Man kan snu det til noe positivt.

 

Vi fikk høre fra noen nå i de her tider med stengte skoler b.l.a at det måtte vel være utfordrene for oss å ha barna hjemme i denne tiden. En annen hadde full forståelse for at vi ville få noen utfordrene dager nå fremover siden vi måtte ha alle barna hjemme. Det oppfattes litt som  ‘stakkars ‘ oss omtrent.

Jeg måtte bare svare igjen at, neida det er langt i fra noe utfordrene. Det er tross alt våres barn og vi er vant med å være så mange ,vi er vant å være sammen med våres barn,vi trives og med de. Så for oss er det overhode ikke noe utfordrene. Synes det blir feil å si at no stengte skoler og barnehage,og vi må holde oss mest mulig i eget område og i hverandres nærvær at da blir våres egne barn en utfordring. Det må vel være trist for barna å høre det vel. ? Ikke deres skyld at de ikke kan gå på skole,eller bli passet av andre i en barnehage nå fremover.

Vi har altså  valgt å få barna og da må en ta med at vi skal omgås og være sammen med de også.Det skulle vel bare være et privilegium det. En glede og noe positivt.Tenk å få være sammen med de fineste man vet i livet.   Man hører derimot ikke at en vinterferie,juleferie,høstferie,påskeferie,for ikke å snakke om en 8 uker lang sommer ferie er utfordrene å ha barna hjemme. Nei da er det bare slik da. Las om ei som har 4 barn.Bare nå i vinterferien var det kun ‘kos’ å ha de 4 barna hjemme. De skulle finne på så mye kjekt sammen de her dagene.Og nå, no var både skole og barnehage stengt. Nei nå visste denne moren  ikke helt  hvordan dette skulle gå, å ha barna hjemme i mange uker.   Men det trenger  ikke å  være slik,det er en løsning på det meste.

Klart noen ‘ser’ på utfordringen som er, at barna skal ha hjelp til skolearbeid. At de har ukeplan som skal følges opp,eller at det ‘kjøres’ hjemmeskole  nå en tid fremover. Og foreldrene skal ‘være’ jukse lærer’. Klart det kan være utfordrene sånn sett.   Men selv de med barnehage barn ,som ikke har skolearbeid,klør seg i hode og lurer på hvordan skal dette gå. Hvordan skal de takle å være ‘så’ mye sammen med barna. Hva skal de finne på? Og hvordan skal de få dagene til å gå, hva med aktivisering av de,eller tenk om de ikke får nok stimulig,

Og klart det er jo forståelse fult at mange foreldre ikke føler seg særlig komfortable med å være ‘jukse lærer ‘ for sine barn, å sitte sammen men de å gjøre skolearbeid. Det kan både være vanskelig og utfordrene for noen det. Så absolutt.

Det var ei mor som var så skeptisk til at barna skulle ha hjemmeskole og gruet seg veldig. Etter to dager var hun overrasket over hvor flott det hadde gått. Det ble ikke så ‘skummelt’ som hun hadde trodd. Men jeg tror ved å snu litt  både innstilling og holdninger, senke krav,ikke minst skuldrene og heller se på denne tiden som et privilegium å faktisk få være sammen med barnet/barna sine. Gjøre artige ting sammen, være venner,leke ,tulle,lage noe osv. Listen kan bli lang.  Så kan man håpe at en del  vil endre seg på sikt.

 

For Jeg må vel bare si at jeg synes det er trist om foreldre skal ‘se’ på barna sine som nesten litt fremmed. Som om de står med en gjenstand i armen og ikke helt vet hvor de skal sette denne ‘tingen’. Det viser godt at noen foreldre ikke er helt komfortabel sammen med barna sine,eller betyr det at de  bruker  i hverdagen for liten tid sammen med de. Det er jo veldig trist om det er slik i såfall.  Det er tross alt deres egne barn. Deres eget kjøtt og blod. Det er jo en tid man ikke får igjen,selv om barnet går i 5,6,7 klasse. Barn i dag vokser veldig fort,uansett alder,plutselig er de så alt for store og flytter ut.Nå kan man og benytte tid til å  snakke mer sammen,både med barna,tenåringene og ungdommene.

 

Og så har det jo  klages i lengre tid  på denne Tidsklemma da,det omtales  at hverdagene er  tøff for mange  foreldre,ikke minst småbarnsforeldre.Det er så travelt,døgnet har ikke nok timer. Barn skal tidlig opp,ut og bringes i barnehage,sfo, skole og foreldre på jobb, deretter hente barna igjen,handle på butikken,hjem,lage middag, lekser og noe lek for barna mens foreldre rydder,tid for kveldsstell,barne tv,legging og to stk foreldre som omtrent sovner foran tv 2 nyheten klokken 21. Der må de hente pusten igjen,før det er noen timer på puten for så på’n igjen. Dag etter dag,uke etter uke.  I tillegg skal man  takle alt annet innimellom, krangling,sure barn og barn som er trassige.Klart alt dette tar mye energi.  Og nå? nei nå vet de nesten ikke hva de skal gjøre. Klart en slik hverdag blir da veldig ny for mange. Klart det da kan være utfordrene for noen det. Plutselig en stor endring i et hverdags mønster.

Har folk blitt så vant med tidsklemma at de blir får noe å tenke på når det plutselig er noe som heter  nok av ‘tid’ ?- Det er rikelig av tid sammen med barna nå,sammen med hverandre,sammen med familien.  Barna  skal ikke opp så tidlig og bringes til barnehage,sfo eller skole. De skal ikke hentes seint på ettermiddag eller være trøtte og sure. Man skal t.o.m begrense butikk besøk,venne besøk, kulturskole og fritidsaktiviteter er og stengt.Man har klaget på så lenge over mange  år at man ikke har tid til noe som helst. Og iallefall ikke tid til familien.til barna, hverdagen slik man ønsket.For tidsklemma stjeler all tiden. Nå er det nok av tid, eller kanskje for noen er det alt for mye tid. Sånn plutselig over natta.

Jeg tror at denne nedstengingen ‘ av landet,av Norge,av samfunnet kan  snues fra noe negativt,som det er til noe  positiv i det store og hele. Klart årsaken til nedstengingen ikke er positiv overhode,den kunne vi alle absolutt vært foruten. Den skaper både stress,panikk og frykt hos mange,ikke minst tapte inntekter for svært mange. Og selv om det er veldig trist det som skjer, så kan vi hente frem noe positive ting.  Kanskje landet  Norge, foreldre, familier,barn ,et samfunn endelig ‘roe’ litt ned nå. Hente seg inn igjen,begynne å se verdien i hvor dyrebar og viktig ‘tiden’ sammen er egentlig. Ikke minst sammen med egen barn,egen familie,hverandre. Kanskje man kan få litt ekstra tid til å tenke,se situasjonen  i et annet perspektiv.  Bruk tiden sammen rett,snu på situasjonen,snu til det positive. Lag en  liste og gjør mye gøyt sammen. For noen barn er det ‘mer’ enn nok i denne perioden å bare kunne være sammen med foreldrene. En viktig og dyrebar tid.Kanskje vi aldri vil få oppleve noe slikt igjen, da kan vi bruke tiden rett nå.

Og her i huset med 9 barn hjemme ser vi overhode ikke på noe verken utfordrene eller vanskelig. Vi har klart skolebarn som skal ha et skole opplegg de neste  ukene, eller kanskje det vil bli mye lenger .En hjemmeskole er allerede startet,det skal gjøres mange skoleoppgaver. Men og  praktiske og artige oppgaver,ikke minst kjekke aktiviteter m.m Det er bare å sette seg ned å lage en liste. Lag en timeplan for dagen. Gjør mange kjekke ting sammen,er man tom for ideer er det alltid mer enn nok å søke på nettet.Men viktig innimellom barnas skolearbeid å bare være sammen og. Det går fint uten å stresse .

Det er nok mange som kan innrømme at de lekte skole når de var barn,at de var lærer og kunne skrive tall og bokstaver på tavle m.m Ja nå kan endelig denne ‘drømmen’ gå i oppfyllelse for noen. ha- ha

Så her vil noen av de  neste innlegg handle  om mange kjekke ting vi allerede har fått gjort sammen på noen dager,men og noen tips til flere ting å gjøre sammen. Og barna gleder seg allerede til de neste dagene og tingene vi skal gjøre. Man kan virkelig benytte slike anledninger og situasjoner til å skape mange gode minner sammen  som man kan se tilbake på,tross at det er veldig mye trist som skjer  ute i verden  akkuratt nå.

 

 

 

 

En fin tid nå til å være sammen og tilbringe tid med barn og familie.

 

 

 

 

 

 

Her gjøres kjekke ting sammen. Både med mammaen og pappen. En av oppgave til 1.klassingen var å bygge høyt lego tårn og måle hvor høyt det ble.

 

 

 

 

 

 

Det er gøyt å bygge sammen med pappen. Men og kjekt å gjøre ting sammen. Det skaper gode minner og engasjement.

 

 

 

 

 

 

 

 

så flinke,og 1.klassingen fikk det høyeste tårnet i klassen. 2 meter

 

 

 

 

 

 

En fin tid å være ute å gjøre ting sammen. Viktig med både fysisk aktivitet og fellesskap. Hinderløype er kjekt å gjøre sammen i skogen

 

 

 

 

 

 

selv små ting som å ta oppvasken sammen med pappen er fine øyeblikk.

 

 

 

 

 

 

Hver dag er vi ute og gjør ting sammen. Her er det papir fly konkurranse . Hvem kaster det lengste flyet. ….

 

 

 

 

 

 

 

selv om vi har de her 9 barna hjemme i de her dager,så vil vi ikke at de skal oppleve de som verken utfordrene eller slitsomme å ha sammen med oss. Det er ikke barnas feil at skoler er stengt. Vi kan benytte oss av denne tiden til å bruke mer tid sammen og gjøre artige ting,uten at det skal være stress. Man kan og utnytte situasjone til noe positivt. skape mer tid i lag. Tror i det store og hele at det kan være sunt for mange familier. Tidsklemma kan godt ta ‘pause’.

 

 

 

 

 

 

 

Følg oss gjerne på facebook: ‘ Huset med de 11 Barna’

 

 

 

2 kommentarer
  1. Ja dere er dyktige på alle måter, men jeg kan fortelle om min tidsklemme, som du sier vi kan ta fri fra!
   Vi er to foreldre med 4 barn i skolepliktig alder. Begge foreldre har hjemmekontor som skal skjøttes 7,5 time. Den ene av oss er lærer på videregående, og med det ansvaret for sine elever, flere timer. Og hva med de fire barna som også skal følges opp med sine lekser, da alle fire er i barneskolen. Lett og si at vi nå har tid til å sitte ved de i flere timer for å være “lærer” . Leke ute og gå turer med med mat og drikke, eller leke inne for den sak skyld, ja det er vi har hatt veldig lyst til vi også, men det må bli på ettermiddagen etter solen går ned! Nei vi er ikke i samme båt, skjønner jeg, men jeg tror det er mange som meg i denne situasjonen vi nå er i !

   1. Hei du.

    Skjønner absolutt deres situasjon.Vi har selv en gutt her på 1. året på vidergående og ellers elever i ungdomsskolen og barneskolen som har daglig direkte kontakt og ‘fjern undervisning ‘fra sine lærere. Så ser at det tar tid og at de må være ’til stede’ og online i flere timer.Vet og om mange andre familier er som i deres situasjon,men og mange andre familier med andre hjemmekontor jobber. Men nå var ikke dette innlegget ment for dere og slike familier akkuratt. Dette var ment for foreldre som er ‘hjemme’ med barna nå ,som enten ikke er i jobb eller er permitert fra jobb m.m Ikke minst familier som er satt i karantene. Og det er flere som er det og. Eller kanskje en av foreldrene er satt i karantene. Bare i Helse vesenet nå er veldig mange personer ‘sendt’ i karantene pga omgang med smittede. For selv om du og din mann er ‘hjemme’,så er jo dere på jobb likevell. Derfor blir da den situasjonen deres helt annerledes. Men tror likevel at i deres situasjon så man bare senke kravene. Finne gode løsninger som fungere for alle. Det ble nylig sagt at skolebarna trenger ikke stresse så mye med de her skoleoppgavene. Max et pr timer om dagen og ingen lekser m.m Skoler kan heller ikke påtvinge foreldre å følge opp de om det ikke lar seg gjøre i det praktiske. Så synes dere gjør en flott jobb,og ha ikke dårlig samvittighet for at dere føler dere ikke strekker til med egne barn og skolearbeid. Dere er i en helt annen situasjon,og kan ikke sammenlignes med foreldre som ‘er bare hjemme’ akkuratt nå.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg