Det ble boller her i huset og…

Her har vinterferien begynt for skolebarna,mens andre plasser er vinterferien slutt. Her er de i allefal glad for vinterferie,selv om vi ikke skal noen spesiell plass denne uken. Når vi har bruktbutikken å ha ansvar for og pappen skal ha både B12 injeksjoner over flere dager og ha ett møte med kreftkooirdinaten m.m så kan vi ikke dra noen plasser,for egentlig hadde Pappen og  noen her i huset lyst på en liten tur oppover til Bergen,men vi har heller enda ikke fått den andre bilen igjen,så da har de ikke noe å kjøre med. Uansett så har Bergen og vinterferie denne uka og da ‘kresjer’ det,for skolebarna her ville gjerne besøke gamleskolen og tidligere klasse elever.

Men vi har noen  planer for noen  dager likevel, jeg har lovet de å gjøre litt forskjellige ting sånn innimellom,men vi har og satt av noen dager til Litt ekstra rydding og vasking først. Det er alltid mest effektivt når flere har fri og flere er hjemme. Da hjelper alle til.med og solfylte dager får en og litt ekstra lyst til litt vårrydding…ha ha 

No er snart denne dagen omme og det har vært fastelavensøndag. Selv om vi ikke har mye forhold til den dagen,har vi no pleid i alle år å lage fastelavens boller. Og intet unntak denne gangen heller. hjemmelaget boller med krem. 

Noen ganger tidligere har og barna i småskolen laget fastelavens ris som de har tatt med hjem,men ikke de siste årene,men det går fint å finne noen kvister i skogen selv og ta med hjem. mange plasser i landet har det og begynte å sprette ut både gåsunger og små grønne blader på kvistene i skogen,ett sikkert vårtegn. men her har det vært vinter hele tiden omtrent,så her  har det ikke kommet så langt enda. Men solen skinner i dag og solstrålene varmer.

 

Men en rask tur ut i skogen for å samle kvister ble det…vel de her var mest opptatt av å lage seg en ‘is-flåte’ da…

Men mammen og Leah vanket rundt i skogen og fant greiner og kvister,no skal de settes i vann,så begynner de snart å sprette ut…

vel vel en liten gutt valset jo etter og da…

Her ble det baket saftige fastelavensboller ….ingenting er jo bedre enn hjemmebakt…og de hevet seg skikkelig bra…og så endelig  etter middag kunne vi piske krem og finne frem friske bær..
.og dekke på..de minste har lenge maset om de der bollene med krem…

å blande vaniljekrem og vanlig krem  sammen er mye bedre,og noen boller fikk bringebær fyll og andre fikk jordbær fyll…

 

mmmmm……

 

De var veldig saftige og gode og alle her i huset koste seg med bolle med krem og bær…vel, minsten spiste vel bare kremmen han…og bollen lå igjen…ha ha men sånn er det bare med de små…

 

Aron likte bollene veldig godt og han  gledet seg på forhånd til han kunne få spise de…

 

Følg oss gjerne på Facebook : ‘Huset med de 10 barna’

 

 

En liten Tur med Minstemann !!

 

De siste dager har det vært ett flott  vær her, med strålende sol og knallblå himmel. Og tross sol og nesten litt ‘vår’ i luften har det vært litt sur kald vind. Men sitter man i Solen så kjenner man virkelig att solen varmer…men vi nærmer oss mars mnd og det er en flott tid. Det som og er så fint med en slik tid er og att barna er mye mer ute og de merker og den lille ‘vårfølelse’ som ligger i luften.Men det kan forandre seg fort,så en får nyte slike fine dager så lenge de varer.

Gårsdagen  var atter en slik flott sol dag,og bare etter frokost begynte de her å minste å snakke om att de ville ut. Vi tenkte ta en tur etterpå ,og når en skal ut  på tur  og en ser solen skinne,får en bare lyst å bake noe som en kan ta med som niste.og som vanlig her, så er det alltid rikelig med hjelp fra de minste når en skal bake. Det ble kanelboller med sukker på,og akkurat då de var ferdigsteikt og det luktet så godt,sa Pappen  att han skulle til legekontoret for han holder på med å få B12 injeksjoner,og han skal ha 5 injeksjoner over en uke.han har vært i dårlig form siste tiden,og har hatt symptomer på både svimmelhet,trøtthet,hatt hjertebank,vondt i brystet og ut i armen…vært energiløs,slapp m.m..og han visste han ikke hadde fått B 12 på lenge,siden han var på sykehuset ..og B12 mangel gir og lav blodprosent, lavt blod i kroppen,rett og slett blodmangel,de kan og gi nerveskader på sikt m.m Han har B12 mangel,ett vitamin kroppen trenger .B12 vitaminet gjennom mat Fordøyes i magesekken og tas opp i tarmene og ut i kroppen…,men når ikke Pappen har noe magesekk er det ikke helt lett …. Men no har de begynt å ‘fylle’ på de tomme lagerne i kroppen.så får vi satse på att energien kommer mer tilbake.

Altså han skulle dra,han skulle og etterpå hente skolebarna på skolen,og no ville storesøster og Leah være med han og…

Så da ble det mammen og Minstemann igjen åleine da og vi kunne jo selvfølgelig ta en tur,bare vi to,  ut i solen……

Bamsen og sekken er med…og nysteikte kanelboller….

minstemann ville opp i skogen å hilse på Bjørnen som han mente bodde der oppe….!!

” mamma ..se, dær oppe bor bjørnen…” 

“Hm…hm… Lurer litt på hvilken vei jeg skal ta til skogen…” “Ehhh…Eh.. var det ikke den veien bjørnen bodde da????”

“…Eller kanskje oppover dææær….. øhhh…nææææiiii… 

“hm.hm…tenke tenke… hvilken vei skal en velge….”   ( lurte jeg og på…han ble visst aldri enig med seg selv…haha)


Men tilslutt…”Nei vi går denne veien vi,så kommer vi nok frem til skogen til slutt….”

minsten hadde hunden ved sin side, og de ruslet sammen mot skogen…

 

Det kan være skikkelig slitsomt å gå på tur å leite etter Bjørner i skogen altså…Godt att mammen kom på att i dag sku vi bake boller… gode kanelboller, så en kunne kose seg med….

Ahhhh…godt å sette seg ned og ta en pust i bakken…mmmmm… bollene var kjæmpe gode…
 

å ingenting smaker så godt som fersk gjærbakst ute da…

Det var en fin liten tur med minstemann og han prater om alt mulig.Det skal jo ikke så mye til med sånne små…Men jeg tror det var lite Bjørn å se i skogen i allefall den her oppe,for seinere når alle de andre kom hjem ble både Bjørneturen og sekken med bamsen glemt av minstemann ute…. jaja det kommer flere dager og turer, og kanskje en dag treffer han på en bjørn…hvem vet…!!!!

 

 

 

 

Følg Oss gjerne på Facebook ; ‘Huset med de 10 Barna’


 

Det var spennende så lenge det varte…!!!

Da er vi kommet to måneder uti det nye året…og som jeg skrev her tidligere att ett nytt år er veldig positivt…att man kan starte på nytt liksom,glemme 2016 og heller ta en dag om gangen og se fremover.men fortsatt ha Drømmer,håp og tro…

Vi hadde ingen forsett for dette året,men vi har både drømmer,ønsker,tro og håp…..og det er flere ting vi ønsker og drømmer om…. Det største er nok det samme vi har hatt i ganske lang tid,iallefall en god stund før vi flyttet hit østover fra Bergen..å få vårt eget hus. 

Alle familier har nok ett ønske om å ha sitt eget hus. Om ikke alle har mulighet til å kjøpe,så kan fint en leilighet eller ett hus være like bra. Bare man trives,’føler seg hjemme’,og ikke minst ha plass…ha ha  Vi har egentlig ikke noe i mot å leie noe,for det har vi og prøvd både før og no,Men no  når vi er så mange i familien,så ønsker vi aller mest å eie vårt eget…det er det vi har gjort de siste 17 årene og synes att det er det  som passer oss best. Derfor når vi bestemte oss å flytte østover,så såg vi etter ‘eiendommer til salgs’.

men når vi har fått avslag på huslån fra alle banker,har vi og sett på eiendommer ’til leige’ – Men å finne ett stort nok hus for oss,er ikke bare bare heller.og om det i såfall dukker opp ett,så er det veldig høy husleige .og da kan jo man like godt eie,det hadde blitt omtrent det samme i avdrag på ett huslån… Men no har vi bodd i over 1 år her i dette lille ‘huset’ som vi fikk leie da vi flyttet hit ned fra Bergen,og det var vi veldig glad og takknemlig for, tross att vi omgir oss med banankasser,sover på gulvet på madrasser,og har klær i søppelsekker… Så  hadde vi ikke planer om å bo her så lenge som vi har gjort. Men det er ikke alltid ting går som vi tenker uansett hvor mye vi vil. Vi har vært tålmodig,utholdende,takknemlig og hatt både troen og håpet klart for oss hele tiden. Dette er bare midlertidig,en dag flytter vi og da får vi vårt eget hus. Men sånn tid og sted når det skjer er det ingen av oss som vet. Men det viktigste er å ikke gi opp.. Vi har barn som er lite kravstore og de har aldri klaget på att vi bor slik,att det er trangt,mange på samme rom,lite område å bevege seg på,att ting er nedpakket osv… Men de har hele tiden visst att dette er bare midlertidig,vi har hele tiden oppmuntret til att ‘vi skal snart flytte’- ‘vi skal snart få vårt eget hus’- vi har og snakket ‘når’ vi får vårt eget da skal vi…..bla bla.. vi har vært hele tiden positiv, holdt drømmer,håp og tro ved live…og det har smittet over på barna… de snakker ofte om hvem som skal ha rom sammen,att de skal ha sengen ‘der og der’…lekebilene ‘der og der’…osv ute skal vi ha høner, kaniner osv…  Og vi har holdt motet oppe,vi har blitt mer og mer bevisst dette året hvor godt vi har det tross alt, att vi har tak over hodet,vi har klær,vi har mat,vi har hverandre…vi har dyne,pute…vi har virkelig mye å takke for… Men vi tror absolutt att det finnes noe bedre for oss. Men vi vet att og ting ser ganske umulig ut… når vi ikke har flere millioner på bok ,og vi får heller ikke låne i noen banker,så er siste sjangse att noen må gi oss ett hus…ha ha  Men mirakler skjer enda den dag  i dag,

Og for barna har det vært helt naturlig att vi en dag flytter,att vi en dag skal ha vårt hus,eiendom osv… så de har ikke hørt noe annet…de vet ikke mye om att ‘det ser litt dårlig ut’..uten ett lite mirakel som kommer til å skje..Og her en dag når barna ble hentet på skolen,og vi kjørte hjemover,så  sier smågutta..’Mamma  når skal vi flytte egentlig? det vet vi ikke sa jeg… ” mamma når får vi ett annet hus da?” nei det vet vi heller ikke….”mamma jeg gleder meg til vi flytter, for no vil jeg snart ikke bo her lenger, for jeg vil ha mitt eget hus…ikke andre sitt….”…….”nei ikke jeg heller”  nikket lille broren helt enig  ved siden av storebroren…. Det er gøyere å ha ‘vårt’ hus….’Ja og vår hage som vi kan sykle på…og leke… jaaa….og slik satt de å snakket seg mellom…

 

to gutter som vil ha ‘vårt’ eget hus snart….

 

ja ja..  …det måtte vel kanskje komme en dag….

att no vil de bo i ‘vårt’ eget hus…men det var bare de to…..ingen andre har sagt noe som helst… .. Men de to her var blitt  litt lei iallefall…men jeg måtte  bare svare,vi får bare fortsette å tro,håpe og be….

‘Ja sier lille broren,vi kan jo spare og……jeg tror Emilie har noen penger i jakken….de kan hun spare…’

‘nei det er ikke nok’…svarer den andre…

‘jammen da kan vi bare be Gud gi oss mange millioner penger,for han har så masse penger…. og da kan vi kjøpe oss ett hus….’

så var vi fremme…og gutta løp ut med sekkene på ryggen…og det ble ikke snakket mer om verken huskjøp,eller husflytting…heller ikke har de snakket mer om att  de er lei heller …det var bare den samtalen i bilen…

 Men vi håper jo klart att noe vil skje….

og så skjedde noe her for noen uker siden. vi fikk en mail,eller ett tips om en flott ‘jobb mulighet’ og det inkluderte leie av ett stort hus gratis. det var en annonse som stod på Finn.no under jobbsøknader. Der hadde ikke vi sett.

 

Huset på Gården som de som ble valgt som vertsfamilie skulle få bo i helt gratis…

Det var ett Gårdstun ikke så langt her i fra som trengte en ‘vertsfamilie’ til å ‘drive’ gården. Det var ett gårdstun som allerede var i aktivitet med utleie av låven til konfirmasjoner,bryllup,store dager m.m de hadde sauer og hester og ellers aktiviteter for barn og voksne som leier området til speiderklubber,skoleleirer,ulike arrangementer, de har tennisbane og,golf bane  m.m   Og  de trengte en ny familie som skulle få bo der gratis,men i tillegg drive dette med lønn. Dette hørtes jo veldig spennende ut,så vi tok sjangsen vi,  og kontaktet de. De var positive og sa vi kunne komme på en visitt så det gjorde vi.

 

“Heisann sauen…ååå sååå  go’e dere var da…”

her var mange sauer

Ha ha ha ” Mamma! Mamma! …sauen sleiket meg på hånda…”

 

Dette var en fin plass, mye ute område,koselig hus og landlig,her likte barna seg og . Det er ikke langt fra skolen heller. Så vi skrev en søknad vi og sendte inn. Og så var det bare å vente da…ble vi valgt eller…???  De sa att flere familier hadde vært på visning og mange andre hadde skrivet søknad…så det var visst populært…. 

Det ble mange dager med spenning, når kom svaret?…det skulle komme i februar sa de.  skulle vi kanskje få flytte til ett stort hus no…?? og t.o.m få  bo der gratis og i tillegg få lønn for å være ‘verter’ for denne gården.. passe dyrene og  ellers drive gården,være kontaktperson for alle aktivitetene der og være og kreativ til å finne på flere tilbud og aktiviteter for denne gården..?????? Det var jo absolutt noe får oss. Her i huset er det mange hoder med mange ideer.  Barna var like spent… de spurte annenhver dag…har vi fått svar?? har vi fått ett svar??? dagene gikk, så plutselig en dag kom det en mail…

 

aaasj…altså…då ble vi ikke valgt,

ja ja det var no spennende så lenge det varte iallefall, vi tar det med ett smil vi,

og så får vi bare håpe,drømme og tro videre……og det har vi alle  store doser  av iallefall…vi misser ikke motet av den grunn…!!! nei vi står på videre…!!!

   

 

Følg oss Gjerne på Facebook ‘ Huset med de 10 barna’

 

 

 

‘En tur på Toppen’

Mange plasser rundt om i landet er det vinterferie no, men her vi bor er det ikke vinterferie før neste uke. Men her tidligere fikk vi en melding fra Ålesund, der min bror og hans  familie bor. De har vinterferie denne uken og de skulle(ikke han, han skulle jobbe, men de andre….) en tur nedover mot Drammen. Der bor morfaren deres og de skulle besøke han. Og da ville de og treffe oss, (tanten,kusine og fettere) siden vi ikke bor så langt der i fra. De store Gutta her var med fetteren sin en dag for han hadde bursdag, og en annen  dag tok vi alle turen opp i Høyden. (vel Pappen ble ikke med, han orket det ikke. Er ikke i form om dagene…) Bak sykehuset i Drammen kan man gå opp på ‘Spiralen’- det er en populær turistattraksjon og på toppen er det ett friområde med flott utsikt over hele Drammen by

‘Spiralen’ er en tunnel som slynger seg oppover til 7.etg og ender så på toppen…

Her på toppen er det nesten det samme som på ‘Fløyen’ i Bergen…der det er utsikt over hele Bergen by.Men her   har vi  tenkt mange ganger å ta turen opp, men vi har ikke kommet så langt enda.

Det var i alle fall stas for barna att vi tok turen no, og både det å kjøre i ‘spiral’ tunnelen som gikk rundt og rundt og rundt…. og komme på toppen, var absolutt en opplevelse…

 

Det var  og ett fint vær og flott utsikt…

 

Så her kommer igjen ett lite bilderas fra turen på ‘spiral toppen’…

Litt av gjengen… her må absolutt utsikten foreviges…Her vises og leites det etter både togstasjon, kjøpesenter, lekeplass, broer og bygninger…hva er hva, hvor er hvor…

og siden dette er rett ovenfor Sykehuset, så vi plutselig luftambulansen lette fra sykehuset og det suste over oss og  forsvant over fjellet…den skulle nok hente noen syke…så rett frem ser en ett gult ambulanse helikopter !! det var ekstra stas for minstemann…

stas med å se byen  fra oven, både for liten og stor…

 

Og det som er så artig no om vinteren, og å være så høyt oppe, er att en kan kaste snøballer langt nedover…noe denne karen fant fort utav….

‘SE MAMMA !!!!’   

‘SÅG DU DET MAMMA ???’

 

en liten pust i bakken..man kan bli sliten av å ‘se på utsikten og’…ha ha

Gutta sitter og sitter der de, samtaler og filosoferer om ett eller annet…ha ha

dette var kult…tommelen opp…!!!
 

Det stod og en Kanon helt i fra begynnelsen av 1900 talet der…den måtte jo selvfølgelig  ‘testes’ ut…

her oppe på ‘spiralen’ er det ett flott friluftsområde. det er mange veier og stier å  gå  turer på, og no på vinter kan man og  gå på ski innover fjellet..så vi tok oss en tur innover en av veien…No har vi i alle fall funnet oss ett flott turområde å ferdes på ,og de ulike  veier og stier må vi absolutt utforske mer en annen gang… både mot vår og sommer…!!!

 


 å gå på tur ,å gå ’til fjells’ blir alle sutne av,og siden vi var sammen med tante, kusine og fettre, så spanderte vi på oss ett lite besøk på Mc Donalds…Og det er jo alltid stas, for på slike plasser kan man ikke alltid gå med 10 barn..ha ha  Men det gjør ingen ting,for når en først går der,så setter de stor pris på det…
 

 

det var en fin tur og dag, og alle var fornøyd !!!!

 

Følg oss Gjerne på Facebook ‘ Huset med de 10 barna’

 

 

 

 

Ett Livs viktig Tema !!!

På vei hjem en dag i bilen etter å hentet skole barna fra skolen kom vi inn på ett ganske alvorlig,spennende,men og ett livsviktig tema. Ett tema alle familier,barn som foreldre,unge som voksne…alle uansett alder bør absolutt  ta en oppfriskning i. Iallefall sånn regelmessig. Og det er Førstehjelp.

 Barna bør læres og vises fra de er små til å vite om Førstehjelp. Og jeg vet att mange barnehager lære små barn det,og på noen skoler,men det er fra hjemmet det bør få oppfriskningen.  jeg vet egentlig ikke hvorfor vi kom inn på dette temaet, men en ting er sikkert det engasjerte veldig barna, de spurte,de lurte,de var skikkelig gira og dette var noe som var veldig interessant…Tror nok aldri det kan bli for mye av det. Mange vet att Nordmenn er desverre ett folkeslag som er litt reservert av seg….’de vil ikke blande seg’ i andres liv,og det kan oppfattes som de ikke bryr seg,og kanskje det stemmer,men innerst inne vil jeg tro att mange flere ‘vil’ bry seg,men de tør ikke for ingen andre gjør det liksom…Og det har en sett utallige ganger på skjult kamera der en mann,barn,eldre, osv kan bare legge seg ned midt i Oslo,på en benk m.m og en ser hvor mange som går forbi før noen ‘våger og tør’ å stoppe opp og se hva som har skjedd,om alt er i orden,om det er noen som trenger hjelp osv… og det er like skremmende hver gang om hvor mange som går forbi … og om en mor eller far leier på ett barn  og går tilfeldigvis forbi en som ligger på en benk eller på gresset o.l og barnet peker og sier ‘se!!’…men så drar mor i hånda til barnet…….’kom’ vi må skynde oss…og så haster de bare forbi….. Hvilke signaler gir det til barna???  lærer vi da barna å bry seg om andre som kan ha det vondt ,vanskelig, være skadet m.m  Nei vi må begynne å tørre og våge og stoppe opp,om vi går åleine eller har med barna…spørre om ikke annet,ringe noen,bare GJØRE noe…tenk om det var en av dine som lå der,eller du selv…tenk om du kunne reddet ett liv ved å bare stoppe opp…ikke bare gå forbi som alle andre… og er det ingenting,så er iallefall en gang for mye bedre enn ingenting. og noen kan og si att det kan og komme farlige situasjoner…ja men da kan en iallefall ringe noen…politi?ambulanse…Har og hørt mange fortelle om episoder der folk ligger på en benk og de ser mange går forbi,men de stopper…og mange ganger viser det seg att de er virkelig syke…

 

Størstejenta Caroline som går sykepleien sa og her en dag jeg skulle kjøre henne til toget…Mamma skulle ønske jeg ble innblandet i en ulykke,så jeg får prøvd ut førstehjelpen på skikkelig… altså hun håpet ikke att det skulle skje en ulykke,men samtidig hadde det vært en vekker å få kanskje oppleve en ulykke…og jeg skjønner godt tankegangen. for selv om en øver og øver,er det mange som rett og slett ‘glemmer alt’ når det plutselig blir en reel situasjon……og det er og noe å øve på…. men klart å øve på hverandre,på kurs på dukker m.m er jo bedre enn ingen ting.

Men førstehjelp er og mye annet… det er den første hjelpen,fordi du er først …hva gjør en?…det kan skje hjemme,i bilen,i båten,på ferie,ved stranden,ute på gaten,i en ulykke,på en butikk..overalt…Og plutselig er det du eller ditt barn som er først til på en slik plass. Eller kanskje ditt barn er sammen med ett annet barn og så skjer det noe… da kan ditt barn redde ett liv,eller være en hjelp…

 

Både jeg og pappen her i huset har vært på flere førstehjelps kurs tidligere og vi burde virkelig vært så mye flinkere å ta opp igjen dette viktige temaet.. ikke bare att vi vet hva vi skal gjøre om det skjer noe,men lære og vise barna det. og mange av de store de vet det,men de minste i småskolen og nedover vet lite..Men no etter denne bilturen vil det bli så mye oftere…for plutselig kan det skje noe…om ikke her i huset,som mange tenker,så iallefall for andre…Men klart det kan skje her og…

jeg  fortalte i bilen att jeg husker en gang største jenta Caroline var rundt 2 år,så satt vi i bilen og ventet på pappen og da hadde hun tatt en 5 kroner fra desj bordet fremme i bilen som lå der og puttet den i munnen…jeg hørte hun hostet og harket,som om hun hadde noe i halsen og plutselig blånet hun i ansiktet og begynte å hive etter pusten…  da var det å ta tak i ungen slå noen ganger på ryggen mellom skulderbladene flere ganger,men ikke noe kom opp, så tok jeg tak i magen,mellom gulvet og presset flere ganger og der fløg pengen ut…  jeg husker og da største jenta  var rundt 12 år og hun var hjemme med noen av de minste  barna b.l.a Emilie som var 4 år, for pappen hentet meg på jobb,(var 5 min fra hjemmet) så hadde Emilie svelget ett lite batteri,men Caroine visste hva hun skulle,så ved å stå bak og  presse hun på magen flere ganger kom batteriet opp,og dette husker og Emilie godt. Hadde ikke caroline visst hva hun skulle gjøre,som hun visste,så kunne det skjedd mer alvorlige ting..

…jeg forteller barna videre…samme er det om noen kutter seg…’ja hva gjør du da…mamma??? spør en av små gutta….. du har ikke plaster,ikke bandasje,ikke noe form for noe hjelpemiddel,kanskje du er ute…ja hva gjør du da…blodet spruter,kanskje kuttet ligger rett på innsiden av håndledet…..der blodårene er…og der blør det…forressten der kan vi kjenne pulsen…men med pekefingeren…om noen har besvimer,eller ligger på bakken…viktig viktig !!!    men det er en annen førstehjelp… altså ved kutt,og blødninger…så gjelder det å få stoppet blødningen så fort så mulig…da kan du dra av deg sokken og bruk den å bind rundt håndleddet eller kutt stedet,så stopper iallefall blødningen…det er det som er viktigst…’den første’ hjelpen… så kan vi ringe noen,rope på hjelp,hente hjelp m.m Men blødningen er iallefal stoppet inntil videre….pga du visste hva du skulle gjøre… gutta gliser opp…oj…det var jo genialt…sokken…av alle ting… om ikke ,så riv en remse av t-skjorten, bukse…osv…bare det er ett tøystykke som kan bindes rundt,eller presses på såret…

 

men så over til en bevisstløs person… som ligger nede, sjekk først om en får kontakt med personen.Først om de puster, eller om de har puls. får det er utifra her en vet hva man skal gjøre videre.

Etter att en har sjekket, Om personen er bevisstløs, men puster, så bøy hode bakover, så personen får frie luftveier.  

Rulle personen rundt på siden og legg personen i stabilt sideleie. armer og bein over på siden… løfte så hodet igjen  så personen får puste/frie luftveier. og ring 113

en annen ting som veldig mange rammes av i disse dager…nemlig hjertestans. da kjenner en ikke noe puls i det hele tatt.eller personen puster ikke. Caroline fortalte en episode en gang om en jente som gikk på samme skolen på vidergående . Hun, moren og faren var hjemme. Plutselig hadde faren falt om på golvet hjemme… Moren stivnet helt  og klarte ikke annet enn å stå å skrike,hun var helt i sjokk….totalt lammet.. Hun jenta skjønte att her var det ikke noe hjelp i moren i allefall og hun måtte tenke klart,no var det bare hun som kunne redde situasjonen. Hun hadde lært førstehjelp og når både pust og puls var vekke var det bare å starte med hjertekompresjon…Faren sitt hjerte hadde stoppet og takket være denne unge jenta,så reddet hun faren sin..dette er noen år siden og faren lever i beste velgående i dag…

 

jeg fortalte barna hvordan vi utførte hjertekompresjon på en som er bevisstløs og ikke puster. personens hode bøyes forsiktig bak så det er frie luftveier. En finner punktet på brystkassen ,har strake armer og handbaken på punktet. 30 trykk på brystkassen og 2 innblåsninger…..ved innblåsning hold på personens nese og hode fortsatt bakoverbøyd.får når vi trykker på brystkassen,der innenfor som hjertet ligger,så massere vi hjertet slik att det ‘starter igjen’-begynner å slå…Emilie hadde lært litt om det og visste litt og..og klarte å svare på mye…

 

så viktige ting å lære barn er om ulike ‘normale’ skader og ulykker som kan skje i en hverdag som en kan klare å ‘hjelpe først’ ved enkle grep…som kutt og sår skader…bruke stoff ,sokk,ett tøystykke for å stoppe blødningen m.m 

 

om personen er bevisstløs men puster,bøy hode bak og sjekk pusten igjen så personen får frie luftveier, rull personen på siden,løfte haken opp,så den får frie luftveier , egg armer og beina på siden,slik att personen ligger i ett stabilt sideleie..

visst det ikke er puls/hjerte slår ikke, personen er bevissløs, bøy hode bak får frie luftveier.ha strake armer,finn punktet på brystkassen og 30 trykk på brystkassen og to innblåsinger…

ved att noen setter fast noe i halsen… bank på rygg på små barn/babyer,eller press på mage på større barn

ved brannsår,  kjøle ned så fort som mulig,under dusj,spring .o.l  minst i 20 min

 

 og ved å enten ha en bok liggende om førstehjelp,eller lese på nettet om førstehjelp,er viktig,det finnes videosnutter på You tube m.m Falch har bra instruksjoner.

 

og ikke minst lær barna tlf nr.  113 som er til sykebilen…

 

men barna lærer ikke slikt bare ved å forklares og fortelles…her må vi praktisere det og…med mange barn i huset,er det en flott anledning til å øve på hverandre…det  kan da være lettere å huske om uhellet er der…

 

og her var de kjæmpe flinke – de klarte alt og de synes det var veldig arti’ selv om det er ett viktig og alvorlig tema.

det er og en investering å ha liggende en liten førstehjelps koffert/veske både hjemme og i bilen,la og barn få se oppi hva som er der, av  bandasjer og annet utstyr..og lære hva som er hva,og repetere dette Livsviktige temaet innimellom, for når uhellet er ute så kan barn like godt være livreddere som voksne.

 

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook ‘ Huset med de 10 barna’

 

 

 

 

En fantastisk dag…

 Denne dagen har skolebarna her i huset snakket lenge om,de har gledet seg,forberedt seg og sett frem til denne dagen…Nemlig årets skidag på skolen…

Men halloen…er det noe å være så glad og ‘happy’ for da…??? vel Ja tydligvis..ha ha Her i huset elsker de å gå på ski nemlig ,og når vi er så mange i huset så blir det noen kroner om en skal stå i slalombakken,og når det ikke blir så ofte blir det ‘veeeldig’ stort når en først får stå på ski…og når de i tillegg skal stå på slalom i skibakken,reise med skiheis,komme på toppen,skue utover land og by..og bare sette utfor,suse nedover bakkene,mens det kiler i magen….da kan man klart synes det er forståelsefullt…

 

 

fantastisk flott på toppen,og fantastisk flott vær… Caroline og Ruben…

ja dette er  absolutt kjekt for barn og ungdommer….Og ikke ble det annerledes for de her barna  når nest største jenta her Rebekka på 17 sa hun ville og være med,og enda bedre ble det når størstejenta Caroline fant ut att hun og kom. Hun tok turen  fra Oslo for å være med ..lurer bare litt på om hun skulket en forelesning på skolen jeg……hm hm..

Caroline og Rebekka lenger bak…

Men da ble jo nesten hele gjengen med i skibakken da i dag…så gøyt da…. klart det er litt stas da for småsøskena å ha begge  storesøstrene sine med… ha ha

 

caroline og Emilie… 

En kunne velge å gå på langrenn,være i akebakken, eller stå på slalom.. Både Aron i 1,klasse og William i 3.klasse krysset av for langrenn,de synes slalom er litt for skummelt enda med alt for bratte bakker,ha ha  men i barnebakken/akebakken  var de mye og den var ikke så bratt og da tok de bare den lille barneheisen opp…

Aron

men både Ruben,Joachim og Emilie valgte slalom sammen med de to storesøstrene. Og jeg skal love deg att det var ei anna misunnelig jente her som måtte gå på ‘sin’ vidergående skole i dag tidlig,der de ikke skulle ha noe skidag …hun og ville være med på skidag…og selvfølgelig de to minste her hjemme ville være med  på skidag… men jeg lovet att de skulle få være med å hente de i skibakken på ettermiddagen,og da skulle vi komme litt før så de fikk  og gå litt  på ski der,og da var jo alle stor fornøyd !!!!

Miriam og Leah klar for skibakken/barnebakken…


og så har vi minstemann da Benjamin  på 3 år  som var skikkelig gira på å gå på ski….. full konsentrasjon,men så gikk det for fullt…og det var veldig arti…

Det som var artig no på ettermiddagen var att no hadde mange gått hjem og det var nesten ingen i bakken… Joachim og Emilie og Leah akende på rumpen lenger bak…ha ha 

Og det fantastiske været det ble i dag da her…strålende sol og blå himmel…virkelig perfekte forhold til en skidag,selv om det er kaldt så skinner solen og den varmer….og  masse snø det er her og… dette ble jo bare bra.

selv med en del fall,ømme muskler og garantert gangsperr i legger og lår..og blåmerker …ha ha  var nok det absolutt en flott dag og verdt det..

de hadde alle koset seg og dette gav enda mer mersmak..blir nok ikke lenge til neste gang…

 

Følg oss gjerne på Facebook : ‘ Huset med de 10 barna’

En Mamma er og blir en Mamma uansett…

Hvert år de siste 4 årene når det nærmer seg Morsdag,så tenker jeg aldri på meg selv,att jeg er noe mor eller en  mamma. nei  da tenker jeg rett og slett  på min egen mamma.For no er det over 4 år siden hun døde og det som om det var i går….Men klart før hun døde,så var det og det vi så frem til på morsdagen, å lot barna få skrive kort til mormor,vi kjøpte en fin blomst,hun elsket blomster,og så stakk vi alltid en tur innom . Og da hadde ofte pappa laget en kake,noen ganger hadde vi det med og…Dette er mange gode minner å ta vare på. Og ingen visste att morsdagen før mamma døde skulle bli den siste. Men jeg er så glad att vi var der. Det var ingen andre som besøket de,alle andre i familien,av barn og barnebarn bodde langt vekke og det var ikke mulig for de å komme…Og jeg synes det er så utrolig dumt att de skulle bare være der åleine. nei det er egoistisk…klart vi måtte innom…Og en mamma er en mamma uansett, de stiller opp for sine barn,vil det beste for de og ofrer seg selv for sine. og mammaene skule bare hatt enda mer oppmerksomhet. og klart noen pappaer og barn er flinke, flinke å hedre en mamma,sette pris på henne og ikke minst takke henne for den hun er og det hun gjør. Og jeg tenkte og hver morsdag att i dag er det min mamma sin dag…og så er det like trist hver gang for mamma er ikke her lenger…hvem skal no få kort og blomst av meg…og oss .. Men no er vi flyttet og så er det morfar som må stelle graven og plante blomster. Noen ganger gjør størstejenta det når hun drar til Bergen…Men mamma skulle absolutt fått en fin blomst på graven i dag ,selv om hun ikke vet att den er der…Det er absolutt viktig å sette pris på og takke mammaene så lenge en har de. Når de er vekke hjelper det ikke mye lenger. gled de mens de lever. Ellers  får vi ha de gode minnene gjemt i hjerte. og en mamma blir en mamma uansett … 

 

det ble ikke noe blomster på meg i dag,men jeg hadde noen fine liljer stående her i flere dager ,men no er de visnet… 

 

liljer lukter så godt…

Så altså her i huset har jeg oppover årene ha måttet kjøpe blomst selv,om en skal ha det da…men det er ikke så nøye… eller lage sjølv en kake når det er morsdag,ellers har det ikke vært mye oppmerksomhet for denne dagen heller….ha ha og selvfølgelig intet unntak dette året…ironisk nok.Når mange tenker att…ja hun med så mange barn vil nok få mange kort,klemmer,gratulasjoner og gave/blomst fra alle de barna…..men nei det er faktisk ikke noe selvfølge…ha ha   Men det går helt fint. det er såå mye mer givende å glede andre.Bare det å få være en mamma,bli en mamma er stort. bare de som er mamma kan skjønne det. en pappa kan ikke forstå det i det hele tatt.Men det er garantert det største en kan oppleve å bli…og det er overhode ikke noe selvfølge.Det er stor rikdom og velsignelse….en mamma er og blir en mamma uansett….

litt av gjengen her…heldige meg som er mamma til de her…

the sunshine…

Smile..

Leah….

men kake måtte det jo bli….selv om jeg laget den selv…ha ha ….og det ble en helt vanlig bløtekake med jorbærkrem inni og masse friske bær på toppen…

 

 

men en kake er jo ikke nok her i huset…og ikke alle er like glad i bløtekake,så da ble det en saftig brownies med kjæmpegod sjokoladekrem…den forsvant fort iallefall…ha ha det har vært en superfint vintervær i dag…nesten litt påskestemning…

virkelig en dag å tilbringe på skitur på fjellet.Men pappen er ikke helt i form om dagene,og så er og noen av de små litt forkjøla..så det får vi ha tilgode.det kommer nok mange andre fine soldager…Men i morgen skal skolebarna her på skidag med skolen  og ski og skiutstyr er funnet frem.og det gleder de seg til….

 

Følg oss på Facebook :’ Huset med de 10 barna

 

En absolutt spennende uke…

Da er en opplevelserik, veldig arti og ikke minst en utrolig spennende uke forbi for tenåringen vår Ruben her

En stolt staselig kar…

Han har hatt Arbeidsuke hele uken sammen med mange andre 8.klassinger ,og han  fikk  virkelig en drømmejobb oppfylt, å få jobbe på en flyplass,som virkelig er noe stort og akkuratt det han ønsker å satse videre på…å nemlig bli pilot eller flyger.  Mandags morgen satte han seg på toget med spenning og  i forventning mot Sandefjort Lufthavn,Torp

 

han møtte en daglig leder for Widerøe og fikk omvisning på flyplassen. Han skulle få begynne å være med å lesse bagasje inn og ut av fly som kom og som skulle dra.da de stod på Rullebanen å lesset i bagasje kom det ett fly som landet der…da fikk Ruben i oppgave å vinke inn flyet…då følte han seg stolt.

bagasje rommet  på flyet…her ble bagasjen lagt ut og inn…

så kommer rullebåndet inntil

han var og med flere ganger på avising av vingene på flyene. da går de med en stor høytrykk spyler og spyler på vingene.er det is på vingene klarer ikke flyene å lette og det er skummelt.og her er det snø og kaldt for tiden. Han var mye sammen med ‘bakke gutta’…det var både kaffepauser og matpauser,de måtte følge med på neste fly som kom og som skulle dra…då var det på med hettegenser,arbeidsbukse, tjukk gul Widerøe jakke,lue,hansker og hørselsvern. Og tross hørselsvern hørte man veldig godt flymotorene…og de hadde ellers sjekk og fylling av drivstoff  på flyene,å her blant ‘bakke-gutta’ var det masse spennende å gjøre…

Her er veldig mye aktivitet hele dagen. Det er og pilotskole her, og flyskole….så øvingsfly letter og lander hele tiden. Det letter og lander helikopter og hele tiden. så det er ett voldsomt støynivå.Men absolutt midt i blinken for en unggutt…ha ha 

hver dag har han fått gjøre mange spennende ting. og en dag fikk han beskjed hjem att han måtte ha ID kort. De skal hver dag og mange ganger for dagen gå gjennom sikkerhetskontrollen,det gjelder arbeidere som de reisende.det er slike kontroller over alt,ute som inne. og fra fylte 14 år må de ha det. Vel det fikk ikke vi beskjed om og Ruben har ikke noe ID kort. Passet er gått ut for mange år siden,han har ikke bankkort,eller skole kort…så det ble vanskelig å oppdrive… Vi snakket med daglige lederen/kontaktpersonen og han sa att det var en sur og streng dame i sikkerhetskontrollen som var veldig sær…selv om de sa han var i arbeidsuke hjalp det lite…de skulle og ha. Men så skulle de prøve neste dag å se hva de kunne gjøre.

vi lurte jo på om han ble sendt hjem den dagen,det hadde jo vært dumt. Men han kom til vanlig tid,og vi lurte på hva som hadde skjedd. vel de kom på att andre i 8 . kl som hadde vært der før hadde ikke fylt 14 år og slapp. Siden Ruben har bursdag tidlig så har han fylt 14 og må ha…Okey,,,sa alle arbeiderne…da Ruben er du 13 resten av uka…så de måtte rett og slett lure sikkerhets vaktene ..ha ha  vel en av ‘gutta’ sa de hadde bare tatt han inn bakveien om de nektet. og akkurat den dagen var ikke hun damen der ,så han gikk inn på 13 år… og alle lo og hadde det veldig morsomt med den storyen..

En av ‘bakke gutta’ fortalte Ruben  att om han maset nok så fikk han kanskje være så heldig å få en flytur,det var bare å mase…og han kom hjem en dag og i dag hadde han fått komme inn i ett fly som hadde pause på omvisning,han hadde fått sitte fremme i cocpiten sammen med piloten og han viset div. ting og fortalte. det var store greier. Han fikk se på når flyvertinnen fylte på mat m.m i flyet

daglig leder skulle og se om han kunne ordne med en flytur siste dagen som Ruben kunne være med på. men da skulle ikke de  flyene i retur,så da hadde han havnet i en annen by og ikke kommet tilbake…ha ha så det for han ha tilgode en annen gang.litt dumt da..men men…

Ellers ble han fortalt en del om  Pilot yrke. Det  er en dyr utdannelse,men veldig godt betalt yrke. En kunne ta pilot utdannelsen  i militæret, men det  var hardt i forhold til en pilotskole. og så må en binde seg til militæret i mange år….vel mye av dette visste da selvfølgelig Ruben..ha ha dette har han sjekket ut for lengst…ha ha. Men klart artig av de å fortelle og forklare. 

siste dagen var det veldig mye å gjøre,da kom det fly som skulle til syden og det var mye bagasje,han fikk og beskjed av daglig leder att Ruben var hjertelig velkommen igjen,og Ruben  hadde nok ønsket å jobbe der som sommervikar,men da må en være 18 år,men på arbeidsuke i 9.klasse kunne han iallefall komme . ..altså neste år om han hadde lyst. De hadde vært veldig fornøyd med han,og var veldig glad for mye god hjelp.og takket for att han var der,det var en veldig kjekk og grei ungdom å ha med å gjøre. Og kjenner jeg Ruben rett så takker han nok ikke nei til ett slikt tilbud neste år i arbeidsuken…ha ha   

Han fikk en fint modell fly med seg hjem…

og det var en liten gutt her som ble veldig glad for å få låne det.

 

 

 

FØLG OSS GJERNE PÅ FACEBOOK : ‘HUSET MED DE 10 BARNA’

 

 

En fin søndag..

Her har snøen lagt en stund,men siste dagene har det kommet enda mer snø,og her i huset er skiene funnet frem igjen, for no er det så mye snø att det  er ett flott skivær…Og selv om det har vært litt snø i luften i hele dag,og litt vind,har ikke det stoppet denne gjengen for å være ute…de elsker å gå på ski og attpå når det er søndag og fri så kan de være lenge ute….

 

 

heia heia….

 

 

vel…. aking er jo like morro det

….synes i allefall minstemann…han har ski han og,men de får vi teste en annen dag…

 

Joachim i farta…

Næmmen Leah da….

“noen ganger bare faller vi…og slik er det bare  med skigåing… det hører bare med det…….”

 

litt greit med øving for skolebarna da,for neste uken skal de på skidag med skolen,og det gleder de seg masse til.

og siden det er søndag i dag,og de er ute å går på ski,passer jo det helt perfekt å bake noen gode hvete boller,for når en går på ski blir en alltid sulten…og de her bollene er bare veldig gode med smør og ost på eller smør og syltetøy… eller bare uten noe…fersk gjærbakst er godt uansett..

når de minste hadde vært ute en stund, så ville de inn igjen…og når en først begynner å bake,ja da er det lett å bli bitt av bakerånden..ha ha så kan en likegodt fortsette. rundstykker ble det neste,havrerundstykker. Det er sunt og godt og supert til å ha med seg på skolematen.

 

Og selvfølgelig skal de to minste være med å bake.det slår aldri feil…de elsker,å rulle deigen,kna og blande… ha ha

og så til slutt,siden det er søndag,og alle er her,størstejenta har vært her hele helgen for hun har jobbet,så er det fort gjort å svinge sammen en brownies…det er noe alle liker,og når det var billig ferske bær i uken som var,så er både blåbær,jordbær og bringebær super godt sammen med brownies og vaniljeis…

 

mmm…Brownies…

noen ganger er det greit med slike søndager,der en er bare sammen,er ute i det fine vinter været , lager noe godt sammen,da er alle klar til en ny uke. Og denne uken blir virkelig spennende for en Gutt her,Ruben som nylig fylte 14 år. skal ha arbeids uke. Arbeids uke er noe de har på ungdomsskolen,og  det går ut på att eleven skal få jobbe med noe de enten er intressert i,eller noe de vil prøve ur ,eller prøve å se om ‘det eller det’ er noe for de. Det er ikke enkelt for elever i ungdomskolen å velge yrke i dag fremover. Det er så mye å velge i,og mange vet ikke hva de vil bli eller satse på. Det er heller ikke altid like lett å finne ut hva en vil gjøre i en arbeidsuke heller.. Det er jo mye å velge i der og,og kanskje gutta spesielt synes det er vanskelig å finne ut hva de vil gjøre…

Her i huset vet i allefall Ruben hva han ønsker å bli,og det er jo pilot/flyger. Men å få arbeidsuke i forbindelse med noe slikt er jo omtrent umulig… Han er og intressert i tog,men der er det og helt umulig. Det er mange kurs de må gå igjennom,og det er opplæring i mye som både førstehjelp og hva en skal gjøre i en evnt  en ulykke. Så der er det en del strenge regler… Men jeg tenkte att vi må iallefall prøve å sjekke ut om det finnes noe sjangs en eller annen plass. Vi sjekket på nettet att noen tenåringer hadde fått arbeidsuke på Gardemoen tidligere.så det måtte vi høre mer om…vi kontaktet de,og etter mange runder og telefoner kom vi til rette folkene. Men no hadde de laget nye regler att alle som er der i noe form for arbeidspraksis må ha fylt 18 år. asj…så dumt da… så sjekket vi ut Flesland i Bergen,og der fikk vi omsider napp,men da kunne han bare være der en dag…det er jo litt lite da…jaja bedre enn ingenting…men likevel,nei litt langt å reise for en dag…

så sjekket vi ut Torp,sandefjord. . De på Gardemoen tipset næmlig om det,for de visste att de på Torp hadde tatt imot elever tidliger,og da trengte man ikke være 18 år. Så etter enda flere ringerunder,og flere personer kom vi omsider til en kjæmpekoselig mann som var en slags leder på flyplassen…og tro det eller ei….Han ønsket virkelig Ruben hjertelig velkommen til Torp flyplass,han skulle få være der hele uken,hver dag,og skulle få gjøre mye artig jobb…ha ha.. så da blir det tog hver dag,og det tar bare en time hver vei,så det er ikke noe problem…for da får jo han kjøre tog og…så arti da… To fluer i en smekk det…så han gleder seg,og det skjønner vi godt…veldig artig å få gjøre noe de har lyst å satse på og er veldig intressert i.

så det blir spennede med tilbakemelding,og jeg har bedt han ta ulike bilder der så får vi hjemme se og litt…

 

Følg oss gjerne på Facebook ‘ Huset med de 10 Barna ‘

 

 

 

No er vi skikkelig sure og leie….

Vel, hadde vel ikke trodd noen ganger att jeg ville komme til å skrive en slik overskrift… att ‘no er vi skikkelig sure og leie’, Vi har jo så mye å takke for og være glad for,og hver dag er en gave,en skinnende mulighet uansett hva omstendighetene sier. men klart vi lever i en verden,ikke i en luft boble og noen dager går det ned og noen dager går det opp. noen dager ser ting lysere ut ,men andre dager ser litt mørkere ut. noen dager er man i ekstra godt humør og noen ganger er dagen litt dårligere,men vi har alle selvfølgelig valg,vi kan bestemme og hvilken dag vi vil ha….. og slik er livet,slik er realiteten. ikke noe å skjule det altså,og slik er det no for alle. Men siden vi er ganske sur og lei no,og da sier jeg ‘vi’ for dette gjelder oss alle her..ikke bare noen….ja ja de minste barna ‘henger’ ikke helt med da…..men det er overhode ikke fordi vi har en dårlig dag,eller att ikke har det bra eller noe slikt. Men noe helt annet faktisk. 

vi er skikkelig sur og lei…

Og typisk meg,men vi må bare ta det fra begynnelsen,for å få hele sammenhengen med….Altså de som har fulgt oss kan nok huske att 29. juli kjøpte vi oss en ny svart minibuss,for det trengte vi,det har vi sett lenge etter,og alle her var kjæmpe glad for den flotte bilen. Endelig kunne vi alle kjøre sammen på turer,og vi hadde med den både på oslo tur,to sverige turer (bryllup) ,turer rundt om her,to turer mot geilo,campingtur m.m og den var til stor stor glede for oss alle. Vi var så fornøyd og glad etter vi fikk den bilen.  Den hadde gått veldig lite, knapt 15000 km og var da lite brukt. alt var strøkent på bilen,vi fikk og den beskjeden av selger att alt var i orden,og det var ingen ting å gjøre før den skulle på service. Vi dro på alle de nevnte plassene i de nærmeste mnd og alt var i orden.

 

en glad gjeng da vi fikk bilen

Men så kan de som og har fulgt oss kanskje huske att når vi var i Sverige 15. okt i ett bryllup til kusinen Sara,så kjørte vi hjem den 16.oktober og bare like uten for Drammen fikk vi motorstopp på motor veien,og vi måtte taues av bergingsbil,for bilen var total dø.Redningsbilen kjørte oss helt hjem,og bilen ble satt utenfor nærmeste verksted der motorstoppet hadde skjedd.og det var Ford Lier. For bilen måtte settes til nærmeste merke verksted Der ble bilen stående utenfor.Redningsfolkene mente helt garantert att dette var en garanti sak,vi hadde bare hatt bilen i 2 1/2 mnd etter kjøp.og vi hadde 6 mnd garanti. Vi har heller ikke gjort noe for att noe skulle skje.og vi visste heller ikke hva som hadde skjedd. Dagene etter måtte bilselger/verksted der bilen ble kjøpt få beskjed om havariet .

Vi måtte ringe de og si i fra att de måtte komme å hente bilen.,men de kom aldri og hentet bilen… Igjen ringte de fra Ford Lier der bilen stod att vi måtte purre på bilselger. vi ringte å maste sikkert 5-6 ganger….ukene gikk og når det hadde gått vel 3 uker  fikk vi tlf igjen att bilen var enda ikke hentet og att om ikke bilen ble fjernet,ville den bli sendt hit med redningsbil på vår egen regning. Bilen skulle vekk…ja det var jo fullt forståelig. vi kontaktet bilselger for å gi de enda en sjangse,maste og maste…….joda de skulle komme de…. dagene gikk og ingen hentet den. Vi fikk igjen en siste sjangse,og vi kontaktet de igjen…. når det endelig hadde gått 1 mnd kom de til slutt å hentet bilen.Men vi måtte vente enda flere uker uten noe info eller tilbakemelding om hva som var galt.og hva som hadde skjedd. Igjen måtte vi ta kontakt med bilselger og  de hadde enda ikke sett på bilen en gang,men lovet å gjøre det. så gikk det flere uker og vi måtte ringe igjen. da hadde de sett på bilen og hele motoren måtte skiftes… Det var olje pumpen som hadde ryket,og i hele motoren var det lekket olje,så hele motoren var ødelagt…vel hva skal man si…det var jo ikke vår feil,vi har kjørt normalt vi…og vi kan heller ikke skjønne att oljepumpen skal ryke etter bare 2 1/2 mnd. Det må ha vært en svakhet fra før da,att den var slakk eller noe.  han som tauet oss hadde jo sagt att uansett når vi hadde hatt den i så kort tid var det garanti sak. Dette sa vi,og da sa bilselger att dette måtte de sjekke mer oppi. Han skulle ringe opp igjen seinere. …joda liksom…til no hadde all kommunikasjon vært enveis….

vi ventet enda flere uker…ingen livstegn fra den kanten…igjen måtte vi ta kontakt…hva skjer…det har gått over 2 mnd siden havariet…vi trenger bilen… Vel Bilselger  har sjekket ut.. motoren må skiftes,det vil koste 140 000. og det var de overhode ikke villig til å dekke….ja men hva med garantien..på 6 mnd…?? nei de hadde og sjekket forsikringselskap,der var det heller ikke noe som ble dekket…..hva no da??? jo de  kunne gå med på å dekke halvparten,70 000 og da måtte vi og dekke 70 000… 50/50…øh…det stod det ingen ting i kontrakten om,heller ikke garantien…det synes vi høres urimelig og urettferdig ut. Vi hadde jo hatt bilen så kort tid,og vi hadde ikke  gjort noe for att dette skulle skje… vi nektet og mente det var de som  måtte ta det på seg…. vi hadde ikke 70 000 på stående fot liksom…så ble det ikke mer med det…vi måtte tenke på det sa de…

igjen gikk det flere uker og ingen ting skjedde…igjen måtte vi ta kontakt…hallo hva skjer??? no hadde bilselger  funnet ut en annen ting..i kontrakten står det 6 mnd garanti/ 5000 km….. altså har det gått over 6 mnd etter kjøp og noe skjer,så går det ikke på garanti…eller har vi kjørt over 5000 km og noe skjer går det heller ikke på garanti….og no hadde bilselger funnet ut att vi hadde kjørt rett over de 5000 km da havariet skjedde…og da gikk det ikke på garantien…Men de var fortsatt villig å dele. Vi kunne da bare ta ett lån…på 70 000…Vi kunne bare ikke tro det…dette kunne ikke stemme…

uansett vi hadde mange brudd på bilselger

det gikk en mnd før bilen ble hentet

– vi har aldri blitt kontaktet,tross mange lovnader,det har kun gått på enveis komunikasjon,ingen info fra den kanten…

– de har fra dag en lovet tipp topp service…. (vel…vet ikke helt hva service de tenker på)

– de har ikke gitt oss noe form for leiebil,som vi har rett på,og vi har hatt problemer i hverdagen uten den bilen…

– det har gått no over 3 mnd uten noe som helst har skjedd….

 

ja det har gått 3 mnd og en uke sånn ca siden havariet og bilen står der enda,ikke noe skjer… De vil ikke gi seg,de dekker ikke noe,vi må ut med 70 000 før de begynner å fikse på bilen…

vel stemmer det att vi har kjørt over 5000 km og ikke garantien dekker noe…så skrev jeg en ny klage… da får vi ta det på reklamasjon… 

Reklamasjons rett på bil gjelder om den nyinnkjøpte bilen har feil eller mangler. og er bilen kjøpt av forhandler er det forbruker loven som gjelder.
det står og i forbrukerloven ved reklamasjon att 'Reparasjonen skal skje for selgers regning uten at kjøper blir påført noen kostnader'

det står og att 'Ved kjøp fra forhandler har man som hovedregel krav på en erstatningsgjenstand hvis reparasjonen vil ta mer enn en uke. Gjenstanden skal være tilnærmet lik den som er til reparasjon.

 

dette måtte vel være innlysende att det vil komme under.Det er 2 års reklamasjon på bruktbil og 5 år på nye biler. vi har og kontaktet forbrukerrådet om saken og de er enig med oss og sier vi har en god sak. det verste som kan skje for selger er att kjøpet kan heves og da taper de veldig mye…da er det og renter for den tiden vi har vært uten bil og hele kjøpesummen tilbake.

vel vi var spendt på svaret på klagen…utrolig nok .rett etter bilselger mottok klagen på e-post ringte han…første gang på 3 mnd….

nei de gav snart opp og,de nektet å gjøre noe som helst,og de visste snart ikke hva de skulle gjøre. vi nektet å ta skyld og betale 70 000 og de nektet å ta skyld og ta det på garanti først,men no og  på reklamasjon.

han hadde bare en ting igjen, att vi måtte snakke med bruktbilsjefen og høre hva han sa. vel han skulle ringe…gjorde de det…nei…og atter nei..I stedet ringte vi til Ford Norge ,der en i kundeservice i Ford service fikk  høre litt  om denne saken…Og han var rett og slett rystet over hele greien og han skjemest over dårlig kundebehandling av bilselselger og mente absolutt att det er greit med litt klage,men dette var langt over streken og det er garantert reklamasjon på kjøpet.vi hadde en veldig sterk sak.Slikt skulle bare ikke forekomme. Og dette var en av de dårligste sakene han hadde hørt på lenge.Og han skjønte godt att vi var lei no… Han anbefalte oss å skrive hele hendelse forløpet og sende til han,så skulle han ta saken videre,og iallefall prøve å se hva som har skjedd…og ta tak i det. så da får vi skrive ny e-post i helgen og håpe att ha kan få fart i tingene…

 

Så er det rart da att vi er skikkelig sure og leie no…over 3 mnd uten bilen som vi sårt trengte…det har vært utrolig kjedelig de her 3 mnd. det har alltid vært noen som er hjemme når vi skal noe,det synes de er dumt eller urettferdig…vi har ikke kunne dratt sammen noen plass. det har vært dobbel/ trippel kjøring,mye ekstra…vi sitter å betaler både på billån og forsikring på bil…men ingen bil… og att på til,det var ikke vår feil,det skal ikke skje slikt så kort tid etter…Men noen ganger kan man lure om det er fra egen lomme  de skulle legge ut og ikke fra selskapet…

 

Følg oss gjerne på Facebook . ‘Huset med de 10  barna’