Slik ble vår påskeuke.

 

Påskeuka her i år, gikk no så alt for fort, som det gjør med mange andre ting.

Og  plutselig var det altså skoledag igjen. Og så ble den skole uka ferdig og. 

Men likevel kan vi si at vi fikk no gjort litt denne påskeuka som var. Og vi er som vanlig ganske så spontane av oss på flere ulike måter.Og intet unntak når det nærmet seg påsketider i år,og noen fridager stod for tur.

Det er alltid noen å hjelpe,alltid noen å besøke og alltid noen som har ulike behov.Eller alltid noe å gjøre. Ingen kjeder seg her. Og vi har no prøvd siste året å la det gå litt på runde med å gi en hånd litt her og der til ulike mennesker. Og det er ikke det store vi gjør,men mottoet er jo alltid , “at så lenge det er bedre enn va det var”,eller, ” vi kan no gjøre det vi kan”,  så er vi godt fornøyd vi da.

Og slik ble det denne gangen også. Og vi er klart bare glad å få kunne være med å gjøre noe og. 

Palmehelgen tok vi en tur til hun eldre damen vi har hjulpet noen ganger. Hun trenger både vask av hus,og hva det innebærer,rydding og sengen  hennes skulle ut og en ny inn, så hjalp vi med det og. Hun skal selge bilen,så vi klargjorde den,vasket og ryddet den m.m. Vi hadde og handlet inn mye god påskemat .m  Så hun var så glad for å ha rent hus til påske og god mat i hus. 

Men et par dager etter fant vi ut at vi tok oss en tur over fjellet. Vestover til Bergen.Der er det alltid noen besteforeldre der som er glad for å få hjelp med en liten hånd.Samtidig får skolebarna seg en liten tur vekk når de har skolefri. Og så er det bare bra at barna her kan hilse på besteforeldrene. Vi kan aldri vite hvor lenge vi har de. Noe vi såg enda mer etter mormor døde for nå 10 år siden. 

Denne gangen hadde vi 7 av barna med oss.De to eldste jentene skulle jobbe. 16 åringen skulle passe hunden til hun eldste når hun var på jobb. Men ellers hadde hun og en liten ‘dyrepass jobb’ av to katter som trengte mat og tilsyn hver dag. Og så tjente hun seg noen kroner på det samtidig. 18 åringen skulle og jobbe. 

Eldstemann som er i militæret ville gjerne være med til Bergen,men han tok toget sammen med 13 åringen, siden det ikke var plass i bilen til alle. Men det er veldig billig for de som er i forsvaret å ta kollektiv. Så noen goder er det absolutt.For det var noen fryktelig høye billett priser med tog i påska til Bergen. 

De 5 andre ble med i bilen. Vi tok og med oss 14 åringen på veien, siden han hadde vært på ungdomsleir noen dager på samme strekningen.Og så bar det i vei mot fjellet.

 

 

 

 

 

 

 

 

På veien var det ganske så variert sånn i fht til om det var fortsatt snø eller  bar bakke på de ulike steder vi passerte på veien. Men sol og blå himmel var det iallfall hele veien,og man merket godt at det var stigning en god del plasser der snøen befant seg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Og turen vestover tar som alltid noen timer,og som vanlig må gjengen her sitte ganske lenge i bilen. Men det går alltid fint,de pleier alltid å finne på noe. Og denne gangen hadde vi tatt med noen aktiviteter bøker som de satt og gjorde oppgaver i. Å øve på lese,skrive,tegne m.m kommer alltid godt med for liten og stor. 

 

 

 

 

 

Ellers når vi var midt opp fjellet var det absolutt en vakker utsikt å få med seg. Vi såg godt på turen at det var påsketid og mange folk på fjellet, på hyttene sine og innom ulike overnattingssteder.Flere skigåere møtte vi og. Men det var mange fine påskedager med fint vær. 

 

 

 

 

Så Joda ,det er fult forståelig at folk trekker da til fjells når det er så vakkert oppå på fjellet. 

 

 

 

 

 

Her kunne man stått hele dagen og lyttet til stillheten på fjellet…

 

 

 

 

 

 

 

På nedstigningen så forsvant mer og mer av snøen vekk, og bar bakke kom til syne helt nede. Det er ikke mange uker til før det grønne spretter ut på busker og trær

 

 

 

 

 

 

Alltid fint med utsikten her ned mot Aurland…

 

 

 

 

 

 

 

Vi dro først ut til farmoren og farfaren. Der skulle vi være noen dager. Over en lengre tid har de ønsket,snakket om,og ville fått malt stua si. både vegger og tak. Det som de har hatt er 90 talls stilen,som ikke er så fint nå lenger. Og vi har sagt flere ganger at vi stiller gjerne opp for å gi en hånd om ønskelig. Vi vil ikke overstyre noe, men bare gi en hånd når vi kan og har mulighet til det. Så vi hadde med oss maling og utstyr i bilen .

 

Her ser vi, bak gutta som elsker å spille sjakk,og ellers andre  brettspill, hvordan veggen er. Dette skal altså nå bli historie….

 

 

 

 

 

 

 

Både eldste gutten og pappen var med å bidra. Det var både skraping, sparkling, grunning, og deretter to strøk, og enda flere på vinduene. Så det var absolutt  nok jobb å gjøre .

 MEN så ‘måtte’ bare minstegutten prøve ‘bittelitt’ grunning på et par panel bord med den lille rullen.Det såg så gøyt ut.

 

 

 

 

 

 

Og den panelen fra 90 tallet kan bli veldig fin den med grunning og noen strøk maling…

 

 

 

samme med vinduene…

 

 

 

 

 

 

 

Men en del timer,( til sammen noen dager),og ganske mange strøk seinere, ble det et veldig fint resultat. Alt ble så mye lysere,og dermed virker rommet større. 

 

 

 

 

 

Og no var det taket sin tur å få to strøk med klassisk hvit….

 

 

 

 

 

Greit å ha en som går rundt og gjør en del småplukk, som lamper måtte ned og opp,stikk kontakt deksler av/på,spiker, skruer,lister,osv Ting som og tar tid,men må gjøres….

 

 

 

 

 

 

Og etterhvert ble den veggen og fornyet, lys og fin,og passet så godt til skifersteinen bak ovnen…

 

 

 

 

 

Og borti sofa kroken ble og en stor endring etter bare noen strøk maling….

 

 

 

 

Det ble absolutt mer helhet  på rommet og lysere. Ikke minst og når taket ble malet.

 

 

 

 

 

Mens vi store holdt på med male prosjekt ,var de minste en del ute.Det var sol og fint vær innimellom, da var de på terrassen…

 

 

 

 

….ellers ble det en del tur med ene tanten sin hund.

 

 

 

 

Farmor  stod på og laget alltid god mat til gjengen

 

 

 

 

 

Og så fikk vi vaska bilen denne gangen også før vi dro ,for gutta trådde til de, å skrubbet i vei…

 

 

 

 

Så satte vi kursen innover til byen til morfaren,for å hjelpe han litt også med div ting.

Og der var det og fint vær,og de var mye ute,men litt lek inne ble det også.For morfar har en kasse med leker stående

 

 

 

 

 

“vi fant vi fant…”

 

 

 

og det var  noen søte små påskeliljer…

 

 

 

 

 

Og det passet jo veldig fint no når det var påske,og de plukket med seg et par stykker inn til morfar som han kunne ha på bordet.

 

 

 

 

 

 

Og litt annet dukket og opp fra marken…

 

 

 

 

på lekeplassen er det alltid gøyt å gå….

 

 

 

 

 

Det ble et par dager der at vi hjalp med å både vaske,rydde,tørke støv, vaske kle, handle inn mat og brød,for deretter å  lage opp en del middagsmat som han kunne ha i frysen. Men på påskeaften fikk vi laget noe morfar og resten av gjengen her liker veldig godt . Og det var raspeballer. men noen kaller det på ulike steder i landet, raspekaker,klubb,potetball,ball…osv Men vestlendingene er no veldig gla i det iallfall.

Og til dessert ble det bare enkelt med jordbær og is. Men det enkle er no ofte det beste. Det ble ikke så god tid heller 

 

 

 

 

 

 

 

Men vi måtte jo ikke helt utelukke den enkle påsketradisjon med å ha påske egg jakt for gjengen her.

 

 

 

Og siden vi var i Bergen med morfar,fikk vi bare ta en tur ut i naturen og ha påskeeggjakt. Så da gikk turen ned til andedammen og der ble eggene gjemt på ulike steder. Både høyt og lavt. Også får man se om gjengen finner de.  

 

 

 

Og det var jo veldig fint denne kvelden, med både stillheten og solen som nylig hadde gått ned bak fjellet.

 

 

 

og det leites både her og der

 

 

 

 

Og etterhvert fant den ene etter den andre eggene…

 

 

 

Og noen måtte leite noen ekstra ganger før endelig egget ble funnet…

 

 

 

 

 

 Og endelig ble det funn hos denne karen og…

 

 

 

 

 

 

og så var det å kose seg litt med godteriet som lå oppi egget…

 

 

 

 

 

og etter eggjakten  alle hadde funnet eggene sine var det å rusle oppigjen , for der ventet is og jordbær…

 

 

 

 

 

 

Dagen etter når alt var gjort hos morfar var det å sette seg i bilen og returnere tilbake

 

Det var ikke så mye snø å se igjen Bergens området etter så mye som hadde kommet tidligere.Men kjørte vi litt vekk fra Bergen,var det fortsatt noe snø, og jo lenger oppover den veien, ble det og mer snø. 

 

 

 

 

men lenger i lavlandet var det omtrent forsvunnet…

 

 

 

 

flere steder oppå fjellet igjen var det fortsatt høye brøytekanter ,men fortsatt fint vær og veldig fint…

 

 

 

 

Vi passerte og stedet på fjellet der vi hadde vært i 15 mnd. Der var mye snø og enda,og lite tegn til våren.

 

 

 

 

 

 

Men så kom vi ned til vakre Norge med fjord og daler. Og det ble et lite dostopp….

 

 

 

 

 

 

Og her er det jo bare fint…i Gudvangen

 

 

 

 

 

De høye fjellene er virkelig fascinerende

 

 

 

 

 

 

Alltid godt å bevege seg litt noen minutter etter å sittet mange timer i bilen. 

 

 

 

 

mens noen kastet stein på sjøen,var det andre som fant noen fine steiner…

 

 

 

 

 

 

Og en mamma som gikk å knipset bilder av stedet…

 

 

 

 

 

Med småunger i bilen blir det alltid hyppige toalett stopp.Iallefall her i familien. Her er fra et annet toalett stopp underveis, der det ble en rask hilsen på ‘bjørnene’ og ‘elgene’. For like ved ligger bjørneparken,der de dyrene finnes b.l.a .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Og mens vi var vestover hadde 16 åringen passet 2 katter som hun daglig måtte gi matstell og kos. Og passet eldstejenta sin hund Linus når hun var på jobb.

 

 

 

 

 

 

 

Før vi dro var noen busker og greiner tatt inn,som var funnet ute i naturen,og no hadde de sprettet ut ,og det var veldig artig at den ene greinen kom det små gule søte blomster på. 

 

 

 

 

 

Og dagen etter vi kom igjen var det atter en ny ungdom her i familien som fylte år. Og det var nest eldste jenta som hadde bursdag.   

 

 

 

 

 

 

 

Og en av søstrene hadde laget og en hilsen til henne.

 

 

 

 

Og her står det altså noe i denne hilsenen….

‘Kos deg på turen til Kypros’. 

 

 Og det Stemmer det altså. De to eldste jentene hadde altså  planlagt en liten stund  at de skulle ta en liten tur ut av landet.  Eldste jenta hadde en liten ferie uke no i april, og ved at begge hadde jobbet litt ekstra,byttet litt vakter m.m Så fikk de seg en tur på vel en uke. De var ikke helt sikker på hvor de skulle dra,men de ville til et sted der det var en god del varmere enn her i Norge iallfall. Og da må man altså se på de sydlige kanter. Etter en del leiting innom ulike pakke turer fant de en ganske rimelig tur til Kypros. Der skulle det iallfall være over 20 grader sånn rett etter påsketider, og da passet det de fint å dra der.  

Og da ble det til at de dro akkurat den dagen nest eldste jenta fylte år. Så da måtte vi ringe å synge for henne, og så får vi ta igjen en enkel bursdags feiring med litt kake og gave når de kommer tilbake. 

Så i neste innlegg får vi b.l.a se hvordan de hadde det, og mange fine bilder fra turen de store jentene hadde. 

 

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook : ‘ Huset med e 11 Barna’

 

Det er vår på gang…eller?

 

Her er vi ikke så  veldig opptatt om hvordan været er. Om det er vind,sol ,snø,eller regn. Vi kan ikke gjøre noe med det likevel,og ingen hensikt å bruke noe unødig energi på det. Vi tar det som det kommer vi,som med alle andre ting. For  ut går vi uansett. Og det er noe vi alltid har praktisert. Det er jo noe som heter. ‘Det er aldri dårlig vær,men dårlg klær’. Så da er det bare å kle seg etter forholdene når man går ut. Alle barna har og vokst opp i allslags vær,og de har gått ut uansett vær. Og det er noe som alltid har komt godt med.

Her øst har det vært en opp og ned vinter,men det har vært ganske mange snø dager. Men så var det en periode nylig der mesteparten av snøen  regnet vekk,så bare litt is lå igjen her og der,for kaldt var det. Og en av de dagene  tok vi en tur på festningen som ikke er så langt herfra. Noen syklet og noen kjørte. Og det ble en veldig fin tur,men variert sol . Og vi begynte sånn ørrende lite å kikke etter noen vår tegn. Et par fant vi faktisk.  Men mars måned er absolutt en lunefull måned,og mye kan skifte fort. Vi var glad vi tok turen den dagen,for dagen etter var det meldt store nedbørs mengder med snø. Og det skal loves at da dalte snøen ned igjen over det meste av landet. Men her øst ble det altså  ganske så kaotisk , busser og trikker stod fast, biler og lastebiler. Brøytebilen rakk ikke frem verken her eller der. Og nordlendingene bare ler og er temmelig flau over hvor lite forberedt østlendinger er. De takler rett og slett veldig dårlig når snøen daler. Og det samme kan sies når det virkelig regner. Oppi nord er det hverdagsliv med snøfall og noe de takler på strak arm. Men ikke stakkars østlendingene altså…. men,men,de kom seg utav det og etterhvert og omsider. Og siden har snøen lagt i mange dager. Og gjengen er no like glad de om det snør eller regner. Ut går de uansett. Men så har regnet og plussgradene kommet ,og no ser det ut som at snøen mest sannsynlig forsvinner for godt. Men man skal aldri,si aldri for plutselig en natt kom det hvite dryssende ned igjen, mye  forsvant omtrent dagen etter.  Men no har vi iallefall kikket enda mer om våren er i annmars. Det er ganske så grått og kjedelig enda,men så har vi funnet noen vårtegn her og der. Og det er klart alltid like positivt.

Så vi må bare tro at det er iallefall ‘litt’ vår på gang. Og så er de veldig gira på å ta frem både rulleskøyter og sparkesykkel,men for å vær helt ærlig har de faktisk alle mann prøvd det. De måtte bare,sa de. 

Men så var det bare å sette  de tilside  igjen, for nå kom enda en omgang med snø,og det var visst veldig mye på vestlandet og.Så da var det å finne frem akebrettet igjen, å ta det med seg ut. 

Men så nærmer påsken seg med stormskritt,og klart snø,sol og skolefri er en fin ting å se fremover til. Så får vi bare sette våren litt på vent  så lenge. 

 

 

 

De som vi låner leilighet av hadde besøkt en gammel dame på et sykehjem,og med tilbake hadde de fått en flott bukett med tulipaner i mange spreke farger. Og da tenkte de på mammen i familien her ,for de skulle reise vekk og da kunne ‘noen andre få tulipanene. Og her er klart et aldri nei å få til slike ting… ha ha 

 

 

 

 

 

Og så blir jo man veldig glad av friske farger,og så får man en ørrliten vårfølelsen med tulipaner og sol ute…

 

 

 

 

Å så er det like stas hvert år når de søteste ‘gås unger ‘ spretter frem på greinene…Og noen kaller de ‘puselabber’o.l Søte er de no uansett

 

 

 

 

 

Fortsatt ‘nakne’ trær, men etter påske vil de nok bladene sakte men sikkert sprette frem og mer frem på trærne…

 

 

 

og så en dag fant vi plutselig noe gult som tittet opp av jorden ved siden av  en husvegg

 

 

 

og langs gater og veier er ikke snøen lenger

 

 

 

På noen trær begynner knoppene å sprette ut…

 

 

 

i ulike fasonger og varianter

 

 

 

Det har no blitt flere turer både her og der siste uker,for vi liker å komme oss ut,eller gjøre ting sammen. Men en dag tok vi turen til festningen. Det er en god stund siden vi tok turen dit.

 

 

 

 

 

Vi fikk og med oss når båten til Danmark dro

 

 

 

 

 

 

Det var ikke noe varmt i været,heller surt og kaldt,men solen skinner fra skyfri himmel

 

 

 

 

Dette var den båten store søster hadde tatt en  gang med en anna kollega,da de dro  til Danmark. Båten tutet høyt da den dro utover

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var fortsatt litt snø inne på festningen

 

 

 

Ca 700 år gammel er denne festningen

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er mange steder å gå rundtom festningen,og flere steder å klatre. Man kan og få omvisning,eller selv gå inni festningen og museet som ligger der ved å betale billett. Men vi gikk bare ute vi…

 

 

 

 

‘ Bli-fiser…’

 

 

 

 

Mye å se over alt.Det finnes og vakter/militært som står flere stede og vokter festningen

 

 

 

 

Er absolut mange fine koselige steder i og rundt festningen

 

 

 

Det er en stille formiddag, og det blir fint når solen snart begynner å varme mer….

 

 

 

 

 

Noen hadde tatt med syklene og syklet til festningen

 

 

 

 

 

 

 Var ei jente som ville sitte på noen gamle  kanoner som stod der,men de hadde visst enda vinter trekket på seg

 

 

 

 

Ja her var det mye liv og aktivitet for 700 år siden…

 

 

 

 

I dag er det bare mye folk som går på turer der, og mot sommer mye turister og besøkende. Eller konserter og aktiviteter ulike tider på året

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her kom syklene fort ut når snøen forsvant fra bakken. Og en av gutta har no syklet mer eller mindre i hele vinter. Men er rundt festningen var flere fine steder å sykle.

 

 

 

 

 

Det er og et fint sted å danse, hoppe,klatre og løpe….

 

 

vi nærmet oss utgangen etterhvert,og en fin tur ved festningen

 

 

 

 

Og det var denne dagen det var fin sol,klart og stille

 

 

 

og det var dagen etter at vi var glad for å tatt denne turen akkurat den dagen,for morgenen etter hadde det lavet ned enormt mye snø i løpet av natte og dagen. Det var ful snø kaos byen med biler og busser som stod fast over alt.Og det ble efterhvert  sleipt og slapsete…

Ja sånn er mars måned, det skifter fort, 

 

 

 

Og den lille våren som hadde kikket frem, ble putselg dekket med kong vinter igjen…

 

 

 

Men her har vi aldri brydd oss om det. Gjengen var glad de for enda mer snø, da er det ut leke og ake i snøen igjen i snøstormen.  

 

 

 

 

Men etter et par dager med tett snøfall, stoppet det omsider opp, veiene var måket,og sola kikket frem igjen. 

 

 

 

 

Men neida på nytt kom snøen lavende ned….og her ble det ut å ake og leke i snøen

 

 

 

 

 

Ved en lekeplass like ved her,hadde en barnehage laget iglo,den var det gøy å leke i og…

 

 

 

Men så ser det på nytt lovende ut med å kikke etter våren…klokken er stilt, solen er snudd mot lysere tider og snøen blir mer og mer borte igjen. Noen steder ser vi den knapt…

 

 

 

 

Og på nytt finner vi de søteste små fargerike vårtegn ploppe opp av jorda.

 

 

 Og på en annen liten tur vi var her en dag ,kjørte vi forbi noen marker, og der var det flere hundre gås og flere titalls svaner som gikk ute på markene

 

 

 

 

Og litt tidligere her jukset vi litt etter en tur vi var, og tok inn noen greiner fra noen busker og trær vi fant på veien. inne satte vi de  i vann, og bare etter noen dager spratt bladene ut. 

Da ble jo det plutselig litt vårfølelsen igjen. Og så er det jo veldig morsomt å tenke på at nå om våren er det stas da med det grønne som spretter ut ,men om sommeren skal alt vekk,klippes og sees på som ugress ,og bare til plage… ha ha 

 

 

 

 

 

Og så fikk vi på nytt se snøklokker titte opp av jorda

 

 

 

Og no er mars måned ferdig, og april måned lyser på kalenderen, påsken  står rett for døren,og da kan vi kanskje se frem til at våren er i annmarsj for fullt…

 

 

Og her har akkuratt påskefri startet for skolebarna,og da får vi se om  det mulig blir en liten  tur vestover.

 

🐥🌿🐥🌿🐥🌿🐥🌿🐥🌿🐥🌿🐥🌿🐥🌿

 

 

Følg oss gjerne på Facebook : ‘Huset med de 11 Barna’