Bruk av naturens goder

Vi legger bak oss en full fart uke.Vi har i flere dager denne uken brukt mye tid på å vaske i forrige hus,der må alt flyttes,vaskes og ryddes ut innen 12 dager. Ellers har skolebarna denne uken hatt 3 dagers kveldsskole med innsamling,og da har vi vært sjåfører. Hvert år har skolen innsamling til ulike prosjekt i andre land.Og det er oftes i Afrika.Der drives det et arbeid blandt fattige på mange områder. Alle innsamlede penger går til fattige barn som får gå på skole,de får mat/klær, familier hjelp til selvhjelp m.m

Jeg skrev et innlegg om det i fjor.

Synes veldig bra at barna får være med på slike prosjekt.At barn her i Norge som har det så bra kan være med å hjelpe andre barn i andre land.Ting som vi ser på som en selvfølge,er ikke det for andre barn.

Ellers har vi ikke internett på denne hytten,og da blir det dårlig med oppdateringer og herfra så mye…

Men her er i allefall  høsten kommet for fult ,og det merkes godt her på denne hytten vi bor midlertidig. Denne hytten ligger litt oppi fjellsiden,og er høyere oppe enn andre bolighus,og da er det litt kaldere her enn lenger nede.Men ingenting er så friskt og godt som fjelluften.Her er et utrolig stille og fredelig område,og det er blitt mange små gåturer allerede rundt om.Og barna her har og tatt mange turer når de er ute å leker.De er oppi skogen og fjellskråninger,finner blåbær,pinner,mose,kongler og så kom de her en dag med sopp.Her er barna vant med sopp,de fleste liker det godt,og vi bruker det til tider i mat.  De har og vært med mange ganger på soppsanking i skog og mark.  De vet og at mange sopper er ikke spiselig,og de samler som regel ikke åleine.Det er nest største jenta her,som er veldig glad,og flink til å lage mat.Hun liker og godt å prøve og teste ut nye matretter.Hun passet i fjor Leah og Benjamin 3 dager i uken,når vi jobbet i bruktbutikken vi drev med dengang.Da var hun flere ganger i skogen på tur med de og de samlet inn mye sopp.Da forklarte og viset hun de alt om sopp,at noen er giftige,hvilke som er spiselig,navn på de ulike sortene osv. 

Så derfor kan de noen ganger,når de er oppi skogen her finne ulike sopper.Men da tar de soppen med og viser til storesøster.Da kan hun sjekke om det er noe som kan spises eller om de er giftige.I fjor fant de en del kantarall og noe steinsopp.

Men så her en dag når vi var å vasket i forrige hus,så skulle storesøster gå en tur med de minste oppover  mot skogen,så såg hun at på åkeren de gikk forbi var det veldig mye sopp.Dette måtte hun klart sjekke ut litt,om den var spiselig.Så mye god sopp kunne ikke bare råtne vekk.

Og jammen santen var det ikke ‘åker sjampinjong’,og det er en fin matsopp.

Den vokser og trives godt der det har vært gjødslet tidligere.

Og mens vi andre store vasket,plukket de minste sopp på åkeren.Og jammen ble det en god fangst av naturens goder.

Minste mor ble med på soppfangst for aller første gang.Benjamin har vært med flere ganger før,og plukket hele denne kurven åleine.Leah plukket og en hel kurv full.

Hm…hun lurte på hva i alle dager er dette for noe.

Og det måtte klart utforskes og sjekkes ut. Alltid spennende med noe nytt.

Og så bar det i vei tilbake.Det var stas å fylle hele korgen åleine,men den var litt tungt…

Og jammen ble det en bra fangst til slutt

Dette kan det det bli  mye god mat av.

Jeg synes sopp er både godt,fint og dekorativt.Ikke minst sopp lukter høst…haha 

Då vi kom tilbake til hytten ble en god del sopp renset.Det er en tynn hinne på toppen som skal skrelles vekk.Ellers skal all jord og rusk kostes vekk.Det er en børste som er best å bruke.De skal helst ikke skylles i vann,da blir de vasselige. Røtter skjæres vekk. Sopp kan tørkes,legges på brett i stekeovn på 40 grader med åpen dør i 1-2 døgn.Alt etter type. Oppbevares så i lukket glass eller boks.Sopp kan stekes og fryses ned,både ferdigstekt og rå.Og kokes.

Kjæmpe godt å ha i gryteretter,viltgryte eller som her,i stronganoffgryte. Ellers er soppsuppe eller stuing et alternativ,ellers godt som tilbehør til ulik mat.Og denne sjampingjongen var veldig god,Sunt er det og.

Å gå på soppjakt, er en fin måte å komme seg ut i skog og mark på,stor som liten.Barna får frisk luft og kan lære noe nytt.Ikke minst smake på goder som kommer fra naturen.

Vi fikk fryset ned en del,så no har vi litt å bruke i gryteretter og til mat m.m fremover.Og når det nevnes frys, så fikk pappen en telefon her en dag om noe helt fantastisk.Det kommer i neste innlegg.

 

Følg oss Gjerne på Facebook :’ Huset med de 11 Barna ‘

2 kommentarer
  1. Gleder meg til å lese om den fantastiske nyheten 🙂 Sopp er godt, men jeg er livredd for å plukke feil. Har lest at det er nok at en giftig sopp ligger i samme kurv om de spiselige, så må alt kastes. Derfor holder jeg meg til butikk-soppen 🙂

  2. Ja det er sant Bjørg: varden giftig sopp ligger sammen med en annen må resten kastes.Så skal ikke mye til.er ikke selv så god på soppsporer. Men nest eldste har studert en del og er veldig interessert. Så stoler på henne.men har man ikke så mye innsikt er det beste å la være ja… og butikk sopp er og en stor favoritt her…haha

   Ja den tlf pappen fikk synes vi var veldig gledelig.synes det er flott at andre gir… enn å kaste.Mye god mat der ja…

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg