Nye epoker for gjengen.

 Da er  en halan   ukes tid  gått etter at det har vært både skolestart for noen her i gjengen, men og andre  nye ‘starter’ og epoker  for noen av de andre i familien.

Det går jo alltid noen dager, og gjerne et par uker  før man kommer inn i hverdagen igjen etter både  ferietid og fridager. Men nå etter en vel ukes tid begynner det no å gå seg til.

Men egentlig har ikke vi hatt så ´normal´ hverdag vi, på mange år.

Men,men  så har jo alle familier sin egen hverdag. Og vi har vår.

Skolebarna her i huset synes i allefall at det var kjekt å begynne igjen på skolen , men klart, det er alltid stas med helg og fri dager  innimellom også.

De har jo begynt tilbake på samme skole som de gikk på før vi dro til fjells.Og det er litt over 2 år siden det nå. Og det var  jo ekstra  hyggelig da, at  noen lærere og elever synes det var kjekt at de kom tilbake til skolen. Ikke minst rektor. Alltid stas med ´vekst´på skoler. Flere sa og ´velkommen tilbake´, og det er jo klart koselig å starte skoleåret med en slik hilsen. T.o.m noen sa de hadde savnet de.

Så da blir det, og har blitt en ny epoke for de skolebarna.Men det er og andre i gjengen vår her som har noen ´nye hverdager´ på ulike områder.

*******************************************************************************************************************

Men først får vi starte med skolebarna sin første skoledag. Det er jo klart alltid litt ´spenning´å begynne på skolen igjen,treffe ´gamle´elever, lærere,men og kanskje noen nye .Men det er nok  litt stas å ‘hoppe’ opp noen klassetrinn siden sist også da.

Elever og foreldre møttes første skoledag på ettermiddag, til en felles samling med både informasjon om skolen, klassene, presentasjon av kontaktlærere og faglærere, assistenter m.m ,kort tale av rektor, presentasjon av de nye førsteklassingene osv.Deretter gikk klassene til klasserommene og foreldre skulle finne klassekontakter m.m

Uansett, det er viktig at alle barn skal trives på skolen, alle barn skal være inkludert og ingen skal være alene, ingen skal mobbes  og alle skal føle seg trygg.

 

 

 

Ja tenk Kun 4 skolebarn begynte i år på barne og ungdomsskolen fra gjengen her. OG det er mange  år siden det var så få skolebarn  som begynte samtidig første skoledag. Men, men  slik er det når de her barna vokser til.

Men,men  neste år blir det iallfall en til som begynner, minstejenta!!!!! Bare det er helt utrolig og uvirkelig å tenke på.

 

I allefall i år har vi en 4.klassing, en 6. klassing, 7. klassing ,og 9. klassing som begynner

 

 

Etter første ´skoledag treff´ med foreldre og elever, ble det litt tid  å leke ute i skolegården.Der er alltid mye gøyt å finne på.

 

 

 

Og så har vi altså 16 åringen vår. En ny epoke for henne og denne siste uka. Hun har begynt på Vidergående skole og det er klart både spennende, bittelitt ‘skummelt’ og, men samtidig klart kjekt. En helt ny tilværelse fra barne og ungdomsskolen. Alt er så mye større, mye elver og helt nye fag og tema å forholde seg til osv.osv.

 

 

Det er altså noe med de her ungdommene som skal liksom ´gjøre seg sånn til´…ha ha  Jaja hun har iallfall ikke noe dårlig selvbilde denne jenta…!!!

 

Hun kom inn på en skole som hun hadde satt som nr 1.som et ønske.  Grunnen var at begge storesøstrene anbefalte denne skolen, for spesielt storesøster hadde kollega og andre hun kjente som hadde gått der.Det er en ganske ny skole og det er flinke lærerne og elever som kommer fra den skolen, er og flinke. (sies det da) Det er Oslos største Vidergående skole med oppi 1800 elever.Så det er en ganske så stor skole kan man si. Et pluss er og at det serveres gratis frokost i kantina hver dag før skolen.

De har ulike linjer på denne skolen, men denne jenta hadde bestemt seg for å velge helse linja. Litt for at det er flere ulike valg man kan ta videre. Hele 8 valg, men kan og legge en grunn for et enda videre valg. Og alt handler om å jobbe med mennesker innom alle aldersgrupper, fra små barn til de aller eldste. En av grunnene hennes var og at yrkesvalg innom denne kategori ´gikk´litt i familien også. Så god hjelp vil hun få underveis hjemmefra.Og det er klart en fordel.

Hun vet enda ikke hva hun skal satse på, men de har enda god tid til å bestemme seg for det de her unge. Men hun har ‘snuset’ litt både på hudpleie eller sykepleier… m.m

Uansett er det et godt valg å velge helsefag linja. Man lærer mye bra og grunnleggende på denne linja. Både etikk, kommunikasjon, respekt, gode holdninger ovenfor mennesker  osv som alltid kommer godt med videre i livet, uansett hva man velger

En stor skole med ca 1800 elever og mange linjer. Tror det er 6-7 etasjer eller noe…

 

 

Helsefag linja ligger i 5. etasje på skolen.Og ikke alle skoler har egen skolegård i 4. etasje,men det har altså helsefag linja.Ikke alle har klasserom i 5. etasje heller.  På hennes linje er det 5 klasser og totalt 85-90 elever . Og de er ute i skolegården hvert friminutt.Og en fin utsikt fra klasserommet

 

 

 

 

 

Vi har vært både på felles foreldremøte med omvisning, og foreldre/ elev samtale. Læreren hennes var selvfølgelig svært imponert over at Emilie hadde 5 yngre og 5 eldre søsken.  Siden hun er midt i mellom alle. ha ha  Hun hadde allerede merket seg, bare etter en uke at  Emilie virket som en tålmodig elev, og klarte å jobbe og være konsentrert selv, om det snakkes eller bråkte rundt henne. Emilie sa selv at hun hadde flere sterke sider pga at hun er i en storfamilie, som å ta ansvar,ha respekt,kommunisere,ikke minst  være løsningsorientert, se muligheter og løsninger. Og hun har lært av sin ´mamma´,

‘Er det ikke plass,så lager vi plass, er det ingen løsning,så lager vi en løsning. Er det ingen mulighet,så lager vi en mulighet. Går det ikke, så ´må´ det gå…osv…. det gjelder å aldri gi opp!!!!’

Ja, ja det er jo godt å høre at ¨noe¨ har gått inn da. ha-ha

Men ellers mente hun selv at hun var god på å jobbe med mennesker, jobbe med barn, delegere/lede, ellers grunnleggende erfaring på mange områder, som å lage mat,stelle og vaske osv… i tillegg til å ha en ´syk´pappa m.m . Joda læreren var veldig fornøyd med ,og  glad for å ha en slik elev i klassen, og sa bestemt at “deg´skal jeg bruke mye… ” ha-ha

 

 

Mye artig i klasserommet hun har fått, en hel ´by´har de laget seg. Og en pekepinne på hva man kan gå videre på å evnt ´bli, utifra helsefag linjen.De har et eget apotek, og alt av anatomi, sykdomslære, kroppen ,organer osv…er tilgjengelig

Det er absolutt mye lærerikt og interessant her. Så hun tror  dette vil bli,og kan bli et bra år. De skal og ut i praksis  før og etter jul som og  kan bli spennede.

 

 

 

 

Og så har vi denne karen da. 17 åringen som har allerede gått 2 år på Vidergående skole og har ett år igjen pluss lærling. Siste året nå har han gått på en linje som heter Transport ,for hans mål er å bli yrkessjåfør og det blir de b.l.a ved å gå på denne linjen. Men det han har igjen er altså et skoleår og lærlingplass.   For å kunne praktisere lærling på stor bil, må du først ha sertifikat på vanlig bil og kunne kjøre det. Så da må han bare vente enn så lenge.

 Han har jobbet ellers  med litt ulikt i sommer, men fra denne uka og ut året har han begynt å jobbe der som storebroren har jobbet i ferier og friperioder. Det er som takmontør inne i ulike bygg.Så da får han tjent seg en del kroner på det og mens han venter på siste året og lærlingtid.

Så for han blir det og nå en litt annen hverdag og epoke fremover.

 

Ellers er jo han lidenskapelig opptatt av biler og bilmotorer.Så han er vel blitt litt sånn familiens ´mekaniker´ på alle måter han der.Og det kommer absolutt godt med å ha en slik i hus.Han har og jobbet en del i sommer med å fikse på biler, jobber for en annen mekaniker innimellom og tar ulike oppdrag, skifte bremser, skifte skjermer, olje, filter og alt annet på folks biler. osv…Vi selv fikk knekt en fjæring fremme på bilen for noen uker siden, og da var det denne karen som skiftet den delen.

Han begynte for et par år siden å ´mekke´på en bil han hadde fått. Planen var å bygge den opp og på sikt bruke den, men nå  er tanken å selge den, for han har funnet en annen bil han vil fikse på og ha. Og pappen ble med han for ikke så lenge siden og de henta en bil,en  Mazda  av eldre årgang, fåtall av sitt slag  pr.no, visst nok. Og den skal han og en kamerat bygge og fikse opp.

Men for å fikse en bil m.m trenger han ulike deler og da har han altså skaffet seg enda en bil for å bruke den som delebil. De deler han ikke trenger selv og bruker skal han selge videre. Er noe med de her som er innom dette miljøet at de kjøper og selger deler . Og han skaffer det meste og.

Så forrige helg var de til Bergen og på veien dit henta de en anna bil,en Audi, som altså skal brukes som delebil.

Og så har vi denne karen da.

Han ble altså ferdig med 3 år på Vidergående skole  nå til sommeren. Der han hadde valgt og ønsket å gå det siste skoleåret i Russland.Der fikk han dessverre ikke være hele skoleåret pga krigen,men måtte altså reise derfra i slutten av februar og gå resten av skoleåret i Tromsø. Men det gikk fint.

Han har vært litt på reise i sommer og jobbet. Og nå i august satte han seg på flyet nordover til Trondheim, for han skal tilbringe det neste året i førstegangs tjeneste i militæret.

Absolutt en ny ,spennende, lærerik og interessant epoke i hans liv. Og for oss, den første gutt som i gjengen vår som har begynt i førstegangstjenesten i militæret. Rart med det da, men tror nok det er en kar som er en smule både stolt og føler seg staselig med uniform på…ha- ha

 

De siste uker har det vært dager med både undervisning, både praktisk og teoretisk, øving, opplæring, trening på ulike områder m.m . Og det er her rekruttene får vise hva de kan. Alt om rydding, bretting i skap, sengestrekk, vasking osv. Og han kan absolutt være glad for den bakgrunn han har fått med seg hjemmefra, for da stiller han godt rustet ha ha

Og resultater til nå, har vært gode iallfall ,sier han. Så det er klart bra og godt å høre.

Og så blir det klart spennende å følge eldstemann videre. Han har fortsatt mål å bli flyger/pilot ,og han vurderer å søke seg videre inn i luftforsvaret ,der de får ta utdanning innom flyger. Å ta sertifikat på stor bil er og noe han vil komme til å gjøre.Så absolutt et spennende år for han.

 

Og så er det denne frøkna som og er  i en ny epoke i sin hverdag. Siste måneden har hun begynt i ny jobb. Hun har tidligere tatt igjen noen fag hun mangler for å få studiekompetanse på å gå videre på ulike yrkesfag. Hun har og jobbet på ulike sykehus som pleieassistent, og der eldstejenta jobber siste par år. I fjor valgte hun å gå et år på bibel/misjon skole  der de fikk reise til Kenya, som var en stor og minnerik opplevelse. Noe som og gav mersmak. I sommer har hun vært og på noen turer ,men ellers jobbet .

Men nå fra august har hun i tillegg til å være pleieassistent på sykehusene,begynt å jobbe på ´Espresso House´. Det er altså en kaffebar kjede som finnes flere steder både i Norge og i andre land.Og bare i Oslo er det ca 20 slike kaffe barer-Der kan man nyte flere ulike kaffe, bakverk, påsmurt mat og kaker m.m

Hun jobber som en ´Barista´- den har ansvar for at alle gjester og besøkende til kafeen,at de får en god opplevelse. Man smører og serverer bakverk, mat m.m, Står i kassen, lager ulik  kaffe, servere, ha det ryddig og rent,er med å skape godt miljø,yte service osv.

Så her trives hun,selv om det er travelt og mye å gjøre. Noen ganger begynner hun på jobb kl 05.00 for å smøre baguetter ,lage kaffe,rydde,tilberede,sette på plass osv…før åpningstid.

De har og åpent både lørdag og søndag.

Men innimellom jobber hun og på sykehuset.Ellers har hun og et fag igjen før hun er helt ferdig med det, så mulig hun tar det og i høst og leser innimellom for å bli ferdig med det.

 

Absolutt et koselig sted, både å jobbe, men og å komme som gjest.Ikke minst har de god og smakelig bakverk og mat.

 

 

 

Ellers har hun flyttet for et par uker siden. Fra en leilighet til en annen som ligger like bak der storesøsteren hadde leilighet før .Og  da må jo klart vi stille opp å hjelpe og bidra der vi kan .Og til stor stas for de yngste så er det lekeplass rett nedenfor leiligheten der hun nå er.Så her kan de leke om de er på besøk til henne.

Men storfamilie er det alltid noen som hjelper og bidrar ved flytting.

 

 

Stor stas at det var lekeplass rett ved siden av inngangen.

 

 

 

Og så har vi eldste jenta.Der er det ikke så mye nytt denne høsten for hun, men hun vurdere og lukter likevel på et par ting. Hun har litt lyst å flytte,og mulig delvis  sammen med lillesøsteren, 16 åringen. Ellers jobber hun på Gastro på Ullevål sykehus, men har veldig lyst å ta permisjon derifra  og prøve seg på intensiv avdelingen, og kanskje på sikt ta noe spesialisering innom der for å bli intensiv sykepleier.  Det er når man er ung sykepleier at det er lettere å ´prøve´litt andre ting når man har muligheten. Så da får vi bare se hvilke valg hun tar fremover. Vi har iallfall sagt, ´bare kjør på´. Viktig å prøve og gjøre ting man ønsker, så lenge man kan. !!!

 

 

Hun trives godt der hun er med godt miljø og mange spennende utfordringer.Hun går mest natt i perioder, og noen netter er det mer travle enn andre, men noe har de å gjøre på uansett .

 

Hun er  absolutt snill, hjelpsom og har et godt hjerte. Nylig dro hun frivillig, og av seg selv  opp igjen til morfaren i Bergen. Og det var han klart veldig glad for. Hun hjalp han med handling og matlaging , rydding,vasking m.m

Kun den ene dagen i Bergen skinte solen og det var opplett, ellers var det regn…som vanlig…!!!

 

Igjen fikk han fylt opp en del mat i frysen. Nå var det bare å varme opp for hans del. Så tenker hun at det får bli noen faste turer annenhver mnd ,så holder han seg ajour med mat. Rart med de her eldre ensomme mannfolka.De ‘gidder’ ikke, og det er tiltak å lage seg mat. Men godt for barnebarna å kunne bistå da,  flott slik, og veldig greit sånn sett. ha ha  Det er glede begge veier og det er det viktigste. Mat må han ha seg uansett.

 

Og så har vi minste jenta vår. Tenk at hun allerede har blitt 5 år. Ja det er hun fullstendig klar over, og de 14 dager etter bursdagen har hun flere ganger bare minnet alle her på:

“Mamma, no er jeg altså 5 ÅR !!!!! “

Til bursdagen  hadde hun fått noen penger, og har i tillegg  snakket lenge før bursdagen sin  om at hun ønsket seg en rosa tohjuls sykkel med korg fremme, så dukker/bamser kan være med på sykkeltur. Så da fikk vi kjøpt en slik sykkel til hun .Og det var klart stor, stor  stas.Så det har blitt en del timer nå på den sykkelen nå siste to uker .

Ellers er det en frøken som er lite opptatt av at hun om 1 år skal begynne på skole. Hun nevner det noen ganger, og liker å sitte å tegne, fargelegge og skrive bokstaver når de andre gjør skole oppgaver ,lekser m.m  men ellers er hun  mest opptatt av å leke med alt mulig, koser seg med hunden Linus når vi passer han ,er med ut og over alt m.m Og leker med storesøsken når de er hjemme,og liker å være både prinsesse og midt punkt.

En gang vi gikk forbi  to hester for  å  hilset på de, mens de andre hjalp storebroren med noe verktøy til en bil.

Hester elsker gress, det ble bare litt morsomt visst når den ene hesten glefset til…..Hun skvatt litt til da.

 

…og så  måtte de få litt mer gress ,joda dette synes hun  var gøyt….

 

 

 

 Hun er veldig glad i dyr denne jenta, som de andre i familien er, så her kunne hun vært i flere timer.

 

 

 Vi passer og noe dyr innimellom ved behov. Og nylig fikk vi passe en liten valp på 5 mnd. Da koser denne jenta seg.Den får leke med bamsene m.m

 

 

 

Det har vært en utrolig varm og fin seinsommer her med  grader lagt over 20 hver eneste dag, blå himmel og sol. Og tross travle hverdager innimellom ,så har det blitt noen småturer, og et par dukkerter i vannet.Man må nyte varme og finvær så lenge man kan.plutselig er høsten her og luften er mye kjøligere.Og det merkes allerede gradvis litt etter litt.

 

 

 

Fortsatt friskt med en dukkert for denne gjengen….

 

 

 

Selv hunden hoppet uti vannet noen ganger og tok seg en dukkert…

 

 

 

alltid noe å utforske ved vannkanten…

 

 

 

 

Ballspill…Noe som er Alltid populært i gjengen her…

 

 

 

Når det har vært mange fine varme ‘seinsommer’ soldager her, blir det og noen veldig fine solnedganger innimellom på kveldstid….

 

 

 

 

 

Da for vi ha fokuset videre og fremover,for å  bli ferdig med oppussingsprosjektet vi holder på med m.m  Og så får vi følge med gjengen vår hvordan det går med de mot høsten. Flytting er og et punkt på lista vår som må gjennomføres . pluss-pluss-pluss

Så det er nok av ting som skjer fremover. Og vi får bare henge oss med ….

Tusen takk for at dere der ‘ute’ henger med og.Det er vi veldig takknemlig for.

 

Følg oss gjerne på Facebook:

‘ Huset med de 11 Barna ‘

 

En siste del av årets sommerminner

 

Ja nå  nærmer hverdagen og skoledagen seg med stormskritt, og man har hørt gjengen her innimellom at de har teller ned på dagene til de skulle begynne på skolen igjen. Vi er kommet vel halvveis  inni august måned og i løpt av måneden  blir det en ny epoke for de fleste av barna her i familien. Noen av barna her synes det blir både spennende å bra, og noen synes godt sommer dagene  kunne vært mye lenger før skoleklokkene ringer igjen for et nytt skoleår.

Det er altså flesteparten  av barna som får en ny hverdag, og det skal vi komme tilbake til i neste innlegg.

Men nå rett før skoleklokkene ringer inn, så  har det vært  dager nå i begynnelsen av august måned der vi har gjort flere ulike ting. Så det får vi og få med oss  som en siste del av årets sommerminner. Det har vært fortsatt sol og sommer dager her øst,men og regndager. Men det har og blitt noen små reise for noen både her og der siste 14 dager .

eldstejenta her i familien  hadde  valgt tidlig å ta ut feriedagene sine s på sein sommeren dette året,for hun hadde tenkt å ta en liten tur til utlandet. Og étter´fellesferien er slike urer mye billigere. 16 åringen som hadde bursdag nylig nå i sommer fikk være med, både som reisepartner ,søster, men og som en ´bursdagsgave tur ´sammen med storesøster. Og de hadde en veldig fin uke i Bulgaria med grader over 30 hele uka.

Det ble og en Bergens tur for noen i gjengen her for å hjelpe litt farmoren og farfaren med å rydde litt her i der. Noe pappen hadde lovet de en god stund at han skulle  komme å gjøre.

Eldste gutten dro og nordover for en ny epoke for han dette året.Men det kommer vi tilbake til litt seinere.Og det ble og en Sverige tur for å hjelpe ferdig en ´jobb´ vi hadde påbegynt hos en eldre dame. Og endelig var nedtellingen til bursdagen til  minstejenta  her i gjengen, slutt.

Da vi bikket over i august måned og noen dager inn ble det altså noen dagers Bergens- tur for å hjelpe litt besteforeldrene . De to store gutta hadde og noen  ekstra dager fri, så det passet fint. Nest eldste datter kom opp dagen etter med fly siden hun skulle jobbe da vi dro, men ville så gjerne være med. Storesøster var igjen og passet noen av de andre søsken som ikke var med.

Det er noen timer fra øst og oppover til vest, men det er en fin tur med flott vestlandsnatur, høye fjell og dype daler.

 

 

Altså med store barn i familien,så er det altså en epoke vi er inni no at det er ´alltid´en eller annen som vil , har lyst, ønsker og skal kjøre… Så mammen og pappen her rører knapt rattet lenger…ha ha

Og med turer både her og der, så er det alltid noen som vil henge seg med. Og så får de god trening på både smale vestlandsveier og brede motorveier.

 

Det var en fin soldag når vi dro over fjellet,traff på noen koselige ull dotter,og fin natur.

Oppi 9 timer i bil kan være litt kjedelig noen gang. Så då hadde nest minstemann som var b.l.a igjen, lånt storesøsters telefon og ringt på ‘Skype’ til lillesøster i bilen. Joda,de hadde moro med det en stund. Når vi er på tur har vi alltid niste med oss,og selv en brødskive  kan klart gjøres morsom innimellom.. ha ha

 

 

 

og så måtte det stoppes litt innimellom,beinstrekk og noen fine naturbilder.

 

 

Over Aurland,flott natur,høye fjell og dype daler.

 

 

I Bergen ble de et skikkelig vær skifte. Faktisk kun 8 grader en kveld, ellers var det regn og surt. Men ingen grunn å ikke være ute.Og det ble noen dager med rydding, turer på søppelplassen , maling m.m og gutta hjalp med å rydde garasjen ,stable ved m.m Og så fikk jo  vi og de som var med , samtidig også besøket farmoren og farfaren.

 

 

 

takk for nå vestland….

 

 

Og de andre som ikke var med,men som storesøster passet hadde heller ikke hatt det noe kjedelig.Storesøster har alltid noen ´planer´på ´lur´for de andre.

Så de hadde hun b.l.a en dag tatt med en tur på tivoli. Rett der hun bor  hadde det en hel uke vært årets ´Norway cup`. Det er en hel uke med fotball kamper for barn fra oppi 60 ulike land. Det hadde vært ekstra mange i år pga nedstenging de siste 2 år. Men så feiret de og 50 år. Så over 1800 fotballlag var representert og  over  18 000  var påmeldt der. I den forbindelsen hadde de satt opp et veldig stort tivoli for den som ønsket å komme. Så her dro noen av gjengen vår opp dit og hadde en fin dag der..

 

 

Storesøster og lillebror var og på butikken.

Og til middag en dag ,ble det pita pizza.

 

Det har og vært et variert vær her øst. Med fine og varme soldager,med og torden,lyn og regn. Så både badetøyet har vært fremme på turer, men og paraplyen og støvlene.

 

 

 

 

 

 

Godt med sterke storebrødre som kan være bærehjelp for lillesøster.

 

 

 

 

Å finne de søteste markjordbær på turer er en smak av sommer. Vi har og passet en  veldig artig og kosete pus i over en uke.Den lignet veldig på vår pus

 

 

Etter noen jobbe dager her som vi er nå,for det har blitt noen malingstrøk flere her og, på både vegger og tak. I tillegg  noe tapet m.m Så har vi  og begynt skru opp kjøkkenet. Så det går fremover, selv litt seint innimellom.

Men så passet det med noen dager over til Sverige for å gjøre ferdig en male/oppussings prosjekt vi begynte på måneden før, men ble ikke helt ferdig med. I tillegg hjelpe med litt andre ting som måtte gjøres.

 

Det var dager her øst og videre inn i nabolandet at det var flere fine sol og varmedager. I Sverige var det temperatur rundt 34 varmegrader noen dager. Høsting av de store kornåkrene har og påbegynt og ferdig noen steder. Kornåkrene er så fine .

 

 

Vakkert med kornåkre….

 

 

Det ble flere dager og mange timer men maling av lister og vegger m.m . Dagen før var vi å kjøpte lister og måle,sage og spikret de opp, etterpå var det å male de m.m Og alt slikt tar tid. to strøk på alle vegger , sette opp benker, sperre en dør osv.. Mye plukk som tar tid. Og selv med lange og sene nattetimer,ble vi enda ikke helt ferdig.

 

Det er nok av boltreplass for gjengen her iallfall, gamle trær å klatre i,stor hage og skog rundt hele området m.m . Så det er mye å utforske.

 

 

 

Og det var mye annet å gjøre og her,og ikke bare male,sage og spikre…Men vi hadde med oss nest eldste gutt på 17 som tok seg av veldig mange ting og. Han slo hele området med plentraktoren, og selvfølgelig skulle de yngste se litt på dette. Han søvsuget og vasket bilen hennes,og fikset ellers noe på bilen som var problemer.Han er jo mr bil fixer i familien.  Var og med oss å hjalp med snekring av lister m.m skrudde noe annet pluss,pluss….

 

 

Minstejenta fikk sitte litt på fanget hans når han kjørte en tur.Det var stas…

 

 

Det var varme og solfylte dager,så litt mot kveldingen,rett før sengetid fikk vi tatt en rask tur til et fint nærliggende vann så de kunne ta seg en dukkert. t.o.m storebror og pappen hoppet uti.

 

 

Blikkstille vann,kun noen småfisk hoppet I vannet

 

 

 

 

 

Og med stor hage og mye skog rundt,var det  altså mye å oppdage og utforske. De var rett i skogen og plukket kantarell som vi steket til kveldsmat.I hagen var de rabarbra, solbær,rips,jordbær og druer,men druene er ikke modne enda, ikke før til høsten.Flere små frosker fant de i hagen og mye annet spennende.

 

 

 

 

 

Siste dagen fikk vi hjelpe med å støvsuge,tørke støv og vaske alle gulv m.m Og da gikk vi noen runder i hagen og plukket noen fine somme blomstbuketter  og pyntet med på border her og der,og det er jo så koselig og alltid trivelig.

 

 

 

 

 

Dagene før,men og dagene mens vi var borte,var altså storesøster og 16 åringen samtidig en tur utenlands. Og de hadde hatt en fin 8 dagers languke i Bulgaria

 

 

 

Det var altså varme og fine soldager ,så deres dager besto  mest av bading og soling.Storesøster ´latet´seg med god samvittighet. Hun (og flere) har hatt mange travle og intensive jobbe dager  med mye overtid siste året på sykehuset.

 

 

 

 

Det er jo mye billigere i Bulgaria i forhold til Norge,så det å spise ute der ned koster lite. Men de hadde kost seg de.

 

 

 

 

Storesøster er ikke så veldig glad i å ligge å sole seg på stranden, for det er så mye sand som kommer alle veier, så hun trives best ved basseng. Men gåturer til stranden ble det nesten hver dag, men det var  mot  kveldstid. Og så er det noen med hav,strand og bølgesus….

 

 

 

 

 

Samtidig hadde vi og en ungdom,14 åringen, noen dager på ungdoms leir. Egentlig ville han være med til Sverige,for han liker å klippe gress,og hjelpe til. Men på leir hadde de hatt mange fine dager. Der de hadde badet,hatt konserter,lek,aktiviteter,fellesskap og mye moro sammen.

 

 

Og så kom altså endelig bursdagen til minstemor. Og hun har virkelig hatt nedtelling sammen med de yngste søsken til at hun skulle bli ´hele´5 år…. HURRA !!!!!!!!!!!🎈🎈🎈

 

🌻🌾Endelig er nedtellingen ferdig,(og den har virkelig pågått i noen uker nå.😄)Men nå kan vi altså rope Hipp,hipp Hurra for enda et nytt bursdagsbarn i hus….Og det er vår alles beste,skjønneste og godeste Lillesøster og minstejenta Talitha Amelia som endelig har bursdag.🥰❤️

SÅ Gratulere så hjertelig med allerede 5 års dagen din…….vææææ,hvor ble tiden av.???

 

Vi ønsker deg Alt godt,det aller beste.Vi er alle,så veldig glad i deg vårt ‘ lille gull’.Du er toppen!!!!!

 

Hundretusenvis av Bamseklemmer 🐻fra hele gjengen…..😘😘

 

 

 

 

En liten hilsen fra en av storesøstrene også

 

 

 

 

og litt kake,is og bær måtte vi selvfølgelig  ha.

 

 

 

 

Og så kom de to reisende søstrene  akkurat tilbake, og hadde med en gave til lillesøster, og en ting til alle de andre. t.o.m pappen fikk bulgarsk kaffe… ha ha  og ellers  litt gotteri  og annet.Storesøster tenker alltid på de yngste og de andre når hun er på turer her og der. Så det er alltid stas når hun kommer igjen. Hun har alltid noe godt med seg.

 

 

 

  Ja tenk lillesøster,lille prinsesse,minstemor,minste jenta og minst i gjengen vår har allerede blitt 5 år. Det er veldig rart å tenke på. De årene føles  og har gått ekstra fort. De vokser så alt for fort de her barna.  Og som en storesøster sa her tidligere at hun savnet tiden da minstemor var baby. For det er så koselig med slike små. Å ja, hun har så sannelig rett.

 

 

 

Ja det ble mye innholds rike sommer minner denne gangen også.De tar  vi  med oss videre mot høsten og i minne boken.

Nå blir det forberedelser til skolestart !!!!

 

Følg oss gjerne på Facebook : ´Huset md de 11 barna´

Noen flere sommer minner å lagre

 

Kalenderen har nettopp bikket over til  August og det er veldig hvor denne sommeren har fløyet fort  av sted. Men heldigvis det er noen dager igjen av den,selv om det noen steder er det blitt litt kaldere i luften og kveldene blir fortere mørke.

Her i familien og blant gjengen vår har det iallefall vært mange fine sommerdager denne sommeren, tross en ganske så rar og annerledes sommer,iallefall for oss.Og de siste 2 uker av juli måned har og vært både minnerike og innholdsrike for denne gjengen vår.Det er få kjedelige dager i Familien ‘kork’  iallefall.😄

Alltid noen å være med,leke med,gjøre noe sammen med og ikke minst som det har vært litt av denne sommeren, reist sammen med.Det er absolutt mange fordeler  med å være storfamilie og ha mange søsken.Og siden denne sommeren har vært noe spesiell og annerledes både når det gjelder bo og livssituasjon, så har spesielt de store søskena bidratt med att både de mellomste og yngste har fått fine opplevelser.

Vi er en familie som er, og har alltid vært sammensveiset. Og selv om noen søsken har flyttet ut fysisk,så ‘flytter’ de aldri ut av familien.Vi har aldri sett på ,eller tenk at ferietid er en tid man ‘må’ dra eller reise på noe ferie.Det er ikke noe menneskerett å dra/reise på ferier.Det er så lite som skal til bare å gjøre noe ‘annet’ sammen med barna i ferietiden.Barn krever ikke at man ‘må’ reise noen sted og betale tusenvis  av kroner ,om ikke de blir påvirket til å tro at det er det som skaper er en fin og minnerik ferietid.Det er bare tull.Er nok av slite foreldre etter dyre ferier til utlandet.Vi har alltid lagt vekt på det å være sammen og gjøre ulike ting som man kanskje ikke ellers alltid får tid til i hverdagen som er viktige.Men vi har jo klart vært veldig heldig å kunne ha campingvogna vår som et ‘hus’ med på småturer her og der om sommeren. Og skapt mange minner hver sommer oppover årene.

Og de store barna som har flytta ut,de tenker mye det samme,de forsatt ‘planlegger’ sammen med resten av familien om de vil ta turer ,men  tar og med i tillegg søsken på småturer her og der ,noe de selv ønsker og velger å gjøre,og det er jo klart veldig fint å se.

 

Og søskene selv setter pris på det,men så blir det og veldig ‘naturlig’ at det er blitt slik.Men absolutt veldig stas.

 🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻

 

 

Det har iallefall vært mange fine soldager øst,så det var flere ganger det ble noen badeturer i nærområdet.Det er alltid stas med gjengen her.De trives godt i vann,og kunne garantert bodd på en badestrand..haha.

Men naturen er absolutt fin og her er alltid så fint å komme.

 

 

 

 

 

 

 De bader og koser seg…

Selv om det ikke har vært den høye temperaturer i vannet denne sommere. 

 

 

 

 

 

De store dro og noen ganger  til byen og hoppet fra et badested med kai.

Der de hoppet i all slags vær.De synes det er stor stas.

 

 

 

Juli måneden er og måneden der hunden i ‘familien’,jaja storesøsters ‘ kjæledegge’ da, Linus, har bursdag.

Ikke det at det feires noe,for hva skjønner han av det. Men han fikk en extra godbit da,og et tyggebein av kylling.Det elsker han. 😄Men  en  av jentene her hadde skrev en hilsen til han.

Men 3 år har han blitt no,en veldig artig fyr på alle måter som har blitt en del av familien.

Vi passer han ganske mye,så han trives hos oss…😃

 

 

 

Da vi var på fjellet i fjor var pappen her i huset mange ganger til tannlegen for han holdt på med å få satt inn en ny fortann.Han knuste den da han var liten gutt og har hatt den på stift,men nå noen tiår etter hadde den falt ut.Og etter mange besøk og ny på-limet tann som stadig falt ut,skulle de sette inn en ny tann på stift.

Han spurte da etter mange besøk, om tannlegen kunne tatt den årlige sjekk på alle barna,siden vi var på fjellet det året og ikke i lavlandet.

Joda det skulle tannlegen,han skulle innkalle de alle  til sjekk.Men han gjorde aldri det,tross flere purringer.

Men nå fikk endelig hele gjengen tannlege sjekk her i lavlandet ,3 om gangen over noen dager.Og minstejenta fikk gå til  sitt aller første tannlegebesøk. Det var veldig stor stas.Hun gikk å gledet seg i flere uker.

 

 

 

 

Når eldstejenta her har jobbet en del nattevakter pleier hun å ha noen fridager,for slik er turnusen hennes.Og har hun ingen spesielle planer ,så tar hun ekstravakter.

Men denne gangen i juli,når hun hadde friperioden sin,foreslo hun å ta en liten tur sørover og ville ta med noen søsken.

De to store gutta kunne og akkuratt de dagene,og likedann noen av de andre.

Så hun tok med seg 6 av de store søskena,spanderte bilett på de , og dro til Kristiansand, for hun ville ta en 2 dagerstur i dyreparken.Broren kjørte vår 7 seter.

De tok med telt og satset på noen fine dager sør.Og ingen ble skuffet.De hadde en fin tur.😊😊Og storesøster er absolutt en snill søster.

 

 

Mange fine og morsomme dyr å se

Både ville dyr….


 

.og husdyr..

 

 

Noen av gjengen

 

 

 

 

Tømmerrenna ,

en absolutt populær attraksjon for de alle…

 

 

Og mye annet kjekt å gjøre,se og oppleve.Alt,i alt en veldig fin og minnerik tur for de.

 

 

De var vekke i 4 dager,og dagen etter de dro,og første dagen i dyreparken hadde vi et nytt bursdagsbarn i hus.

Det ble lite feiring her,siden de var på tur.Men både sang,bursdags hilsen og pizza hadde det blitt på hun der sør.Og Selvfølgelig en fin dag i parken.

 

En hilsen fra oss ble det og selvfølgelig 

 

 

“Da har vi enda et sommer barn her i huset som fyller år 🌷💗HIPP HURRA og Gratulere så hjertelig med endelig 16 års dagen vår skjønne Emilie Linnea Vabø . Tenk no kan du og øvekjøre…juhu🚗.Bare å stille deg i køen😄. Vi er alle veldig takknemlig for akkurat DEG!! Du er en god skatt vi er så glad for. Vi var spent for 16 år siden om du kom på vår ,den gang 10 års bryllupsdag,men du ventet til dagen etter. Og det var en stor,stor glede.❤️🌺❤️
Vi er alle veldig stolt av deg, og alle,både små og store søsken er super glad i Deg.😘Vi ønsker deg Alt godt,det beste.
Tusenvis av gode ‘knuse klemmer’ fra hele gjengen. 🥰

 

 

Og en liten  hilsen fra en søster..

 

 

Og igjen var det  b.l.a de 3 yngste som klart og hadde lyst å være med på telttur og  en tur i en dyrepark.Men på et slikt sted er det ikke noe vanlig for mange barn å kunne dra.Og det kan føles urettferdig noen gangen.Men barn må forklares at slik er det faktisk  noen ganger.Dette var en tur storesøster ville ta,og en annen gang fikk de gjøre noe de andre ikke får.

Men vi fant på andre ting vi.

 

Nest storesøster kunne heller ikke ,for hun jobbet.

 

 

 

Vi tenkte og prøve noe vi hadde sett .

Man måtte smelte  sjokolade strøssel og poppe pocorn sammen.

Da blir de ‘sjokolade popkorn’.

Og det funket faktisk,men det må være lav varme,ellers kan de fort svi.

Men det var morsomt å prøve og de likte det godt.

 

 

Ellers ble det turer på lekeplass,bading  m.m Og en del forberedelser.

 

 

For  det var næmlig  og en veldig artig ting vi fikk være med på.

Hun vi hjelper her vi er nå,har vært forlovet med en Bergenser i 7 år.Og nå i juni kom de å fortalte at de hadde bestemt seg for å gifte seg nå i juli.

Ååååå så flott da ,sa vi.

Ja det skulle bare være en helt enkel feiring med noe familie,venner og kjente.Litt sånn åpent for den som ville komme.De skulle gifte seg i en kirke like ved her og hadde funnet ut at de skulle bare feire det enkelt etterpå. De skulle få bruke en del av en pizza restaurant på Scandic hotell like ved her til feiringen, og de som kom kunne selv bestille seg italienske pizza.

Joda ,det var absolutt et orginalt og annerledes feiring av en bryllupsdag.Men de ville bare gjøre det enkelt.Så det var akkuratt slik de ønsket det.

Men nå har ingen av de vært gift før ,så de visste ikke så mye om eventuelle detaljer.Så da måtte jo jeg benytte muligheten å høre.

Har du tenkt på  noe blomster da Brudebukett,pynt på bordene? Servietter,evnt andre pynteeffekter?

Eller kaker? Det må jo være litt kaker vel? Funnet kjole,slør,fikse hår,sminke o.l ?

Eller at noen tar noen fine minnerike bilder fra dagen .

Næææææ, de hadde ikke tenkt på noe av dette de.

Jo,kjole var klart. Hun skulle få bruke en gammel brudekjole som hennes tante ( søster til hennes avdøde mor)hadde brukt,den var nok sikkert minst 50-60 år.

Men Hallo,man  må jo ha blomster og kaker på en slik dag…og alt det andre.

En slik dag skal jo være litt ekstra og spesiell, tross enkelt.

Så da tilbød vi oss å hjelpe.Jeg skulle fikse alt av blomster,litt pynt m.m  lage alt av kaker, slør,og 15 åringen her er veldig flink,så hun skulle pynte henne på håret og sminke hun litt m.m

Og jeg kunne ta noen fine bilder de kunne ha som minne…m.m

Ååå de ble utrolig takknemlig,og såååå glad.

Men så var de en del på fjellet når vi var der,så de har smakt på mange av kakene og sett at bord var alltid pyntet med blomster m.m

Meb Joda ,vi kan jo klart bidra der vi kan.Også kan jo jeg se  muligheten til å kunne få lage en brudebukett for første gang…haha😄

Men nå liker jo jeg veldig godt og styre med de her tingene da,så det er  bare morro for min del.

Så noe forberedelser ble det,jeg skaffet blomster,slør og alt til kakebaking m.m

Hun måtte si hvilke blomster,farger m.m hun likte.Hun var glad i farger,så en del rosa var hun glad i, og noe grønt og hvitt.Men peoner var en favoritt.

Så da var jeg og fant ulike blomster og den aller siste peon buketten.

 

 

 

Det ferdige resultat…Og den ble ikke så allers verst da.Bruden ble iallefall strålende fornøyd,overrumplet og rørt.Den ble så myyyye finere enn hva hun hadde forestilt seg. Og alle de rosa fargene hun elsket.Ja dette var stor stas.Hun smilte fra øre til øre .

Hun er og en slik fargerik person,så det passet hun fint.

 

 

 

Gjengen som var på tur ,kom igjen på morgenen, for 16 åringen skulle pynte og sminke den kommende  bruden.

Vi fikk dra ned i pizza restauranten og pynte på bordene med samme blomster som buketten , ballonger og servietter m.m  Kaker ble satt på kjølen m.m

Så var det vielse.

Jeg fikk og ta mange fine bilder av og for de med et bra kamera,men de er ikke fremkalt enda.jobber med det,for de er digitale. Men dette bildet var bare et bilde noen andre  tok da de stod utenfor kirken.

 

Det ble iallefall  et fint brudepar,de var strålende fornøyd,tross enkelt.

 

 

 

Vi hadde med oss 3 av barna, de andre passet storesøster.

 

Og pizza ble det for de som ønsket å kjøpe det,men etterpå ble det kaker og fruktfat.Og det var jo ikke så veldig mange der,men det kom faktisk vel 30 personer,og akkuratt passe for de som ville ha det enkelt.

 

Så da ble det b.l. a en enkel bryllupskake.De var iallefall veldig fornøyd og synest kaken var enkel,fin og god.

 

 

Ellers  var det et fargerikt ,søtt og smaks-variert kakebord etterpå.

 

 

Det ble iallefall en dag de var svært fornøyd med.Det ble en dag som ble så mye,mye  mer enn det de hadde tenkt eller sett for seg.De var strålende fornøyd og alle de som kom koste seg,selv om det ble en ganske orginalt og enkel feiring.

 

 

 

Ellers har vi og passet 4 kaniner til noen som var på ferie i Thailand i 2 uker.Vi var hjem til de og gav de mat,kostet,ryddet m.m Kaniner rotet fælt.

 

 

 

De var jo søte da…

 

 

Og vi har jo dyreglade barn,så det ble både kos,klapp og klem på de her kaninene hver gang vi var der.

 

 

Ellers har campingvogna  vår stått på fjellet siden vi var der.planen var å hente den ned når snøen forsvann fra fjellet.Men først no i juli fikk pappen og de store gutta og minstegutten tatt turen til fjells for å hente den.

I utgangspunktet  hadde vi ingen planer i år å ta noe tur eller  å bruke den,for det er mer enn nok å gjøre her vi er nå med oppussing.

Men så er det ikke noe nytt at vi er ganske så spontane av oss,så vi bestemte oss på en dag å bare ta noen dager sørover med camping vogna.

Så da pakka vi litt kle og dro en liten tur. 3 av de store var igjen ,de skulle jobbe.Resten av gjengen ble med oss.

 

Det ble noen dager finvær,så det ble litt bading,eller ble det noen dager med overskyet,men og litt regn faktisk.

 

 

Men de koste seg de dagene vi var der.

 

 

Grillings utafor vogna. Vi tok og med teltet som de store hadde hatt med seg da de var på tur.For de yngste hadde og sååå lyst å ligge i telt.Så noen sovi vogna og noen i telt.

17 åringen og bilmekaniker vår  har alltid noen ideer på lur.Så han hadde funnet ut at dekka på bilen skulle få hvit markeringmaling på,for då ble de så mye kulere og tøffere.

Ha ha ….joda de kommer på det.

Så tips,vil du ha kulere dekk på bilen ,så er det bare å bruke hvit markeringsmaling å farge tall og bokstaver som er trykt på dekka. Haha 😄

 

 

Lek og morro…

 

Det ble noen dager med vind,og bølgene var høye,men slike dager er og artig for gjengen her,for de kan kaste stein,finne sjøstjerner m.m for det de.

 

 

 

Så kan vi ta med oss noen flere minnerike dager fra denne sommeren. Og legge bak oss Juli måned.

Men allerede nå,på vei inn i august måned har vi opplevelser å ta med oss,men det får vi ta i neste innlegg.

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook:

“Huset med de 11 barna”