2 åringens opplevelse.

 

 

Da må vi bare få med 2 åringens opplevelse og.

For vi har jo som de fleste vet da hatt som en slags ‘tradisjon’  her i huset at barna får en opplevelse når de har bursdag,og det har jo vært veldig populært og stor stas. Så det er jo  hver gang noen har bursdag, “Hva er ‘opplevelsen? ” Og det er oftes  det som er det mest spennende å få vite før noen har bursdag. Og det har vært ulike ting som hver enkelt barn her liker eller setter pris på å gjøre eller/ være med på. Og no når nylig minstejenta ble 2 år og vi var i Spania,kom det overhode ikke på tale at  ikke hun også skulle få en opplevelse. Selvfølgelig skulle hun det,det skulle da ikke gjøres forskjell her.ha ha  Og da spillet det ingen rolle at hun var bare ble 2 år og verken skjønner eller vil huske  noe av  evnt.  en opplevelse. Neida hun skulle og ha opplevelse ,sånn var det bare. Basta bom!!! Men så vet jo de andre søskena her da at noen ganger når en eller annen får en opplevelse,så hender det at de får være med på den. Så det er jo klart derfor de er ekstra gira å få vite hva det er.

Og joda,klart minstemor og skulle få en opplevelse. Og det var ikke vanskelig på forhånd å komme på noe som hun likte veldig godt. Og det er altså noe med dyr!!  Ja ja utenom å besøke nærmeste is fabrikk da, det hadde muligens vært like bra…ha ha

 

Og da passet det jo perfekt at det lå en dyrepark  like i nærheten no når vi var i Spania og hun hadde bursdag. Ja det var midt i blinken for henne det. Og da ble jo selvfølgelig resten med Og der var det mange artige dyr å se og ikke minst ,mange flotte dyr. Og minstemor,hun koste seg fra begynnelse til slutt.Alle typer dyr er virkelig stort for henne.Og vi andre,jo klart vi alle synes og det var stor stas med alle de her dyrene vi fikk treffe og hilse på.Men så er jo vi også glad i dyr da.

Så da kommer det et bilderas av dagen i dyreparken, og 2 åringen vår sin  bursdagsopplevelse

 

 

 

Hele gjengen er klar for en tur i Rio Safari dyrepark i Spania. Og det er en fin og veldig varm dag.

 

 

 

 

 

fine gjengen vår er klar til hilse på mange ulike dyr

 

 

 

 

 

Og så er det selveste bursdags jenta da sin opplevelse. Som sagt lite vet og husker hun,men hun hadde iallefall en flott dag,der hun fikk se,klappe og hilse på mange dyr. så i ‘nuet’ var det veldig stas iallefall. Og så har vi mange bilder å se tilbake på,og mange ganger har vi sett på dyrene nå i ettertid,og minstemor er helt med hun.

 

 

 

 

en fin dyrepark,og mye skal se og oppleves her

 

 

 

 

mye å se på…

 

 

 

 

og krokodillene var spennende å se på,de lå der å solte seg i vannet,noen lå i skyggen…

 

 

 

 

 

og så kom vi til ape området,og aper er jo veldig interessant for den lille jenta,de hadde jo både et stort inneområde og et uteområde å løpe,klatre ,hoppe og sprette omkring…

 

 

 

 

 

Og der inne satt en stor gorilla og kikket ut,men plutselig hoppet den videre og svingte seg fra grein til grein.

 

 

 

 

og så gikk vi videre til bondegård området ,og her var mange gjennkjennelige dyr…

åååå de skjønneste geiter og sauer,store og små lam. De var alle veldig tamme og de kunne klappes og koses på…

 

 

 

 

 

 

og ikke minst super nysgjerrige…

 

 

 

 

ååå sjekk den store tjukke,feite grisen da…ha-ha, totalt utslått i varmen…

 

 

 

 

men det var flere griser der,og denne lille søte var sååå glad for både klapp og klø

 

 

 

 

lenger borte i noen båser var det enda flere sauer,de lå og å hvilte seg i varmen. Veldig tamme og alle dyrene der likte å få klapp

 

 

 

 

 

og samme med flere hester som stod der,både store og små hester,ponnyer og føl. Alle var tamme og ville hilse på

 

 

 

 

Litt bortenfor stod og flere esler,de kom med en gang for å bli klappet. ja det er kjekt å gå i dyrehage når en får klappe og kose med dyrene. Ja ja ikke alle da.

 

 

 

 

Så stas for minstemor å få klappe på alle dyrene

 

 

 

og etter å ha vært der en stund var det å vandre videre mot de mer ‘ville dyrene’

 

 

 

 

 

og veien fikk vi øye på en flodhest. ja skjønner godt at den holdt seg i vannet

 

 

 

 

Det trengst noen småpauser innimellom

 

 

 

 

men så såg vi skilte om løvene,…ojj,det er jo spennende. Mon tro om vi får øye på noen løver?

 

 

 

 

 

og jammen santen der lå selveste løvenes konge…sjekk de potene…

 

 

 

 

Og på andre siden der låg hunnene…

virkelig store pusekatter dette her.

 

 

 

 

 

og videre mot enda flere villdyr,traff vi på ulike fugler på veien…vel,det var ikke mye bråk med de heller.

 

 

 

 

Og der over en mur såg vi enda flere ville dyr, sjiraffer,sebraer…

 

 

 

 

og videre forbi dukket tigeren opp.Han gikk der att og frem,att og frem….

 

 

 

 

og eller underveis hvor vi gikk var det mange ulke dyr å se ,men det hadde blitt minst 10 bilder mer om alle de skulle bli tatt med. Men de morsomste av alle dyr,måtte vi klart hilse på og forevige,det er altså dromedarene.De er jo i slekt med kamelene,men de  her hadde bare en kuppel på ryggen.

 

 

 

og der lå de og latet segTtygde,prumpet,slurpet,rapet og glodde… ha ha akkuratt som mannfolk sier en av de eldste… ha ha  joda absolutt visse likheter.. ha ha

 

 

 

 

men de var bare utrolig kosete og folkekjære. så de nøt all form for klapp og kos. de er desidert morsomste dyrene i dyrehagen…ha ha

 

 

 

 

ofg sammen med dromedarene gikk det mange andre ulike dyr. b.l.a langhornede kuer. og de var like folkekjære og tamme. Men de sleiket og på deg om du klappet de. og det kilte…

 

 

 

 

men så var det en annen ting som var stas. det var at det var mulighet for de som ønsket å kjøre med  safaribilen inn til mange av dyrere.Og det måtte vi klart få med oss.

 

 

 

 

Så da ble det tur helt tett inn på dyrene,og de brydde seg lite om det. De er nok vant med dette.

 

 

 

 

noen dyr kom så nær safaribilen at vi kunne ta på de.

 

 

 

og så passerte vi både løvene og tigerne,dromedarene igjen og moskuskuer og mange andre dyr

 

 

 

 

etterpå kunne de som ville kjøpe bilder,nøkkelringer m.m  som ble tatt underveis.

 

 

 

 

etterpå var det noen av gjengen som hadde lyst å ta turen innom det lille ‘badelandet som ligger rett ved inngangen i dyreparken.Godt å avkjøle seg når det er så varmt

 

 

 

 

 

 

vi fikk og med oss et sel show,der to ulike seler gjorde mange fine oppvisninger og stunt.

 

 

 

 

og etterpå kunne de som ønsket få hilse på den ene selen og ta bilde sammen med den. Den var jo søt da.

 

 

 

 

og siden det var minstemor sin opplevelse,så måtte jo klart hun være med på et bilde sammen med selen.

 

 

 

 

 

joda minstemor smiler hun…sammen med selen…(bildet er tatt av dyreparken)

 

 

 

 

Det har absolutt vært en opplevelse rik og fin dag i dyreparken .Mange flotte dyr å se og hilse på. Og minstemor var klart veldig fornøyd. Og det var jo det aller viktigste. Og det var ingen som ville gå derifra,så vi ble nesten ‘kastet ut’ da de stengte …ha ha

langs veien bak parkeringsplassen så vi fikentrær stå på rekke og rad. Artig å se hvordan fiken vokser. Flere i gjengen her hadde jo veldig lyst å kunne besøke både appelsin og en drue farm,og annet frukt som kommer fra Spania,men det får heller evnt bli en annen gang.

 

 

 

 

 

 

Så da vandrer denne lille 2 åringen videre på livets vei,vel uvitende om hva som møter hun der framme. Men mulighetene er mange.Men vi får bare gå sammen med henne og passe på at det går bra. Og det må vi klart tro at det gjør. Og godt er det noen gang at vi ikke alltid vet hva som ligger foran,derfor tar vi en dag og et steg om gangen. Så bekymrer vi oss ikke for morgendagen.Og det er godt å slippe å bekymre seg om det der ‘fremme’.

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook : ‘Huset med de 11 Barna.’

 

 

 

Ny epoke for flere

 

Ja da er hverdagen her igjen,og den måtte jo klart komme til oss alle,absolutt vemodig,men samtidig en nødvendighet. Hverdagen er viktig den og,selv om den kan være både utfordrende og slitsom for både barn,voksne,sjefer og lærere ikke minst.Joda foreldre kan henge seg like mye med og. Men samtidig oppi alt må en gripe hverdagsøyeblikkene,og så får jo folk og fe heller se frem mot helgen,da det som regel blir et avbrekk.

Og her i huset ble det en ganske brå skolestart. Vi kommer fra flyplassen og nesten rett inn på skoleplassen og føler oss litt svimete,for det bli man av  bare et par timer på øyelokket. jaja,men det går så fint så,slikt tar man igjen.

Så ja , vi kjente godt temperatur forskjell fra varme Spania til mer den kalde luften Norge har. Men det går mot høst og det kan enda være mange fine dager å ta av  heldigvis.

Uansett  her i huset har denne høsten blitt en ny epoke for flere.  Bare forrige skoleår var det mange nye avgangselever i gjengen her. I år,eller nå i høst har vi har to ‘førsteklassinger b.l.a og det synes jo de yngste skolebarna er veldig morsomt da. At både storebror Ruben begynner i 1. klasse på vidergående skolen ,og lillebror Benjamin begynner i 1.klasse på grunnskolen.

Så for de to er det nå absolutt en ny epoke. Ellers er det nye steg for ene skole jenta som begynner på ungdomsskolen,og den andre storebroren  som begynner i 10.klasse og siste året på grunnskolen. De 3 andre yngre synes det og var stas å hoppe opp et klasse trinn.

Eldstejenta jobber trofast på Ullevåll sykehus og er så glad for at hun er ferdig både på grunnskole,vidergående og høyskole.

Nest eldste fortsetter videre på  nettstudie og jobber ellers utenom. Hun jakter og på hybel i Oslo, ( kanskje ikke helt rette tida i forhold til studenter som inntar hovedstaden nå…) så  er det noen som vet om et krypinn som skal leies ut i Oslo til en rimelig peng’ er hun veldig interessert. Hun sjekker og søker stadig på bosted. Hun kunne klart bodd sammen med storesøsteren som har leilighet der,men begge ønsker å bo for seg selv. Så da blir det heller mer stas å treffes.

 

Så første skoledag er unnagjort for i år her. Og den gikk forholdsvis helt fint den. Og vi var jo litt spent på hvordan det ville gå med føsteklassingen vi har her i år,for han  liker ikke å være ‘åleine’ uten noen i familien er sammen med han. Men det vil nok bli en tilvenning det og. Han har iallefall en veldig flink og snill lærer og det er viktig å respektere alle barn og hvordan de er,og det er noe læreren gjør og.  For alle barn er ulike,og det er noe vi og har sett på våres.  Og egentlig var de fleste skolebarna her i huset fornøyd med å begynne skolen igjen,selv om noen kunne fint hatt ferie en stund til ha -ha  Førsteklassingen har og delte meninger om å begynne på skolen. En dag skjønner han ikke helt  vitsen med å gå på skole,og hvorfor han må gå der,og en annen gang synes han det er kjekt på skolen,men bare friminutt da, for da kan han leke med de andre søskena. Men tror nok med litt tid vil det gå seg til,det er alltid en overgang. For det er mye kjekt og spennende de gjør på skolen og ikke minst mye interessant å lære.

 

På skolen barna går har de det slik at de møtes på ettermiddag/kveld første skoledag,for det det er mye lettere for foreldre å komme da. Først er det en  felles samling  der b.l.a  rektor får si noen ord, ellers blir 1.klasse representert,og alle lærere og kontakt lærere. Så går foreldre sammen til de ulike  klasse rom for info og valg av klassekontakt m.m

og  vi som er to foreldre,så er det ikke alltid like lett å møte i klasserommet for info m.m for alle de 6 skolebarna. Men det pleier å ordne seg, de er alltid godt med info.

Men en tur hos 1.klassingen vår ble det selvfølgelig først da

 

Men før det,så må vi spole litt tilbake.

Da vi var i Spania hadde vi noen planer. Skolesekken til førsteklassingen  hadde vi ordnet på forhånd,men penalhus det hadde vi planer om å kjøpe i Spania. Så en  av dagene la vi i vei på en stor lekebutikk med alt mulig spennende i.Da var førsteklassingen veldig gira på å finne et fint penalhus til skolestart.

Vi gjorde og noe annet etterpå,som vi skal komme tilbake til.

 

 

 

Årets,eller høstens nye skole startskudd er gått her i huset,

 

 

 

 

Men før skolen starter må jo utstyret være i orden. Og det var et penalhus den kommende førsteklassingen manglet.Og etter litt frem og tilbake klarte han å bestemme seg for et penalhus som han likte på lekebutikken vi var på i Spania.

 

 

 

 

 

Det var ikke mye skolesekker å finne i Spania. der bruker nemlig ikke skolebarna skolesekker. men trillesekker,eller trille vesker. Det er pga at det er ikke bra for ryggen til barna at de bærer tunge bøker,det er slitsom og tungt for små barn. Derfor har de trillevesker som de triller med seg på skolen. ikke så dumt faktisk.

Ellers på spanske skoler har de ‘siesta’ midt på dagen,de trenger en times hvil pga varmen.

 

 

 

 

De andre av barna her måtte jo klart se på andre leker,her er det radiostyrte biler som er interessant.

 

 

 

 

Også over til det andre som vi gjorde i Spania,legger man merke til de to øverste bildene,så er det en forskjell på førsteklassingen.  Joda,for i Spania er det veldig billig å klippe seg,ca 90-100 kr for menn og  rundt 240 kr for damer med vask og klipp. Barn er litt mindre enn for menn. Så eldste gutten som skal begynne  1. året på vidergående fikk klippe seg. Ellers  så skulle og minstemann som er blitt stor no, og skolegutt, også få seg et lite klipp.  Så da ble det en liten tur til frisøren.

 

 

 

 

Ja nå skal vi få litt orden på håret på denne ‘rufsete’ 1.klassingen. Mammen synes virkelig det trengst med en klipp,men gutten selv er ikke enig i det da. Men det er  siden han aldri har vært til frisør før og synes det kan virke litt skummelt. Men det gikk veldig fint,for her i huset bruker vi noen gang en belønning,eller en premie om de våger å gjøre noe de ikke har gjort før,som er nødvendig å gjøre,eller om de har vært flinke,oppført seg,vært snill,utført noe,hjulpet m.m Og det samme er jo hos tannlegen, der får de alltid velge en premie fra premieskuffen etter de har vært i tannlege stolen. Og det ser vi er veldig stor stas. Så vi laget en avtale på at når hårklippet var over skulle vi kjøpe en premie. Bare for å nevne premie ,må det ikke alltid være noe man kjøper,her har vi hatt i mange år at vi kan sammen se en familiefilm og spise popcorn,vi kan ta en tur på lekeplass,badeplass,bake,spille spill,eller annet de liker og setter pris på osv

 

 

Før bilde…

 

 

 

den ene lokken etter den andre faller ned…

 

 

 

 

Etter bilde…

og ‘viola’- der ble han en plutselig litt større gutt. Og tror nok han synes at han ble skikkelig kul på håret no altså….

 

 

 

 

og premien,det var is. Og ikke hvilken som helst is,for vi fant kinderis der på en butikk,og den var skikkelig god.Sånn skulle de hatt her i Norge.

 

 

 

 

Og det var denne jenta helt enig i,

“den er kjæmpe god”.

 

 

 

Altså når det først nevnes is, så var det veldig mange gode,varierte og artige iser i Spania.En annen favoritt var jo selvfølgelig peppa gris isen. Den var og veldig,veldig god,og ble nok favoritten til minstemor der nede..ha ha

 

 

 

 

Men så må vi tilbake til skolestarten. !!!

Hurra for skolegutten vår Benjamin !!! Lite vet han nå hvor mange år fremover han må gå på skole,men mye vil han lære og mye vil ha oppleve. Men her tar vi som vi pleier,en dag om gangen…uansett masse lykke til minstemannene vår. Du er en super god skolegutt !!!

 

 

 

 

 

 

Absolutt en stolt skolegutt,og han var skikkelig kry over skolesekken sin,og penalhuset som han kjøpte i Spania sov han med under puten i flere dager etterpå.

 

 

 

Og på skolen var navnet hans puttet inn i ‘skolebygge bildet ‘ som han på veggen i klasserommet

 

 

 

 

 

Og på pulten  var det mye fint,både bokstavbok,mattebok og et hefte med ulike oppgaver. I bokstavboken har det allerede kommet to bokstaver de har lært.

 

 

 

 

Og der satt jammen santen førsteklasse sin bamse ‘ Lullo’.  Den får de nok hilse på mer etterhvert.

 

 

 

 

‘Første Dag på skolen rammen’…. der alle førsteklassingene skulle bli tatt bilde av inni.

 

 

 

 

ja da er altså en nye epoke begynte for denne gutten,ganske utrolig egentlig,vi føler han har vært så liten lenge,og er jo klart det enda.Men når man begynner på skolen så er det som de hopper opp et trappetrinn videre i livet. Både godt,men og vemodig.Men sånn er det.

 

 

 

 

Joda et smil  har denne gutten alltid på lur.

 

 

 

Altså det er jo klart friminuttet som er hovedpunktet på skolen da,og det er alltid noe kjekt å gjøre ute i skolegården. Men det er klart alle best når de andre skolebarna kommer ut og de kan leke sammen.

 

Denne gutten er altså god på å treffe oppi kurven,skjer nesten hver gang…kanskje han blir en god basketball spiller en gang…?

 

 

 

 

Og så er det resten av årets skolegjeng her i huset, her har vi både 1.klassing,3. klassing,4.klassing,6. klassing,8. klassing,10. klassing og 1. året på vidergående elever. Altså en ny epoke for den store gutten og.  Målet for han er altså å bli pilot,og for han er det ikke annet alternativ,så han er veldig bevisst ,klar og målrettet på hva han vil Og han er og en potensiell kandidat til å klare det og. Han er veldig sterk i mange fag,og liker godt skole. Det artige er og at på vidergående har han valgt russisk språk som valgfag. Han er opptatt av det landet og kan allerede litt av språket. jaja iallefall alfabetet… ha ha Så kan hende vi lærer noe her vi andre og etterhvert.

“Uansett vi ønsker  alle våre flinke og fine skolebarn mye lykke til i neste skoleår. Og så skal vi som foreldre gjøre alt vi kan,som vi og har gjort de andre årene, å hjelpe,støtte,være til stede og heie på dere “.

 

 

 

 

 

Så da har altså vår 10. førsteklassing begynt,og det er ganske utrolig å tenke på. En stund så hadde vi så mange små,nå vokser de til, den ene etter den andre. Men veldig godt at vi enda har noe som er små,for noen av de er jo tross alt små selv om de har begynt på skole…ha ha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook : ‘ Huset med de 11 Barna ‘

 

 

 

Hurra for den lille Prinsessa vår !!!

 

 

Noen ganger sitter vi med ulike ‘klypemerker’ på armen,ha-ha  for vi må til tider ‘klype’ oss i armen,for å sjekke at ulike situasjoner er realistiske. Bare turen til Spania måtte vi klype oss i armen,men det ble ikke bare den ene gangen vi måtte det,for mens vi var der ble altså vår alles lille prinsesse  2 år. Og det er bare helt utrolig å tenke på hvor fort tiden både går og har gått. Det virker som bare dager og noen uker siden hun ble født,og kom inn i vår familie. Heldige oss som akkurat fikk den lille gode og skjønne prinsessa. Men for all del ,vi har 5 andre flotte prinsesser i familien og 5 flotte prinser. Så hun er ikke alene om prinsesse tittelen altså.Men hun er alene om å være ‘den Lille Prinsessa vår,’ for hun er familiens minstemor og minstejenta. Og hipp hipp hurra for henne. Rart å tenke på at hun allerede er blitt 2 år. Nedover til Spania var hun ‘baby’ og satt på fanget. 4 dager etter var hun liten jente med eget flysete og sele på. Men altså lite vet hun,og ingenting vil hun nok huske fra verken  turen eller 2 års dagen. Men vi har iallefall bilder og gode minner å vise seinere. Vi har jo og sett blant resten av gjengen her hvor kjekt de synes det er å bla i albumer og bilder fra da de var små. Det er så lett å glemme,så det er godt vi har slike fine minner.

 

 

 

 

 

Så hipp hurra og gratulere så hjertelig med 2 års dagen til vår alles Super gode,skjønne,smilende,stae,rampete,sjarmerende,vår gledesspreder,lillesøster og minstemor Talitha Amelia. Vi er så utrolig takknemlig og glad for vår lille velsignelse. For det er hun.Vi er utrolig heldig å ha deg i vår familie . We love You!!!

 

 

 

 

Det er i de siste tider at minstemor synes det er stas å bli tatt bilde av,og hun smiler,eller skal vi si gliiiiser når vi sier ‘smil…!!! ha ha

 

 

 

joda hun kan absolutt smiler fra øre til øre og de andre synes hun er veldig morsom og sjarmerende… ha -ha

 

 

 

Men siden hun er  minstemor i flokken her,så er det jo slik at ser som oftes på de som er eldre og kan kopiere det de gjør.Så hun kan fint vise hva hun vil,hun tåler og et basketak fra de andre søskene,og hun kan fint være litt rampete og til tider. Ellers gjør hun som alle andre på hennes alder,liker å ‘gjøre selv’- ikke minst prøve å kle på seg,ikke bare hennes kler,men både søskene og pappens,og det spiller ingen rolle om det er for stort.

 

 

 

 

Og selv om denne lille jenta hadde bursdag når vi var i Spania,så må jo hun klart feires for det.Det er jo stort å bli 2 år….

 

 

 

 

 

Hipp Hurra for Talitha… !!! Og jeg tror nok at hun skjønte at denne dagen skulle hun få myye oppmerksomhet!!!

 

 

 

 

Og det var dumt at 2 tallet skulle bare henge der på veggen.Ballonger er nemlig noe av det kjekkeste hun vet å leke med.

 

 

 

Og har vi bursdag,ja da har vi bursdag. Og da hører selvfølgelig  med et bursdagsselskap. Og denne jenta liker og godt pølse m/ brød,så da ble det det.

 

 

 

 

Og selv om det er barnebursdag,då kan en klart pynte og lage fin borddekking…Og rosa er jo tidløst det…

 

 

 

 

 

Og selv om ikke minstemor skjønner alt dette,så synes iallefall de andre søskena at det er stor stas å feire hun. Og de to nest minste spør hele tiden  hvor lenge det er til de har bursdag.

 

 

 

 

Og i et bursdagsselskap hører jo det alltid godsaker til. Og selv om vi er i spania kan vi lage ulike ting. Så det ble popcornkake og hjemmelaget brownies med is og myyye bær. Ellers fruktfat og litt gotteri. Hovedkaken kjøpte vi,for den var veldig morsom og spesiell.

 

 

 

 

En totalkake kjøpte vi og i en matbutikk.

 

 

 

Og her er hovedkaka,det var en peppa gris sjokolade kake,og minstemor liker veldig godt dyr,og spesielt peppa gris. Og da måtte det bli en slik kake til henne.

 

 

 

 

 

Og med to tallet på toppen av kaka,er vi klar til å både tenne lys og synge.

 

 

 

 

” Happy Birthday to you,happy birthday to you….”…lallla,llla tralla la…hurra….

 

 

 

 

og så var det å blåse ut lyset,og det klarte hun med glans.

 

 

 

 

Men det aller beste var jo å spise kaka,og den var veldig god…mmmmmm

 

 

 

 

og samme med to tallet,eller tror pynten oppå var aller best…ha ha

 

 

 

 

og etter at alle hadde fått kake,frukt,og alt det andre,så var det klart for gaven. Og selv om hun ikke helt skjønner hva alt dette går ut på,så var det spennende å se hva som skjulte seg under papiret. Og det er aldri manko på hjelp iallefall.

 

 

 

og dette var absolutt spennende,for her var det både peppa gris kopp/fat,dukke og trillevogn…og hun var ikke sein med å prøve den iallefall…

 

 

 

 

tut å kjør…Og to bak som følger spent med

 

 

 

hun har knapt tid å stå i ro,for denne trillen falt virkelig i smak,og den suste hun av sted med nedover veien. Og like populær er den og like mye nå tiden etterpå.

 

 

 

 

 

Ja hun er artig denne frøkna,og det er aldri en kjedelig dag med henne i hus. Og 2 års alderen er en veldig fin alder,der hun prøver stadig på nye ord,kommuniserer og skal fortelle alt mulig.Ikke minst teste ut og prøve alt mulig.  Alle søskena er veldig glad for denne lille jenta,og hun vet å være god,men og å finne på sprell, og vi har ledd godt av henne mange ganger. Ja det er rart,men  de vokser til,sånn er det bare,men alle aldre har hver sin sjarm heter det,og det har vi og fått erfare. Vi er veldig takknemlig iallefall at vi har ulike aldre på gjengen her,både store og små.

 

 

Ei god jente alle er glad i,hun er tillitsfull og hun deler gjerne klemmer ut til de som vil ha.

 

 

 

 

 

 

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook :’ Huset med de 11 barna’

 

Mange fine ferie opplevelser

 

Ja det er som sagt mange fine og flotte  opplevelser vi har fått med oss her i Spania.Og som tidligere sagt ,ingen vil hjem igjen…noen er t.o.m villig til å flytte ned hit,så godt liker de seg…ha ha

Men hverdagen kaller,og man kan jo ikke bare ha det kjekt hele tiden heller.Livet består og av kjedelige ting og,sånn er det bare.

Uansett ,vi har i allefall mange flotte minner å lagre,og bare strandlivet her nede i spania ,med Middelhavet i skue,er noe helt eget.

Utrolig fin sand,strand,vann og  temperatur ikke minst,og så er jo bølgene noe for seg selv og da.Her er i allefall de fleste glad i sjøen og strandlivet da,men ikke alle liker like godt sand og saltvann.

Så det har vært flere turer på stranden,og der har de kost seg mye,men og mange andre opplevelser har det vært.

 

 

Et Skue ned mot det flotte  Middelhavet og  stranden.Det går en halvtime å gå ned,men vi kjører i flere omganger.

 

 

 

 

Klar for en ny dag på stranden.Vi pleier å variere på å gå i bassengene like ved og på stranden.Det er best å være med vannet når det er varmt.Som er midt på dagen.Enn ser og at spanjolene gjør det samme.

 

 

 

 

Fint ned mot stranden

 

 

 

 

Det er noen minutter å gå borti fra veien til stranden

 

 

 

 

På stranden kan man leie både solstoler,parasoll og som her ‘

føle seg som en sjeik i Dubai…ha ha…300 kr koster det å leie for en dag.Og  det er alltid opptatt…

 

 

 

 

De her koster 150 å leie for en dag…

 

 

 

 

Men nei,vi klarer oss med teppe og håndduker vi.Og i leiligheten lå det både strandparasoll,strandleker og strandstoler vi kunne bruke.Så det var ingen problem.

Det er jo Veldig fint på stranden da…blå himmel og blått hav.

 

 

 

 

Og her leker og koser de seg alle,vannet har nok en temperatur på minst 25 grader

 

 

 

 

Hm…denne jenta altså…

Strand løve…? eller sand løve…? Haha Hun elsker å rulle seg i sanden…

 

 

 

 

Men elsker like mye å både bade og skylle seg i vannet…

 

 

 

 

Og alltid mange søsken som passer på og leker med lillesøster

 

 

 

 

Men og alltid godt med en matpause innimellom

 

 

 

 

Yeee,det er så stas å hoppe i bølgene…

 

 

 

 

Men det er og like kjekt med lek på stranden,bygging av borg,demning,sandslott,sandkake m.m og ikke minst stas når storebrødrene er med å hjelper å bygge…

 

 

 

 

” mamma,mamma se han jeg har laget da,han der  må du og ta bilde av…”

 

 

 

 

Ja de koser seg her og det er alltid vanskelig å få de med seg opp igjen fra stranden.De kunne sikkert  vært der til solen gikk ned

 

 

 

 

Klart det å grave hverandre ned hører til på stranden…

 

 

 

 

Og de bader og bader ….vi var og en annen dag på en annen strand.Noen ganger må de bade med T-skjorte siden solen er så sterk

 

 

 

Og koser seg enda mer

 

 

 

Å ja her kunne vi vært i månedsvis….slippe å tenke på verken skole, tidlig opp,lekser,bokstaver eller tall…bare skue ut mot havet,badet og leker…

Joda er klart lov å drømme seg vekk…

 

 

 

Fotspor i sanden:

 

Viktig å “vandre i de gode fotspor, og å sette gode spor etter seg. “

 

 

 

 

En dag var vi og på marked,omtrent kilometer på alt mulig ting.Fra mat og klær,utstyr m.m til en billig peng

 

 

 

 

Ellers ble det noen turer innom matbutikker,det går en del mat med en gjeng på 13.Her i spania er mange kjøpesentere åpent til kl 01.00 om natten.For det er på kveldstid spanjolene er på shopping.På dagtid er de ved vannet,eller de tar siesta pga varmen.Men matbutikker har stort sett lik åpningstid som Norge.

Mat er generelt billigere her enn i Norge.Men på noe er det samme pris.

 

 

Myye kjøtt som henger på rekke og rad,det er ikke plastikk på en gang….

 

 

 

 

Myyye ulik fisk og sjømat,her er jo blekksprut veldig vanlig,og kaninkjøtt

 

 

 

 

Men vi tar det enkelt vi.Når dagene tilbringes for det meste på strand,eller ved vann,så blir det enkle ofte best.

 

 

 

Det er mye ulikt pasta i dette landet,så de fåes i ulike farger og fasonger.Så er eggene billig og frukt og grønt,så det blir mye salat.

Så eggerøre med skinke og purre løk, salat,pasta og brød,det blir enkelt og godt i varmen.

 

 

 

 

Hjemmelaget hamburger med salat er og enkelt og godt.Og fint å sitte på terrassen på ettermiddag og kveld.

 

 

 

 

Men  noen ganger må vi og lage noe av det de liker ekstra godt… Pannekaker!!!

 

Pannekaker med nutella med utsikt på 3.etasje..og iste..det er ikke  så ille det…

 

 

 

 

Ellers kan en spille ulik ball spill og tennis m.m luke nedenfor,som og har vært kjekt.Spesielt tennis er stas for ungdommen.

 

 

 

Hawai rose….det er det mye av her…de er så fine..

 

 

 

Dagene her nede går desverre snart mot slutt,men vi har mange flere fine opplevelser å dele fra dagene vi har hatt her. Vi må bare igjen si at vi er veldig takknemlig for muligheten vi fikk.Og vi er utrolig privilegert som fikk oppleve denne fine turen vi har hatt,og kommer til huske den lenge.Ikke minst se tilbake på mange fine bilder vi har med oss i kofferten.

 

 

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook: “Huset med de 11 Barna “

 

” Vi tror det ikke før vi får oppleve det.”

 

Då nærmer deg seg skolestart med stormskritt og man kan lure på hvor ble egentlig sommeren av.Den gikk veldig fort iallefall,men slik er det ofte når en har fri. Her i huset har vi hatt mange fine opplevelser å lagre i minnet fra denne sommeren.Og jammen er vi heldig som har opplevet og fått med oss så mye kjekt.

Men det er enda noen dager igjen til gjengen her,som teller 8 skolebarn i år, setter seg på skolebenken. Så her i huset har vi valgt å få maks utav de siste dagene.Og det har vi jammen santen klart og.

Må og si at det har vært samtidig en intens sommer på en ‘ jakt ‘, for å si det slik,etter å finne et annet sted å bo.Komme oss videre og vekk fra der vi nå er.Det er veldig dyrt å bo der,bo slik vi bor og vi trives ikke på noe måter der heller og det er veldig trangt og tett både ute og inne for så mange personer.For det er folk og leiligheter både over,under til ene siden og andre siden,over,bortenfor osv…Så blir det alltid klage fra den ene eller den andre uansett.Enten på ungene,bilen,hunden,sykling osv…

Så vi ønsker virkelig å flytte videre.Men vi må bare fortsette å jobbe med det,hjelper ikke å gi opp iallefall.Da kommer ingenting til å skje.Så derfor bruker vi alle muligheter til  å finne på noe,reise vekk på turer m.m Og her har ikke vært og er heller ikke noe vanskelig med kreativiteten på det området.Så konklusjonen for oss er vel slik  “borte best ”

Men altså….

 

For svært lite visse vi for over 14 dager siden hvilken fantastisk opplevelsesrik tur vi ville få være med på siste del av denne sommeren 2019.Den må absolutt skrives inn i minneboken,for det er stort.Iallefall for oss.

Vi sitter enda her og undrer oss….er dette sant.For noen er det en normalitet,for andre utenkelig ,og for oss,med så mange barn og ikke den store inntekten pr.no er det iallefall helt total utelukket å kunne gjøre det.

Altså vi er så privilegert,heldig og virkelig overveldet over denne flotte muligheten av en tur.

Ord kan til tider bli fattig,men det blir litt slik som dette for oss……

” vi tror det ikke før vi får oppleve det”…

Og det er en setning og ord vi står 100% for.

For vi fikk oppleve å få en mulighet vi ikke hadde tenkt eller trodd.Og etter noe drøftinger med resten av gjengen,og eldstejenta tok vi et valg,og en beslutning om å ta en tur. Men ikke hvilken som helst tur,men en tur til Spania.Vi hadde og sjekket ut litt på forhånd et unikt tilbud.

For det er slik at å dra 13 personer er ikke bare bare.Da tenker man spesielt på bosted..Så seint uti ferier er alt fult og opptatt.Om man er så heldig og det er noe ledig overnatting,er til høye priser.

Å leie leilighet er noe som passer oss aller best,men når leilighetene er alt for små og ikke minst opptatt,er det ikke bare bare kun få dager  før avreise å  finne noe.

Men altså På finn.no hadde vi sett noe plutselig dukke opp…en annonse.Og ikke hvilke som helst annonse.For den overskriften der har vi aldri sett før faktisk.Og vi måtte jo bare si at dette var nesten utrolig til å være sann.

 

 

 

Altså,topp for storfamilie….det er noe vi aldri har sett før.At noen reklamerer for familier med mange barn.Ikke reagerte de som leiet ut på at vi var så mange heller.Nei det var bare topp det.Fantastisk tilbud.

Men så er det ikke noe selvfølge da at det er ledig akkuratt når vi kan da. Ikke minst i forhold til flybiletter og flytider. For bare flytider,flybiletter og ledig til 12-13 pers er heller ikke noe selvfølge. Alt skal klaffe.

Men det var utrolig nok ledig akkuratt i den leiligheten i den perioden vi kunne,og flybiletter klarte vi og å få til,så alt løste seg. Helt utrolig og alt  til en billig peng. Og for så mange. For turen har vi i utgangspunktet fått. Så her gledet klart alle seg veldig mye. Dette er veldig stort både for store og små. Så vi hadde noen dager å pakke på og ordne alt som må ordnes med pass av både hund og katt,og endelig kom dagen da vi skulle dra.

 

 

På flyplassen: En gjeng som er klart for en tur til sydligere strøk.

 

På vei til flyplassen…

 

 

En gutt som gleder seg til en flytur

 

 

” mamma,mamma…der kommer flyet vårt…” mye spennende å se på flyplassen.

 

 

Omsider vel ombord i flyet,flere som gleder seg til tur

 

Flyet gikk om kvelden,så vi kom frem seint.Men over skyene var det blå himmel og sol…

 

 

Turen tok 3,5 timer og noe må en gjøre på underveis.Da er det greit å ha med både dukke og tegnesaker

 

 

Vel de store hadde lastet ned film de som de såg på for at tiden skulle gå.Gutta hadde Lego med seg som de bygget på underveis.

 

 

Og endelig omsider kom vi frem i Alicante,Spania.Og der var det varmt,i allefall i forhold til det vi er vant med.

Ei lita jente som er litt trøtt,så det blir godt å få legge seg snart.

 

 

Det var ikke mye vi såg i mørket om kvelden,men dagen etter såg vi den fine gaten der leiligheten lå,og der skulle  vi bo mens vi var der.

 

 

Det er en leilighet med 3 etasjer,og vi skulle få disponere hele huset.

 

 

 

Altså den røde bilen….Ja vi valgte en liten leiebil når vi skulle være her.og det er veldig billig å leie bil i spania.bare på få dager sparer vi inn igjen leien enn at 13 pers skal betale bussbillett evnt taxi over alt.ikke minst bare det å ta turen på butikken for å handle  må en ta buss og kommer fort et pr.hundre lapper på bilett.Og samme med en tur på stranden,det går en halv time å gå dit,men det er slitsomt når man har med seg mat og ting og ikke minst når det er rundt 30 grader i skyggen. Så vi leiet heller en liten bil og pappen kjører flere turer hit og dit med gjengen ,og det har funket utmerket.

 

De store gutta synes jo det var litt stas med å leie bil da…

 

Ellers Oppå toppen av leiligheten  var det en altan med flott utsikt ned mot stranden og sjøen,der var det og to store soverom med dobbelseng.

 

 

Store fine soverom med utgang til en altan . Absolutt stort å få kunne sove i senger…

 

 

 

I andre etasje var det  stue og kjøkken,bad med vaskemaskin og et soverom,det var og en koselig terrasse ut fra soverommet.

 

 

Ut fra terrassen var det koselige og fine smug og gater videre nedover.

 

 

Helt nede var det inngang ,tre soverom med 6 senger ,gang med trapp opp og bad.

 

Oppe i en lys og fin stue

 

 

 

Selvfølgelig må vi ha friske blomster på bordet,selv om vi er her,og ute er det mange fine blomstrer.

 

 

Kjøkkenkrok med åpen løsning til stue,gang ut til soverom og terrasse,trapp ned.I leiligheten finnes ALT du trenger…og da menes ALT.

Det eneste et klær du skal ha med.Det er stort.Det var t.o.m litt mat i kjøkkenskap og is i frysen m.m

 

 

 

Koselig,lyst og fint spisested.Bordet kan slåes ut,og ekstra stoler nede.Det var og et lite tekjøkken nede.

 

 

 

Selvfølgelig friske blomstrer på kjøkkenbordet og.

 

 

Og så var det uteområdet da.Det måtte vi klart sjekke ut.Vi visste at rett bortenfor låg 4 basseng.Og der var virkelig stor stas å være

 

 

 

Veldig koselig og fint i hele området rundt.Palmer og blomstrer

 

 

Og her var de ikke sein med  komme seg uti badebassenget.

 

 

Ja her koser gjengen seg.3 dager etter vi kom ned kom de to storesøstrene ned,de hadde ikke kunnet komme før pga jobbing.Men veldig kjekt at det passet for alle og at alle 13 kunne være her sammen.

 

 

Veldig fint overalt.Lenger ned bakken er det fin plen å spille fotball på.To store tennisbaner vi kunne bruke og eller andre ballspill m.m

 

 

Vi har allerede vært her i over 1 uke og alle har hatt det veldig  fint,koset seg og vi har mange nye flotte opplevelser å lagre i minneboken.Så det kommer flere innlegg etterhvert fra oppholdet vårt her.Vi har vært flere ganger på stranden.I byen,i dyrepark,minstemor ble 2 år,som vi feiret ,vært på marked,handlet på spansk butikk osv…og så har de badet hver eneste dag….

Ja vi er utrolig heldig og vi sier det igjen og igjen til barna her at dette er langt i fra noe selvfølge at de får være med på en slik tur alle sammen.Men vi er veldig glad for at vi tok turen,og det er selvfølgelig ingen som vil hjem igjen…haha Men det er fortsatt noen dager igjen før vi setter oss på flyet tilbake med mange fine inntrykk i kofferten.Så skal vi bare få maks utav dagene vi har igjen.For når vi kommer tilbake må vi flytte alle tingene vi har på lageret,for oppholdsrommet skal brukes der,så det er bare å lade musklene her i varmen så lenge.😊

Følg oss Gjerne på Facebook:

“Huset med de 11 Barna “

Dette var jo bare så flott da

 

 

Ja, det har virkelig vært mange flotte og fine sommerdager her øst som de fleste andre steder rundt om i landet siste tider. Og siden det er så fint og varmt i været,så er det ikke noe rart at denne badeglade gjengen vi har her  her i huset trekker  automatisk til vann…og gjerne strand. Det skal ikke komme mange solstråler bakom en sky før de spør, “kan vi ikke bade i dag”. Og hadde de hadde kunnet ville de nok bodd omtrent i vannet…ha ha Og det har blitt noen dukkerter på de i på ulike badesteder rundt om her,ikke alltid hver dag,men mange dager iallefall.

I fjor sommer var de og så super heldig noen dager at vi kunne ta turen til Bø sommer land,som er et badeland ca 1 time heri fra.Der kunne de dra siden vi hadde sesongkort for hele familien på Tusenfryd som vi fikk i premie. Det er noe de ikke glemmer så fort,men de yngste husker ikke like godt hvorfor vi var der,de bare husker at vi var der.

Så det hendte her tidligere i sommer at de nevnte hvor gøyt det var i Bø sommerland i fjor,å bade,ta skliene,hoppe i bassenget osv Og det ble jo klart nevnt noen ganger…

“ååå kan vi ikke dra dit igjen en gang,

å, det hadde vært såååå kjekt,”

“å, det hadde vært såååå gøyt…

pleace mamma…”.

Men så tenker jo ikke alltid de her yngste på hva det egentlig koster å gå inn på en slikt badepark for så mange som vi er. De ganger vi var der i fjor , brukte vi sesongkortet ,og sparte mange tusen på det. Ellers hadde det kostet veldig  mye. Men å bare dra innom der en dag 12-13 pers det er ikke bare bare. Så er det og viktig å formidle til barna at det er ikke alltid nødvendig å gå på slike badesteder for å ha det gøyt og kjekt.Det kan være like kjekt å gå på et lokalt badested rundt om her å være der en dag. Og det har vi gjort mange ganger og det er noe de liker godt.Men klart noen ganger er vi veldig heldig å kan gå på slike steder som badelandet i Bø er,sånn som muligheten vi fikk noen ganger i fjor sommer.Men det er overhode ikke noe selvfølge i det hele tatt. Det er mange barn som aldri kan gjøre slikt,eller får muligheten. Så de har vært veldig heldig gjengen her flere ganger.

Men så skjedde noe veldig stas her en dag. Plutselig tikker det inn en melding om at en av gutta her er invitert i et bursdagsselskap,men spørsmålet gikk ut på om de skulle feire nå før skolen begynner eller etterpå…For vår del passet det best  når skolen begynner igjen,og det gjorde det visst for de fleste andre. Det er jo klart folk som enda er på turer og ferie enda  rundt om,og en tur,det har vi vurdert å ta og. Men  de ville bare høre litt . Joda det er alltid kjekt med invitasjon. Men så kom enda en ny melding fra vedkommende. De hadde næmlig noen biletter liggende som de ikke fikk bruke,så hadde de tenkt og tenkt og tenk på hvem skulle de gi de her billettene til. De kunne ikke komme på noen. Folk var vekke,og folk hadde ikke mulighet akkuratt nå. Så plutselig kommer de på oss, familien med alle de barna. JAAA de kan vi spørre,kanskje de vil ha noen gratis billetter? Og gjett hva gjengen her svarte når vi leste opp den meldingen for de…???

de sa bare gisp og atter gisp…wææææ…er det sant…åååå så gøyt…je je je… Så sendte vi melding til eldstejenta,og nest eldste,for de er i oslo å jobber,om de hadde mulighet til å være med…jo de kunne,de hadde fri akkuratt DEN dagen…Så stas da.

Hurra,Og da er det bare å gjette hva det var biletter til … JO de hadde 12 gratis billetter til Bø sommerland en hel dag…sååå stas… og de ville de gi til oss…. og tenk 12 stk. Det er jo akkuratt nok til oss,for minstemor går gratis.

Ja dette var stort. Vi var veldig ,veldig takknemlig. Og for de var det en glede at noen kunne bruke de. Og sikkert kjekt å gi til noen som blir så glad for det og…ha ha

 

Så da var det bare å pakke mat,badetøy og legge i vei.

 

Og her har de knapt tid å vente altså ,de må bare skynder seg av sted…

 

 

Og vandrer videre oppover mot badeanleggene

 

 

Ja her skal noen av de yngste boltre seg en stund…flott vær.Varmt og fint.Men faktisk etter noen timer begynte det å lyne og tordne litt,da måtte alle opp av vannet,men så gikk det over

 

 

 

Ei lita badejente som elsker å bade,men koser seg og veldig på den veldig store lekeplassen som er der

 

 

 

Populært å ta alle de ulike vannaktiviteter som er der i badelandet.

 

 

Så gøy å prøve tråbilene

 

 

 

Mon tro om dette er huset til ‘Hans og Grethe’ i eventyret

 

 

Viktig med matpause og en pust i ‘benken’ innimellom.Og det er ikke lett å ‘finne’ igjen gjengen her heller,de er spredd stort sett over alle vinder utenom når de skal ha en matbit…ha ha

 

 

Det er helt vanlig og en selvfølge for oss at når vi drar på en tur,eller ulike turer her og det,så har jeg alltid med noe å drikke å spise.Det har jeg alltid hatt gjort ,men og noe jeg har vært vant med då Jeg var liten og voks opp.Ingen mat smakte bedre enn den mamma pakket i en  isboks.Halvstekte rundstykker med egg på.Noen av rundstykkene var det ellers ost,skinke m.m på.Og så hadde vi alltid frukt og  chips med. Noen ganger hadde vi baket boller med rosiner i og kanelboller flere dager før,som var fryset ned og klar til å ta med på turer.

Og dette er noe jeg har ført videre og har alltid med noe å spise på.

Så intet unntak denne gang heller.Jeg stod litt ekstra tidlig opp for å sette 3-4 deiger.

Det var  deiger til pizzaboller og  kanelboller. Drikke var i flere flasker i frysen,så drikken holder seg kald lenge.

 

Og her er alltid nystekte kanelboller veldig populært.Spesielt på tur.

 

 

 

 

Og en ladning med pizzaboller,noen med kjøttdeig og noen med skinke.Også alltid populært på tur.

 

 

Joda,klart de fine blomstrene i sommerland  ikke kan slippe unna å bli foreviget med et bilde…ha ha

 

 

Det vekslet iallegall mellom bading  og enda mer lek på lekeplassen.

Ja de koser seg her

 

 

Men på slike kjekke steder går desverre dager ekstra fort.Siden det lynet og tordnet litt kom det jo regn innimellom etterpå.Men det skremmer ikke vekk noen vestlendinger… Noen regndråper tåler vi. Vi er jo vanntette!!! H a- ha

Men det har vært en flott dag for alle,store som små.

 

 

Så etter en hel dager til de stengte  var det bare å pakke sammen tingene  å dra hjemover.Det er klart noe ikke er så populært,men stenger de,ja da stenger de…

 

Men vi er fortsatt overveldet over en slik superfin opplevelse vi fikk en hel dag for store og små0. Vi er veldig takknemlig for at vi var så heldig å få kunne gjøre det.Så utrolig flott gjort og ikke minst  tenkt. Så tusen tusen takk.Dette ‘skriver vi inn i minneboken som vi ‘tar’ med oss videre.

Følg oss gjerne på Facebook: ‘Huset med de 11 Barna’

 

“ja dette husker vi”

Dette stedet kjører vi mange ganger forbi,og for min del er det like fint,flott og ærverdig hver gang. Det er altså Fosseholm Herregård. En herregård som vi tidligere har vært på.Men så er jo jeg en evig elsker av gamle hus,bygninger og ikke minst slike fine tun da,så da er det ikke rart at jeg synes det er fint her. Og det er det og.  Men gjengen her husker og  like godt igjen første gangen vi var her på aktivitetsdag for familien,selv om det er bare 2 år siden.Og i år foreslo jeg at her kunne vi ta turen tilbake. Det er mye kjekt for barn å gjøre,se og oppleve. Og de har slike familiedager hver uke hele juli. Joda de ville klart det,for sist laget de mye kjekt,og slikt skal det være i år.Ikke minst det å få hoppe i høyet,hilse på ulike dyr og kjøre med hest og vogn m.m Alt slikt synes gjengen her er kjekt. Jeg synes det er veldig godt tiltak å ha slikt om sommeren. Det er mange familier som ikke har mulighet for å reise på ferie,eller de er hjemme av andre grunner og da er jo slike aktiviteter et flott tiltak. Gratis er det og.Vi er jo og en familie som henger oss på ulike ting både impulsiv og spontant.

 

Å det er så fint her,ikke minst no når det er sommer,det er grønt og blomstrene  blomstrer.

Og etter alt vi har gjort og sett denne gangen igjen, så sier den ene etter den andre…

“ja mamma,dette husker jeg”,og dette husker jeg…”

 

Alltid like sjarmerende å dra hit.

 

 

 

 

Og det første som vi ser etter vi hadde parkert bilen var sauer og søte små lam….

åååå se så fine…

 

 

 

 

Å minstemor som er så begeistret for sauer…sier “bæææ”, og peker på de.Hun er omtrent helt forskrekket over å se en levende “bæ”.

Det ene lille lammet var veldig tamt og kom helt bort om vi gav litt gress…

 

 

 

 

Så var det å gå videre til  andre dyr som var der…

hm…lurer på hva slags dyr som er her..? ” gakk,gakk” sier minstemor og peker på noen høner og en hane som går å spankulerer innenfor gjerdet.

 

 

 

 

Joda det var både høner og en hane der,og han var no så stolt atte..  ha ha galte gjorde den og mange ganger.Måtte jo passe på tuppene sine.

 

 

 

 

Og i det andre innhenget var det og noen fugler…påfugl…”SÅ fine”

 

 

 

 

Absolutt Stas å se på dyrene der da

 

 

 

 

“Mamma,mamma se…’ gakk,gakk’

 

 

 

 

 

I et stort bur Foran fuglene traff vi på en søt kanin..Den hoppet rundt og kikket på alle folk som ville se på den.

 

 

 

 

Og så er det klart stas å hoppe i høyet da…

 

 

 

Men høydepunktet er vel det å få hilse på de fine hestene og å få kjøre ‘hest og kjerre’

 

 

 

 

Veldig kjekt å sitte på gjennom og forbi det sjarmerende tunet…

 

 

Kjekt å kjøre hest og kjerre

 

 

 

Etter turen måtte selvfølgelig minstemor klappe hestene..

“Takk for turen flinke ,snille og fine hestene”

Hun er veldig glad i dyr denne jenta…

 

 

 

 

Men det er og noen annet kjekt de hadde der. Poster som hang på ulike steder,med ulike spørsmål.De skulle finnes og svares på. Og her er det noe som mange i gjengen synes er kjekt.

Alltid god hjelp å få av de store.

 

 

 

 

Å så fint med røde roser oppetter veggen på det gamle huset.I dag er det butikk med ulikt håndarbeid m.m som selges..inni alle de andre bygningene var det museum,utstilling,veving og annet håndarbeid.kjekt å se hvordan det var på et slikt sted før i tiden.

 

Joda jenta er klart og veldig  fin da.❤

 

 

 

 

Skikkelig koselig

 

 

 

Viktig med litt matpause innimellom.Greit å gå i skyggen når solen varmer.

 

 

 

 

To jenter som koser seg

 

 

Stor stas å få diplom etter postene som skulle finnes og svares på.

 

 

Sjarmerende detaljer,her på låven…

 

 

 

Sist vi var her for 2 år siden hadde de så vidt startet på byggingen av denne fine pavljongen. Det stod visst en slik for over 100 år siden ,og nå er den gjenoppbygget…koselig

 

 

På låven var det og aktiviteter som baking,lage små blomster oppsatser,lage raketter m.m

En av blomsteroppsatsene,fine farger…

 

En fin dag er over og alle sammen er mange fine opplevelser rikere.Alltid kjekt å komme litt tilbake i tid og oppleve hvordan livet det var på en herregård.

Følg oss Gjerne på Facebook: ‘ Huset med de 11 Barna’

Dette er så jo så godt

 

Altså det er mange gode og dyrebare minner man har med seg hjemmefra som barn og ungdom. Det er noe jeg har og det er noe jeg selv brenner veldig for å skape videre til gjengen her i huset. Ting man selv setter pris på,husker,synes er så koselig og stas og gir gode minner,det må garantert viderføres til neste generasjon.For det er veldig lett å glemme,ikke gidde,ikke se verdien i det oppi alt stress og hverdagsmas som det er ofte nå til dags i mange hjem og familier. Men sommeren med litt ferie,mer fri og god tid sammen er en fin mulighet til å ‘gjøre’ noe kjekt sammen med barna og ikke minst lære noe fra ‘ min og våres’ barndom.

Det er kanskje ikke dumt å sette seg ned noen dager før,eller en uke o.l og skrive ned på et ark ting en vil gjøre,lære mer om m.m da kan en og forberede seg om det er noe som skal kjøpes eller finnes frem.

Og dette ville vi gjøre her en dag. Og på denne årstiden er det snakk om mange flotte bær som står så røde og fine i både åkrer og på butikker. Og det er både jordbær og bringebær. Og jeg har alltid vært vant fra jeg var liten att vi gikk på selvplukk av bær. Og vi rensket de,laget syltetøy og frøs ned. Men hadde og alltid glass med bær i kjøleskapet og god saft på flasker. Og dette er gode og koslige barndomsminner,og det er mange barn i dag som tror at syltetøyet og saften kommer fra en boks eller en flaske på butikken.  Og dette er jo klart noe som jeg synes er veldig kjekt å formidle videre til barna her.

Vi har ikke hatt mulighet til å få gått på selvplukk i en åker,men vi kom over noen veldig billige søte 2. rangs norske jordbær til bare 10 kr korgen en dag vi har på butikken,og de  egnet seg supert til syltetøy laging.

Og her synes de og at det er veldig kjekt å gjøre slikt.

Jeg husket alltid mamma laget både saft og syltetøy,desserter og grøter av ulike  bær og frukt. Og ingenting er bedre enn hjemmelaget altså.

 

Så her var noen av gjengen i gang med å renske og skjære opp bær.

 

 

Fine bær,ikke noe å si på det for en Tier pr.korg

 

 

Men noen bær var altså litt bløte,derfor var de perfekt til å lage syltetøy av.Joda smaking hører klart med.

 

 

Ei lita jente som og vil prøve seg….

 

 

 klart minstemor må være med og.Hun er en sånn som skal være med,prøve og få med seg alt det andre gjør…

 

 

Men det er ikke like enkelt å skjære med kniv da,men øvelse gjør mester…

 

 

 

Og det meste går med hjelp fra brødre

 

 

Og så omsider ble det syltetøy,vi rørte i sukker og litt sitron,da blir det en frisk og god smak.Litt syltetøystivelse hadde vi og i,og det smakte veldig Godt.Men vi må jo ha dette syltetøyet på noe.

Og her har gjengen de dager det har vært fint vær,vel de har jammen gått når det har vært kaldt og småregn og de ,å badet .For her hopper de uti uansett De.Er det sommer,så er det sommer. Ha ha

Så samme dag vi hadde laget syltetøy,var det litt sol ute,selv om det blåste,så ville de en tur å ta en dukkert.

Jaja det passet greit det da,for vi kunne bare steike en stabel med pannekakelapper å ta med,så kunne vi ha nyrørt jordbærsyltetøy oppå.Det var jo fin kveldsmat.

 

 

Så stas å bare leke med en bøtte,spade og sand…

 

 

Kos på stranden

 

 

De var der helt til sola gikk ned…joda de har det fint…

 

 

Og mens de badet og leket litt til,så var det å lage til litt ‘kveldsmat…

 

 

Og jammen var det godt med rørte syltetøy til de har hjemmelagede pannekakelappene

 

 

Og det var veldig godt med en presset halv sitron oppi syltetøyet.veldig frisk og smakfult

 

 

Og her falt virkelig jordbærsyltetøyet i smak,og etter bading smaker det nok ekstra godt.

Vi klarte å fylle ca 6 glass med syltetøy,men det gikk ikke mange dager før alt var spist opp.Ha ha

Men vi kommer nok til å lage flere glass og enda mer syltetøy,allerede nå har mange av de små barna funnet mye blåbær i skogen som de har spist med vaniljesaus til.Så de var veldig gira på å lage blåbærsyltetøy etterhvert  av blåbær og.

Uansett veldig kjekt at de får lære,se og smake hvordan bærene blir godt syltetøy.

Følg oss gjerne på Facebook : ‘Huset med de 11 barna’

Jeg synes det er viktig

 

 

Det er fortsatt sommer og skolebarna her i huset  har enda fri et par uker før de igjen setter seg på skolebenken. Men fra den dagen de hadde sommerferie er det mange uker fri. Og det er absolutt vel unt både for barn og unge.Ikke minst lærere.  Det er både krevende og kan være slitsomt for mange skolebarn å gå på skole, lekser,innleveringer,presentasjon,pugging,prøver osv,og man må prestere så godt man kan. Klart kjekt å lære men det kan og være tungt for noen. Uansett så er ferier innimellom skolehverdagen absolutt viktig og nødvendig. Ikke minst både tenke på gjøre og prøve noe annet enn bare tall og bokstaver selv om det er viktig det og. Det kan fint brukes og repeteres og i ferier og fridager.

Men så er det noe som jeg synes er viktig,egentlig synes jeg det er veldig viktig. Og det er å lære både barna og de unge å jobbe eller arbeide. Man begynner klart å ta barna med og innvolvere de når de allerede er små.De kan ta del i både støvtørking,røre i maten,lage boller,rydde leker i lekekassen,brette sammen håndklær,sokker m.m Etterhvert når de blir større få de mer ansvar og andre oppgaver,ta ut søppelet,støvsuge,vaske opp,vaske gulv,vinduer,klær,legge sammen klærne sine osv Og ta dette gradvis som en normalitet i hverdagen. En dag vil de stå på egne ben,ha sin egen hybel,leilighet,familie,hjem osv Og da er det så godt å ha med seg god gammeldags erfaring i ryggsekken hjemmefra.Det synes jeg er viktig i allefall,og det har vi og gjort hele veien for gjengen her i huset.

Men når de blir enda større de her barna så kan de og begynne å arbeide utad. Jobbe på butikk,male,hagearbeid,barnepass,lagerjobb,gårdsarbeid osv osv det er mange ting å gjøre. Ikke minst få et innblikk i yrkeslivet og tjene sine egne velfortjente penger.

Og da er altså denne årstiden og skolefri perioden en ypperlig mulighet til å kunne gjøre noe slikt av de største skolebarna. Og jeg er altså stor fan av sommerjobber. Og her i huset var jeg på størstejenta for en del år siden at hun skulle få seg en sommerjobb når hun hadde skolefri. Det er ikke alltid nødvendig å jobbe hele skoleferien,noe fri og pause må en ha selvfølelig,men noen uker,eller  en mnd kan de godt jobbe,gjøre noe, få erfaring og tjene sine egne penger.

Jeg for min del begynte allerede som 8-9 åring å passe barn,gå på trille tur og leke med de og var altså super stolt over å ha tjent min første 5 kroning.

Men sånn min første skikkelige sommerjobb det var da jeg var 11 år og begynte som jordbærplukker på en bondegård. Der var jeg 8 somrer på rad. Og jeg var så stolt den første sommeren da jeg tjente såpass at jeg kunne kjøpe min første rosa og hvite sykkel med 3 gir. Det var stort. Og ellers på den bondegården i løpet av de 8 årene var jeg med på å plukke bringebær,rips og solbær,og  poteter og gulrøtter om høsten,ikke minst være med i slåtten om sommeren,jobbet og med tømmer i skogen om vinteren som skulle bli ved og mye mer. Og det var alltid veldig kjekt å være der. I perioden var jeg og på to andre  bondegårder, der plukket jeg bare bringebær noen år,og en plass var det slåtten noen somrer.Noen somrer var jeg og med på å slå med ljå og hesje.Det er bare artig. Og premien var jo ofte å  få hoppe i høyet etterpå.  Ellers hjemme hjalp jeg til med husarbeid,både inne og ute.Om sommeren og noen ganger om høsten  hentet jeg og min bror  ofte ved sammen med pappa,etterpå måtte vi sage med motorsag vedkubber mens den andre stablet. Når broren min var i militæret var det jeg som måtte måke plassen om vinteren og sage med motorsagen og stable veden alene høst og vinter. Pappa var på jobb. Og  som 16 åring begynte jeg å jobbe i barnehage,( 4 ulike over noen år ) seinere på syke og aldershjem,( 2 ulike over noen år …) på hotell,( og to ulike…) satt i kassa på butikk ( også to ulike…) vaskejobb,kiosk osv innimellom var jeg og barnepasser for flere småbarnsfamilier.   Etterhvert tok jeg sertifikat innimellom alt og fikk kjøpt min egen bil,en grønn Opel Ascona. Det var og virkelig  stort altså. Da slapp jeg sykle 4 mil på den ene jobben…ha ha

Så jeg har bare gode opplevelser,erfaringer og minner fra  arbeidslivet som ung å se tilbake på. Dette var og en arbeids periode fra jeg var 11 år og til 19-20 år og veldig mye erfaring innom ulike yrker. Seinere da flyttet jeg som 20 åring til Bergen og begynte på skole der og tok hjelpepleien.jeg jobbet og da på et aldershjem innimellom skolen. Så møtte jeg pappen her i huset som 22 åring,giftet oss og så har det gått slag i slag…

Men alle de her jobbene har jeg ønsket selv å holde på med. Jeg har villet det og funnet de og selv. Jeg har trives med alle jobbene og var  veldig interessert i å jobbe med akkuratt de type jobber den gang. Jeg er og veldig glad for all erfaring enn kan ta med og for å ha prøvd ulike yrker.

 

Så da er det ikke rart at jeg er en stor tilhenger av at unge skal få arbeidserfaring og jobbe når de har mulighetene.For barn har godt av å lære praktisk arbeid og ikke minst  ta del i yrkeslivet. Det tjener de mye på seinere når de skal ut i arbeidslivet.

Men så er jeg og en person som liker å arbeide da,har alltid likt det og fortsatt liker å jobbe,være aktiv,gjøre noe m.m uansett hva det er. Er vel ikke rart at noen ganger pappen her lurer på om jeg driver arbeidsleir…ha ha

Men det er bare slik jeg er,og det er og sikkert derfor jeg kanskje kan ha så mange barn og,for jeg liker å rydde,lage mat,bake,vaske,ordne og styre på…ha ha men har og likt å jobbe utenom og tross mange barn.Men for all del vi er alle ulike og det er slik det skal være.Noen har ikke mulighet for å jobbe pga ufør eller sykdom m.m Men alle kan gjøre noe,og bare det er mer enn godt nok.

Så her har jeg altså vært ‘på’ barna angående dette tema og. Oppfordret,fortalt,oppmuntert og vært litt pågående når de er i tenårene at de kan få seg ‘noe’ å gjøre og jobbe med. Der vi bodde før utenfor Bergen var det noe som kommunen hadde Hver sommer som hette ‘Ung jobb’-der de hjelper unge f.o.m 15 år til å få seg sommerjobb. Det kan være alt fra butikk/lager hjelp,hagearbeid,barnehagehjelp,m.m

Da møter de opp i 8-1/2  9 tiden om morgenen og får utdelt jobber som er ledig. Det kan vare uker eller dager m.m Veldig flott tiltak for unge. Så der begynte de to eldste jentene første gang, og fikk div. jobb.  Ellers har vi og alltid tatt med gjengen her på ulike ting. Gutta her på no 14 og 16 begynte for 2 år siden med noe jobb om sommeren,i fjor fikk 14 åringen og en jobb som hjelp på et bilverksted. Lærte mye om å skru på bil,ellers var han assistent til mekaniker,polerte biler m,.m og fikk tjene seg noen kroner og få jobb erfaring. I år har de begge vært flere ganger i sommer i Hallingdal og hjulpet han mannen vi kom i kontakt med med mange ulike arbeidsoppgaver. (de kom igjen her nylig etter en ny arbeidsperiode) og skal tilbake igjen. (de har jo og vært der i vår flere ganger) Maling,snekring,hagearbeid m.m

 

 

En av gangene de var der å jobbet, var det snekker arbeid på gang.Veldig kjekt med all variert jobb en kan få med seg.

 

 

 

ja det er bare å jobbe på

 

 

 

 

Ei hytte som skal settes i stand…

 

 

 

Storbil eller trailer entusiasten vår var og så heldig å få være med en uke på jobb sammen med sjåføren han tidligere i år hadde arbeidsuke hos. Frakt og levering av lærum produkter.Da var det tidlig i seng og grytidlig opp.De har en last å levere.Men du verden så stas.Ikke minst bare det å kunne overnatte i ‘bilen’,det var stort.

 

 

 

 

‘vaskesjefen’ i følge sjåføren,  i full sving…viktig å rengjøre bilane…og godt med hjelp fra ungdommen.

 

 

 

 

Ellers Hun eldste her i huset jobbet videre som 16 åring på syke og aldershjem utenfor Bergen,og hadde jobb på to ulike sykehjem under vidergående skolen,og hele somrene. Siste årene nå på sykepleien, har hun jobbet på 3 ulike steder.

Nest eldste har gått på vidergående skole,tok et år fri fra skole og da var hun barnepasser for de to yngste her da vi jobbet  i 1 1/2 år  i bruktbutikken vi drev her tidligere. Ellers har hun tatt etter det noen flere fag med avsluttende eksamener. Nå har hun igjen begynt på noen andre fag og nettstudier,men jobber i Oslo på et bo og behandlingshjem/sykehjem sammen med hun eldste. (en av de 3 arbeidsplassene til hun eldste)

 

 

 Det er klart ekstra stas når begge søstrene er på vakt samtidig…Og ikke minst at storesøstra er sjefen…ha ha

 

 

 

ja de kan ha det godt på jobb og…ha ha

 

 

 

 

joda…

 

 

 

 Gøy på jobb,

ja noen ganger er det ekstra kjekke ting hun får være med på,selv om hun sier at det meste er kjekt.

 

 

 

 

 

joda her er det flere som har det fint på jobb… men det er jo viktig det og,for både miljø og trivsel !!!

 

 

 

Mestringsfølelse,og i tillegg når man treffer…

 

 

 

Og det siste nye er jo at nå har hun blitt valgt blant 6 andre søkere til å få minst 1 års vikariat stilling på gastro,og det synes hun var virkelig stas. Det er samme avdeling som pappen lå på. Og noen av kollegene husker spesielt ‘han’ fra Bergen,’han’ med alle de barna. ha~ ha  Så det er klart  stas !!!

 

 

 

ja dette er det sanne øyeblikk….det kan være hardt noen gang..!!!

men de liker det… ha ha

Greit å ta både T-bane og buss til jobb iallefall.

 

 

 

 

 

men ikke bare det at begge de eldste jobber i sommer i oslo,men eldstejenta vil i tillegg hjelpe andre selv om hun jobber. Og for noen år siden da vi bodde utenfor Bergen passet vi en sommer mange hunder og litt andre dyr som høner,kaniner m.m for folk som var på ferie,og det var noe som absolutt gav mersmak. Ellers har vi jo hatt mange ulike dyr oppover årene. Så de to eldste kom på at det kunne de og gjøre selv om hun eldste  bodde i leilighet i Oslo. Så de la ut annonse om å passe smådyr i bur som hamster,fugler,kaniner,marsvin m.m Og det strømmet på med tilbakemelding på folk som trengte pass. Så da ble det enda noen ekstra kroner å tjene,og koselige dyr å kose og snakke med. Så det er ikke noe å si på  kreativiteten  iallefall. ha ha

 

 

 noen artige undulater som likte daglig å fly litt ute,sitte på hode og gjerne hånden…Skravle var de og god på…

 

 

 

Emilie var og heldig og fikk komme dit å passe de ….

 

 

 

 

 

G…o…’      D…a….g

Absolutt artige fugler,men kan og være slitsomme,når de skravler i ett. Så godt når de omsider ble hentet,og alle de andre dyrene. !!! ha ha

 

 

 

 

Så over til de litt yngre her i huset. Vi har og noen barn som vil gjøre noe, og de har lyst å gjøre noe.

Og da må vi sette oss ned å finne på HVA. Først Hva de kan,hva de er god på og har erfaring med. Og hva de kan være som en hjelp til andre med. ikke minst hva liker de å gjøre.

Hun som ble nylig 13 år og ene broren på 9 år ville gjerne gjøre noe,gjøre en jobb og tjene seg noen kroner. Og hvorfor ikke. Jeg selv begynte jo i det små å jobbe i den alderen. Så det er bare bra det.

Nå vet jeg at gjengen  her er både dyrekjær og dyrevant,de er og vant med barn,søsken m.m Så 13 åringen og 9 åringen laget en fin lapp og skrev at de kunne passe både dyr og barn. Så gikk de på butikken og hengte den opp på oppslagstavlen der.

 

 

 

 

 

mange lapper med telefon nr på er tatt,og respons har det blitt.Og det er kjekt.

 

 

 

 

 

Nei for det gikk ikke så lang tid før en dame som bor borti bygefeltet her ringte og lurte på om de to ville passe deres 3 katter mens de var på ferie. De skulle gå hjem til de to ganger for dagen,gi de mat og kos. Ellers ta inn posten m.m  Og gjett om hvem som ble glad her da. Så hver dag både sykler og går de dit,gir mat  og koser med de tre store kattene.

 

 

 

 

 

 

viktig å gi kos når eierne er på ferie.Og så er de veldig kosete og da…skikkelig skjønne puser.

 

 

 

 

og t.o.m noen av småsøskene fikk være med å hilse på pusene.

 

 

 

 

 

 

De andre yngre her i huset vil jo og så gjerne tjene noen kroner og gjøre noe,så de begynte som i fjor, å samle flasker som vi hadde hjemme,ellers som de fant rundt om kring og putter på egne produserte sparebørser. I fjor klarte de å samle til en sykkelvogn. I år har de en annen plan, og bare etter turen på Gokart banen var det så fint og varm,så de fant mange tomflasker og bokser som var slengt på veien flere plasser. Bare på campingturen vi har hatt siste tiden har det blitt både saft og brusflasker hos oss,men og mange andre som de fant rundt om.Det har jo vært så varmt og fint så folk drikker da mer og da blir det og mer tomgods. Så de flaskene og boksene har de og pantet og puttet på ‘børsene sine’. Ellers er de gira på å kunne gjøre noe ekstra hjelp for å tjene seg noen kroner. Så da har de hatt litt sommer  jobb de og. 5 åringen synes dette er veldig stas da og synes det er gøy å tjene egen penger å putte på spareflasken.

 

 

 

Egne produserte sparebørser…ha ha

‘Man tager hva man haver…’

 

 

 

 

 

stas å kunne putte på egne tjente penger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook : ‘Huset med de 11 barna’