Hurra for matvarer som går ut på Dato!!!!!!

At jeg er opptatt av bruktfunn og gjenbruk er ikke noe nytt. Det har jeg hatt flere innlegg om tidligere.Og ikke minst at vi har drevet en bruktbutikk,så da er det liksom noe en interessere seg for. Men ikke bare ting og tang, og gamle skatter opptar meg,men også når det gjelder mat  som datovare på mat .

For noen er det høyst uaktuelt å kjøpe mat og matvarer som går ut på dato,for noen er det rett og slett lavmål. Eller noen mener det er dårlig vare,dårlig kvalitet ,eller det er kun de ‘fattige’ / pengesvake som velger nedsatte varer og datovarer. Vel det er nok bare en myte. At bare de med dårlig råd velger å kjøpe nedpriset matvare stemmer ikke.

De Miljø bevisste er like aktive,og mange med gode inntekter og lønninger innser at her kan vi faktisk spare miljøet,og ikke minst samtidig spare noen kroner. Faktisk de er smart de, som velger å kjøpe mat som er nedpriset. Heldigvis så har de fleste butikker i dag innsett at en må gjøre noe med den enorme kast mentaliteten som foregår her til lands. Det er skremmende hvor mange tonn mat som kastes i året. Og no snakker vi ikke bare om butikker,restauranter,bensinstasjoner,bakeri m.m men enkeltpersoner,familier,barnefamilier m.m  og det er mange mange tonn. Det er utrolig trist når det er så mange barn og familier i andre land som sulter.Og her er det overflod og i tillegg kjøpes det mer, og det kastes mer. Bare den ‘kast’ mentaliteten som veldig mange har må forandres. Rett og slett folks holdninger må forandres.

Her i huset er vi veldig miljøbevisst,noe også barna er,for de er oppvokset  med det. Og det ser vi tydelig no når eldste jenta Caroline bor i leilighet i Oslo. Hun jobber,får lønn,går på skole og får stipend og klarer seg godt,men likevel er hun helt bevisst når hun handler mat. Hun sjekker først av alt av ukens tilbud på en ‘matapp’ som man kan laste ned på telefonen. Men når hun handler sjekker hun alltid oppi disken med datovare eller det som er nedpriset. hun forteller ofte at hun finner fersk laksefile,en gang 4 pakker,som hun frøs ned og hadde til 4 middager. Hun har funnet kyllingfilet,kjøttdeig,biffstrimler,torskefilet,ost og pålegg osv, og alt til 50 % bare for at det går ut enten dagen etter eller to dager etter. Men ved å fryse det ned,så holder det i mange måneder til. Dette er matvarer som i utgangspunktet skulle kastes,men no er butikker flinkere å sette de ned. Og ja man sparer miljøet,men og lommeboken. Noe alle tjener på.

 Men ikke bare det å handle mat  som er nedsatt på dato,men å bruke restemat er like viktig. Utrolig mange familier kaster rester som er etter feks dagens middag. Det er totalt unødvendig. For det er veldig mye godt man kan lage av restemat. Har man feks fiske kaker til middag og det er noen til overs,så er de super til å bruke på brødskiva eller inni et pitabrød med salat,agurk,tomat,løk på skolematen,lunchen,frokosten dagen etter. Det er så godt,sunt og mettende,og ikke minst om en har laget fiskekakene sjølv. Noen man kan og gjøre.

Og Her i huset kjører vi samme prinsipp som størstejenta. Og ja vi er veldig glad for at barna våres ‘tar’ etter, og Ja vi er miljøbevisst,vi vil ikke være med på å høye statestikken med familier som kaster mat enda mer. Vi kjøper mye datovarer,og ikke minst vi sparer mye på det. Vi bruker og  restemat omigjen,(om det er noe igjen da.). Og her i huset med så mange barn,og barn som er veldig glad i middager,og barna som er altetende er det ialltid noen barn som vil ha restemiddag enten til kveldsmat,eller dagen etter. Barna har og hatt med seg flere ganger på skolen restemiddag fra dagen før. feks hjemmelaget fiskegrateng,pasta man kan lage pastasalat av sammen med skinke,ost og egg…tortillalefser fylt med salat,laks,dressing osv.

Jeg Kommer nok en gang å lage et eget innlegg om ulik restemat,enkel lunch til voksen og barn/skolebarn  m.m 

Men så tilbake til datovarer.  Jeg kommer ofte over melk som går ut på dato,og med mye melk i hus betyr og mye ulik ‘kosemat’. Vafler,pannekaker,lapper,kakao osv…Og melk som går ut på dato er perfekt til slike ting. Men ellers finner jeg mye aner som kjøtt,kjøttdeig,svinestrimler,kyllingfile,,fisk,laks,torsk,pålegg,øst,juice,rømme,yoghurt…alt mulig faktisk…,frukt,poteter….og på den måten kan vi fint spise middag 11-12 pers til 50-60 kr dagen. Og all mat vi har kjøpt er god mat,holdt seg lenge,og den er like fin. Dette gjør vi først av alt for å spare miljøet,spare butikker for å kaste fin og god mat,og som bonus sparer man en del kroner på det og. En vinn-vinn sak. !!!

Jeg planlegger og ulike middager og mat utifra hva jeg har kjøpt,har i frysen,kjøkkenskap og kjøleskap. Og her tidligere så kom jeg over to liter surmelk/kefirmelk og en cultura melk som skulle gå ut på dato. Ja det kjøper jeg,for da kan jeg lage en ladning med lapper. Jeg har jo takke, og lapper er alltid populært her.

I en lapperøre kan man også bruke vanlig melk,men surmelk fungerer best synes jeg da. Men så ble de her to liter kefir/cultura melk glemt litt,ukene gikk og jeg tenkte at no er vel de sure…ha ha vel surmelk er jo sure da,men de var ikke sånn sure….de luktet og smakte like friskt…og selv om datoen hadde gått ut forlengst,så  hadde de stått kaldt og var like fine. Vel mange hadde nok bare tømt de ut etter å ha sett på datostempelet,men nop ikke her i huset….så lenge de er like friske og fine,og ikke sure eller råttne,så bruker vi det… ja både pappen og gjengen her fikk seg en god latter når de såg datostempelet,men ingen brydde seg om det…godt oppdradde barn…ha ha ha 

og lapper ble det,veldig gode ble de og,og det ble en stor stabel,nok til både kaffemat,kveldsmat og t.o.m til skolemat neste dag (som tillegg da…)

Lapper er veldig gode med smør og ost på…hvitost/som brunost,eller syltetøy og rømme.

så da var det bare å sette i gang med røra…og finne frem det en trenger…

Jeg pleier egentlig å følge en fast røre som jeg har brukt i alle år.Den er fra en eldre dame som laget den i en åpen barnehage vi gikk i utenfor Bergen.(Den ligger på et annet innlegg fra tidligere)

Men denne gang har jeg tatt en litt annerledes røre. 

Dette er en enkel røre, jeg laget dobbel siden jeg hadde omtrent 2 liter surmelk oppi.

Lapper/Sveler

4-5 egg

2 dl sukker

7 dl surmelk

1 liter Mel

I dl olje

4 ts natron 

 

Uansett egg og sukker vispes først

Så var det å finne frem den utgåtte surmelk da…haha…

den tilsette 

Mel finnes frem og røres i litt etter litt …

Natron tilsettes sammen med litt mel…

Og oljen røres i…

Tilslutt blandes og røres alt godt sammen.

Så er det å finne takken frem,og begynne å steike

Og de som ikke har Takke kan en steikepanne fint brukes 

Og lapper ble det…

 

Og de var veldig god, smakte fortreffelig, tross surmelk som var gått ut på dato.og her har alle forsvunnet. 

Så over til noen ting jeg har funnet  på nedsatt pris de siste dagene.

Her i huset går det mye ost, ost kan brukes til alt mulig.Og på Meny kom jeg over en stabel med ost her en dag som var nedsatt til 15 kr stk pga dato….førpris var 39.90 pr stk.

Perfekt!!!ost kan og fryses ned, super å raspe, ha på pizza, lasagne ,gratengene m.m 

 

Så her tidligere kom jeg over torsk som var nedsatt, perfekt til å bruke i hjemmelaget fiskegrateng (ligger i frysen pr no…)

Og bare seinest i dag kom jeg over to pakker  med kyllingfilet som var nedsatt. Jeg betalte noen å 80 kr på nesten 1.4 kg kyllingfilet.Her har vi til to middager. Super å ha i kyllinggyte, indisk gryte, i wok m.m 

 

Så anbefaler alle, bli litt mer miljøbevisst, kast ikke mat, mat kan gjenbrukes, kjøp nedsatte varer og lag restemat. På en mnd har du spart flere 1000 kroner.

og så tenker kanskje noen,jammen det å kjøpe datovarer er jo å utsette seg for bakterier og man kan bli magesyk og ikke minst for oss som har så mange barn,vi utsetter jo de unødig… 

vel datovarer har jeg vokst opp med fra min mor,har aldri vært syk,eller utsatt for noe. våres barn og her i huset  har alle barna vokst opp med datovarer og aldri har noen blitt syk eller dårlig. Konklusjonene er at datovare er en  like god vare,og kan holde lenge,er like fin fordet.

uansett man bruker klart sunn fornuft…smak,syn og lukt….men det gjelder all mat med eller uten dato…

Hurra for matvarer som går ut på Dato!!!

 

Følg oss på gjerne på Facebook : ‘Huset med de 11 Barna’

 

Å komme seg ut er bare bra det.

Det er et flott vintervær her om dagene.Og selv om det regnet litt bort her en dag,så er det mye igjen å ta av,og like etterpå ble det kaldt og minusgrader. Og det har vært t.o.m sol. Og når det er helg må klart et slikt vintervær nytes. Vel det er no ikke alle som er helt enig i det da. Klart været er fint,solen skinner,men det er jo helg,det er kaldt ute,flere minusgrader…”nei vi holder oss heller inne. Det er så mye bedre,og vi må jo slappe av litt og hente krefter i helgene…”

Vel her i huset er det annerledes,og stakkars barn…ha ha …Nei det er ikke synd på de altså,men her i huset bruker og ser vi helgene på en annen måte. Vi bruker helgene på å gjøre noe sammen,og det spiller ikke rolle hva da evnt. været sier. Det er bare å kle på seg det,om vi skal ut. Og som jeg nevnte tidligere,så var jeg mye ute på ski når jeg var barn,vi reiste ofte på fjellet på ski og det var veldig stas. Og jeg synes og at barna her kan se på vinter ,snø og kulde som noe positivt. At det er veldig kjekt og artig å være ute,ake,gå på ski m.m selv på denne årstid. Egentlig kunne jeg tenke meg å lagt i telt på vinteren,med primus,sovepose,bålfyring m.m synes slikt friluftsliv er veldig kjekt.  

Uansett det å komme seg ut,bevege kroppen er bare bra og sunt det.Og når det i tillegg er fin sol,skinnende blank snø,skarp luft…nei da må en bare ut.

Og her er heller  ingen antall barn noe hindring på å komme seg ut,det tar nok litt tid før vi klarer å komme oss ut,og ofte er det en eller to som skal på do,eller minstemor trenger et bleieskift akuratt når vi skulle gå osv..ha ha 

Og mat må vi klart ha med,drikke,ekstra sokker,og ikke minst x-antall barn skal ha på ull,klær.dresser,skibukser,skisko,votter,luer osv…og så må alle ski med og staver må finnes frem og legges i bilen…og etter mye att og frem så kan man sette seg i bilen å kjøre…

og mange tenker,for et styr…neida alt blir en vane,og langt i fra noe hinder for å dra noen plass

så vi fant ut at vi skulle ta turen oppi i høyden. En plass vi hadde vært noen ganger før,men ikke når det var så mye snø som no. Og her var det fine løyper mange plasser innover og om kvelden er det og lysløype. Så turen ble på ‘Spiralen’,med utsikt over Drammen by.

Solen skinte så fint på dagen,men det ble overskyet etterhvert,men friskt og fint likevel

her er så fantastisk fin utsikt…

og etter at alle er kommet ut av bilen,ski på,sekker med osv ,vei og retning bestemt,er det bare å labbe i vei….

på rekke og rad innover flotte løyper mot skogen.

Leah synes det er veldig kjekt å stå på ski,og har endelig knekt koden å komme seg ned bakker uten å falle….

“mamma,jeg bøyer bare knærne jeg……”

innover ski løypen er det satt opp ulike aktivitets apparat,og det jo klart kjekt,og måtte testes ut av både små og store…

Vi hadde ikke tenkt å gå så veldig langt innover,for mange begynte å bli sultne,så det var snart tid for litt mat,det brukes en del energi på skigåing altså…

og etter at vi hadde gått langt og lenge kom vi til en benk med tak,her kan vi slå oss ned…her var det koselig og fint.

Og gutta tente i grillen,for her blir det pølser…

og her ble det veldig enkelt, ferdig pizza deig og pølser…del pizzadeigen i 4,rull rundt pølsen,så blir det gode pinnebrød…veldig godt,enkelt og gjengen her veldig fornøyd…

og ikke  minst mat smaker alltid bedre ute i det fri…

og rett ved siden av benken gikk skiløypen,med en bratt bakke,så her koste de seg og hadde det veldig kjekt. Lillemor sov i vognen hele turen,vi gikk med vognen mellom skiløypene,og det gikk så fint så…bakken og løypene er så hard,selv om det er 1 meter snø på fjellet.

Ja lille mor sov som en stein under hele turen hun,og det passet perfekt det

men pappen synes det ble litt kaldt å stå /sitte i ro – noe ingen av barna gjør da, så han ville lage seg et bål,så han kunne varme seg på…så da ble det kvistesamling og båltenning…vel vel…han var ikke sånn super heldig med det bålet da…ha ha men det fungerte absolutt så lenge det varte da..

og på tur går det en del pølser kan en si…

Det er gøyt å gå på fjellet i skogen…

og kakao hadde vi klart med oss og,og det elsker Leah…

men klokken går,og etter mange pølser i magen,kakao og sjokolade så må en tilbake og

hei hvor det går…

det har vært en fin tur,og det var alle enig i,jaja minstemor fikk ikke helt med seg den turen hun da ha ha …men det blir mer enn nok turer fremover….

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook: ‘ Huset med de 11 Barna’

 

 

Det blir opplevelser i år og for Barna her.

Da begynner vi på et nytt år,og en ny runde med bursdager for gjengen her i huset. Og første gutten i familien,barn nr 4  som er Ruben har altså allerede blitt 15 år. Ganske utrolig at det har gått så mange år siden den lille lyshåret blåøyde,smilende luringen kom til oss. Men slik er det,tiden går,og det er på barna vi ser det.

Ruben er en flink og snill gutt,som er pliktoppfyllende og arbeidsom.Han er ikke vanskelig å be på noen måter og han hjelper til med alt. Og sånn har han alltid vært,men han sa og alltid når han var liten at han skulle bli en jobbe mann,og det har han absolutt vært og..ha ha 

 Han er ansvar og målbevisst og vet hva han vil, så en stabukk er han,men det er klart  en god egenskap også.

 

Så gratulere så hjertelig med 15 års dagen til vår flinke og greie

Ruben Natanael vi ønsker deg alt godt,vi er alle her veldig glad i deg,og takknemlig for deg. 

 

 

Ja det er noen som spør,at det  må vel da være travelt og slitsomt å ha så mange bursdager i løpet av året.Vel som jeg pleier alltid å si,så blir alt en vane,og vi tenker ikke på det. Det er slik vi har det,år etter år,og alt blir helt normalt. Barna følger og med,og gleder seg til den og den mnd,og til neste mann i huset har bursdag. og ikke minst at de får kake,evnt se hva gaven,eller overraskelsen ble osv.

ja gaven ja,eller overraskelsen…. vi måtte ta oss en runde å finne ut hva ville skulle gjøre i år igjen. i fjor bestemte vi oss for å heller gi barna her en opplevelse i bursdags gave i stede for en gave. og det ble veldig godt mottatt og til alles store glede. Alle barna har fått en opplevelse,men ikke alle er helt satt i verk enda. Miriam på 17 og største jenta Caroline på 20 som hadde bursdag i november,fikk en tur til sydlige strøk. Og planen var å dra dit no i januar. Men Caroline innså at den eksamen i sykdomslære (på sykepleieskolen som hun går på,)og som hun skulle ha denne mnd var mye mer omfattende  enn hun hadde trodd. Så hun måtte bruke flere uker på å lese…og så har hun begynt i praksis i hjemmesykepleien og skal være der en del uker, men så etter det da blir det tur på de. Og så har vi til gode en båttur m.m  Og det er og noe alle gleder seg til og ser frem til. 

Ja så måtte vi bestemme oss da,og det før Ruben hadde bursdag hva vi skulle gjøre.

Skal vi ‘kjøre’ på med opplevelse dette året og,eller skal de få en gave…

vel vi valgte overraskelse dette året og. Og ja vi synes barna våres fortjener å få en opplevelse ,og det noe som de ønsker,eller vil sette pris på å gjøre. Og alt blir ‘valgt ‘ut i fra både alder og interesse. så overraskelsen vil klart variere fra barn til barn,men slik må det bare bli og. så lenge vi vet at ‘det’ barnet setter pris på det,og blir glad og fornøyd er det aller viktigste.

og noen opplevelser vil enten bare barnet få  være med på,eller noen ganger kanskje hele familien,eller bare noen av søskene…

Og forrige år da vi skulle gi Ruben en opplevelse var det ikke så vanskelig å finne ut. For Ruben vil bli pilot,han elsker alt med fly ,så derfor fikk han en flytime like ved her, med et lite fly. Det var noe han satte stor pris på og fikk glede av. 

Ellers er Ruben opptatt av mange ulike land,og hovedstader,og ikke minst på grunn av at der finnes det som oftes flyplasser. og flyplasser er noe Ruben kan. 

Han har gått lenge å snakket om et sted han virkelig kunne tenke seg å dratt…jaja det er mange plasser han vil dra,men noen ganger nevnes noen plasser mer enn en gang. 

Så da sjekket vi ut litt,og vi har valgt å gi han en liten weekend tur til dette landet. det finnes rimelige turer dit,og man kan få en fin weekend tur dit til rundt 1000 lappen. Og landet er Russland.

Det er et land Ruben virkelig har interesse av å besøke. så da blir det tur til Moskva. et litt spesielt valg,men det er faktisk et populært reisemål. Og landet har over 6 millioner turister hver år. Det er mange spennende bygninger å se i Moskva,og mye historie  bak. Ikke minst er ‘den røde plass’ et interessant besøk. Men tror nok Ruben er og like interessert i og å besøke den store flyplassen som er der. 

Et bilderas av en vakker by Moskva…her er virkelig mye spennende å se og oppdage.

Den røde plass….

 

 

 

 

 

 

Ruben skal denne gangen å få dra med de store søskene sine,Caroline og Rebekka,og så skal en like interessert lille bror Joachim få være med.. Ruben ble klart veldig glad for Denne fine opplevelse  ‘gaven’ og har bestemt at han vil dra i mars/ april en gang. Det er ikke så kjekt å dra no når det er vinter ,snø og kulde. 

Ellers ble det ikke den store bursdags feiring her,for Ruben hadde bursdag på en uke dag. De hadde skidag på skolen,så det ble ‘bursdag’ i slalombakken for han..

Etter skolen har Ruben og Joachim begynt på et film kurs,der de lærer å ta filmopptak med kamera m.m  Noe de har valgt selv og har interesse for.

Så da ble det bare tid til litt kaker og is på kvelden. 

det var så mørkt at det ble ikke noe kake bilde,men det ble en oreokake,og en sjokolade kake. Og sjokolade kaken,den hadde vi litt igjen til dagen etter. 

 

 

Ellers er gjengen her glad for enda mer snø som har kommet her,og de har gått på ski,gravet huler både her og der,måket snø,og vært mye ute. Men i går kom det litt regn,men så skal det  visst bli kaldt igjen…

ja ja vi får bare henge oss med så godt vi kan. 

snøen her er veldig dyp mange plasser,og der Joachim står,så dyp var snøen der.De gravde seg helt ned til bakken,og da såg vi ikke lille Benjamin

det har blitt mye måking her,og her hjelper alle til,store og små. Ellers har Ruben tatt seg mye av den jobben.

noen går på ski,og noen tester ‘ truger’

…Og det var Pappen som testet trugene…passet perfekt de no i den dype snøen som ligger her…

Ellers har det blitt bygget en del snøhuler her og der…

skigåing har det blitt mye av …

og til og med pusen her liker snøen…den leker og hopper i snøen…

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook ; ‘ Huset med de 11 Barna ‘

 

… ja det er blomster det….

Ja da var denne helgen over,igjen,og hva hører til en helg…

hint,

noe (de fleste da) damer liker….

….jo det er blomster det….

Beklager altså,men jeg er veldig,og alt for glad i blomster,og da må det innimellom komme litt av det synes no jeg da,og jeg har sagt før at blomster kan jeg ikke få nok av,og slik var mamma og…til klart pappas store ergrelse,’de er bare i veien’ sa han alltid..ha ha

 så blomster har jeg fått inn med t-skje.

men sånn ellers uansett,så er det jo fint med blomster da, og de lukter godt,ser fine ut…ja man kan bli glad av blomster.

Og no når ting er pakket ned her og mye virker litt grått,brunt til tider kjedelig, som det er når man er under flytting,så må jeg friske opp med noen blomster. Og jeg er medlem i mestergrønn,en blomsterbutikk kjede og noen ganger får en melding at det er 50 % på den og den blomsten eller blomsterbuketten,og da må jeg lliksom benytte meg av tilbudet..

Dette er ikke noe reklame altså.

Neida grunnen først av alt var, at jeg har jo en instagram konto,og så så jeg der en dag igjennom noen gamle bilder.

og i fjor på denne tid,så jeg at det var noe som heter tulipanenes dag ,og at jeg den gang hadde kjøpt noen tulipaner,tatt bilde og lagt ut. Og da tenkte jeg at,jaja da er det vel slik i år og.

(er vel en måte handelbestanden tjener penger på…  som med mye annet) altså det å ha ‘dager’ for alt mulig er jo klart skapt for at butikker skal  tjene penger på alt mulig,og mye er jo bare tullete,og jeg pleier ikke å henge meg så mye oppi slike dager,men når det gjelder blomster da,pleier jeg å ‘henge’ meg på..ha ha 

Og no her en dag i begynnelsen av uka,såg jeg at noen hadde lagt ut et bilde av tulipaner og sa at det var tulipanens dag…jaha da må det være det er i dag da.

hvite tulipaner er fine synes jeg…

 

 

vel det passet jo bra egentlig,for jeg hadde nettopp kjøpt noen tulipaner via medlemstilbudet til Mestergrønn. Men jeg hadde blandet i litt andre farger og blomster da,men det gjorde jo ingenting. jeg fikk knipset noen fine blomsterbilder ,men så viste det seg at det var visst svenskene som hadde tulipanens dag…ohjaha…

Godt med noen frisker farger som lyser opp i alt det gråe og hvite…

Tulipaner står desverre ikke så lenge,men de andre blomstrene her står en stund…

 

 

og så er jeg så heldig her at noen av barna er like glad i blomster som jeg…og det liker klart mammen…Leah er nok den som liker blomster like godt som mammen…

Hun stiller gladelig opp ,og er stolt over å få holde mammas blomster…ha ha 

 

 

 

Norges tulipan dag var no i helgen,eller rettere sagt på fredag. vel no hadde de første kjøpte tulipanene visnet,de står ikke så lenge ,og da måtte jeg få tak på noen nye. Heldigvis var det tilbud på nytt,men ikke medlem,men fordi det var tulipanens dag…ha ha ,ja ja det passet no fint det.

så da ble det en ny bukett tulipaner i hus. Altså,jeg liker veldig godt tulipaner,men de er like fin og kanskje enda finere sammen med noen andre blomstersorter. smaken er som baken. Så her kommer da en del blomsterbilder…

hipp hurra for blomster,blomster gjør oss glad,men det kan og glede noen andre. 

Og husk alle trenger ikke være enig med meg….(ikke sant morfar…?? ha ha)  men ta no ikke gleden fra andre da…og ikke minst det er jo bare bra å ha en ‘hobby’ eller en lidenskap… om en kan kalle blomster for det. he he 

 

 

en annen hvit bukett,med blanding av div. hvite blomster…

fant noen gåsunger og her en dag,ikke på trærne altså,men i butikken…de er jo så fine…og ikke minst et tegn på våren er i sikte…

og her har kommet enda mer snø,til alle store glede… og selv om alt ser litt hvitt og grått ut,så er det noe fint med det hvite og…

Emilie liker og blomster…

 

 

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook ; ‘Huset med de 11 Barna’

 

Vi må klart være flinkere å bry oss….

Først av alt må jeg bare si tusen tusen hjertelig takk for alle gode og varmende ord på forrige innlegg. Og ikke minst tusen takk for alle gode støtte ord,det betyr veldig mye for oss. Tusen takk for alle dere gode der ute som og står sammen med oss. Det setter vi virkelig stor pris på. Og det gjelder klart alle som er enig eller uenig med oss…ha ha  for det er full rett her i landet å ha egne meninger og synspunkter,heldigvis, og vi er alle ulike. Men man kan likevel oppi alt respektere hverandre og hverandres syn.Det er i alle fall en menneske rett og det fortjener alle. 

Og bare for å nevne det ,så er det veldig bra i dag at folk bryr seg om hverandre,det er det desverre alt for lite av noen ganger. Nordmenn er et folkeslag som ikke akkuratt ligger helt på toppen av å bry seg. Vel jeg vet forresten ikke om det noen gang er tatt noe statstikk på hvilket land som bryr seg mest…ha ha men er 100 % sikker på at Norge hadde ikke havnet på toppen i allefall…ha ha

vi må alle være flinkere med å bry oss om hverandre….

Man tenker ofte om man kommer over en situasjon,  at…

“ja ja noen andre kan vel ‘hjelpe’,bry seg’,gjøre det,eller ‘det’ for ‘den eller den’. Og de fleste mener at de har mer enn nok med seg selv,at de ikke kan,eller har mulighet,eller har tid…osv

unnskyldningene kan være mange de…

Og dette med at mennesker har ‘behov’ finnes klart over alt i samfunnet. Og jeg tenker og på denne situasjonen og saken vi var nylig oppe i no med barnevernet.

Ja vi hadde,og vi har fortsatt et behov. Vi trenger en bolig,et hus,et stort nok hus til alle oss. Men klart de fleste kan ikke ‘hjelpe’ oss med det.Og det er heller ikke noe vi har forventet heller.

Men noen har likevel vist at de ‘bryr seg’, de kommer med tips om hus her eller der,de kommer med noen ideer,noen forslag osv og selv om det ikke har blitt noe av det,så viser det ialle fall at de bryr seg. Det er fantastisk flott. Og Ikke minst komme med mange gode ord.lykke ønskninger, det er eg god hjelp det og under en prosess.  Men og som denne saken vi nylig var oppi, så er det ikke lett å vite om det var for noen ‘brydde seg’ angående b.l.a  husjakten vi er i,og mente godt med det å sende en melding til barnevernet. Eller av noe annen grunn. så ser vi i allefall på den saken,på den meldingen og henvendelsen som totalt unødvendig. Det er ingen hjelp videre i vår bosituasjon ved å sende en bekymrings melding på barna. Vi får liksom ikke noe mer hus av den grunn. Det er bare mange andre runder vi må ta,som ikke hadde vært nødvendig i det hele tatt. Og ikke minst mange tanker rundt dette.Så vi mener og står fast på at dette kunne absolutt gjort på en annen måte. 

Det er dermed ikke sagt at en skal slutte å bry seg. Noen ganger er det flere som burde bry seg,og jeg mener at i mange tilfeller kan man komme langt ved å kontakte de nærmeste av den eller de det gjelder først. Og det kan være foreldre,venner eller annen slekt/familie før en melder i fra til Barnevernet. Og om det ikke skjer noe første gang,så gjelder det å ikke gi opp av den grunn,men være pågående og kanskje være en som kan være til hjelp, få en oppklaring i ting.

Men klart om det gjelder vold og rus m.m så er det jo en helt annen situasjon. Og i slike saker er det desverre mange barn som ikke blir hørt eller sett.Og der bør en og være en som bryr seg. Jeg snakket en gang med en lærer som jobbet på en barneskolen,og hun sa det er mange triste tilfeller av barn som har det vondt og vanskelig av ulike grunner,og de får ikke hjelp. For utad ser det så fint ut,at ingen tror at der er noe svikt. Men innom husets 4 vegger skjer det mye vondt.

Så det er aldri snakk om å ikke gi beskjed om en ser noe mistanke om svikt,absolutt, det er veldig viktig,men sjekke ut,og prøve noen andre runder først.For da kan mange slippe å havne i den situasjonen vi havnet i, der ting blir meldt i fra som det ikke hadde vært behov av å gjøre.eller ting bunner på misforståelser. Og som det heller ikke er noe særlig stas å være i akkurat. Men hjelp de som virkelig trenger hjelpen, og igjen,selvfølgelig bry seg noen ekstra ganger enn ikke i det hele tatt.

 

Det skal ikke så mye til for å bry seg litt….

Men no tenker jeg heller ikke bare på om barn i familier ikke har det så bra,men andre mennesker i ulike situasjoner. Jeg såg og mange ganger på ulike syke og aldershjem jeg har jobbet på over mange år,og hjemmesykepleien,at det sitter mange eldre ensomme og forlatt. Familien har omtrent ‘glemt’ de. Og det er trist.Man vet ikke hvor lenge man har sine kjære,og det hjelper ikke mye å møte opp på begravelse dagen,da er det for seint. 

Man har jo og hørt flere ganger om mennesker som har blitt liggende på gaten for de har falt,eller en bil som har kjørt utenfor der mange personer haster forbi,de tenker at noen andre kan hjelpe. 

og klart noen er redde for å ta kontakt,eller redd for at noe kan skje….klart det kan forekomme,men det skal ikke være en god nok grunn.Det finnes en løsning for det og. Noen ganger må en ta sjangser,eller se an. Vurderingsevne heter det!!!

 

å bare være til stede,er en måte å bry seg…

Apropo utfor kjøring av bil.

Her på Østlandet er det mye snø kommet nå,til stor glede for barna da…ha ha  Men det kan klart være en utfordring for mange å komme seg frem i all snøen.og mange ulykker skjer om dagene. Her en dag vi skulle kjøre,og vi hadde dårlig tid,så kom vi ikke langt før vi traff på en bil med en mann inni som hadde kjørt utenfor med bilen sin.Han var havnet langt uti grøften. og satt fast i snøen.Vel vi hadde dårlig tid,og mange hadde kjørt forbi,noe vi også kunne gjort. Vi kunne tenkt at vi har dårlig tid,vi vil ikke rekke det vi skulle osv…Nei tenk om det var oss som var uti grøften med bilen….,

klart vi måtte hjelpe han.

Så vi stoppet opp vi da, og noen av de største barna,gutta og pappen hoppet ut,klart vi vil hjelpe…og mannen var så utrolig takknemlig for at vi stoppet.

vil dere virkelig det? hjelpe meg? han fikk ikke takket nok.

Vi klarte sammen med en annen bil som stoppet opp etterhvert,å få bilen til mannen opp på veien igjen.

Igjen måtte han takke så mye.Klart vi måtte stoppe sa vi,vi må aldri slutte med å bry oss. En annen gang kan det være vi som trenger en hjelpende hånd,da er det godt med mennesker som bryr seg.

 

En veldig takknemlig mann som ble så glad for at vi stoppet…det skal ikke alltid så mye til…

Og her terper vi igjen og igjen på det samme til barna også,hjelp hverandre,slutt aldri med å bry dere,både om hverandre,men og mot andre. Ikke vær egoister,ikke tenk at andre kan gjøre det. La du være den som gjør det. Vi trenger alle at noen bryr seg

 

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook: ‘Huset med de 11 Barna’

Vi ble ikke valgt denne gang heller.

 Det er mange som spør oss om hvordan det går angående bosituasjonen, flytting og slikt. Om vi har funnet noe, funnet et hus, når skal vi flytte, vi skulle jo ha flyttet osv? Og vi har klart svart folk som spør, og vi har forklart de situasjonen m.m Men jeg har ikke skrivet så mye om det her  på en liten stund, og det er helt bevisst gjort. Og det er ikke fordi jeg ikke vil det, eller at jeg ikke har noe å skrive om angående det, om det ikke er noe nytt på den fronten, eller at det er noe nytt? Nei det er ingen av de delene, det er noe helt annet som gjør det, men det skal jeg komme tilbake til i neste innlegg,altså  grunnen hvorfor.

Men no har jeg valgt å si litt i alle fall om den situasjonen vi er i no.

Altså vi har ikke flyttet enda, men for hver dag som går, så er vi en dag nærmere. Men en ting er i alle fall sikkert. Hver eneste dag og mye av tiden om dagene,og dagene og ukene som har vært, går kun til dette, å leite etter et hus, ringe, sende melding, e-post,avtale, gå på visning osv?

Så er det noen som lurer på det, at vi ikke gjør en døyt for situasjonen, så trenger de ikke lure lenger på det. For det gjør vi. Og vi har holdt på i flere måneder no å leitet, og som jeg sa en gang tidligere, så drømmer vi omtrent om finn.no, hus, eiendommer,e-poster,sms  osv ha ha ha 

Dessverre så er det mange som tror at det er bare å knipse med fingeren, så får en et hus. Vel kanskje noen er så heldig at det skjer så raskt, men med 12-13 personer i familien, knipse og få et hus, er dessverre og laaangt i fra noe enkelt. Og ja det er faktisk antall barn som er veldig mye av årsaken. Dette er faktisk noe vi aldri har gjort før, å søke om å få leie bolig med så mange barn på slep. Alle andre eiendommer vi har hatt oppover ca 20 år har vi selv vært egne eiere av. Vi har aldri søkt på leie av hus med barn noen gang.

Men etter denne perioden har vi  fått erfare at det å leie med barn er ikke enkelt, og i alle fall ikke med så mange barn.

Altså vi har søkt og søkt og søkt og søkt.

Resultat:

Vi har fått utallige avslag på e-poster, meldinger og via telefon. Eller forresten det var en bolig som vi fikk napp på, en bolig som var egnet for barn, det var flere soverom der, bra størrelse på huset osv?Men husleien var på 20 000 mnd og et depositum på 60 000. Eier var virkelig interessert i å få leietakere til huset, (hadde tydeligvis problemer med det? ha ha ) Men han var veldig, og det veldig og, opptatt om hvordan vi skulle klare det økonomisk å betale 20 000 i mnd.(det skjønner jeg godt han var opptatt av) Vel vi takket fint for et godt tilbud, og tenkte at nei, så dumme er vi ikke altså ikke.20 000 er mye penger det.

Men ellers er det samme grunn som det har vært hele tiden. Enten er husene for små, altså 3 soverom, noen har 4,men eiere vil ikke ha så mange som 12-13 personer i hus?forståelig nok. Eller så er husene allerede utleid, eller noen var før oss, som ble valgt? Noen hus er alt for dyre,17 000,15000,20 000,noen hus ligger midt i et byggefelt,ikke egnet for oss,( uansett er de husene ofte  for små ) flere plasser er heller ikke dyr er tillatt.(det var den hunden vår da ) også er det skole barna her da,som ønsker helst ikke å måtte bytte skole… ja ja rektor på skolen ønsker det heller ikke da.. ha ha ha

Men den siste grunnen som har og dukket opp er at utleiere tar faktisk kreditt av oss. Ser de da at du ikke har god nok inntekt blir det avslag av den grunn. Og eiere godtar ikke noe Nav innbetalinger,heller ikke noe garanti fra Nav. No mottar ikke vi i utgangspunktet noe fra Nav,men Pappen sin sykemelding er jo under Nav,og han vil klart på sikt begynne i jobb igjen,men det er ingen god grunn likevel.

Men så like før jul kom vi over to store hus? det var to store presteboliger som skulle leies ut. Skikkelig flotte, lå landlig til, stor hage m.m  Den ene presteboligen hadde 8 soverom, den andre (på en annen plass da, ) hadde 6 soverom. absolutt midt i blinken for oss.Vi søkte først på den med 8 soverom, vel utleier hadde aldri fått e-posten vår… hm hm merkelig (det var kun kontakt via e-post,ikke telefon) og det visste vi,  fordi vi søkte opp navnet på gule sider og ringte direkte når vi ikke hørte noe..Vi sendte ny mail. Men fikk beskjed to,nesten 3 uker  etter at det var 35 andre interesserte og vi var helt utelukket. akk ja. Ja ja den andre presteboligen var vi faktisk den første til å sende mail og ringe på. Vi ventet på svar, også kom mailen, det var 15 andre interesserte,og selv om vi var først,så hadde de gitt tilbudet til noen andre, asj, og grunne?? nei den fikk vi no aldri vite selv om vi spurte.

Men så dukket det opp et nytt stort flott hus som vi var nesten først ute på,bare en annen familie var før oss, rett før jul.

Vi tok kontakt og de var veldig positive, de var og veldig positiv til så mange barn.Og vi måtte bare komme på en visning.

Og vi dro vi.

Det har blitt noen visninger her og der siste månedene…en del mil kan en si…

Som alltid så er det så mye finere på steder vi har sett enn bildene har viset…intet unntak denne gang heller..

Et koselig sted, landlig med skog og åker rundt hele eiendommen.Perfekt…

Og ikke minst et veldig gammelt vakkert hus…slike liker jeg veldig godt…like fint inni…

Det var flere familier på visning denne dagen…

Dette var et småbruk med hovedhus, låve og stabbur…her kunne de som leiet ha ulike dyr , hest,høner,sauer m.m man kunne bare bruke hele området, jakte og fiske osv… 

 

Det var absolutt en veldig,veldig  fin plass.Men no var det bare å vente, og vi var klart spent på om de ville velge oss,de var iallefall veldig positiv,og det var ikke mange plasser de hadde vært.

så lille julaften kom meldingen….

 

 

 

asj…då ble det ikke oss denne gangen heller.

Ja ja vi må bare se på det slik, at da skulle vi bare ikke bo på noen av de her plassene,

eller ha noen av de her husene ..

da finnes det noe annet for oss.

skulle vi ha viset alle meldinger og mailer like som denne hadde det blitt mange sider…

Og ellers som mange lurer,og mange har og sagt vi bør gjøre,er å kontakte både kommune og Nav. Vi har og kontaktet utleiefirma. Resultat,det er ingen hjelp der å få. Vi må bare leite sjølv på det åpne markede,og det er det vi gjør. Kommunen og nav har kun noen små kommunale boliger,eller akutte boliger som skal brukes i akutte situasjonen,og vår situasjon kommer ikke under det. Dette visste vi på forhånd,men no har vi i alle fall snakket med de og avkreftet det. Beskjeden var og den,at det er ikke så enkelt i dag,å bare kontakte kommune og Nav for å få hjelp,at en bare knipset med fingeren så løste situasjonene seg. Det var alltid en lang og omfattende prosess.Og det var kun i krisesituasjoner de hjalp folk.

Og utleiefirmaet hadde pr i dag bare små hus og leiligheter til leie,uansett ble vi nok sist prioritert med så stor familie sa en jeg snakket med der.. Uansett der var de og  veldig opptatt av god økonomi,og de tok alltid kreditt av interesserte leietakere.

Så da leiter vi bare videre vi da. Seineste i går ringte vi igjen på et ledig småbruk som skulle leies ut. Først av alt var de positive,tross mange barn,for huset hadde 5 soverom. Men så spurte de hvilken jobb Pappen hadde. De var veldig interessert i å få en familie med gode inntekter sånn at de visste at husleien ble betalt. Pappen fortalte at han hadde operert vekk magesekken pga kreft og hadde vært over et år sykemeldt m.m At han enda ikke var klar for 100 % jobb pga Helsen. Nei da ble de veldig skeptisk og kritisk med en gang.Og de måtte i allefall ha oppi 60-70 000 i depositum. For tenk om vi ikke betalte for oss,og tenk om noen av barna knuste et vindu…eller varmepumpen ble ødelagt…??? ( vel vi har ikke barn som pleier å ødelegge noe som helst…) Uansett måtte de kreditt sjekke oss først….Men mange ville nok ta kontakt…så noen andre fikk de uansett…”

Huff huff….

Nei no har vi bestemt oss,vi orker ikke leite på leie lenger,no har vi snudd,og vi leiter kun på eie….altså vi kommer til å kjøpe noe. Så no ser vi etter KUN noe å kjøpe. Vi vil eie vårt eget og da kan vi gjøre som vi vil. å Leie er faktisk ikke noe for oss. No har vi leitet i langt over 5 mnd og det er ingen plasser som åpner seg.

så sånn er stået her no….Vi kjøper oss en eiendom!!!

Og med den bestemmelsen har vi falt til ro med. Det kjennes virkelig mest rett no å rett og slett kjøpe vårt eget.Da kan vi endelig velge sjølv.

 

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook : ‘ Huset med de 11 Barna’

 

 

 

 

 

 

 

Så Godt med Garanti.

Som mange andre storfamilier med mange barn ,så har de en del ekstra utfordringer i hus og hjem.Og klart det kan være mange ting det,men no tenker jeg mest på slitasje på hvitevarer. Det er jo slike ‘maskiner’ som komfyr,oppvaskmaskin,kjøleskap,tørketrommel,fryseskap, og vaskemasin m.m, og i dag så brukes de her ‘maskiner ‘ i omtrent alle hjem. Og for de fleste kan det være helt utenkelig å være de foruten.

Og folk i dag  kan heller ikke tenke seg hvordan de faktisk kunne klare seg før i tiden med mange barn,store familier,og de hadde ingen av de her tingene. Men de hadde likevel reine klær, tilberedt mat,reint kjøkkenservice/kjøkken redskap m.m. og  de visste jo ikke annet heller,og de brukte det de var vant med,opplært til, og så brukte de det de hadde. Så ved å tenke på hvordan det var før og no,så kan vi klart se at vi har det jammen godt som har slike flotte hjelpemidler. For de fleste er det en selvfølge,men for mange er det faktisk ikke det.

da vi var å såg på det gamle museet like før jul,fikk vi se hvordan de vasket klær før i gamle dager…om sommeren ble det gjort ute…i dag er vi så heldig å ha vaskemaskin…

 I en storfamilie med mange barn slites det mye mer på maskiner enn i en vanlig familie.Man kan i alle fall doble både oppvask,klesvask,matlaging,klestørking i forhold til.

Og det er klart slik det bare er,det har en helt logisk grunn. Men som her i vår familie,og i andre storfamilier blir klart alt en vane. Man vet ikke annet enn å vaske 3 klesvasker for dagen,eller oppvaskemaskinen går 3 ganger osv…og slikt slites på sikt. Og vi har allerede i løpet av de årene vi har hatt mange barn slitet ut noen vaskemaskiner. Da er det godt man har garanti…ha ha 

Men klart en kan kjøpe store industri vaskemaskiner til 11-12 000 kr,og de varer klart lenger enn de vanlige maskinene,men det er desverre ikke alle som har mulighet til. Synes at slikt skulle vært sponset…ha ha 

I alle fall Garantien i dag er på 5 år på hvitevarer,og man tenker at en vaskemaskin eller en oppvaskmaskin burde holde lenger enn så få år. Men her en dag fikk vi en erfaring av at det stemte i alle fall ikke. 

Samme året vi flyttet ned hit på østlandet  (vi flyttet i desember) fikk vi en ny vaskemaskin,som no er  2 1/2 år,og den har vært trofast hele tiden, en god og bra maskin på alle måter. Men den har gått omtrent hver eneste dag,og flere ganger for dagen. Og bare for å legge det til,så har vi aldri skitne klær liggende,vi tar det med en gang og får det unna,så da blir ikke klær liggende i flere dager,heller ikke vokser kleshaugen,da blir det heller ingen kleshaug med andre ord. Men det er noe vi alltid har vært nøye på ‘ å ta ting med en gang’. Og mange kan tenke at med 12 og til tider 13 personer i hus at der må de nok ha en stor kleshaug. Vel ikke her iallefall, Men som sagt så kjøres og maskinen et par ganger for dagen,stort sett på kveldstid,men sengetøy m.m kjøres som regel på dagtid. 

Men ca for en uke siden,begynte maskinen på badet å lage noen enorme lyder når den sentifugerte. Vi lurte rett og slett på om hele maskinen skulle gå i luften. Om noen har sett på nært hold et fly som letter,så kan det fint sammenlignes…ha ha både golv og tak skalv som jordskjelv…og så har den 1700 omdreininger,så her er det litt krefter.

Men det var kun under sentifugeringen. Men etter et par dager,laget den og en fæl lyd når maskinen vasket generelt,dette var klart langt i fra normalt og det var no ikke slik det skulle være. Og pappen og en av de store gutta måtte klart sjekke dette nærmere ut.de måtte skru litt og det viste seg at trommelen var løs inni maskinen,og tross flere forsøk klarte de bare ikke å feste den,båndene inni var rett og slett utslitt. Men ikke nok med det,all gummien som ligger på innsiden av vakemaskinen var helt løsnet og vrengte ut…og her luktet det rett og slett svidd gummi.

Nei takk og farvel til den maskinen,vi ringte kundeservice og dette skulle klart langt i fra skje,så den var det bare å levere inn,dette ville gå på garantien.Så vi fikk ut maskinen, fikk trillet den gjennom all snøen og minus 12, dro til butikken, og ut fikk vi en lånemaskin,dro den fra bilen,gjennom snøen,og inn på badet,så no går vasken som normalt igjen.Og vi kan bare si takk og lov for at vi har garanti.Og ja det er faktisk godt å tenke på at vi kan både ha vaskemaskin og garanti. 

godt med stor bil og sterke gutter,når vaskemaskinen skulle inn og ut av bilen…

En lånemaskin er kommet på plass,og igjen kan vi vaske klærne uten at hele huset holder på å gå i luften…ha ha 

og her synes barna,og spesielt gutta,både de store og små at det var stas med en ‘ny maskin’,de siste dager er det gutta som faktisk har settet på klesvasken, ha ha er nok litt spennende med alt det digitale og de ulike grader,klestyper m.m 

så får vi bare vente da til de finner ut hva de gjør,om de bare kaster den,eller fikser den. Om vi får en ny eller får igjen den gamle.

Og når jeg samtidig nevner maskiner som ryker,så er det mange måneder siden oppvask maskinen røk her,men det var allerede en gammel oppvaskmaskin som stod her fra tidligere leietaker. Så vi har vaske opp på gamle måten vi en god stund no,men det gjør ingenting,det er bare koselig det. Og husker alltid at gamle sjefen min fortalte at de hadde heller aldri hatt oppvaskmaskin,nei hun synes det var så koselig å stå på kjøkkenet å vaske opp,og så tørket mannen…det var liksom kvalitetstid det som de hadde med hverandre….da snakket de liksom om alt mulig…ha ha 

Og det glemmer aldri pappen her at jeg sa til han for mange år siden,så her er det han som vasker mest opp no,for han kom på det…men så tørker han og da…og så snakker han klart med seg selv da….ha ha ha 

men det må bli mye oppvask med så mange i hus…joda klart det,men så var det dette mottoet da…’ta ting med en gang’…

Og så blir jo alt en vane,uansett har vi vært vandt i alle år å vaske opp når vi er på campingtur med campingvogna,og ikke minst barna lærer tidlig å kunne vaske opp…først kopper,så bestikk,så fat og panner m.m til slutt…sånn er rekkefølgen…ha ha 

“men det må bli mye oppvask med så mange i hus…” tenker mange,joda klart det,men så var det dette mottoet da…’ta ting med en gang’…

Og så blir jo alt en vane,uansett har vi vært vandt i alle år å vaske opp når vi er på campingtur med campingvogna,og ikke minst barna lærer tidlig å kunne vaske opp…først kopper,så bestikk,så fat og panner m.m til slutt…sånn er rekkefølgen…ha ha 

 

Her er myyye snø om dagene…

 

 

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook : ‘Huset med de 11 Barna ‘

 

 

 

En flott gave

Det som er litt rart,og som jeg noen ganger har undret på,og som jeg og en gang skrev noe lignende om,så er det at når noen får et barn for første gang,da er det stor stas. Og ja,klart,det er jo det da. Å få barn er ingen selvfølge,vet om mange par,både nygifte,og ‘mangeårsgifte’ par som sliter med å få barn. Og det er absolutt så utrolig mye å være takknemlig for når man får barn. Og det er naturlig at familie og venner mfl gir gaver når barnet er født. De siste årene er det og blitt populært å gi gaver ‘før’ barnet er født og. Det som heter ‘babyshower’.

Så mange av de som får et barn i dag  har fått og får mye flotte gaver til barnet sitt. Og når en tid har gått,og noen velger å få flere barn,både en til og to til …(som heller ikke er noe selvfølge..) så får de som oftes fine gaver til de barna og…altså ‘søsken ‘ barna.

Men så er det slike som oss da,og mange andre familier i dette landet,som velger å få flere barn enn det som er det ‘vanlige’ i Norge,både 5,6,7,8,9…osv barn. Og det som er så veldig merkelig er at jo flere barn man velger å få, jo mindre gratulasjoner og gaver får vi som får flere barn. Altså ‘de’ barna som kommer etter ‘det normale’ som er 1-3 barn.

Og jeg har lurt på det mange ganger,men har valgt for mange,mange år siden å slutte å lure på det,og jeg finner vel aldri et svar på det likevel. Men er barn nr 1 og nr 2 evnt.3 mer viktig,dyrebart,eller populært enn barn nr 4,5,6,7…???

altså det å få mange barn er klart ikke noe ‘normalt’- eller helt A4,og folk kan mene at det å få så mange barn gjør oss både tankeløse og ansvarsløse,og ikke minst at vi må ha et problem.

Men for oss er det å få mange barn et valg vi har tatt,og noe vi har planlagt og noe vi har ønsket å få. Alle er ulike og alle har ulike meninger/holdninger,men man bør bare respektere at andre har ulik syn på ting uten at en har noe problemer av den grunn,eller er unormale. 

 Egentlig er jeg svært lite opptatt av dette,om barna får gaver eller ikke av andre,for vi har blitt vandt med at barna her ikke pleier å få særlig noe,eller har fått særlig noe. Eller rett og slett om de er populære,ønsket,viktig m.m i det hele tatt for andre det bryr vi oss lite om.

For så lenge de er like viktige,ønsket,populære og dyrebare for OSS,så holder det lenge,veldig lenge….og DET er mer enn nok,og for barna.For oss betyr hver og en av barna alt, vi er like glad i alle,og alle har vært en like stor glede inn i våres liv og familie. 

 Uansett om det er barn nr 2,3,8 eller 9 her i huset….så betyr de like mye og vi er like glad i alle,store som små…

Så en kan si at  her i huset har det vært veldig dårlig med å gi folk takkekort etter at hvert av barna har blitt født….ha ha 

Men så vi har heller aldri forventet å få noe når vi har fått barna,verken før eller etter de er født,og for oss har det vært naturlig.Men så har det skjedd noen ganger da likevel,sånn innimellom når barna her har blitt født,at en eller annen har gitt en liten ting til oss,også der vi bodde før,og det har vi blitt utrolig takknemlig og glad for,det har ikke vært noe selvfølge. Men det kan være folk som er glad i barn,ser gleden av å få et barn,ser verdien av en slik velsignelse,for barn er et mirakel og en velsignelse. Og om det er en pengeseddel,et klesplagg o.l så er det stort,for det er noe vi aldri hadde tenkt noen ville gi til oss. 

Og det samme skjedde no når Lillemor her i huset ble født. Vår alles store glede og solstråle.

Ei lita tulle som er så ønsket og velkommen til oss fortsatt etter 4 mnd,snart 5 mnd.Og vi forventet verken gratulasjoner eller noe gaver fra folk denne ganger heller som med de fleste andre.Men likevel har vi vært så heldig å få et par ting av noen,og det har vi settet veldig stor pris på. 

Men den ene var desidert den koseligste gaven. Men det er fordi jeg liker ‘slike’ gaver veldig godt. Og jeg synes at den burde få litt oppmerksomhet,derfor ble det et lite innlegg om akkurat denne gaven.

Det begynte med en melding inn på ‘huset med de 11 barna’ fra en koselig strikkeglad dame som følger oss for noen mnd siden.

“Så… Da må du være ærlig.., for jeg har så lyst til å gi noe til den nyankomne prinsessa di💝💝💝
Hva vil du bli mest glad for å få til henne? Og i hvilken størrelse?? Noe i strikk?? En fin kjole? Hva??😍😍😍
Stor klem fra Solveig🌸
Psssst… Jeg strikker også
😊😊😊

 

ÅÅÅ så koselig melding da. Vel hun stod på sitt,og hun ville gi noe,så da takket jeg ja til en strikket kjole jeg da…ha ha

Jeg liker veldig godt hjemmelaget og hjemmestrikket. Og hun er super flink å strikke,men jeg er litt sær på farger da,ikke alle farger liker jeg,som rød og gul,grønn,oransje m.m 

Så etter en liten stund fikk jeg den flotte gaven…ååå så fint det var,den fine kjolen og fargen….og bare så det er sagt,den er enda finere i virkeligheten altså.

En superflott gave…. kjempefin strikket kjole i en skjønn gammel rosa farge…body og strømpebukse….

søte knapper bak på kjolen…og den ble så fin med blondekanten på bodyen…

og den passet sååå fint til ‘lillemor’-

og tydeligvis en prinsesse som også elsket denne kjolen…ha ha 

smilende og blid…

og bak er den like fin…

                              – Vår Fineste Lille mor –

 

Og klart i denne alderen hun no er i,så puttes det meste i munnen….og med en ny fin kjole på,så måtte den klart smakes på …

og tydeligvis så smakte den veldig godt…ha ha ha

Tusen tusen Takk snilleste Solveig for den kjempe flotte gaven…den falt virkelig i smak både hos mammen og lille prinsessen….og den var HELT perfekt…

Og mens vi holdt på med å ta de her fine bildene av ‘lillemor’ og den fine,skjønne kjolen,så ‘måtte’ bare Emilie ta et bilde og ( i følge hun selv da…)…vel det var ikke av ‘lillemor’ det,men av den ‘skamklipte’ hunden her…ha ha

i går var hunden ‘hippie’,men etter en tur hos ‘ hundefrisøren ble hun ganske så kortklippet….ha ha …ja ja det vokser fort ut igjen…

Så dette bildet har Emilie tatt…Hun mente hunden måtte og få en ‘fotoshot’..hun også…ha ha 

 

Følg oss Gjerne på Facebook: ‘ Huset med de 11 Barna’

 

Virkelig et ‘Winter wonderland’!!

Da har vi kommet en del dager uti det nye året,skolen har begynt igjen og her er det bare et så flott vintervær om dagene.Endel minusgrader,altså passe kaldt,mye snø og virkelig et ‘winter wonderland’. Og kjører man enda videre oppover herfra,et stykke gjennom skogen,forbi en del hytter,et vatn,så  kommer man omsider til en flott friluftsområde. Her har vi vært flere ganger før,både vinter og sommer,og ikke minst at her foregikk den forrige-påske-egg jakten. Men her har og barna vært med skolen på tur. Et fint og stille område.Her kan en både bade og grille,sparke fotball på sommertid og ake,gå på skøyter og ski vintertid…..

Og når det var et slikt fint vær,så var det bare å få gjengen her med seg for en tur ut. Synes det er viktig å komme seg ut,få frisk luft og ikke minst gjøre noe sammen.Og klart når det i tillegg er et slikt flott vintervær,så må man bare ta turen.Det var sol tidligere på dag,men begynte å komme dis utpå ettermiddagen,men likevel fint,tross en del skodde.

Det var noen av barna her som hadde heller lyst å være hjemme/inne,for de hadde fått noe kortspill til jul som de heller ville spille….Vel det kortspillet hadde de spilt allerede i en uke,hver eneste dag omtrent,mange timer for dagen,så et lite avbrekk med en tur ut gjør ingen verdens ting. så nei,opp og ut.

Jeg husker sjølv når jeg var i mine barne/tenåringsår at jeg  var mye ute.Vi var ofte,omtrent hver helg  på fjellet på ski,tok med kakao og niste og gikk opp på flere støler. Og der kunne man skrive seg inn i en bok,det var alltid stas.Men ellers aket jeg,laget snøhule,innredet den med sofa og seng og laget min egen skiløype bak huset der vi bodde. Og der var jeg ofte å gikk på ski,tok tiden og prøvde å slå min egen rekord. Nei jeg har alltid likt vinteren,alt er så hvitt og reint med vinteren,og ikke minst naturen er så flott med et teppe av det hvite…Og jeg synes at dette bør og barna her i huset få oppleve. Se den fine naturen,roen,skogen,fjellet og at det er og sunt og bra å komme seg ut. Vel no er ikke gjengen her i huset langt i fra i noe ‘fare kategori’ angående det å være ute og komme seg ut,men har sett mange barn som ‘slipper’ ofte unna ulike ting for de har ikke lyst. Og da har ofte foreldre ‘gitt etter’-og det begynner alltid en plass,i det små,nå og då,og plutselig så orker man ikke kampen med barna. Altså klart barna kan bestemme til en viss grad,men noen ganger tenker ikke barna lenger frem,heller ikke hva som er best for de. Å det å være i aktivitet,komme seg ut og å få frisk luft er jo bare bra .

Resultatet her var i alle fall at da vi kom igjen så lurte flere av de på om vi skulle opp igjen dagen etter…

ehhhh…. synes dere sa at dere ikke ville være med,og at dere ville heller være hjemme å spille kortspillet…

ååå nei,vi visste ikke Mamma at det var sååå gøyt,for det var det virkelig….

ha ha vel,det visste jeg…og så måtte jeg fortelle de IGJEN om min barndom og alt jeg gjorde ute om vinteren….

Altså her i huset er barna mye ute, både vår,sommer,høst og vinter,det har de gjort siden de var født,har opplevet mye alle årstider,men noen ganger virker det som at de har glemt alt…ha ha 

men ut kom vi…og mange vakre bilder ble det….sikkert alt for mange tenker du,men måtte bare ta de med  liksom…ha ha 

solen forsvinner bak skyene,det går mot ettermiddag og dis/skodde/tåke har lagt seg i luften…men det gjør naturen like fin for det…

å leke i snøen har ingen alder…ikke her i huset i allefall…ha ha 

å så måtte isen på vatnet sjekkes,her har det vært oppi 7,8,9 minus lenge,men no lå den kanskje på 2,3 minus,så is var det på vannet,men litt slaps lengst ned mot isen,og mye snø på toppen…

dette er tydligvis veldig kjekt…store som små…

og her gikk snøen opptil lårene og vel så det på de minste…mye urørt snø,

kjæmpe artig synes Aron…

her bare var de og koste seg,vimset og valset på isen…

unger altså….

frost er jo bare fint da…

Det stod en nedsnødd benk der….

‘Mamma,sjekk denne benken da,og alt snøen som ligger oppå…’…

og så var det Ruben som fant ut at man kunne  slå salto fra benken og ned i snøen…veldig stas visst…

Emilie synes dette treet var artig…

og Benjamin gravde seg et hull i snøen og bare la seg ned der…

men så måtte vi sjekke litt på andre siden…joda der var det like fint og like mye snø…

og her måtte klart William ut å sjekke om isen var like tjukk,joda det var den…

men så plutselig roper de 4 av de minste…

‘Mamma vi har sett et spor……!!!

vel da er det bare å henge seg på…

inn i den tjukkeste skogen bar det….og jeg hører langt fremme…

‘Her mamma,her mamma….’

Den første jeg treffer på er Aron…’denne veien Mamma…’

no var jeg spent…hvilket spor hadde de sett,rev,bjørn,elg,harepus??? hm hm…

Ropet kommer nærmere og nærmere,og DER…

‘MAMMA,MAMMA…her er sporet…!!!

Leah kikker helt forskrekket opp…hun fant sporet…

SEEE!!!

ja se der du….der var det spor vætt du…ikke bare ett,men mange…bortover snøen og de stopper ved et tre…

‘ja dette måtte være ekorn’ sier jeg….og ekorn var det,vi dobbelsjekket når vi kom hjem…

Og så ble det mer aking og utforsking i skogen helt til mørket falt på,da dro vi hjem…

 

Neste dag tittet solen frem,og da vi skulle hente de andre på skolen,måtte jeg og lillegutt bare svippe en liten tur oppover skogen først..selv om solen var godt på vei ned…...

 

Det som er så flott med slik vakker natur,er stillheten og roen…det er godt både for ånd,sjel og kropp.

Og noen ganger trenger man å kjenne på stillheten og roen,se på det flotte skaperverket,og være så utrolig takknemlig for at vi har det så godt. Vi er utrolig priviligerte som bor i et slikt vakkert land,at vi er friske og kan ta turer ut,at vi kan se,høre,kjenne….takkelisten på slike steder kan fort bli lang…ja vi er utrolig heldig.Og ikke minst slike turer ut gir energi og nytt mot,tro og håp…

Godt vi har bilder å se tilbake på…det siste døgnet har det kommet enda mer snø,men og storm i tillegg…men det sies at etter stormene kommer solen igjen…så da får vi tro det…

 

Følg oss Gjerne på Facebook , ‘ Huset med de 11 barna’