‘alt vil bli bra’,eller vil ‘alt bli det’?

 

 

Det er noen tanker som  har sust forbi noen ganger,men har ikke helt brukt tiden så mye å tenke på de. Inntil en dag jeg så noen skrev litt akkurat om de tanker som hadde streifet forbi.. Da tenkte jeg mer på  det og og ble veldig enig i det denne damen hadde skrevet. Hun fokuserte på dette som mange barn har tegnet og skrevet i de siste uker når denne korona pandemien har herjet mange land og byer i verden om at  ‘alt skal bli bra’. Barn har tegnet regnbuen og skrevet ‘alt vil bli bra’. Mange har tegnet på vegger,asfalt ,plakater m.m  noen har hengt i vinduer,noen ute, Et håp om at ‘alt vil bli bra’. Og i utgangspunktet er det absolutt et fint tiltak å gjøre,farger og gode ord  kan glede  oppi mye kjedelig og trist for mange rundt om kring i verden både voksne og barn. Men denne damen, hun skrev altså  enkelt og greit , ‘vil alt virkelig bli bra?’ Gir vi et håp eller falske forhåpninger til våre barn når vi støtter dette at ‘alt vil bli bra’.

Og ikke har vi verken tenkt eller fokusert så mye på dette her i huset iallefall. Det har vært så mye annet vi har gjort og vært opptatt av og med. Men skolebarna her har likevel fått med seg dette som mange  barn har tegnet og skrevet rundt om.  Noen av de fikk og helt i begynnelsen mulighet til å være med på å tegne og skrive om dette temaet visst de ønsket det.

Men jeg har vel funnet ut etter litt grubling og tenking at, ja,faktisk så kan denne damen som skrev litt om dette, ha  rett. Gir vi våres barn falske forhåpninger når vi sier at ‘ alt vil bli bra’?. Og vil det virkelig bli bra?.Og hva er det som vil bli bra egentlig? Klart hensikten med hele dette ‘alt blir bra’ ideen var at når denne korona pandemien en gang  er over vil alt bli normalt igjen, at ting vil bli bra igjen. Alt blir som før.

Barn er barn og oppfatter ting rett frem, kanskje noen tror at livet  fremover blir bra. Alle skriver og tegner jo det. Ja det var i forbindelse med denne pandemien det,og det har kanskje noen barn skjønt. Men noen barn kan jo og tro at det gjelder hele livet liksom,eller  at det skjer med en gang. At livet byr bare på alt som er bra. Og blir det egentlig det.? og bare dette med pandemien,blir alt virkelig bra etterpå?Nei,det blir ikke det. Mange barn kan ha misstet en bestemor eller en bestefar,både her til lands og i andre land. De kan være triste i lang tid,sorg kan vare en stund det.Så alt vil jo ikke bli bra.   Så er det sannheten barna får høre. Vi voksne og store barn/ ungdommer vet jo at livet er ikke alltid like enkelt,om det er med eller uten denne pandemien. Livet byr på utfordringer,vanskelige valg og man vil møte ulike situasjoner som ikke er enkle alltid. Det gjelder like mye barn som voksne. Livet er faktisk tøft noen ganger. Barn kan ha det både vanskelig og vondt i hverdagen, på skolen,i familier,blant venner,uten venner,de bli skuffet og såret. Ellers ulik stress og press som jeg skrev om en gang kan ramme de. Lurer vi de og oss selv når vi forteller barna at ‘alt vil bli bra?’ Er det en uvirkelig eller virkelig verden at alt er bra.?

 

 

 

 

Ja men det gjelder jo denne pandemien da, sies altså det. Og det var jo derfor som sagt denne ideen kom, for å gi og spre litt håp og glede oppi alt som var trist,død,smitte, frykt,bekymring,at byer og land ble nedstengt,skoler likeså, og barna måtte være hjemme.Klart mange synes det var trist å være uten et sosialt liv,venner,familie,fritidsaktiviteter eller  bare kjenne på friheten å dra der/ hvor  man vil.  Og disse ordene,fargene og ikke minst regnbuens symbol på håp kan gi litt glede og trøst.

Men så har altså skolene åpnet opp igjen,iallefall her i landet. Og det var altså småskolen som først fikk begynne. Vi har en småskole elev her i huset som tenkte når han hørte de fra 1.- 4.klasse skulle begynne igjen.,at ‘ja dette vil bli bra, det vil bli bra å begynne på skolen igjen’. Ting vil nok omtrent bli som før’. Og selv om det ble både informert og sagt på forhånd at alt vil faktisk  ikke bli som før. Det er mange strenge regler og regimer man må gå etter  for å hindre og unngå noe smitte eller smittespredning.Og spesielt dette med hyppig vasking og holde avstand  Og hva vet vel barn så mye om dette- de har ikke opplevet en slik situasjon før og tenker at joda, bare vi får begynt på skolen igjen,så blir alt så bra.Og vasking skal vi alltids klare,holde avstand og.  Det er jo det som alle har sagt, og selv om det er en del regler å følge,så vil det gå seg til-dette  vil barna klare.

Og til nå har vi iallefall hørt at det går bra.Skole barna har klart det  godt i 2 uker nå. Men nå etter et par uker på skolen for de yngste ,så spør vi skolebarna om det virkelig går bra på skolen,om de har det bra på skolen tross ulike regler de må forholde seg til

. Nja sier de,..det er mye venting,det blir  kjedelig,det er mye vasking ,det er det som er så  kjedelig.og det er mange regler både  på friminuttene,ute og inne lek ,elever må holde avstand osv. OG ja det er nok slik det må være nå i begynnelsen,Og klart de skjønner og forstår at det er slik nå pga situasjonen-det gjelder å ‘holde ut’ å gjøre det beste utav det.Men de er blitt lei.

Og tross oppmuntring til at, ‘bare hold ut-så vil ting bli bedre etterhvert’, Iallefall dette med vasking og mange regler på skolen pga hindre smitte. Det er ikke alltid barn  har det samme perspektiv som vi voksne har. Ikke vet de helt konsekvenser av alt heller.

Men så var det denne vaskinga då, de er skikkelig lei hele vaskingen på skolen,de synes det er alt for mye av det,og alt for overdrevet. Og det viser seg og på hendene deres. De er skrukkete,tørre og såre. Hendene svir og huden sprekker, noen har fått flere åpne sår,det svir og veldig. De gråter for det gjør så vondt. og vi prøver å smøre med krem. Jeg tror ikke det er helt bra at barn vasker seg alt for mye heller,at det blir en overdrivelse. Barn ‘vasker’ jo vekk både den normalfloraen og immunforsvaret blir svekket.

Dette sier forskerne-

“Hvis man vasker seg for mye risikerer du også å fjerne de gode bakteriene på huden som har i oppgave å beskytte oss og som vi rett og slett ikke klarer oss uten. Flere forskere mener dette er noe av det mest negative ved hyppig vask fordi disse naturlige bakteriene hjelper kroppen med å bekjempe infeksjoner.

Å smøre seg med fuktighetskrem, hjelper bare  til en viss grad. Men det kan aldri erstatte hudens eget fett, sier ekspertene,å vaske seg for mye kan og gjøre deg syk. Vaskeeksem er noe som man kan få av overdrevet vasking.

 

Tror og at barn som skal vaske seg så mye hver dag i flere uker tåler det rett og slett ikke. Huden reagerer og alt blir vondt for barna,hverdagen er ikke noe stas.

Ja har absolutt full forståelse for at man skal ta forhåndsregler,det er veldig viktig å vaske hender for å unngå smitte,men jeg mener at  man kan samtidig  bruke sunn fornuft. Det har og vist seg etter nedstengning og mer forsking på denne pandemien at barn er mye mindre utsatt. Derfor burde egentlig folkehelseinstituttet tenkt litt mer på dette før de gav alle regler som skolene skulle følge. At ja, barn skal vaske seg ,det er klart  veldig viktig i denne tiden,men samtidig  med skjønn og  fornuft, så man slipper å utsette alle barnehender i småskolen for overdreven vask.

Og det er  egentlig  ganske ironisk at barna skal vaske seg ‘så mye’ hver dag for å hindre å bli syke, samtidig så kan de vaske seg ‘for mye’ til at de faktisk  blir syk.

Så tankene om at ‘alt vil bli bra’ vil nok fortsatt grubles mer på, vi ønsker iallefall ikke at barna skal få falske forhåpninger. Men vi tar heller ting som det kommer. Og fortelle barn at  ‘livet er ikke alltid dans på roser’, men  mye kan vi og selv gjøre for å få det bra. Det hjelper heller ikke å gi opp,men være positiv,se lyst på fremtiden,ja motstand og tøffe tak vil en møte,ting kan bli vanskelig og man blir lei seg,men det finnens alltid en vei ut og videre. Ikke minst så står vi sammen,det finnes alltid noen å snakke med om ting. Jeg tro iallefall at barn blir da mer rustet til fremtiden med å få vite virkeligheten,få vite sannheten at alt vil faktisk ikke bli bra,enn at de bare skal tro at ‘alt skal bli bra’.

 

 en klok mann sa en gang

 

“Mangt skal vi møte – og mangt skal vi mestre.
Men Dagen i dag – den kan bli vår beste dag.”

 

 

 

 

 

 

Følg oss Gjerne på Facebook : ‘ Huset med de 11 Barna’

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg