En innholdsrik, og litt ‘travel’ høstferie.

Her ligger vi altså en smule på etterskudd med mange ting. Og Grunnen er at det er så mye som skjer. Det er både utfordringer her og der, og mye ekstra uforventede og uforutsette  ting som dukker opp underveis. Og da blir liksom alt annet som var tenkt forkyvet . Men vi må bare ta ting som det kommer og gjøre det beste utav det,selv om flere ting skaper mye hodebry og mye ekstra.Men sånn er det,og slik er det for mange andre også.

Og livet går ikke på skinner, det har vi erfart igjen og igjen,det er mange motbakker,oppoverbakker og flere nedoverbakker. Men vi må bare jobbe mot å ha kursen rett,og at vi holder oss på veien.

Vi kan iallfall  legge bak oss en ganske så innholdsrik, men og litt ‘travel’  høstferie. Jaja travel og travel. Det var iallfall nok å gjøre kan man si.

For det var en god del vi fikk gjort og på denne uka gjengen hadde fri fra skolen.  Samtidig fikk og gjengen noen fine opplevelser. Og når det ikke er skole, er man og  mer fri til å dra ‘hit og dit’. For vi hadde tenkt ut, og hadde en liten plan på en par ting vi ville gjøre de dagene.

Første del av uka  tok vi turen over fjellet til Morfaren i Bergen. Han har et så veldig gammelt og dårlig kjøkken og har i mange år klaget på dette kjøkkenet.Og han skulle så gjerne ha skiftet det ut.Men det er jo ikke alltid like lett å få det gjort åleine. Det samme sa mormor og  da hun levde,at de skulle skiftet ut kjøkkenet. For den gang de kjøpte denne leiligheten for over 25 år siden, var det allerede et gammelt kjøkken der.Mulig de som bodde der før likte det.

Så vi tenkte at ,nå, skal iallfall vi gjøre noe med det. Og vårt motto er alltid, “Det vi gjør,er iallfall bedre enn hva det var”. Og da blir det allefall bedre…

Og tur til Bergen, betyr og tur over fjellet. Og nå i denne vakre årstid og med  alle de vakre høstfarger som finnes i naturen, er det mer enn nok opplevelse å få med seg på turen.

 

Naturen er som et fargekart på denne årstid.

Vi var så heldig med sol da vi kjørte…

Det er stille i luften.

 

 

 

 

 

 

  ja naturen er som et maleri…

 

 

 

Et do stopp på veien, der bjørneparken ligger,så da ble det er bilde med ‘store bjørn’

 

 

 

Gjengen vi hadde med,resten var igjen hos  de to storesøstrene

 

 

 

Fra Morfars vindu .

De ha veldig lyst på en tur på lekeplassen som har fått nye lekeapparat, men på dagtid er den ofte opptatt til barnehager og småskoler i nærheten.

 

 

 

 

Men så ble den ledig…. og der var det kjekt å være.

 

 

 

 

 

 

Vi hadde med oss en tilhenger/skaphenger østfra. Og den hadde vi først fylt opp med et kjøkken som vi skulle sette inn hos morfaren.  Kjøkkenet skrudde vi ned og hentet i Oslo på forhånd.

Og alle ville  være med å hjelpe  å bære det opp.

 

 

 

Ellers ble det en tur på Ikea for noen småting til kjøkken, b.l.a en ny vask/ rør og blandebatteri m.m

 

 

 

 

=g så var det å rive det gamle kjøkkenet ,å få det i hengeren og deretter kjøre det på søppelplassen.

 

 

 

 

 

 

 

Sånn såg Altså ene sida på  kjøkkenet ut før vi begynte å rive det ned. Noe som og tok tid.

 

 

 

 

 

Og dette er den andre siden av kjøkkenet

 

 

 

 

 

 

Og etter mye styr og enda mer styr, og tilslutt masse styr fikk vi altså omsider  ryddet ut av  alle skap og skuffer, og både  rivet og vekk med det gamle kjøkkenet.  Det gikk ikke helt knirkefritt kan man si, det  ble og noen utfordringer underveis, men  tilslutt stod rommet omtrent ribbet igjen.

Og så begynte steg 2 og jobben med å sette opp det andre kjøkkenet. Heller ikke det gikk helt lydløst for seg, mye styr og utfordringer underveis, men vi fikk det opp til slutt….

 

 

 

 

Noen hjalp inne,eller noen bare ‘var’ inne, for ute var det grått,regn,surt og kaldt.Sånn tyyypisk Bergensk vær  med andre ord…Men de to yngste trosser vær og vind og synes det var aldeles topp å være ute i ruske været de….

Ikke så ofte de hadde slike vanndammer på østlandet…næmlig!!!

 

 

 

 

 

Og så omsider fikk vi på plass det viktigste, sånn at  Kjøkkenet fungerte på alle måter iallfall. Nytt kjøleskap ble det og.  Noe listverk her og der rakk vi ikke ,før vi måtte kjøre østover igjen…men det får vi ta igjen neste gang.

 

 

Slik ble altså den ene siden….

 

 

 

 

 

Og slik ble det på den andre siden.

 

 

 

 

 

 

 

Perfekt… nei langt i fra. Men det var uansett bedre enn hva det var, og det var det viktigste. Morfar synes nok og at det ble bedre enn hva det var iallfall,  (vi glemte faktisk å spørre) og så får vi gjøre  ferdig de  andre ‘finisher’ senere,en annen gang vi kommer. Han fikk iallfall både ny vask, nye rør og ny spring. Og skap og skuffer ble mer funksjonell en hva det var før.


 

Så da var det bare å sette kursen tilbake østover,for vi hadde et oppdrag til å fullføre før uka var over. Over fjellet tilbake var det både grått og regnfylt,vi kjente t.o.m noe kaldt i lufta som vi fikk hilse på på toppen av fjellet.

Men veien vi tok tilbake var via Hardangervidda og ‘Måbø dalen’. Og der er det bratt,men og flott å skue nedi dalen. Så det ble et lite ‘do-stopp’ ,og da kikket vi ned i dalen….

Og så ville gjengen se ned der og. Tross grått og regn, er det  et fascinerende og flott skue…

Ikke minst mange fine høstfarger i skråningen.

 

 

 

 

 

 

 

‘ojjjjj… det var høyt ned det… uææææ…det kiler i magen’

 

 

 

 

 

De hadde stengt flere plasser pga sikring av Evnt ras…

og tenk en dame hadde falt ned her en gang… Ja det er skikkelig skummelt.

 

 

 

Ikke alle ‘ser’ Hotellet som ligg på toppen der til høyre, men der oppe er det nok en flott utsikt.  Men det får vi ha tilgode til en annen gang vi er forbi.

 

 

 

 

 

 

Mens vi kjørte  videre og oppover kjente vi at det ble kaldere og kaldere,og noe  ‘melisdryss’ kom til syne på de høyeste toppene…

 

 

 

 

 

Og biler som kom imot såg litt ‘frosne’ ut, så da skjønte vi at på toppen var nok det ‘hvite fra himmelen’  som hadde  falt ned og truffet både  biler og bakken.

Og det stemte, temperatur måleren i bilen ble lavere og lavere jo lenger vi kom opp. Og bakken ble mer og mer hvit.

 

 

 

 

 

 Det var tåke/skodde, sterk vind, snøstorm, og  et null føre, men tross det, var det samtidig  også noe fint ved det ,  liksom….

 

 

 

 

 

Og på toppen hadde det ‘hvite’ dalende fra himmelen lagt seg på  både bakken og veien, så her var det bare å kjøre veldig rolig.

Det var altså noe ‘vakkert’ på toppen også…

Nesten som et vinter maleri….

 

 

 

 

over Hardangerbroen,

der var det både vått og grått…

 

 

 

 

 

Det hjelper også  med litt ‘Gotteri på lur’ på den lange veien…’kjærlighet på pinne’….

 

 

 

 

Da forlater vi vestlandet for denne gang. Det ble bare en liten snartur, men vi fikk no gjort noe der da…

 

 

 

 


 

Egentlig skulle vi kjøre direkte videre ,for vi skulle dra til hun eldre,enslige  damen som vi tidligere hadde vært for å hjelpe med å gjøre ferdig en stue oppi gjestehuset hennes.Vi har og tidligere hjulpet med å gjøre noe forfallent hagearbeid der,noe husarbeid  m.fl.ting

Men vi måtte rett innom der vi bor akkurat nå, på veien, for å hente noe kler, og noen andre barn  som ville være med m.m

Og så la vi i vei videre.

Joda høsten har kommet langt den veien og…På andre siden av østlandet.

 

 

 

 

Og her var himmelen blå og solen skinte, selv om det faktisk var frost en morgen. Men litt utpå formiddagen når solen fikk varme litt, var gutta i full gang med det de hadde gledet seg mest til. Å få jobbe i hagen, klippe plenen osv…

 

 

 

 

 

Men så skulle den største storebror komme, og det var veldig stas, for han er jo i militæret/flyvåpenet i Trondheim for tiden, men denne langhelgen hadde han fått perm og noen dager fri. Han skulle nemlig hente bilen sin og kjøre den nordover, for han ville ha bilen sin der oppe og bruke den innimellom fridager feks helg m.m

Og da kom han og  samtidig bortom oss en tur, for han skulle hjelpe å få klippet den store plenen og hagen med plen traktoren.

 

 

 

 

De andre gutta sjekker plen traktoren til storebror kom.

 

 

 

Og endelig kunne storebror hjelpe

 

 

 

 

 

Og såååå stor stas når lillebroren fikk sitte på noen runder med storebroren.Ja det var stort

 

 

Det  var og et område bak huset som det skulle klippes ned noe gammelt ugress.Men denne gjengen synes det var så gøyt å  være hagearbeidere,så de ville og både rake vekk rusket og rasket. I drivhuset var det søte ,gode og modne vindruer…De hjalp vi og å høste.De skulle lages saft av.

 

 

 

Noen store greiner som skulle kuttes. Ja den gjengen her kunne nok bodd i en hage,de synes det er så stas å være ute å hjelpe.

 

 

 

 

14 åringen i full gang ….med kantklipperen. Ja det ble så fint over alt. Og klart til vinteren kommer.

 

 

 

Og innimellom morsomt hage arbeid,og at storebror hadde klippet plenen med traktoren, måtte gutta ha noen fotball kamper…Det er og noe de liker godt

 

 

Og det er mye annet interessant  å oppdage i en hage….

 

 

 

 

I en hage er det og et dyreliv å oppdage ,og noen kan man t.o.m fange og klappe på .

Og druene  fra drivhuset var veldig søte og gode.

 

 

 

 

I mens gjengen var ute og hjalp storebror i hagen,var mammen og pappen i Gjestehuset for å ferdigstille det rommet vi begynte på for en god stund siden. Det har kun blitt tatt over tid, g når vi har vært der.

Det var jo egentlig et verksted dette rommet, Men siste årene vært en  lagringsplass.

Fra før i gjestehuset var det gang,bad,to soverom.Men ingen stue/kjøkkenkrok.

Og det var det som var ønsket med dette rommet.

Vi ryddet det,og vi slo ned en vegg,åpnet til gangen,Satte opp veggen på andre siden av rommet. Vi la nytt gulv og har sparklet,malet og stengt en dør m.m  Og hentet noen ting fra ombruk,gis bort,loppemarked og bruktkjøp m.m og møblert rommet.  Det som gjenstår er enten en sofa,eller to lenestoler. Hun som vi har gjort dette for ,har ikke helt bestemt seg. For mulig hun skulle få en liten sofa i et av soverommene og sette inn et tv der. Eller  ha to store lenestoler  i stue delen.

Og så ble det og en kjøkkendel.

Iallfall nå blir gjestehuset et koselig og fint sted for gjester,og besøkende,ellers vil hun selv bruke stua til et annet prosjekt.

 

Og det hører selvfølgelig alltid med et før/ etter bilde.

 

 

 Rommet i gjestehuset var kun et oppbevaringssted,der rot stues inn de siste årene.Slik det kan være hos flere andre folk

 

 

 

 

Men absolutt et utgangspunkt til at noe kan gjøres og forandre til noe bedre

 

Etter:

 

 

 

 

En krok til et skrivebord,der stengte vi en dør som gikk ut.

 

 

 

 

Ene langsiden fikk en liten kjøkken avdeling…

På høyresiden skal det settes opp et kjøleskap på sikt m.m

Skapet til høyre var blått, men  det har blitt malt hvitt.

 

 

Gangen var gul og tom.

 

 

 

vinduet var brunt,det er malt og gardiner og liftgardin er hengt opp

Borte med veggen kommer det enten en sofa,eller to lenestoler…

 

 

 

Hun som vi har hjulpet,ble iallfall veldig fornøyd,selv om det er et par listverk m.m her og der som skal tas igjen etterhvert.

Vårt motto igjen: Det var iallfall bedre enn hva det var…

Og det ble det. Nå kan det fint være gjester der,noen kan bo og overnatte der ,og hun sine prosjekter m.m

Diverse som er hengt opp og satt sammen…

 

 

 

 

To Høst jenter

 

 

 

 

 

Da er høstferien over, og vi skal sette nesen videre mot skolen og  ‘hverdagen’ igjen.

 

 

En morgen frosten var kommet, og det var rim på bakken,

ja nå  nærmer det seg vintermåneden november med stormskritt.

 

 

 

 

Dessverre mørkere om ettermiddagen nå, men vi får nyte de fine gule og røde blader , og naturens fargekart litt til før de helt forsvinner for godt.

 

 

 

 

 

 

På vei tilbake….

 

 

 

 

Siste dag i høstferien,

solen gikk ned her øst…

Og det er eldste jenta som har fanget øyeblikket….

 

 

 

 

På skolen til minstemann har de og hatt om høst,og han har malt noen fine  høst bilder på skolen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da ønsker vi herfra ,Fortsatt fine høstdager til dere alle der ute!!!!

 

Følg oss gjerne på Facebook: ‘ Huset med de 11 Barna