En variasjon i matboksen

 

 

I disse skolestart tider diskuteres det flere steder om de her matpakkene til skole,men og barnehagebarna. Tidligere i år ble det og foreslått av ulike parti om gratis skolemat til skolebarna,eller at kanskje foreldrene betalte en månedlig sum for evnt. varm skolemat for skolebarna på skolen. Det er flere skoler i Norge som har gratis frukt til barna,men ikke gratis varmmat. I Sverige derimot har de det,og det fungerer visst veldig bra. Så er absolutt for at skoler skulle hatt et tilbud om varmmat til elever. Finnes og nok av de barna som går på butikken i friminuttet og kjøper boller og gotteri som lunch.og det er ikke så sunt og energi vennlig i lengden. mer kostbart kan det og bli på sikt. Men no når det enda ikke finnes denne muligheten for at barn får mat på skolen,og det er heller ikke noe sikkert at det vil skje,så er det viktig at skole barn og klart barnehage barn har med seg god niste som gir energi for dagen.

Så er det mange som kommer med ulike meninger og synspunkter om denne nistepakka.Noen skal være mateksperter,andre forbruker økonomer,andre kjendiser,osv osv .

Noen mener at noen barna har alt for  ‘fancy’ mat med seg på skolen,andre har fortsatt den vanlige tradisjonelle matpakka med brødskive og pålegg som har vart i mange år. Noen skal prøve å ha bedre matpakke enn andre. Og noen har ikke mulighet for å ha så ‘fancy’ matpakke. Og noen mener ditt og datt om alt.

Helt ærlig så synes jeg at hele dette matpakke maset,for det er akkurat det det er, blir alt for mye’ hausa opp’.  ( altså ,nesten på kantene til hysteri…)

Jeg tror at foreldre selv kjenner sine barn. De vet best hva deres barn liker og hva de spiser. Jeg mener og at en matpakke ,fancy eller ikke skal være sunn,variert,skal smake og se god ut. Eller vil de ikke spise den og matboksen er like full når den kommer igjen. Jeg leste om ei som sendte med barna brødskive med hvitost hver dag hele uka,og mente det var helt ok og ikke minst rimelig alternativt. Jeg vet iallefall at hadde våres skolebarn fått det hver dag på skolematen 5 dager i uka ,så hadde de blitt lei,og hadde kommet hjem med maten igjen. Samtidig trenger ikke matboksen inneholde alt for avansert eller ‘fancy’ mat så mange kaller det. Langt i fra. Barna har i utgangspunktet ikke alltid så mye kunnskap om det heller. Ikke før de kommer lenger opp i klassetrinnene. No har vi hatt 10 skolebarn,og det har jammen blitt en god del nistepakker smurt i løpet av de 15 årene. De har hele veien fått variert og sunn mat med seg,og mat som jeg vet de liker og spiser. Ikke har det vært verken fancy eller avansert.  Jeg synes i allefall det er viktig med både frukt og grønt i matbosen. Tror og at barn kan læres til å smake på det meste,men nødvendigvis ikke alltid må like det. De har iallefall prøvd. (på forhånd da…) Men alle våres ulike barn,med de ulike smaker,så har det vært og har blitt både ulikt og variert i hver enkelt  matboks. Men sånn er vi alle,vi er ulike og liker ulike ting. Noen liker ‘det og ‘det’ bedre enn andre,sånn er det bare.Det viktigste er at det blir spist.

Å stå i timevis å lage nistepakke for at det skal være så ‘fancy’ er virkelig unødvendig.Men å bare ha brødskive med samme pålegg på dag etter dag kan og være kjedelig, og man kan bli fort matlei. Så jeg tror begge deler er ikke helt det store  liksom. Men en mellomting stemmer jeg for.

Altså den enkle brødskive  var  det jo mange av oss som vokset opp  med å ha både på 60,70,80 og 90 tallet,og vi har jo alle  klart oss fint. Men i dag har vi mer å variere med ,enn den gang, og hvorfor ikke ha litt variasjon innimellom?  Ikke trenger det koste mer heller. Litt  planlegging tro jeg er nøkkelen. Det er iallefall noe som fungerer og praktiseres her, og det fungerer veldig bra for oss. Men igjen,for all del la foreldre selv bestemme hva de vil putte i matboksen til barna sine,de vet hva de liker og hva de spiser. Det viktigste er at de spiser noe sunt og energirikt i løpet av en skoledag så de kan være konsentrert om læringen. Og klart noen har ikke økonomi til å gjøre maten så avansert,og da kan det fort bli mye likt dag etter dag. Men jeg tror med noen enkle grep og vridninger,så kan det bli helt det samme.

Og da tenker jeg i dette innlegget om å bake noe. Selv de med dårlig økonomi kan planlegge å bake noe  ‘annet’. Rimelig er det og.

Så her en dag laget jeg en stor ladning med grove Ostehorn. En fin variasjon i matboksen,gode og saftige er de og. Og her i huset liker alle barna godt Ostehorn. Det som og er fint med å bake noe,er at det kan lages på en fridag og fryses ned. De kan og lages sammen med barna,fin kvalitets tid er det og.

Jeg laget over 30 grove Ostehorn og de ble i underkant av 2 kr stk. De ble delt i to med ulikt pålegg på før de puttes i matboksen.

 

Her er oppskriften på Grove Ostehorn. Veldig enkle å lage.

 

1 liter lettmelk
180 g smør
1 pakke gjær (helst fersk, men tørrgjær kan også brukes) har du tid til å heve lenge,så er en halv pk gjær nok.
5 ss sukker
4 dl grovt hvetemel
1-1,2 l hvetemel  (til deigen ikke er klissete)
Ost

 

 

 

 

 

Så da var det bare å finne frem det en trenger til å lage grove Ostehorn.

 

 

 

 

 

 

Først varmes melken litt  i en panne sammen med smøret. Lunkent.

Så blandes gjæren i. Om det brukes tørrgjær blandes den i melet.

 

 

 

 

 

 

hvetemel,grovt hvetemel og sukker  blandes i  en bolle.

 

 

 

 

Så tilsettes melkeblandingen med melblandingen,og alt eltes godt sammen til en deig. Bruk gjerne kjøkkenmaskin om du har,ellers eltes  deigen minst i 10 minutter. En god regel for å få en luftig deig er eltetiden.

Heves deretter  til dobbel størrelse. Jeg laget over dobbel porsjon,og fikk 4 emner,derav 32 ostehorn.

 

 

 

 

Så  kjevles den ene deigen ut til en sirkel,og deles i 8 emner,gjerne med pizzakutter eller skarp kniv

 

 

 

Litt ost legges på hver leiv

 

 

Deretter rulles de sammen til horn.

På toppen pensles de med egg.  Ost og pizza krydder støs over,( eller annet krydder en liker ) heves igjen i romtemperatur og stekes på 200-210 grader til de er gylne ca 12-14  minutter

 

 

Resultatet er gode og saftige grove ostehorn.

fine å fryse ned

 

 

 gode til både frokost og kveldsmat. Kan og være som tillegg til en suppe , pastasalat eller annen enkel middagsmat

 

 

 

Super å ha som alternativ i matpakken med ulik pålegg på.

Ostehornene er altså perfekt til matpakken.Som sagt,jeg mener matpakken skal inneholde frukt og grønt.Noe helt enkelt som en bananbit,et eple,noen druer og gulrotbit,agurk bit eller hva en har liggende.Her i huset er alle barna glad i frukt,og spiser det best når de er på skolen,eller rett etterpå.Så jeg liker absolutt matbokser med flere små rom i.

Det trenger ikke være mer avansert enn det. Jeg synes ikke dette er noe ‘fancy ‘ matpakke. Jeg mener den er sunn og variert og noe barna her liker og synes smaker godt.Så kan en selvfølgelig variere med frukt,bær og grønsaker. Ikke minst ulikt brødmat. Foreldre vet best.!!!!

 

 

Et forslag til en vanlig matpakke til barna her en skole dag.

 

 

 

Følg oss gjerne på facebook : ‘Huset med de 11 Barna’

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg