Noen flere middagstips

 

Det er noen uker siden jeg la ut noen middags tips som vi bruker noen ganger å lage og ha her i huset.Men det kommer jo klart an på hva en har kjøpt,eller har til å lage det utav. Derfor kan det variere fra uke til uke hva vi har til middag.Som jeg sa i det innlegget så skriver ikke vi en liste først,for så å gå å handle. Selv om  de fleste økonomiske rådgivere anbefaler en slik måte til en nedskjæring og sparing på matbudsjettet til familier,så er det ikke noe vi praktiserer.For det kan gjøres rimeligere enn et slikt forslag. Her bruker vi matappen hver uke og ser hva butikker har på ukes tilbud,ellers kjøpes det en stor del på datovare,og utifra det lages det middag. Vi tar en butikk runde innom de ulike butikker når vi først er ute på en handletur. Ellers sjekkes det og hva en har i frys,kjøleskap eller skap og ser hva som er der,og lager middager utifra det.. Det er og viktig å få brukt det som ligger der ellers bare fylles det på med nytt og nytt og det gamle blir ikke brukt opp. Ellers handler vi all frukt og grønsaker på en innvandrerbutikk.

 

Vi handler frukt og grønt hos en innvandrerbutikk der det meste er halv pris av butikk pris. Her er det matvarer til mange middager til en rimelig peng.

 

 

 

Vi lager jo  middag hver dag til 12 personer. Klart noen ganger er det noen av barna her som er med noen andre barn i klassen/på skolen hjem,så noen ganger kan det bli litt mindre personer til middag,men stort sett er det 12 personer,og et par porsjoner til og fra merkes ikke mye av.  Vi ligger ca på 70-75-80 kr dagen på middag.Og noen ganger mindre.Dette kan klart øke etterhvert som barna her i huset vokser og inntar større porsjoner eller spiser flere porsjoner,men de siste årene og nå har det vært ganske stabilt,selv om vi allerede har noen storspisende ungdommer her pr. d.d . Men dette kan jo klart lages av hvem som helst om man er 1 eller 5 personer i familien.

Så n[ har det ‘hopet’ seg opp igjen med noen gode  middagstips til en rimelig peng som vi kan ha og har noen ganger til middag her i huset.Det varierer fra uke til uke alt etter hva man får kjøpt på i butikken,eller har i kjøleskap/frys. Vanligvis har vi fast fisk to ganger i uken,men i dette innlegget ble det ikke så mye av det,men en del retter med kylling.

Og selvfølgelig om det er noe interesse for det da,så deler jeg gjerne jeg noen flere middags retter i dette innlegget. Men er det ikke så interessant så trenger en ikke å lese resten…ha-ha

 

Jeg liker selv noen ganger å kikke i kokebøker/blader eller via butikkers nettsider om noe mattips og for å få noen gode ideer/ varianter innimellom,så jeg liker godt å få gode tips til middagsretter.

Og det er utrolig mye godt og variert en kan lage,som er sunt og enkelt.

 

Nå er det slik at alle de her matrettene som jeg deler her som vi i familien har til middagen i ukene,så er det mat laget av varer på uketilbud eller datovarer. Men som jeg og sa i det forrige mat innlegget,så kan mat som går ut på dato være like god og bra. Det sparer både miljøet og lommeboken Og det har vi erfart gang på gang.

 

 

 

Jeg fikk tak på torskefilet til 50% en gang og laget da en ‘torskepanne’ med hvit saus,brokkoli,litt bacon på toppen (bacon rester  funnet i frys) og poteter til . Veldig enkelt og godt.

 

 

 

 

En annen gang fikk jeg tak på kyllingfile til 50%, da ble det en ‘Wok’ panne med sopp,løk,minimais,squash og kyllingfile .Poteter ble baket i steikeovn og krydret. Hadde litt bernaisesaus til…Ble veldig godt,ikke minst enkelt.

 

 

 

 

Nanbrød er noe jeg har laget i ny og ne i mange,mange år. Så enkelt og godt,og supert som tilbehør til mat. En annen gang jeg hadde kylling file til en rimelig peng,sammen med fløtegratinerte poteter m/ fennikel og vårløk,løk i form. Og selvfølgelig hjemmebaket nanbrød til.

 

 

 

 

Det er ikke alltid nødvendig å lage noe avansert til middag. Dette kan og fint være til en kveldsmat,eller om en har det travelt. Skinkeomelett med litt pasta og salat. Og gjerne grovt brød til.

 

 

 

 

En annen gang fikk jeg torskepinner til 50 % Da blir det enkelt og greit torskepinner med poteter,raspet gulrot,brokkoli og litt hollandaise saus til,

 

 

 

 

 

Focaccia brød er veldig enkelt å lage og veldig godt som tilbehør til maten. En annen dag kom jeg over en grillet kylling til 50 % da ble det wok igjen med steikt sopp,gulrot,paprika,minimais og vårløk sammen med kyllingbiter og tilsetter soyasaus. Ris og nysteikt focaccia brød som tilbehør. Veldig godt og enkelt.

 

 

 

 

Her i forrige matinnlegget fikk jeg en del røykepølser til 50 % og utav det fikk jeg 3 middagsretter utav. En gang var det røykt kjøttpølse med kålrabistappe og potet/brokkoli grateng til middag.

 

 

 

 

En uke var det ukestilbud på kylling klubber .Det er noe som er populært her. Ofte har vi ris og salat til,men tok en ny vri med pasta sommerfugler til (som de kaller det her) En god salat og litt bernaisesaus til ble det en enkel middag en lørdag.

 

En gang for en stund siden når jeg og Leah  var på butikken,så hadde de rå frossen kylling til 19.90 . Da ville hun så veldig at vi skulle kjøpe den. Det gjorde vi og den ble liggende sikkert 1-2 mnd i fryseren før vi tok den opp til middag en dag. Den ble tint og krydret med hvitløk/salt/pepper. Vi laget en form utav alt. Det er så enkelt og greit. Oppi hadde vi brokkoli,gulrot,poteter,sellerirot og fennikel

 

 

 

Det ble veldig godt.Og mye mat utav .Serverte med  litt ris (selv om det var poteter ) og en kyllingsaus.

 

 

 

 

Når det er fredag eller lørdag går det fint å lage noe så enkelt som hamburgere.Eller som her kylling burgere.  Det hender innimellom at jeg lager brødene,men denne gangen ble de kjøpt på ukestilbud  pga 17.mai. Men burgerne,de laget jeg av kylling kjøttdeig. Veldig gode og saftige,mye rimeligere og man får mye mer utav å lage selv..

 

 

 

 

Den tredje middags retten utav de røykte middagspølsene, ble stekte pølser og løk,dampet grønsaker,hvit ostesaus og bakt potet.

 

 

 

Ellers har det og vært noen runder med hjemmelaget brød her.

 

 

Det er jo så godt med nysteikte brødskiver til kveldsmat  sammen med  en eggeomelett.

 

 

Noen kan jo tenke at dette er jo vanskelige og avanserte middagsretter.Men det er det ikke. De er alle veldig enkle,raske å lage,rimelige (ca 70-75 kr pr middag-det er for 12 pers) og gode matretter å lage. Her går iallefall store og små ‘god’ for alle de her rettene. 🙂

 

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook : ‘Huset med de 11 barna’

De storesøstrene altså !!!!

 

De er noen spesielle storesøstre som vi har i denne familien,og jammen er de heldig de 9 yngre søskena som har fått akkurat så godhjertet,snille,omtenksomme og gavmilde storesøstre som vi har her i huset.Ja jammen er de heldig.

Nå er det ikke lenge til hun eldste av storesøstrene her i familien som er ferdig i praksis på sykepleien og på skole. Når hun er det om litt mindre enn 1 mnd,så ‘går’ hun rett over på noen ukers sommer jobb på sykehuset. Og det blir knapt en pustedag innimellom for henne. Derfor tenkte hun og nest største søstra her at de skulle ta seg en liten ‘tur’ en eller annen plass noen dager sammen,og det var nå det passet best.Så her i helgen kom de igjen fra en liten tur fra Kroatia. Da de her tidligere kikket litt på noen rimelige turer,så var de åpen for det meste,men de ville helst til et sted det var fin temperatur.Siden de ikke skulle så mange dager ble det ganske begrenset,men etter litt leiting fant de en rimelig tur til Kroatia for noen dager. Der hadde de hatt noen fine dager,med fint vær og god temperatur. De hadde og opplevet og sett ulike ting. Det er ikke så mye som skal til alltid,men bare det å komme seg vekk noen dager  ja det hjelper alltid på det.

Vi fikk innimellom noen fine bilder fra der de var og deler noen av de her.

 

 

Stedet var altså Biograd i Kroatia !!  Blå himmel,grønt krystallklart vann,god varme,strender og palmer…sukk…

 

 

Ved havna

 

 

De lå på et veldig fint 4 stjernes hotell med både basseng og strand like ved.  Det er enda ikke sesong der,så var det lite folk overalt  og siden vi enda er i mai, så var det heller  ikke den aller beste badetemperatur,men en dukkert ble det likevel.

 

 

mange lange fine strender og turkis vann,stille og fredelig…

 

 

mange flotte plasser langs sjøen,både å gå på turer og sole seg,

 

 

 

mange koselige gater og spisesteder

 

 

 

 

En dag tok de bussen til en ‘fun park’- altså en fornøyelse park med mange karuseller,leker,attraksjoner og opplevelser. Biletten var  til en billig peng.

 

 

 

Og det er jo typisk gjengen her i huset at de liker både fart og spenning,høyder og action.

 

 

 

Og som de sa når de gikk her i denne parken med alt mulig kjekt å gjøre i mange timer,så tenkte de selvfølgelig hele tiden på de andre ungene her i familien. Joda de tenke på de yngre søskene sine de…..’ å her skulle de andre vært,ååå dette skulle de sett,opplevet,prøvd,testet ut osv… ha-ha  ja sånn er det å være en del av mange søsken.

 

 

 Utsikten fra pariser hjulet. Denne ‘fun parken’ var og kombinert med et badeland. Men sesongen var enda ikke begynt,så det var veldig lite folk her. De hadde omtrent parken for seg selv de…Og prøvde alt mulig i timevis igjen og igjen.

 

 

Det var mye billig der,både maten,ting og tang,is,brus…

 

og is ble det noen ganger….

 

 

 

 

I Fun parken….!!!

“å bare noen av de yngre søskena var der,så kunne de prøvd alt mulig sammen med oss “…Men no var jo ikke vi der,så de ‘tok’ seg bare ut de…ha-ha  Og selv om de er store,så er de lekne og barnlige av seg. Ja sånn er det bare å ha mange yngre søsken !!!

 

 

mat måtte de klart ha seg innimellom.

 

 

 

absolutt et koselig sted

 

 

 

 

 

Men så er det de storesøstrene da…..

No er det jo slik da at alle her i huset synes klart det er kjekt at de to jentene tar seg en tur sammen. De er to storesøstre som har hengt sammen siden de var små. Det er 17 mnd forskjell på de og de har nok ikke husket noe annet enn de to sammen. Men klart når de andre søskene her hører at de er på en tur og ikke minst ser bildene fra de,så har jo klart hele gjengen lyst å være med. Men så er vi en gjeng da som liker å reise,oppdage,være sammen og oppleve. Så det er jo ikke så rart sånn sett. Men vi har liksom aldri forventet at når de store barna er ute å reiser alene (som det har vært en del ganger) så skal de ‘tenke’ på oss andre hjemme. Klart når de er på turer,så er de på tur. Da må de jo kose seg,se og oppleve stedene som de er på,det må de unne seg.  Men neida, ikke de her. Når de går på marked,går på butikker,kjøpesenter,gater,er på stranden og ikke minst i denne ‘fun parken’ , så tenker de på resten av gjengen her de. ‘Ser’ de noe,så tenker de automatisk…

“Å det hadde ‘den og den likt’,å se de fine babyklærne,baby skoene til minstemor da…se ‘det’ fine til 5 åringen,7 åringen,12 åringen,9 åringen,14 åringen…pappen,mammen, lillesøster,lillebror osv… Og resultatet er jo at de kjøper med seg alltid noe til hver og en,pluss en hel del andre ting til alle. Og denne gangen hadde de visst tatt med seg en ekstra bag bare for å få plass til ting de ville kjøpe med til bake i gjengen.

Og har vi sagt noe om det?…Forventet det…? niks…Men gjør de det likevel ?….japp….!!!

 

 

 ‘Sånn er det å ha mange yngre søsken…’ Og jammen fant de navnebånd til gjengen…

 

 

 

merke sko til en billig peng til en søster 😉 Slike har hun ønsket lenge

 

 

 

 kaffe til Pappen…:)

 

 

 

 

 

 ….baderinger til sommeren,hver sin sprettball med tau i, mye gotteri osv….

Og gjett om de ble glad her hjemme da. Er jo reine ‘julaften’ for de andre yngre når de får se hva som er kjøpt med til de.Oj,oj oj :0)

 

 

 

 

ja her var det mye spennende for ei lita jente…hun ‘grynter hun når hun ser ‘peppa gris’…ha – ha  Ja nå har vi iallefall gotteri et par helger fremover. 🙂

 

 

Og navnebåndene var godt likt…:)

 

 

 

Leah ble veldig glad for noen badesko som hun fikk seg. Det har hun ønsket seg lege til å ha i sommer 🙂

 

 

Ball gjengen- Nei det skal ikke alltid så mye til…:)

 

 

 

Emilie ønsket seg en vifte hun,og jammen santen så hadde de kjøpt det og…:)

 

 

 

 

Ja de store søstrene altså !!! Ja det er virkelig rørende å se hvor mye søsken og familie betyr for de. Absolutt overveldende.

Ja jammen er de heldig gjengen her som har slike omtenksomme storesøstre. Men det er ikke noe nytt for oss dette da. Vi vet,har sett og opplevet gang på gang deres gode og gavmilde hjertelag for hele familien. Det er ikke noe gjerrige jenter det der nei.De er rause,deler og gir det av det de har. De er aldri vanskelig på dette området . Men tror og at ved å ha et slikt hjertelag og en slik holdning til andre og mot andre ,så kan en komme langt. Men klart her i familien har vi og oppover årene prøvd å lære våres barn,legge vekt på og være forbilde på at det å gi,dele,ofre,hjelpe osv er gode holdninger og verdier å ta med seg videre. Og da er det klart rørende å se at dette er noe de og har ‘tatt’ med seg på veien videre og lever og praktisere det ut. Og det gjelder ikke bare de,men ser og at dette er noe flere og flere av barna her viser etterhvert som de vokser til.  Jeg tro og at ved å være slik ,vil det og komme i retur til en selv en dag.Helt garantert !!!

 

 

 De her to storesøstrene altså….!!

 

 

 

Tusen takk Caroline og Rebekka for at dere er den dere er. Tusen takk for at dere bryr dere om oss,de yngre søskene deres og at dere er så gavmilde. Det rører oss virkelig. Vi er virkelig overveldet over deres gode hjerte. Vi er alle utrolig glad i dere.TUUUSEN tusen takk.

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook : ‘Huset med de 11 Barna’

Hun ble valgt

 

 

For en tid tilbake kommer skolebarna her i huset hjem og forteller noe kjekt  som skulle skje på skolen. Det var nemlig utlyst en konkurranse blant elevene,en tegnekonkurranse. Og her i huset er vi veldig glad i å være med på konkurranser. Jeg har og alltid vært en person som har hengt med på mange ulike konkurranser oppover årene og har vel hatt et lite konkurranse instinkt på det der. Eller kanskje en iver etter å ‘vinne’. Og jeg har vel og det prinsippet at er du ikke med,så har du heller ikke en mulighet/en sjangs til å vinne. Og dette er vel noe jeg har lært mine barn videre og,eller rettere sagt overført automatisk til de. ha-ha  Har vært ganske ivrig på det der altså.Så vi har liksom meldt oss på alt mulig oppover årene og ser og at dette er noe de synes er kjekt,og det er klart spennende å se om vi vinner og da. Det som og er typisk, er om det henger ulike ‘konkurranse lapper’ på ulike butikker der en skal fylle ut navn,evnt svare på spørsmål,så en kan vinne ‘det’ og det’, så er det alltid en eller annen av barna her eller flere som ‘ser’ dette og skriver seg på.Vel ikke bare seg,men alle 12,og siste året 13 ha – ha. Så vi har noen ekstra sjangser å vinne vi da.Men det er jo gratis å være med så slikt,så hvorfor ikke. Klart noen ting som lodd m.m koster jo,men det er ikke så mye av slikt vi er med på. Mange tenker jo at en vinner ikke likevel,eller så gidder en ikke å være med,så da dropper en det. Men det er mange ting  som jeg har, både som ung og nå seinere i voksen alder vunnet.Og familien og barna. Jeg kunne ha skrivet mange sider om det,men tar bare noe få eksempler.Jeg husker da jeg var ung så var jeg med å svaret på noen spørsmål under VM i ski et år . Man Skulle skrive noe om de norske skijentene. Og jeg vant jeg,og fikk 4 par nye langrenn ski signert med skijentenes autografet på. Det paret har jeg enda og skiene er like gode de. En annen gang var det en konkurranse der man skulle skrive et dikt,og det er noe jeg alltid har likt å skrive,så jeg skrev et dikt  jeg som jeg synes var bra og sendte det inn. Jeg vant hoved premien som var et weekend opphold  på et hotell i Bergen med full pensjon. Jeg husker jeg og broren min dro og lå på hotell en helg med full pensjon,og hver vårt dobbeltrom . ha- ha  En annen konkurranse var Tine melk som hadde.Det var å finne på mest mulig ting en melkekartong kunne brukes til. Jeg fant på utrolig mange varianter og vant  første premien for jeg hadde flest forslag. Det var et gavekort på tineprodukter for mange tusen kroner og diplom. Ellers har jeg vunnet mange premier som flax lodd,bøker,dvd’er.gavekort m.m Jeg var og alltid på basarer oppover årene,det er noe jeg og har viderført til gjengen her. Basarer er så kjekt å være med på. Der det er ‘åresalg’,de der trepinnene med nummer på. Og der vant vi alltid på lodd,og loddbøker et eller annet,både fruktkorg,strikkesokker,gavekort og ting og tang. En gang i påsketider hadde en butikkjede en konkurranse gående der en skulle leite etter et påskeegg gjemt i butikkhyllene for hver dag i påskeuken. De som fant det egget hver dag fikk det påskeegget. Og gjengen her leitet og leitet. Og det var flere ganger at de fant dagens.Og det var alltid store egg med mye gotteri oppi. Ellers har vi vunnet mye annet,smått og stort oppover årene. Og bare i fjor da vi skrev oss på som statister i fornøyelse parken Tusenfryd og ble trukket som de heldige,var det en flott opplevelse for hele familien å vinne sesongkort for alle et år.  Her tidligere var det og en konkurranse der en kunne vinne en bok,det var en bok en av jentene her i huset ønsket seg. Boken var verdt ca 300 kr og jeg hang meg på. Og jammen ble vi trukket ut blant 500 andre. Og gjett om hun ble glad. Så noen ganger er man heldig,andre ganger ikke. Men å bli med,ja det gjør vi så ofte vi kan og har mulighet til.

Men så tilbake til skolens tegnekonkurranse,bare for å nevne tegnekonkurranse så har jeg vært mye med på det og som barn og vant mange ganger både bøker,leker og andre premier. Å tegne har jeg alltid likt. Og her i huset liker mange av barna og å tegne. Så klart de måtte være med på tegne konkurranse til skolen.  Det hele begynte altså med at det hadde blitt foreslått at det ønskes å lage skolegensere/t-skorter m.m med skolens logo på. Og konkurransen gikk ut på at alle barna på skolen skulle komme,om de ville da, med et forslag til en Logo som skulle trykkes på de her ulike skoleklærne.Og dette var klart populært,så mange av skolebarn satte i gang med å tegne og komme med forslag til logo. Nå heter skolen Rosendal skole,så mange av barna,spesielt jentene da, tegnet noe med ‘rose’. De fikk litt tid på seg,og så skulle alle levere inn forslagene for at elevrådet deretter skulle velge ut den fineste.

Og her i huset var noen av skolebarna gira på denne tegnekonkurransen,men de klarte ikke helt å ‘komme’ på noe å tegne. Jeg kom med noen tips og råd,de måtte tenke på hva er en skole,hva består en skole av. Noen ganger er det enkleste best,noe enkelt som og kan fortelle ‘noe’. Ja man kan si det gikk noen ark en stund.Tegne,sukke oppgitt,krølle sammen, kaste på gulv…for så å prøve igjen…nei det er ikke alltid lett. Men det er viktig å tenke,prøve,feile og tenke igjen og prøve på nytt. Så Emilie her i huset begynte på ‘noe’ å tegne for ‘ente gang,og det var bra det – ikke så aller verst nei,men hun klarte ikke helt å fullføre eller få den tegningen helt komplett. Sånn en ‘ fornøyd og ferdig ‘følelse på en måte. Så jeg viste henne noen ideer,noen råd og tips,og etter mye att og frem,feiling og prøving,en start og slutt, litt hjelp på veien,så endelig ble det en fin logo ferdig. Jeg synes den var fin jeg og hun var fornøyd hun og tilslutt Joda denne kunne slå an,så absolutt.

Dagen etter leverte hun inn sitt bidrag,og så var det bare å vente.

 

 

Her er tegningen.Måtte hjelpe litt med beine streker rundt barna,og på rosen m.m

 

 

 

 

  Og den ‘s’en bak frem  i Rosendal representerer at det er en skole man er på for å lære. Det er helt vanlig at 1.og 2. klassingene kommer og skriver bokstaver bak frem. Men den kan og være et symbol på at og de med lese og skrivefeil er inkludert på skolen. Det er en skole for gutter og jenter. Vi skal være venner og være glad for å kunne få gå på skole.

Iallefall det som overskriften på innlegget  sier er jo at ‘Hun ble valgt’- og ja det stemmer. Emilie sin tegning vant konkurransen den. Det ble bestemt at hennes bidrag skulle pryde skolens skolegenser…hurra. Det var skikkelig stas når hun kom hjem en tid etter innlevering og sa at ‘mamma,det valgte min tegning’

Og klart det følger premie med. Og det var altså en hettegenser med denne logoen på. Og det ble veldig fint etter at det ble trykket på et klesplagg.

 

 

 

 

 

Jeg synes klart dette var litt stas altså. Klart man blir litt stolt av det.

 

 

 

 

 

Må jo si at det var en veldig koselig logo som representerer en fin skole.

 

 

 

Og så kunne man gå inn på en nettside å bestille.Ikke verst å ha logoen sin på en nettside.

 

 

 Og Emilie kledde godt den fine hettegenseren som  hun fikk i premie hun. Absolutt en fin tegning,logo og en fin hettegenser,ikke minst en fin jente… ha-ha

 

 

Til og med minstemor synes logoen var fin…

 

 

 

Og siden det er helg nå,måtte jeg selvfølgelig  prøve meg på noen vaniljeboller med blåbær…

 

 

 

 

De ble ikke så verst de,så enkle og veldig gode….

 

 

 

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook: ‘ Huset med 11 Barna’

Vi trenger ikke være så ‘firkantet’.

 

De siste dager,og spesielt gårsdagen fikk vi virkelig føle på å være ekte Bergensere. Men egentlig er vi ikke skikkelig Bergensere da,for vi kommer fra distriktet utenfor Bergen,altså ‘strila landet’,men her øst må vi bare si at vi er Bergensere, for de har ikke helt den innsikten om hva som befinner seg nord for Bergen,eller sør,øst for den saks skyld. Ha – ha   Så for å gjøre alt mye enklere her nede,så sier vi at vi er fra Bergen. Og det samme sier eldste jenta som studerer i Oslo til folk. Hei ‘eg hetar Caroline og kommer fra Bergen’- enkelt og greit.. Så vi er vel mer litt sånn utvatnet Bergensere, en blanding mellom Bergen og Nordhordland/Strilalandet. Ja.ja samma er det,det vakre vestlandet er det uansett . Iallefall vi hadde en vann-vittig god følelse her i går, og når jeg nevner ‘vann’ i vannvittig,så er det bokstavlig talt en grunn til det. Det menes at det har noe med vann å gjøre. For vi som har bodd på det kjære vestland der paraplyer ligger på tyveri toppen,og regnklær og støvler er stort forbruksvare i familier, må nok si at etter vi flyttet til Østlandet så har vi sett lite av de dyrebare dråpene. Og regntøy og støvler er omtrent et fremmed ord her nede. Men gleden er altså veldig stor når det en sjelden gang kommer en aldri så liten dam på veien.En stund var vi nesten litt usikker på om minstemor her i huset ville idet hele tatt  få oppleve å ‘hoppe’ i sølepytt før hun begynte på skolen.Men heldigvis det har hun altså fått,vi slapp å vente så lenge. ha-ha

Først, her i huset er det slik at vi trenger aldri å være usikker og uvitende om hvilket vær det skal være dagen etter eller fremover en ukes tid…hver dag. Det er flere barn her i huset som har full kontroll på dette. De følger med på både temperaturer,vanndråper som skal falle eller solstråler som skal skinne,så det er bare å spørre de,så får en både yr.no og storm.no sin værmelding servert. Veldig greit faktisk,for da vet jo jeg da hva skolebarna skal ha på seg,om det blir småsko eller tjukk jakke,lue eller tynn genser. Og med det utrolig varierende været vi har hatt her nede de siste to måneder kan en aldri være helt sikker. Det kan gå fort fra sommer til vinter. Men det ser ut som været stabiliserer seg no fremover.

Allerede i helgen ble det nevnt fra en av barna her at i løpet av de første dagene i uken skulle det komme regn,mye regn.Eller nedbør som det rett heter. Det var visst og meldt i tillegg lyn og torden på den ene kvelden og. Dette ble jo klart en samtale emne mellom gjengen her. Regn?, vel det brydde de seg ikke så mye om,det er vi jo så vandt med det. Men lyn og torden…ja det er både spennende og litt skummelt samtidig det…lyset,smellet…det er facinerende det.

Men så begynte jo dette regnet først da,litt lite på formiddagen,litt sånn dusk regn…ja ja for oss er det det, så kom det et par lette regnbyer utover dagen,men likevel med en del timers opphold,men så når skolebarna var kommet hjem,middagen var inntatt og lekser gjort,da ble himmelen mørkere og vi skjønte at nå kommer det snart mer regn. Joda en regnbye til kom,men enda ikke noe vi synes kunne kalles skikkelig regn…ha ha

 

 

” se regndråpene faller fra skyene ned,fra skyene ned…lala,lalla tralla la la la lla lla…la ” …Joda regn er godt det…

 

 

 

 

 

Nå vet vi hva regn er da som opplevet regn i over 70 dager i ett strekk,hver dag, for noen år siden, da vi bodde utenfor Bergen. Den gang trengte man ikke se på været eller vær meldingen på nesten 3 mnd,for det var no bare en regnsky over Bergen,og den flyttet seg aldri,den var visst utømmelig. Ikke minst så var det ikke vanskelig å kle barna den gang,det var støvler og fult regnutstyr det i dag igjen,jaja samme som i går og samme i dag,og jammen santen blir det slik i mårra og.’ Vel jeg husker det var noen regnbukser som ble utslitt på de dagene der ja. Så vi føler da at vi ‘vet’ liksom hva regn er, iallefall hva det går ut på. Ikke rart at det er paraplyer som er på tyveri toppen i Bergen…ha ha …nei vet ikke om det er det,men det stjeles iallefall en god del paraplyer i året i Bergen. Ikke minst det glemmes igjen sikkert ‘ett tonn’ paraplyer i året på busser,lege/tannlegekontor og den berømte bybanen i Bergen m.m

Men nå ‘ror’ vi visst helt til Bergen by,poenget var altså  her og nå…på Østlandet !

For å bare gjøre hele historien kort,så ville gjengen her ut. Vel, ute er de hver dag,og mye om dagene,de vil knapt inn når det er leggetid,for det er så kjekt å være ute.De sykler,leker med ball,er ofte på en lekeplass like ved her, og barna her har begynt å leke med noe barn fra Syria som bor i en av leilighetene her. De skjønner ikke norsk,men barn klarer fint å leke sammen for det de…men at de her ville ekstra mye ut denne dagen var nok at det hadde begynte å danne søledammer ute på plassen fordi det hadde regnet tidligere på dagen.Og her benytter de alle anledninger når det dukker opp noe slikt til å gå ut,og barn og vann…å ja de med barn vet at de to deler trekkes sammen som magnet..Men her er det og rett og slett bare fordi det er så sjeldent  det skjer.

 

Joda minstemor har allerede fått hoppe i dammene noen ganger hun,og like stort hver gang.

 

 

 

 

Men altså,la de no bare få holde på .Vi trenger ikke være så firkantede. Glade barn blir jo og glade foreldre !!  Og her ‘vaser’ de ut og inn av dørene,inn for å si noe,spørre om noe,hente noe … Så det kan fort bli litt trafikk når iallefall 7 barn går ut og inn døren.Men så spør de så fint da når de kommer inn for ‘ente’ gang. ….

“mamma,no har det kommet litt mer regn ute,”

joda det har vi fått med oss,og mer ville komme på kvelden,så de lurte jo rett og slett på om de kunne få ha litt vannkrig ute siden de snart skulle inn å dusje å legge seg likevel.

” N E I”,  hørtes det tydelig og klart ute fra kjøkkenet,(før jeg fikk svare de en gang,) der Pappen står å vasker opp. Han fikk med seg spørsmålet de hadde til mammen. Så fortsetter han….

“Nei dere kan ikke ha vannkrig nå,da blir dere så våte,og nå skal dere snart inn å legge dere uansett”

Men så ser de på meg da…

“p l i i i sssss da mamma…. bare litt…pliiiiis…..bittelitt….’.. pittelitt….

Altså noen var jo allerede blitt litt våte av å være ute,så det gjorde no ingenting vel at de ble littegrann mer våt,de skulle jo uansett inn å kle av seg å legge seg snart likevel. Vi kikket bort på Pappen så han ikke skulle høre oss….

‘Joda-litt kan jo dere,men bare litt ‘….sa jeg med lav stemme

ÅÅÅ jippi !!!! jubelkoret var i ekstase og satte kursen mot gangen og døra,på veien nappet de med seg en bøtte…

Og igjen hørte vi fra oppvaskekummen,

‘N e i, men … de blir jo bare våte’….(asj,han skjønte det..)

“Jammen det er jo det som er hele poenget da, forsvarer jeg, “at de skal  bli våt,vannkrig betyr å bli våt det…..La de no bare få føle at de stammer fra vestlandet og Bergen,ja la de få føle at dette er noe som de har i blodet…vann,vann,regn og atter regn…la de aldri glemme” . Vi trenger da ikke være så firkantet,vannkrig er jo gøy det. Jeg mente jeg hadde virkelig begrunnet mitt ‘ja til de’ veldig godt og på en ganske riktig måte….ha- ha !!!!!!   Så pappen måtte se seg slått,han vant ikke denne kampen….. Men så er det jo viktig å poengtere da at det er jeg som hjelper de med den dusjingen,og kle på  etterpå,så egentlig er det ikke så mye som går utover han. (men ikke tro nå da at vi ikke hører på pappen eller er enig…men noen ganger må vi ‘vri litt på ting’- ha ha )

Jeg hører ute at de er allerede i full gang, dette måtte jo jeg klart ut for å få med meg….

 

 

ÅÅÅ joda…her er det vel noe som ligner på en regndans eller noe…

 

 

Her sprutes det,tømmes og kastes vann på hverandre…

 

 

For en gjeng,jo mer vann,jo mer våt,jo bedre er det……

 

 

men du verden så kjekt de har det da, ha-ha  Tenk så fantastisk å bare kunne sette seg rett ned i ‘nyregnet’ søledam og bare sitte der med alle klærne og sokkene på….for en følelse…!!!! Bare fantastisk !!!

 

 

Og det morsomste av alt er jo at i de her over 20 andre leilighetene som er rundt om her,som er fylt med flyktninger,stod flere i vinduene og såg på denne sprøe gjengen…Det var både barn og foreldre som  såg….Men det var no ikke rart heller da,for dette gikk ikke helt stille for seg kan man si …ha-ha  Lurer egentlig  hva de tenkte når de såg dette…men det fikk vi altså se etterpå……

Ja dette var virkelig stas altså…Litt ekstra kjekt må en ha det innimellom ….

 

 

Etterpå når de var ferdig med sin ‘såkalte’ vannkrig,alle var søkkvåt,men med store smil og glis rundt munnen,så bar det i vei inn i dusjen og på med tørre nattklær. Ja dette var visst veldig kjekt. Og mens de spiste kveldsmat,så hører vi noe ute. Vi kikker ut vinduet,og der…..  …. mange av foreldrene var ute med barna sine og de lekte i samme vanndam som gjengen  her hadde gjort,men de hadde altså både sko/støvler og jakke på seg…små barn og noen større,de lo og hadde det alldeles trivelig…De koste seg skikkelig…. så morsomt da. De hadde nok sett gjennom vinduet  på gjengen her og synes at det der så så kjekt ut at det ville de og gjøre…

Ja sånn kan det gå. Godt at sånn enkel og gratis glede kan smitte videre.

 

 

Seinere på kvelden når gjengen hadde lagt seg,og kun de store var fortsatt våkne,kom det noen voldsomme regnbyer,det kan vi kalle regn,skikkelig regn,der vannet renner nedover veien,der det fosser fra takrennen og ut på bakken.Der en hører regnet  lager musikk,trommer lyder… joda no snakker vi regn…og deretter kom det både lyn og torden og enda mer regn. Snakk om naturen kjentes frisk og rein etter et slikt regnskyll.

 

 

 

Elven nedi byen er ekstra stor nå om dagene pga regnet

 

 

 

Men jammen santen har naturen godt av det, alt av blomster og trær trenger vann. Og i dag kom det enda litt mer regn,og dammen har blitt enda større,og flere andre dammer har kommet. men det er utrolig friskt og godt i luften.

 

 

 

Så vi har virkelig følt oss litt ‘hjemme’ vi no noen dager både store og små….Men det som er så fint med Østlandet er at her går det ikke så mange dager før fineværet er tilbake.Men vi kan vel ikke se helt borti fra at det kan bli flere ‘vannkriger’ på gjengen her, om det kommer  en ny periode en gang med så regnfulle dager. For dette var visst veldig stas.   Og hjelp for noen foreldre vi er som tillater dette da…ha-ha …..ja,ja pappen sa nei da,men måtte jo ‘se’ etterpå at det var jo veldig kjekt for de dette…Vi trenger ikke være så firkantet,men noen ganger må vi gjøre noe utenom ‘normalen’ – å være litt sprø innimellom er bare bra og sunt det. 🙂

 

 Følg oss på Facebook :’ Huset med de 11 Barna ‘

Årets ‘hipp-hipp Hurra !!!!’

 

Endelig kom bursdagen til Norge- altså årets 17.mai har passert,og det var en dag som startet tidlig og endte seint.Og det fine var jo at i år ble det helg etter 17.mai.  Her i huset skjønner ikke helt de minste hva en nasjonal dag er, men bursdag,ja det vet de,og klart 17.mai,det er bursdagen til Norge. Vi roper hurra,går i tog og veiver med flagget i rødt ,hvitt og blått. jammen er vi heldig som får bo i dette fine landet,at vi kan feire nasjonaldagen og ikke minst være nordmenn som bor i ett fritt land.Og det var som ei sa at vi har et godt og bra land,et godt helsevesen b.l a og ellers  hadde vi alt vi trengte til m.m Og ja så absolutt,Norge er et bra land det,ligger på topplisten,de her et fantastisk helsevesen,og trygdesystemene er veldig gode i forhold til andre land,selv om det finnes en bunke av enkeltsaker der mange sliter med systemet nav.Og ikke for å snakke om det berømte Bv,tragisk hele Bv systemet,de er kjent i Europa om det norske  tragiske BV. Mange barn og foreldre som skulle vært sammen på en slik dag som 17.mai,men som er separert av bunnløse grunner…så utrolig  trist.Så at alle har det de trenger til,det stemmer ikke.Alt en trenger til er nok tilgjengelig,det er en annen sak,men det er derimot ikke sagt at alle har det de trenger til,eller har muligheter til å få det,eller få tak på det.. jaja vi kan jo og rekke opp hånda og si at vi skulle så gjerne hatt et eget hus da,men det finnes så mange andre i samme situasjon. Vi og slå et slag for at det er heller ingen selvfølge at familier og barn kan eller har mulighet for å feire 17. mai. Det som skal være barnas dag,der de skal få spise is,pølser og brus til de sprekker omtrent. Det kan være sårende for mange,det finnes så alt for mange familier der ute,de som er alenemødre/fedre,ensomme,andre familier,sykdom,fattigdom  m.m som klarer seg bare så vidt i hverdagen,men har ikke noe ekstra eller muligheter til å kjøpe en eneste is til sitt eller sine barn på 17.mai. Eller kan kose seg med ekstra mat eller kake,ikke minst kle barn med fine klær,flagg,sløyfe m.m for lommeboken er bare tom,kontoen er tom,ja man kan spare over tid,men det er ikke alltid så lett å spare når det finnes ikke noe å spare. Det er dessverre ikke alltid noe selvfølge,selv om mange kan tro det.Og det er trist at det er slik, at mange som har det slik,derfor stemmer det ikke at alle har det de trenger til,og dessverre ikke alle skjønner det heller uten å vært  i en slik situasjon. Men sånn helhet sett,så er absolutt Norge et godt land å bo i,vi er heldig som ikke lever i krig,men kan feire Norge sin bursdag.  Hipp Hipp Hurra. Og her i huset ble 17. mai ganske så lik som fjorårets 17.mai. Det var først å gå i 17.mai tog med skolen,leker og aktiviteter etterpå på skolen,kaker og frukt m.m  Men før alt dette skal jo selvfølgelig en gjeng på 12 ut døren. En del med bunader,jaja det ble 8 med bunader i år,men når det er lite og trangt om plassen,alle trenger hjelp til knapper og knyting,og en sko er vekke og ingen vet hvor den har blitt av,for lillesøster elsker å gå med store sko,og tar de første og beste hun ser. så kan det fort ta litt ekstra tid ja, på en slik dag. Så skal hår skal kammes,drikke skal tas med,hunden må på do,noen skriker,noen sutrer,og det er mamma ditt og mamma datt…. Men endelig kom vi oss ut døra,da var det vare å lime på idyllen da…ha ha og sette kursen mot barnetoget og spare på stemmen,for vi skal jo roppe hipp,hipp hurra  og synge ‘ja vi elsker’…!! Joda de kan nok kjenne seg igjen de fleste med barn.Det er langt i fra knirkefritt de her morgener når noe ekstra skal skje,og en skal liksom være ekstra tidlig i barnetoget…men,men vi klarte det i år og,ja ja noen minutter kom vi forseint,men det er ikke så ille det.ha-ha

Det er mye folk og flott sol med blå himmel denne dagen,og jeg tror det var så og si like  fint over hele landet. Da er det kjekt med 17.mai

Etter å ha gått i tog,i år som i fjor med skolen,så bar det i vei etterpå til skoleplassen.Der blir det samling med 17.mai tale,sang og musikk,og deretter leker på skoleplassen.

 

Noen Fine 17. mai barn

 

 

 

Først skulle alle samles inne,der  var det  samling med tale og sang. Skolebarna sang mange fine og ulike nasjonal sanger.

 

 

 

 

Etterpå var det ut for å leke i skolegården,

 

 

 

 

…og gjøre mange kjekke aktiviteter.Når en har gjort alle aktiviteter får en premie.

 

 

Hvert år er det ulike klasser som står for både leker,salg av mat og opprydding. Vi er jo så ‘heldig’ da at vi har alltid en eller annen her i huset som går i de klassene hvert år,så vi er da alltid med på noe. ha-ah Men det gjør jo ingenting,bare kjekt det. Så i år hadde vi og b.l.a lekene. Og der er det både pil/ bue,luftgevær,spann holding m.m Og veldig populært både blant unge og eldre skolebarn. Her viser Pappen får Leah  hvordan hun skal holde når hun skyter pil og bue.

 

 

 

Gutter som koser seg på skolen på 17.mai

 

 

 

…..og ei lita jente som og koser seg….

 

 

Nå er det kommet veldig mange løvetann som kler bakken i den fineste gulfarge..  vel må si jeg ikke er så veldig hypp på gult da,men storesøster laget en fin blomsterkrans av løvetann.

 

 

og da ville jo lillebror og lage en,så her måtte hun vise han hvordan man flettet en blomsterkrans,var ikke fult så lett for en 5 åring…da…

 

 

 

 

Etter lek,aktiviteter,salg av brus,pølser og hamburger,var det tid for kaker og frukt.Og det er slikt som foreldrene i alle klasser har med,og i år som i fjor ble kaken jeg laget spist opp på et blunk.Fikk knapt stå på kakebordet. Det var en stor pavalova,dobbel med mye krem og bær på…ellers var det mye sjokoladekake og frukt. Bare å forsyne seg her!!!

 

 

 

 

 

Da vi hadde hatt noen timer både med å gå i barnetog,for deretter ha leker og aktiviteter på skolen m.m Så ble omsider arrangementet på skolen slutt.Men vi hadde planer om å fortsette videre inn mot Oslo denne dagen, som vi hadde gjort i fjor. Eldste jenta Caroline hadde vært på jobb tidligere på dagen,og hadde ønske om å treffe oss seinere på dag. Så da ble det både T-bane tur og Trikke tur på Gjengen her. Og i Oslo er det klart et yrende folkeliv på 17.Mai . Vi tok turen oppom slottet først,og fikk akkurat med oss ‘vaktskifte’ av Garden.

 

 

 

 

 

Og det synes gjengen her var litt artig.

 

 

 

Gutta boys

 

 

 

 

Også måtte de jo bortom å spørre en ‘Garde’ om de kunne få ta bilde sammen med han. Det gikk helt fint.Det kunne de.

 

 

 

Etter ‘slotts’ besøk,de minste trodde de fikk se kongen og co’,men de hadde jo stått der noen timer tidligere på dagen de,for i år hadde barnetoget som gikk forbi i Oslo og slottet vært større enn noen sinne. Så det ble dårlig med det…….

 

 

…….Så gikk ferden videre mot  ‘frogner parken’,som vi og gjorde i fjor,og som de og ville i år.For der er jo den store gøye lekeplassen som de yngste kunne leke på. Der ble og Årets 17. mai bilde av gjengen tatt !!!     Det ble bokstavelig talt først et

‘Hopp-Hopp Hurra !!!! ‘

 

 

 

Vel vi prøver oss på et litt mer ‘stående bilde kanskje – ‘Gratulere med Dagen ,Hipp Hipp Hurra for 17. Mai !!!! ‘ Hilsen alle oss !!!

 

 

 

 

Så var det å rusle innover i parken for å finne en sitteplass…. ‘ Du og jeg Pappa,Du og Jeg ‘

 

 

 

 

Og her ble det lek og pølsespising, (vi grillet ) til de var kjæmpe varme,det var jo tross alt over 20 grader.

 

 

 

Å leke med ball er Alltid stas her i huset,og det er og alltid noen å leke med !!!

 

 

 

Men klokken går fort den, selv på 17.mai. Så det ble tid for å vende  nesen tilbake,selv om de fleste her i huset kunne godt tenke seg at den stod stille ha-ha   Men Vi hadde jo klart  kaker som ventet på oss. Ei lita Jente som gliser,og er klar for å gå derfra  og rusle mot Trikken igjen.

 

 

 

 

 

Og her i huset ble det i år baket tre enkle kaker,en bløte og marengs kake lagvis med bær….

 

 

 

 

Og en kokos/Bounty kake med brownies i bunn….den var skikkelig saftig og  god

 

 

 

 

 

 

 

 

 Og en enkel,men populær gulrotkake,den er og like god et par dager etter.

 

 

 

 

Så da kan vi legge bak oss en fin,lang og innholdsrik  årets 17. mai for gjengen her i huset. Det var absolutt trette barn som la seg den kvelden,akkurat slik det skal være. Mange fine og kjekke  opplevelser fra morgen til kveld har de med seg fra denne dagen. Ja jammen her vi heldig som kan være sammen å ha det fint på nasjonal dagen.Det er faktisk langt i fra noe selvfølge.Det er absolutt mye å være takknemlig for.

 

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook: ‘ Huset med de 11 Barna’

En kjekk helg

 

 

 

Da har vi snart kommet halvveis ut i en ny uke, og vi har igjen fine opplevelser og minner fra et par dager i helgen på Sunnmøre med oss tilbake. Ikke minst bilder da…ha-ha Det er jo selvfølgelig ikke noe nytt det da !!! Men en hel haug måtte jo siles vekk,sånn er det…  Det var altså konfirmasjon,eller tentro avslutning til fetteren til gjengen her,nevøen min og siste mann ut i den familien som vi var til i helgen. Det ble en fin dag,fint vær,men litt  kaldt og kjølig i luften.Da vi kom frem sov vi i en barnehage,det gikk jo fint,vi kom oss av gårde tidlig neste morgen for å møte i kirka. Deretter bar det i vei mot et Grendahus der festen skulle være. Og der var det fint på dekket og et koselig sted. Mye god mat fikk vi,gode kaker og mange bilder ble tatt både av familie,barn,de unge,søskenbarn/kusiner/fettere,søsken og annen slekt osv Flott uteområde for barna å være, Både store og små barn lekte gjemsel og andre leker.Så det var en fin dag,slitne barn med mange kjekke opplevelser i barnesinnet  som sovnet fort den kvelden.

Neste dag ble vi invitert på ‘skalkefest’- eller ‘restefest’ før vi satte kursen tilbake til Østlandet. Det er jo alltid god mat igjen etter slike dager,både kaker og annet. De hadde jo forberedt seg på at når gjengen her kom ville det gå minst 3 kaker,for det hadde de hørt at vi pleide å spise når noen her i huset hadde bursdag  ha-ha  så noen ekstra kaker hadde de laget…uff,stakkars de da. men,men  det ble da altså litt igjen til dagen etter  Og her takket klart ikke gjengen nei til et slikt tilbud med rester fra dagen før. Så da ble det oppfylte mager med allslags godt før vi kunne si hadet , takk for oss og reise mot øst igjen. Det var et fint vær hele veien tilbake og. Ja jammen var gjengen her heldig som fikk, og kunne dra på en liten tur og få ha det kjekt noen dager.Ikke minst få så mye gode kaker og mat.Absolutt en kjekk helg.

 

 

Flott vær på Sunnmøre,fin natur og snødekte fjell,våren hadde kommet  lenger der oppe enn her vi bor. Men nå begynner det å komme seg her og.

 

 

 

Etter en halan time i kirka gikk ferden ut til et grendahus der festen skulle være

 

 

 

 

Der var det lyst og fint,på dekket med grønt, hvitt og blått,og en liten gutt som var førstemann som satte seg til bordet,han var skikkelig sulten. ‘Mamma,ta bilde av meg da’…titt tei…’

 

 

 

 

Og så kom nestemann,han var og så veldig sulten. Ingen hadde spist siden frokost og det var over 5 timer siden.

 

 

 

Enkel,men fin på dekking,og to karer som venter på at alle skulle komme før en kunne sette seg.

 

 

 

 

Detaljer

 

 

 

Men så begynte maten å komme på det lange bordet,mye god og variert mat,varmmat som kald,ulike salater,vårruller,kyllinggryte,laks,kjøtt,rundstykker,foccacia brød m.m

 

 

 

 

Det fine bildet som hang over matbordet,vi befant oss sånn ca helt til venstre,den veien,i det området. Vi har et vakkert land med fine fjell og fjorder!

 

 

 

 

Det var godt med mat,og her satt de både vel og lenge…

 

 

 

 

Etterpå måtte vi klart ut å ta noen bilder av gjengen.

 

 

 

Minstemor er ikke så veldig glad i å bli tatt bilde av,hun vil heller ut å gå hun…Det er klart myye gøyere

 

 

 

Var fint uteområde,der de her to b.l.a var mye ute å lekte

 

 

 

Fin utsikt med fjord og fjell.Her ved dette treet tok de alle familier bildene,av konfirmanten m /fam m.fl Og på engen løpte de små mye rundt

 

 

 

Så fikk gjengen her være med på et bilde med konfirmanten,ikke alle fettere som er så heldig å ha så mange søskenbarn i en og samme familie…ha ha

 

 

 

Og etter bilder og lek,ja da hørte vi fra de som stod på kjøkkenet at nå var det tid for kaker og kaffe,og det var absolutt desidert høydepunktet for de små her i huset iallefall

 

 

 

Ååå såååå mye gode kaker….mmmmm jammen er de heldig..

 

 

 Ei lita som elsker bær,og hadde bare såååå lyst å smake ett….

 

 

 

Den kaka her var  fin altså…vannmelon kake,vannmelon lagvis med krem og myyye bær på toppen,en favoritt for liten og stor…og ganske så sunn ikke minst…ha -ha

 

 

 

Og hoved kaken av konfirmanten,den var jo bestilt,resten laget av andre,men var fin for det den

 

 

 

Etter kaker,dessert og kaffe var det tid for lek igjen,men da ble det ulik bordspill. Dette spillet var en favoritt. og når det er en del barn og unge samlet blir det ekstra kjekt å spille spill sammen. Her skal en gjette hva en er utifra spørsmål. Man vet ikke selv hva man er.

 

 

 

Men dessverre slike dager tar og slutt.Klokken går at for fort når de er i kjekt lag,og det er tid for å ta kveld,iallefall for de små.Og mens de store var igjen og fortsatte de ulike bordspillene på grendahuset,måtte de små til barnehagen å legge seg. Men litt lek ble det i barnehagen før det ble godnatt. Og der var det mye kjekt å leke med.

 

 

 

 

Neste morgen var det å rydde og pakke tingene i bilen. Så bar det avsted tilbake til grendahuset,der vi var dagen før for en aldri så liten ‘restefest kombinert med restefrokost’-

 

 

 

Og før vi dro ble det litt løping på engen,det hjelper på det,når det blir mange timer i bilen tilbake.

 

 

 

Hun bare koser seg  hun lille der,og synger ‘bæ,bæ lille….’ ( ‘lam’… har hun ikke klart å si enda,så det stopper på ‘ille’…ha-ha )

 

 

 

Og de små plukket med seg en  bukett engkarse,men det hjalp ikke så mye når vi skulle kjøre og de bare visnet underveis.Vi får bare plukke nye her.

 

 

 

 

Og så var det å si hadet,måtte og si hadet til morfar,for han skulle ta en annen vei,han skulle videre til Bergen og kjører her til venstre og bortover til Fergen som går rett frem.

 

 

 

 

Hvitveisen

 

 

Vi kjørte nedover Gudbrandsdalen,men før det passerte vi den vakre ‘trollveggen’-der måtte vi bare ta et raskt stopp for et bilde

 

 

 

De majestetiske fjell,her hadde det vært kjekt å tatt en tur en gang. Et populært turområde å gå Trollstigen.

 

 

Seinere passerte vi både lillehammer og Gjøvik før vi omsider kom frem. Langt,men absolutt en fin tur,og gjengen her var så flink å sitte fint hele veien i ett strekk,selv om det var skikkelig kjedelig på slutten.Det ble iallefall underveis foreslått flere plasser gjengen hadde lyst å dra på tur en gang det passer seg,men da med campingvogn. For da kan en overnatte i den underveis.

Her holder vi på å leite frem årets bunader,det er på tide å tenke på å begynne strykerunden før 17.mai. for å bli ferdig i tide. Men det har gått bra hvert år og satser på at det blir det i år og.

Følg oss Gjerne på Facebook; ‘Huset med de 11 barna’

 

 

En tur Nordover !!!

 

Da er alt pakket og klart, og vi er på vei. Denne gangen går turen nordover. Vi er så heldig at vi har blitt invitert til barnas onkel og tante sin yngste sønn,fetteren deres sin konfirmasjon.Altså onkelen er min bror. Den siste som konfirmeres i den familien. De eldste i den familien har blitt det for lengt og flyttet ut av redet. Så da går ferden til  Sunnmøre og Ålesund, og det er lenge siden vi har vært der, mange år,husker faktisk ikke sist. Kanskje det var storebroren sin konfirmasjon,og da er det noen år siden,oppi 6-7 år . Men  da vi bodde i Bergen og våres og deres store  barn var små,reiste vi dit mye oftere.Men vi har og  møtt de noen ganger siden da. For de har besteforeldre ikke langt herfra,så da har det blitt noen treff når de har vært her på østlandet på besøk. Ellers var de en tur hit i fjor når Ruben var konfirmant.

Gjengen her i huset gleder seg til en tur oppover,men de små synes det er veldig kjedelig å kjøre så langt. Å sitte så lenge i bilen er ikke alltid like stas nei. Verken for de eller for oss andre. De kan fort bli utålmodig og spør hvert 15 minutt “om det er langt igjen.”Men de gleder seg iallefall til god mat og kake i konfirmasjonen..ha ha   Så det får bli premien det da,for å sitte lenge i bilen.

 

 

En gjeng som er klar for en lengre tur

 

 

Planen var i utgangspunktet å ta med oss campingvognen oppover. Da kunne vi ta ut en ekstra fridag for skolebarna,for å slippe at det ble en alt for rask ‘opp og ned igjen tur’. Men den dagen vi kom igjen fra Sverige turen i påsken,og gutta skulle rygge/skubbe campingvogna på plass her nede på parkeringsplassen,så røk rett og slett håndbrekket på campingvognen og vognen trillet  rett inn i snøhaug som enda ikke hadde smeltet vekk herfra. Og den inneholdt hard is og knuste baklykta og laget bulk i skjermen. Det var skikkelig dumt. Og vi har ikke hatt mulighet til å fikse det før vi skulle dra nå,så da blir det likevel en rask opp og ned tur. Men,men alt går. Og så har vi vært så heldig å få overnatte i en barnehage der oppe på sunnmøre. Der er det stengt i helgene uansett,så da kunne vi låne stedet,eller ‘gulvene’ til overnatting. De skulle gå fint å få  13 personer inn dit.. Det er ikke så lett å skaffe husrom for så mange,og i de fleste hus og hjem er det folk allerede,så vi har full forståelse for det. Men vi klarer oss vi.Vi er jo klart vandt å sove på madrasser på gulvet,vi vet jo knapt noe annet de siste årene…ha-ha     Men de yngste her synes jo klart det høres stas ut å være på en slik plass.

Ellers de siste dager har det vært å finne frem klær og sko som vi skulle ha med og ha på oss i konfirmasjonen,det har blitt noen leite runder gjennom ulike søppelsekker og bananesker for å finne frem det vi trengte,men tilslutt,og omsider fant vi no det vi skulle ha.

Selv om det er bare en helg så trenger vi ikke å pakke så mye med,men noe niste må vi ha på turen. Allerede tidlig på morgenen  ble det laget en haug med pizza boller som vi kunne ha med oss. Veldig grei niste å ha med på tur. Ellers ble en stabel pannekaker stekt. Det er og fint å ha med som niste,ellers frukt,drikke,kjeks og chips.

 

 En stabel pannekaker ble med som niste…

 

 

Først ble det et brett pizzaboller…joda de var luftige,gode og fin de…

 

 

Men et brett er jo ikke nok her selvfølgelig,tre brett ble det og det neste brett ble virkelig ‘svære’…ha-ha Men de ble absolutt poppis her blandt gjengen… og Gode å ha som niste på turen oppover

 

 

Alltid god med en sovestund når det er litt langt å kjøre

 

 

Vi måtte stoppe på veien for vi hadde ikke rukket å kjøpe tynne strømpebukser til de store jentene,da ble Europris alternativ,og der så de en kul ‘fyr’

 

 

 

Greit å ha dukken med

 

 

Denne gangen ble og størstejenta med og det var kjekt,så hun satt og på med oss.Hun hadde kjøpt med litt gotteri til gjengen som de skulle få når de begynte å kjede seg. Og det var og virkelig populært.

 

 

Litt av uteområdet i barnehagen vi skal sove.Kanskje de rekker en lekeøkt før vi skal hjemover på søndag igjen

 

 

 

Så da nærmer vi oss målet,og først blir det legging for så å være klart til en ny lang dag i mårra.Men da absolutt en mye kjekkere dag enn å bare sitte i en bil. 🙂

 

 

 

Følg oss gjerne på facebook ; ‘ Huset med de 11 barna’

“kom 1.mai du skjønne….”

 

Da  legger bak oss 1. mai som er stort sett en ekstra fridag for mange nordmenn,selv om det er egentlig  arbeidernes dag. Og her blir jo uka mye mindre når det er en slik fri dag innimellom,og klart fint for skolebarna.Ellers har vi jo  begynt på en av de fineste mnd i året,’ mai måned’- det er en flott måned, for alt i naturen blomstrer for fult,det er mange fridager,det er mange feiringer både høytidsdager,konfirmasjoner,bryllup m.m Og det er liksom Norge sin måned det,med fargene i rødt,hvit og blått.  Men ikke bare nok med det,mai måned er og tid for mange kaker,og søte saker forbundet med høytidsdager og ulike feiringer. For vår del her i huset har vi og noen dager å feire denne måned,så det vil nok dyttes inn på både kaker og søtsaker for gjengen her på sikt. Og det vil vi og etterhvert komme tilbake til.

Når det først ble en fridag og opprinnelig arbeidernes dag,skulle vi kanskje  gjort en ekstra innsats med det da ha-ha     Her i huset har det vært litt ekstra rydding siste tider,der vinteren pakkes vekk og joggeskoene og sommerjakkene pakkes frem.Det har jo vært mange fine dager siste tiden her og de fleste steder i landet,nesten som sommeren tittet frem noen dager på forskudd. Det er og en del andre ting som må ryddes,sorteres m.m her Ute kan det alltids gjørs noe,koste plassen for all sand fra en isfylt vinter. Bilen skulle alltids vært ryddet og ikke minst vaskes utvendig,gulvene vaskes,bad,rom….osv…. Men det heter seg og slik at det som skal ryddes og vaskes er heller ikke noe som forsvinner vekk. Så vi tenkte rett og slett å se været an 1. mai  og kanskje rydde litt da først,for så å ta en tur med gjengen ut en plass etterpå. Så kan vi alltids rydde resten en dag seinere. Her gjelder det å prioritere…ha ha

 

mai er en favoritt måned der naturen blomstrer for fult,og dette er bare starten.Skulle bare hatt en hage å grave å plante i,men det må vi håpe kommer med tid og stund.

 

 

 

Ellers og når det har blitt fokusere litt på dette med handling av mat på ukestilbud og datovarer i forrige innlegg,så gjelder det ikke alltid bare middager og pålegg m.m Men der kan vi og finne varer som brukes til feks å lage søtsaker med. Og siden det nå har blitt mai og det er starten på en festmåned,så er det vel ingenting som er bedre enn en ekte mai kake,bløtekaken !!!! og når alt tilbehør til kaken fåes til en rimelig peng, totalt 50 kr,ja da var det ingen unnskyldning å ikke lage en.  Å her i huset er slikt velkommen, det en næmlig en god gjeng med kakemonser. Og det er fort gjort og  å lage en fersk kakebunn.

 

 

 

og en helt enkel 1.mai kake ble det,med krem,jordbær,bringebær og blåbær både inni og utenpå.

 

 

 

 

 

 

uuups…der var det en liten finger som ikke klarte å holde fingrene av fatet…ha-ha…joda det er jo lov å smake litt først da. viktig å teste ut om man liker kaka,eller at kremen er søt nok…

 

 

 

 

Men en liten tur ble det og, med grillpølser i sekken, kjøpt selvfølgelig å datovare,så var planen å grille underveis. Så får det bli kake seinere. Og vi åpnet strandsesongen med å dra til en av de mest populære badestedene her i huset som vi har vært mange ganger før.

 

 

og her er det veldig fint,stor og god plass,stille og rolig,en plass å trekke inn frisk luft og kjenne på freden og roen.

 

 

og et lite bål ble det i strandkanten,og pinnebrød ble det og spist.Men det var altså ingen som badet denne dagen,men de måtte jo selvfølgelig  kjenne på vannet. Og hadde de hatt badetøy,så hadde de helt sikkert hoppet uti…ha-ha Nei de for vente til sommertiden kommer.

 

 

 

Ei lita jente som og koste seg her.

 

 

og oppi skogkanten fant vi flere ‘tepper’ med hvitveis.Og de kan selvfølgelig ikke få stå i fred….en bukett hvitveis måtte bli med tilbake.

 

 

så da var en ganske ‘lat’ 1 mai over ,en fin fridag midt i uka

 

 

 

så stille og fredelig her,fin plass å dra på picnik

 

 

 

men så er det jo snart helg igjen da,så får vi heller gjøre en større innsats på ryddingen og vaskingen heller da.Satse og på litt sol,selv om det nå er kaldere i luften. Så kan det være at det blir en liten tur da og.

 

Følg oss Gjerne på Facebook : ‘ Huset med de 11 barna’

Endelig noen smarte mat og handletips til en rimelig peng.

 

Det er som jeg sa her litt tidligere at nå er det en stund siden det ble fokusert på matoppskrifter,matlaging og handletips m.m for storfamilie,eller gjerne for de med ferre barn,eller de uten barn,til en rimelig peng.Tror det er bortimot 3 år siden siste det var et eget innlegg om det,og en del er endret på den tiden.Ikke minst prisene på butikken. De har blitt høyere,og mat koster penger. Men man kan fortsatt gjøre gode kjøp,lage god,sunn og næringsrik mat på et lavt budsjett. Ikke bare for at det er lite penger å gå på for noen,men og for å spare miljøet. Man kan legge av penger, spare til noe spesielt,eller rett og slett spare lommeboken.Derfor er det kanskje noen smarte tips å hente i dette innlegget,det er iallefall noe som fungerer for oss med 12 munner å mette hver dag med ikke så høye inntekter.

Jeg husker en gang noen spurte om hvordan vi klarte å bruke så lite penger på matbudsjett.hver mnd. Jeg sa at det handler om bevissthet,prioritering,planlegging,finne gode tilbud,løsninger,tips på å spare og handle mat.Her i huset løper vi ikke bare inn på nærmeste butikk og handler det vi trenger og skal ha for så å ha null kontroll på hva som brukes i mat i måneden. Jeg fortalte hva og hvordan vi gjorde det,så synes vedkommende at dette hørtes veldig slitsomt ut,noen  hun overhode ikke kunne gjøre selv selv, som var i full jobb,og etter jobb  hente  barn i barnehage og på sfo for så hjem å lage middag,husarbeid,legging osv.m.m Men hun ville samtidig gjerne få ned  matbudsjettet likevel,for det de hadde var visst veldig høyt. Jeg har sagt til mange at vår måte å lage mat på,handle mat m.m er og blir en livsstil. Det er ikke slitsomt,travelt eller tungt på noen måter. Dette er helt naturlig og normalt  på vår måte,noe vi er vandt med,og  vet ikke om noe annet. Det samme kan vi og si hvordan det er å være 12 personer hele tiden, at så mange er alltid til stede innen enn viss rekke vidde,ikke minst lage mat til så mange hver dag osv. Så er det helt naturlig og normalt for oss. Det er vår hverdag det,vi tenker ikke så mye over det.Hadde jeg hatt millioner på konto hadde jeg fortsatt på denne måten,for dette sparer ikke minst miljøet.Folk kaster alt for mye mat i dag,og det er mange ,mange mennesker i dag i verden som sulter.

Uansett,jeg er iallefall opptatt med å gjøre gode kjøp,maten vi spiser skal være sunn og næringsrik. Vi fokuserer mye på frukt og grønt her i huset,både salater grønsaker og det varieres med både fisk,kjøtt og kylling.Og noen ganger ingen av delene.Men vegetarianer er vi ikke. Det snakkes mye i mediene for tiden om å spare.Spare penger på maten,for det er dessverre mye overflods mat som kastes i hus og hjem,ikke minst på bedrifter. Men hvordan spare på kjøp av mat.Noen fokuserer ikke så mye på dette,de kjøper det de trenger og ‘thats it’,det som blir til overs kastes.Det er og de som ikke tenker på hvordan spare penger på kjøp av mat. Men  det snakkes altså mye om hvordan spare penger på kjøp av mat, og det rådet som kommer igjen og igjen er å lage ukes meny.Noen har og  begynt med mnd meny,for deretter å handle en gang i uka,helst på en av de lavpris butikkene (som pr i dag er Rema 1000 og kiwi)for det er slik man sparer best på. Noen lager og handleliste generelt,ikke bare middags meny,men og på pålegg,frukt,hygieneartikler eller annet en trenger eller skal huske. Både økonomi rådgivere og forbruker rådgivere anbefaler altså dette. Og det er slik handling som er rimeligst. Altså lage en middagsmeny ,hvilke ingredienser en trenger for å lage den menyen,og så handle deretter det inn,en gang i uka. Men her i huset gjøres det ikke slik. Likevel er vår måte rimeligere enn denne måten som anbefales av alle de beste rådgivere. Her i huset er vår måte ikke slitsom eller travel. Her i huset handles det to ganger i uka i motsetning til den ene gangen som anbefales. Men noen uker handles det og bare en gang i uka her,for det er ikke noe behov av flere ganger. Og noen ganger handles det ikke en uke i det hele tatt. Men det kan altså variere fra uke til uke.

Jeg lager som regel alltid og en ukes meny her i huset,om ikke på et ark,så i hode,men ikke på samme måte som alle  rådgivere anbefaler.

La oss starte på begynnelsen. Det er mandag og en ny uke står for tur. Først av alt,her sjekkes  ‘mat appen’,det er en app som kan lastes ned gratis på telefonen. Der står alle butikkenes ukes tilbud.Da har man liksom fått en oversikt over ukas tilbud på de ulike butikker. Her vi bor så er vi så heldig at vi har mange ulike butikker å gå på.Desverre det er det mange som ikke har eller har mulighet til det. Men her er alle butikkene innom samme radius,så det er ikke noe ekstra kjøring. Vi tar runden innom de fleste butikker  en til to ganger i uka.(noen ganger kun en og noen ganger null ) Handlerunden tas ofte i forbindelse med samme kjøring samme vei,som evnt hente skolebarna på skolen,eller et /to foreldremøter på skolen,hente noen i bursdag,eller om de har vært med noen hjem o.l  ‘Å ta den runden’ trenger ikke ta lang tid,det kommer klart an på om små barn er med eller ikke. Da tar det klart lenger tid. Men i utgangspunktet for å være effektiv er det best uten de minste.

 

Her sjekker vi stort sett hver uke på matappen om hvilke matvarer de  ulike butikker rundt om har på ukestilbud. Noen ganger ost,noen ganger kylling,brød,youghurt,pålegg,juice osv

 

 

 

 

Så for det andre. Her lager jeg middager,mat og ukesmenyer utifra det jeg får tak i på de ulike butikker. Og ikke på forhånd som rådgivere anbefaler. Noe annet og som vi er opptatt av er datovarer. Altså varer som går ut på dato enten dagen etter,før en helg,eller i løpet av helgen,eller etter helgen. Går man innom de ulike butikker får vi alltid tak på ulike datovarer. Det er alt fra melk,fisk,kjøtt,kylling,pålegg,poteter  osv  og så lager jeg meny utifra jeg får tak på etter en slik handlerunde. Det vi sitter da igjen med etter runden er  varer på ukestilbud og datovarer. Men alt av frukt og grønt handles 1 gang i uka på innvandrer butikken,der det ligger på halv pris av butikk pris. At vi tar denne ‘runden’ å ‘leite’ etter tilbudsvarer eller datovarer, var nok det som hørtes slitsomt ut for vedkommende som spurte om hvordan vi kunne ligge så lavt på matbudsjettet.Men det er ikke noe slitsomt.  Det tas samtidig som en er ute å kjører likevel,bare man starter en til to timer før. Da har man god tid.Sjekker man appen hjemme før,så kan en og notere ned noe man trenger på ukestilbud. Og i butikken er som regel datovarene samlet i en egen disk.  Ellers her vi bor er det 4 minutter å kjøre til sentrum med 7-8 matbutikker. Så det går og fint å gå ned på ettermiddag/kveldstid å ta en runde da. Så maks 4 timer i uka på 7 dager går til handling. Og vi sitter igjen med å ha spart over 50 % på all mat.Det er ikke slitsomt,men smart.

Så etter en slik ‘handlerunde’ sitter vi altså igjen med ulik mat. Noen ganger mye,andre ganger mindre. Men noe er det hver eneste gang. Og i tillegg til ukestilbud fra matappen,så kan det fint lages menyer for 1 uke/7 dager. Noen ganger mer,men det blir fryset ned til uka etter.Finner vi feks fisk på datovarer,så lages det ulike fiskeretter utifra det som føres på menyen.Er det noe man  mangler kjøpes det,om det ikke finnes fra før i kjøleskap,skap,frys m.m Viktig og å tenke langsiktig.Er det ukestilbud på ost,så kjøper vi flere oster,så vi har en stund fremover. Nylig var det 10 kr marked på en butikk,og da må en tenke flere uker frem og kjøpe inn å la det stå lagret.

 

Så her i huset ligger middager for oss 12  fra 60/70 kr til 80/90 dagen,men gjennomsnitt er det nok rundt 75-80 kr.  Er det rester igjen varmes det opp til kveldsmat,eller dagen etter. Ingenting blir kastet her.Det samme gjelder brød og pålegg, mesteparten kjøpes på ukestilbud eller datovarer.

Jeg har laget noen matretter utifra matvarer som vi pleier å få tak på,de fleste er datovarer. Kanskje det er noen tips å hente.Og selvfølgelig ble det noen bilder…ha ha

 

 

 

En gang fikk jeg tak på 17 liter melk til 8 kr literen,3 pk fisk(lettsaltet torsk)og kjøttboller. Melken er skummet melk,så ikke helt det supre til barn i voksealderen,men noen dager etter fikk jeg både lettmelk og helmelk.Skummet melk er fin til pannekaker,saus,kakao,vafler m.m Her er noen av de…Melk kan og fint fryses ned.

 

 

 

 

Siden jeg fikk tak på kjøttboller ble det kjøttboller til middag en dag. Sammen med hjemmelaget potetstapp(der den skummet melken ble brukt i b.l.a) tomatsaus og salat. Potetene fikk jeg og til halv pris,7 kr kg pga dato

 

 

 

En annen dag ble det fiskegrateng til middag utav den lettsaltet torsken.Jeg brukte 1 1/2 pk ,og siden jeg fikk tak på 3 pakker har jeg nok til en middag til en annen dag. Her ble og den skummet melken brukt til hjemmelaget hvit saus.Her i huset kastes aldri skalker eller tørt brød. det fryses ned og brukes til feks topping på fiskegrateng.

 

 

 

 

Hjemmelaget fiskegrateng med gulrøtter,flatbrød,poteter og smeltet smør er en stor ‘hit’ her. alltid like populært og veldig godt.

 

 

 

En annen gang fikk jeg flere pakker fisk, torsk

 

 

 

 

 

3 av pakkene ble brukt til å lage hjemmelaget fiskekaker med,det er og veldig godt til middag. Er det noe til overs er de og super til kveldsmat på ei brødskive.

 

 

 

 

En annen dag fikk jeg tak på flere pakker med kyllingfilet. Jeg betalte 50 % på de pr pk. 15 kr stk. Her blir det nok til to middager

 

 

 

 

det ble da  hjemmelaget  kyllinggryte med spaghetti og salat en dag

 

 

 

 

Samme dag var jeg innom spar og fikk røkt skinke knoke til 15 kr kg pga dato. Her er det og til flere middager, og de er fin til  å fryse ned  Noen ganger lager vi ‘raspeballer/raspekaker….(ja det har mange navn)…men da er skinkeknoke godt å ha til sammen med gulrot og en god kålrotstappe,

 

 

 

Når jeg og fikk flere pakker med kjøttpølser i tillegg  på kiwi til 50 %, er det ikke vanskelig å lage middagsmeny

 

 

Da ble det hjemmelaget lapskaus med gulrot,potetene til 7 kr kg,kålrot,vårløk,skinkeknoken og kjøttpølsen på 50 %. To store fulle panner ble det,rimelig og god mat til 12 personer for 75 kroner.Her er slik mat veldig populært,noe som både store og små spiser flere tallerkener av. Klart pølser er ikke det sunneste,men det veier opp for alle de gode ferske grønsakene.Noe av kjøttpølsene går nok en dag til potetstapp og pølse eller pølsegrateng… her liker de pølse,og er greit innimellom. det er helheten som teller.

 

 

 

 

Her er poteten jeg fikk for 7 kr kg.Lettmelk rimelig,blomkål til 10 kr fra innvandrerbutikken,og fløtepudding til 10 kr stk på 10-kroners marked hos Jokeren her forrige uke.

 

 

 

 

Da ble det hjemmelaget potetstapp med fløtepudding i hvit saus,blomkål,vårløk og sitronbiter ( grønsaker,frukt og salat m.m er fra innvandrerbutikken til halv pris av butikkpris) en stor panne med potetstapp og en stor panne fløtepudding i hvit saus.Og til ca rundt 70 kr. Veldig godt og populært her i huset. Det ble faktisk til overs,så noen spiste til både kvelds og dagen etter.

 

 

 

Den andre middagen fra kyllingfileen ble det pastaform utav. Med kyllingfile,tomater,gulrot,løk,pastaskruer i en mild fløte saus, ost og bacon på toppen. Og salat og ristet brød til. veldig godt. To store ildfasteformer. Fløten til sausen var og kjøpt på halv pris.Ellers all salat fra innvandrer butikken. Agurk til 6 kr stk,plommetomater til 7 kr pk,isbergsalat til 7 kr stk,paprika til 15 kr kg. Ost på ukestilbud m.m og en middag til rundt 70 kr.

 

 

 

 

 

Ellers når det er evnt 10 kr marked på en butikk,så må en tenke fremover og kjøpe det en trenger og lagre det. Da har man alltid noe i skapet til å lage mat av. Sist uke kjøpte jeg 3 pk hakkede tomater i bokser til 10 kr for alle tre. På en annen butikk fikk jeg peperoni pølse til 50 % , ost var på ukestilbud,sopp til 9.90 pk . Mel og gjær hadde jeg i skapet. Da ble det hjemmelaget pizza med peperoni og sopp,med salat  til middag lørdagen.Og det ble mer enn nok til overs til dagen etter. Det er alltid populært med pizza her. Og den ble skikkelig god.

 

 

 

En dag ble noe av fisken jeg fikk tak på uka før,som var fryset ned til  en ‘fiskelangpanne’. Store torskebiter i hvit saus med gulrøtter og blomkål,toppet med bacon, stekes i langpanne og tilbehør er poteter og flatbrød. Veldig populært og godt. Det samme gjør jeg når jeg får tak på laks. Og en god middag til rundt 70 kr.

 

 

Når jeg noen ganger får tak på mye melk til 50 %, er gryn til kveldsmat,lunch eller frokost populært her. Spesielt med bær på. Bær er og fra innvandrer butikken til en billig peng. Noen ganger lages det havregrøt til kvelds,det er rimelig og veldig godt med bær på.

 

 

En dag fant jeg en rull ferdigpizzabunn til en tier. Jeg pleier ikke lage pizza av slik bunn,men denne gangen tenkte jeg lage noe annet.Ost på ukestilbud,kokt skinke på 50 %

 

 

Det ble ostehorn med ost og skinke inni,saftige og gode,fin til kveldsmat eller i nistepakken som supplering til brødskiva.Veldig populære her ,og enkle å lage.

 

 

 

Ellers til kveldsmat kan en bruke opp det som finnes i kjøleskapet. En dag var det poteter igjen etter middag,det var litt sopp igjen etter pizzaen,noen pølse og kjøttbiter,litt rødløk og en halv aubergin. Dette ble en ‘pytt i panne’ sammen med litt eggerøre. Veldig godt og populært her,spesielt  kryddret med pommes frites krydder. Og så var det den melka da…. det ble en stor panne kakao,og kremfløten var og på 50 %. Loff er ikke særlig sunt,her spises som regel alltid grovt brød, både til frokost,matpakka og kveldsmat,men innimellom blir det et loff,noe som er stort. Super kveldsmat til gjengen dette.

 

det er altså ikke bare middager som finnes på 50 % . så og si alt av pålegg i kjøleskapet her nå er enten ukestilbud fra en butikk eller datovare. Ost er ukestilbud. Kjøttpålegg er datovarer,trønderfår og leverpostei,kaviar,reke og italiensk salat er ukestilbud,ellers akkuratt nå er servelat pølse,skinkepålegg,skinkestek,kyllingsalat,brunost,m.m datovarer. Egg er og kjøpt til en rimelig peng. Alt av paprika,tomater,salat,agurk m.m er fra innvandrerbutikken m.m  Her var det servelat pølse til 5 kr pakken,noen pakker ble med kan en si.

 

 

 

 

Sa her tidligere at her kastes ikke brød. Skalker blir fryset ned til topping til middag m.m Men sånn ellers om brødet er tørt/gammelt lager vi gjerne toast til kveldsmat. Veldig greit å ha smørbrød jern.Da fylles brødskivene med det hver enkelt liker . noen ost,skinke,løk,salat,tomat m.m noen bare ost og pizzakrydder,noen bare salat,mais m.m  veldig godt og populært her,og en  fin måte å bruke opp brød på. Eller variasjon til kveldsmaten.

 

 

 

 

Ellers blir ofte melken her brukt til pannekaker eller lapper. Alltid populært. Noen ganger er en gammel banan moset inni,og noen ganger er det tilsatt grovt mel. Ser nå at denne uka har joker  2 kg mel til 10 kr pk. og mel må det fylles på til stadig. Så det må huskes til neste butikk/handle runde.

 

 

Dette var altså bare noen få tips i havet av annet mat vi lager her i huset. Det er ikke noe stress eller noe slitsomt,men helt naturlig. Her prøves det å variere på kostholdet ,men det er alltid grønsaker eller salater til maten. her liker alle barna godt grønsaker,for det er noe vi alltid har vendt de til å like. Vi lager og en del ulike gryter, indisk,thai m.m med salat og ris til, hjemmelaget kjøttkaker med surkål og ertestuing til ,ulik retter med taco,når det er litt poteter i hus blir det fremover bakt potet,fløtegratinert potet m.m ellers lasagne,supper m.m kommer og an på hva en finner i butikkene. En gang fikk jeg 7 pk kjøttdeig til 50 %. fin å fryse ned,bruke til kjøttkaker,pizza,lasagne m.m . På en handlerunde en gang hadde jeg funnet 8 ulike middager,(hovedretten) som er feks fisk,kjøtt,kylling m.m  til 300 kr. Så tilsettes tilbehøret som er salater,grønsaker,saus,poteter,ris,evnt pasta m.m Da blir det gode og rimelige retter.

Så flere mattips,middagsretter,m.m vil komme etterhvert. Får samle opp en ny ladning…ha-ha.  Så håper noe kunne være interessant da. Vi er ikke så veldig avansert her i matveien,sikkert veldig kjedelig for noen…ha ha   men vi holder nok fast på litt god gammeldags norsk kosthold.Men til tider blir det og sterk mat og utenlands mat prøvet. Der er mye spennende å hente. Og noen ganger kan Toro tilsettes,og komme innom matveien her. Men vi føler iallefall ikke noe nedvergende å kjøpe ukestilbud eller datovarer. Vi synes det er smart og vi sparer mye på det,både miljøet,matsvinnet/kast av mat og ikke minst lommeboken. Vi får mer mat for pengene rett og slett. Og vi har aldri opplevet at noe mat eller drikke har vært dårlig eller ødelagt. Det er like bra og godt. Og klart mye her kan siles vekk og gjøres billigere,som all kjøtt som erstattes med linser,bønner m.m De som spiser vegetar mat har nok mer innsikt i det. Men det er og nok og en smakssak.

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook: ‘Huset med de 11 barna’