Endelig noen smarte mat og handletips til en rimelig peng.

 

Det er som jeg sa her litt tidligere at nå er det en stund siden det ble fokusert på matoppskrifter,matlaging og handletips m.m for storfamilie,eller gjerne for de med ferre barn,eller de uten barn,til en rimelig peng.Tror det er bortimot 3 år siden siste det var et eget innlegg om det,og en del er endret på den tiden.Ikke minst prisene på butikken. De har blitt høyere,og mat koster penger. Men man kan fortsatt gjøre gode kjøp,lage god,sunn og næringsrik mat på et lavt budsjett. Ikke bare for at det er lite penger å gå på for noen,men og for å spare miljøet. Man kan legge av penger, spare til noe spesielt,eller rett og slett spare lommeboken.Derfor er det kanskje noen smarte tips å hente i dette innlegget,det er iallefall noe som fungerer for oss med 12 munner å mette hver dag med ikke så høye inntekter.

Jeg husker en gang noen spurte om hvordan vi klarte å bruke så lite penger på matbudsjett.hver mnd. Jeg sa at det handler om bevissthet,prioritering,planlegging,finne gode tilbud,løsninger,tips på å spare og handle mat.Her i huset løper vi ikke bare inn på nærmeste butikk og handler det vi trenger og skal ha for så å ha null kontroll på hva som brukes i mat i måneden. Jeg fortalte hva og hvordan vi gjorde det,så synes vedkommende at dette hørtes veldig slitsomt ut,noen  hun overhode ikke kunne gjøre selv selv, som var i full jobb,og etter jobb  hente  barn i barnehage og på sfo for så hjem å lage middag,husarbeid,legging osv.m.m Men hun ville samtidig gjerne få ned  matbudsjettet likevel,for det de hadde var visst veldig høyt. Jeg har sagt til mange at vår måte å lage mat på,handle mat m.m er og blir en livsstil. Det er ikke slitsomt,travelt eller tungt på noen måter. Dette er helt naturlig og normalt  på vår måte,noe vi er vandt med,og  vet ikke om noe annet. Det samme kan vi og si hvordan det er å være 12 personer hele tiden, at så mange er alltid til stede innen enn viss rekke vidde,ikke minst lage mat til så mange hver dag osv. Så er det helt naturlig og normalt for oss. Det er vår hverdag det,vi tenker ikke så mye over det.Hadde jeg hatt millioner på konto hadde jeg fortsatt på denne måten,for dette sparer ikke minst miljøet.Folk kaster alt for mye mat i dag,og det er mange ,mange mennesker i dag i verden som sulter.

Uansett,jeg er iallefall opptatt med å gjøre gode kjøp,maten vi spiser skal være sunn og næringsrik. Vi fokuserer mye på frukt og grønt her i huset,både salater grønsaker og det varieres med både fisk,kjøtt og kylling.Og noen ganger ingen av delene.Men vegetarianer er vi ikke. Det snakkes mye i mediene for tiden om å spare.Spare penger på maten,for det er dessverre mye overflods mat som kastes i hus og hjem,ikke minst på bedrifter. Men hvordan spare på kjøp av mat.Noen fokuserer ikke så mye på dette,de kjøper det de trenger og ‘thats it’,det som blir til overs kastes.Det er og de som ikke tenker på hvordan spare penger på kjøp av mat. Men  det snakkes altså mye om hvordan spare penger på kjøp av mat, og det rådet som kommer igjen og igjen er å lage ukes meny.Noen har og  begynt med mnd meny,for deretter å handle en gang i uka,helst på en av de lavpris butikkene (som pr i dag er Rema 1000 og kiwi)for det er slik man sparer best på. Noen lager og handleliste generelt,ikke bare middags meny,men og på pålegg,frukt,hygieneartikler eller annet en trenger eller skal huske. Både økonomi rådgivere og forbruker rådgivere anbefaler altså dette. Og det er slik handling som er rimeligst. Altså lage en middagsmeny ,hvilke ingredienser en trenger for å lage den menyen,og så handle deretter det inn,en gang i uka. Men her i huset gjøres det ikke slik. Likevel er vår måte rimeligere enn denne måten som anbefales av alle de beste rådgivere. Her i huset er vår måte ikke slitsom eller travel. Her i huset handles det to ganger i uka i motsetning til den ene gangen som anbefales. Men noen uker handles det og bare en gang i uka her,for det er ikke noe behov av flere ganger. Og noen ganger handles det ikke en uke i det hele tatt. Men det kan altså variere fra uke til uke.

Jeg lager som regel alltid og en ukes meny her i huset,om ikke på et ark,så i hode,men ikke på samme måte som alle  rådgivere anbefaler.

La oss starte på begynnelsen. Det er mandag og en ny uke står for tur. Først av alt,her sjekkes  ‘mat appen’,det er en app som kan lastes ned gratis på telefonen. Der står alle butikkenes ukes tilbud.Da har man liksom fått en oversikt over ukas tilbud på de ulike butikker. Her vi bor så er vi så heldig at vi har mange ulike butikker å gå på.Desverre det er det mange som ikke har eller har mulighet til det. Men her er alle butikkene innom samme radius,så det er ikke noe ekstra kjøring. Vi tar runden innom de fleste butikker  en til to ganger i uka.(noen ganger kun en og noen ganger null ) Handlerunden tas ofte i forbindelse med samme kjøring samme vei,som evnt hente skolebarna på skolen,eller et /to foreldremøter på skolen,hente noen i bursdag,eller om de har vært med noen hjem o.l  ‘Å ta den runden’ trenger ikke ta lang tid,det kommer klart an på om små barn er med eller ikke. Da tar det klart lenger tid. Men i utgangspunktet for å være effektiv er det best uten de minste.

 

Her sjekker vi stort sett hver uke på matappen om hvilke matvarer de  ulike butikker rundt om har på ukestilbud. Noen ganger ost,noen ganger kylling,brød,youghurt,pålegg,juice osv

 

 

 

 

Så for det andre. Her lager jeg middager,mat og ukesmenyer utifra det jeg får tak i på de ulike butikker. Og ikke på forhånd som rådgivere anbefaler. Noe annet og som vi er opptatt av er datovarer. Altså varer som går ut på dato enten dagen etter,før en helg,eller i løpet av helgen,eller etter helgen. Går man innom de ulike butikker får vi alltid tak på ulike datovarer. Det er alt fra melk,fisk,kjøtt,kylling,pålegg,poteter  osv  og så lager jeg meny utifra jeg får tak på etter en slik handlerunde. Det vi sitter da igjen med etter runden er  varer på ukestilbud og datovarer. Men alt av frukt og grønt handles 1 gang i uka på innvandrer butikken,der det ligger på halv pris av butikk pris. At vi tar denne ‘runden’ å ‘leite’ etter tilbudsvarer eller datovarer, var nok det som hørtes slitsomt ut for vedkommende som spurte om hvordan vi kunne ligge så lavt på matbudsjettet.Men det er ikke noe slitsomt.  Det tas samtidig som en er ute å kjører likevel,bare man starter en til to timer før. Da har man god tid.Sjekker man appen hjemme før,så kan en og notere ned noe man trenger på ukestilbud. Og i butikken er som regel datovarene samlet i en egen disk.  Ellers her vi bor er det 4 minutter å kjøre til sentrum med 7-8 matbutikker. Så det går og fint å gå ned på ettermiddag/kveldstid å ta en runde da. Så maks 4 timer i uka på 7 dager går til handling. Og vi sitter igjen med å ha spart over 50 % på all mat.Det er ikke slitsomt,men smart.

Så etter en slik ‘handlerunde’ sitter vi altså igjen med ulik mat. Noen ganger mye,andre ganger mindre. Men noe er det hver eneste gang. Og i tillegg til ukestilbud fra matappen,så kan det fint lages menyer for 1 uke/7 dager. Noen ganger mer,men det blir fryset ned til uka etter.Finner vi feks fisk på datovarer,så lages det ulike fiskeretter utifra det som føres på menyen.Er det noe man  mangler kjøpes det,om det ikke finnes fra før i kjøleskap,skap,frys m.m Viktig og å tenke langsiktig.Er det ukestilbud på ost,så kjøper vi flere oster,så vi har en stund fremover. Nylig var det 10 kr marked på en butikk,og da må en tenke flere uker frem og kjøpe inn å la det stå lagret.

 

Så her i huset ligger middager for oss 12  fra 60/70 kr til 80/90 dagen,men gjennomsnitt er det nok rundt 75-80 kr.  Er det rester igjen varmes det opp til kveldsmat,eller dagen etter. Ingenting blir kastet her.Det samme gjelder brød og pålegg, mesteparten kjøpes på ukestilbud eller datovarer.

Jeg har laget noen matretter utifra matvarer som vi pleier å få tak på,de fleste er datovarer. Kanskje det er noen tips å hente.Og selvfølgelig ble det noen bilder…ha ha

 

 

 

En gang fikk jeg tak på 17 liter melk til 8 kr literen,3 pk fisk(lettsaltet torsk)og kjøttboller. Melken er skummet melk,så ikke helt det supre til barn i voksealderen,men noen dager etter fikk jeg både lettmelk og helmelk.Skummet melk er fin til pannekaker,saus,kakao,vafler m.m Her er noen av de…Melk kan og fint fryses ned.

 

 

 

 

Siden jeg fikk tak på kjøttboller ble det kjøttboller til middag en dag. Sammen med hjemmelaget potetstapp(der den skummet melken ble brukt i b.l.a) tomatsaus og salat. Potetene fikk jeg og til halv pris,7 kr kg pga dato

 

 

 

En annen dag ble det fiskegrateng til middag utav den lettsaltet torsken.Jeg brukte 1 1/2 pk ,og siden jeg fikk tak på 3 pakker har jeg nok til en middag til en annen dag. Her ble og den skummet melken brukt til hjemmelaget hvit saus.Her i huset kastes aldri skalker eller tørt brød. det fryses ned og brukes til feks topping på fiskegrateng.

 

 

 

 

Hjemmelaget fiskegrateng med gulrøtter,flatbrød,poteter og smeltet smør er en stor ‘hit’ her. alltid like populært og veldig godt.

 

 

 

En annen gang fikk jeg flere pakker fisk, torsk

 

 

 

 

 

3 av pakkene ble brukt til å lage hjemmelaget fiskekaker med,det er og veldig godt til middag. Er det noe til overs er de og super til kveldsmat på ei brødskive.

 

 

 

 

En annen dag fikk jeg tak på flere pakker med kyllingfilet. Jeg betalte 50 % på de pr pk. 15 kr stk. Her blir det nok til to middager

 

 

 

 

det ble da  hjemmelaget  kyllinggryte med spaghetti og salat en dag

 

 

 

 

Samme dag var jeg innom spar og fikk røkt skinke knoke til 15 kr kg pga dato. Her er det og til flere middager, og de er fin til  å fryse ned  Noen ganger lager vi ‘raspeballer/raspekaker….(ja det har mange navn)…men da er skinkeknoke godt å ha til sammen med gulrot og en god kålrotstappe,

 

 

 

Når jeg og fikk flere pakker med kjøttpølser i tillegg  på kiwi til 50 %, er det ikke vanskelig å lage middagsmeny

 

 

Da ble det hjemmelaget lapskaus med gulrot,potetene til 7 kr kg,kålrot,vårløk,skinkeknoken og kjøttpølsen på 50 %. To store fulle panner ble det,rimelig og god mat til 12 personer for 75 kroner.Her er slik mat veldig populært,noe som både store og små spiser flere tallerkener av. Klart pølser er ikke det sunneste,men det veier opp for alle de gode ferske grønsakene.Noe av kjøttpølsene går nok en dag til potetstapp og pølse eller pølsegrateng… her liker de pølse,og er greit innimellom. det er helheten som teller.

 

 

 

 

Her er poteten jeg fikk for 7 kr kg.Lettmelk rimelig,blomkål til 10 kr fra innvandrerbutikken,og fløtepudding til 10 kr stk på 10-kroners marked hos Jokeren her forrige uke.

 

 

 

 

Da ble det hjemmelaget potetstapp med fløtepudding i hvit saus,blomkål,vårløk og sitronbiter ( grønsaker,frukt og salat m.m er fra innvandrerbutikken til halv pris av butikkpris) en stor panne med potetstapp og en stor panne fløtepudding i hvit saus.Og til ca rundt 70 kr. Veldig godt og populært her i huset. Det ble faktisk til overs,så noen spiste til både kvelds og dagen etter.

 

 

 

Den andre middagen fra kyllingfileen ble det pastaform utav. Med kyllingfile,tomater,gulrot,løk,pastaskruer i en mild fløte saus, ost og bacon på toppen. Og salat og ristet brød til. veldig godt. To store ildfasteformer. Fløten til sausen var og kjøpt på halv pris.Ellers all salat fra innvandrer butikken. Agurk til 6 kr stk,plommetomater til 7 kr pk,isbergsalat til 7 kr stk,paprika til 15 kr kg. Ost på ukestilbud m.m og en middag til rundt 70 kr.

 

 

 

 

 

Ellers når det er evnt 10 kr marked på en butikk,så må en tenke fremover og kjøpe det en trenger og lagre det. Da har man alltid noe i skapet til å lage mat av. Sist uke kjøpte jeg 3 pk hakkede tomater i bokser til 10 kr for alle tre. På en annen butikk fikk jeg peperoni pølse til 50 % , ost var på ukestilbud,sopp til 9.90 pk . Mel og gjær hadde jeg i skapet. Da ble det hjemmelaget pizza med peperoni og sopp,med salat  til middag lørdagen.Og det ble mer enn nok til overs til dagen etter. Det er alltid populært med pizza her. Og den ble skikkelig god.

 

 

 

En dag ble noe av fisken jeg fikk tak på uka før,som var fryset ned til  en ‘fiskelangpanne’. Store torskebiter i hvit saus med gulrøtter og blomkål,toppet med bacon, stekes i langpanne og tilbehør er poteter og flatbrød. Veldig populært og godt. Det samme gjør jeg når jeg får tak på laks. Og en god middag til rundt 70 kr.

 

 

Når jeg noen ganger får tak på mye melk til 50 %, er gryn til kveldsmat,lunch eller frokost populært her. Spesielt med bær på. Bær er og fra innvandrer butikken til en billig peng. Noen ganger lages det havregrøt til kvelds,det er rimelig og veldig godt med bær på.

 

 

En dag fant jeg en rull ferdigpizzabunn til en tier. Jeg pleier ikke lage pizza av slik bunn,men denne gangen tenkte jeg lage noe annet.Ost på ukestilbud,kokt skinke på 50 %

 

 

Det ble ostehorn med ost og skinke inni,saftige og gode,fin til kveldsmat eller i nistepakken som supplering til brødskiva.Veldig populære her ,og enkle å lage.

 

 

 

Ellers til kveldsmat kan en bruke opp det som finnes i kjøleskapet. En dag var det poteter igjen etter middag,det var litt sopp igjen etter pizzaen,noen pølse og kjøttbiter,litt rødløk og en halv aubergin. Dette ble en ‘pytt i panne’ sammen med litt eggerøre. Veldig godt og populært her,spesielt  kryddret med pommes frites krydder. Og så var det den melka da…. det ble en stor panne kakao,og kremfløten var og på 50 %. Loff er ikke særlig sunt,her spises som regel alltid grovt brød, både til frokost,matpakka og kveldsmat,men innimellom blir det et loff,noe som er stort. Super kveldsmat til gjengen dette.

 

det er altså ikke bare middager som finnes på 50 % . så og si alt av pålegg i kjøleskapet her nå er enten ukestilbud fra en butikk eller datovare. Ost er ukestilbud. Kjøttpålegg er datovarer,trønderfår og leverpostei,kaviar,reke og italiensk salat er ukestilbud,ellers akkuratt nå er servelat pølse,skinkepålegg,skinkestek,kyllingsalat,brunost,m.m datovarer. Egg er og kjøpt til en rimelig peng. Alt av paprika,tomater,salat,agurk m.m er fra innvandrerbutikken m.m  Her var det servelat pølse til 5 kr pakken,noen pakker ble med kan en si.

 

 

 

 

Sa her tidligere at her kastes ikke brød. Skalker blir fryset ned til topping til middag m.m Men sånn ellers om brødet er tørt/gammelt lager vi gjerne toast til kveldsmat. Veldig greit å ha smørbrød jern.Da fylles brødskivene med det hver enkelt liker . noen ost,skinke,løk,salat,tomat m.m noen bare ost og pizzakrydder,noen bare salat,mais m.m  veldig godt og populært her,og en  fin måte å bruke opp brød på. Eller variasjon til kveldsmaten.

 

 

 

 

Ellers blir ofte melken her brukt til pannekaker eller lapper. Alltid populært. Noen ganger er en gammel banan moset inni,og noen ganger er det tilsatt grovt mel. Ser nå at denne uka har joker  2 kg mel til 10 kr pk. og mel må det fylles på til stadig. Så det må huskes til neste butikk/handle runde.

 

 

Dette var altså bare noen få tips i havet av annet mat vi lager her i huset. Det er ikke noe stress eller noe slitsomt,men helt naturlig. Her prøves det å variere på kostholdet ,men det er alltid grønsaker eller salater til maten. her liker alle barna godt grønsaker,for det er noe vi alltid har vendt de til å like. Vi lager og en del ulike gryter, indisk,thai m.m med salat og ris til, hjemmelaget kjøttkaker med surkål og ertestuing til ,ulik retter med taco,når det er litt poteter i hus blir det fremover bakt potet,fløtegratinert potet m.m ellers lasagne,supper m.m kommer og an på hva en finner i butikkene. En gang fikk jeg 7 pk kjøttdeig til 50 %. fin å fryse ned,bruke til kjøttkaker,pizza,lasagne m.m . På en handlerunde en gang hadde jeg funnet 8 ulike middager,(hovedretten) som er feks fisk,kjøtt,kylling m.m  til 300 kr. Så tilsettes tilbehøret som er salater,grønsaker,saus,poteter,ris,evnt pasta m.m Da blir det gode og rimelige retter.

Så flere mattips,middagsretter,m.m vil komme etterhvert. Får samle opp en ny ladning…ha-ha.  Så håper noe kunne være interessant da. Vi er ikke så veldig avansert her i matveien,sikkert veldig kjedelig for noen…ha ha   men vi holder nok fast på litt god gammeldags norsk kosthold.Men til tider blir det og sterk mat og utenlands mat prøvet. Der er mye spennende å hente. Og noen ganger kan Toro tilsettes,og komme innom matveien her. Men vi føler iallefall ikke noe nedvergende å kjøpe ukestilbud eller datovarer. Vi synes det er smart og vi sparer mye på det,både miljøet,matsvinnet/kast av mat og ikke minst lommeboken. Vi får mer mat for pengene rett og slett. Og vi har aldri opplevet at noe mat eller drikke har vært dårlig eller ødelagt. Det er like bra og godt. Og klart mye her kan siles vekk og gjøres billigere,som all kjøtt som erstattes med linser,bønner m.m De som spiser vegetar mat har nok mer innsikt i det. Men det er og nok og en smakssak.

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook: ‘Huset med de 11 barna’

15 kommentarer
  1. Hei!
   Her syns jeg du kom med veldig mange gode tips.Ser at vi tenker veldig likt.
   Vi har fire barn og alle er voksne nå og to har flyttet hjemmefra til eget hus/leilighet og sier selv at det kommer godt med det de har lært hjemme om å tøye matbudsjettet.
   Selv liker jeg ikke å kaste mat og mye mat er spiselig etter utløpsdatoen.Det viktigste er å se,lukte og smake på maten for å finne ut om den er dårig,ikke bare se på datostemplet.
   Her i huset har vi ofte “restefest”,da tømmer vi kjøleskap og fryser for restemat og alle får noe de liker!
   Bruker også appen”to good to go” innimellom for å fylle på med brød for en billig penge.
   Syns du har en flott familie og der er kjekt å lese om hverdagen deres.Syns jo dere får litt vel mange utfordringer av og til men sånn er jo livet.
   Ønsker deg og dine en strålende fin dag 😊

   1. ååå så kjekt å høre…heier på deg…er så glad for andre som tenker og gjør likt. Og det er så sant det der med se og lukte…men vi har alltid vært heldig og bare fått mye god mat på datovare.Maten er som oftes alltid like god etter stempelet. Ikke minst dette med å viderføre det til barna. Det har vi og gjort hele tiden,og ser og på eldstejenta som studerer og bor i Oslo nå at hun gjør på samme måte. Og hun bruker og mye som du sier appen ‘to good to go’ .Men i oslo er det mye å få tak på innen kort rekkevidde. Så hun har og gjør mange gode kupp på det. Vi har og fått en del brød på det,men desverre ikke så mye her vi bor. Ja dette med å tømme frys og skuffer /skap er og veldig bra i blant. Det gjør vi og hele tiden. lager smootie,restemat,kveldsmat m.m av mange ulike ting. det er alltid stas.
    Så kjekt at du følger oss,det setter vi stor pris på. Tusen takk for gode ord-vel vi føler oss egentlig ikke så flott,mange ganger føler vi at vi virkelig misslykkes i alt vi gjør,og spesielt etter alle runder med Bv . de ødelegger så mye familier,de heier ikke på de,men skriver mange sider om alt som er negativt og galt med oss.Alt vi gjør av feil,4 sider med løgn og usannheter. Og vi vet at alt er feil,alt er løgn,men det gjør likevel noe med en,det er ord som er sagt og talt ut,ikke minst det står svart på hvitt…aktivert…og de har jo selvfølgelig rett…de er jo fagfolk…veldig trist. rett og slett tragisk. Og det blir og sagt mye negativt,så noen ganger føles vi ikke så flott nei… så takk for oppmuntrende ord,det betyr mye. Og joda utfordringer er det. Man har aldri blitt lovet et problemfritt liv,men det kommer jo an på hvordan man takler de. Ingen visste heller på forhånd at pappen skulle bli syk og dermed ‘baller’ alt annet på seg. Men vi må bare stå på,tro og håpe at det er bare midlertidig,at det vil løse seg på sikt. Det er alltid godt å ha noe å strekke seg til. så tusen takk. fin fin helg til deg og dine. 🙂

   1. ååå så bra…heier på de som gjør det samme. synes det er så bra….!!!!ja har og alltid fått tak på god mat…og helt sant…veldig lurt og smart…takk for gode ord…og hurra for deg… 🙂 🙂

  2. Imponerade! Ja, det är nog så som du säger att det är en livstil och en smart sådan! Sedan ju fler butiker man har i sin närhet ju bättre är det…hm…ska nog testa det här….(skulle behöva spara lite pengar för att lägga de i renoveringen för att bli klar)…sedan måste jag säga att det är billiga priser i Norge!
   By the way…vad är flötepudding?? Aldrig hört talas om det…
   (Har du bott i Sverige på 90-talet…kul! Väst/östkusten??)

   1. å takk snille deg for gode ord. Ja det blir en livvstil og det er ingen selvfølge å ha så mage butikker i nærheten…så vi er priviligert. Synes absolutt sverige er veldig billig på mye mat. Norge er faktisk en av de dyreste i europa. Men ved å tenke litt smart og gjøre gode kjøp,så kan en spare mye. !! jaaaa renovering er viktig…ha ha fin måte å spare noen kroner på.
    ja fløtepudding…noen sier fiskepudding,men det er en hvit rull som er en matvare. inneholder fisk ( torsk,sei,hyse m.m ),stivelse,fløte (gredde…på svensk)og den er veldig populær her i Norge. Den kan stekes med løk, den kan varmes med hvit saus,og ha potet,gulrøtter til… det er middagsmat…poppis blandt barn,eldre … er nok typisk norsk mat… du kan og google det og,eller se på wikipedia om du vil ha mer detaljer… ha- ha
    ja bodde i sverige ,eller Uppsala fra 90 til 92,….gikk bibelskole der. min søster og hennens familie bor der nå,de flyttet dit i 99- Min søster og hennes mann bodde der og på 90 tallet.De gikk og bibelskole,han tidligere. Seinere giftet de seg i Norge ,fikk 2 barn i Norge og flyttet tilbake. der studerte han på universitetet til teolog,hun tok noen lærerfag og jobber på kristen skole.de fikk 5 barn til i Sverige. men vi har lite og omtrent ingen kontakt med de.Men uppsala er en fin by… vært der mange ganger,og mange somrer. Fin helg til deg og dine. 🙂

    1. Ja, bibelskolan känner jag väl till, har själv gått den för mååånga år sedan😀…(men du måste ha gått samma år som som min syster…)
     Ja, Uppsala är en fin stad fast alldeles för stor…den har växt mycket sedan 90-talet…
     Den kristna skolan känner jag väl till, kanske det är där din syster jobbar? …hoppas iallafall att ni en gång kan ta upp kontakten med varandra igen…men jag vet att det inte alltid är så lätt…

     “Flöte/grädde-pudding” låter mera som efterätt i mina öron…så att få reda att den innnehåller FISK var verkligen en surprise…då har jag lärt mig något nytt…😀

     Var välsignad!!

  3. Tusen takk for at du delte et så detaljert innlegg om mat 😊
   Sunt,billig og ikke minst godt!
   De er heldige de som får vokse opp hos dere.

   1. ååå takk å takk for gode ord,snille deg. Vel føler vel egentlig at det ikke var så veldig detaljert og nyttig som jeg hadde tenkt da…ha-ha,men det kommer flere innlegg om dette etterhvert…synes det er kjekt å kunne gjøre slike valg,det får meg liksom ikke til å sløse med mat,eller kaste den. Det er så viktig og det er så mange mennesker og barn som ikke får ta del i de goder vi har mulighet til. er så urettferdig. Så mye slikt ligger og bak. vi har mye å takke for . det er ingen selvfølge… Og når man ikke har så høy inntekt,så må en gjøre noe gode kjøp og prioriteringer. og det er fult mulig. Har hørt av mange at de klarer det ikke,og da har de bare 2-3 barn. Og når vi som er så mange klarer det,så kan de fleste. og det tar ikke mye tid av en uke..noen timer kan alle avsette,så langt det går da klart.
    Vel vet jo ikke om barna her har det bedre enn andre,aner ikke…ha -ha andre barn har det nok like bra,eller kanskje bedre og…vet ikke det. Men har iallefall lært barna her gode handlemåter og hva man kan lage,ikke minst mattips. Og ser bare på størstejenta i Oslo at hun har iallefall lært alt av det…ha ha Men i følge bv så har tydeligvis ikke barna her det ultimatet,der kommer bare negativt ang barna og fremtiden ved å vokse opp i denne familien…de er bekymret for de forholdene ja… tragisk……og de skal være spesialister…men vi hører ikke på de,bare synd at de har skrevet det ned på oss og der ligger det aktivert. veldig trist med slike usannheter om oss. Ha en fin helg du og dine og takk igjen for gode ord. 🙂 🙂

  4. Jeg gjør akkurat som deg selv om vi bare er 5 i husholdningen, det er vanvittig masse penger og spare!

   Likte oppskriftene du delte så de bruker jeg nok når det passer seg

   Dere er flinke og tenker både på økonomi og miljø

   Lykke til med å finne et mer permanent hjem

   Klem fra meg

   1. ååå så bra da… heier virkelig på de som tenker og slik. Synes det er så flott. Og ja absolutt så mye å spare,på ulike måter-det er garantert sunt og så bra for barn og den neste generasjon å lære dette.Og vokse opp med smarte løsninger. Er så alt for mye kast og bruk metalitet hos unge og i dag. Det er trist. Så hurra for deg og dere. 🙂 veldig kjekt at du fikk noe tips. er selv veldig opptatt for å hente og leite etter tips innimellom,men prøver og å lage egne varianter av det en har. Og så må vi bare håpe på sikt at det blir noe hus og hjem…vi kjenner at det hadde vært godt no. Tusen takk for gode ord. fin,fin helg til deg og alle dine :)stor klem til bake

  5. Veldig inspirerende! Synes du er ordentlig flink til å lage mat og ikke minst tenke sunt og miljøvennlig! Veldig bra!

   1. åå takk snille deg for gode ord. Vel er nok ikke flinkere enn mange andre,tror nok det er mange flinke og bevisste der ute og,men så er det alltid noen som ikke alltid tenker over hva de nødvendigvis kjøper. Og som jeg og skrev så trenger ikke mange alltid tenke hva de handler inn,de har god økonomi og trenger ikke tenke på å spare,de kjøper det de trenger og thats it. Men vi med mange barn og pr nr ikke så høy inntekt,så må vi tenke og prioritere annerledes. Ikke nødvendigvis bare for å spare lommeboken,men og for miljøet. Og desverre mange kaster restemat og annet,det er unødvendig uansett om en har mange penger eller ikke. Og har man mange penger og kan kjøpe det en vil,så kan en vøre mer bevisst likevel,så kan en spare de pengene til noe annet.Blir alltid en vinn-vinn situasjon. men uansett,veldig kjekt om det er til inspirasjon for noen da,uten at det skal være, eller føles lavmål med det. Noen ser desverre på å handle billig og datovare som lavmål. fin helg til deg og dine.

  6. Så kjekt å lese! Takk for alle tips! I vår by er det en hjelpeorganisasjon som deler ut mat fra matsentraler til folk som trenger det. Det er datomat.
   Velsignet tirsdags kveld til dere!

   1. ååå så bra da. her i byen deler og en organisasjon ut mat,tror det er mest til de som sliter med rus m.m tror og det er en del datovarer der. Vi ble spurt en gang om å være med der å hjelpe,men vi har ikke ‘kommet’ så langt enda. Men det er alltid kjekt å være med å gi gi og hjelpe. Og datomat er like god mat. Kjekt at du fikk noen tips. vær velsignet igjen. klem til deg 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg