Det har blitt så alt for mange kg borte…

Kanskje det er litt greit med en liten oppdatering i forhold til helsen til Pappen her i huset!! tror nok det er over 2 1/2 mnd siden sist….og det var vel da han kom ut av sykehuset og ,for han var innlagt der pga kraftig vektreduksjon og alvorlig underernæring. Så han fikk sonde mat der ,og det gikk han videre på  i flere uker  etter han kom ut. Men sondematen hjalp ikke med å gå opp i vekt. Den var kun en hjelp til å holde det rette dags behovet for næring i balanse. men det pappen har trengt er å gå opp noen kg i vekt,komme seg utav den alvorlige underernæringen,og få noen kg å ‘gå på’ og holde seg der stabil. Han har hatt sånn passe jevnlig kontakt med ernæringsfysiologen etter han kom ut fra sykehuset,for de skal vite hvordan det går med både matinntaket ,vekten,og helsen generelt. Han fikk jo sonden nedlagt på nytt like etter han kom ut av sykehuset da sonden gikk tett. Det ble utført av en lege på Drammen sykehus som ikke var overhode noe behagelig. Den ble lagt ned i spiserøret på en mer brutal måte enn legen som gjorde det på Ullevål sykehus.For tiden etter var preget av mye smerter i spiserør og mage. Da var det en som sa att om slangen blir brutalt lagt ned kan den skade slimhinnene innvendig i spiserøret,og da blir det som små sår og det er smertefulle. Pappen har og en ‘knekk’ på tarmen,noe som tydligvis skjedde under inngrepet da magesekken ble fjernet i sommer. Og om ikke slangen føres forsiktig gjennom den knekken vil det og skade tarm veggene. Uansett resultatet ble etterhvert att pappen orket bare ikke ha den sonden lenger ,det var vondt nedover hele brystet og mage og det verket hele tiden, Så han dro rett og slett slangen ut. Og da ble alt så mye bedre med en gang,alt det vonde forsvant. Men no var beskjeden fra ernæringsfysiologen att siden han ikke gikk lenger på sonde mat,måtte han passe ekstra godt på å få i seg nok kalorier hver dag. Og han skal ha i seg 3000 hver dag. 2500 kalorier er normalt for en voksen,men han må ha 500 ekstra for å prøve å gå opp noen kg i vekt. Han fikk og beskjed om å veie seg då og då,og følge med på kiloene. Han bør ligge stabilt og ikke gå ned noe. Om han skulle gå ned,gjør ikke det noe bare han kommer seg opp igjen ganske raskt… altså poenget er å ikke bli liggende der lavt. Om det skulle likevel skje må han ringe inn for da er helt på grenselandet og må innlegges igjen. Men pappen har ikke så lyst å begynne med sonde igjen.Han ser ikke på det som noe som hjalp annet enn å holde det daglige behovet i balanse,og han kan heller jobbe med å få i seg vanlig mat som dekker det samme behovet.

 

Pappen og de to minste…

 
 

Han var innlagt i november og Da var han alvorlig underernært. Han må jobbe med å holde seg stabil på ett viss kg tall.Å gå opp er bra,å gå ned er ikke bra. Både november,desember og januar har vært ett stort slit av å holde seg stabil… til tider har det vært sånn greit stabilt,en dag går kg ned,med en innsats i matveien så går kg opp igjen neste,eller neste dag…og så er det kg ned igjen og opp…og slik har det lagt som en jojo.

Det lages stadig nye hull på beltet…

Når alle andre folk ‘sliter’ med ‘juleflesket’- alt av god mat som ‘satte’ seg i julen,og alt skal trenes vekk i januar….så er det stikk motsatt her. Pappen er veldig glad i julen,han elsker julemat og pleier å glede seg til jul.vi som er vestlendinger er vandt med pinnekjøtt,men vi har og pleid å ha ribbe  i tillegg.  Denne julen derimot har vært en stor skuffelse. Han klarte så vidt å få ned en halv potet,en halv ‘pinne’ og litt kålrotstappe og surkål…. Desverre så kom alt i retur. 

Det er nemlig ett annet problem som er fryktelig slitsomt. Mest sannsynlig og nok pga ‘knekken’ på tarmen stopper noen ganger maten bare helt opp…den går bare ikke ned…og det hjelper ikke som hos oss andre å skylle ned med drikke…setter det seg fast,så er det bom stopp,da er det bare å gå å kaste opp maten igjen. Resultatet er att da blir han kvalm og må vente en stund for å prøve noe annet. altså de her mnd har vært litt sånn ‘prøvemåned’ på hva han klarer å spise. han klarer fortsatt ikke noe med smør og melk. da blir han fryktelig kvalm. og han som elsket grøt…heldigvis går det greit med ‘ristet’ brødskive,men alltid uten smør eller ost o.l  middager må testes og prøves hver dag,men det er ofte i små posjoner. han er mange ganger for dagen mye kvalm og blir og kvalm etter ulik mat.  han har prøvd alt av ulike nærings drikker / tilskudd m.m fra apoteket,men blir kvalm av alt. men han ‘kjører’ på og presser ned likevel litt  kalori pulver i vannglass ,men blir skikkelig kvalm etterpå.Han klarer å få i seg sånn noen lunde de kaloriene han skal,altså de 2500…daglig men ikke alltid.Men det er jo ikke noe ekstra da å gå på,heller ikke ‘noe’ å legge seg på av.Vi har blitt skikkelig nøye på å sjekke ut innholdsbetegnelsen på alt vi kjøper  for å se om hvor mange  kalorier det er i…ha ha og vi regner og plusser,vi prøver og tester… stikk motsatt av de som slanker seg…. jeg tenkte og om han spiser en snickers sjokolade,sånn innimellom så fikk han noen kalorier ekstra å gå på….Og det klarte han noen dager,men no blir han kvalm av bare å se på papiret…. det er og minuset,att noe går fint i begynnelsen,men så er det stopp…da er det kvalmenes plutselig,og da er det bare å prøve noe annet. 

alt i alt er det veldig slitsomt å ‘streve’ med maten,vekten,kiloene…Det han har funnet ut,og som ble sagt en gang på sykehuset sist han var innlagt,var att han klarer bare ikke å legge på seg. Det er ett eller annet de gjorde under operasjonen,da de fjernet magesekken som gjør att kroppen bare ikke klarer å legge på seg. Og det kjipe oppi alt er att han går ned kilo…og det var akkurat det han ikke skulle….det var det som ikke skulle skje.han ligger på den grensen til innleggelse OM han ikke gikk opp. Han er ikke gått opp, han har no på 9 mnd ,helt siden han ble syk,ble operert m.m gått ned over 40 kg. Det er alt for mye,han er fortsatt i kategorien alvorlig underernært og han blir bare tynnere. Det som og følger med vekttap er  att han fryser mye,så hver dag er det lag på lag med ull,gensere,jakker,votter og luer…likevel er han kald. det er liksom ikke noe å gå på. han blir jo ofte svimmel, sliten,trøtt ,slapp og formen er ikke alltid på topp.Beina både her og der begynner å stikke ut… og noen ganger blir han selv litt skremt av å se på seg selv…

 

kan vel si att det har blitt en tynn og slank kar dette no…

Fra forrige innleggelsen på sykehuset  i november ble det og diskutert hva som skulle gjøres OM han gikk mer ned og klarte ikke å legge på seg og gå opp. Det har vært snakk om å legge inn ‘peg sonde’ som er en sonde rett inn i magen. Men så mener en lege att det har ingen hensikt,så mener en annen lege att det bør prøves.så de blir ikke helt enig der… Så var pappen her like før jul til fastlegen sin  like ved her,og han mente heller ikke att ‘peg-sonde’ hadde noe for seg. Han mente Pappen bare måtte spise,spise og spise. Rett og slett jobbe hele dagen med å spise.  finne ut,prøve og teste hva han ‘tåler’ og kjøre på med det. og det har vi gjort over en mnd no, sånn iherdig, og vi har funnet ut sånn ca hva som går,og hva han tåler og ikke tåler…. og han spiser det, men selvfølgelig lite,men  ofte…her går det på mellommåltider og nattmåltider, ‘trøstespising m.m… ha ha  is,chips og sjokolade…sånt folk legger på seg av..og vil helst slutte med …..  Men her jo  problemet  fortsatt att han klarer ikke å legge på seg… det vipper heller nedover..

noen ganger blir man lei,men det gjelder å ikke gi opp…men stå på videre…

Det er en daglig kamp for kiloene,men det har blitt en livsstil no,men det mest urovekkende er ‘pilen’ på vekta… Han vet att om han ringer sykehuset legger de han inn igjen og da blir det  sondemat,noe de sa sist…men erfaring fra sist var att det hadde jo ingen hensikt. Han gikk heller ikke opp der…kun noen gram en dag…sondematen hjalp heller  ikke med vekta,og det sa jo de og. derfor vet de ikke helt hva annet  de skal gjøre…Så da kan han like godt være hjemme å ‘spise’ samme mengde…

Men sånn ellers har han det bra altså,han er den han alltid  har vært, selv om han har blitt omtrent ugjennkjennelig…han er ved godt mot, er positiv og har ståpå vilje..han har den samme gamle humoren,ha ha og vi har det bra alle tross alt,og ikke minst vi har alltid noe å takke for og være glad for hver dag….

men han skal snart snakke med ernæringsfysiologen igjen og da får han bare høre hva planen fremover blir…inntil det får han jobbe videre med å spise og spise… 

 

Følg oss gjerne på facebook . ‘Huset med de 10 barna’

2 kommentarer
  1. Stakkar pappaen! Det må være et slit når han MÅ spise, og så ikke klarer det fordi han bare blir kvalm. Jeg vil tro at dere har prøvd “alt”? Nøtter er full av energi, og sunt, det samme er peanøttsmør (sunt det også, om vi ikke spiser for mye). For pappaen er det viktig å få i seg nok, så ikke kroppen kollapser. Ikke ufarlig å bli så tynn. Ønsker pappaen (og også deg og barna) masse lykke til.

  2. tusen takk Bjørg: vi tar en dag om gangen,og det er jo det aller beste….joda nøtter er og på listen og noen ganger går det en stund,men så blir han kvalm av det og…så det meste er testet ut ja,og det testes ut mye. tror nok att han får i seg noelunde nok i løpet av en dag.og iallefall når han har to ‘helsepersonell’ i hus som passer på …ha ha men det merkelige og problemet er att han klarer ikke å gå opp…han klarer bare ikke å legge på seg.. men klart når han får den ‘daglige’ dose får han iallefall det som er nødvendig for en dag,men det virker som ikke kroppen tar opp næring på en merkelig måte. Så tror han vil presse litt på de på sykehuset att de kan finne ut grunnen…da er det letter å ha noe å forholde seg til. så vi er positive vi og gjør det beste utav det. så tusen takk igjen , det kommer en god hilsen fra Pappen og…:)

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg