Noen fine februar dager.

 

Her lysner det mer og mer, det er fortsatt vinterkaldt og enda ligger det snø og is flere steder. Men solen er lenger på himmelen nå før den går ned bak fjellene, og det har vi fått flere opplevelser av.

 Det har og blitt noen turer med både ski og akebrett med gjengen.. Og en dag dro vi oppover mot ‘fjellhøyden’. Og det er så godt å komme seg ut i frisk luft. Iallfall når været har vært fint med sol og blå himmel flere ganger. Men det har vært litt vind og ruskevær med regn her og noen ganger.

Storesøster  hadde fått gratis bilett via jobben og dro med en kollega til Danmark med båten et par dager og hadde en fin opplevelse tur der. Da hun kom igjen, ville hun være litt aktiv og tok  med seg noen av de store søsken på en liten golf runde på en innendørs bane som finnes like ved her. Og så har 9. klassingen vår hatt arbeidsuke, og fikk seg en tur til Bergen, og det var stas. Skolebarna hadde og hjemme skole et par dager når lærerne var på kurs. Og det nærmer seg vinterferie og noen forberedelser som må gjøres siden gjengen skal på en liten tur.

Så det er alltid noe som skjer i denne familien, og dagene og uker går fort. Men det har vært mange fine februar dager.

Minstejenta mente  pappen hadde sagt at nå  hadde han luktet at det er noe ‘tidlig vår’ i luften, så vi håper han har rett der. For vi har hørt at noen plasser har flere vårtegn vist seg allerede.Og det er absolutt en fin årstid vi har i møte fremover også.

 

 

 

Det har vært flere fine kvelder med sol på dagen,og dermed en flott solnedgang om kvelden. 

 

 

 

 

 det er som om hele himmelen er i brann

 

 

 

 

 

alltid stas å se på solnedgangen på ettermiddagen.

 

 

 

 

Her har og snøen kommet og gått med jevne mellom rom hele vinteren. Men litt lenger oppi dalen ,der har snøen lagt hele tiden,og det er b.l.a  i Holmekollen. Og der er det både skitrekk,slalombakke,men og fin akebakke og langrennsløype.Og her har vi vært før,og veldig fint område å boltre seg på. 

 

 

 

 

 

Vi hadde med oss både akebrett og langrenn ski. Solen skinte og himmelen var blå.

 

 

 

 

 

 

 

 

Og det var bare så veldig gøyt å gå på ski. Vi har heldigvis barn som liker både ski, snø, aking og friluftsliv. Da har man så stor glede av å være ute…

 

 

 

 

 

minstejenta synes det var stas at nest store søster ble med å gikk på ski med henne i skisporet…

 

 

 

 

Og 5 åringen er virkelig blitt en stor  ‘reser’ på ski….. Og det var veldig litt fall på hun der,hun stod ned bakke på bakke…Og det var veldig gøyt !!!

 

 

 

 

Men litt knall og fall hører no alltid med å gå på ski og…

Men det tas alltid med et smil…og latter !!!!

 

 

 

 

11 åringen elsker å gå på ski og synes det er stor stas,hun er som en hjort i skiløypa….

 

 

 

men innimellom skigåing ble det mange turer i akebakken…

 

 

Det er alltid kjekt å ake sammen flere,så derfor er det fint å være mange søsken…

 

 

 

 

men aking er gøyt,opp bakken og…..

 

 

…..ake i full fart ned igjen….

 

 

 

 

men innimellom  all ski aktivitet må jo man ha litt pause og litt mat og drikke i kroppen…

 

 

 

 

 

I hverdagene er det en skogs barnehage her ,som legger vekt på mye ute aktivitet,men siden det er helger den stengt. Så da benytter noen i gjengen å ‘leke’ der litt….

 

 

 

 

Og selv om solen begynner å gå ned ,så har ikke gjengen tenkt helt å avslutte turen… 

 

 

 

 

 

 Solnedgangen i seg selv er absolutt et fint skue…

 

 

 

Alltid godt å ha en hånd å holde i…

 

 

 

 

Det var en del andre barn og familier som var ute å aket og gikk på ski denne dagen. Noen hadde laget seg små bål som de grillet seg pølser på m.m 

Og etter de hadde gått,så gikk gutta til bålet og fikk blåst i en ny flamme.

 

 

 

 

…ild… alltid fascinerende ….

 

 

 

 

og ingen ville gå før solen gikk ned…

 

 

 

 

Men den lille bål stunden var en fin avslutning på turen.

Gutta skulle slukke bålet før vi dro

 

 

 

 

Og på vei tilbake til bilen kikket månen frem mellom trærne i skogen…

‘mamma se månen’- sier 14 åringen som suser forbi i skisporet… 

‘Se så fint…’

 

 

 

… vakkert….og man kan høre stillheten senke seg

 

 

 

Alle var godt  fornøyd med en fin tur i snøen både på ski og på akebrett i noen timer

 

 

 

 

I to dager var lærerne på kurs,og da kunne skolebarna velge om å jobbe på skolen med vikar, eller jobbe hjemme med arbeidsplan. Her ble det ‘hjemme skole’ de to dagene. men det gikk veldig fint,for her er skolebarna vandt med å hatt hjemmeskolen. De jobbet godt og effektivt i noen timer, og dermed fikk de gjort alt de skulle og dermed tidligere fri.  

Og minstejenta ville selvfølgelig  gjøre litt oppgaver hun også,tegne,farge m.m                        

 

 

 

 

 

innimellom litt skolearbeider og det fint å gå ut en tur..

 

 

 

 

En av dagene hadde egentlig 11 åringen ‘mat og helse ‘ på skolen.Men når lærerne var på kurs og de hadde hjemmeskolen,ble det ‘mat og helse’ med mammen. Og det gikk jo strålende. 

Oppgaven gikk ut på å lage pita pizza til familien. 

Først måtte man skrive ned hva man trenger for å lage det. Så sjekke skap og skuffer, og deretter skrive en handleliste.

Når det var gjort var det å ta turen til butikken nedi gata. Og pusen er en skikkelig tur katt,som dilter etter og elsker å gå på tur.Han venter faktisk utenfor butikken og går tilbake samme vei.

 

 

 

 

så var det å finne hva man trenger til pita pizzaene,og det var bare et par ting,for det meste hadde vi fra før. Men sånn ellers,så kjøper vi alt av frukt, bær og grønnsaker vi trenger for en uke på innvandrerbutikk, for der er det under halv pris av vanlig butikkpris på de tingene.

 

 

 

 

 

 

 

Og vel tilbake ar det to yngre søsken som stod klar for å hjelpe…

 

 

 

 

 

Og resultatet ble strålende. Alle var godt fornøyd med maten 11 åringen laget. I tillegg ryddet hun fint etterpå.

Så der ble det full skår. 

 

 

 

Samtidig som skolebarna hadde ‘hjemme skole’ var altså 14 åringen i Arbeidsuke. Det er noe 9.klasse har for at elevene skal få innblikk i ulike yrker.De skal og få være på en arbeidsplass de er interessert i,og finne ut litt mer om det yrket. Gjerne hjelpe til,gjøre enkle arbeidsoppgaver,ellers observere,og være litt ‘flue på veggen’ .

Vi har jo alltid hatt gutter som er interessert i alt som ruller og går. Og noen av de er ekstra interessert i store bilen med mange hjul. Ene storebroren fikk arbeidsuke i et vogntog som er hans store lidenskap, men denne gutten er interessert i busser. De har jo en pappa som har kjørt buss i 17 år ,så de er omtrent født og oppvokst på buss. 

Så 14 åringen hadde lenge hatt et ønske om å få være med en bussjåfør i en uke for å se og lære mer om dette yrket. Et yrke som er litt nedsett, men samtidig veldig viktig og nødvendig i samfunnet.

Det var egentlig planlagt en god stund at ungdommen skulle være med en bussjåfør pappen kjenner litt her øst, men han skulle dessverre ha fri akkurat den uka.Da gjaldt det å tenke snarrådig. Pappen ringte en tidligere god kollega i Bergen for å høre om det var en mulighet å få der,sånn helt på tampen. Joda ,denne veldig hyggelige og greie kollegaen sa han ville gjerne ha 14 åringen med seg den uka. Så da var det å bestille togbillett samme kveld, og han dro med natttoget over fjellet til Bergen. Han skulle få sove med morfaren den uka, og få være med den snille kollegaen like ved der morfaren bor, på ruten hans hver dag. Bergen sør.

Men en av dagene i uken hadde dessverre kollegaen fri. Men det hadde de fikset.  Han skulle få være med en annen kollega den dagen og få kjøre med han langt ut på bygde landet. Smalt og trange veier. Bergen Nord.

I tillegg skulle han  få omvisning på vaskehallen, verkstedet m.m

  Så det ble en veldig lærerik og interessant uke,der han og fikk delta på flere ulike ting. Og han presenterte en flott presentasjon på skolen fra uken sin, da han kom tilbake.

 

 

 

 

Stas å prøvesitte sjåfør sete i bussen. 

Den ene dagen fikk han kjøre langt utpå landsbygda med en annen sjåfør som kjørte skolerute der. Og der var det virkelig smalt.Men bussen skal frem den uansett. Og man kan bare tenke seg når det er snøis,mørkt og glatt på de her veiene. Pappen kunne trøste guttungen om at her hadde han kjørt så mange ganger og. Har og flere historier fra den tid.

 

 

 

 

Ellers fikk han omvisning i vaskehallen til bussene,og verkstedet. Og et lite verksted der de fikser vinduer m.m 

 

 

 

 

 

Så var det eldstejenta som hadde fått et gratis gavekort via jobben sin . En 2 dagers båttur til Danmark . Så da dro hun sammen med en anna kollega. 

Danmark er nok ikke det aller mest spennende land, men de hadde en fin tur med flere fine opplevelser.

 

 

 

 

 

 

Det var iallfall mye forskjellig å se på og mange ulike bygninger å besøke. Det var ikke noe snø der, men fortsatt kaldt.

 

 

 

 

Gater og torg…

 

 

 

 

Og selv i februar var det grønt gress der

 

 

 

 

Det var ingenting å si på den gode frokosten de spiste. De hadde uansett en koselig tur,og noen flere opplevelser i tilføye i minneboka…

 

 

 

 

Noen dager senere tok hun med seg noen av  søskena på en golfrunde på en innendørs mini golfbane. Og det var veldig kjekt synes de. 

 

 

 

 

 

Det er en aktiv gjeng,som og liker å være aktiv,men og konkurrere med hverandre.

 

 

 

 

en liten pause innimellom rundene….

 

 

 

Og når det stod en pass foto boks der,kunne de ikke dy seg, så  da måtte de ta et felles foto… ha ha 

 

 

 

 

 

 

Vi har enda ikke sett noe vårblomst komme opp av jorda her,men noen i familien vi har i Sverige, hadde opplever vårtegn i hagen. Men ‘gåsunger ‘på et tre hadde ene jenta her sett.Så da må vi snart ut på ‘gåsejakt’ vi da….

Men det begynner iallfall å lukte ‘vår’ i lufta, iallfall i følge pappen…og minstejenta er enig i det, selv om hun ikke helt skjønte hva han mente med det å ‘lukte’ vår.

 

 

 

 

 

Men noen ‘blomster ‘ fikk vi ‘passe’ her en dag av noen folk,for de skulle reise vekk. Men selvfølgelig  fikk vi de da.ha-ha De visste at her liker mor veldig godt blomster.  Det er jo alltid en glede med blomster. Og de her var virkelig fargerike.

 

 

 

 

Og 11 åringen er like glad i blomster, og fikk en rose.

 

 

 

 

 

Denne uka er det mange skoler som har vinterferie, men våres skolebarn har ikke det før neste uke. Bortsett fra 16 åringen som går på Vidergående skole,og hun har denne uka,samme med eldstemann som er i forsvaret i Trondheim.Han har og vinterferie denne uka. Og siden det krasjet litt,hadde vi for en tid siden fått et veldig godt tilbud på en liten tur,der vi alle kunne dra sammen. ikke eldstejenta for hun skulle jobbe. Og dermed fikk vi en liten tur sammen. Men først var det noen forberedelser før selve turen. Men det får vi ta mer om i nest innlegg.

 

 

 

 

 

 

Følg gjerne oss på Facebook : ‘Huset med de 11 Barna’

En måned med mange opplevelser legges bak.

 

Ja her raser altså dager og uker i et forrykende tempo. Og det føles som det ikke var så mange dager siden  det var både jul og nyttår. Men jammen santen er vi begynt på den andre måneden dette ny året.  Planen var å fullføre et nytt innlegg ikke så lag tid etter jul og nyttår, men her har det gått i full fart, så har rett og slett ikke kommet så langt. Men nå kommer det iallfall et lite innlegg herfra, fra en måned med ulike opplevelser. Og så får de andre innlegget bare komme etterhvert. 

Det har vært en januar måned som mest har vært kald,isete og med snøfall. Selv om det kom litt nedbør og regn i en periode, så en del snø smeltet vekk, så ble det litt mer snø som kom igjen, som så igjen ble is osv. Men nå er det mest is igjen rundt om her.Men så kom det litt mer snø, oppå isen igjen.Men litt lenger opp, der storesøster bor er det fortsatt litt snø, samme på skolen til skolebarna. Men kaldt har det vært, og spesielt de siste 2 ukene har og solen tittet mer og mer frem, og det blir mer og mer lysere mot ettermiddagen.  Og sol og lyset den er alltid velkommen. Men gjengen her i huset har uansett vært ute daglig og både aket, og lekt i snøen når den var her, men selv når det har vært is så er de alltid  ute å finner på ting.På skolen har  de og gått på ski, skøyter og noen hadde akedag  m.m Og om bare få der skal de ha skidag på skolen.

En lørdag tok vi turen og til hun  damen vi har hjulpet noen ganger, for hun var stille fortvilet over at hun var innesnødd, at bilen var nedsnødd, veien inn til huset likedan, og trappa opp til døra. I tillegg var hun tom for ved,for den ligger i kjelleren og hun klarer ikke gå ned dit pga en skade i kneet m.m. Hun skulle og til legevakta for det kneet,men kom seg ikke dit pga all snøen. Så da sa vi at vi tar med oss de 5 yngste og kommer bortover for å både måke og bære ved eller andre ting hun trengte hjelp med.

Og der var det virkelig kommet mye snø. Men det liker vi,så da ble det ble litt lek samtidig.

Og så hadde eldste jenta lovet morfaren da vi var der i nyttårshelga, å komme tilbake mot slutten av januar måned for å lage en ny ladning med mat i frysen hans. Men denne gangen tenkte  hun å ha med seg mammaen. Så da bestilte hun flybilletter og vi tok turen oppover til Bergen. Men så fikk 11 åringen være med,og broren på 18,for han skulle samtidig besøke noen han gikk tidligere på skole med. Og 11 åringen synes det var klart stas å fly. 

Og hos morfaren ble det i tillegg både ryddet,vasket og laget mat. 

De andre i gjengen som var igjen med pappen hadde dratt på et badeland,for til jul hadde gjengen fått et ‘gavekort’ på et valgfritt badeland. Så der hadde de dratt, og hatt en fin opplevelse. 

 

 

 

 

 

Det har vært en vintermåned med både snø,is og kaldt. Noe gjengen her synes er stas.For de er ute å leker i all slags vær.

 

 

 

 

Og snø har jo klart sin sjarm den også, iallfall sammen med gamle bygninger i trange gater.

 

 

 

 

 

 

 

 

Og en lørdag tok vi turen over til hun damen som var innesnødd,både hun og bilen. I tillegg manglet ved. Og 5 av de yngste ble med,for de ville absolutt være med å både måke bil og ellers innover mot inngangen og trappa m.m  Og vi måket og måken. Så godt for muskler og ledd.Og de alle  synes det var så kjekt å bidra. Og de var så flinke både liten og stor. Pappen bar ved og etterpå vasket og støvsuget mammen huset før vi dro. Og hun var så takknemlig for så god hjelp. 

 

 

 

 

 

 

Og når de var ferdig å måke,ble det og laget en aldeles hyggelig snømann som stod rett utenfor kjøkkenvinduet. Da kunne hun damen bare kikke ut og se på den koselige og smilende snømannen. 

 

 

 

 

 

 

Og hun damen måtte bare le. Det var en smilende,kald,rund og bleik snømann.Men absolutt fin…Og et Godt selskap

 

 

 

 

 

 

 

Etterhvert kommer det nedbør og ganske mye snø forsvinner, så blir det litt kaldt igjen, snør litt og slik går det. Men stortsett er det kaldt og stabilt. Og tross nedbør som det og var noen dager, forsvinner ikke snøen helt alle plasser .

 

 

 

 

Mens flere andre  plasser er det bare is igjen mellom gressflekkene…

 

 

 

 

Men at solen er lenger oppe om kvelden før den går ned, er jo absolutt en bra ting…

 

 

 

 

Og i de trange gater mellom de gamle bygninger, ligger det bare is igjen. Men de siste dager har det på nytt kommet snø,så da består gatene nå av noen lag med melisdryss oppå igjen…

Og slik er no vinteren….

 

 

 

 

 

 

 

Og så ble det Bergensk tur noen dager igjen, sammen med 3 av gjengen, pluss mammen , for å hjelpe morfaren med litt ulike ting.

Vi tok toget til flyplassen…..

 

 

 

 

 

 

 en  jente på toget som gleder seg til å ta fly.

 

 

 

Så  var vi fremme ved flyplassen, biletter hentes,og det ble tid til å leke litt med et lite leke fly mens vi ventet.

 

 

 

 

 

Men så omsider kommer det flyet vi skulle med. Men først skal  passasjerer av,samme med bagasje, nye passasjerer på, og samme med bagasje. Livet på en flyplasser er absolutt interessant…

 

 

 

 

 

 

Og så var det tid for å gå om bord i flyet, og 11 åringen synes det var veldig spennende, spesielt når flyet lettet, for da kilte det ekstra i magen. Sist hun flydde er noen år siden,så ikke alltid like lett å huske fra gang til gang hvordan det var.

 

 

 

 

 

og så etter ca 45 minutter landet vi i Bergen.

 

 

 

 

Og så ble det både tur med bybanen til sentrum, og deretter buss, før vi var hos morfar.

 

 

 

 

Og de dagene vi var i Bergen, var det utrolig nok både kaldt, minusgrader, sol, klar himmel og snø. Og det er ikke så ofte det er så stabilt der.For slik hadde de og vært flere dager før, og etter vi dro og. Dette er fra morfars leilighets terrasse/innebygd altan.

 

 

 

 

 

De neste dagene ble det noen turer ut på ulike butikker, for å finne  ulike uketilbud, og med det som ellers var i frys, skuffer og skap fra før, så  ble det laget ganske mange ulike middagsretter. Både  gryter, fiskesuppe, fisk, kjøtt, ris, pasta,sauser ,poteter,grønsaker m.m

 

 

 

 

 

 

 

 

Og så var det å lage all maten og porsjonere det i bokser og beger m.m og så i frysen. Siste dagen laget vi en god gammel middagsrett til morfaren. Raspeballer med tilbehør. Eller noen kaller det både potetball,klubb,raspekaker,komle osv…

 

 

 

 

 

Og mens både storesøster og mammen holdt på med maten,var det en veldig flink 11 åring som tog oppvasken hver eneste dag. Hun synes det var bare høyt å hjelpe til.

 

 

 

 

 

Og så fikk vi både søtsuget og vasket både her og der. Og tok en skikkelig rydde og vaske runde på soverommet til morfar. Og selv om vi styrte på,så tok morfar seg både en og to strekk på sofaen…

 

 

 

 

 

 

En av dagene tok vi med oss morfar ut,og dro  en liten kjøre tur utom graven til mormor. Og der var en del snø,men vi satte et nytt lys der og noen fine grønne gran greiner som pynter litt opp i vintermåneden. Tenk at det er over 10 år siden mormor døde…utrolig hvor fort tiden går. 11 åringen var bare liten baby hun, så hun husker ikke mormor, annet enn fra bilder, men hun har alltid vært glad i mormor og savnet henne.

 

 

 

 

Kirkegården, veldig stille og fredelig her denne dag. Litt kaldt,litt vind,men sol og klart vær…

 

 

 

 

 

Og når vi likevel var der ute i de områder der kirkegården ligger, tenkte vi stoppe innom en tante, som var gift med min onkel, som var mormors bror. Men han er dø for mange år siden, så hun tanten bor åleine i en leilighet like ved.  Og det er jo alltid koselig å stoppe og hilse innom,

siden det er så sjelden vi er på de trakter og kan det. Hun kunne heller ikke møte i de to andre tantene mine sin begravelse for vel et år siden, for da var hun syk og innlagt på sykehus. 

 

 

 

Utsikten fra der leiligheten hennes er. Mot Norhordalandbroen.

14 åringen vår er litt stolt over at han ble født i ambulansen midt oppå denne broen . Dermed har han status i papirene sine : ‘transport fødsel’.

Virkelig et fint vær denne dagen….

 

 

 

 

 

11 åringen og mammen…

klar for en uten tur innom mammas tante,sammen med morfaren og storesøster. 

 

 

 

 

Og mammas tante var veldig glad for at vi kom,hun var så rørt at det kom en liten tåre i øyekroken. Vi hadde kjøpt med en fin stor orkide til hun. Hun elsker orkideer og før når onkelen min levde og de hadde hus,hadde hun oppi 18 orkideer i alle mulige farger i stuevinduet. Hun tok t.o.m avleggere og plantet nye som vokset seg så fine opp. 

Og hun synes det var så stas med besøk, at vi måtte jo komme inn å få både julekaker og brus. Hun hadde baket 3-4 julekaker til jul og hadde fortsatt flere igjen i kakeboksene sin. Det var ingen jul uten tørre vafler, krumkaker, eller havrekjeks. Det hadde hun lært av sin mor. 11 åringen var så flink å hjelpe med å dekke av og på,vi vasket og opp for henne m.m Men det var en koselig stund,der vi snakket om alt mulig,både gamledager,såg på bilder,men og tiden i dag.

Hun hadde nok villet ha besøk i mange timer til,men det ble fort kveld,og storesøster hadde avtale med å møte en tidligere klasse venninne hun gikk på Vidergående skole med. Så vi takket for denne gang, gav gode klemmer og sa hadet bra. Alltid koselig å besøke de eldre,man vet aldri hvor lenge man har de.

 

 

 

 

 

 

 

De 6 andre som var igjen med pappen  hadde og tatt seg en  tur en dag.De hadde vært sammen med nest storesøster,de hadde gått på et badeland og badet for gavekort de fikk til jul. 

Så de hadde hatt en fin dag der med hopp,sprett, tjo og hei.

 

 

 

 

 

 

 

Og  så var  vi som var i Bergen ferdig med ‘oppdraget ‘ vårt. Og  da var det å si hadet bra til morfar og sette kursen mot flytoget og flyplassen  igjen.

 

 

 

Så var det å skrive ut billetter og gå gjennom sikkerhetskontrollen før man kunne gå ombord.

 

 

 

 

 

På tilbakeveien ble vi splittet,for mammen måtte ta et seinere fly enn de andre 3,og med ett annet flyselskap.Men det gjør ingenting. Vi kom alle hele tilbake,og det er det viktigste. På østlandet var det kaldt. Nedi 14 minus flere steder.Men det er bare å kle seg godt.

 

 

 

Og så var det eldstemann i gjengen vår som starter året med å fylle år. Ett år eldre enn i fjor og i tillegg et rundt tall. Helt utrolig. det dumme var jo at han er i forsvaret i Trondheim, så det ble lite feiring av han da. Men det må bare tas igjen. Vi fikk no ringt , sunget, gratulert ,og gitt han mange fine hilsener. Og i posten kommer det en overraskelse pakke.

 

 

 

 

 

 

Og  b.l.a en hilsen fra en av storesøstrene

 

 

 

Da har vi lagt bak oss en måned med mange ulike opplevelser ,og begynt på en ny måned, der allerede flere ting har skjedd, så får vi bare henge oss med så godt vi kan. Å flere innlegg kommer også etterhvert….

 

 

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook : ‘Huset med de 11 Barna’