På oppdrag over Fjellet.

 

Da har vi allerede kommet godt uti en ny uke og her  legger vi bak oss en lang helg,og det har vært en lang helg med full fart fra morgen til kveld.  Iallefall for noen. Resten av gjengen hadde det nok mer ‘kos’ denne helga,tenker jeg,nesten sånn at det ble nesten kjedelig til tider visst nok. Så da har de hatt det rolig iallefall kan man si. Men for oss andre ble det altså, som Sagt mer ‘jobb’.

Vi pakket litt alle her i huset  før denne langhelgen og 1.mai helgen,for vi skulle nemlig på en tur. Vel  for noen ble det kun tur,for noen andre ble det litt annet enn bare en tur.

Som vanlig må jeg bare begynne på begynnelsen for å få med alt.

Nå er det slik at morfaren til alle barn her i huset bor i leilighet i Bergen og i et borettslag med mange andre leiligheter. Nå er det begynt å bli ganske gammelt  og borettslaget hadde bestemt at byggene med alle leilighetene skal renoveres. Det skal nok både isoleres,skiftes vegger og da også vinduer.Dette vil nok bli en stor og omfattende jobb og ikke minst dyrt. Så leien vil  øke ganske mye for de som bor der-

Iallefall skal altså b.l.a vinduer skiftes,og morfar gruet seg litt til ‘jobben’ med å rydde på rommene m.m i leiligheten. I tillegg når   han ikke har vært helt i form siste tiden,så ble jo klart dette litt ekstra tiltak å begynne på. Og spesielt på rommene der  vinduene skal skiftes, står b.l.a  en del ting,noe igjen fra da mormor levde, og litt ting  fra da de to eldste jentene bodde der et par år mens de gikk på vidergående skole i Bergen . Det er ting og tang som hoper seg opp hos alle . De som jobber med å skifte vinduer i hele leiligheten, må  gå og stå utenfor / innenfor leilighetene,og da må de ha fri sone og plass.  Så  jeg sa at dette kan han klart få hjelp til å ordne. Vi kan ta turen opp til han når det her ‘verste’ korona avstengingen avtar litt. Nå er jo hytte forbudet oppheves,så folk reiser litt mer nå. Spesielt  denne langhelgen har mange nordmenn vært på tur.

Så da fant vi ut,ikke så lang tid i forveien, at vi kunne ta turen å hjelpe med å rydde m.m,og da passet det  denne langhelgen 1.mai. De som  skal begynne  å skifte  renoveringen begynner innen kort tid.

Så da ble det bestemt at vi skulle ta en tur til Bergen for å ‘jobbe’- så det var ikke noe ‘tur’ eller noe besøk vi skulle på denne gang,men altså på et jobb oppdrag.

Og når vi skal på et slikt oppdrag vil vi helst ha minst mulig av gjengen med. vi er ikke der for å besøke Morfar eller være på en familie tur. Vi er der for en hensikt. Så 4 av  barna ble bestemt skulle være med. en 15 åring,ei storesøster,8 åringen og minstemor. Og dra bare 6 personer er ganske så unormalt for oss.  Klart alle hadde lyst å være med,men det var altså ikke noe familietur. De andre 5 skulle få være i Oslo sammen med de to eldste jentene. Klart det var jo også stas,men en tur til Bergen synes de og er kjekt. Men det får vi bare ta igjen en annen gang.

Så noen ting  ble pakka ned. Planen var å kjøre rett etter skolen var slutt for å få mest mulig tid. Vi var jo veldig heldig for den dagen  vi dro,hadde 6. klassingen   mat&helse.i hjemmeskoleoppgave. Han skulle lage  noe fra rester han fant i kjøleskapet.Tema de hadde var både datovarer og restemat m.m Ellers at det kastes svært mye mat,store mengder hver dag, og det kan vi alle gjøre noe med. Her i huset er vi ikke del av den statistikken,vi bruker mye restemat,datovare og kaster ingen mat.   11 åringen  bestemte seg for å lage pizza boller/snurrer. Han  fant litt her og der som han skulle ha på pizza bollene. I kjøleskapet fant han  en halv løk som lå der fra tidligere. Noen pølser fra en dag før det var potetstapp og pølse til middag.,en litt vissen vårløk, en halv paprika, noen osteskalker,en pk sopp som nesten sa ‘takk for seg’.Og noe tomatsaus rester. Så da var det bare å lage deigen og lage fyll av restemat. Så da fikk vi med oss pizza boller som niste på veien. Det var klart  fin niste mat som vi kunne ta med.

 

 

 

Heldige oss som fikk gode nysteikte pizzaboller med oss…

 

Da vi startet å kjøre var det bra vær,men når vi nærmet oss noen høyder og fjelloverganger ble det skodde,snø/sludd/regn i luften og surt og kaldt. Men selv det kan faktisk ha sin sjarm. Når vi kom helt på fjellet var alt  hvitt og dekt av snø. En del sterk vind og ganske tett snøkav. Noen fjelloverganger hadde kolonne kjøring og ingen fikk komme med sommerdekk i alle fall. Vi valgte en annen vei som ikke er så veldig høye fjell ,selv om det blåste kraftig,var snø og glatt på veien. Ikke minst til tider kunne man knapt se veien som snøen fyker rundt. Men det gikk bra,vi kjører forsiktig og kom oss over.

 

 

 

 

 

 

På vei nedover måtte vi ut  å se på den flotte utsikten ned. ja her har vi kjørt mange ganger…Og like fint hver gang,selv om det er smalt og svingete veier

 

 

 

 

 

 

Men det gikk bra og vi kom oss omsider frem til Bergen og morfar. Dagen etter var det bare å brette opp ermene.Alle gardiner i alle rom ble tatt ned og vaskes. Vinduer i alle rom ble vasket,det tørkes støv både her og der, rydde både papp og plast,støvsuges osv. …Rett og slett en real vårrengjøring. Og det er rikelig med hjelp å få av de 4 som var med. Alle bidro også pappen.

 

 

to konsentrerte jenter som hjelper med vindusvask og støvtørking,viktig å holde tunga beint i munnen… ha -ha

 

 

 

 

15 åringen er en flink og arbeidsom ungdom. Han stod på og jobbet. Han fikk i oppgave å kaste søppel og bryner seg litt på søppelsjakta. Bare så det er sagt ,så gjorde  han en feil dagen vi skulle dra tilbake. To poser med skittentøy som skulle i bilen kastet han i sjakten. Han trodde det var søppel… ha ha Jaja det går alltids å få tak  på sokker og klær igjen. Då er man ivrig kan man si…

 

Han tok ellers er skikkelig opprydding med kosting m.m på Altanen,så nå ble den ren og fin også

 

 

med nyvaska gardiner i alle rom og vårvask ble det en frisk og god lukt…fint vær var det og. De yngste var mye ute med storesøster og.

 

 

 

 

 

 

og mens mammen stod på med vask og rydding ble det og både tegning for minstejenta og litt skolearbeid for 8 åringen. Og heldige hun som fikk god hjelp av morfaren.

 

 

og flink storesøster som kammer håret på lillesøster…

 

 

Dagen etter hadde vi et nytt prosjekt på gang. Saken er det at for to år siden skaffet vi en flott sofa til morfar. Den han hadde fra før var skikkelig gammel og trengtes å skiftes ut. Den ‘nye’ sofaen var flott på alle måter,men morfar synes den var alt for lav å sitte i,for han er ganske høy og har lange bein. I tillegg var den alt for myk å sitte. han ønsket mer enn fastere sofa. Dette har har nevnt noen ganger,og vi tenkte at denne gangen skulle vi fikse dette. Vi fant en ny ‘fastere’og høyere sofa,og den gamle fikk vi lagt ut for salg. Og dermed ble det ‘sofa bytting’- En ‘ny’ sofa skulle hentes og den ‘gamle’ skulle selges. Og Pappen og 15 åringen jobba godt på med dette…og tilslutt fikk vi inn den ‘nye’ og morfar ble godt fornøyd. Som han sa ,så var den andre ‘alt for moderne’ for han…

ha- ha

 

 

 

Og den ‘gamle’ sofaen skulle altså selges.Vanligvis henter folk det som de kjøper.Men denne gangen ble det et unntak. Vi hadde planer hele tiden å ta en tur ut på graven til mormor og plante noen sommerblomster. Nå var det mange måneder siden det hadde vært noen der å plantet,morfar har ikke vært i form og har ikke orket det. Så da kunne vi ta den turen å gjøre det. Men så viser det seg at de som ønsket å kjøpe sofaen bodde i området ,så då sa vi at vi kunne ta med sofaen samtidig. Vi har stor bil og skulle utover samme vei. Det ble de klart veldig glad for.

Men først altså en tur innom graven til Mormor for å plante noen blomster.

 

 

 

8 åringen er veldig engasjert i å både plante,vanne og stelle med mormors grav. Hun sier hun savner mormor ,selv om hun bare var baby når mormor døde og husker ikke noe av henne. Men hun sier likevel at hun savner henne og ønsket at hun levde og at hun kunne gi mormor en god, god klem.

 

 

 

så nå ble det fint igjen på graven,og 8 åringen ble godt fornøyd….

 

 

 

 

 

 

 

Vi kikket litt rundt på andre graver,før vi måtte videre. En gang seinere skal vi se mer både på mine besteforeldre og onklene mine (mormor sine brødre) sine gravsteiner.

 

Absolutt veldig fint her på kirkegården.

 

 

 

 

 

Og så skulle vi levere sofaen. Familien som hadde kjøpt den hadde nylig fått nr. 7 . Det synes jo klart vi var stas. Kjekt at det finnes flere i dag som velger å få mange barn. De hadde og hørt om oss,for vi hadde vært i avisen et par ganger lokalt der. Pappen her  kjente og igjen pappaen der ,for han hadde vært en trofast stam passasjer på bussen han kjørte i mange år. Så de trengte altså litt mer sitteplass siden de nå var blitt 9 i familien.

 

Når vi skulle kjøre tilbake til byen for å jobbe videre etter å ha levert sofaen,sier pappen at vi kunne kjøre en  litt annen vei tilbake.For da kunne vi og samtidig stoppe og si hei til Farmor og Farfar på veien. Selv om de ikke visste at vi kom den veien,så regnet vi med at de var hjemme. Og det var de,og ble glad for at vi stoppet noen minutter og hilste på. Vi får heller ta igjen et besøk når vi skal nedover alle på en tur. Nå ble det for å ‘jobbe’ og hjelpe morfar – joda det skjønte de godt.

 

 

Men de her jentene de såg noe fint utenfor huset til farmoren og farfaren. De måtte løpe bort til gjerdet. En super koselig,koset og leken sau…eller egentlig var det et halvvoksent lam… ha- ha

den var veldig artig iallefall,hoppet og danset.

og så måtte Minstemor  prøvesitte hjorten farfar hadde i hagen sin før vi dro inn til byen igjen.

 

 

 

 

Tilbake ble det enda mer arbeid.Da kjøleskapet ble vasket fant vi kremfløte som hadde gått ut på dato, ellers ble det funnet frem litt annet som hadde dårlig dato og resultatet ble en ostekake. Synes vi fortjente en kake…ha-ha neida morfar er veldig glad i kake og det har jo vært både farsdag,påske og snart er det bursdagen hans,så han fortjener virkelig kake. Ikke har han vært helt bra heller den siste tiden…

 

 

 

 

 

 

men dagene går fort når man vasker,rydde og jobber på. Ikke ble vi helt ferdig heller med alt av sortering,det er en del skuffer og skap som må gåes igjennom,slikt tar tid.  Ikke alt av vasking ble gjort som jeg hadde tenkte heller. Men,men  mye fikk vi gjort iallefall,og regner med morfar ble glad for det da.

 

Så da sier vi hadet til Bergen for denne gang…

 

 

 

 

 

Og planen var å ta en annen vei til bake,som inkluderer ferge. Det var  fint vær og meldt og sol på fjellovergangene.  Mye vakker natur på vestlandet. Veldig godt nå  og at det er lenger lysere kvelder,så man kan se mer av  den flotte naturen. Høye fjell og fjorder.

 

 

 

 

 

vi kom  ca 5 minutter før fergen skulle dra,og her synes de av gjengen vi hadde med oss,at det var stas å ta ferge. Det er en stund siden sist. Pga korona viruset,så kunne man ikke gå inni fergen,men vi var ute vi og såg på fjellene,de danset og hoppet. Det blir fort mange og lange  timer i bilen,så absolutt godt å bevege på seg.

 

 

 

 

 

 

Men med småunger i bilen,blir det uansett noen småstopp,og da må vi ut å  strekke på beine og ta bilde av fossen. Låtefoss heter denne og ligger utenfor Odda.

 

 

 

 

 

 

Og etter noen timer er vi på fjellet. joda værmeldingen var rett. fjellet er så  flott, mye snø,vi så kun pipe og litt tak på mage hytter,det er blikkstille og  landskapet er totalt urørt ,,,sååå  utrolig fint…

 

 

 

 

 

 

 

Og da måtte det bli et lite stopp igjen,og noen bilder måtte foreviges

 

 

 

 

 

 

 

sååå vakkert ….

 

 

 

 

 

ja her kunne man stått å skuet utover i det uendelige….

 

 

 

 

 

 

men klokken går og vi må videre.

Alltid  godt å ha med seg  bamse og dukkevenner  når man drar på lang biltur

 

 

 

Ja nå ble det veldig mange bilder her,men et par til på slutten får det bli,for de som måtte reise til Oslo til storesøstrene har jo og gjort litt der. De har vært mye ute,vært på lekeplasser m.m Så de hadde og hatt noen fine dager der,Så de kan jo ikke glemmes …

 

 

 

 

Så da har alle fått ‘lufte’ seg litt i helgen som var,og storesøstrene var sikkert glad for å sende tilbake noen søsken,de ble iallefall glad for å se oss andre igjen. ha-ha  🙂  Men ikke minst godt å få gjort litt hos morfar også.

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook : ‘ Huset med de 11 Barna’

 

10 kommentarer
  1. Hm…såg efternamnet på din mammas gravsten…har du möjligen släkt i Ålesund??

   (Du borde kalla dig professionell när det gäller kakbilder…övning ger färdighet som det heter….!😀)

   Alltid vackert i Norge…

   1. Min bror bor i Ålesund-ellers er det bare min pappa som har det etternavnet Hatletvedt. Det kommer fra Farfar som kom utenfor Bergen. Men Min bror giftet seg med ei fra Ålesund,de kjøpte hus og bor der. Ellers er det navnet litt over hele landet for det er kusiner m.m som tar det videre,
    ha ha nei er langt i fra god på kaker…liker best det som er rundt baksten,som gamle skatter ,service, og blomster ikke minst. Men min søster som bor i Uppsala hun er proffesjonell,og har egen kake side på instagram. hun laget bryllupskaker og til alle annledninger. Men tror nok ‘tid’ er et nøkkel ord..hun har nok brukt mye tid og har mye tid. jeg bruker tiden mye på barn og familie. Men klart øving betyr mye. 🙂 🙂 🙂 🙂

    1. Jo jag känner en med just det namnet, ingift…(vill inte komma med namn här på bloggen…) men det måste troligvis vara dom jag tänker på…men jag har inte haft kontakt med henne på många många år…ibland är världen liten😀…o så är det ett ovanligt namn också.

     1. det går veldig bra angående navn… :=) så kul då at du vet hvem hun er. Nei ikke mange med det navnet. ja noen ganger er verden liten. har et bilde av henne her inne på bloggen,da vi var i Sverige i bryllup til min niese. Da var hele den familien der. 🙂 Må bare gi beskjed om du vil ha kontakt,eller bare si hei. Hun er på instagram under det navnet

  2. Blir så glad og varm om hjertet når du deler slike innlegg på bloggen. Medmennesklighet er nær ved å dø ut føles det til tider. Da er det så herlig å lese innlegg som dette. Dere er en fin gjeng❤

   1. ååå takk snille gode deg, for alltid gode og oppmuntrende ord. Vel må jo bare si at vi vil jo ikke formidle dette for å lage noe ‘skryteinnlegg’. Har nok sagt det før og… ha-ha men det er nok sant i det du sier. og spesielt i den tiden vi har vært inni og er inni,så blir avstanden lenger. Får håpe ting endrer seg til det bedre,og at folk kan innse og lært at det er viktig å bry seg mer om hverandre nå enn før. 🙂 🙂 skal ikke alltid så mye til. 🙂 fiiin helg til deg og dine.

  3. Har selv mye slekt på den kirkegården. Fint der, så stille og fredelig. Trist at din mor døde fra dere. Sikkert ett stort savn.

   1. hei du. ja utrolig fin kirkegård,absolutt stille og rolig. ikke minst flott natur. Har liksom alltid likt Meland og steder rundt der. så kjekt da at du er litt kjent i området, og har noe slekt der. Kunne sikkert gått timesvis på en kirkegård,er såmange historier der. Ja det var trist når mormor/mamma døde,det skjedde så brått og uventet(hjertet) så ingen fikk sagt farvel. det er og veldig spesielt å misste mamman sin…det er liksom mamma… Og hun var så glad i alle barna,hun var så glad i barn generelt. Mormor var favoritt. Så hun er godt gjemt i hjerte og savner henne mange ganger…Men vi har et håp og en tro at vi skal sees igjen. Synes det er viktig at barna ikke glemmer henne heller. :=) :=) fin helg til deg

    1. Ja Meland er veldig fint. Litt for mye utbygd for oss som liker det litt mer landlig. Begynner og ligne mer på Åsane nå. Perfekt på alle måter her i Bergen, bortsett fra regnet og det ustabile været, som dere sikkert vet alt om 😊 derfor har vi lenge vurdert selv og flytte “over fjellet” også. Var det også en av grunnene til at dere valgte Østlandet? Ser ut som dere har det fint ivertfall, håper det ordner seg med hus også. Det er ubeskrivelig trist og miste sine nærmeste brått. Men det hjelper klart med troen på at vi treffes igjen og at de som dør fra oss har troen også med seg

     1. Jaaaaaa er så sant. trist at det skjer over alt no. Det bygges ut, og natur og landskap ødelegges. Er stadig noe nytt når vi tar turen. Det ploppes opp nye brede veier og byggefelt. Bare strekket fra Frekhaug og utover mot Rossland er enormt bebygget siste årene. Ukjennbart flere steder. Ja vi liker oss og best på landet og det landlige liv. Det var det vi fant først når vi flytta fra Knarvik fra et byggefelt. Og fant det på Myking. Men trivdes aldri der. Så vi tenkte 2 år før vi flyttet å bare gjøre noe annet. Bare rett og slett selge og dra fra hele Hordaland og vestlandet. Gjøre noe nytt og annerledes.Og været var vel bare en bonus vi fikk med. Men er helt topp med så mye tørt og fint vær. Har slitt ut en del regntøy oppover årene. ha-ha Vi er jo så mye ute og på turer at det passer perfekt meg bra vær hele året.Og ganske tilfeldig faktisk at vi valgte østlandet. Men vi gikk igjennom tanken på både sør,nordover og lenger østover mot Sverige m.m Men østlandet ble valget. Men lite visste vi at bare like etter vi flytta ble pappen syk og ble innlagt her nede. Og alle huskjøp,husdrømmer og banklån m.m falt i grus. Utrolig kjedelig,for alt endret seg enn vi hadde tenkt. Men vi må likevel se lyst fremover,ikke gi opp,men ha fortsatt håp og troa med. Men vi angrer aldri på at vi tok valget å flytte,ville angret om vi ikke gjorde det. ser og at barna trives godt her øst og. spesielt kjekt når eldste jenta kun kom inn i Oslo på sykepleierskolen.Men klart pappen her i huset kunne alltids flytta oppover til vestlandet,men han har til nå resten i mot seg.. ha ha MEN anbefaler virkelig å flytte. Er klart et stort valg å ta,men synes mange flere kunne våget å løsrive seg litt innimellom. SÅ GJØR DET !!!! ha ha

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg