Noen fine reiseopplevelser

 

Ja her flyr tiden av sted,og vi er allerede kommet langt uti mai måned, og det har t.o.m vært 17.mai ,så tiden går absolutt fort om dagene. Og litt om hvordan vår 17.mai ble i år, kommer i neste innlegg. For i dette innlegget må det bare tas med noen reiseopplevelser noen i familien hadde samtidig, men på ulike plasser. Det er alltid spennende å høre om andre steder og land,og det er helt vanlig når gjengen her i familien er på tur en plass, sender de både bilder og filmsnutter om hvor de er, og hva de gjør, og har gjort. Så da får vi som ikke er på noe tur alltid med oss hva som skjer.. ha ha. Men er jo klart veldig koselig det da ,og da kan jo det bli litt bilder og tekst utav det og. Ikke minst. Så det kommer i dette innlegget,og skulle man tatt med alt som er opplevet og blitt sendt, hadde det blitt veldig mange sider. Så her blir det bare ganske kort og enkelt. Så får en iallfall et lite innblikk i noen opplevelser.

 

I Over 1 uke i april var altså pappen her i huset på tur til Polen med nødhjelp som skulle etterpå videre inn til de krigsrammede i Ukraina. Og det ble og nevnt i forrige innlegg.Men så gikk det bare vel en uke, så skulle han på reise igjen, som var siste uka i april.

 

 

 

Det hele begynte med at klassen til 10.klassingen vår Emilie, skulle altså på skoletur. Den årlige skoleturen som de har i 10.klasse pleier de vanligvis å dra til Polen for å både se og oppleve b.l.a landet, historien, men og konsentrasjonsleiren som Autswich m.m. Så det blir en kunnskaps rik tur. Men pga korona og usikkerhet i fjor angående reiser til utlandet, siden de måtte bestille tidlig, så valgte de heller om mulig å dra til Tyskland.De har i måneder før, og noen året før, solgt vafler, kjeksbokser, sokker m.m for å spe på turen.

En lærer de har på skolen er selv tysk og ville klart anbefale sitt land. Han skulle og selvfølgelig være med å være guide og leder.
Det finnes fire konsentrasjonsleirer i landet,fengsler og andre bygninger, så det er mye å se på og oppleve der fra krigen.Men de skulle til Berlin for det meste,og der var det mye å se og oppleve.
Men da de skule bestille billetter, overnatting m.m en stund før jul måtte de evnt ha en plan B om ikke de fikk
reise til Tyskland heller. Da skulle det bli en Bergens tur.
Men planen var,om det ble Tysklandstur at de skulle låne to 8 seter minibuss/biler til å kjøre elever/lærere rundt byen og steder.Læreren som var tysk skulle kjøre den ene bilen, men de trengte altså en frivillig foreldre til å både være med klassen, men og kjøre den andre minibussen. Og 10.klassingen vår var rask med å rekke opp hånda og meddele at hennes egen pappa kunne garantert være med til dette. Hun kom bare igjen etter skolen hun og sa at , ´du pappen,du skal være med på skoletur som sjåfør du, til Tyskland…

“jaha sier han,” så moro da, ja ja får bare henge med dere jeg da.
Joda det vil absolutt bli interessant tur.Han er og veldig interessert i krigshistorie og har alltid hatt ønske om
å besøke konsentrasjonsleirer.Så dette gledet han seg til. Og helt greit for 15 åringen å ha med pappen  på
tur også.

Da tiden nærmet seg ble det altså klarsignal for Tysklandtur. Så da ble det en vel 8 dagers tur både for han og jenta. Og det har absolutt vært en opplevelse rik tur, og ikke minst mange sterke inntrykk fra turen.
Så det måtte vi ta litt med og.

De stod tidlig opp og flydde til Berlin fra Gardemoen på morgenen, og da fikk de hele dagen der nede. Det var fult program fra dag 1,mye skulle de se,besøke og oppleve. Mange historiske bygninger fikk de besøke og byen har mye fint å tilby.


                                             Skoletur til Tyskland

Den første bygningen er Riksdags bygningen,  Reichstagagebäude ,der sitter de som bestemmer ,nasjonalforsamlingen, akkurat som stortinget her i Norge. En flott bygning.Der fikk de komme inn å få full omvisning. Ene bygningen under var et fengsel fra tidenes historie som de og var innom og besøkte .

 

 

Pappen synes det var en staselig tur.Fint vær fikk de og de dagen de var der

 

 

 

Denne bygningen besøkte de og, Wannseekonfrenez.Et minnesmerke og museum i dag. Det var her tyskerne hadde en konferanse der planleggingen av Holocaust skjedde og utryddingen av jøder.

 

 

 

 

De besøkte og flere fengsler og et av de hette ´Hohenschønhausen´.Her satt ofre for det fæle kommunistiske voldsherredømme som var tidligere i Tyskland.Sovjetisk okkupasjon.Her ble de fysisk og psykisk torturert av politiske grunner av Stasi styre. . Over 20 000 ble holdt fanget her.

En guide der som var en eldre mann, hadde selv sittet i fengselet der, fortalte om de grunnløse årsaker til at folk ble fengslet og hvor utholdelig, grusomt og fælt det var å være der. Bilen under ble brukt til å frakte fanger. Han selv ble tatt til fange ved å holde en plakat med politisk innhold. En del fanger  ble sperret inne, nede i mørket i årevis, så de ikke skulle vite når det var dag/natt m.m Mange døde slik, for kroppen må ha lys for å leve.

 

 

 

 

Mange sterke inntrykk for 10. klassingene. Men det var store forskjeller fra fengslene i forhold til hva de fikk høre bli  fortalt dager seinere, når de besøkte konsentrasjonsleirene.

 

 

 

Innimellom historiske besøk, ble det og turer til byen, der de spiste middag, så på bylivet og noen av eleven var på handletur. Pappen satt mye bak rattet,men ble og med inn på de ulike bygninger og besøk, for han synes  alt var interessant.  Men når skoleelevene var på shopping var  han innimellom ute å strekte på beina og…ha ha

 

 

 

 

De var og innom en tysk gammel kirke. Det som er vanlig i Tyskland er at alle kirker er ubemannet og åpne hver eneste dag,så folk kan komme å gå. Læreren som og er tysk, fortalte at denne kirken lå like ved den ene konsentrasjonsleiren. De i leiren klarte å lære hvilken dag og hvor mye klokken var på søndager da kirkeklokkene ringte inn til gudstjeneste. Men de har undret seg mange gang i ettertid hvorfor ingen reagerte i byen den gang, hvordan kirkene kunne fylles søndag etter søndag med mennesker,og alle visste hvilke grusomme ting som foregikk like bortenfor kirken av tusenvis på tusenvis av uskyldige fanger ,men ingen gjorde noe med det. Ingen. Det var nok både frykt og feighet som gjorde det.

 

 

 

 

 

 

Ravensbrück,er en av konsentrasjonsleirene  9 mil fra byen,det var en rein kvinneleir.I løpet av krigen ble det sendt over 130 000 barn og kvinner dit.

 

 

Her ble de utsatt for fæle medisinsk eksperiment, de ble drept og syke, eller døde av sult.Det var og over 100 norske fanger  her.Det var en arbeidsleir der kvinnene ble delt opp i ulikt arbeid.Noen Kvinner måtte sy fange uniformer, og uniformer til ss soldatene, noen jobbet ute med byggearbeid, rustningsindustri og de ble utsatt for medisinske eksperiment. Barn og gravide, nyfødte m.m ble det utført grusomme handlinger på. Det skjedde masse mord der, hvor tusenvis av fanger ble gasset i hjel,og mye annet fælt.  

 

 

 

 

Fra leiren,den skjuler mye fæle ,umenneskelige handlinger.

 

 

 

 

 

 

Her har de og gjort om i seinere år fangevokterenses boliger om til vandrerhjem.

Og her bodde altså  elevene og lærerne fra skolen 6 av de 8 dagene de var der. Det var  rom bestående av 4 køyesenger og enkel frokost.Men de spiste lunch og middag ute. Det var og andre gjester fra ulike land som besøkte leirene og bodde på vandrerhjemmene. Og det var ganske spesielt å ligge inne der som  det  en gang var en konsentrasjonsleir. Ellers viser skiltet av de andre bygningene i leiren.

 

 

 

 

 

De brukte noen dager på å besøke ,få omvisning,høre historier m.m på to ulike konsentrasjonsleirer. Dette er Sachsenhausen,en fangeleir/arbeidsleir under krigen. Her foregikk de hardt tvangsarbeid 10-12 timer dagen. Her var ikke bare jøder,men og andre fanger som gjorde opprør mot krigen eller tyskerne.Det var i alt over 200 000 fanger der b.l.a 2500 nordmenn.Og her har det skjedd mye tragisk og fælt. På de store slettene stod brakkene med alle fangene .Ikke mange brakker står igjen i dag,for mesteparten ble brent ned av tyskerne i ettertid for å skjule alle spor. Men det klarte de ikke. Ellers måtte tusenvis av tusenvis av fanger gå rundt i en bane oppi 10-12 timer for dagen med sko, enten var de  for små eller noen som passet for å se hvor mye sålene på skoene ble nedslitt i løpet av en dag. Flesteparten døde av dette. Noen gikk oppi 4,5 mil i løpet av en dag, uten pause og i allslags vær. Noen måtte stå 17 timer rett opp og ned uten å kunne bevege seg. Ellers ble de tatt av dage. 

 

 

 

 

 

 

Mange sterke historier ,bilder og film fikk de og se. Bilde under til høgre nederst var ´stasjon Z´,bygningen med nakkeskuddanlegg,gasskammer og krematorie. Bilde til venstre nede var flyfoto av leiren,brakkene m.m 

 

 

 

 

 

Det var få Fangeleir brakker igjen, men noen var igjen som de  kom  inni. Det ble fortalt historier her om hvor utholdelige tilstander var her inne, overfylt av mennesker, sykdom, sult og død. Under,nederst til venstre er dusjer de stod hundrevis inni. Bilde øverst til venstre er b.la en plass en  stor brakke stod. Bildene til høgre er inni brakkene.

 

 

 

 

læreren hadde kjøpt blomster som skoleelevene kunne legge på minnesmerke som var satt opp like ved der 

 

 

 

 

Minnesmerke  av de alle drepte i konsentrasjonsleirene som var satt opp

 

 

 

Ellers spiste de lunch/middag ute på ulike steder i byen, både indisk mat, hamburgere, kebab restaurant, ulik tysk mat m.m. Minuset var at så og si alle  plasser hadde de kun halal kjøtt, noe ikke vi spiser.Men de klarte seg fint.

 

Pappen og jentungen

 

 

 

 

De to siste dagene skulle skoleelevene selv   få velge hva de hadde lyst til,og da ble de enig om en dag på akvariet.

 

 

 

mye artig,flott og fascinerende å se der om livet under vann

 

 

 

 

 

Det var og dager innimellom der skoleeleven kunne dra på shopping i byen om de ønsket.Men den siste dagen ble de enig om å gå på ‘Esape Room’.

 

Det er et sted med ulike aktiviteter. Man kan gå  to og to eller gruppe. Man skal gå fra rom til rom og løse ulike oppgaver.For å få gå videre til neste rom må man ha løst oppgaven først i den ene rommet.. Oppgaver kan være morsomt gåter, spill,iq tester,altså logiske oppgaver,og team-oppgaver,samarbeids oppgaver der man må tenke kreativt,kan og være fysiske oppgaver m.m  og oppgaver kan gå på tid. 

Man kunne ikke ta bilder der inne. 

 

 

 

 

 

Så kom avreise dagen.Og alle drar hjem etter en fin tur men mange fine opplevelser,sterke og tankevekkende historier med seg i bagasjen tilbake.Synes virkelig at det er bra at de unge får med seg en slik tur,høre slik historie og få oppleve hvordan mennesker og jøder led under krigen.Man får mye mer respekt,man blir mer takknemlig og får et annet syn på livet på mange måter. 

 

 

 

 

 

Tur til  Paris

Mens pappen og 15 åringen var i Tyskland var eldstejenta og på en liten tur.

 


Hun hadde i en tid planlagt sammen med en tidligere klasse venn å ta en tur til klassevennens venn i storbyen Paris i Frankrike. Hun klassevennen sin venn studerte der borte og de tre jentene planla b.l.a og en tur en dag til Disney land.

Det var, og ble litt av en opplevelse, og absolutt en innholdsrik tur over 4 dager.Mye fint å se.

Hun konkluderte med at Paris var absolutt en vakker by,og ikke minst en ganske så stor by. Her kunne man gå og gå over alt. De var og veldig heldig med været de dagene de var der.

 

 

 

ikke minst mye spennende innom ‘matveien’….

 

 

 

 

 

Mange gamle flotte historiske bygninger, den lange elven ‘Seinen’,som er Frankrikes lengste elv som er 776 km lang, og lange flotte parker  m.m var å oppleve der. De gikk og de gikk og de gikk.Men storesøster er så vandt å gå mye på sykehuset, så hun hadde ingen problemer med det. 

 

 

 

 

Men så skulle de endelig besøke Disneyland,og gjett om de hadde gledet seg til det.Og selvfølgelig var jo alle her super misunnelig på storesøster som fikk dra dit. Det er jo mange av de Disney figurene man har hatt forhold til på ulike måter. Men vi fikk stadig bilder og filmsnutter fra storesøster,og i tillegg hadde hun lovet å kjøpe med noe Gotteri med tilbake i kofferten sin…

 

 

De fikk spise noe Fransk spesialitet,med noe egg o.l  Det var visst veldig godt…

 

 

 

 

 

Ja her var det mye å se og oppleve,de fikk med seg høydepunkt med paraden av mange ulike Disney figurer, karuseller, og ulike eventyr opplevelser

 

 

 

 

og selvfølgelig ulike Disney effekter, ja slik er det i parker…

 

 

 

 

I en slik stor park er det utrolig mye å få med seg og man kan gå og gå hele dagen og enda ikke fått med seg alt.

Det er og åpent mot kvelden, for det pleier å være store lys show med de ulike Disney figurene og det måte de klart  få med seg. 

 

 

 

Siste dagen hadde de planer om å gå på en ekte Fransk rugby kamp.Det er visst noe som franskmenn setter stor pris på, og er en veldig populær sport.De har reist på mange store mesterskap og vært verdens mestere mange ganger.

 Og på billetten måtte de ha bilde av seg selv ,ellers var den ikke gyldig.

Joda de fikk en stor opplevelse der på stadion. Det var et svært engasjert folk, støyivået var meget høyt, jubelen stod i taket og bare det var en morsom opplevelse. Ja dette er visst  veldig store greier der nede. 

 

 

 

 

Jentene på tur….

som hadde fine dager i Paris !!!

 

 

 

 

Og så var gleden  veldig stor når storesøster kom tilbake med mye godt i kofferten sin til småsøsknene sine. Og masse å fortelle da selvfølgelig fra turen.veldig snilt at hun tenker på de da, men det har hun alltid gjort.

 

                                                    En liten tur til Bodø

 

Og Samme helgen når de andre var på reise, fikk nest eldste jenta en bursdags invitasjon til en tidligere klassevenn som studerer i Bodø.Så da fant hun ut at da får hun ta en rask tur nordover over et par dager.Også hun sender bilder når hun er på tur. Så da fikk vi de med her samtidig. Bodø er en flott by, men der må man nok bruke flere dager på turer i fjell og natur for å oppleve stedet.


 

 

 

 

Og så var det vi andre da som var igjen her da. Vi har passet noen hunder innimellom, for folk som er på turer og ferie, og det er alltid like stas. Faktisk den ene hunden vi passet lignet veldig på den vi hadde  før som døde på fjellet. En liten søt og super snill hund som  de yngste og kunne få holde båndet på når vi var ute. Samtidig passet vi hunden til eldstejenta når hun var i Paris på jentetur. Og pusen vår er så sosial at han er med på alt. 

 

 

 

 

vi hopper nå over til mai mnd og alt blir bare grønnere og grønnere…

Og det er veldig fint å gå på tur ute.

 

 

 de synes det er stas å passe hunder.For de hundenen er med på alt de.

 

 

 

 

 

Da får vi bevege oss videre og lenger inn i mai mnd i neste innlegg….!!!!

 

Følg oss Gjerne på Facebook ; Huset med de 11 Barna