Det nærmer seg jul om vi vil det eller ikke.

 

 

Her i huset er det lenge siden vi fant fram både akebrett,votter,lue,dresser m.m for her har snøen vært en liten stund. En kveld snødde det veldig mye og det så rett og slett ut som et ‘winter wonderland’. Og selvfølgelig til alle barnas glede,men ikke fult så stor glede for pappen som måtte kjøpe kjettinger til bilen. For det ble skikkelig glatt og han kom ikke av flekken. Og siden vi har minibuss så er det som en kassebil og de er ikke sånn super god på vinterføre akkurat .

Men gjengen her var altså så glad for snøen og har brukt all den tid de kan til å være ute å ake og leke i snøen. De har nesten ikke tid til å spise middag og gjøre lekser før de skal ut igjen å ake.

Men så har det kommet litt regn og nedbør innimellom og det har smeltet noe vekk,men så kom det kulde og litt snø igjen. Og  Slik har det gått omennan her.

Ellers har, og noen er  fortsatt ,både  små og noen store vært litt forkjølet med snufsing,hese stemmer og hosting. Men det går over,er jo godt innimellom å få rensket litt ut av maskineriet.

Men sånn angående  snøen,så  gir jo og en veldig fin julestemning der ute den ligger,og enda mer kom i natt og  et nytt ‘winter wonderland’  er kommet. Og i følge værmeldingen skal enda mer skal komme,og kaldere skal det og bli. Og her synes de det er helt topp !!!

 

 

 Det har blitt et lite ‘Winter Wonderland’ ute nå

 

 

 

Kan godt si det er kommet en god del snø nå igjen her det  siste døgnet. Det vises godt på trærne ute.

 

 

 

 

 

Litt av gjengen som synes det er stor stas med snøen…

 

 

 

 

 

Tjo hei hvor det går…”Ut å ake,ut å ake” …sier minstemor, når hun ser snøen dale ned ute…

 

 

 

 

 

Og hvordan det blir her i år med jul vet vi overhode ikke.Men det nærmer seg jul uansett om vi vil eller ikke.  Egentlig tenker vi ikke så mye på det enda,selv omvi har gjort noen ‘juleting’ her. Vi hadde jo håpet at dagene fremover til jul ble veldig lange iallefall,men tiden kan ikke stoppes den,så vi får bare gjøre det beste utav det. Vi tar en dag om gangen,det  er best sånn.

Uansett var planen å henge oss med på noen julegateåpninger,julemarkeder m.m  som er rundtom nå i de her tider. Vi er en veldig julekjær familie og liker alle mulige juleforberedelser både her og der. Og har pleid oppover årene å tatt med gjengen på ulike juleting før jul. Og slik var egentlig planen for forrige  helgen som var. Men med noen dårlige små og store i hus,var det beste å holde seg innendørs. Men de som er ‘ferdig’ med snufsning brukte tiden ute å aket der det fortsatt er snø. Men litt tid ble det inne  til å b.l.a. bake litt da . Og det er jo alltids populært her.

Og selv om vi har fra tidligere tradisjon å bake mange ulike slag før jul er alt dette vært og er amputert de siste årene. Alt er fortsatt nedpakket og vi bor trangt oppi alt. men vi fant både kjevlen og noen utstikknings figurer i en bananeske og da fikk vi laget noen kakemenn iallefall. Og den julebaksten,den har alltid vært populær her og det er stas når vi baker.

 

 

 

 

 

 

Det er først i år at minstemor sitter fint  i ro,baker,kjevler,maler og har stor glede av det. Og de andre synes det er morsomt å se på henne. Hun er en liten skøyer til tider.

 

 

 

 

 

Hun liker godt å male, og er i dyp konsentrasjon for å male på kakemennene

 

.

 

 

 

Det ble mange fine  kakemenn  til slutt.

 

 

 

 

 

 

Og hva er vel ikke mer sjarmerende enn kakemenn laget av barn der julebaksten  er skeiv og øyner og neser er malt like skeivt. ha ha

 

 

 

Og gode var de og.Så får vi se om de blir værende i kakeboksen til jul,eller spises opp før. Har sett allerede noen barnehender som har sniket til seg noen kakemenn oppi boksen i skapet….

 

Oppskrift kakemenn:

 

100 g smør

2,5 dl melk

3,5 dl sukker

1 ts hornsalt

vel 10 dl mel +litt til utbaking m.m

 

Smør smeltes og blandes i melken. Det tørre blandes inn. Eltes godt,gjerne i kjøkkenmaskin. settes kaldt i minst to timer eller natten over i kjøleskap.

kjevle ut deigen  og ulike figurer stikkes ut . Males med konditirfarge og stekes på  brett 175 grader i 7-8 minutter.

 

 

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

 

Ellers ble det laget noen enkle  landbrød til kveldsmat en kveld. Og det er veldig godt til tomat,grønsak eller annen suppe og.

 

 

Oppskrift på enkelt  land brød

1 pk tørr gjær ( 1/2 pk  fersk gjær )

8 dl lunkent vann , (jeg tok halv melk og halv rømme,men halv melk og vann funker fint og…)

1 kg mel (kan og ta 250 g rug,eller noe annet grovt…)

1 ts salt

4 ss olje / smør

 

Gjær blandes i litt væske eller blandes med gjær,væsken finnes  frem og helles i en bolle. Det tørre tilsettes. Eltes i minst  15 minutter i kjøkken maskin,eller hånd…phu…

heves til dobbel størrelse,bakes ut til to runde brød, heves igjen minst 40-60  minutter.pensles med vann,stekes 200 grader i 30-40 minutter nederst,

 

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

 

 Vi rakk og denne uka å lage ‘safran’ boller. Det er samme deig som lussekatter til Lucia dagen som er 13.desember,men med en litt annen vri. ‘Safran bollene’ inneholder jo krydderet ‘safran’,derfor blir de gule. Men safran er veldig dyrt og da kan gurkemeie  krydderet være et bra alternativ.

Bollene ble fylt med smørkrem og rosiner. Ble absolutt veldig gode.

 

 

 

 

 

Smaken gir jo  litt julestemning og da. (og visst du i tillegg tar en kopp gløgg til,ja da er det virkelig førjul …ha ha )

 

 

 

Oppskrift på Safran boller (jeg laget dobbel deig )

 

150 g smør

5 dl melk

1/2 pk gjær

1 ts safran eller 3 ts  gurkemeie

150 g sukker

2 ts kardemomme

13 dl mel (ca)

 

smørkrem inni bollene:

200 g smør

1 1/2 dl sukker

4-5 ts vanilje sukker

(rosiner) Alt blandes.

 

Gjær røres ut i litt lunka vann,eller tørrgjer i melet. Melken lunkes. Ta alt det tørre i en kjøkkenmaskin,tilsett lunka melk og elt,litt etter litt blandes romtemperert smør i terninger . Kjør i ca 15 minutter i maskinen til en glatt deig. Hev 30 minutter,trill ut en firkantet leiv og smør på smørkremen. Brett sammen og skjær remser loddrett. Tvinn remsene og rull til boller/knuter.  Hev igjen 20-30 minutter og pensel med egg før stek i  220 grader 15 minutter.

 

 

Også  er vi i gang med noen flere julekaker. Ellers satser vi på tur i helgen på julegateåpning. Og det blir på et sted vi har vært før,men aldri når de steller i stand til jul der. Og der skal det være mye kjekt for barn. Så det gleder gjengen seg til her i huset. Kanskje vi kan skape litt mer julestemning etter det.

 

 

 

 Følg oss gjerne på Facebook : ‘ Huset med de 11 Barna’

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg