Vår Jul og nyttår…

 

 

Da er snart en uke gått inn i det nye året ,og da burde vi skyndte oss herfra  å ønske alle dere fine der ute  ‘Et Godt Nytt,fredfylt og forventningsfull år 2023′ 

Den julen og nyttåret gikk egentlig så alt for fort.Iallefall her i huset. Planen var å få ned noen ord og bilder  herfra i juletida, men nei, den gang ei…Tiden strakk rett og slett ikke til. Så da blir det heller en litt lenger oppsummering nå da.

Det var iallfall veldig koselig med mange fine hyggelige julehilsener fra mange av dere, og det er noe vi setter stor pris på. Tusen takk for det.Og nå får vi bare tro og håpe at det vil bli et godt år,selv blant mye uroligheter i verden.

 

 Her i familien både kom og gikk julen, for det ble også jul etterhvert her. Vi hadde en plan på forhånd å bare gjøre julen helt enkelt.Ikke det at det pleier å være noe voldsomt med oss uansett, og spesielt ikke de siste årene, men at det blir likevel bare ‘enkelt’. For poenget er ikke at jul skal være så overdådig. Det er langt i fra noe selvfølge at man kan faktisk kan feire jul, være sammen, og ha en fin tid i lag som familie. Det er mange som ikke har det slik, er ensomme og alene. Så det er absolutt et privilegium å få ha en familie, ha mange barn og kan møtes og være sammen. Det er vi alle veldig takknemlig for. Jul er og en veldig dyr høytid,og det er enormt mye penger som brukes hvert år rundt juletider, men slik  trenger det ikke å være. Det er heller ikke viktig.Og det blir flere og flere mennesker og familier som ikke har muligheten til noe av dette med så mye fin mat, dyre gaver osv. Her i familien vår har vi aldri vært opptatt av det heller. Vi har og gjør det enkelt.I år hadde og  storesøstrene  kjøpt noen fine gaver til søskene sine, og her i familien er alle like glad for både brukt og gjenbruk, og det er flott å se at de store jentene fortsetter også med dette. Ene store søster hadde kjøpt flere artige  brettspill og puzzlespill på loppemarked i høst til noen få kroner.Ellers har de kjøpt ting  på finn.no. Men så får og noen av søskena gjerne ting som er på salg m.m også. Det er alltid tanken bak som teller, ikke mengde eller verdi. 

I forhold til mat m.m så kan man gjøre det rimelig, men og samtidig bra, ved å tenke ut alternativer,men og å benytte seg av ulike tilbud litt tid på forhånd m.m 

Så det ble en enkel feiring, men koselig og fin stund sammen likevel.Tross situasjonen som vi er i enda, på flere ulike områder. Og i tillegg  veldig stas at alle hadde fri noen juledager denne jula, og da ble det mulighet for å samles alle. Det er og viktig innimellom synes vi. Men så kom romjulen, og de store jentene skulle jobbe et par dager, men etterpå det, hadde de igjen noen dager fri. Altså noen dager før og etter nyårshelgen. Og da bestemte vi oss for å ta en litt spontan tur vestover til morfaren som sitter der alene. Men en  tur til farmoren og farfaren blir det nok og. Men så var det meldt ganske dårlig vær og føre, og det var ikke  anbefalt å kjøre over fjellovergangene. Men vi tok da en dag opp, og en dag ned igjen da det ikke var så ille. Så da gikk det fint tross glatte veier. Viktige er å kjøre forsiktig og ikke ha det travelt.Vi kom trygt frem både fram og tilbake, og morfaren og de andre synes det var koselig med en visit.

 

 

 

 

 

 ‘Årets’ julebilde av hele gjengen….

 

 

 

 

Vi hadde en enkel,men likevel koselig jul sammen

 

 

 

 

 

 

.…der både store og små koste seg….

 

 

 

 

 

 

 

Og de yngste synes alltid det er stas når de store som ikke er der så mye,kommer og er noen dager….

 

 

 

 

 

minstejenta  med storesøstre….

På julaften har vi som tradisjon å alltid lese juleevangeliet, siden det er grunnen for at vi feirer jul iallfall. 

 

 

 

 

 

 

minstejenta koser seg sammen med storesøster

 

 

 

 

 

 

Og så var det klart veldig spennende med gaver fra søsken

 

 

 

 

 

 

 

Og det synes gutta også at det var

 

 

 

 

 

 

…å jentene var glad for leker som de fikk av en annen storesøster…

 

 

 

 

 

 

Så noen dager før nyttårshelgen satte vi kursen vestover. Siden vår store bil,minibussen  fortsatt ikke er helt i orden enda, så kjørte vi to biler. Vår 7 seter og en av de store gutta sin 5 seter bil.Ene store søster kom dagen etter med fly. 

 

 

Eldste mann kjørte vår 7 seter bil

 

 

 

Og så var det noen av de store ungdommen som kjørte med storebrors bil… ja ja bil og bil, kan vel kalle den en ‘rånebil’… ha ha.   Det er en Audi han har fikset og ‘mekket’ på i lengre tid. 

 

 

 

 

 

 

Det var et fint vær på turen vestover,kaldt og glatt,men klart….

 

 

 

 

 

Så etter mange,mange timer kom vi omsider frem til Bergen. Det var kun en fjellovergang som var åpen,ellers var de andre stengt,eller kolonne kjøring. Og da ble det en del omvei og en ekstra lang tur til Bergen. 

 

 

 

 

Og utrolig nok så var det snø i Bergen,og da ble det lek ute i snøen,lek på lekeplassen og snøballkrig. 

 

 

 

 

 

Og så fikk vi gjort noe som morfar lenge har hatt et ønske at vi kunne gjøre en gang. Og det var å rydde de to bodene han hadde i kjelleren. Der har stått ulike ting i mange år, over 20 år og så har det blitt fylt på i løpet av årene, så no såg man knapt gulvet i begge boder etter alle år. Men ‘ryddegjengen’ er på plass , ( som består av noen små og noen store…) og etter to dager med flere turer på søppelplassen og sortering m.m ble begge bodene både ryddig og oversiktlig. 

 

 

 

 

 

Og når vi først var så godt i gang,tok vi og matboden ,den ligger innenfor kjøkkenet. Der har det tidligere står en stor reol, men pga borettslaget har satt opp en vifte måtte den store reolen vekk. Men eldste mann fikk satt opp flere nye hyller under vifta, og så ble alle ting sortert,ryddet og satt fint på plass der også. Så er det bare å male veggene en annen gang. Men dette var noe også morfaren ble veldig glad  for å få i orden. 

 

 

 

 

 

Ellers fikk vi tørket litt støv og ryddet her og der,og hver dag var  det god hjelp til å lage middag til hele gjengen.

 

 

 

 

 

Det ble og laget  og baket en ny ladning med pepperkaker, og fint pyntet av noen bakeglade barn. Så nå har morfar litt hjemmelaget pepperkake å knaske på fremover. 

 

 

 

 

Denne gjengen i familien er en gjeng som alltid har likt spill,lek og aktivitet. Og de samarbeider på både det ene og det andre. Og siste året har virkelig puzzlespill vært veldig attraktivt her.Og hele gjengen,både store og små er engasjert. Og eldste jenta er virkelig en pådriver og de holder på i timevis. Og de gir seg ikke før alle brikker er på plass. T.o.m morfaren hang seg på puzzlespill basillen.. ha ha 

 

 

 

 

 

 

alltid stas når resultatet er ferdig.

 

 

 

 

Det ble faktisk flere seine kvelder,for å få fullført det ene puzzlespillet etter det andre. Men absolutt positivt med slikt hodebry.Det får absolutt hjernecellene til å arbeide,og veldig koselig å ‘gjøre’ noe sammen.

 

 

 

 

Men så kom det skikkelig ruskevær og regn ,og all snøen forsvant,men denne gjengen går no turer ut for det,og så fikk de  endelig  bruk for paraplyene sine. 

 

 

 

 

 

En dag i ruskeværet ble det og  en liten  tur utom farmoren og farfaren…

 

 

 

 

 

Og så kom endelig nyttårsaften. For då hadde de 5 yngste hatt planer om å gå nyttårsbukker….

 

 

 

 

Det ble litt frem og tilbake før de fant ut hva de skulle kle seg ut som. Men landet på litt ulikt etterhvert. De store gutta synes det var  begynt å bli litt flaut å gå nyttårsbukk,men så var det flere folk,b.l.a en dame som var så glad og takknemlig for at hun fikk nyårsbukker på døra.De hadde sunget så fint fine julesanger at det reddet hele hennes kveld. Det var nemlig over 4 år siden hun hadde hatt nyårsbukker på døra,noe hun likte så godt,og at de kom akkurat denne kvelden satte hun så stor pris på. 

Så da hadde de gledet noen andre iallfall,Så da var det ikke så flaut å gå likevel da…

 

 

 

Og litt senere på kvelden ble det en liten tur ut igjen,for da var det tid  å tenne noen stjerneskudd. Men litt før det,så begynte det jammen santen å snø igjen…Så hele bakken  ble dekket med snø. 

 

 

 

GODT NYTT ÅR!!!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

og før de yngste barna skulle legge seg for kvelden,ble det litt kake,is og annet først….

 

 

 

 

 

 Neste dag var det bare å pakke i bilen,for da var det meldt fint vær over fjellet tilbake. Men først kjørte pappen eldstemann til flyplassen,for han skulle til Trondheim igjen etter en lengre juleferie, og tilbake til tjeneste i forsvaret….

 

 

 

 

 

 

 

 Det var et  klart ,men kaldt vær på veien tilbake øst ,og veldig glatt på fjellovergangene. Men ved å kjøre rolig og forsiktig kom vi oss frem alle mann

 

 

 

 

 

 

Så var det tilbake til skolebenken og jobber for den ene og den andre.Og mye snø og vind til stor glede for gjengen her, for de har vært ute etter skole tid å aket og leket alle de snøfulle dager som har vært.

 

 

 

 

 

Og så må vi tro og håpe at dette året bringer mye godt med seg. Vi trenger det virkelig på mange områder i allefall. Og det er det som alltid er fint med noe ‘nytt’. At man kan se fremover med positiv forventning. Og alt godt ønskes og alle dere der ute for det kommende året.  

 

 

Følg oss gjerne på Facebook : ‘Huset med de 11 barna’