‘Fjellskole’ kaller vi det.

 

 

Her fra fjellet er det altså full fart fra morgen til kveld.Det er alltid noe å gjøre og vi har mange prosjekter på gang. Først av alt må vi bare takke alle så hjertelig for mange  gode ord fra veldig mange av dere på forrige innlegg. Det både rører og varmer hjertet. Det er virkelig overveldende. Men vi må bare si selv at et er veldig stas dette vi har gjort. Altså flyttet til fjells, for å være med å drive et hotell, eller som vi selv mener mer det er, et leirsted og en fjellheim. Vi har allerede vært her i over 7 uker, nærmere 8 uker og det har altså vært  full fart fra morgen til  kveld. Men vi trives veldig godt med å  ha det slik. Det er veldig inspirerende å kunne få gjøre noe, skape noe, drømme og realisere. Ikke minst brenne for noe. Det er slik at vi føler vi legger ned veldig mye av vår tid og hverdagslivet vårt inn i arbeidet. Og det er virkelig givende. Vi har jo hatt mange drømmer etter vi flyttet fra vestlandet  for snart 5 år siden. Ikke minst få vår egen eiendom, skape noe og arbeide med noe vi liker, trives med og ønsker. Men vi har enda ikke fått vårt eget, så i mellomtiden passer det virkelig perfekt å kunne bidra her på dette stedet og slippe ut mange drømmer og prosjekter.

Det er jo mye å gjøre ‘med’ et slikt sted og ‘på’ et slikt sted, men vi hadde altså som tidligere sagt  et ønske om å fokusere også på leirsted for feks  barn og ungdommer. Men gjerne både familier og den eldre generasjonen. Alle grupperinger er og høyaktuelt. Ved å skape noe og bygge opp noe for barn å ungdom er jo absolutt noe våres egne barn og ungdommer vil tjene på sikt.også  De kan ved en seinere anledning være med på  opplevelse rike turer og leiropphold her på fjellet og benytte seg av det som blir bygget opp nå. Så det blir sånn vinn-vinn situasjon det.

Så det blir absolutt spennende . Man må bare  jobbe mer med å være tålmodig ,man har så lyst å gjøre alt på en gang, men man må bare begynne i det små og bygge seg oppover. Ellers blir det kostbart om alt skal tas med en gang

Uansett det som vi valgte da vi takket ja til å flytte til fjells var å ha hjemmeundervisning på skolebarna. Fjellskole kaller vi det.  Vi fikk en forsmak på hva det omtrent ‘går i’ da skolene var nedstengt i noen mnd f.o.m mars pga korona. Det er mye mer frihet og å jobbe med skolearbeid i et eget tempo, eller slik det passer inn. Ikke minst legge opp undervisningen på en interessant og lærerik måte.  Herr oppe har vi så varierte arbeidstider at det ble ganske vanskelig å ha de på en skole like ved her både ved kjøring, henting, lekser og andre ting som må følges opp m.m akkurat nå.

Vi har og sett at skolebarna ikke har synes det har vært dumt heller å ha HU . De fikk jo også en smak av det da skolene stengte i vår og synes det var helt ok å jobbe ‘hjemme’ med skolearbeid. De vet og at dette er bare midlertidig, og mest sannsynlig bare dette året. Med Hu kan de  jobbe mer selvstendig, i sitt eget tempo og ikke slavisk følge klokken eller dager. Noen dager satt vi både ettermiddag og mot kveld og jobbet med skoleoppgaver. Det gikk veldig fint det. Vi har og hatt besøk flere ganger av de to store søstrene fra Oslo her oppe, og eldste jenta har hjulpet de flere ganger, ikke minst  engasjert seg med å lage og holde gloseprøver i Engelsk for søskena sine. Siden de er 5  skolebarn og noen ganger sitter lillesøster og tegner og maler, i tillegg til at storesøstrene er til stede og hjelper, er det virkelig koselig noen ganger. Men for det meste har vi ‘skole’ på dagtid. Vi følger ikke alltid klokken eller dager, så vi jobber like gjerne litt i helgene også med ulike fag. Vi er no her likevel, så dager spiller ikke så mye rolle. En dag kan vi jobbe mye og intens, en annen dag mye mindre. Da er det mer praktisk arbeid å gjøre. De er med å støvsuge, de vasker på vinduer, de går med søppel, rydder her og der, lager lunch til søskena sine. Vi legger det opp slik det passer inn for alle. Flere av de er også veldig selvgående og setter seg selv mange ganger med å enten lese, gjøre matteoppgaver, naturfag  eller engelsk.

Og så er vi så heldig at vi kan disponere et møte/konferanse rom som er her. Så de har omtrent sitt eget klasserom. Tavle har vi også.

Når man har hjemmeundervisning for sine barn ,så er det kompetanse målene som skal nåes i løpet av skoleåret. Vi har vært så heldig å få låne skolebøker av skolen i kommunen her. De yngste Skolebarna er knyttet til barneskolen ,mens 14 åringen som begynte i 9.klasse i høst er knytta til ungdomsskolen litt lenger vekk herfra. Hun fikk også låne skolebøker av ungdomsskolen der.Så vi har rett og slett begynt på begynnelsen i alle bøkene i de ulike fag og har jobbet oss fremover i boken. Det som er så fint å ha skolebarn i ulike skoletrinn er at man får mye variert lærestoff å jobbe med.

Det som og er veldig kjekt med Hu er at vi kan bruke mye tid ute, i naturen, fjellet, skogen  m.m  kombinere fagene og det vi finner i skog og mark.Og det er rett utenfor skolerommet. Vi kan og ha gym ute, trampoline, fotball, løping, sykling, klatring i trær m.m  for det er så stort uteområde. Vi har og to skolebarn som har mat og helse i år, og allerede de har fått laget ting på kjøkkenet. I kunst og håndverk  er det snekring som er tema. Vi har fått noe rest materiale gratis av en som lager møbler  like ved her og gutta måler, sager og spikrer. De skal lage seg skrin.

De yngste skolebarna synes klart naturfag er favoritt faget, for vi bruker naturen, uteområdet og skogen i de ulike tema i boken.

Vi er ferdig med to kapitler i boken der det handlet om dyr, men og bær og sopp i skogen. Elg med kalv har vi sett mange ganger langs veien til og fra butikken. Rett nedi skogen her har vi hengt opp 2 hengekøyer, der er det mye lort fra dådyr som ligger på bakken. Den vakre rød reven har vi og nesten kjørt på flere ganger for han løper uti veien. En bonde skjøt og en rev som kom inn til hønene hans for å ta de. Det var spennende å se. En hakkespett jobber veldig på husveggen og har laget mange hull. Så det er nok av natur opplevelser. Og de er veldig engasjert.

Det som var veldig artig her for litt siden var at en fredag kom det en dame og tittet innom dørene her. Hun var på tur i fjellheimen og ville titte innom for å hilse på skolebarna ,for hun visste jo at vi var her . Og det var en koselig overraskelse. Det var selveste rektor fra forrige skole. De sa de savnet skolebarna. Det var så lett å bli glad i de. Så det var jo klart koselig å høre, men veldig kjekt også med en slik liten visitt.

Så vi er ingen mester dette med HU ,men vi tar det litt og litt og jobber oss igjennom de ulike fagene. Det er som vi opplevet da skolene stengte ned i vår en mye mer ro over skolearbeid og skole situasjon når de kan være ‘hjemme’ å jobbe. De har hverandre og de møter veldig mange ulike mennesker på et slikt sted som dette.

Som skrevet i forrige innlegg så har det blitt jobbet over en to ukers periode med å skifte tak på bygget, og  det ble ferdig for et par uker siden.  Det har vært mange ulike arbeidere som har rullert med å jobbe og flere av de har fått et blikk inn i familien. På kveldstid kan de ikke jobbe uansett siden det er så mørkt, men da kan de snakke med både oss og barna mens arbeiderne eller gjester får god kveldsmat.

Ja dette med mat vil klart  få et eget innlegg… ha-ha

Men her på bygget skal ingen dra før de sitter igjen med en opplevelse av at de har fått god service og god mat. Og flere har fått god niste med seg videre i tillegg. Men dette med mat får det bli i neste  innlegg.

Nå er det høstferie mange steder og det forventes en del folk som kommer og går hele uken og helgen. Så det er mer enn nok med det. I tillegg har vi noen prosjekter på gang,det skal vi og komme tilbake til. Så her er det er stadig liv og røre, akkuratt slik vi liker det.

 

 

 

 

 

Vi er så heldig at skolebarna kan bruke to møterom som skolerom. Store lyse rom.

Og her skal vi altså lage til skolerom, både det første og det andre rommet.

 

 

 

 

 

Den dagen for ca 5-6 uker siden da vi fikk låne skolebøker av skolen her i kommunen. Da var det en som var veldig interessert og måtte kikke i de.

Ned på skolerommet med bøkene..

 

 

 

 

 

 

joda det er nok av bøker å ta bokbind på. De skal sorteres etter klassetrinn og vi skal finne et system.

 

 

 

 

 

Så er det bare sette i gang med skolearbeid på ‘Fjellskolen’ her.

 

 

 

 

 

Men det er viktig å praktisere og det som står i skolebøkene.

I naturfag handler kapitlene om ulike dyr i skogen og hva man kan spise i naturen. B.l.a ulike bær og sopp.

Da må vi klart ut i skogen å sanke inn noen av bærene. Det har vært mye blåbær og tyttebær her til fjells.

 

 

 

 

 

lillesøster er og med å plukker blåbær i skogen

 

 

 

 

 

 

bare at hun spiser de opp etterhvert, så det blir aldri noe igjen i hennes boks…ha ha

Men noe fikk vi plukket i allefall. Vi skal jo lage noe av dette også.

 

 

 

 

 

men først skal vi inn igjen på skolerommet og skrive, tegne m.m om bær og blåbær. 2.klassingen ville male.

 

 

 

 

 

 

resultat fra noen av de andre skolebarna

 

 

 

 

 

 

men så må vi lage noe av de bærene vi plukket da. Det ble  pannekaker med blåbær.. mmmmmm

 

 

 

 

 

 

 

 

men det var og nok blåbær til en ostekake vi laget…med masse blåbær på…mmmmm

 

 

 

 

 

 

men det er mye tyttebær i skogen også. Det har vi og plukket. Ellers har vi sjekket sopp, tegnet mange ulike dyr m.m

 

 

 

 

 

 

soppjakt- giftig og ikke giftig,små,store,røde,brune,hvite…det er mange sopper å utforske

 

 

 

 

 

Vi har og vært så heldig å få besøk av storesøster og Linus flere ganger. Nest storesøster har og vært her flere ganger. t.o.m Morfar har vi fått besøk av.

 

 

 

 

 

 

 

Og Linus fikk og  hilse på skolebarna i skolerommet.

 

 

 

 

 

En gang Linus fikk hilse på sauene som går her. Rett før hele fjellet, ble gult, rødt og oransje.

 

 

 

 

 

 

utenom og innimellom  skolearbeid holder vi på med noen  prosjekt, og her hjelper de til med ulik praktisk arbeid. Det er noe de har veldig lyst å være med på, og synes det er kjekt og koser seg med det.Spesielt gutta liker å sage på trær i skogen.for trestammene skal vi bruke til noe.Gutta liker praktisk arbeid og det er og lærerikt innimellom skolearbeidet.

 

 

 

 

 

 

litt husarbeid er også noe de liker å gjøre. Ellers liker noen  lesing, og bretting av kjøkken kluter er og en viktig praktisk jobb.

 

 

 

 

Når det er fint vær, som det ofte er er her til fjells,så henger klesvasken  ute.

Ikke alle har en så flott utsikt mot fjellene når klesvasken henges opp.

 

 

 

 

 

 

 

Og så er det skolearbeid igjen. Det går i matte, skriving, bokstaver, tall, naturfag, engelsk osv. Vi har og klippet ut bokstaver og lagt på glass. Hver dag skal det lages flere ord av bokstavene og skrives ned. Det er alltid kjekt å gjøre, samtidig lærer man ord og sette sammen ord. I naturfag har det og vært et kapittel om vær og vind, nedbør, høytrykk og lavtrykk  m.m  Og det har vært noe som har vært kjekt å følge her på fjellet, for siste tiden har det vært skikkelig høst her. Det har blåst sterkt, det har regnet mye, vært tåke, men så sol igjen.  m.m

 

 

 

 

 

 

 

men så er det fine dager å se på den fargerike naturen…

 

 

 

 

 

 

noen dager er naturen  i den stilleste stillhet…som om den står helt stille.

 

 

 

daler,fjord og fjell…

 

man kan se langt innover dalen fra en side til den andre…

 

 

Men så plutselig en morgen lå gradene på null, og noe hvitt kom dalende ned. Helt vanlig i september til fjells, pepperkakene er jo og kommet i butikkene, så hvorfor ikke få julestemning 4 mnd før jul… ha-ha

Nei godt at både det hvite forsvant, og at vi går fort forbi juletingene i butikken. Det kan fint vente litt.

 

 

 

 

 Håper vi kan fortsatt nyte de fine fjellfargene vi omgir oss med litt lenger før det hvite kommer og legger seg.

 

det er mange fine  vann her på fjellet…

 

 

     Her blir det lite høstferie for skolebarna, de jobber litt hver dag, og tar heller en annen dag fri. Veldig greit å ha det slik. Men det blir mye utetid, og her en dag fikk vi hentet en liten søt venn,og det var stor stas. Og flere slike søte venner vil komme etterhvert.

 

 

 

 

 

En søt jente kanin har flyttet til fjells, den og flere skal vi hilse mer på etterhvert.

Noen flere firbeinte ,eller tobeinte vil og kanskje flytte til fjells etterhvert,det får vi se på.

 

 

 

 

 

Følg oss gjerne på Facebook : ‘Huset med de 11 Barna’

1 kommentar
  1. Så kjekt å lese! Kjempe flott at dere har fått den plassen å bo på og drive!
   Bare ikke slit dere ut.
   Ellers høres det kjempe kjekt ut med hjemme undervisning. Har faktisk selv tenkt på det.
   Lykke til i alt dere gjør og Guds fred være med dere!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg