Det begynte med en hyggelig telefon.

 

Det kom en hyggelig telefon her en dag. Egentlig så er det noen ganger vanskelig for andre som ikke kjenner oss eller vet hvem vi er å få tak på oss via telefon. Grunnen er at de store barna her som har egne telefoner står og på pappen sitt navn. Det er for å få et rimeligere familie abonnement via tlf selskapet. Og er det da noen som skal leitet etter telefon nr til Vabø på internett så kommer det opp flere tlf nr.  Vedkommende som altså ringte hit her en dag hadde prøvd å kontakte oss via både det ene etter det andre nummeret på de store barna. Men det er ikke alltid like lett da siden de store barna er på skolen og der har de sine telefoner i mobilhotell. Så da ser ikke de hvem som har kontaktet eller sendt melding før skoledagen er slutt. Men heldigvis hadde vedkommende prøvd alle de ulike tlf nummerne og til slutt kom jo hun til pappen sitt. Da tenkte jo vi at dette måtte vel være viktig da.

Det var altså Nrk som ville kontakte oss. Og det var jo klart veldig hyggelig og ikke noe hverdagskost. Det var altså  Nrk P1, radioen som tok kontakt. Tidligere på dagen hadde altså de siste nyheter kommet ut  fra statisk sentralbyrå at det er rekordlavt fruktbarhet tall her i landet,og det har aldri vært målet så lavt som nå noen gang. Klart politikere var veldig urolig for dette. De tenker på fremtiden,hvem som skal bygge videre dette landet, bli gode samfunns arbeidere,ledere og styrere m.m  Og så er det jo mange ulike meninger da om hvorfor det er så lavt. Kvinner i dagens samfunn venter lenger med å få barn. De yngre  kvinner vil nok ta en utdannelse først,få en stabil inntekt,jobb,finne den rette osv før de stifter familie. Og da kan det ta tid. At de som allerede har et eller to barn ikke ønsker flere er det og ulike grunner for. Uansett hadde jo statsministeren oppfordret i nyttårs talen at nordmenn måtte få flere barn. Nettopp pga lave fødselstall og usikker fremtid i forhold til b.l.a arbeidskraft m.m og  om de her tallene vil fortsette å synke eller bli der de er i dag.

 

 

Det siste fra statistisk sentralbyrå

 

 

 

 

 

Nrk hadde iallefall planer om å ta dette opp i radioprogrammet ‘her og nå’ som de har hver dag på ettermiddagen på P1. Men så ønsket de samtidig å ta kontakt med noen som altså gikk mot strømmen og gjorde noe for å få fødselstallene opp. Så de hadde søkt på google og funnet altså vår familie,at vi og hadde tidligere vært i Bergens Tidene ang. et lignende tema i fjor. De hadde og sett oss i Nordhordland Avis (lokal avis der vi bodde tidligere) for snart 4 år siden. Så de fikk da omsider tak på oss der en positiv dame var veldig interessert og gira på å få et lite intervju om dette tema som hun kunne sende samme dag på radioprogrammet ‘her og nå’.

 

 

Når man ikke fysisk kan komme i studioet hos Radioen ,så bruker man denne løsningen…det ble som å snakke i studio,super lyd.

 

 

 

Joda klart jeg kunne stille og si noen ord. Jeg ‘brenner’ litt for dette tema og. At samfunnet,folk,politikere m.m bør respektere de familier som faktisk velger å bryte utav et a4 samfunn og få flere barn en gjennomsnittet,som velger å skille seg ut og tenke annerledes. At det er rom for de som velger mange barn og uten å få mange fordommer og negativitet for det. For det er  desverre noe som finnes enda.

Hun måtte spørre mange ulike spørsmål som alt fra hva jeg trodde var grunnet til så lave fødselstall,hvorfor vi hadde valgt å få mange barn,hvordan det var å ha mange barn,hverdagslivet vårt,hva vi opplever av å bli møtt i samfunnet  m.m og klart dette med fordommer.Og jeg måtte jo bare svare så godt som mulig. Det skulle samme ettermiddag sendes på radioen. ‘Wææææ,’…. det der er ikke å være i konforsonen i det hele tatt.å høre sin egen stemme,ikke minst hva kommer man på å si. Det kan lett bli jernteppe når man tenker at mange i Norges land hører på.Men det gikk fint det og jeg kommer gjerne med mine meninger og synspunkter,ikke minst valg vi har tatt og står for. Jeg heier på de som velger å få mange barn,jeg heier like mye på de som har 1 eller to barn.Og de som ikke ønsker barn eller kan få barn heier vi og på.  Vi må bare respektere hverandre at vi har alle ulike syn og holdninger på et familie liv. Vi velger selv hvilket liv vi ønsker,med mange eller få barn. Vi er alle ulike heldigvis for det.Men klart jeg endrer aldri syn på at samfunnet kan i mye større grad legge det mer til rettes for generelt barnefamilier,og ikke minst de som velger flere barn.Og dette med fordommer,folk må snart bli så voksne at de bør bare respektere at andre familier velger annerledes uten å bli hetset for det.

 

 

 

Seinere på ettermiddagen kom det noen klipp på radioen , ikke alt kom med for hun måtte korte ned på intervjuet.

 

 

 

 

Men jeg tror at mye av grunnen for at mange med 1 eller to barn velger å ikke få et barn til eller flere, er et økonomisk spørsmål. Barn koster og barnetrygden har jo ikke økt noe på tiår. Og selv om barnetrygden øker litt fra nå av er det bare lommerusk. Jeg tror og at mange mødre blir tvunget tidlig ut i jobb etter fødselen,det har jo ‘politikerne’ bestemt,’samfunnet’ har bestemt det slik. Ellers blir det et økonomisk tap ikke alle familier kan sitte med. Da er det bare å få de i barnehage,eller far får permisjon. Ikke noe galt i fars permisjon,det er bare bra det, men utsett den,men  la en mor få være mamma for den lille  lenger enn det samfunnet sier. En 1 åring har ikke noe i en barnehage å gjøre,det er jo til barnas beste en må tenke på. Mange mødre ammer enda og så må de løsrive seg fra barnet for de må ut i jobb igjen for å få inntekt inn. La de som velger å få flere barn få en økonomisk bonus,det har Norge råd til og det blir på sikt en vinn-vinn situasjon. jeg  mener statsministeren i Bulgaria hadde foreslått her tidligere at de som velger å få 3 eller flere barn skulle få 300 000 mer i året som en engangssum. Det var ingen dum ide. De hadde og lave fødselstall og ønsket å endre på det. Men klart en usikker fremtid er nok og en grunn til at noen ikke ønsker å få flere barn. Og noen mener og at 2 barn er nok, de koster,de skal følges opp,alt blir vanskeligere jo flere man får.

Og klart vi som velger å få mange barn ser jo og at samfunnet ikke er lagt opp til det.Men det gjelder klart og mange med bare 1 eller 2 barn,eller de unge like mye. I dag får mange ikke b.l.a banklån til kjøp av egen bolig. Det er jo klart mye mer stabilt for de som har barn,ønsker seg barn og vil starte familie med stabilt og permanent bosted,det er og til barnas beste å ha et godt miljø å vokse oppi.Det er igjen et økonomisk spørsmål. Og Klart statsministeren mente jo ikke at folk skulle få 8 – 10 barn som vi og flere andre familier i landet,men uansett de som likevel velger å få 4-5-6 barn skulle fått en økonomisk bonus for det,da hadde kanskje flere våget å gjøre det samme,for det er de mødre der ute som skulle ønske flere barn enn gjennomsnittet men våger ikke helt å satse pga usikker fremtid og  på spesielt det økonomiske. Og ikke minst få være mamma lenger uten å tenke på å måtte uti jobb alt for kort tid etter fødsel. Det er og et økonomisk spørsmål.

 

Så tok to andre journalister b.l.a nyhetssjefen i Nrk kontakt for de ønsket å lage ett innlegg på nettsiden deres om dette,og ville da ta med dette om oss,det at vi har valgt å få mange barn,og at vi møter fordommer for det valget.Så det ligger på nrk.no  for de som er interessert i å lese. Det står ikke så veldig mye. Men Joda vi stiller klart opp vi og er stolt over at  vi har valgt å få mange barn,vi angrer aldri på det valget, og vi representerer gjerne de som velger som oss,å få mange barn,flere enn gjennomsnittet,å de som har mange barn, at det er valgfrihet i landet,ikke minst at folk må bare respektere våres valg. Og så heier vi klart på andre uansett med hvor mange barn de ønsker,som er med på å få fødselstallet opp her i landet.

 

 

 

 

 

Følg oss på Facebook: ‘Huset med de 11 Barna’

4 kommentarer
  1. Så gøy å høre stemmen din. Er du opprinnelig fra Sunnmøre ?
   Synes det er spesielt vondt hvis noen blir sett ned på pga antall barn,enten man har mange eller få.

   1. Ha- Ha… å nei…Det er alltid like fælt å høre sin egen stemme.Det er det som er det verste med å gjøre intervju ‘live’~væææ~
    Vel har vel en alt mulig blanding,men bodde 15 år i min barndom i Nordfjord.Ikke Sunnmøre selv om jeg har vært der mye.Min bror og svigerinne bor der.Men så er den og utvannet med litt fra Bergen siden jeg har bodd der de siste 20 åra. Akk Ja….men uansett tusen takk snille deg for gode ord…
    Det at folk ser ned på de med mange barn er noe vi ikke bryr oss mye om.Man blir vant med det selv om folk burde ha respekt for de som velger annerledes

   1. Haha….Nei uff og huff…synes det er skikkelig fælt å høre sin egen stemme…Men det er sikkert noe alle synes…Haha nei trives nok mye bedre med å skrive….Jaja men får bare fortrenge det.
    Tusen takk for at du heier på oss.Det setter vi stor pris på.😊klem tilbake til deg

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg