Verdens beste ‘Natron kaker ‘/ ‘stompekaker’

 

Siden jeg har valgt å være hjemme med de tre minste barna, så har jeg utvidet den siste  permisjonen jeg hadde  på minstemann i 2014, jeg er nå i ulønnet permisjon.

Selv når jeg jobbet og vi hadde to inntekter måtte jeg tenkte to ganger og ofte tre ganger før man kunne kjøpe ting,siden vi er så mange i familien og alt koster .

Jeg er veldig prisbevisst på alt,og spesielt når man handler mat.

No når vi bare har en inntekt må man tenke enda flere ganger før man kjøper noe.

Ca 25 minutter fra der vi bor er det 5 ulike matbutikker,og flere av de har ulike ukes tilbud, og er man lur så kan man gjøre mange smarte kjøp.

Noen ganger kommer jeg over att feks div. melk er satt ned med 50 % siden den skal gå ut dato enten dagen etter eller to dager etter.

Og det passer helt topp for vår del,for her i huset kan veldig mye lages om man har feks mye melk.kakao, pannekaker,vafler,lapper/sveler osv.og selv med en melk som går ut dagen etter er den like god og passer helt utmerket i slike ting

Dette høres kanskje merkelig og utenkelig  ut for mange,men har man kun en inntekt og man er så mange i familien og har lite penger å rutle med,er slikt som melk på 50% gull verdt,og selvfølgelig alt annet mat.

Synes og att det er topp att butikkene setter det ned til 50% enn å kaste det i bosset.alt for mye blir kastet som fint kan brukes.

Denne gangen kom jeg over en del surmelk som var 50% og laget en stor ladning med ‘natron kaker’/ ‘stompe kaker’ , (‘tjukkaser ‘osv…det finnes ulike navn alt etter hvor man bor i landet.)

Dette er ‘kaker’ som det ble baket mye i gamledager, og jeg  synes att man ikke må glemme gamle oppskrifter , eller matretter m.m som ble laget før i gamle dager.

Det er så koselige tradisjoner og skikkelig norsk kultur som er fint å viderføre til barna.

Det er super enkelt å lage og super godt !!

De kan steikes på Takke ,men om man ikke har det kan fint steikepanne brukes

 

 

det lukter sååå godt i hele kjøkkenet når de steikes,nesten som når det steikes lefser…

det ble en bra ladning;

 

Siden solen skinte denne dagen og været var så fint, og det var virkelig varme i luften, så tok vi med oss likegodt’ natron kakene ‘ut i solen’ 

her koset vi oss masse.

De smaker best med smør,brunost eller syltetøy på.

Er like godt  som kaffe mat eller til kveldsmat.

En Aron gutt som koser seg;

 

   — Her er oppskriften på ‘Natron kakene ‘/ ‘Stompe kakene’ —

 

   1 liter Surmelk

   1 kg mel

   1 kopp sukker

    2 ts natron

    1 ts hjortesalt

 

Bland alt sammen til en  fast deig, kjevle ut runde ‘leiver’ og stek på takke eller steikepanne.

Server med brunos og smør eller smør og syltetøy…

–NYYT–

 

 

7 kommentarer
    1. Å, det ser nydelig ut. Smakte de engang på Ullvarefabrikken der ute.
      Fikk lyst til å prøve den oppskriften din, for de var utrolige gode.

    2. Stompakaka står på menyen hver lørdag når det er kafé i husfliden hus ved hillesvåg ullvarefabrikk,veldig populære,tror det er typisk for området rundt Bergen.Min mor blandet alltid natron ut i surmelken for å være sikker på at den ikke la seg som klumper i kakene.

    3. hei du Sølvi: jeg har ikke prøvd selv å fryse de,for her blir de bare spist opp med en gang…ha ha,men jode de går fint å fryse, de kan kanskje være litt tørre når de tines igjen,men noen minutter i ovnen er de like gode…

      1. hei du
        joda det er det samme. Det er bare ulike navn på de hvor i landet enn bor. På vestlandet og rundt Bergen b.l.a sier de stompekake,men mer nordover sier de natron kake. En anna plass i Bergens området,rundt Fana sier de og ‘klapse kake’.
        Stompekake er nok mer utafor Bergen-mot strila landet-Namnet er lett forklart: stomp kalla de brødet de kjøpte i byen,
        det som var bakt med gjær. Stompakake er altså et lite brød som kan stekest på helle
        eller takke, og der en kunne bruke natron i. Et veldig enkelt og godt brød som kan brukes til hverdags og fest.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg