hun på vidergående skole  i Bergen og flyttet til morfar ,og da  var det oss hunden ble mest kjent med. Seinere mot jul 2015 flyttet vi østover og hunden ble med. Hun flyttet jo seinere ned og begynte på sykepleier utdannelsen ,men kunne ikke ha hunden i Oslo under studietiden. Hunden har blitt vant med oss alle de her 4 årene,og hun trives så godt med mange barn og full action dagen lang. Så over de to siste årene har hunden noen ganger vært i Oslo,spesielt da eldstejenta skrev oppgave og leste på eksamener m.m ,men bare etter en dag kjedet hunden seg fryktelig,hun savnet hele ‘familien kork’. Det ble rett og slett alt for stille og rolig ,noe denne hunden ikke er vant med i det hele tatt…ha ha

Og dette er prøvd ut mange ganger. Nei vi har for lengt visst og skjønt at den hunden hører til oss og ikke henne,selv om det var hennes hund i utgangspunktet.Men for all del hunden er like glad i alle,selv hun.

Så det er iallefall ett år siden at hun fant ut at hun skulle selv skaffe en ny valp når hun ble ferdig på skolen og skaffet seg en egen leilighet. Hun har hele tiden visst hvilken rase hun skulle ha, cocker spaniel, men denne rasen er det lang venteliste på,så  hun har ventet litt på å finne den rette. Egentlig ville hun ha ei ho hund,for det er det vi har fra før,men de er ikke å oppdrive før om minst et år++,så da ble det en hannhund. Men han smeltet alles hjerte fra dag en.

Så her en dag la vi i vei for å hente ‘babyen’ hjem. For det er faktisk det  hele tiden Caroline har sagt om denne valpen… ha ha

 

Valpen har hun kjøpt fra en dreven og erfaren hundeoppretter ,hun har og andre hunder som Golden retriever som hun selger.  Da vi kom fikk vi virkelig en høylytt ‘velkomst’ av mange bjeffende hunder…

 

 

 

Her er to Golden retrievere som kom for å kikke på.Det var nemlig en ball der som var interessant…

 

 

 

 

 

litt bortenfor var en stor hundegård med mange golden retrievere,de hoppet og gjødde bare vi kikket over gjerde.

 

 

 

 

Men så gikk vi inn til denne hundeoppdretteren,for der,ja der på gulvet satt den søteste og skjønneste hundevalp og logret med halen…

“ååååååå,mamma…se….åååå så utrolig nydelig…..ååå dette er virkelig ‘babyen’ min …dååån…!!! “

ja her  var det virkelig kjærlighet ved første blikk… ha ha

 

 

 

 

 

Men det var bare ikke en valp der,denne skjønne valpen hadde 4 andre søsken,og Emilie kommer med den ene broren…

“ÅÅÅÅ …mamma se,…denne var like skjønn…ååå, hver så snill,kan ikke vi kjøpe den…åååå den var såå utrolig fin….”

 

 

 

 

Ja og sant nok!! De var bare så utrolig myke,skjønne,nusselige og gode….Og alle var bare helt betatt av de her små….

‘mamma,se sååå søt…’

Leah storkoste seg her med valpene.

 

 

 

 

 

 

” ååå mamma,seeeeee…. “

Ja jeg måtte bare gå rundt til alle hele tiden jeg  ,for alle sa:

“mamma se,”

“mamma,så skjønn,”

“mamma kan vi få”,

“mamma,den sleiker”,

“mamma den leker”..osv osv   HA-HA

 

 

 

 

 

Men helt ærlig …sjekk den aldeles skjønne skapningen da….

Den er jo fin da,og så myyye finere ,mykere og godere i virkeligheten.Men nå er jo valper fine generelt da…ha ha

 

 

 

 

 

 

i  begynnelsen  da vi kom, var alle de 5 valpene litt skeptisk.De hadde aldri sett barn før,og når det i tillegg kommer en hel skokk av de,er det ikke rart at de ble litt skjelven…ha ha

Men det gikk veldig fint,for når man er litt rolig og forsiktig ble de veldig tillitsfulle etterhvert.

 

 

 

 

 

og gutta,de hoppet rett inn i valpenes ‘hule’ de. Der lå det  b.l.a 3 andre svart/hvite valper.

 

 

 

 

“åååå se mamma,denne var og super skjønn “. Benjamin var så stolt over å få holde en av valpene.

 

 

 

 

og dette er moren til de 5 valpene. Hun satt og skuet utover for å følge med på denne familien kork som inntok alle ‘barna’ hennes,og laget mye ååå  så skjønn,ååå så søt lyder hele tiden… ha- ha  Men det var en utrolig snill og lydig mor iallefall. Hun tok situasjonen med knusende ro.

 

 

 

 

Og så endelig fikk Benjamin holde ‘babyen’ til storesøster. Den hadde da vært på rundgang med de andre,men nå fikk han holde den og.

 

 

 

 

Og gutta,de holdt seg på govet nesten hele tiden,for det var jo der valpene gikk att og fram. De bitet i sokker,i øre,nese,hår,genser osv… Og det synes de var skikkelig morro.

 

 

 

 

men så var det hun her da….Emilie hun falt virkelig pladask for de her valpene. Og kunne nok holdt de i timevis. Hun er og ei jente som alltid har og er veldig glad i dyr.

 

 

 

 

minstemor var mer opptatt av de store hundene hun og hundelekene,og kikket stadig på de.

 

 

 

 

Men måtte selvfølgelig forsiktig klappe på den nye skjønne ‘babyen’ til storesøster og da innimellom

 

 

 

 

og så omsider når alle papirer var fylt ut,alle valper hadde fått store doser med kos,klem,klapp og mange beundringsord fra en gjeng unger,så var det på tide å reise tilbake. Valpen måtte ta farvel med mammen,søskena og matmor. Og før de dro ville gjerne  matmor/hundeoppdretteren ha bilde av alle de nye  eierne som fikk valpene hennes.

 

 

 

 

 

 

og så  har  den lille valpen fått sitt lille hjem i Oslo,og funnet seg godt til rette der. Den leker,roter,bjeffer,koser,sover,trener, ( do trening,busstrening,gå på tur trening, t-bane trening ,butikk trening m.m ) den biter på alt,er bare søt,morsom og  til stor glede. ( jaja noen ganger til litt irritasjon og  da )  ha-ha

Barnepass  på omgang av  storesøstrene her i huset har den og allerede fått når eldste jenta er på jobb. Og nå til helgen skal den kanskje  ta turen hit for å få hilse på hunden her og alle de andre igjen. Det er noe de gleder seg til.

 

 

 

 

 

 

Et bur har den og fått,for å ha et lite tilholdssted å trekke seg tilbake på innimellom. Det var ikke så populært i begynnelsen,men går helt fint nå.

 

 

 

 

og navnet på valpen har og en egen historie. Valpen heter  altså ‘Linus.’ Og det var bestemt litt tid på forhånd. Og det var heller ikke vanskelig å bestemme det. Grunnen er at Caroline ble ofte kalt ‘Lina’ når hun var liten. Søskene hennes klarte ikke å si Caroline når de var små ,men det var mye lettere å si ‘lina’. Men vi som foreldre kalte og henne  noen ganger hun for ‘linisen’. Og dette husker hun så godt,og dette ville hun viderføre altså på denne valpen. Derfor heter den ‘Linus’. Det passer jo fint til en ‘guttevalp’,og ikke minst til denne.

Så da får vi gratulere henne da med familie forøkelsen og med en ‘baby’ i hus 🙂 🙂

 

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook: ‘ Huset med de 11 Barna’

Skap litt høststemning

 

 

Det ble altså to innlegg fra den lille turen vi hadde i skogen en ettermiddag her en dag. Grunner er ikke at det var så veldig mye spennende som skjedde på turen at det ble to innlegg utav det altså.Men planen var da vi gikk denne lille turen at vi skulle se om vi fant noe i skogen vi kunne ta med å bruke til ett eller annet.Og i forrige innlegg fant vi altså litt kantarell sopp som vi kunne lage noe av,og det altså som fyll på pizza.

Men så fant vi b.l.a litt lyng/mose-sopp som vi tenkte å lage noe av.

Og med noe annet vi fant utenfor som ‘snøballer ‘, noe høstblader,bær m.m Så da ble det altså en helt enkel og fin høstkrans utav det.Og det er så fint med slike kranser,for kranser kan en lage året rundt til ulike anledninger,i ulike farger og til ulike årstider. Og kranser pynter og så fint opp,både på dører,bord og vegger.I tillegg er det gratis.For alt kommer fra naturen.

Så da satte vi i gang og laget en enkel høstkrans. Og slikt skaper jo en fin høststemning.

 

 

 

 

 

 

Men så er det slik da nå at det er ingen dør  å henge denne høst kransen på,heller ikke noe annet særlig . Så da tenkte jeg at for å få frem en fin krans må en og ha en fin bakgrunn.Og det vet jeg ener en plass her i området. Så da dro vi ned til de gamle husene der vi tok julebildene,for der er mange fine gamle dører og bakgrunner til høstkransen. Men ikke bare det altså. Der på det museumsområdet er det og flere dyr. For  de har enda ikke ‘flyttet’ inn i hus for høst/vinter,så da kunne vi samtidig hilse på de. Og som vanlig er vi sååå glad i alt mulig dyr,så det passet så bra… ha ha

 

 Og en helt enkel høstkrans ble det av naturmateriale.

 

 

 

 

og de her to var klart  enig at kransen vi hadde laget fra b.l.a skogs turen ble veldig fin…

 

 

 

 

Men så var de selvfølgelig mer opptatt av dyrene som var der. De var så tamme og tillitsfulle og kom rett bort til oss for klapp og kos.

 

 

 

 

 

de ble  geitene ble  såå glad for litt gress…

 

 

 

 

‘nam,nam… bæææ…’, sier minstemor…

 

 

 

 

‘ååå se den lille søte geitekillingen da mamma…og så kosete og tam…’

 

 

 

 

 

 litt lenger borte var det et kaninbur med to søte kaniner inni,de ble og veldig glad for litt friskt gress

 

 

 

 

men så såg vi noen andre dyr lenger opp,da ble kransen med oss…Det var her vi tok julebildet før jul

 

 

 

 

Skigard er så fint og sjarmerende…en skigard er altså et gammelt gjerde som er håndlaget…

 

 

 

 

 

 

 

 

og der,ja der var kuen med kalven sin…

kalven bare lå og sov den,men ‘mamma kuen’ kom bort til oss

 

 

 

 

Og hun var  både kosete og tam. Ikke minst så glad for å få friskt gress…

 

 

 

 

 

 

så fin en ku. Vi fant og ut at hun hadde ikke øredobber,men ‘horn dobber’…ha ha

 

 

 

 

 

Og lenger nede hørte vi grynting,og der stod to rosa griser og gnagde på gjerde.

De var  og super sosiale og så glad for å bli klappet og klødd på

 

 

 

 

 

‘titt tei’,

en skikkelig sløva gris dette…ha ha  Men de var og veldig glad for å få litt grønt friskt gress.

 

 

 

 

ja de er morsomme de grisene

 

 

 

 

så tilbake til høst kransen

 

 

 

 

 

 

 

da for det være  nok krans bilder. Men lag deg gjerne en høstkrans  til å pynt opp med og skap litt høststemning

 

 

 

 

så var det å rusle igjen,denne storesøsteren altså…

Hun passer så godt på lillesøster, og bærer hun med seg både her og der…

 

 

 

 

og her fikk kransen en plass på veggen…

 

 

 

 

Så ble det litt høst følelse…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook: ‘Huset med de 11 Barna’

 

 

 

 

På jakt i skogen…

 

 

Det som er så fint med høsten og ikke minst  bo så veldig langt fra skog og mark,er rett og slett  bare kunne  ta en spontan og impulsiv tur ut i skogen en ettermiddag. Det skal ikke alltid så mye til. Og det er bare så godt å komme seg ut og kjenne på den friske luften og nyte stillheten og roen. Og å ha med barn i skogen gir og mulighet for å se,oppdage,lære,finne og utforske. Og her er vi impulse noen ganger og bare ‘går’ ut. Så en ettermiddag tok vi bare en spontan tur,nesten hele gjengen,og vi fant ut at vi kunne jo se i skogen om vi fant noe fint vi kunne ta med oss. Her har jo flere i gjengen vært sopp entusiaster og brukt flere dager om høsten å finne sopp. Og mange av barna her er veldig glad i sopp og.

På denne tiden er jo det en del av dette som noen kaller ‘gull’ i skog og mark og,så det passer jo veldig fint. Så vi tok med oss en korg i allefall,for de minste er veldig glad i sopp. Det er mye mat en kan lage med sopp i.Men ellers kunne vi  ‘jakte’ på noe annet og,kanskje finne litt lyng,mose m.m som vi kan lage noe fint av,eller pynte litt høstlig med. Uansett bare det å gå på tur sammen i skogen er veldig kjekt.Og det er noe vi er veldig glad for her i huset,at gjengen her er vant med å gå og være med på turere hit og dit. Så de er ikke vanskelig å be om en skal ut på en tur .De spør og vil ofte selv også,  ta en tur.

 

 

 

 

 

 

En skog,tur og sopp entusiast som er klar for en liten ‘jakt’ i skogen. Men absolutt og en fin turvenn !!

 

 

 

Vi gikk ikke så veldig langt innover i skogen før vi oppdaget sopp både her og der,det er som om de plopper opp over alt. Men så må vi se hvilke sopper som kan spises og .Noen er veldig giftige og det er viktig å vite hvilke.

 

 

 

 

 

underveis skal alltid denne gjengen klatre,sjekke,oppdage,leite etter pinner,steiner m.m så en tur med barn kan ta tid,men i skogen har vi alltid tid. Men så plutselig innimellom all hopp og sprett,så oppdages det ‘gull’. Denne jenta har lært over 2 sesonger av storesøster hva sopp som kan plukkes og som er spiselig ….

‘mamma,se, jeg fant,jeg fant…kantarell !!!’

Og der var den ene kantarellen etter den andre.

 

 

 

 

Det er mye å oppdage i skogen,visst en bruker tid å ‘se etter’

 

 

 

 

Og pinner…gutta her er pinne entusiaster,lengst mulig,tjukkest og mest mulig pinner…pinner er tingen altså…

 

 

 

 

 

‘mamma,sjekk min pinne då…’

 

 

 

 

 

Etter et godt stykke inni skogen  tok vi en liten pause,selv om vi bare skal på en liten tur,har vi alltid ett eller annet med oss . Kommer litt an på hva en har i skapet. Men litt drikke,noe kjeks,frukt,boller,knekkebrød,brødskive,tursjokolade m.m er alltid populært å ha med i en liten sekk.

 

 

 

 

 

Og der midt på stien står den søteste fluesoppen.

“Det må være en mamma og babyen hennes,” blir det foreslått.

Ja den må bare stå den. Den blir det kun tatt bilde av.

 

 

 

 

 

 

 

 

En bit tur  sjokolade før vi rusler videre.

 

 

 

 

“Mamma ta bilde av soppen jeg fant da…”

 

og vi går oppover,nedover,bortover og ned igjen før vi går opp igjen…og sånn går det,men ikke alltid er det like godt å komme seg opp for en liten jente.Så Veldig godt med storebrødre som hjelper de små da innimellom

På veien fant vi b.l a ‘lav’- det er nesten som mose,men er faktisk i sopp familien. Veldig fine å tørke og pynte med i dekorasjoner,kranser,oppsatser m.m Både om høsten og julen.

 

 

 Så litt slik tok vi med oss og. Her i skogen var det mye av det.

 

 

 

så var det  ‘å vandre saman eg å du heimatt ‘…..

 

underveis fant vi flere bilder av en søt hund som hang på bilder rundt om i skogen. Den var savnet,

‘ååå mamma, stakkars hund,helt alene i skogen’.

Den var og bare 4 mnd gammel. Og de hadde og hengt kamera rundt om for å se om det var noe aktivitet fra en hund.

 

 

Kun en blomst fant vi og,kanskje en siste i skogen.

 

 

og så er det denne storesøsteren da……..heldige lillesøster som blir bært nå en er litt trøtt etter en tur…

 

 

 

 

 

da var den lille ‘jaktturen’ over . Og ‘noe ‘ hadde vi funnet i den lille korgen som  vi hadde med oss. Det var ikke helt det store,men vi har en plan vi med dette vi. Og noe fint blir det og,garantert. Men soppen ligger ikke så alt for lenge før den bør brukes,ellers fryses ned. Men vi hadde ikke funnet så mye,men nok likevel til noe vi hadde i tankene å lage.

 

 

 

Så da ble det en kjæmpegod og suuper enkel pizza  til kveldsmat. Fyllet er bacon og sopp. I bunn brukes litt cottage cheese blandet med stekefettet fra baconet, på toppen ost. Men kan og bare ha sopp uten kjøtt om en vil ha en vegetar løsning. Siden det ikke var så mye kantarell vi hadde,ble det supplert litt med kjøpt sjampinjong. Men den var knall god. Anbefales virkelig å ha sopp på pizza.

 

 

 

 

 

Og det andre vi fant ble det og laget noe fint av,men det ble det faktisk et helt eget innlegg av,så derfor blir det en del 2 på dette innlegget,for  ellers hadde det blitt alt for langt… Så da er det bare å henge med ..

Uansett om det  er litt tid og rom   innimellom hverdagen,så er det bare  å komme seg ut,det gjør så godt !!!

Følg oss gjerne på Facebook: ‘Huset med de 11 Barna’

Våre fine i Bølgesus !!

 

 

 

Dette blir  da siste innlegget fra Turen som  vi hadde i Spania nå på seinsommeren i år. Og der nede vi var, er det middelhavet som omgir flere land,b.l.a Spania. Og havet er så stort at man kan ikke se land så langt øye rekker. Og havet er det altså noe spesielt med . Har alltid likt hav og sjø.Og det er noe med alle bølger som slår innover,skue ut i det uendelige,kjenne den friske  havlukta og se hvilke krefter vannet kan ha. Men så er jo det blå havet veldig fint å se på og da. En drøm er nok å ha en egen båt en gang,så en kan gå ut å fiske eller bare ta en tur.Ikke minst  de er heldig de som og har havutsikt fra husene sine,og kan se på sjøen til enhver tid.Og det er utrolig hvor bølger,hav og sjø fenger barn også. Ved å bare ta en tur til vannet ,så er det mer enn nok lekeplass,og de er opptatt i timevis.Så vann,sjø og hav fenger.

Derfor var det her jeg tenkte å ta turen da minstemor ble 2 år for ta noen bilder . Havet er så levende og gir så fin bakgrunn til bilder.

Og noen bilder ble det jo av minstemor,de har blitt vist før,men så ble liksom hele gjengen med ned til stranden den dagen,og da tenkte jeg at vi kunne likegodt ta noen bilder av alle.

Så da ble det slik,men det er jo ikke alltid like lett det der å få alle sin oppmerksomhet. De store er det jo greit med,men de minste de har nesten ikke tid de,for de skal kjenne,se og leke med vannet og bølgene. Og det er jo klart forståelse fult. Det er jo mye gøyere å leke i vannet enn å ta bilder…ha ha Men det ble jo noen fine bilder da…så pytt pytt.sånn er de iallefall,og sånn får det bli. Litt liv i bilder er jo og viktig… 🙂

 

 

 

 

 

 

Da er vi på vei ned til stranden,og to fine barn som løper av sted…

 

 

 

 

 

 

men så må en vente litt på de andre da underveis…

 

 

 

 

 

Stranden er et fint lekested for både store og små…

da får vi se om vi kan samle noen av de her da….viktig er å ha god tid iallefall ved sjøen…

 

 

 

 

De 6 yngste ble det iallefall et bilde av…

 

 

 

 

 

og så var det jo minstemor da .

2 åringen….som er vist før,men må klart tas med igjen…ha ha

 

 

 

 

 

Godt å ha en hånd å holde i,spesielt en snill og flink storesøster

 

 

 

 

 

nja…joda samlet ble de,men  ikke alle er like oppmerksom,vi får kanskje prøve igjen…

 

 

 

 

 

 

Ja hun er heldig denne lillesøsteren her som har så mange søstre og brødre å kunne holde hånda si i…

 

 

 

 

 

 

så har vi noen kjekke,greie og gode gutter og..

 

 

 

 

 

 

ikke minst enda ei snill storesøster

 

 

 

 

…eller to snille og søte storesøstre…

 

 

 

 

 

Vi får prøve på et bilde av bare guttaboys da….

joda absolutt kjekke og greie de,alle på hver sine måter…

 

 

 

 

 

hei der…

 

 

 

 

“Vi får prøve enda ett, joda  dette går da,men fortsatt ikke alles oppmerksomhet, samtidig noen som prøver å få litt oppmerksomhet kanskje …ha ha”

Men det ble det noelunde  beste av x-antall forsøk iallefall…pyttsann..

Våre alle fine i Bølgesus !!!

 

 

 

 

 

Visst flere som søker oppmerksomhet…haha

 

 

 

Det er utrolig hvor de vokser de her barna,og det  bare på en sommer. Nesten så de bodde i et drivhus med god gjødsel…ha ha

 

 

 

 

 

og så var det de her to luringene  da…

 

 

 

mange fine steder ved stranden og rundt å ta bilder…

 

 

 

 

 

fine jenta

 

 

 

 

nei det var ikke bare helt enkelt å dra de vekk fra stranden og vannet,men solen gikk ned omsider,så oppigjen måtte en etterhvert uansett…

 

 

 

 

 

men det ble mange fine bilder å ta vare på,og det ble en ‘ hive five ’til slutt fra gjengen….

 

 

 

 

Heldigvis hadde de noen dager igjen der nede den gangen,så det ble noen flere turer til stranden etter dette. Og klart slike tilstander så dette gav jo absolutt mersmak for liten og stor. Så kanskje en vakker dag får vi en ny anledning til å dra til en strand,et hav,en sjø for å se på bølger og kikke ut mot det uendelige havet. Heldigvis har vi hav både her i Norge,mot Sverige og Danmark. Så man trenger ikke alltid dra så langt for å være med sjøen.

 

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook: ‘Huset med de 11 Barna’

 

 

En variasjon i matboksen

 

 

I disse skolestart tider diskuteres det flere steder om de her matpakkene til skole,men og barnehagebarna. Tidligere i år ble det og foreslått av ulike parti om gratis skolemat til skolebarna,eller at kanskje foreldrene betalte en månedlig sum for evnt. varm skolemat for skolebarna på skolen. Det er flere skoler i Norge som har gratis frukt til barna,men ikke gratis varmmat. I Sverige derimot har de det,og det fungerer visst veldig bra. Så er absolutt for at skoler skulle hatt et tilbud om varmmat til elever. Finnes og nok av de barna som går på butikken i friminuttet og kjøper boller og gotteri som lunch.og det er ikke så sunt og energi vennlig i lengden. mer kostbart kan det og bli på sikt. Men no når det enda ikke finnes denne muligheten for at barn får mat på skolen,og det er heller ikke noe sikkert at det vil skje,så er det viktig at skole barn og klart barnehage barn har med seg god niste som gir energi for dagen.

Så er det mange som kommer med ulike meninger og synspunkter om denne nistepakka.Noen skal være mateksperter,andre forbruker økonomer,andre kjendiser,osv osv .

Noen mener at noen barna har alt for  ‘fancy’ mat med seg på skolen,andre har fortsatt den vanlige tradisjonelle matpakka med brødskive og pålegg som har vart i mange år. Noen skal prøve å ha bedre matpakke enn andre. Og noen har ikke mulighet for å ha så ‘fancy’ matpakke. Og noen mener ditt og datt om alt.

Helt ærlig så synes jeg at hele dette matpakke maset,for det er akkurat det det er, blir alt for mye’ hausa opp’.  ( altså ,nesten på kantene til hysteri…)

Jeg tror at foreldre selv kjenner sine barn. De vet best hva deres barn liker og hva de spiser. Jeg mener og at en matpakke ,fancy eller ikke skal være sunn,variert,skal smake og se god ut. Eller vil de ikke spise den og matboksen er like full når den kommer igjen. Jeg leste om ei som sendte med barna brødskive med hvitost hver dag hele uka,og mente det var helt ok og ikke minst rimelig alternativt. Jeg vet iallefall at hadde våres skolebarn fått det hver dag på skolematen 5 dager i uka ,så hadde de blitt lei,og hadde kommet hjem med maten igjen. Samtidig trenger ikke matboksen inneholde alt for avansert eller ‘fancy’ mat så mange kaller det. Langt i fra. Barna har i utgangspunktet ikke alltid så mye kunnskap om det heller. Ikke før de kommer lenger opp i klassetrinnene. No har vi hatt 10 skolebarn,og det har jammen blitt en god del nistepakker smurt i løpet av de 15 årene. De har hele veien fått variert og sunn mat med seg,og mat som jeg vet de liker og spiser. Ikke har det vært verken fancy eller avansert.  Jeg synes i allefall det er viktig med både frukt og grønt i matbosen. Tror og at barn kan læres til å smake på det meste,men nødvendigvis ikke alltid må like det. De har iallefall prøvd. (på forhånd da…) Men alle våres ulike barn,med de ulike smaker,så har det vært og har blitt både ulikt og variert i hver enkelt  matboks. Men sånn er vi alle,vi er ulike og liker ulike ting. Noen liker ‘det og ‘det’ bedre enn andre,sånn er det bare.Det viktigste er at det blir spist.

Å stå i timevis å lage nistepakke for at det skal være så ‘fancy’ er virkelig unødvendig.Men å bare ha brødskive med samme pålegg på dag etter dag kan og være kjedelig, og man kan bli fort matlei. Så jeg tror begge deler er ikke helt det store  liksom. Men en mellomting stemmer jeg for.

Altså den enkle brødskive  var  det jo mange av oss som vokset opp  med å ha både på 60,70,80 og 90 tallet,og vi har jo alle  klart oss fint. Men i dag har vi mer å variere med ,enn den gang, og hvorfor ikke ha litt variasjon innimellom?  Ikke trenger det koste mer heller. Litt  planlegging tro jeg er nøkkelen. Det er iallefall noe som fungerer og praktiseres her, og det fungerer veldig bra for oss. Men igjen,for all del la foreldre selv bestemme hva de vil putte i matboksen til barna sine,de vet hva de liker og hva de spiser. Det viktigste er at de spiser noe sunt og energirikt i løpet av en skoledag så de kan være konsentrert om læringen. Og klart noen har ikke økonomi til å gjøre maten så avansert,og da kan det fort bli mye likt dag etter dag. Men jeg tror med noen enkle grep og vridninger,så kan det bli helt det samme.

Og da tenker jeg i dette innlegget om å bake noe. Selv de med dårlig økonomi kan planlegge å bake noe  ‘annet’. Rimelig er det og.

Så her en dag laget jeg en stor ladning med grove Ostehorn. En fin variasjon i matboksen,gode og saftige er de og. Og her i huset liker alle barna godt Ostehorn. Det som og er fint med å bake noe,er at det kan lages på en fridag og fryses ned. De kan og lages sammen med barna,fin kvalitets tid er det og.

Jeg laget over 30 grove Ostehorn og de ble i underkant av 2 kr stk. De ble delt i to med ulikt pålegg på før de puttes i matboksen.

 

Her er oppskriften på Grove Ostehorn. Veldig enkle å lage.

 

1 liter lettmelk
180 g smør
1 pakke gjær (helst fersk, men tørrgjær kan også brukes) har du tid til å heve lenge,så er en halv pk gjær nok.
5 ss sukker
4 dl grovt hvetemel
1-1,2 l hvetemel  (til deigen ikke er klissete)
Ost

 

 

 

 

 

Så da var det bare å finne frem det en trenger til å lage grove Ostehorn.

 

 

 

 

 

 

Først varmes melken litt  i en panne sammen med smøret. Lunkent.

Så blandes gjæren i. Om det brukes tørrgjær blandes den i melet.

 

 

 

 

 

 

hvetemel,grovt hvetemel og sukker  blandes i  en bolle.

 

 

 

 

Så tilsettes melkeblandingen med melblandingen,og alt eltes godt sammen til en deig. Bruk gjerne kjøkkenmaskin om du har,ellers eltes  deigen minst i 10 minutter. En god regel for å få en luftig deig er eltetiden.

Heves deretter  til dobbel størrelse. Jeg laget over dobbel porsjon,og fikk 4 emner,derav 32 ostehorn.

 

 

 

 

Så  kjevles den ene deigen ut til en sirkel,og deles i 8 emner,gjerne med pizzakutter eller skarp kniv

 

 

 

Litt ost legges på hver leiv

 

 

Deretter rulles de sammen til horn.

På toppen pensles de med egg.  Ost og pizza krydder støs over,( eller annet krydder en liker ) heves igjen i romtemperatur og stekes på 200-210 grader til de er gylne ca 12-14  minutter

 

 

Resultatet er gode og saftige grove ostehorn.

fine å fryse ned

 

 

 gode til både frokost og kveldsmat. Kan og være som tillegg til en suppe , pastasalat eller annen enkel middagsmat

 

 

 

Super å ha som alternativ i matpakken med ulik pålegg på.

Ostehornene er altså perfekt til matpakken.Som sagt,jeg mener matpakken skal inneholde frukt og grønt.Noe helt enkelt som en bananbit,et eple,noen druer og gulrotbit,agurk bit eller hva en har liggende.Her i huset er alle barna glad i frukt,og spiser det best når de er på skolen,eller rett etterpå.Så jeg liker absolutt matbokser med flere små rom i.

Det trenger ikke være mer avansert enn det. Jeg synes ikke dette er noe ‘fancy ‘ matpakke. Jeg mener den er sunn og variert og noe barna her liker og synes smaker godt.Så kan en selvfølgelig variere med frukt,bær og grønsaker. Ikke minst ulikt brødmat. Foreldre vet best.!!!!

 

 

Et forslag til en vanlig matpakke til barna her en skole dag.

 

 

 

Følg oss gjerne på facebook : ‘Huset med de 11 Barna’

Høsten er her

 

 

Da må vi bare innse at det står september på  kalenderen,og det er altså en av høstmånedene.  Og høsten er absolutt en fin måned det med en fargerik natur,bær og frukt som kan høstes inn ,tid for både fjell og skogsturer m.m Og selv om det fortsatt er mange fine dager her øst,med varme dager,og kjølige netter,må vi bare innse at sommeren er egentlig forbi nå. Det har ikke helt alle her i huset skjønt,for bare solen skinner og den varmer godt i ansiktet,t-skjortene er enda ikke pakket vekk,så kommer flere av de yngste med forslaget.  ”  Kan vi ikke gå å bade mamma ? ”

Men med ‘full fart uker’ her med både skole,lekser og mye annet som skjer på ettermiddag,blir det ikke noe rom for noe lengre turer enn at de bare er ute å sykler eller går på småturer på lekeplassen m.m

Uansett er det nå blitt alt for kaldt i vannet til å bade. Så ‘vi’ må nok bare innse at utebading for i år er nå forbi. Men så var det en fin dag i helgen da,over 20 grader i luften,solen skinte ,så bestemte vi oss litt sånn impulsivt å ta en aller siste tur,altså en aller siste badetur. Og det var de klart  med på. Så vi pakket med oss mat og drikke,pølser som vi skulle grille på  bål og gjengen fant frem badetøy og så la vi i vei. Målet var mot skulpene,der vi har vært flere ganger og der Nummedalslågen renner nedover.Et fint sted å både leke,bade,utforske og finne stillhet og ro.

 

 

 

Høsten er her!

En dag jeg fant en liten høstbukett i grøftekanten .

Og norske epler er best da !!!

 

 

 

 

noen siste ensomme blåklokker som står igjen etter en fin sommer.

 

 

 

 

 

Vi bare ‘slår’ oss ned her vi og blir her noen timer. Alltid så godt å komme seg ut,kjenne på frisk luft,freden,roen og høre elven og vannet sildre.

Først skal et lite bål tennes,så vi kan få grille noen pølser

 

 

 

 

 

 alltid koselig med bål tenning. noen av de minste har allerede hoppet uti de små skulpene lenger borte .

 

 

 

 

kjæmpe artig aktivitet i naturen er altså å bygge stein tårn. Og her finner vi alltid mange fine runde steiner,små som store. Og denne gangen samlet vi en del for å bygge noen steintårn. jaja noen mente de var bedre å smake på enn å bygge med… ha ha

 

 

 

 

så var det om å gjøre å få det høyeste tårnet før det falt ned

 

 

 

 

 

denne lille ‘ varden’ fikk stå igjen til noen andre som kanskje vil leke med steiner,eller bygge steintårn.

 

 

 

 

i dyp konsentrasjon…

 

 

 

 

 

og etter både litt mat og drikke innabords,så beveget hele gjengen seg mot vannet for å ta ,mest sannsynlig årets siste bad utendørs. Og litt lenger oppe ligger et lite basseng  fylt med vannet fra elven. Der ville noen hoppe uti,mens de største hadde mål for et hopp fra fjellveggen

 

 

 

 

 

 

 

vel,de ble spurt alle og enhver etterpå om det var kaldt….så var det enstemmig vedtatt… ISKALDT!!!…

“sikkert bare 3 grader i vannet”, sa en av de… ha ha

 

 

 

 

for denne jenta holdt det lenge å få plaske litt med beina…Men det var hun storfornøyd med

 

 

 

 

Og de største….joda de hoppet fra fjelleveggen de….Godt vi var åleine,for kuldeskriket når de traff vannflaten ljomet mellom fjellveggene… ha ha

ja tilbakemeldingen der var og…ISKALDT…!!!! Men tøffe er de,det skal de ha for.

 

 

 

 

Så da var egentlig alle enig om at dette var aller siste badetur for i år…for no var det skikkelig kaldt i vannet.

Ellers ble det en liten tur inni skogen,for der var det noen rødt og fint som lyste mot en.

 

 

 

 

 

Tyttebær !!!

Det var massevis av de,men vi rakk ikke plukke så mange med oss. Tyttebær er veldig godt,og mange av barna her liker og tyttebær,men mest til middagsmat som tilbehør på  b.l.a kjøttkaker m.m Så vi får se om det blir noen turer til i skogen på jakt etter bær i høst.Jeg har alltid vært vant fra min barndom og oppvelst å dra både til skogs og til fjells for å plukke bær. vi plukket hvert år liter på liter med både blåbær og tyttebær som mamma  brukte å lage  syltetøy av. Det er mye bra å hente gratis fra naturen.

 

 

 

 

Men det ble litt bær med  tilbake da,selv om ikke alle var helt modne. Absolutt godt å  ha på lapper sammen med rømme .

 

 

 

 og gode lapper ble det til kveldsmat.

 

 

 

Vi har iallefall fått høstfølelse her i huset. Og så må vi bare innse at høsten er kommet, og gjengen har innsett det nå,at sommeren er forbi. Men som sagt,høsten er også en veldig fin årstid,og klart  vi må bare satser på fortsatt  mange fine dager fremover.

 

 

 

 

og her tar vi nok turen tilbake en annen gang,om ikke før neste år.

 

 

 

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook: ‘Huset med de 11 Barna ‘

 

 

 

 

 

Når storesøstrene spanderer

 

 

 

En dag såg en av barna her i huset at det skulle være ‘Sandvika dagene’ i  Sandvika,som ligger i Asker/Bærum området (litt utenfor Oslo)  Der  skulle det være mye kjekke aktiviteter for barn,mye å se på og gjøre osv. Ikke minst prikken over i’en var at det var et tivoli der og  som så veldig kjekt ut. Så det ble spurt da om de ikke kunne få gå der.

Joda vi er jo en familie som finner på mye vi da,så vi kan klart ta turen inn der å gå å se på hva som finnes av ulike aktiviteter for barn. Vi hørte jo med størstejenta om hun hadde mulighet,hun bor ikke så langt derfra.Joda hun kunne hun,så hun møtte oss etter at hun var ferdig på jobb,og der var veldig mye folk,mye aktiviteter,fint vær.og mye kjekt å se på og gjøre. Det var og mye stand som representerte,reklamerte,eller solgte produkter  for og fra  ulike bedrifter,butikker,forhandlere m.m Så det var mye ulikt på rekke og rad,mye å kjøpe, få gratis ,smake,prøve,teste osv.

Lenger borte var det satt opp en scene der det foregikk konserter,teaterforestillinger,danseoppvisning m.m

Det var og muligheter for å se ulike stunt,stup ved stupetårnet ved sjøen,lån av kano,robåt,dykkerutstyr. Man kunne se stunt på sykkel,få info fra politi,kjøre hest/kjerre,smaksprøver,mange ulike mattips, kultur,klær, og ellers alt mulig mellom himmel og jord som det reklamerte for.

Så det var mye kjekt å se og gjøre der,og her var det full fart for å utforske alt som var der.

 

 

 

 

 

 

Alle barn som ønsket, kunne få figurballonger av 3 ‘klovner’,like bortenfor var det ansiktsmaling,og en dam full i skum som en kunne ‘leke’ i. Og her takker de ja til alt dekan få.

 

 

 

 

Bortover flere av gatene var det tett i tett med ulike stand,på et av de kunne man prøve lykken med å vinne. Snurr ‘lykkehjulet’!! og alle som prøvde fikk premie. Og flere av de ‘vant’ en gratis barnemeny på Burgerking,noen som kom godt tilgode litt seinere på dag.

 

 

 

 

Nedover gatene hadde kiwi utdeling av gratis frukt,is,ballonger og spørrekonkurranse der en kunne vinne ulike ting. Enda videre var det lekekrok for små barna,og  de større barna kunne de få prøve å lage store såpe bobler. OG det er noe gjengen her synes er stor stas.

 

 

 

 

 

wooow…det var stas når en fikk det til,og såååå gøyt, alle de mange fine farger og figurer som det ble og…

 

 

 

 

ja her ble vi stående en stund. …prøve igjen og igjen

 

 

 

 

Utenfor Bærum rådhus,absolutt et koselig sentrum.

 

 

 

 

det var alltmulig stand innom helse,mat,kultur osv bortover gatene,oppover og nedover..flere hadde utdeling av smaksprøver,ballonger,nøkkelringer og mange andre småting.

 

 

 

 

litt lenger nedi en gate hadde politiet hatt stand med info m.m  og ikke alle var så heldig å få ballong med logoen til politiet på…ha ha

 

 

 

 

 litt lenger over broen og ned var det mye annet som skjedde,en scene med ulike konserter ,teater,danse oppvisning og kultur innslag slag i slag,om noen var interessert i å se på det..

 

 

 

 

og mye spennende å se på…

 

 

 

oppi gaten kunne en møte 4 ulike figurer som gikk å hilset på alle barna. Det var reklame  for sortering av søppel. Og de ville vise viktigheten av  å lær barna å sortere papp,plast,restavfall og matavfall. Den grønne figuren var matavfall..

 

 

 

 

det var ellers mye kjekt for barn å leke med på flere steder

 

 

 

 

Og heldige barn som fikk sukkerspinn….

 

 

 

 

 

og mye annet søtt som kunne friste,jaja godt det går fint an å gå videre forbi slikt…

 

 

 

 

 

Men som sagt,etter å ha sett på alt dette som foregikk oppe i gatene,så var det altså dette tivoliet nede ved sjøen som var det aller mest spennende da. Her er det slik at denne gjengen elsker fart og spenning,og de stusser ikke på å prøve alt mulig attraksjoner. (inkludert pappen…så det er nok arvet fra han…ha ha )

Men så er det jo slik da, at å gå på tivoli,nei, det er altså noe man ikke gjør visst en ikke vil bruke mye penger. For på tivoli der ‘renner’ pengene ut. Og det gjelder uansett,om du har få bare noen få barn.  Men for oss,som har mange barn,så er det ikke bare dobbelt så dyrt,men minst trippel så dyrt..haha  Så å gå nedom det tivoliet er ikke så lurt i det hele tatt,for der  blir det  bare en alt for stor fristelse for de. Så  vi pleier i utgangspunktet altså,å ikke  gå på slike steder.

Men så beveget vi oss nedover likevel da,siden en av storesøstrene ønsket at vi skulle ned å se på det. (tror nok det var en baktanke med det ja…) Og på veien de så og hørte de  karusellene som snurret rundt og rundt. Og det er ikke bare, bare alltid  å gå der å se på alt det kjekke med 11 unger uten at de spør om de ikke kan få prøve noe. Men det pleier vi altså ikke å gjøre. Men så,stepper altså de der storesøstre opp. De ville gjerne betale de om noen av  søskene hadde lyst å prøve noe. LYST ? Her trengte de ikke å bes to ganger iallefall. ha ha De ble super glad og var forduftet på et blunk.

Og dermed ble det klippekort,og  både en,to,tre og fire turer  på hver på de ulike attraksjoner. Så heldige søsken altså,så heldige som har så snille storesøstre som vil spandere. Og der ble vi altså helt til tivoliet stengte.

 

 

 

 

klart alle de her tivoli karusellene frister barn,men så er jo det meningen og da. Tivoli er jo en jobb det og…

 

 

 

 

En heldig gutt som fikk prøve ‘bilene’

 

 

 

 

 

å fint med mange søsken,er at 7 av de kjører radiobiler og krasjer med hverandre…

 

 

 

 

og fint med tivoli er at små søstre får kjøre karusell sammen med store søstre….

 

 

 

 

og fint med mange søsken er at mange andre i familien velger og å ta sånne opp/ned, ‘kastopp’ karuseller……ha ha

 

 

 

 

og faktisk var det en dame som spydde i karusellen når de var opp/ned der oppe i luften… ja sånn kan det gå…

De ble heldigvis ikke truffet…

 

 

 

 

 til og med ‘fiskelykken’ fikk de her yngste prøve seg på…

 

 

 

 

og ikke verst for storesøster å få en av brødrene til å ‘vinne’ en ‘smily’ for seg…og klart de klarte det….ha ha

 

 

 

 

her går det så det suuuser,rundt og rundt….fortere og fortere…og aller best å holde seg fast…

 

 

 

 

 

og ikke alle  følte  seg like ‘stabil ‘ etter de her karusellene som gikk rundt og rundt… ha ha

 

 

 

 

 

Men uansett en fin dag igjen med mange fine opplevelser,og noen som ikke var helt planlagt da, for denne gjengen. Ja jammen er de heldig som har så snille og gavmilde store søstre som vil spandere koselige og kjekke opplevelser for søskena sine. Og det er jo ikke bare et par av de heller da…ha ha . Men det er jo ikke noe nytt da,vi vet at de er gavmilde,for det er ikke første gang de vil spanderer på søskene sine da,men noen ganger overrasker de…så tusen takk snille ‘ jenter’.

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook: ‘ Huset med de 11 Barna’