Hvordan er hverdagen med 10 barn?

 

 

Det spørsmålet har vi og fått mange ganger oppover årene.

Er det ikke travelt  og slitsomt  med så mange barn?

Hvordan er hverdagen til dere med så mange barn?

Blir dere ikke trøtt og lei? 

Og så referere de til sin egen hverdag som kan både være stressende og travelt. unger i barnehage,på sfo og skole og så foreldrene på jobb…pes…

Og kan ikke tenke seg hvordan det da med oss som har  såå mange barn.

Alle skal jo opp,alle skal ha kle ,alle skal ha mat, alle skal ha niste,alle skal i gangen å ha sko og jakke på…og den dagen det regner så skal regntøy i tillegg finnes frem,og ikke minst om vinteren,skibukser huer og votter…

og alle skal avgårde og rekke bussen…

Vel egentlig er vår Hverdag helt lik alle andres hverdag,

ja her skal de og  opp,spise ,kle på seg og gå– komme hjem ,spise middag,gjøre lekser ,leke,spise kveldsmat og legge seg…

Men når vi er så mange må man rett og slett bare ha litt bedre tid og ha faste rutiner gjennom hverdagen.

Og når man hele tiden er så mange så blir det en normalsituasjon ,så man tenker ikke over att vi er noe annerledes enn de med 2-3 barn…

Det blir helt naturlig.Sånn har bare vi det.

MEN Vi har vært SÅ heldig over mange år att vi har kunnet jobbe skift ,så  en av oss har alltid  kunne  vert hjemme når den andre er på jobb.

Og da har vi slippet både barnehage ,sfo og ikke minst alle utgifter som det følger med. og det har blitt en bra sum.

Regnet her en dag på att ved att ikke våres barn har gått i barnehage så har vi spart staten for ca 10 mill. og det er en del penger ,og i tillegg spart lommeboken vår for over 200 000. Og det er kun barnehagesats,om utstyr m.m kommer  i tillegg eller utgifter på  Sfo som og er veldig dyr kommer det i tillegg.

Synes att absolutt de foreldre som ønsker å være hjemme med småbarn ,eller jobbe halvt eller redusert kunne fått en omsorgslønn,så man ikke lider økonomisk på det valget .Att man mottar kontantstøtten er en ting,men den varer kun det 1. året,hva med de andre årene …så det er absolutt noe politikerne som skal være så familievennlige burde tenke på.Alle ønsker faktisk ikke att småbarna deres må plasseres i barnehage.

Men poenget er ikke hvor mye vi har spart, men hatt den muligheten att en av oss alltid er der att barna både får en bit av mamman og pappan når de sendes på skolen,alltid en er der med de minste hjemme,gå på tur,trøste,kose klemme og oppdage utvikling og nye sider med barna.og alltid en er der når de andre  kommer hjem.Det er og en som hjelper med lekser,synger godnattsang for de minste og legger de.Og ikke minst ta husarbeid til den andre kommer hjem.så slipper den å begynne på alt det.

Ja det kan være slitsomt til tider,men så uendelig verdt det.tross att man må jobbe både kvelder og helger til tider.

Flere har sagt de misunner vår hverdag,og husker en gang en mor med 4 barn sa hvor travelt de hadde det ,med tidlig opp og barn i barnehage,sfo og skole og foreldrene selv på jobb.ikke alltid rakk de spise og opprydding av kjøkkenet var det bare til å glemme.

Ei anna og med 3 barn ,følte ikke hun alltid strakk til på jobb, for hun var allerede pest da hun annkom jobb….barna måtte opp halv 6-6 for å rekke alt,barnehage,sfo,skole og jobb,og skolebarna  ble utstyrt med nøkkel rundt halsen,for det var ingen hjemme når skolen sluttet.

Men sånn er desverre hverdagen for mange og selv om mange mødre kunne tenke seg å være mer hjemme mens barna er små er samfunnet lagt opp til att begge må jobbe for att det skal gå økonomisk.

Men jeg tror likevell at med noen om justeringer i budsjettet og i økonomien kan mor være mer hjemme med de små ,eller far.det handler om å prioritere barna først,

 spesielt med de under 3 år.Jeg er ikke imot barnehage,har selv jobbet i mange barnehager over mange år,men jeg synes att de under 3 år er alt for små til å sendes i barnehage. De må være så store att de skjønner hvorfor de må være i barnehage.Hvorfor de blir levert der,mens mamma eller pappa bare drar sin vei og må på jobb.

 

Har sett mange leie situasjoner både for barnas skyld og faktisk for mødrene.Synes det er omtrent uhørt å la en 7-8  mnd gammel beibi gå i barnehage.

ikke alle mødre er kommet seg verken etter fødsel eller amming…

Jeg bestemte meg da att slik skulle iallefall ikke mine barn ha det.jeg har fått de for og å ta meg av de.

Jeg selv var hjemme med de 3 eldste, etter 4. mann kom hadde vi kjøpt oss hus,så jeg begynte som sovende nattevakt og kunne likevel være hjemme med de 4 små på dagtid.

siden begynte jeg på ett sykehjem,men bare i en liten stilling,jobbet og mest i helger og ettermiddager.

I flere år jobbet vi skift,men jeg hadde permisjon innimellom med de andre barna.

Egentlig har jeg alltid hatt lyst å være helt 100% hjemme mens barna er små.det er en tid man aldri får igjen ,jobbene de er der alltid.

Men det var først etter minstemann att jeg hoppet i det.Jeg forlenget permisjonen og går per i dag på ulønnet permisjon.Egentlig går det overhode ikke å leve bare på barnetrygd og en inntekt med så mange,Men jeg har valgt likevel å gjøre det.og vi har tatt en dag av gangen.

Jeg angrer ikke på valget,jeg kjenner det er rett og har veldig god samvittighet.ser og att det er mye mer ro over hjemmet,barna blir mer stabile med mamman hjemme, og det er mer harmoni,ingen stress eller kav.

Jeg går heller  med de 3 minste i ‘åpen barnehage ‘ slik att de får variasjon i hverdagen.Der stor koser de seg.

 

Siden vi bor på landet og barna går på en kristen privatskole må de ta bussen til skolen.

de må tidlig opp og da er det og viktig att de legger seg tidsnok.

men det er og en fordel med buss til skolen.Att de kan slappe av og hvile seg litt til før skole dagen starter.  

 

Dagen her starter med att en av de eldste jentene   har vekker klokke på og vekker de andre som skal på skolen.Etter att de to eldste begynte på vidergående skolen i byen bor de noen dager    hos morfaren for da har de kortere vei til skolen…og kan sove lenger ha ha…Morfaren bor i byen…

Selv om mange sover på samme rom,er de flinke å være stille så ikke de små våkner.

 

 

De kler på seg på badet.

Og Kvelden før har mamman lagt klar klær i 5 hauger,så det er lett å ta på seg.

 

så går de ned på kjøkkenet og begynner å lage seg frokost,noen spiser rundstykker , ristet brødskive,noen har ostesmørbrød, og noen gryn..uansett må alle spise og drikke noe før de går på skolen.

 

 

 

så skal niste smøres. mamman lager niste til noen ,mens noen lager til seg selv.

det er viktig å ha med både frukt og noe annet godt som kan friste i en skoledag . Det skal ikke så mye til for å gjøre nisten god og man vet att barna spiser den opp.Det er viktig for en lang skole dag.

 

 

 

 

Det er noen nistepakker som skal smøres,vet noen gjør det om kvelden,men her er de ikke så glad i nisten som er kald og lagt i kjøleskapet,men det går helt fint å ta det om morgenen…

 

 7 stykker skal kle på seg og komme seg av gårde,men det går veldig fint,nesten som å kjøre  i en rundkjøring,

Man har sko og jakker på faste plasser og det er lett å finne sine ting.

 

 

 

 

 

No er mamman og de 3 små igjen, mamman rydder kjøkkenet og de andre våkner etterhvert.

De skal da kle på seg.det som og er greit om morgenen her er att man har ingen stress,man tar det helt rolig og kan le og tulle og ‘leke’ konkurranse om å kle på seg først.Og det er like morro hver gang for 3 og 5 åringen.

 

 

så skal det spises frokost.Og her har man god tid og vi koker gjerne egg og synger og leser i en bok.

 

 

 

Noen ganger liker de å se på barnetv, postmann Pat,brannmann Sam og mikke mus er populært.

Men å leke med togbane eller bygge lego er veldig populært,der kan de sitte i lang tid.

Da tar mamman en runde i huset og rydder både her og der.

 


 

 

Det bygges mye rart i løpet av en dag,det er ikke noe å si på kreativiteten og fantasien i allefall

Her er Aron i Byggemodus.

 

 

ikke lenge etter skal minstemann legges ut i vognen for en formiddags lur,

Da tar og gjerne de to andre en tur ut.

 

Vi har og  noen dyr som trenger mat.vi har høner,kaniner og en gris.vi hadde og mange flere høner tidligere og to moskusender,men reven eller måren har tatt de.

Leah og aron synes det er morro å gi hønsene mat,de får allslags brødrester,skalker m.m de spiser alt mulig.

 


 

 

 

 

 

så må kaninene få mat. Vi har noen utekaniner som går fritt rundt.

Ellers har vi to kaniner i ett bur,de har noen unger sammen, det er og en anne kanin med en unge i ett annet bur.’

Dette er utekaninene

 

 

 

og Grisen Pernille.

Hun får allslags rester ,men som oftes mest middagsrester fra dagen før, eller gammelt brød eller  andre ting.Den griser kaller vi ‘matbosset’ vårt. ha ha

 

 

 

Når minstemann våkner er det tid for å spise noe lunch, det kan både være frukt.gryn,youghurt eller en brødskive/knekkebrød.

 


 

Der er godt med youghurt

 

 

 

 

På onsdagene har William som går i 2.klasse fri. Og Emilie har halv dag.

Vannmelon er jo bare så alt for godt.

 

 


 

 

Selvoppkuttet frukt smaker alltid best

 

 

 Det gjelder å konsentrere seg

 


 

mmmmmm……

 

 

 

No er det på tide å begynne på middagslagingen

for er ikke så lenge til de andre kommer fra skolen

I dag skal vi ha Tortilla lefser med kjøttdeig inni og ost på toppen.det er en av favorittene her og suuuper godt.

Godt med litt hjelp av Leah til å strø på osten

 

 Det hører salat til og den må skjæres opp

 

 

 


 

 

 

 

Den fordel det og er å være hjemme med barna og ha roliger dager er å kunne gjøre ting sammen, både leke sammen, lage middag sammen,gå på tur sammen og ikke minst bare snakke og ‘VÆRE’ sammen.

Man får laget skikkelige gode middager og middager fra bunn, som fiskegrateng, og andre gratenger ,potetstapp,kjøttkaker,lapskaus,div sauser m.m og ikke bare lage enkle  og halv ferdig mat,som er både dyrt og ikke så sunt i lengden.

Dette kan annbefales

Veldig godt !!!!

 

Skolebarna er kommet fra skolen,det sees i trappa,der pleier sekkene å stå i ukene,i helgene henger de på rommene på knagger.

 

 Etter middag er det å rydde av bordet og begynne på leksene.

De har  skrivepulter på rommene sine,men siden det er så mange av de som trenger hjelp underveis,så har de valgt å sitte på kjøkkenet.

 


 

 


 

 

 


 

  De stor jentene har alltid masse lekser og innleveringer ,så de er ofte opptatt utover ettermiddagen og kvelden.

 

 


 

 

Etter lekser er det enda litt tid til lek  før leggingen begynner

Tross regn så tar de minste  en tur ut.

Her er det skogstur som er målet

 

 

Guttane er veldig opptatt av fly,tog og alt med hjul på ,så de ser gjerne på Discovery 

 

 

 

 

 en annen liten kar er mer opptatt å være ute å kjøre på trillebåren sin..

 


 

 

 

Sykling er og kjæmpe populært her

 

 

 

 Ellers pleier de hjelpe til med div husarbeid innimellom.både dekke på og av bordet, ta oppvasken ,rydde rommene sine før kvelden,

bære opp og ned kle m.m

De minste begynner med kveldsmat tidlig og første legging er i halv 7 tiden.

 

 

 

Leah og Benjamin er veldig glad i gryn og spiser gjerne en stor skål til kveldsmat

 

 

 

 

 

 

Så er det pussing av tenner.Aron og William er klar til å legge seg.

 

 

 

de er alle  veldig trøtte etter en lang dag og sovner fort

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 I morgen er en ny dag og en ny Hverdag.

 

 

 

 

 Følg oss gjerne på Facebook ‘ Huset med de 10 barna’

12 kommentarer
  1. Fantastisk, håper dette frister mange ! Jeg var selv hjemme med de fire barna våre i 17.år, og angrer ikke en dag. Vi valgte det slik. Det bød på utfordringer.. men vi klarte brasene i fellesskap.

  2. så hærlig lesing 🙂 liker bloggen din godt,glad jeg begynte og følge deg 🙂 Jeg er endelig gravid med nr to,vi prøvde i mange år men ingenting skjedde,og nå ENDELI er prins nr to på vei til verden,åtte år etter prins nr en 🙂 og vi skal gjøre det vi kan for og klare å unngå barnehage så langt det går 🙂 Jeg vil gjerne at han får et par år i barnehage før skolestart,men det er mer fordi jeg vil han skal knytte bånd med de han skal beynne på skolen sammen med 🙂 gleder meg til og lese dine videre blogginnlegg,keep up the good work 😛

  3. Imponerende! Jeg er helt enig med deg i at små barn helst skulle ha vært hjemme. En ting er prioriteringer, men jeg tror at nå for tiden er selvrealisering såpass viktig for folk at man faktisk ikke vil være hjemme heller. Man kjeder seg hjemme. Men det handler om kreativitet og vilje. Og så skader det ikke barn om de får kjede seg litt! Og det er bare fint om de får lære seg å utføre husarbeid de også. De synes jo ofte at det er gøy å få hjelpe til 🙂
   Selv måtte lillemor i barnehage da hun var 15 måneder, og jeg merket godt at det var for tidlig. Dessverre hadde vi ikke valget 🙁 Vi gjorde så godt vi kunne selv om situasjonen ikke var optimal, men blir alltid glad når jeg hører om familier som har valgt å være hjemme med barna 🙂 Så utrolig flott for barna 🙂

  4. jaaaa Linn Therese: bare å glede seg…for det er sååå mye glede som følger med tross att det er utfordrende i blandt…men det takler man altid… 🙂

  5. ajjj ikke koselig det nei…Men då er iallefall drittsekkene vekke og igjen står den rette…sikker på att han venter der ute en plass på deg…så plutselig en dag …… 🙂 :)Linn Therese: he he …er alltid håp vettu..’

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg