Dårlig samvittighet….

Heldigvis så er vi alle skapt med samvittighet,noen har vel kanskje sterkere samvittighet og noen svakere …eller som vi fleste sier ‘dårlig og god’. Så det varierer absolutt fra person til person,og de som har barn,familie,mann,kone mor,far m.m har kanskje en litt sterkere samvittighet en andre og muligens en dårligere…enn en god. Og det har nok med at en har mange personer å ta hensyn til. Men så har klart de enslige og en samvittighet,og den kan og være mer dårlig enn god,den og,selv om de ikke har så mange personer å ta hensyn til.

Noen ganger er den samvittigheten utrolig irriterendes,for den kan virkelig plage mennesker,den kan holde deg våken om natten,gi deg skyldfølelse,dårlige tanker,tårer og smertelig hjertesukk.

De med barn og familie,om det er mann og kone,far eller mor kan ofte slite med dårlig samvittighet. Noen ganger er en virkelig skyld i det selv,andre ganger ikke. 

men både ord og handlinger kan fort gi daglig dårlig samvittighet. Men klart dårlig samvittighet kan en og få av andre ting som feile prioriteringer,feil pengebruk,feil livsstil m.m

Og spesielt foreldre kan slite med dårlig samvittighet ikke bare ovenfor sine barn,men og ovenfor sin kone eller mann.

“nei no var jeg for streng igjen ovenfor jenta mi…”

“nei no har jeg kjeftet igjen på gutten min igjen…”

“asj…No fikk ikke lillebror den oppmerksomheten han trengte …”

 

Ååå no sa jeg noe dumt til mannen…til kona…

osv…osv…

Ja dagens liste kan bli ganske lang…

og så tenker man at ‘det’ og ‘det’ skulle en virkelig ha gjort annerledes, eller sagt på en helt annen måte…eller ikke sagt i det hele tatt…

og så går en i lang tid etterpå og angrer og har skikkelig dårlig samvittighet…og så kommer skyldfølelse og dårlige tanker…

Og ovenfor kona eller mannen er det absolutt det samme…

huffda….nei det skulle jeg virkelig aldri sagt…eller gjort…

og så går en og tenker at en er verken en god mor for sine barn,eller en god kone for sin mann. Og så tror en at alle andre mødre og koner er så mye mye bedre…

vel med denne gjengen i hus og som mor til så mange burde en virkelig ‘drukne’ daglig i dårlig samvittighet…

har man sagt og gjort rett denne dagen????

 

Og dette kommer typisk frem når ting har roet seg,når barna er lagt,når en er for seg selv, når en får samlet tankene sine…

og da en kan rive seg i håret og virkelig angre…

*ååååååå det skulle jeg aldri ha gjort…..*

‘jeg skulle ikke blitt sååå sint…sagt det…gjort det…

‘åååå så dum jeg er…..ååå jeg gremmes…

arrrrrg….

 

Vel noen mødre og fedre,koner og menn…kan jo klart være bedre,på noen ting,men tror nok dette er noe de fleste tenker og sliter med…uansett om man har 2 eller 10 barn…man er rett og slett laaangt i fra alene.

for ja, dårlig samvittighet kan  virkelig være noe som kan bli en ‘plage’, noe en sliter med,og plutselig har en kommet inn i en dårlig og ond sirkel. For det er det næmlig fullt mulig å gjøre. 

Og samme er med enslige,t.o.m om de som  er enslige og har en  hund…ha ha 

‘asj…skulle gått mer på tur med hunden’…trimmet mer…

‘skulle besøket naboen’

‘ringt en venn’

‘trenet mer’

‘spise sunnere’…osv osv…

Vi alle har hele tiden og til enhver tid noe vi har dårlig samvittighet for. Men mye har man overhode ingen grunn til å ha dårlig samvittighet for…Da kan man i alle fall ikke ha så mye annet å gjøre på en dag…

Hvorfor er det da positivt å ha en samvittighet da??? Jo får utifra samvittigheten kan en bevisst jobbe med egne valg. En kan gjøre, og ta andre valg,nye valg og bedre valg.

Av samvittigheten kan en lære noe,gjøre en forandring,slik at en sitter igjen med en god samvittighet. For har en en god samvittighet til slutt så har en det så mye bedre,både med en selv og de rundt seg og man kan forandre situasjoner ved å ta de rette valgene. 

åååå tenk å bare være sååå liten og slippe å ha noe dårlig samvittighet….

Og hvem kan ikke nekte på at  en har ofte hatt dårlig samvittighet…att en angrer på noe en har gjort eller sagt…jo det kan nok de aller fleste si. 

Men det som er så bra er at en kan ‘begynne’ på nytt neste dag,glemme det som ligger bak,glemme fortiden og ta nye og bedre valg.

fokusere heller på å si gode ting til hverandre,ikke fokusere på det negative. Gi en klem,et smil…det skal ikke alltid så mye til.

Er det virkelig noe alvorlig,og en har gjort eller sagt veldig dumme ting som sårer eller ødelegger,så må en be vedkommende om tilgivelse,og si en er lei seg for ‘det og ‘det’ og at en vil jobbe med å forandre seg,ta andre valg og bli bedre. Alle tjener på det på sikt uansett.

 

Hver dag kan en glemme det som skjedde rett før…se fremover…ta nye valg…prøve på nytt… og da vil en igjen ha god samvittighet…

Og når det gjelder barna,så er det faktisk,tro det eller ei,positivt at barna kan se at mamma eller pappa er bare mennesker og med feil og mangler og langt i fra perfekt,og tar daglig feile valg. Men det viktigste av alt er ikke å bli perfekt eller feilfri…men å innrømme sine feil,begynne på nytt,ta nye valg,bedre valg.prøve igjen…

og neste gang jenta oppførte seg dårlig,eller gutten gjorde noe dumt,så kan en snu litt på situasjonen….snu på ordene. 

Eller om storebror slår lillebror trenger man ikke si, 

“Storebror !! NEI no var du slem,du må slutte å slå” ….men snu på det og si

“Du storebror,du som er en sånn snill og grei storebror slår vel ikke lillebroren din….???

da slipper vi å få dårlig samvittighet for at vi kallet storebror for slem, og barnet slipper å sitte igjen med stempelet ‘slem’…men tenke på at…neiii snille gutter gjør jo ikke det…

Aron er en veldig grei og snill gutt,det er viktig at han får høre det

Men for all del,barn må ha streng tilsnakk noen ganger,og absolutt skjønne at ting ikke er greit,og barn tar ikke skade av å se at en kan bli sint,men det er og viktig hva en sier når en er sint.og Barn må og få bli sint…Barn har følelser og kan og bli lei seg å få dårlig samvittighet like mye som vi kan…både på godt og vondt.

Derfor er det viktig å ordne opp om en har sagt eller gjort noe dumt,det lærer og barna av,men og samtidig fortelle de positive ting om de. Da sitter begge parter igjen med en veldig god følelse. Og dette skaper og et godt forhold.

Og selv om en ikke har barn,eller de er flyttet ut,så kan en neste dag ta nye valg,eller i neste situasjon en kommer i,sette nye mål,glemme det som er bak,glemme fortiden og starte på nytt rett og slett. Og ikke minst starte i det små,ikke forandre alt med en gang, men med en ting om gangen og jobbe med det…så vil en og etterhvert få mye mindre dårlig samvittighet og skyldfølelse. 

Men husk samvittighet er noe positivt og bra og vi alle trenger den.

 

Følg oss Gjerne på Facebook : ‘Huset med de 11 Barna’

 

 

 

 

4 kommentarer
  1. 💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖 Takk og lov i Jesus kristi navn VÆR VELSIGNET I HERRENS NAVN AMEN…HVOR SKAL MIN HJELP KOMME FRA , MIN HJELP KOMMER I FRA HERREN AMEN 👍👍👍👍👍

  2. Hei, så bra du kan skrive om samvittighet, men må si jeg reagerer på at du skriver at enslige har mindre dårlig samvittighet enn de med,familier fordi vi har færre og forholde oss til. Ja jeg er singel, men gud så mye dårlig samvittighet jeg kan ha for tantebarn, søsken, foreldre venninner og venninner med,familie og barn som man føler at er enklest at man som den uten barn drar til og burde være der oftere enn hva man er.. Samvittighet går på person og ikke på om man har mann og barn, man har bare andre og andre ting å ha samvittighet for. Beklager om jeg virker kvass men er bare lei av at så mange ser på livet til single som litt mindre enn de med,familie

  3. hei på deg Anonym: Først av alt så må du aldri føle at du er kvass…nei laangt i fra. synes det er flott med slike kommentarer. og dette innlegget ble skrevet faktisk like mye til de med nær familie som kone/mann- barn,som enslige. Og jeg hadde de enslige like mye i tankene når jeg skrev dette. Og nevner det iallefall 3 ganger og i innlegget. at dette gjelder og like mye de enslige. og de klart har og like mye dårlig samvittighet for alt mulig.
   og en plass skriver jeg at t.o.m de enslige om de i tillegg har en hund…har dårlig samvittighet for det og.
   og jeg skriver og at kanskje de med helt nær familie ,som barn,mann og kone har en dårligere samvittighet,at det har nok med at en har mange personer å ta hensyn til,..men så klart enslige har samvittighet selv om de ikke har så mange å ta hensyn til. og da mener jeg helt den nære,som barn,mann,kone o.l. Men klart de har det og…til mange andre ting. så de enslige er ikke utelukket her. nei de henger med de og… og jeg har og vært enslig halve livet mitt,og jeg kjenner meg godt igjen i det du sier…alt det der med søsken,tantebarn,foreldre,tanter,bestemor,osv osv…og jeg vet om mange som deg,og de sier det samme…så du har så rett der ja. og jeg skriver og på begynnelsen at samvittighet varierer på person til person. noen har sterkere og andre har svakere. vet om mange som har dårlig samvittighet for alt mulig…og andre igjen som ikke bryr seg om noe…begge deler er ikke bra.men en sunn balanse.
   men poenget på slutten som og gjelder alle,om en har barn,eller er enslig,så kan man absolutt ta et valg,gjøre noe,prøve iallefall,for å bedre sin egen samvittighet for noen. så bare det å sende et kort,ringe m.m og si noen gode ord. at en tenker på de osv så letter det en del. en kjenner og seg selv best hvilken person man er.
   Skjønner godt at du er lei for at så mange ser på singel livet som noe bedre enn de med familie,men det gjør ikke vi her iallefall,for vi kan godt forstå deg,for her er det liksom omvendt. at folk ser på oss med mange barn som et vanskelig liv,som om vi har et stort problem. enn de med et vanlig A4 liv. Og ikke minst at vi sees påå som begrenset i alt bare fordi vi er så mange. det er bare tull.
   skjer så ofte at vi sier både her og der at ‘ ja vi kan hjelpe’ vi kan gjøre det og det…
   å nei det kan no ikke der vel…? dere har jo så mange i barn at dere har hendene full,dere må heller ta dere av familien osv osv…at vi liksom blir handlingslammet pga det– akkja,,,det er jo bare tull.
   så jeg mener ikke det iallefall,om det at enslige ikke og har dårlig samvittighet…beklager om det har blitt oppfattet slik . Men jeg hadde og de enslige i tankene i hele innlegget. Snakket faktisk like før med en enslig godt, voksen mann,og han hadde en lang liste av ting han hadde skikkelig dårlig samvittighet for. så absolutt ja alle har den der dårlige samvittigheten. men håper du ikke drukner i dårlig samvittighet. du er nok garantert både en flott tante,søster,venninne…for hadde du ikke vært det,hadde du heller ikke hatt samvittighet for de…så døm ikke deg for hardt. masse lykke til med dine valg. god klem til deg og ha en fin fin helg.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg