En veldig spesiell, men samtidig en beriket uke.

 

Da er denne  uken på vei til å skrives inn i historie bøkene. Å Ja det er vel noe alle og en hver kan skrive under på,at det har vært en ganske spesiell og annerledes uke for mange familier rundt om i Norges land. Dette pålegget som ble kastet over alle og en hver,og spesielt de familier med barn,uansett alder plutselig over natten. Men klart de med skolebarn får en ekstra belastning med å følge sine barn opp med skole oppgaver og skole arbeid på dagtid. Det er liksom ikke noe foreldre skal ha som jobb. De fleste foreldre er heller ikke kompetente til å være  barnas lærere.  Og det har nok vært for mange både krevende,stressende og kanskje en ganske vanskelig situasjon, Ikke minst de med både store skolebarn og i tillegg noen barn under skolealder hjemme. Og familier som oss,med mange barn.  Det finnes en del hundre familier i Norge som er storfamilie ,og de har nok sikkert merket det ekstra godt.

Der det er mange som føler huset er fult av unger og i tillegg skal det gjøres skolearbeid til skolebarna, tilsyn ,pass og aktivisering av små barn,annet husarbeid,matlaging,rydding osv. Klart det endrer en ellers travel hverdag for mange til noe enda mer krevende som å gjøre skolearbeid sammen med barna. Og visst barna i tillegg  trenger litt støtte og hjelp,da blir det ekstra i tillegg. Og ikke minst alene mødre merker dette godt, ellers generelt familier med barn i både over og under skolealder.

Har og full forståelse for de som har hjemmekontor og må jobbe hjemmefra i de her tider, og i tillegg har skolebarn eller små barn. Det har nok ikke vært en enkel uke for de heller. Nei alle har nok på en eller annen måte blitt rammet. Men som jeg skrev i forrige innlegg var at mye dreier seg om våres holdninger tro jeg. At ting som er tøft,situasjoner som er utfordrene  og vanskelige,kan  likevel endres en del til det positive. Det er nok der vi kommer inn. Det er der vi kan gjøre noe. Det hjelper ikke å sette seg ned å gi opp. Men å sette seg ned å senke både krav og skulder,det hjelper mye bedre. Man må bare gjøre det beste utav det. I utgangspunktet kan ikke samfunnet påtvinge oss foreldre med skolebarn at vi skal være ‘lærere’ for de. Men klart vi stiller opp,klart vi vil hjelpe barna våres. Men det blir da med et forbehold. Vi kan gjøre så gidt vi kan,ta det slik det passer familien,hverdagen og situasjonen. Det ble sagt nylig at barna skal ikke ha noe full skole dag hjemme som på skolen. max 2 timer skulle holde i de her spesielle dager.Fo ellers kunne det skape bare stressede familier og  det igjen  vil gå ut over barna. Nei man må og kunne legge  hverdagen opp slik det passer hver familie.

Her i huset med 7 skolebarn  der  de yngste av de trenger hjelp og veiledning i skolarbeidet , tillegg  til en 2 åring som er mamma dalt,(natulig nok) så har vi klart merket denne annerledes situasjonen. Men vi har planlagt,laget dagsplan,timeplan og gått utifra det. Vi har senket mange krav,vi har hatt som mål at dette skal være en periode der en skal få gode minner å se tilbake på,ikke stress,kav og slit. Selv om dagene kan endres på enn hva hverdagen ellers pleier å være, er det likevel viktig å tenke på at skole barna er vant med rutine . Så det kan være et fint mål å prøve å opprettholde  den mest mulig.

At vi kan få privilegium å være med barna, gjøre ting sammen,ikke bare skolearbeid,men mye annet som de ikke blir lei og sliten av. Ta mange pauser,ta ting i økter og bruke  formiddagn og dagen. Man har jo ikke så mye å rekke i de her dager likevell.  her har vi  gjort litt skolearbeid, gjort praktiske ting,aktiviter,og så skolearbeid igjen, og det har fungert veldig fint. Det er og noe vi vil gjøre neste uke og. Det positive oppi alt er jo at dagene og tiden går samtidig veldig fort,man glemmer  litt klokken oppi alt,for det er mye som skjer uten at det skal være stressende.

Iallefall enhver  bør finne sin egen  måte som fungerer best for alle. Tror det er noe alle tjener på. Men hurra og stor applaus til foreldre og familier som har kommet seg gjennom uke 1. Dere fortjener virkelig en  stort klapp. !!!

 

Vi har laget mange kjekke aktiviteter som både store og små kan ta del i her i huset. Og noen dager har vi brukt de her aktivitetene som en liten gulrot etter skolearbeid er gjort. Noen aktiviteter gjør vi innimellom skolearbeid. Men det er alltid godt å bli ferdig med arbeidet først.

Denne veldig spesielle,men tross alt ,berikede uken startet mandag der alle begynte med ukeplan,skolearbeid m.m

Man jobber i økter,samtidig ta pauser og gjøre noe kjekt i pausene. Gjerne noe praktisk gjøremål,gå ut m.m. og så tar vi en felles aktivitet til slutt

 

 

 

 

 

En ny hverdag med skolearbeid hjemme på dagtid denne uken,og dette vil nok sikkert fortsette en tid fremover ,mest sannsynlig.

 

 

 

 

 

 

 

Mens skolebarna gjør skolearbeid,så maler lillesøster Hun liker å være der de andre er. Ellers skaper hun uro så kan hun leke med lego ,togbane m.m inn på et rom ved siden av .

 

 

 

 

 

 

 

De store jobber selvstendig ,må ha hjelp innimellom. Men noen av  de yngste skolebarna trenger hjelp og oppfølgning på arbeidet nesten hele tiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innimellom skolearbeidet er det viktig med litt praktisk arbeid. Det er og en fin måte å kunne lage egen lunch på. Fruktsalat er en fin praktisk oppgave.

 

 

 

 

 

 

sunt og godt

 

 

 

 

 

 

En annen praktisk oppgave/aktivitet vi hadde var å lage bokstav pannekaker. Det var veldig populæer. Og en fin måte å lære bokstaver på,ikke minst godt til lunch sammen med

fruktsalaten.

 

 

 

De var alle  stolt over resultatene sine.

 

 

 

 

 

Hver dag er det viktig å være ute ,gjerne sammen og gjøre  ulike praktiske øvelser. Vi trenger alle både frisk luft og beveglese. Og i skogen er det alltid nok å finne på. Lage hinderløype av ting i naturen er kjekt. Vi hadde og en annen aktivitet. Finne 10 ting i naturen på 10 ulike bokstaver. Fine oppgaver for store og små. Vi er så heldig å kan være to og to på lag. Og alle var engasjert og løp for å finne ting.

 

 

 

 

 

 

Absolutt en fin måte  å lære bokstaver  og hva tingene begynner på.Resultatet- stein på S, kongle på K, bark på B,mose,pinne,furu…osv

 

 

 

 

 

En annen dag hadde 4.klassingen ‘mat og helse’-det pleier de å ha 1 dag i uka på skolen.

Da ble det bolledeig der alle skulle lage tall og bokstaver av navnet sitt. Og igjen her er lillesøster inkludert i oppgaver med skolebarna

 

 

 

 

 

 

Baking av b.l.a  bokstaver og tall  er noe som er kjekt å gjøre sammen, det tar og tid (som er positivt i de her dager) og fin måte å være kreativ,forme,skape,trene motorikk m.m på

 

 

 

 

 

 

her er ikke mangel på engasjement iallefall.

 

 

 

 

 

 

og ingenting smaker bedre til lunch enn selvlaget bokstaver av søt gjærdeig.

 

 

 

 

Og det ble bokstaver nok til alle i familien

 

 

 

En annen populær ute aktivitet en dag ,var papir fly  konkurranse.

 

 

 

 

og så er det mye kjekt man kan gjøre med lego. Bygge høyest tårn,telle lego klosser,være kreativ og bygge noe konkret innom lego. Tårn kan måles med målebånn m.m

 

 

 

 

 

En annen populær og kjekk aktivitet for hele familien eller bare skolebarna, er bokstav bingo. Tall bino er og et alternativ.Fin måte for de yngste å lære bokstavene godt og på

 

 

 

 

 

 

 

ord lek er og en annen aktivitet som er gøy sammen med familien.Man skal finne ulike ord på ulike bokstaver. Og her var de små veldig flinke å finne på ting på bokstaver.

 

 

 

 

 

 

En annen  dag mellom skolearbeid,ble det laget kako og ostesmørbrød med pizza krydder til lunch. En enkel praktisk oppgave også egnet for de mer yngre.

 

 

 

 

 

 

Hver dag har det vært en ny dag med skolearbeid. Noen dager er mer kjedelig enn andre. Noen dager jobber de seinere enn andre dager. Noen dager er de lei,slitne,’har bare ikke lyst å gjøre skolearbeid dager…’

Men  sånn er det bare innimellom. Det er nok ikke knirkefritt i noen familier i de her dager. Overhode ikke her heller.  Men vi har iallefall sett at det hjelper å ta skolearbeidet i flere økter og hatt gøye aktiviteter etterpå sammen.  Ikke minst laget ulike ting innimellom,det hjelper godt på det.Men vi har ikke giddet å stresse,vi bruker tiden og tar den tid det trenger.Vi har no dagen på oss.

 

 

 

 

 

 

Her i huset har og alltid de yngste likt å gjøre de samme tingene som vi voksne gjør. Det er noe de synes er veldig kjekt. Og slik er og mange andre småbarn. Det kan og være fine praktiske oppgaver de kan få når de er mye hjemme. Være med å vaske, dører,lister,håndtak m.m Og i de her ‘smitte tider passer jo det fint.  At de kan få vaske opp litt er og en fin oppgave. m.m

 

 

 

 

 

 

 

En annen dag hadde 6.klassingen ‘mat og helse’ – han skulle finne på en meny han skulle lage. Dette skulle og sendes til mat og helse læreren. Meny’en bestod av hjemmelaget minipizza og smoothie –  Vi ryddet i fryseren og fant mange frosne bær som ble med i smoothien. Pizza   deigen ble laget av 6.klassingen og de andre fikk være med å bake ut, og ta på valgfritt fyll.

 

 

 

 

 

 

En annen fin ute aktivitet var å leite etter vårtegn. Og her  er det litt seint ute i naturen enda,for det ligger fortsatt litt snø rundt om her og der,  i tillegg til at det er kaldt innimellom. Men etter en tur i skogen,der noen  her gikk og noen syklet, såg vi noen ‘gåsunger’/pusekatter ‘ helt oppi i et tre. Men med god hjelp fra noen storebrødre,så fikk vi tak på noen greiner.

 

 

 

 

 

Uken fikk en fin avslutning med ‘hjemme’ kino for hele familien. Flott tillaget  av ene gutta her med både prisliste, biletter, popcorn m.m  til salgs.

 

 

 

 

 

her er noen tips som vi skrev ned her en dag som man kan gjøre sammen med barna . Det passer fint både til små og store barn. Og mye kjekt sammen med familien.

 

 

 

 

 

 

 

Vi kan iallefall se tilbake på en ganske  spesiell,travel, men samtidig beriket uke. Og så får vi bare forberede oss til en ny uke med skolearbeid,flere praktiske oppgaver og aktiviteter. Men vi kommer ikke til å stresse ,men prøve å gjøre dagen best for alle i familien.

 

 

Følg oss gjerne på facebook: ‘Huset med de 11 Barna’

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg